AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Miten saan aikaan perinnönjaon?

Miten saan aikaan perinnönjaon?

7 Vastausta 283 Lukukertaa
Setäpuoleni (äiti eri kuin kuolleella isälläni) oli naimisissa ja kuoli kaksi vuotta sitten. Perukirjoituksessa pesän osakas oli vaimo. Toissijaiset perilliset olivat elossa oleva oikea sisar, kuolleen oikean veljen lapsi, kuolleen sisarpuolen lapsi ja kuolleen velipuolen lapsi (minä).
Joulukuussa 2011 kuoli vaimo. Perukirjoituksessa pesän osakkaita ovat tuossa ylhäällä mainitut toissijaiset perijät. Testamenttiä ei ollut ja puolisoilla oli ollut avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen.
Kuolleen sisarpuolen lapsi ja minä (kuolleen velipuolen lapsi) haluaisimme saada perinnönjaon tehdyksi. Mistä aloitamme? Oikea sisar asuu pesän omistamassa talossa. Hän ja oikean veljen lapsi eivät ota mitään yhteyttä, eivätkä vastaa puhelimeen. Jaetaanko perintö tasan neljään osaan? Vai saavatko esim. oikea elossa oleva sisar ja kuolleen velipuolen lapsi eri summat?
Annetuilla tiedoilla koko pesä jakautuu neljään yhtä suureen osaan teidän neljän kesken (koska vaimolla ei kerrotun mukaan ollut serkkuja lähempiä sukulaisia elossa).

Mikäli pesän jakoa ei saada sovinnolla aikaiseksi, pitää hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Tämä ei tietysti ole edullista kenenkään kannalta, mutta yleensä jo pesänjakajan hakemisen uhka vauhdittaa sovintojaon syntymistä.
>>Annetuilla tiedoilla koko pesä jakautuu neljään yhtä suureen osaan teidän neljän kesken<<
Väärä vastaus.
Aivan, kävi pieni ajatusvirhe puolisisarusten perimisen osalta.
>>Jaetaanko perintö tasan neljään osaan? Vai saavatko esim. oikea elossa oleva sisar ja kuolleen velipuolen lapsi eri summat?<<

Perintöä ei jaeta tasan neljään osaan, sillä täyssisarusten osuudet ovat suuremmat kuin puolisisarusten.

Sedän perintö menee puoliksi hänen äidilleen ja isälleen. Äidin osuuden jakavat äidin neljä lasta, jolloin kunkin osuus on (1/4 x 1/2 =) 1/8. Isän osuuden jakavat isän kaksi lasta, jotka isän kautta saavat (1/2 x 1/2 =) 1/4. Sedän täyssisar ja täysveljen lapsi siis saavat kumpainenkin 1/8 + 1/4 = 3/8. Sedän sisaruspuolten lapset saavat kumpainenkin 1/8.

Jollei sedän leskeltä serkkua läheisempi sukulaisia jäänyt, sedän toissijaiset perilliset jakavat kerrotuin tavoin sedän lesken pesän.

>>Kuolleen sisarpuolen lapsi ja minä (kuolleen velipuolen lapsi) haluaisimme saada perinnönjaon tehdyksi. Mistä aloitamme? Oikea sisar asuu pesän omistamassa talossa.<<

Voitte lähettää ko. osakkaille kirjeen, jossa kerrotte, että jollei neuvottelua pesänjaosta saada tiettyyn päivään mennessä käyntiin, haette käräjäoikeudesta pesänjakajan toimittamaan pesänjaon. Pesänjakajan kustannukset menevät pesästä eli jakautuvat osakkaille samassa suhteessa kuin perintö.

Jos pesän asunnossa asuva osakas haluaa lunastaa asunnon itselleen sen käyvästä arvosta (mikä voi olla muu kuin perukirjaan merkitty arvo), hänen tulee maksaa muille osakkaille näidet osuudet rahassa. Ellei hän halua/pysty, asunto tulee myytäväksi ja kauppahinta jaettavaksi.
Nasse, tarkoitatko tosiaan että sedän perintö menee puoliksi hänen vuosikymmeniä sitten kuolleille isälleen ja äidilleen? Ja tarkennan että isällä on neljä lasta ja viimeisellä äidillä (vaimolla) kaksi lasta ja sitä edellisellä (vamolla) äidillä yksi lapsi ja ensimmäisellä äidillä (vaimolla) yksi lapsi (isäni). Pappa oli kolme kertaa naimisissa. Mutta ymmärsin kyllä kaavan. Kiitos tiedosta.
Vähän ihmettelen kun kumppanini peri velipuoliensa kanssa viimeksi kuolleen äidin/äitipuolen, niin juristi laittoi kaikki tasan, mutta se on eri juttu ja 7 vuotta vanha.
>>Nasse, tarkoitatko tosiaan että sedän perintö menee puoliksi hänen vuosikymmeniä sitten kuolleille isälleen ja äidilleen?<<

Tarkoitan tosiaan. Juuri noin jako menee. Asiaan ei tietenkään vaikuta se, kuinka pitkä aika sedän vanhempien kuolemasta on.

Perintökaaren 2 luvun 2 §:

"Jollei perittävältä ole jäänyt rintaperillistä, saavat hänen isänsä ja äitinsä kumpainenkin puolet perinnöstä.

Milloin isä tai äiti on kuollut, jakavat perittävän veljet ja sisaret hänen osansa. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, ja joka haara saa yhtä suuren osan. Jollei veljiä tai sisaria tahi heidän jälkeläisiään ole, mutta jompikumpi perittävän vanhemmista elää, saa tämä koko perinnön.

Jos perittävältä on jäänyt veli- tai sisarpuolia, saavat he yhdessä täysiveljien ja -sisarien kanssa osansa siitä, mikä olisi ollut heidän isälleen tai äidilleen tuleva. Jollei täysiveljiä tai -sisaria tahi heidän jälkeläisiään ole ja molemmat vanhemmat ovat kuolleet, saavat veli- ja sisarpuolet koko perinnön. Kuolleen veli- tai sisarpuolen sijaan tulevat hänen jälkeläisensä."
Kiitos nasse-setä. Tämä on loistava palsta. Viime viikolla en vielä tiennyt perinnönjaosta juuri mitään. Sisareni pyysivät minua hoitamaan keskitetysti asioita, kun ovat sitä mieltä että minulla on parhaat valmiudet uuden oppimiseen (..öhöm..) ja saattaa olla että enenmmän perijät kusettavat. Laitoin eilen tekstiviestin yhdelle aktiivisesti toimivalle osakkaalle, "ota yhteys tai minä alan hoitamaan". Otti yhteyden (ei siis tarvinnut siis kaikille kirjettä lähettää) ja nyt tapaamme kaikki elokuussa. Pyysin että hän toisi tilaisuuteen kuolinpäivän jälkeisen tiliotteen ja tositteet siitä mitä välttämättömiä menoja on maksettu, että päästäisiin lopulliseen jaettavaan rahamäärään. Tilalla olevassa kiinteistössä asuu yksi osakas. Tililtä on maksettu mm. tämän tilan tienhoitomaksu keväältä. Mielestäni kuoleman jälkeen maksettava tiemaksu kuuluu sen henkilön maksettavaksi, jolle jaossa kiinteistö jaetaan, että nyt maksettu lasku on vain pesältä lainaa. Hän oli eri mieltä. Mitä mieltä sinä olet? Entä tuo tilijuttu?
 /   /  /  / Miten saan aikaan perinnönjaon?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta