Verkkokalvon reikä

Akiras

Eli eilen todettiin oikean silmän verkkokalvossa reikä, joka laseroitiin samantien ja ens viikon keskiviikolle sitten kontrolliaika. Menin alunperin lääkäriin sen takia, että oikeassa silmässä näkyi jatkuvasti samanlainen valoilmiö/sumea kohta kuin migreenin aiheuttama aura, tämä "aura" vaan ei lähtenytkään pois. Nyt mietityttääkin, että missä vaiheessa tämän auran kuuluisi lähteä, jostain syystä sain käsityksen, että pitäisi näinä parina päivänä hiipua, mutta näköhäiriö näyttää jopa vahvistuneen hiukan. Joudun kuitenkin töissä ajamaan autoa ja ainakaan tällä hetkellä en siihen pystyisi, en vaan kehtaisi enää millään hakea huomenna lisää sairaslomaa.

Lisäksi tuo itse reiän ilmestyminen verkkokalvooni ihmetyttää, en eilen tajunnut silmälääkäriltä edes kysyä, koska tämä vaikutti siltä, että tapaukseni on täysin normaali. Kuitenkin mitä olen lukenut, tämä reikä tulee yleensä tapauksissa joissa ihmisellä on joko vahva likinäköisyys tai ikää on tullut jo jonkin verran. Itse taas olen vasta 23 vuotias ja juuri tämä silmä mihin tuo reikä oli ilmestynyt oli ns. parempi silmäni, näkö on tässä vain -0,5, vasemmassa silmässä taas -0,75, jonka takia jouduin ajaessa käyttämään laseja. Kaikkialla missä olen lukenut, niin on sanottu, että nimenomaan vahva likinäköisyys nostaisi riskiä.
En myöskään ole lyönyt kyseistä silmää tvs. Silmä on aina ollut se onnekkaampi silmä, johon en ole saanut edes silmätulehdusta.

Aion kyllä kysellä tästä ensi viikolla silmälääkäriltä kun on kontrollin aika, mutta olisi mukava kuulla muiden kokemuksia, josko vaikka löytyisi joku vastaavanlaista kokenut.

74

14833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Akiras

      Ilmeisesti kenelläkään ei ole mitään sanottavaa tilanteestani. Nyt on kuitenkin tullut jo uusi oire, silmä jossa tämä kyseinen näköhäiriö on, vääristää viivat ja kuvat jo aikalailla. Tuntuu ihan kun olisi huono linssi silmässä. Onko tämä nyt jotain laserkorjauksen jälkioireita, vai onko nyt niin, ettei reikä ole umpeutunut? En millään viitsisi lähteä soittelemaan taas lääkäreille. Uskaltaako tässä nyt rauhallisena odottaa ensi viikkoa vai onko vaaraa, että teen odottamisella hallaa näölleni?

    • silmäkäs

      Sulla on vaan geneettisesti huonot verkkokalvot. Voi jopa olla että verkkokalvosi voidaan joutua vaihtamaan, etenkin iän myötä. Siirännäinen otetaan yleensä sialta, eli tulevaisuudessa voi olla että saat "sian silmät".

      • Zimzala

        Silmäkäs, sä taidat nyt sotkea verkkokalvon ja sarveiskalvon keskenään. "Sarveiskalvovika" ei ole ihan niin vaarallinen kuin verkkokalvon, ja sarveiskalvosiirrännäisiä joskus laitetaan, mutta nekin ovat kuolleilta ihmisiltä siirrettyä, ei sioilta. Verkkokalvon irtoaminen/repeäminen johtaa nopeasti näön menetykseen, joten siksi hoidetaan mahdollisimman nopeasti laserilla. Jos verkkokalvo irtoaa kokonaan, näköä ei aina pystytä palauttamaan.

        Riippuu varmastikin verkkokalvon reiän suuruudesta ja sijainnista, miksi alkuperäisellä kysyjällä on ongelmia. Minultakin on laseroitu verkkokalvon repeämä (joka oli tullut ilmeisesti voimakkaan likinäköisyyden takia, tällaiset verkkokalvon repeämät ovat yleensä verkkokalvon reunamilla. Näin ollen minulla ei ollut minkäänlaisia oireita ennen eikä jälkeen laseroinnin. Repeämä löydettiin sattumalta vuosittaisessa rutiini-silmälääkäritarkastuksessa.


    • Macular pucker

      Minulla on ollut samoja vaivoja, en juuri nyt ehdi kaikkia selittämään. Suosittelen, että pyrit lääkäriin mahdollisimman pian , jo ennen kontrolliaikaa, jos mahdollista.
      Vääristyminen ei ole laserkorjauksen seurausta, ei ainakaan normaalisti.
      Pikemmin tulee mieleen macular pucker, verkkokalvon arpikudos tai sitten vitreomakulaarinen traktio eli jatkuva lasiaisveto. Ne korjataan lasiaisenpoistoleikkauksella. Myös kostea ikärappeuma ja makulareikä aiheuttavat samanlaista, mutta tuntuvat epätodennäköisiltä.
      Edellisen vastaajan juttu on tietysti hölynpölyä.

      • Akiras

        Yritinkin eilen katella, että miten pääsisin suoraan silmäpolille päivystykseen, mutta ilmeisesti täytyy odotella, että alkaa tuo vkl. Täällä kun ei pääse tuonne keskussairaalan päivystykseen kun ainoastaan lähtetteellä tai viikonloppusin. Eli täytyisi muuten ensin rampata tuolla työterveydessä tai omalla terveysasemalla, joten odotan suosiolla huomiseen.. Pystyn kuitenkin joten kuten olemaan kun peitän tämän näköhäiriöisen silmän.

        Se tässä myös mietityttää, että miten te muut joilla on ollut samantyyppisiä oireita olette selvinneet silmän kanssa. Itsellä on edelleenkin järjetöntä päänsärkyä, jossen syö särkylääkkeitä, huomasin vain kun loppu buranat kaapista ja jouduin odottamaan, että saisin kyydin apteekkiin. Lisäksi mietin autolla ajoa, en todellakaan uskaltaisi mennä tällä näkökyvyllä auton rattiin, kun joutuisin jatkuvasti pitämään huolta, että varmasti huomaan kaiken oikealta puolelta tulevan, lisäksi maailma ja väritkin näyttävät vääristyneen. Plus oikea silmä on välillä pakko laittaa kiinni, jotten pyörtyisi tai oksentaisi. Autolla ajo kun nyt sattuu valitettavasti kuulumaan työnkuvaani niin tämä on harvinaisen paha juttu.


      • Anonyymi

        Mene päivystykseen ja saat lähetteen silmäpklle, jos oireilu on selkeästi pahentunut.


    • Paikattukerran

      Itseltäni verkkokalvon reikä paikattu laserilla. Jälkioireena oli valonvälkettä, hämäränäön ongelia ja sumuisuutta, ja lievää vääristymää näkökentän laidoilla. Valonvälke sekä hämärässä näkemisen ongelmat jatkuivat jälkitarkastuksenkin jälkeen, ja lopulta todettiin useiden kuukausien päästä verkkokalvorappeuma. Likinäköä oli/on ja lasiaisen irtauma kai aiheutti reiän. Ikää minulla on n. 20 v enemmän kuin sinulla. Soita poliklinikalle ja selitä tilanne. Kannattaisi käydä pian tutkimuksessa.

    • Akiras

      Kävin sitten silmäpolilla tutkimuksissa ja yllätys yllätys, silmät kuulemma kunnossa. Lähettivät sitte neurologin juttusille ja pään kuvauksiin. No kaikki kunnossa sielläkin puolella. Tuli kyllä hiukan sellanen olo, että oon hulluks tullu. Kaikki pitäis olla kunnossa, mutten siltikkään näe mitään kunnolla..

    • Macular pucker

      Hmmm. .... Mittasivat varmaan näöntarkkuuden, oliko se alentunut?
      Ovatko vääristymät keskellä näkökenttää vai laidoilla?Onko laseroitu reikä kuinka keskellä näkökenttää (yleensä ovat reunoilla). Miltä esim pystysuora kapea viiva näyttää? Onko näkö viime päivinä parantunut tai huonontunut? Katso valkoista taustaa laseroidulla silmällä, näetkö vain valkoista?

    • Akiras

      Näöntarkkuus on selvästi alentunut, nään todella huonosti kyseisellä silmällä. Vääristymä on oikealla reunalla, joka on kyllä siirtymässä jo laajemmalle alueelle. Reikä myös oli reunalla.. Viivojen vääristyminen on lähinnä sellainen, että suora viiva esim juuri lipputanko näyttää pullistuvan ja väreilee jännästi. Valkosta katsoessa näkyy kirkkaita pisteitä plus hiukan tumma kohta, varjomainen. Näkö tuntuu vain huonontuneen plus alkanu tulemaan vielä pahempi päänsärky silmän kohdalle, ei meinaa enää särkylääkkeet helpottaa..

    • Macular pucker

      Kun minulta paikattiin ensimmäinen repeämä (tosi suuri), niin silmä alkoi vilkuttaa valoa, mutta näöntarkkuus pysyi ihan entisellään. Muutaman viikon jälkeen paikattiin kaksi uutta reikää ja siitä parin viikon päästä näkö alkoi huononemaan.
      Yhtenä päivänä huomasin, että suuren valkoisen kellotaulun keskellä oli ruskea läikkä, enkä enää nähnytkään numeroita selvästi paikatulla silmällä. Silloin silmälääkäri sanoi, että silmä on hiukan turvoksissa, mutta ei hänen mielestään sille tarvitse tehdä mitään.
      Siitä alkoi näön nopea heikkeneminen, näkökentän keskelle tuli ikäänkuin kartan "korkeuskäyrät" , jotka vääristivät kaiken. Tila saattoi muuttua yhtäkkiä niin että silmässä tuntui nykäys ja sen jälkeen näytti taas vähän erilaiselta. Jokaisen askeleenkin ottaminen oksetti, autolla ajaminen ei olisi tullut kysymykseenkään.
      Pari viikkoa turhan lääkärireissun jälkeen pääsin silmälääkärille, joka lähetti välittömästi silmäpolille. Siellä ehdin käydä useita kertoja ja diagnoosi muuttui joka kerralla. Leikkausjonoon kuitenkin pääsin heti ensi käynnillä. Ja sitten kun en enää voinut käydä töissä, niin leikkausaikaa siirrettiin vielä eteenpäin.
      OTC-kuva näytti, että verkkokalvo oli keskeltä kohonnut torvelle. Ja itsekin näin silmää tutkittaessa, että verisuonet eivät näkyneet enää normaalisti, vaan silmä oli täynnä harmaata mössöä. Kuulemma arpikudosta.
      Silmä leikattiin reilu kaksi kukautta ensimmäisten ruskeitten läikkien jälkeen ja näöntarkkuus oli parempi jo seuraavana aamuna. Sairaus pudotti näöntarkkuuden 1,0 :sta 0,1:teen ja 2 kuukautta leikkauksen jälkeen se oli taas
      0,8. Diagnoosi oli lopulta vanhuksille tyypillisen Macular pucker- sairauden
      aggressiivinen nuoruusiän muoto. Olin 48 vuotias. Lääkäri kertoi leikanneensa vastaavia jo alle kouluikäisiltä lapsilta.
      Olennaista oli, että menin aina uudestaan ja uudestaan lääkäriin ja pääsin pian leikkaukseen.

    • Akiras

      Sehän tässä onkin, että vihaan ylikaiken lääkäreissä ramppaamista ja yleensä olen jossain vaiheessa vaan luovuttanut ja päättänyt elää vaivojeni kanssa.. Lääkärissä on tosiaan tullut rampattua äkillisen ja nopean laihtumisen takia joskus teini-iässä, (ei johtunut syömishäiriöstä tvs,) polvien nivelside vikojen takia, selkävaivojen (selässä oikoryhti), niskojen takia, migreenin yms. Nyt ahdistaakin se, että tämä vaiva ei olekkaan ihan vaan sellainen jonka voi ohittaa.. Tulee vaan sellanen olo, että miksi taas minä..

    • Akiras

      Ajattelin nyt vielä kirjoitella tännekkin uusia kuulumisia, ihan vaan jos joku joskus vastaavia oireita saa ja muutenkin. Eli tänään kävin uudestaan silmäpolilla, jossa silmälääkäri huomasi ensinnäkin oikean silmänpupillin reagoivan hitaammin valolle. Näkökenttätesti tehtiin, joka osoitti, että näkökenttä on selvästi huonompi kuin toisessa silmässä, lisäksi värinäkö on heikentynyt. Nyt epäily olisikin näköhermon tulehduksesta ja tässä joudunkin kuukauden sisällä selkäydinpunktioon ja mri-kuvauksiin, viime kerralla tehtiin vain tt-kuvaus.

    • kuvattu on

      Silmät ovat niin tärkeät että kyllä niistä pitää huolehtia siitäkin huolimatta että välillä tulee jaksamattomuuden hetkiä.
      Itsellä todettu arpeutumia ja nyt seuraillaan. Ajatuksissa pyörii mitä tästä seuraa.
      Kysyisinkin macular puckerilta että miten tuo paikkaaminen tapahtuu, siis onko esilääkitys, anestesia ja miltä tuntui? Tieto lisää tuskaa mutta tuskaa sekin on jos ei tiedä.

    • macular pucker

      Tarkoitatko, että sinulla on verkkokalvon pinnalla arpikudosta?
      Ei sitä paikata, se kuoritaan pois silmän sisältä. Saa valita puudutuksen tai nukutuksen. toimenpide kestää 1-2 tuntia. Silmän valkuaiseen tehdään 3 reikää, yhdestä pannaan sisään valo, toisesta imuri ja kolmannesta työkalu. Lääkäri katsoo mikroskoopilla laajennetun mustuaisen läpi. Ensin lasiainen imetään pois ja sitten arpikudos. Verkkokalvoa täytyy ehkä paikkailla laserilla. Lopuksi silmä täytetään nesteellä tai kaasulla tai jos verkkokalvo uhkaa irrota niin silikonilla. Tai silmä täyttyy itsestään nesteellä.
      Silmä pidetään peitettynä seuraavaan päivään. Särky on kohtalainen pari päivää, sairaslomaa ainakin kuukausi, samoin antibioottitippoja. Jälkitautina yleensä kaihi.
      Ei ollut kovin kiva toimenpide, mutta kun näkö on tarpeeksi huono niin siitä saa motivaatiota.

    • kuvattu on

      Kiitos vastauksesta, macular pucker.
      Kyllä tarkoitin arpikudosta verkkokalvon pinnalla. Arvelin että arpeutuminen johtaa reikiintymiseen, on vielä tässä vaiheessa hatarat tiedot. Aina ei heti osaa kysyä.
      Kysyisinkin vielä liittyikö jälkihoitoon mahallaan makaaminen vai saiko sairauslomalla olla normaalisti pystyssä.

    • macular pucker

      On varmaan mahdollista, että arpikudos kiskoo reikiä verkkokalvoon, yleensä syyllinen on kuitenkin irtoava lasiainen joka repii verkkokalvoa irti.
      Mahallaan makaaminen taas liittyy ns. makulareiän hoitoon. Makula on verkkokalvon tarkan näkemisen alue, nuppineulanpään kokoinen läntti silmän takaosassa. Verkkokalvossa on 16? kerrosta ja joskus nämä kerrokset alkavat ikään kuin päältäpäin hajoamaan. kun hajoaminen on ehtinyt tarpeeksi pitkälle, luetusta tekstistä puuttuu kirjaimia, lipputangosta puuttuu nuppi, liikennemerkit katoavat... ja suorat viivat mutkistuvat. Makulareiän hoito edellyttää edellä kuvatun kaltaista leikkausta ja lisäksi silmään laitetaan kaasukupla. Leikkauksen jälkeen on maattava pari viikoa mahallaan, jotta kaasukupla painaisi reikää umpeen.
      Eli pelkkä arven poisto ei vaadi mahallaan oloa, mutta makulareiän korjaus yleensä vaatii.

    • kuvattu on

      Kiitos jälleen, macular pucker.
      Vastaukset synnyttävät uusia kysymyksiä mutta ensi kerralla osaan niitä liudan esittää silmälääkärilleni. Tilanteen kehitysvauhti mietityttää, ehkä sitä ei voi kovin tarkasti ennustaa. Mitään elämäntapaohjeita / rajoitteita en ainakaan vielä saanut.
      Miten muuten käy entisten silmälasien, meneekö linssi uusiksi?

    • macular pucker

      Rajoitteet liittyvät varmaan verkkokalvon irtoamisriskiin. esim makulareikä ei sellaista aiheuta. Kaikkien näiden sairauksien kehitysvauhtikin on yksilöllistä. Sitten kun makulareikä on todettu ja se haittaa näköä niin leikkaukseen pitäisi päästä puolen vuoden sisällä.
      Jos silmään tulee leikkauksen jälkeen vain vettä, taittokyky ei juuri muutu. Jos laitetaan kaasua, niin se haittaa näkemistä muutaman viikon, laseilla ei ole merkitystä. Silikonia laitetaan vaan jos verkkokalvo ei muuten pysy paikoillaan, se muuttaa taittokyvyn täysin. Silikoni poistetaan yleensä vuoden sisällä.
      Mutta kaihi voi tulla piankin leikkauksen jälkeen ja kaihileikkaushan kyllä panee lasit uusiksi.

    • Akiras

      Kerkesin jo tässä luulla, että silmäongelmat ovat menneen talven lumia. Näkö palautui ja kivut hävisivät. Eilen sitten oli taas pitkä työpäivä ja tänä aamuna tuttu jomotus oikeassa silmässä. Silmää on taas hankalaa pitää auki ja siihen sattuu samalla tavalla. Vielä ainakaan ei ole mitään näköhäiriöitä tullut, mutta jostain syystä sitä nyt odottelen. Olen pyöritellyt kaikkia mahdollisia syitä päässäni, tulokset testeistä mitä minulta on otettu, saan vasta 29. päivä.

      En oikeastaan keksi enää mitään järkevää selitystä, kerkesin kuitenkin jo olla n. 3 viikkoa työssä. Ainoa poikkeus eilisessä oli se, että käsittelin normaalia enemmän lehtiä (olen lehtien/mainosten jakelija) ja eilen lajittelin useamman tuhannen verran sanoma- ja mainoslehtiä. En viitsisi enää millään sanoa pomolle, että joo taas se alko ja takas saikulle. Olen yrittänyt löytää tietoa painomusteallergiasta, mutta mitään järkevää sivustoa en ole löytänyt.

    • macular pucker

      Painomusteallergiasta en tiedä sen enempää, mutta homeiden ja kemikaalien myrkyllisistä vaikutuksista olen jonkun verran lueskellut. Tuo näköhermotulehduksen liittyminen työympäristöösi tuntuu siinä mielessä hyvin kiinnostavalta ajatukselta. Etenkin kun tunnen henkilön, jolla on näköhermotulehdus ja homeinen työpaikka. Yksikään lääkäri näitä ei tietenkään liitä yhteen.
      Ole nyt tarkkana sen silmäsi kanssa. Näköhermontulehdukseen auttanee ainoastaan kova kortisoniannos ja se pitäisi saada melko nopeasti kun oireet ilmaantuvat.

    • Hole in one

      Tuollainen makulareikä todettiin minullakin mutta pyydettiin uudestaan tarkastettavaksi kuukauden päästä. Kuulemma tuollainen verkkokalvon reikä voi parantua ihan itsekseen (onkohan kellään parantunut?) ja jos ei niin sitten on edessä leikkaus. Nyt odotellaan miltä silmä kuukauden päästä näyttää...

    • Akiras

      Pientä päivitystä taas tilaan. Lääkäri totesi tuon silmäongelman pahana näärännäppynä ja se poistuikin kortisoniantibioottivoiteella. Nyt vaan on alkanut sitten muut oireet vaivaamaan, jotka eivät enää kyllä välttämättä tänne kuulu, mutta ajattelin ne nyt luetella, koska tämä tilanne alkaa olemaan todella mielenkiintonen.

      Minulla on pienestä pitäen ollut jonkinsortin vikaa polvissa, niiden takia on tullut nuorempana rampattua lääkärissä, sillä ne kipeytyvät todella helposti mm. istumisesta, varsinkin oikea polvi. Nyt vasen polvi on sitten suuttunut ja kipu on jatkuvaa. Pitää koko ajan suoristella jalkaa jos istun edes muutaman minuutin, lisäksi kipu pahenee myös nukkumaan mennessä tai makuulla ollessa. Eikä tämä tähän jää vaan tuntuu, että jokainen pienikin nivel kehossani olisi nyt ärtynyt ja joka paikkaan vain sattuu. Kaikki lihakset jomottavat vuorotellen, viime yönä en saanut unta, koska koko vasen käteni tuntui siltä, että se olisi tulessa. Välillä kipu tuntui nivelissä, välillä lihaksissa ja välillä iholla.

      Myös vasen jalkani on alkanut kipuilemaan pahasti lihaksista. En oikeastaan muista päivääkään, että joku lihas, nivel tai mikä tahansa paikka ei olisi ollut kipeä vuosiin, mutta nyt ne kivut ovat alkaneet pahenemaan, jopa koneella kirjoittaminen tuntuu vaikeelta, koska tuntuu, etteivät sormet tottele ja niveliin särkee. Eilen tapahtui vielä mielenkiintoinen juttu, jota en olekkaan kokenut pariin vuoteen. Navasta alaspäin reisiini asti oleva alue puutui totaalisesti n. minuutiksi. Tämä on tapahtunut kerran aikasemmin, jolloin lääkärin määräyksestä lopetin sen aikaiset opiskeluni, koska istuin liikaa koneella(n. 10 tuntia päivässä), joka sitten vaikutti selkääni(selässäni on aina ollut pahoja ongelmia).
      Loppuvedoksi voinkin sanoa näistä uusista oireista, että joka paikka on kipeä, puutuilee ja menee voimattomaksi (en eilen jaksanut leikata juustoa).

      Näköoireetkaan eivät kyllä täysin ole loppuneet. Kirkkaat valot ovat todella pahoja ja varsinkin jos ne ovat pimeässä, autolla ajo tuntuu todella pahalta sen jälkeen kun ulkona alkaa hämärtymään, koska yksinkertaisesti en enää erota missä kaistani menee, puhumattakaan siitä, että minun pitäisi varoa muita autoilijoita ja kevyttä liikennettä. Olenkin siis yrittänyt tehdä työni mahdollisimman nopeasti, etten joutuisi pimeällä ajamaan, tämäkin on välillä mahdotonta, mutta silmälääkäri ei vain suostu jatkamaan enää sairaslomaani, koska kuulemma nään hyvin normaalisti.

      Tämä alkaa tuntua toivottomalta, enkä ole edes uskaltanut mennä käymään lääkärissä, sen näärännäpyn jälkeen, koska silloin jo työterveyslääkärini kattoi minua siihen malliin, että taasko sairaslomaa hakemassa. Olenkin ajatellut, että sinnittelen siihen asti, että nuo tulokset tulevat ja toivon hartaasti, että niistä jotain löytyy, koska ei tämä nyt enää täysin normaalia voi olla. Alkaa vaan pikkuhiljaa voimat loppumaan, sillä näiden kipuoireiden pahennuttua yöuneni ovat alkaneet jäämään vähäisiksi.

    • 777755555

      Suosittelen Akiras menemään helluntailaisten sunnuntai Jumalan palvelukseen ja pyydät että he rukoilevat sinun sairauksien paranamisen puolesta, voi auttaa niin että sairaudet esim. silmistä lähtevät kokonaan pois! Saalem seurakuntaan vaikkapa . Rukoilen puolestasi Akiras

      Sinulla on oikeus käydä työterveyslääkärillä tai vaikka terveyskeskuslääkärillä se on jokaisen Suomen kansalaisen oikeus. Työehtosopimus oikeuttaa sinulle ilmeisesti työterveyspalvelut ja jos et pysty käymään töissä voisit kysyä onko mahdollista päästä työkyvyttömyyseläkkeelle tai sairaus eläkkeelle jos terveytesi ei tuosta ole parantumaan päin.
      Jumala sinua auttakoon Akiras ja oikeat avuliaat ihmiset! :)

    • macular pucker

      Jopas on monenlaisia ongelmia. Jos niille pitäisi joku yhtenen nimittäjä löytää, niin kai se on hermosto. Onneksi sitä nyt on tutkittu. Kerro ihmeessä kun tulokset tulevat, oli sitten silmävaivaa tai ei. Koita kestää, kun stuntmaniakaan ei tähän elämään taida saada.

    • Akiras

      Tuloksia vielä odotellessa päivittelen taas. Eilen pamahti vasen käsi siihen kuntoon, että tuntu että se olisi ollut kauttaaltaan tulessa. Koko käsi oli turta, voimaton ja todella kipeä. Silloin jo päätin, että nyt on pakko mennä lääkäriin. Ensimmäinen epäily oli kaularangan välilevytyrä, jonka sulkivat pois magneettikuvauksella, röngtenillä myös sulkivat murtumat ja muut vammat. EMG-aika eli hermoratatutkimus sitten parin viikon päähän ja taas saa odotella.

      Onneksi antoivat kunnon kipulääkkeet, niin on vaan vasen käsi hiukan tunnoton, eikä enää siinä samassa kivussa kuin eilen aamulla. Alkaa kyllä itselläkin tulla vain mieleen, että nyt on hermostossa oltava jotain vikaa. Laittoivat lääkäristä nyt sunnuntaille sairaslomaa ja jos ei parane tuo käsi, niin uudestaan työterveyteen. Tässä alkaa tuntumaan, että toivottavasti nyt löytävät jotain vikaa, ihan sama mitä.

      Kiitos vielä teille tuesta ja kuuntelemisesta, hieman helpottaa kun saa johonki purkaa näitä tunteita.

      • Akiras

        ENMG:hän se sitte olikin :D pieni kirjoitusmoka


    • macular pucker

      Hei Akiras, tulit mieleeni kun tänä aamuna luin Aamulehdestä, että Suominen Joustopakkaukset oy on tuomittu siitä ,että antoi työntekijän käsitellä painovärejä ilman kunnollista suojautumista. Tuloksena 10 vuoden altistuksesta oli ensin jatkuvat poskiontelotulehdukset ja sitten aivosairaus, joka aiheuttaa muisti- ja keskittymishäiriöitä. Eli impulssit ei enää hermosoluissa kulje normaaliin tapaan, myeliinituppi hermosolujen ympäriltä lienee liuennut.

      • Akiras

        Suhteellisen pelottavaa vaikka olen kyllä jo lukenut useaan otteeseen siitä, että varsinkin sanomalehtien käsittelijöille (jakajille yms) syntyy monesti yliherkkyys painomusteeseen, mutta tälläisestä tapauksesta en ole kuullutkaan, pitääkin googlesta katsella ja vaikka tässä kyseisessä firmassahan käsitellään hieman erillä tavalla painovärejä (tuoreempina) en voi olla miettimättä myöskin jonkin sortin yhteyttä painomusteella omaan tilaani.

        Sairaslomaa onneksi saan nyt hyvin helposti tuon käteni tilan takia ja muutenkin helpompi hakea sitä, nyt kun on oikeasti pakko, kun ei kädellä vaan yksinkertaisesti jaksa mitään nostaakkaan. Silti odottavan aika on kyllä suoraan sanottuna pitkä. Varsinkin kun hermoratatutkimus on vasta 13. päivä ens kuuta. Torstaina tulen nyt kuitenkin jo kertomaan hieman lisää, kunhan lääkäri soittelee mri ja selkäydinneste tutkimuksista.


    • Akiras

      Ja eihän nämä vaivat tähän lopu, ei tietenkään. Eilen saunasta tultua, alkoi sormia pistelemään ja tänä aamuna kun heräsin, niin jokainen sormen nivel turvonnut, punainen ja kipeä. Muutenkin olin jäykkä kuin puupökkelö herätessäni. Samantien pääsin sitten työterveyslääkärille, joka ei itsekkään ollut enää yhtään varma, että mitä tekisi, sanoi vaan, että ilmeisesti nyt jonkin sortin tulehdus jyllää mun kehossa joka puolella, eikä taho ottaa loppuakseen, määräsi sitten laboratoriokokeisiin ja perjantaille kontrolliaikaa. Olisi oikeestaan hauska tietää, että paljonko musta on jo otettu verta sen jälkeen ku kaikki tää alko.

      Alan kohta olla ihan täynnä jo lääkkeitä, nyt lääkäri määräs tulehduskipulääkkeet särkylääkkeiden lisäksi, sekä nukahtamislääkkeet, koska nukkuminenkin alkaa olemaan pikkuhiljaa vaikeaa, kun missään asennossa ei ole hyvä olla. Enpä olisi uskonut sinä päivänä kun alunperin lähdin hakemaan "migreenikohtaukseeni" sairaslomaa, että olisin nyt tässä.

    • macular pucker

      Sinähän työllistäisit jo tohtori Housenkin!
      Onko muuten punkinpureman mahdollisuutta tutkittu? Sehän voi aiheuttaa melkein mitä vain.
      Jos tuosta nyt mitään hyvää löytää niin ainakin sen, että sinulla on noin konkreettisia oireita, että lääkärien on pakko ottaa ne vakavasti.
      Muistan aina ystäväni hometyöpaikassa, hän oli vaikeasti sairas mutta kun verikokeet ja sydänfilmit oli normaalit niin tutkiminen loppui siihen. Vasta toisen silmän näön heikkeneminen herätti lääkärien mielenkiinnon, etsittiin MS-tautia, mutta hermoplakkien määrä ei riittänyt siihen. Hän joutui kuitenkin lopettamaan työnsä siinä paikassa ja osa oireista loppui samalla. Näkö tosin jäi huonoksi.
      Ei kun odotellaan torstaita entistä kovemmin!

    • Akiras

      Niinpä, mistähän mahtaisi löytyä House tähän hätään :D Punkinpuremaa ei kyllä ole tutkittu, joskin se tuntuu muutenkin hiukan mahdottamalta. Lähinnä tämä nyt on sitten sitä odottelua ja toivotaan josko yöllä nukkuisin hiukan paremmin, noiden lääkkeiden avulla.

    • Akiras

      Lääkäri tuossa soitteli ja jos totta puhutaan sai pään vielä enemmän pyörälleen. Sanoi, että selkäydinnesteessä on löytynyt vasta-ainereaktioita jotka vaatii lisätutkimuksia. Toisin sanoen, jotain vikaa nyt on, mutta ei vielä tiedä, että mitä. Ja tämä taas johtaa siihen, että lisää tutkimuksia, lisää odottelua, ihan niinku sitä ei olis jo tarpeeksi ollut tähänkin asti. Huomenna kuitenkin aika työterveyteen, kun ottivat verikokeita tuon niveltulehduksen takia, jos sieltä selviäis edes jotain. Niin joo tosiaan, tulehdus on nyt levinnyt suuhun, ikenet turvonneet ja vuotavat verta. jippijaijee

    • macular pucker

      Tuo on kyllä jo aika mykistävää.
      Tohtori House varmaan kysyisi, että oletko käynyt jossain trooppisessa tai epähygieenisessä maassa. Housen tiimi epäilisi lupusta (katsoin netistä mitä lupus tarkoittaa, siinä olikin yllättäen samoja oireita kuin sinulla).
      Asutko yksin? Tuli mieleen, että jos saat yhtäkkiä jonkun uuden vaivan, että varmasti saat apua? Onneksi sinulla on huomenna se työterveyslääkäri, että joku vähän katsoo perääsi. Toivottavasti uudet tutkimukset sujuvat nopeammin. Kerro heti kun jotain selviää.

      • Akiras

        En onneksi asu yksin, vaan on avomies perään kattelemassa. Huomenna tulen kertoilemaan lisää, kunhan tiedän vähän lisää, jos tiedän. Suomen rajan yli en ole astunut viimeksi kuin 15 vuotiaana, joten mikään trooppinen tauti tuskin on kyseessä, mutta toivotaan, että jotain selviää.


    • Akiras

      Alkopa itseäkin kiinnostaa tuo lupus ja päätin mennä lueskelemaan, niin totta tosiaan oireet täsmäävät ainakin osittain.

    • Akiras

      Okei, nyt tulee päivitystä. Verikokeiden tulokset oli muuten täysin puhtaat, tulehdusarvot mm. normaalit, mutta sitrulliinivasta-aineet (CCPAb) korkeammat kuin viitearvo. Ilmeisesti tämä nyt viittaa sitten reumaan, vaikka muut reumavasta-aineet olivat normaalit. Seuraava pysäkki onkin sitten reumatologi, johon minut ilmeisesti lähetetään työkyvynarviointiin. Tuota aikaa odotetaan sitten se parisen viikkoa. Ientulehdus mulla kuulemma luultavasti johtuu buranasta, joten se nyt pistettiin pannaan ja jatketaan 1 G parasetamolilla.

      Työterveyslääkäri nyt heitti esille sitten tuossa kun puhuttiin nuista selkäydinnestenäytteiden tuloksista MS-taudin. Se jo pelkästään kyllä kauhistuttaa, mutta katsotaan nyt mitä tämä tuo tullessaan. Haluaisin vaan mahdollisimman nopeasti jonkin diagnoosin. SInänsä olen kyllä oikeastaan ihmetellyt, sitä kuinka nopeasti tämä kaikki on edennyt, sillä olen kuullut niin monia juttuja, missä moni ei edes pääse tutkimuksiin, vaikka on ties kuinka monia oireita. Ehkäpä itsellä on sitten niin selvät oireet, että tutkimukset ovat vältämättömiä.

    • Akiras

      Enpäs oo kerenny oikeen kirjotella, vaikka viime viikolla jo pääsinkin käymään reumatologilla. Tuli yllättävänkin nopeaa, kun työterveyslääkäri laitto lähetteen kiireellisenä. Reuma on nyt kuulemma poissuljettu, mutta samalla löyty todella vakava D-vitamiinin puutos. Viitearvo on kuulemma siinä 40-80, Suomalaisilla normaalistikkin alhaisempi, mutta omat arvoni olivat 14. Nyt sitten syödäänkin 100 mg D-vitamiinia päivässä ja seuraillaan tuota arvoa. Puutoksen syy on kyllä vähän epäselvä, nimittäin vaikken nyt aina joka päivä jaksakkaan täysin terveellisesti syödä, niin kyllä tuota kuitenkin aika monipuolinen ruokavalio on.

      Tässä saakin sitten oikeastaan taas odotella. Neurolta ei ole tullu vielä ainakaan aikaa. Alkaa jo vaan tympimään nämä kivut, kun nuo unilääkkeetkin näyttää lopettavan tehonsa ja tulee heräiltyä öisin. Torstaina nyt kuitenkin niihin hermoratatutkimuksiin ja toivotaan, että jotain suuntaa-antavaa nyt selviäis.

    • macular pucker

      Hienoa, ettei ole ainakaan reumaa. Jo se olisikin ollut ihmeellistä, että noin monta sairautta tulisi yhtäkkiä nuorelle ihmiselle. D-vitamiinitaso kuulostaa mielenkiintoiselta, en toisin tiedä tyypillisistä arvoista sen enempää. Syöthän puhdasta D-vitamiinia? Hermostosairauksien kannalta kuulemma sellaiset D-vitamiinilisät on merkityksettömiä mihin on lisätty esim kalkkia tai muita vitamiineja.
      Auttoiko särkylääkkeen vaihto verenvuotoon?
      Oletko miettinyt elinympäristösi puhtautta? Painomusteista oli aikaisemmin jo puhe, mutta entä muut kemikaalit, homeet, homeiden torjunta-aineet.....?
      Kun tuntuu että joku yleisempi puolustusmekanismi sinun elimistössäsi on pettänyt? Ehkä D-vitamiiniakin kuluu sen takia enemmän?
      Oletko vielä sairaslomalla? Pystytkö yleensä tekemään päivisin jotain?
      (Minulla on sinun ikäisesi lapsi, joka sairastaa vakavaa kemikaaliyliherkkyyttä, siksi olen tällainen huolestunut kyselijä.)

      • Akiras

        Joo ihan puhdasta D-vitamiinia määrättiin apteekista haettavaksi, tosin saattaa olla, että joudun pian kalsiumia alkaa myös syömään, se tässä nyt mitattiin ja tuloksia odotellaan. Buranan lopettaminen joo helpotti tuon ientulehuksen kanssa, joka tosiaan kerkes päivässä parissa pamahtaa järkyttäväksi, nyt on parin hampaan kohalla hiukan arka hampaita pestessä ja hiukan saattaa verta tulla, mutta onneksi vaikuttaa nyt kuitenkin siltä, että se burana oli syy siihen, säikähin jo tuolloin, että mitähän tässä seuraavaksi tulehtuu.

        Elinympäristöä on tullut myös mietittyä, hometta tässä talossa tuskin on, rakennettu vuonna 2006, asun siis vuokralla kerrostalossa. Kemikaalien kanssakaan en oikeastaan koskaan tule oltua tekemissisä. Olen toki kova siivoaamaan, mutta suurin osa pesuaineistani ovat hajuttomia, sillä omistan kolme kissaa. Mietin jo yhdessä vaiheessa mahdollisuutta, että olisin saanut jonkin taudin kissoiltani, mutta ne ovat täysin sisäkissoja ja käsittääkseni niistä esim. toksoplasmoosi ei aikuisilla oireita aiheuta lähes koskaan.

        Sairaslomaa on nyt määrätty tuonne 15. päivään asti, seuraavana päivänä sitten työterveyteen vastaanottoajalle, luultavasti joudutaan jatkamaan lisää. Olen yrittänyt päivisin hiukan käydä kävelemässä tai kaverien kanssa kahvilla, sekä siivoilla kotona, joka on tosin haastavaa, koska välillä vasen käsi valahtaa niin voimattomaksi, että jos kädessä on tavaroita, ne joko tipahtavat tai ne on samantien otettava toisella kädellä pois. Olen myös huomannut, että ennen paljon liikkuvana, kuntoni on huonontunut järettömän määrän ihan lyhyessä ajassa, kuntosalille en ole edes uskaltautunut, koska väsyn liian nopeasti, lihaksiin alkaa särkemään yms. Sinänsä harmi, että maksan kuntosalikorttia sen kuukausimaksun silti.

        Sain tänään viimeinkin ajan myös sinne neurologille 19. päivä onneksi jo tulee aika, niin ei tarvitse odottaa sentään ens vuoteen mitä mahtavat siellä epäillä. Kiitos muuten sinulle macular kun olet jaksanut vastailla, sillä on todella mukava kun saa jonkun kanssa vaihtaa ajatuksia. Ei tämä hirveän helppoa ole ollut kuitenkaan.


    • Akiras

      Kävinpä tänään sitten siinä hermoratatutkimuksessa. Pakko sanoa, ettei enää ikinä. Kuvittelin, että se selkäydinnäyteotto olis ollu pahimmasta päästä, mutta tuo tutkimus tuntu kymmenen kertaa pahemmalta. Ei varsinainen hermotutkimus, mutta siinä vaiheessa kun siirryttiin lihastutkimukseen. Siitä onkin aikaa kun olen itkuun purskahtanut pelkästä kivusta.

      Positiivista kuitenkin, että hermot ovat kunnossa, eikä mitään lihassairauttakaan. Että alkaa olla todennäköistä, että sairaus on neurologinen. Eli odottelua sinne ens viikkoon, että päästään neuroon.

    • Akiras

      Huomenta vaan ja lisää uudenlaisia oireita pukkaa ja tällä kertaa jopa itse palstalle sopivia. Olen tässä muutaman päivän jo ihmetellyt vasenta silmää. Aluksi alkoi tuntua, että siellä on jotain roskaa ja että se on pahasti kuivunut. Nyt sitten pikkuhiljaa olen huomannut, että näköhän siitä on lähdössä, jos oikean silmän sulkee näkökenttä muuttuu todella sumeaksi ja vaaleaksi. Lisäksi siihen on nyt ilmestynyt todella suuri määrä harmaita pilkkuja jotka näyttävät valteavan ympäri näkökenttää. Parhaiten sen huomaa kun ulos menee. Aluksi erehdyin luulemaan, että lunta satanut ripsiin, ku muutoksen huomasi vain pihalla, mutta nyt ne ovat jo selvempiä ja näkyvät tietokoneen ruutua katsottaessa. Yksi harmaa kohta on jo kasvanut suhtteellisen suureksi ja peittää ehkä about kolikon kokoisen alueen. Pitääpä huomenna työterveyslääkärillä mainita tästä, vaikka jo suoraan sanottuna hiukan ahistaa kertoilla, että joo taas jotain uutta..

    • macular pucker

      Nyt on olennaista, että liikkuuko ne pilkut, pongahtavat ylös ja leijuvat hiljalleen alas? Etenkin kun silmää liikuttelee? Silloin kyse olisi vaarattomasta lasiaisirtaumasta. Mutta jos pilkku on aina samaan paikkaan jämähtäneenä, niin sitten kyse on jostain kiireellisemmästä.

    • Akiras

      Kyllä onneksi liikkuvat. Se vain ihmetyttää, kun aiemminkin ollut kirkkaita pieniä pisteitä, jotka näkyvät esim. taivasta vasten. Nyt näkökenttään on tullut ihan harmaita isoja ja pienempiä pisteitä, jotka valteavat ympäriinsä. Jos totta puhutaan harmaa harso saattaisi kuvata paremmin, niin monta näitä tummia ja hiukan vaaleampia pisteitä tässä näkyy. Määrä näyttää kasvavan koko ajan ja pisteet myös ovat tummentuneet alkuperäisestä.

    • macular pucker

      Jos lasiainen irtoaa nopeasti ja melkein kokonaan, kyllä siitä aikamoinen hötälematto tulee. Onneksi se yleensä selkenee parissa viikossa. Mutta jos joukkoon tulee mustia pisteitä (nokisadetta), niin se on verta ja merkki verkkokalvon repeämästä. Silloin on syytä mennä heti silmälääkäriin. Muutenkin on syytä käydä näyttämässä, ettei verkkokalvoon ole tullut reikiä.

    • Akiras

      Kyllä se varmaan on paras pyytää silmälääkärille aikaa, ihan vaikka siks, että oli kuitenkin oikeassa silmässä se reikäkin verkkokalvossa silloin kun tää kaikki alko (silmälääkäri kyllä myöhemmin sanoi, että luultavasti oli sattuma löydös tuolloin) onneksi nyt on huomiseksi se kontrolliaika työterveyteen.

    • Akiras

      Elikkäs kolme repeämää löyty, joista vuotaa lasiaissumentumia. Kontrolliinhan mut käskettiin kolmen viikon päähän, ihan sen takia, kun tuosta oikeesta silmästä se reikä löyty. Toivotaan nyt ettei revi tuota verkkokalvoa mukanaan. Tässä on vaan ollut jopa pakko miettiä, että voikohan tähänkin olla syynä tämä omituinen sairauteni tai mikä tämä nyt onkaan, vai onko tosiaan vain sattumaa, että lasiaiskalvo on lähtenyt irtautumaan juuri nyt. Tiedän, että se on normaalia, vaikkakin yleensä tapahtuu vanhemmilla. Hauskaa muuten, en olisi arvannut, että silmäpolin päivystyslääkäri vielä muistaa minut, ehkä tuolla keskussairaalalla on tullut hiukan rampattua :D

      Eilen tosiaankin oli se työterveyslääkäri, tein tuossa eilen aamua listan, jolle olin kirjoittanut joka ikisen pienenkin muutoksen omassa terveydentilassani. Tuleepa varmasti käännettyä jokainen kivi. Huominen neurologiaika hiukan pelottaa, koska en tiedä yhtään mitä siellä nyt tapahtuu.

    • Akiras

      Tulipa sisätautien poliklinikalta tulokset tuma- ja DNA-vasta-aineiden tulokset. Sm- ja histonivasta-aineet heikosti positiiviset. Kuulemma ei vielä ole merkitystä, ellei tule uusia oireita, kuten perhosihottumaa yms. Laitoin sitten googleen molemmat ja melkeinpä huvitti linkit mihin kummassakin viitattiin, kun muistin keskustelumme Housesta; Systeeminen lupus erythematosus (SLE). Saa nähä miten tämä nyt tästä jatkuu, kuitenkaan tuonne en uutta lähetettä saanut.

    • macular pucker

      Jotenkin kyllä tuntuu, että lasiaisirtaumat ovat osa tuota-mikä-lieneekään-tautia.
      Lasiaiset kuitenkin yleensä irtoavat vasta 30 vuotta myöhemmin. Näetkö muuten sumentumien seassa kellertävää rinkulaa tai matoa? Se olisi ns. Weissin rengas eli näköhermon kiinnityskohta, lasiaiskalvon kaikkein vankimmin verkkokalvossa kiinni oleva alue.
      Eniten vaan ihmettelen, että mikä tuon kaiken on voinut aiheuttaa? Oli sitten lupus tai mikä muu tahansa. Lääkärit vaan yleensä ovat yhden erikoisalan osaajia ja tuossa nyt pitäisi jonkun ottaa vastuu kokonaisuuden hoitamisesta.

    • Akiras

      Ei ole kellertävää näkynyt, monesti aikasemmin näkynyt kuitenkin kirkas mato, mutta olen sitä pitänyt jonain roskana. Eilen oli neurologille aika ja mri- kuvauksissa oli nyt löytynyt yksi signaali (tulehduspesäke), sekä siellä selkäydinnesteessä tulehduksesta aiheutunut vasta-ainereaktio. Nämä ovat neurologin puheiden mukaan mm.ms-taudissa esiintyviä, mutta diagnoosia ei tule, koska löydökset ovat liian vähäisiä. Nyt sitten taas ootellaan kolme neljä kuukautta mri-kuvauksia, jossa seurataan oliko tuo tulehduspesäke nyt sitten sattumaa vai tuleeko niitä lisää. Lisäksi aikovat nyt kuulemma tutkia näköhermon, jäi vähän epäselväksi, että miten se tapahtuu.

      Tosiaan toissapäivänä sitten lisäksi nyt pamahti niska jumiin ja pulpahti kova patti oikealle puolelle niskaa. Eilen sitä näytinkin lääkärille, joka sanoi, että imusolmuke turvonnut, mutta jos kasvaa niin näyttämään. Jotenkin itsekkin uskon, että imusolmuke joo, mutta miksi.. Yskähän mulla tosiaan on, mutta se nyt on ollut seurana jo useamman vuoden, enkä muuten sitten ole flunssainen. Pitäisi kyllä oikeasti olla suomessa jonkin sortin oma House, koska tuntuu, että jokainen erikoislääkäri keskittyy vain siihen yhteen asiaan, eikä osaa oikeastaan sitten kommentoida muita asioita. Onneksi tässä nyt on tämän vuoden loppuun asti sairaslomaa niin saan rauhassa viettää joulua.

    • Akiras

      Päivitystä tähän sen verran, kun sain käsityksen neurologilta, että nuo selkäydinnäytetulokset olisivat olleet vähäiset, mutta tänään tuli sitten tiedot nuista kokeista kotiin. LEUK 21, ERYT 0, lgG 1,18 ja likvorissa todettu runsaasti oligoklonaalisia fraktioita. Mitä nyt olen googlesta katsellut, niin nuo arvot nyt eivät ihan täysin vähäisiä ole. esim. IgG viitearvo on 0,30-0,60 ja Leukosyyttien (jos nyt käsitin oikein tuon LEUK -lyhenteen) viitearvo likvorissa 0-3. Selvisi myös tuo näköhermontutkimuskin, VEP-tutkimus, pyörittelin päässäni jo aikalailla kamalia kuvia, mutta helpotti kun tutkimuksen sain googletettua.

    • Akiras

      Tänään olikin sitten silmäpolilla kontrolliaika. Tällä kertaa ylilääkärin katsottavana. Ylilääkäri katseli hetken aikaa silmää ja sanoi, että silmässä näköhäiriötä aiheuttavat valkosolut, joiden määrä on aika suuri. Kortisoonia tipoilla silmään ja keuhkokuviin pääsin samantien. Kuulemma Sarkoidoosin sulkemiseksi, tästä olen aiemminkin lukenut ja suoraan sanottuna, oireet sopisivat kyllä täysin.

    • macular pucker

      En ole huomannut tuota edellistä viestiäsi ja olenkin jo ihmetellyt, että mitä sinulle kuuluu.
      Valkosolut aiheuttavat näköhäiriöitä? Mitähän se tarkoittaa?
      Hämärästi muistan sellaisen ilmiön, että näin jossain vaiheessa sinistä taivasta vasten samaa reittiä vaeltavia kirkkaita pilkkuja. Ne taisivat olla valkosoluja, koska muut verisolut eivät kuulemma heijasta sen aallonpituuden valoa. ilmiöllä oli joku nimikin, jota en nyt saa päähäni.
      Oliko siitä näköhermotutkimuksesta jotain tuloksia?
      Selkäydinnäytteen perusteella siellä puolustaudutaan kovasti jotain? vastaan, kun valkosolut ja vasta-aineet ovat selvästi koholla.
      Sarkoidoosista olen äskettäin lukenutkin, siinähän johonkin elimeen kerääntyy valkosolu(granulosyytti)pesälkkeitä, jotka häiritsevät kyseisen elimen toimintaa.
      usein kai keuhkoihin. Mahtaisivatkohan nuo selkäydinnesteessä olevat oligiklonaaliset fraktiot olla juuri niitä? Sarkoidoosi on Tohtori Housen toiseksi yleisin diagnoosi lupuksen jälkeen?
      Sarkoidoosin syy on ulkoinen, mutta tuntematon. Tämä näissä sinun vaivoissasi onkin kaikkein kummallisinta, että mikä tämän kaiken on aiheuttanut? Lääkärit tuskin ovat veikanneet mitään? Ihan kuin taustalla olisi joku todella voimakas "myrkky".

      • Akiras

        Elikkä lääkäri selitti asian niin, että nämä valkosolut ovat kerääntyneet niin sankaksi joukoksi, että ne aiheuttavat varjoja jotka sitten tekevät tuollaisen tumman harmaan pilkullisen näköhäiriön. Lisätietoa luultavasti saan parin viikon päästä viimeistään, kun on kontrolliaika silmäpolille. Tässä välissä ilmeisesti pitäisi tulla myös tulokset keuhkokuvista ja labratuloksista mitkä tänään otettiin. Näköhermontutkimukseen en vielä ole päässyt, sain ajan vasta helmikuun alkuun.

        Kuitenkin silmälääkäri tuossa sanoi, että on mahdollista, että tämä valkosolukertymä vasemmassa silmässä olisi jäänteitä tuon näköhermotulehduksen pohjalta (että nämä tulehdusta tappaneet valkosolut olisivat jostain syystä sitten kertyneet toiseen silmään) itse jotenkin epäilen tätä, sillä nämä kertymät ovat välillä jopa hieman vaalenneet, mutta lisääntyneet hetken ajan päästä taas. Lisäksi kun tiedän muutenkin tuon selkäydinnesteen tuloksen ja olen myös huomannut, että imusolmukkeeni turpoilevat ja laskevat vähän väliä, joten luultavasti valkosolut ovat edelleen sotajalalla.

        Kukaan lääkäreistä ei tosiaan ole sanonut juuta eikä jaata varsinaisesta aiheuttajasta. Eivät kai uskalla edes arvella. Sinänsä olen helpottunut, että nyt alkaa jo jonkinsortin diagnoosinpoikasia olla lääkäreillä mielessä, eikä vain vastauksena ole: "joku sulla on, mutta ei meillä oo hajuakaan mikä." Olen yrittäny nuista valkosolupesäkkeistä ja tuosta omasta selkäydinnäytetutkimuksen tuloksista löytää jotain yhteyttä, mutta kun suurin osa noista teksteistä on sellaista hepreaa, että pitäisi luultavasti jonkinsortin lääketieteentutkinto olla.

        Eikös muuten tainnut olla, että Housessa ei koskaan varsinaisesti diagnosoitu sarkoidoosista vaan se oli lähes joka jaksossa kuitenkin yksi diagnoosiehdotuksista :D Jotenkin tälläinen mielikuva minulla on.


      • Meri
        Akiras kirjoitti:

        Elikkä lääkäri selitti asian niin, että nämä valkosolut ovat kerääntyneet niin sankaksi joukoksi, että ne aiheuttavat varjoja jotka sitten tekevät tuollaisen tumman harmaan pilkullisen näköhäiriön. Lisätietoa luultavasti saan parin viikon päästä viimeistään, kun on kontrolliaika silmäpolille. Tässä välissä ilmeisesti pitäisi tulla myös tulokset keuhkokuvista ja labratuloksista mitkä tänään otettiin. Näköhermontutkimukseen en vielä ole päässyt, sain ajan vasta helmikuun alkuun.

        Kuitenkin silmälääkäri tuossa sanoi, että on mahdollista, että tämä valkosolukertymä vasemmassa silmässä olisi jäänteitä tuon näköhermotulehduksen pohjalta (että nämä tulehdusta tappaneet valkosolut olisivat jostain syystä sitten kertyneet toiseen silmään) itse jotenkin epäilen tätä, sillä nämä kertymät ovat välillä jopa hieman vaalenneet, mutta lisääntyneet hetken ajan päästä taas. Lisäksi kun tiedän muutenkin tuon selkäydinnesteen tuloksen ja olen myös huomannut, että imusolmukkeeni turpoilevat ja laskevat vähän väliä, joten luultavasti valkosolut ovat edelleen sotajalalla.

        Kukaan lääkäreistä ei tosiaan ole sanonut juuta eikä jaata varsinaisesta aiheuttajasta. Eivät kai uskalla edes arvella. Sinänsä olen helpottunut, että nyt alkaa jo jonkinsortin diagnoosinpoikasia olla lääkäreillä mielessä, eikä vain vastauksena ole: "joku sulla on, mutta ei meillä oo hajuakaan mikä." Olen yrittäny nuista valkosolupesäkkeistä ja tuosta omasta selkäydinnäytetutkimuksen tuloksista löytää jotain yhteyttä, mutta kun suurin osa noista teksteistä on sellaista hepreaa, että pitäisi luultavasti jonkinsortin lääketieteentutkinto olla.

        Eikös muuten tainnut olla, että Housessa ei koskaan varsinaisesti diagnosoitu sarkoidoosista vaan se oli lähes joka jaksossa kuitenkin yksi diagnoosiehdotuksista :D Jotenkin tälläinen mielikuva minulla on.

        Hei Akiras!
        Mielenkiintoista prosessia käyt läpi. Olen pahoillani et niin monenlaista kremppaa sul on. Mihinkähän diagnoosiin mahdetaan päästä..?
        Mä olisin kiinnostunut kuulemaan sun silmäoireista, kun itselläkin on vähän outo toinen silmä ja monesti lääkärissä rampanneena en siihen kuitenkaan ole mitään järkevää selitystä saanut. :(
        Voisitko siis kertoa alusta tähän hetkeen saakka, millanen se sun "sairas" silmä on ollut, mitä oot nähnyt ja millaisena näköhäiriöt näyttäytyneet,? Missä kohtaa näkökentässä sun häiriöt ilmeni/ilmenee? Mitä silmälääkärissä on nähty, sanottu, tutkittu? Onko se sun näköhermonpää ollut jotenkin erikoinen vai mistä johtuen näköhermon tulehdusta miettivät?? Kaikki ihan pienimmältäkin tuntuvat asiat olis kiva kuulla, kun on itsekin kaikkea kokenut.
        Tiedän, et olet tänne paljon kirjoittanut, mut olis ihanaa, jos jaksaisit sun silmäoireet eritellä vielä tarkasti :)


    • Akiras

      Hei vaan sullekkin meri!
      Elikkäs siis silmäoireista: Ekahan mulla tosiaan alko tuo oikea silmäoireilla. Sen oireet olivat enemmänkin migreenityyppisiä kirkkaita näkökenttäpuutoksia. Näkö siis puuttui niiltä kohin, mutta kohdat eivät olleet mitenkään tummia tai erottuvia vaan kohdat olivat vähän niinkuin joku olisi ottanut taustaväriä ja värittänyt kohdan päälle. Nämä näköhäiriöt olivat lähinnä sivuilla, mm. koko vasen puoli näkökentästä oli melkein poissa jonkin aikaa. Lisäksi kivut olivat järkyttäviä, koko silmämuna oli järkyttävän kipeä ja liikuteltaessa silmä tuntui, että se räjähtäisi ihan kohta. Oikeasta silmästä tosiaan löytyi varsinainen reikä silmän verkkokalvosta, joka laseroitiinkin silloin, mutta tämä oli todennäköisesti vain sattumalöydös, sillä oireet jatkuivat viikkoja vielä tuon jälkeen. Näköhermontulehdusta alettiin epäilemään siinä vaiheessa kun värinäkö heikkeni huomattavasti. Varsinaista näkyvää todistetta kuten turvotusta ja muuta ei silmässä näkynyt, mutta silmälääkäri sen kuitenkin näköhermontulehduksesi lopulta diagnosoi, johtuukohan siitä, ettei enää muuta vaihtoehtoa keksinyt. Tämä lopulta meni ohi, edelleenkin on tosin pimeän näkö häiriintynyt ja ehkä hiukan värinäkökin erillainen. Helmikuussa vielä tarkistavat tuon näköhermon tilan, että se tosiaankin on kunnossa.

      Vasen silmäni sitten; näkökentässä vaalean ja pari hiukan tummemmankin harmaita pilkkuja, jotka ovat paljoudeltaan muodostaneet eräänlaisen verkon, joka näkyy enimmin valosalla taivasta tai lunta katsellen ja tietokoneruutua tuijottaen. Jonkun verran myös häiritsevät hieman hämärässäkin. Tämä pilkkuverkko liikkuu silmää liikuteltaessa, mutta ei silmän mukaan. Eli siihen ei pysty keskittämään katsettaan vaan se tavallaan elää koko ajan. Suurimman osan ajasta tämä verkko on ylhäällä näkökentässä, mutta jos esim. katselen pitkään alaspäin se tulee koko näkökentän päälle. Vasen silmäni ei ole kuitenkaan ollut missään vaiheessa kipeä kuten tuo oikea silmäni. Välillä päätä särkenyt, mutta sen olen kuitannut peruspäänsäryksi.

      Tähän vasempaan silmääni on nyt määrätty kortisoonitippoja, jotka eivät ainakaan vielä ole millään tavalla vaikuttaneet. Kysy vielä lisää jos jotain jäi epäselväksi, aina hiukan vaikeaa alkaa kertomaan näistä, kun saattaa unohtaa jotain :D

    • Akiras

      Uutta taas paukkuu, elikkä olen nyt pari kertaa uskaltautunut kuntosalille, ottanut siellä todella iisisti jotten vaan rasittais itseäni liikaa. No kuntosalin jälkeen huomasin omituisen puristavan tunteen kaulalla. Se jatkui koko illan ja tuntui lähinnä siltä, että olisi ollut paidan kaulus huonosti. Tänä aamuna sitten tuo puristava tunne muuttui kuristavaksi ja hengitys alkoi vaikeutumaan enemmän ja enemmän, hädissäni soitin terveyskeskukseen jossa tarkkailuun ja tippa käteen. Parin tunnin päästä kuristava tunne oli muuttunut pieneksi kurkku kivuksi ja nyt illemmalla tuntuu enää pientä palaa kurkussa.

      Tilanne oli kyllä äärimmäisen pelottava ja omituinen. Kurkussa ei näkynyt mitään, sydän pomppi 120 ja verenpainekin nousi yhdessä vaiheessa 163/91, joka sinänsä ihmetytti itseäni, koska verenpaineen nousua en ole vielä kertaakaan bongannut missään tilanteessa vaan se on aina ollut siellä 130/80 paikkeilla.

      • macular pucker

        Vilkas mielikuvituksenikaan ei enää tahdo keksiä sanottavaa tähän.
        Mietin sitä, että a) olit kuntosalilla b) kuntoilit , että se on ilmeisesti tuo b) joka kuristuksen aiheutti? Ja että varsinainen kohtaus tuli vasta jonkin ajan jälkeen?
        Oletko rasittanut fyysisesti itseäsi missään muualla? Aiheuttiko se mitään?
        ja tuo kuristus vielä paheni ajan kanssa?
        Fysiologian opinnoistani on sen verran kauan, etten enää oikein hahmota, mikä elintoiminto voisi reagoida tuollaisella viiveellä. Jos ei tarvitsisi tehdä palkkatyötä, rupeaisin kahlaamaan nettiä läpi. Oliko tuossa tipassa kortisonia?


      • Akiras
        macular pucker kirjoitti:

        Vilkas mielikuvituksenikaan ei enää tahdo keksiä sanottavaa tähän.
        Mietin sitä, että a) olit kuntosalilla b) kuntoilit , että se on ilmeisesti tuo b) joka kuristuksen aiheutti? Ja että varsinainen kohtaus tuli vasta jonkin ajan jälkeen?
        Oletko rasittanut fyysisesti itseäsi missään muualla? Aiheuttiko se mitään?
        ja tuo kuristus vielä paheni ajan kanssa?
        Fysiologian opinnoistani on sen verran kauan, etten enää oikein hahmota, mikä elintoiminto voisi reagoida tuollaisella viiveellä. Jos ei tarvitsisi tehdä palkkatyötä, rupeaisin kahlaamaan nettiä läpi. Oliko tuossa tipassa kortisonia?

        Elikkä tipoissa on kortisoonia, juurikin noiden valkosolujen takia. Ensimmäinen asia mitä mietin tuona aamuna oli, että olisin saanut jonkin sortin allergisen reaktion, sen verran vahvasti tuo puristus ja hengenahistus tuntui. Itse kuristushan tuntui kokonaisuudessaan siltä, että aluksi olisi tuossa kaulan alaosassa ollut hiukan kireellä oleva panta, se sitten yön aikana nousi hiljalleen ylöspäin ja aamulla alkoi tuntumaan kireämmältä ja oli jo siinä vaiheessa aivan kurkun yläkohdassa. Tuolloin alkoi hengitystä ahdistamaan ja ehkä jonkin verran menin jopa pieneen paniikkiin, joka jo itsessään pahensi tilannetta. Terveyskeskuksen tarkkailussa sain sitten tipan ja seurattiin happiarvoja, sydäntä ja verenpainetta.

        Rasituksesta, en hirveästi ole nyt rasittanut itseäni, lähinnä senkin takia että voimat tuntuvat olevan kadoksissa. Siivoilen kyllä lähes joka päivä, mutta sekin on sellaista todella pientä rasitusta. Salilla olen nyt käynyt yhteensä viisi päivää. Samalla tarkkailut sydämmen sykettä, että se pysyy 130-140 paikkeilla. Tämä on muuten yllättävän haastavaa ollut, olen huomannut, että syke nousee jo pelkästä laitteeseen nousemisesta 120 paikkeille. Tuona hengenahdistusta edeltävänä päivänä muuten tyhmyyksissäni päästin sydämmen sykkeen nousemaan 160, joten joku yhteys tuossa on oltava, koska se puristus alkoi juurikin siellä kuntosalilla. Mietityttää vain se, että olenko muka jo päästänyt itseni niin rapakuntoon, että johtuisi siitä. Olen kuitenkin aikoinani harrastanut kilpauintia ja salibandya jopa kilpailumielessä. Muitakin liikuntaharrastuksia on toki ollut ja viimeisempänä juurikin salilla käynti, aerobista ja lihaskuntopuolta.
        Enkä koskaan aikasemmin ole samanlaista kokenut.


    • Very interesting

      Hyvin erikoiselta kuulostaa. Erittäin merkillistä, että uusia oireita ilmaantuu koko ajan. Jään mielenkiinnolla seurailemaan tätä topic:a, nimittäin olen itsekin erittäin kiinnostunut, mikä aiheuttaa tuon, että aina tulee uusia oireita, voin kuvitella että lääkärit ovat yhtä hämmästyneitä. Nyt todellakin tarvittaisiin joku suomen dr.House, sen verran mielenkiintoiselta tapaukselta kuulostaa.

      • Very interesting

        Onko autoimmuunisairauden mahdollisuutta tutkittu? selittäisi osittain, miksi uusia oireita ilmenee vähän väliä. Kerroit aikaisemmin, että kaikkiin paikkoihin koskee, sekä paikat puutuu, onko tämä kokoaikaista, vai tapahtuuko se vain tiettyinä aikoina? Toimiiko lihakset esimerkiksi aamulla hyvin(hyvin nukutun yön jälkeen) mutta iltapäivästä eteenpäin alkaa tulla oireet? väsyvätkö sinulla silmäluomen ja silmien liikkeestä huolehtivat lihakset, vai toimivatko normaalisti?


      • Akiras
        Very interesting kirjoitti:

        Onko autoimmuunisairauden mahdollisuutta tutkittu? selittäisi osittain, miksi uusia oireita ilmenee vähän väliä. Kerroit aikaisemmin, että kaikkiin paikkoihin koskee, sekä paikat puutuu, onko tämä kokoaikaista, vai tapahtuuko se vain tiettyinä aikoina? Toimiiko lihakset esimerkiksi aamulla hyvin(hyvin nukutun yön jälkeen) mutta iltapäivästä eteenpäin alkaa tulla oireet? väsyvätkö sinulla silmäluomen ja silmien liikkeestä huolehtivat lihakset, vai toimivatko normaalisti?

        Joo lääkäreillä alkaa olla jo hiukan vaikeaa keksiä varsinaista syytä. Autoimmuunisairauksia on epäilty ja jopa tutkittu. Vaikeinta tässä tekee sen, että varsinainen näkyvä todiste on ainoastaan tuo likvorin muutokset, jotka jo sinänsä ovat riittävät, mutta kun muu oirekirjo on sitten niin laaja, että oireita on ehkä jo liikaa vain yhteen sairauteen. Ms-tauti ja Sarkoidoosishan tässä ilmeisesti ovat nyt ne suurimman epäilyn alla olevat. Ms-tauti varmaan olisi jo diagnosoitu, jos tuon mri-kuvan signaaleja olisi enemmän.

        Tuon keuhkokuvan kun nyt saisi, jos sieltä jotain löytyisi, niin päästäisiin ehkä eteenpäin tässä asiassa. Tässä asiaa vielä vaikeutti tosiaan se, että työnantaja päätti ettei työterveyssopimukseen joka meillä on terveystalolla kuulu enää muut kuin lakisääteiset palvelut, joten joudun alkamaan käymään enemmän ja enemmän sitten terveyskeskuksessa tai keskussairaalassa, toisin sanoen lisää kokkeja tekemään tätä soppaa. Tähän asti on kuitenkin ollut aina se yksi lääkäri joka on pysynyt samana.

        Tuosta puutumisesta, se tuntuu jatkuvasti, tosin pahenee esim. aamuisin ennen kuin olen kerennyt kahvin juoda. Se on tällä hetkellä paikoittunut oikeastaan enää sormen päihin, mutta siellä se on ja pysyy. Paikkoihin koskeminen taas oikeastaan tuntuu olevan aika randomia. Tuossa yhdessä vaiheessa kun nivelet menivät todella huonoksi tämä kipu oli kokoaikaista ja paikallista, nyt se tavallaan kiertelee ympäri kehoa, mutta on jatkuvasti kyllä olemassa. Aamuisin lihaskivut tuntuvat jopa hiukan pahemmilta ja varsinkin hyvin väsyneenä, en pysty tekemään pihtiliikettä kun kädet ovat niin voimattomat. Silmäluomenlihaksissa olen huomannut erilaisuuden ainoastaan tuossa vasemmassa silmässä, johon ilmestyy aika ajoin elohiiri, joka pysyy suhteellisen kauan, tämä elohiiren olen pistänyt silmäluomien lihasten väsymisen piikkiin, sillä se ilmestyy yleensä kun olen ollut pitkän aikaa esim. koneella.


      • Borrelioosi
        Akiras kirjoitti:

        Joo lääkäreillä alkaa olla jo hiukan vaikeaa keksiä varsinaista syytä. Autoimmuunisairauksia on epäilty ja jopa tutkittu. Vaikeinta tässä tekee sen, että varsinainen näkyvä todiste on ainoastaan tuo likvorin muutokset, jotka jo sinänsä ovat riittävät, mutta kun muu oirekirjo on sitten niin laaja, että oireita on ehkä jo liikaa vain yhteen sairauteen. Ms-tauti ja Sarkoidoosishan tässä ilmeisesti ovat nyt ne suurimman epäilyn alla olevat. Ms-tauti varmaan olisi jo diagnosoitu, jos tuon mri-kuvan signaaleja olisi enemmän.

        Tuon keuhkokuvan kun nyt saisi, jos sieltä jotain löytyisi, niin päästäisiin ehkä eteenpäin tässä asiassa. Tässä asiaa vielä vaikeutti tosiaan se, että työnantaja päätti ettei työterveyssopimukseen joka meillä on terveystalolla kuulu enää muut kuin lakisääteiset palvelut, joten joudun alkamaan käymään enemmän ja enemmän sitten terveyskeskuksessa tai keskussairaalassa, toisin sanoen lisää kokkeja tekemään tätä soppaa. Tähän asti on kuitenkin ollut aina se yksi lääkäri joka on pysynyt samana.

        Tuosta puutumisesta, se tuntuu jatkuvasti, tosin pahenee esim. aamuisin ennen kuin olen kerennyt kahvin juoda. Se on tällä hetkellä paikoittunut oikeastaan enää sormen päihin, mutta siellä se on ja pysyy. Paikkoihin koskeminen taas oikeastaan tuntuu olevan aika randomia. Tuossa yhdessä vaiheessa kun nivelet menivät todella huonoksi tämä kipu oli kokoaikaista ja paikallista, nyt se tavallaan kiertelee ympäri kehoa, mutta on jatkuvasti kyllä olemassa. Aamuisin lihaskivut tuntuvat jopa hiukan pahemmilta ja varsinkin hyvin väsyneenä, en pysty tekemään pihtiliikettä kun kädet ovat niin voimattomat. Silmäluomenlihaksissa olen huomannut erilaisuuden ainoastaan tuossa vasemmassa silmässä, johon ilmestyy aika ajoin elohiiri, joka pysyy suhteellisen kauan, tämä elohiiren olen pistänyt silmäluomien lihasten väsymisen piikkiin, sillä se ilmestyy yleensä kun olen ollut pitkän aikaa esim. koneella.

        Oireesi kuulostavat ihan borrelioosilta.Myös sisäilman homeet voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.


      • Samat oireet
        Borrelioosi kirjoitti:

        Oireesi kuulostavat ihan borrelioosilta.Myös sisäilman homeet voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.

        Kannattaa käydä borrelioosi ry:n sivuilla ja lukea Jarno Ahosen borrelioosikirja. Borrelioosia on aika vaikea todeta,mutta vasta-ainetestiä verestä kannattaa pyytää.Monet borrelioosia potevat ovat saaneet Saksasta apua,Suomessa borrelioosin hoito on niin lapsen kengissä vielä.


    • Very interesting

      Niin, se tästä tekeekin vaikean, jos kyseessä on enemmän kun vain yksi sairaus. Noita autoimmuunisairauksiakin on olemassa todella monta, joten jo pelkästään se tekee tästä asiasta vaikean.


      Hmm, kaikki vaivasi eivät näytä pätevän pariin lihassairauteen, jota itse tuossa veikkailin. Jos elohiiri tulee vain harvoin, niin se on aivan normaalia, mutta jos alkaa tulemaan erittäin usein, ja jatkuu pitkiä aikoja, niin sitten voidaan epäillä, että jotain on vialla. Mutta tällä hetkellä ei näytä olevan viitteitä siihen.

      • Akiras

        Huomenna olisi aika sinne silmäpolille, jossa saan tietää ne keuhkokuvien tulokset. Tuntuu lähinnä typerältä kun joutui oottamaan kaks viikkoa, mutta onneks ei tätä odottelemista enää ole. Olen nyt huomannut, että kai noista kortisoonitipoista jotain apua on, tuo silmässä oleva verkko on nimittäin haalentunut huomattavasti, eikä näy enää kuin vain ulkona taivaalle tai lumeen katsottaessa. Kuitenkaan se ei ole sieltä täysin hävinnyt.

        Elohiirestä piti sen verran sanoa, että tosiaan tuossa oli vaihe jolloin se elohiiri oli silmässä useamman kerran päivässä ja kesti aina suurinpiirtein 5 minuuttia. Nyt kun olen taas jättänyt salilla käymättä se ei ole palannut. Olen nyt tullut siihen tulokseen, että tuo itsensä rasittaminen minulla pahentaa. Kun kävin salilla vaikkakin otin rauhallisesti, sydän saattoi jäädä pomppimaan yli sataseen ja tämä aiheutti sitten muitakin ongelmia, kuten kipua jopa rinnassa, sekä lihakset tuntuivat menevän tosi pahaan kuntoon. Nyt kun olen suoraan sanottuna vain maannut kotona (toisinaan tietenkin siivonnut ja tehnyt kotitöitä) ainoat jäljellä olevat oireet ovat nuo puutumiset kummankin käden pikkurillissä ja nimettömässä, sekä järjetön väsymys. Ja no tietenkin tuo silmäoire, joka tosiaan on hiukan haalentunut.

        On ollut tässä pakko miettiä, että voisiko tämä olla ainakin osittain sydänperäistä. Tai, että tämä sairaus olisi aiheuttanut hallaa myös sydämmelle? Minulla on aina ollut nopea sydämmen syke (siitä lähtien kun sitä alettiin lääkäreissä seuraamaan), mutta EKG:ssä ei koskaan ole tosin mitään näkynyt. No jospa huomenna tulisi taas hiukan viisaammaksi, alkanut vaan tuntumaan siltä, että ei sieltä mitään kuitenkaan löydy.

        Muuten tietääkö joku voiko tuossa VEP-tutkimuksessa käyttää piilolinssejä. Lapuissa luki, että pitäisi silmälasit olla, jos näkö on huono, mutta omani menivät tässä rikki, kun kissat päättivät ne raahata saunaan (älkää edes kysykö), enkä kerkeä kyllä saada uusia ennen 1. päivä. Yritin netistä löytää, mutten löytänyt mitään. Kaipa tuo pitäisi soittaa lääkärille ja kysäistä.


    • Akiras

      Uusinta tietoa nyt tilanteesta. Keuhkokuvat olivat puhtaat, joten niissä ei sarkoidoosista ainakaan näy. Mahdollista toki on, että sarkoidoosis ei ole vain levinnyt sinne, mutta aika epätodennäköistä. Lääkäri kuittasi asian määrämällä 8 päivän kortisoonikuurin: alkaa 40mg ja vähennetään joka päivä 5 mg. Samalla myös nuita kortisoonitippoja silmään. Diagnoosiksi kirjoitti ueviitin, josta huomaa, että lääkärillä ei todellisuudessa ole mitään hajua mikä siinä silmässä on. Valkosoluja löytyy kyllä edelleen. Kontrollikäynti sitten 30. päivä.

      Tuossa edellisessä käynnissä tosiaan otettiin virtsa- ja verinäyte, joka oli ns. iriittipaketti plus muita. Muutama epänormaalikin tulos löytyi:

      E-MCV(Punasolujen keskitilavuus): 99 (viitearvo 82-98) Todella vähäinen

      B-Trom (verihiutaleiden määrä) 431 (viitearvo 150-360) hieman enemmän ja tätä aletaan seuraamaan, ei kuulemma suurempaa hätää niin kauan kuin hemoglobiini on normaali (omani on 143)

      HLA-B27(riskitekijä kohottaa mahdollisuutta sairastua joukkoon reuma- ja suolistotulehdustautej): positiivinen.

      Lähinnä itseäni mietityttää tuo veren punasolujen tilat, sillä syön verenohennuslääkeenä disperiiniä 50mg/päivä ehkäisevästi. Suvussani paljon aivoverenkierto-ongelmia (tukoksia suurimmalta osalta) ja se, että sairastan aurallista migreeniä kuulemma pahentaa tilannetta.

      • miina37

        Hei Akiras!
        Osa oireistasi voisi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan. Onko niitä sinulta testattu.
        Oireista tietoa www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi


      • Akiras
        miina37 kirjoitti:

        Hei Akiras!
        Osa oireistasi voisi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan. Onko niitä sinulta testattu.
        Oireista tietoa www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi

        Kilpirauhaset on tutkittu jo useaan otteeseen, eikä mitään ongelmia ole ollut.

        Päätin nyt kirjoitella vaikka tässä onkin ollut jo jonkin verran aikaa viimekerrasta. Onkohan linjoilla edes enää ketään. Silmäoireet eivät ole lähteneet, olin viikon ajan jopa kortisonikuurilla (suunkautta), jonka aikana silmäoireet hiukan vähenivät, mutta tuon kortisonikuurin jälkeen tulivat takaisin. 6. päivä olisi taas kontrolliaikaa silmäpolille, jossa varmaan joudutaan miettimään uudestaan tuota kortisonikuuria. VEP-tutkimuksessa on tullut käytyä, mutta tulokset saan vasta tämänkuun lopussa. MRI-tutkimuskin tosiaan tuossa hiukan yli puolen kuukauden.

        Nyt onkin sitten tullut taas lisää pieniä kivoja juttuja tähän oireiden kirjoon. Olen huomannut, että ruoka kuin ruoka saa mahan turpoamaan ja kipuilemaan. Niin kauan kun olen syömättä olo on hyvä, mutta annas jos syön edes omenan. En tiedä mikä vaivaa, mutta pelkkää nestettä saattaa päivän aikana tulla lähemmäs kymmenen kiloa kehoon (tämä todistettu samalla puntarilla ilman vaatteita). Aamulla tuo nestemäärä onkin kadonnut.

        No tänä aamuna sitten huomasin vessassa käydessäni verta ulosteessa. Se on onneksi kirkasta joten syövästä tuskin on ainakaan kyse. Peräpukamista ei myöskään taida olla, sillä verta näkyy vain paperissa. Kipua löytyy kyllä mahasta, oikealla puolella alavatsaa tuntuu omituista painetta. Nyt tässä jo mietinkin, että pitäisiköhän tuota soitella sitten lääkärille. Tässä onkin mukava odotella, että mikä se seuraavana pettää, nyt on jo nivelet, silmät, lihakset ja ilmeisesti vatsa.


      • eemeli
        Akiras kirjoitti:

        Kilpirauhaset on tutkittu jo useaan otteeseen, eikä mitään ongelmia ole ollut.

        Päätin nyt kirjoitella vaikka tässä onkin ollut jo jonkin verran aikaa viimekerrasta. Onkohan linjoilla edes enää ketään. Silmäoireet eivät ole lähteneet, olin viikon ajan jopa kortisonikuurilla (suunkautta), jonka aikana silmäoireet hiukan vähenivät, mutta tuon kortisonikuurin jälkeen tulivat takaisin. 6. päivä olisi taas kontrolliaikaa silmäpolille, jossa varmaan joudutaan miettimään uudestaan tuota kortisonikuuria. VEP-tutkimuksessa on tullut käytyä, mutta tulokset saan vasta tämänkuun lopussa. MRI-tutkimuskin tosiaan tuossa hiukan yli puolen kuukauden.

        Nyt onkin sitten tullut taas lisää pieniä kivoja juttuja tähän oireiden kirjoon. Olen huomannut, että ruoka kuin ruoka saa mahan turpoamaan ja kipuilemaan. Niin kauan kun olen syömättä olo on hyvä, mutta annas jos syön edes omenan. En tiedä mikä vaivaa, mutta pelkkää nestettä saattaa päivän aikana tulla lähemmäs kymmenen kiloa kehoon (tämä todistettu samalla puntarilla ilman vaatteita). Aamulla tuo nestemäärä onkin kadonnut.

        No tänä aamuna sitten huomasin vessassa käydessäni verta ulosteessa. Se on onneksi kirkasta joten syövästä tuskin on ainakaan kyse. Peräpukamista ei myöskään taida olla, sillä verta näkyy vain paperissa. Kipua löytyy kyllä mahasta, oikealla puolella alavatsaa tuntuu omituista painetta. Nyt tässä jo mietinkin, että pitäisiköhän tuota soitella sitten lääkärille. Tässä onkin mukava odotella, että mikä se seuraavana pettää, nyt on jo nivelet, silmät, lihakset ja ilmeisesti vatsa.

        Näköhäiriöt, nivelkivut, nesteiden kertyminen, lihas säryt, alavatsakivut.. kuulostaa tutulta.. kaupan päälle huimaus.


      • ei ymmärrä
        eemeli kirjoitti:

        Näköhäiriöt, nivelkivut, nesteiden kertyminen, lihas säryt, alavatsakivut.. kuulostaa tutulta.. kaupan päälle huimaus.

        Missä akiras luuhaa.


      • Anonyymi
        ei ymmärrä kirjoitti:

        Missä akiras luuhaa.

        Toivottavasti Ap:lla on jo kaikki hyvin. Olisi kiva tietää tämän hetken voinnista.
        Tsempit.
        Itselläni oli verkkokalvolla reikä, siksi eksyin tähän ketjuun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toivottavasti Ap:lla on jo kaikki hyvin. Olisi kiva tietää tämän hetken voinnista.
        Tsempit.
        Itselläni oli verkkokalvolla reikä, siksi eksyin tähän ketjuun.

        Itsekin eksyi tähän ketjuun silmäoireiden vuoksi. Luin koko Akiraksen tarinan ja tosiaan jäin miettimään, mikä kaiken aiheutti? Mikä on tilanne tällä hetkellä?

        Pahasti kuulosti tosiaan borrelioosilta, joka saa milloin mitäkin oireita aikaan. Sairautta voi olla hyvin vaikea tunnistaa. Toivottavasti diagnoosi(t) löytyi ja parantuminen alkoi.


    • Anonyymi

      Onko mykiön vaihdolla ja makula holella yhteyttä toisiinsa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe