Asumisoikeus-asumisesta annettu laki ja sen muuttaminen..2011-

Asumisoikeus laki

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100120

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) valvoo yleishyödyllisten yhteisöjen eli omistajatahojen toimintaa.
Lisäksi asumisoikeusasuntoihin on säädetty erikseen esimerkiksi isännöintipalveluiden kilpailuttamisvelvollisuus.
* Jos omistajayhteisö rikkoo asumisoikeusasunnoista annettua lakia, aluehallintovirasto (ent. Lääninhallitus) voi asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan, jonka kuluessa tehtävä on suoritettava tai menettely oikaistava.

*Huom. Asukkaiden tiedonsaantioikeudesta ja osallistumismahdollisuuksista säädetään asumisoikeusasunnoista annetun lain 4 f §:ssä ja sen mukaan asumisoikeuden haltijalla ja hänen kanssaan asumisoikeusasunnossa asuvalla on oikeus osallistua asumisoikeustaloa koskevaan hallintoon ja päätöksentekoon sekä saada sitä koskevia tietoja vähintään siinä laajuudessa kuin yhteishallinnosta vuokrataloissa annetussa laissa (649/1990) säädetään.
Asukkaiden yhteishallintolain mukaisten tiedonsaanti- ja osallistumismahdollisuuksien laiminlyönnin voi viedä aluehallintovirastoon, joka voi asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan velvoitteelle.

Käyttövastikkeiden suuruuden määräytymisen suhteen perusperiaatteena asumisoikeusjärjestelmässä on, että asumisoikeuden haltijalta voidaan periä kohtuullista käyttövastiketta.
Asumisoikeuden haltija voi saattaa asuntonsa tai muiden asumisoikeussopimuksen nojalla hallitsemiensa tilojen käyttövastikkeen kohtuullisuuden ja oikeellisuuden tuomioistuimen tutkittavaksi asumisoikeusasunnoista annetun lain 18 §:n nojalla.

Lakia asumisoikeusasunnoista ollaan parhaillaan muuttamassa (*2010-11) muun muassa asukkaiden tiedonsaantioikeuksia, talonomistajan tiedonantovelvollisuutta ja ARA:lle asetettavaa valvontavelvollisuutta koskevin osin.

Eduskunnalle syyskuussa annettu hallituksen esitys nro 120/2010 löytyy seuraavasta linkistä:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100120

10

631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ent avoasukas

      Joo hieman ihmetyttää kyllä nämä vastikkeiden nousut ensimmäisen 3 vuoden aikana uudiskohteissa. Edullisuus häviää siinä kyllä. Uusi asunto ja mitään remontteja ei tarvitse tehdä, siltikin maksut nousee, korot laskee. Autopaikkojen kulut tuplaantuneet 2 vuodessa. Aurauksista maksetaan, ne yleensä hoidetaan tiekarhulla maaliskuun lopussa/ aurinko sulattaa pois.

      Avoasunnoilla tuo ilmoittaminen ja päättäminen on täysin yksipuolista toimintaa, joku on valitttanut ja yhtiö on päättänyt? mitään kokousta ole ollut viimeisen 3 vuoden aikana, Isännöinti on siirtynyt ilman mitään selitystä osakeyhtiön sisällä olevaan isännöintipalveluun. Vesimittareista siirrytään kk maksuun kun joillekin on tullut 3 kk ajalta hirmuiden lasku vedestä yllätyksenä...

      Saa nähdä kuinka tarkaksi menee lopputarkastus kun kämpän luovuttaa.

      • esim. näin.

        Ilmoitus eteenpäin ja hinnoittelusta vastaavat isännöitsijät (esim. Hasossa jne. ja hallituksen puheenjohtaja, muuan nainen, puh.joht.ja työssä kaupungin virastossa jne.) jos ei auta ilmoitus ja kyselyä Ara'an ja Ymp. ministeriöön, joka valvoo aso-lakia eri tavoin valtion taholta!

        Lue koko laki ja sen eri pykälät, aso-asumista koskien.


    • Kyllä oikeuksia on.

      TARKASTELKAA LAIN KOHTAA aso-asunnon haltijan turvasta - vuoran suuduudesta yms._

      Asumisoikeuden haltijan oikeusturvakeinoksi on säädetty asumisoikeusasunnoista annetun lain 18 §:ssä käyttövastikkeen kohtuullisuutta ja oikeellisuutta koskeva kanne tuomioistuimessa.
      Myös kuluttaja-asiamiehellä on toimivalta lähteä ajamaan kannetta asukkaiden nimissä.

      HUOM: _Yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain 18 §:n mukaisesti asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien laiminlyönnin voi viedä aluehallintovirastoon, joka voi asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan velvoitteelle.

      HUOM: _Jos talon omistaja laiminlyö omistajalle asumisoikeusasunnoista annetussa laissa säädetyn tehtävän tai muutoin menettelee ko. lain vastaisesti, aluehallintovirasto voi niin ikään asumisoikeusasunnoista annetun lain 9 a §:n mukaisesti asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan, jonka kuluessa tehtävä on suoritettava tai menettely oikaistava.

      HUOM: _Käyttövastikkeiden on säilyttävä kohtuullisina kaikissa asunnoissa, jotta asunnot pysyvät asuttuina eikä niistä tule tyhjäkäynnin ja omistajan lunastusvelvollisuuden vuoksi ylimääräisiä kustannuksia muiden asukkaiden kannettaviksi.
      Uusien asumisoikeustalojen pääomakulujen taso vaihtelee lainan korkojen, valtion tuen ja rakennusalan suhdanteiden muuttuessa. Laadultaan ja sijainniltaan samanarvoisten asuntojen asumiskustannukset voivat näin ollen muodostua hyvin erilaisiksi.
      HUOM:_ Valtion tukemia asumisoikeusyhteisöjä koskevat yleishyödyllisyyssäännökset (aravalaki 15 a §, 1189/1993 ja laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta 24 §, 604/2001), jotka edellyttävät, että asuntojen omistus on järjestettävä siten, että käyttövastikkeet voidaan tasata.
      Säännöksen tarkoituksena on edistää pääomamenojen tasausta siten, että vuokrat ja käyttövastikkeet vastaavat asuntojen käyttöarvoja. Tarkoituksena on myös, että vuokrien ja käyttövastikkeiden kehitys on tasaista.
      ... jatkuu ko. sivulla Ymp. mkinisteriö:

    • Aso laki huom.

      Palautellaampa mieliin taas tätä aihetta ja asiaa...aso-asumisesta.
      Ihmetyttää miten ihmiset eivät tajua aso-asuminen ei ole lähtökohtaisesti liiketoimintaa, ei pidä tyytyä epänormaaleihin vuokran eli käyttövastikkeiden korottamisiin! Vaan oikeastaan sosiaalista asuntorakentamista jota valtio tukee ( vert. ARA), ja valvoo erillislailla Ympäristöministeriön asunto-osastolla jne.

      Yhteys ministeriöön ja kansaa edustavaan ministeriin jos asiat askarruttaa!

      Aso asuttaminen on voittoa tavoittelematonta yleishyödyllistä asuntopoliittista toimintaa, jota valvotaan. ( periaatteessa!?)

      • Yleishyödyllinen hah

        "Aso asuttaminen on voittoa tavoittelematonta yleishyödyllistä asuntopoliittista toimintaa, jota valvotaan. ( periaatteessa!?) "

        Ei koske Avain asumisoikeusyhtiöä, ei ole yleishyödyllinen vaan yksityisessä omistuksessa ja asunnoista näyttää olevan joukkopako meneillään.
        Kohtuuttomat vastikekorotukset pistää äänestämään jaloillaan. Mikä on ehkä tarkoituskin, kämpät tyhjiksi ja myyntiin.....


      • Yleishyödyllinen?
        Yleishyödyllinen hah kirjoitti:

        "Aso asuttaminen on voittoa tavoittelematonta yleishyödyllistä asuntopoliittista toimintaa, jota valvotaan. ( periaatteessa!?) "

        Ei koske Avain asumisoikeusyhtiöä, ei ole yleishyödyllinen vaan yksityisessä omistuksessa ja asunnoista näyttää olevan joukkopako meneillään.
        Kohtuuttomat vastikekorotukset pistää äänestämään jaloillaan. Mikä on ehkä tarkoituskin, kämpät tyhjiksi ja myyntiin.....

        Avain asumisoikeus asuntojen suurin ongelma asukkaiden kannalta lienee se, että

        Perttu Liukku hyväveli verkostoineen jokunen vuosi sitten osti osake-enemmistön pilkkahinnalla itselleen (puhallus) ja näin sekä kaikki remontit yhtiössä tekevä Renevo Oy, isännöinti Aari, valtion rahaa uusiin rakennuskohteisiin "yleishyödyllisellä" statuksella (puhallus) hakeva Avain rakennus yhtiö jne. vesittävät asumisoikeusasumiselta alkuperäisen hyödyn pois asukkaiden kannalta.

        Avain yhtiöiden arvopohjan määrää, paljonko voittoa kilahtaa tästä "yleishyödyllisestä" (puhallus) asumisoikeusbisneksestä Perttu Liukun ja kamujensa taskuun.

        Seuraus asumisoikeus asukkaille: vastikkeet nousevat- mutta maksamilleen vastikkeille eivät asumisoikeusasukkaat saa enää vastinetta. Julkisivuremontit, kylpyhuoneremontit jotka on useaan kertaan jo todettu tarpeelliksi ja budjetoitu- siirtyvät ikuisesti, koska rahat kilahti osakeomistajien taskuun. (joilla päätäntävalta)

        Asuntojen kunto rapisee sisältä ja ulkoa. Tuhohyönteisiä ja kosteusvaurioita ilmenee siellä ja täällä kun jo rakennusvaiheessa on ihan kaikesta "säästetty", jotta rahaa kilahtaisi mahdollismman paljon omistajan ja kamujen taskuun. Asukkaiden vaihtuvuus muuttoliikkeineen muistuttaa jo Amazon jokea, kiva lapsiperheen muuttaa näihin asuntoihin, kun kaverit vahtuvat joka kuukausi!

        Mutta siis huom. asian ei tarvitsi olla näin!- ASUMISOIKEUSASUKKAILLE OLISI MAHDOLLISTA SAADA ASUMIOIKEUSASUNTOONSA ÄÄNIOIKEUS (päätäntävaltaa) koska kyseessä tulisi kai olla ihan oikeasti yleishyödyllinen asumismuoto.

        Asukkaat torppareiksi ja lypsylehmikseen alistavat ahneet ja itsekkäät pelimiehet voisi saada perääntymään, jos asumisoikeus asukkailla olisi tahtotilaa, niin systeemistä voisi saada asukkaiden kannalta toimivan ja aidosti hyvä välimuodon vuokra-asumiselle ja omistusasumiselle. Asunnoista on pulaa mm.pääkaupunkiseudulla ja kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa omaa kämppää- siksi tässä olisi järkeä.


    • Hohhojjaa!

      No varmaan oikea havainto edellinenkin. Kun saatta huomata miten juuri em. yhtiöllä on vapautuvia ja vapaita isoja asuntoja koko ajan tarjolla. Mutta myynnistä ei sentään kai voi puhua, kun aso-laki kai yltää myös tuohon yhtiöön vaikka sitten Aran suosiollisella avulla kuten ilmeistä on!?
      Siellä on mm. lakimies nainen ja ylitarkastaja nainen kuten johtajakin mies kuin paskakaivosta vedettyjä ja heikossa hapessa eivät tiedä missä ovat töissä ja mitä varten ja miksi!

    • Ehdotusta & ideaa

      Kaikkea tätä säädettyä ja asetettua lainkirjainta rikkoo liki jokainen asumisoikeus-yhtiö niin Helsingin Haso Oy joka ulkoistettua toimintaa omaa yhtiötään pyörittävälle Oy muotoiselle toimijalle sekin.

      Yhtä hyvin kuin tuo ns. ulkoinen toimija voisi kaupunki omassa organisaatiossaan itse hoitaa ne toiminnot ja tehtävät joita hallinto kattaa toimistokuluineen ym.
      Kun nyt samalla on em. yksityinen taho on ulkoistanut jo mm. huoltopalvelut ja edelleen kiinteistöstä riippuen siivoustyöt ulkopuoliselle, nämä kaikki voisi varsin hyvin hoitaa kaupungin oma organisaatio kuten tekee satojen muiden toimintojensa ohella koko ajan muutenkin!

      Mihin tarvitaan oikeastaan jotain ylimääräistä "isännöitsijä" toimintaa jonka toimintatapa ja käytännöt ovat monissa kohdin aikalailla hakusessa nyt kun esim. talotoimikuntien ja hallitusten ( vapaaehtoisten nykyään) oikeutta ja päätökseen vaikuttamista on v. 2011 lakiuudistuksen myötä laajennettu!

      Muissakin monissa aso-yhtiömuodoissa saattaa olla vieläkin radikaalimpia muutostarpeita joihin vain asukkaat itse toimillaan voi vaikuttaa!

      Jos säästöjä haetaan on turhat välistä vetäjät ja varsinkin monet epäpätevät sanelijat ja tyhjäntoimijat, saatava pois ja selkiytettävä ja niistä aiheutuvia runsaita kuluja karsimalla edelleen saada kulurakennetta asukkaille edullisempaan tasoon!

    • 26.10.2014

      Moi, päivitetään tämä asia ja aihepiiri aso-laeista nyt myös uusille aso-asuntojen hankijoilla ja asukkaille!

      • Haso sivuilla

        Niin ja Haso sivuja on jo "päivitetty" yli vuoden päivät ko. nettisivunb mukaan alk. 2013!?

        http://www.haso.fi/
        Ajankohtaista

        13.1.2014 HASOn koulutuspäivä
        18.7.2013 Kotisivuja päivitetään

        Vapaat asunnot
        Ei vapaita asuntoja. (26.10.-14)
        ____________________________________________________________:

        Yleistä keskustelua HASO

        Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi foorumiin.

        Aihe / Keskustelun avaus

        Vastaukset

        Uusin kirjoitusLajittele nousevasti

        Normaali aihe
        Asunto tarjolla Kirkkonummella
        Kirjoittaja Jaana » 25.9.2014 - 03:15


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe