Muuttaminen Yhdysvaltoihin

American Dream

Mulla on ollut haaveena muuttaa Yhdysvaltoihin (Los Angeles tai New York) jo niin kauan kuin muistan. Molemmissa kaupungeissa olen vieraillut pari kertaa, ja tällä hetkellä ehkä Los Angeles viehättää enemmän. Tämän hetkinen tilanteeni ei vielä mahdollista poismuuttoa Suomesta, mutta kun se hetki koittaa, haluaisin kaiken tiedon yms. olevan valmiina.

Miten muutto Yhdysvaltoihin käytönnössä tapahtuu? Minne pitää tehdä ilmoitus, mistä oleskelu- ja työlupia haetaan, mistä Green Card hankitaan yms.? Mulla ei ole oikeastaan mitään käytännön tietoa tästä muuttoprosessista, joten voisiko joku hieman valaista minua tässä asiassa? Tiedän, että USA:ssa ei saa asua ellei ole työpaikkaa ja työpaikan avulla ilmeisesti helpoiten saa viisumin? Voiko tämä työpaikka olla joku ihan perusammatti, esim. kaupan kassa tai tarjoilija? Sitten kun tilanteeni mahdollistaa muuton, pitäisikö minun matkustaa Yhdysvaltoihin ensiksi turistiviisumilla (onko se 6kk voimassa?) ja sen aikana yrittää etsiä työtä? Miten olisi parasta menetellä?

Kuten sanoin, mulla ei ole oikeastaan mitään tietoa tästä muuttoprosessista, joten olisin enemmän kuin kiitollinen kokemuksistanne. Voisitte myös kertoa miten muutto teidän kohdalla sujui, kauanko kaikki kesti ja minkälaisia ongelmia kohtasitte. Thank you!

16

2608

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • American Dream

      Niin ja vielä se, että missä Green Card Lotteryyn voi osallistua? Internetin välityksellä?

      • Danny Glo

        Green Card Lotteryyn osallistutaan Internetin kautta. Haku on kerran vuodessa ja viimeisin haku on päättynyt aivan hiljattain. Ensi vuonna sitten seuraavan kerran. Ainoa oikea osoite hakuun on:

        http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

        Osallistuminen on ilmaista. Mikä tahansa muu osoite kuin tuo mainittu travel.state.gov on kusetusta, jossa joudut maksamaan tyhjästä. Huijaussivustot näyttävät erehdyttävästi oikeilta ja niissä luvataan kaikkea tyhjänpäiväistä kuten paremmat mahdollisuudet voittaa ym. roskaa, joka ei pidä paikkansa. Missään nimessä ei pidä maksaa kenellekään yhtään mitään.

        DV Lotteryssä voittaminen ei tarkoita automaattisesti oleskeluluvan saantia, vaan oikeutta hakea sitä. Jotta saat lopulta oleskeluluvan, erilaisten vaatimusten täytyy täyttyä. Käytännössä pitää olla lukio suoritettuna sekä riittävästi rahaa tilillä (suuruusluokka vähintään $25,000) ja myös terveysvaatimusten tulee täyttyä.

        Huomioi se, että tilastojen mukaan suomalaisista hakijoista 1% lopulta saa Green Cardin eli yksi hakija sadasta. Toisinsanoen voi olla, ettet elinaikanasi saa voittoa. Minulla voittamiseen kesti noin 10 vuotta ja tunnen pidempäänkin osallistuneita. Silti siihen kannattaa osallistua jos todella haluat muuttaa USA:han. Hyvällä tuurilla voit voittaa vaikka ensimmäisellä kerralla tai sitten et koskaan Siksi se on nimensä mukaisesti arpajaiset.


    • Danny Glo

      Muuttoilmoitus on pienin murhe. Todellinen ongelma on viisumin saanti, jonka kanssa lukemattomat ihmiset kamppailevat jatkuvasti. Moni haluaa USA:han ja maahan on äärimmäisen vaikea saada viisumia.

      Saadaksesi työviisumin sinulla pitäisi olla jotain sellaista erityisosaamista, jota USA:sta ei löydy. Se on aika haastavaa, mutta asiantuntijatehtävät joissa pohjalla on yliopistotutkinto ovat yleensä sellaisia. Osaavia työnhakijoita on tosin USA:ssakin, joten se ei takaa mitään.

      Lisäksi USA:laisen työnantajan pitää ryhtyä sponsoriksesi raastavaan hakurumbaan, joten ihan helpolla he eivät sellaiseen lähde. Osaamisesi pitäisi olla jotain todella ainutkertaista ja voit alkaa pohtimaan nyt hyvissä ajoin onko sinulla sellaista ja jos ei ole niin mitä voisit tehdä asian eteen.

      Kaupan kassa, tarjoilija tai vastaavat perushommat eivät ole mainittua erityisosaamista, joten sellaisilla ammateilla ei irtoa edes säälipisteitä. Maassa on miljoonittain kyseisiin ammatteihin kykeneviä työttömiä eli mahdollisuus saada työviisumi sitä kautta on pyöreä nolla.

      Turistiviisumilla (tai oikeammin sanottuna suomalaisen kohdalla kyseessä on turismiin 90 päivää oikeuttava viisumivapaus) ei saa hakea töitä. Sillä ei saa myöskään tehdä töitä. Luonnollisesti jos haet töitä Suomesta käsin ja jostain käsittämättömästä syystä tärppäisi niin voit toki käydä USA:ssa turistina työhaastattelussa (ei tosin kannata mainita asiasta maahantulovirkailijalle).

      Jos haluat muutoin kokeilla USA:ssa asumista, niin hanki opiskelupaikka sieltä ja saat opiskelijaviisumin. Opiskelu tosin maksaa maltaita, mutta on varmaan helpoimmasta päästä saada viisumi. Se on tosin määräaikainen ja loppuu määräpäivänä tai sitten kun opiskelut loppuu (eli rahasi loppuvat).

      Aina on myös vaihtoehto yrittää löytää joku USA:n kansalainen, joka suostuisi menemään naimisiin kanssasi. Sitä käyttää monet ihmiset ja itseäni käy sllaiset sääliksi, mutta näemmä jollain ihmisillä tarkoitus pyhittää keinot. Tunnen henkilökohtaisesti tällaisia ihmisiä ja ihmettelen oliko se tosiaan vaivan arvoista.

      • American Dream

        Kiitos vastauksistasi! Jos jollakulla tulee vielä jotain lisää mieleen/kokemuksia/neuvoja tms. niin nekin ovat oikein tervetulleita. Huh, kuulostaapa erittäin vaivalloiselta ja hankalalta. Onko Yhdysvaltoihin mahdollista saada jonkinlaista väliaikaisviisumia tms? Ja voiko näitä viisumeita ja Green Cardia hakea vaikka asuukin ko. hetkellä vielä Suomessa? Pitääkö työviisumi olla siis ennen, kun hakee töitä? Näin netissä eräänsuuren yhtiön tarjoaman työpaikan jonka tärkein vaatimus on suomen kieli, ja uskon, että vastaavanlaisia työpaikkoja tulee tulevaisuudessakin kun muuttoni on ajankohtaisempaa. Voinko silloin ottaa työnantajaan yhteyttä ja hakea työpaikkaa ja pyytää työnantajalta apua työviisumiin? Entä sitten jos/kun työsuhde loppuu? Mitä työviisumille silloin tapahtuu?


      • Danny Glo
        American Dream kirjoitti:

        Kiitos vastauksistasi! Jos jollakulla tulee vielä jotain lisää mieleen/kokemuksia/neuvoja tms. niin nekin ovat oikein tervetulleita. Huh, kuulostaapa erittäin vaivalloiselta ja hankalalta. Onko Yhdysvaltoihin mahdollista saada jonkinlaista väliaikaisviisumia tms? Ja voiko näitä viisumeita ja Green Cardia hakea vaikka asuukin ko. hetkellä vielä Suomessa? Pitääkö työviisumi olla siis ennen, kun hakee töitä? Näin netissä eräänsuuren yhtiön tarjoaman työpaikan jonka tärkein vaatimus on suomen kieli, ja uskon, että vastaavanlaisia työpaikkoja tulee tulevaisuudessakin kun muuttoni on ajankohtaisempaa. Voinko silloin ottaa työnantajaan yhteyttä ja hakea työpaikkaa ja pyytää työnantajalta apua työviisumiin? Entä sitten jos/kun työsuhde loppuu? Mitä työviisumille silloin tapahtuu?

        Mitä tarkoitat väliaikaisella? Kaikki viisumit ovat määräaikaisia; jopa Green Card, joka tosin uusitaan helposti jos ei aiheuttanut ole mitään ongelmia. Tosin jos voitat DV Lotteryssa ja hakemuksesi hyväksytään, niin saat ensin passiisi väliaikaisen vuoden viisumin, jolla voit muuttaa maahan ja Green Card joka on kuin luottokortti toimitetaan viisumin aktivoinnin jälkeen amerikkalaiseen osoitteeseesi. Jos et käytä viisumia sallitussa ajassa niin se raukeaa ja olet taas täysin lähtötilanteessa tyhjällä pöydällä.

        Mitään väliaikaisia viisumeita joilla voisi vähän "kokeilla ja harkita" maassa asumista ei ole, vaan se on aina sidottu viisumityyppiin (opiskelu, työ, jne.) ja tyylinä on ota tai jätä. Työviisumia et voi saada ilman työpaikkaa USA:ssa, joten et voi hakea viisumia ennenkuin sinulla on duuni ja työnantaja sponsoroi hakemusta. Toisaalta taas ilman työviisumia ei voi hakea töitä USA:ssa eli muna/kana -ongelma. Käytännössä sinun pitää hakea töitä Suomesta käsin ja toivoa, että tärppää ja sitten alkaa hakea työviisumia yhdessä työnantajan kanssa.

        Ole kuitenkin hyvin tarkkana työpaikkailmoituksia selatessasi; sellaisia firmoja löytyy runsaasti, jotka huijaavat auttavansa viisumihakemuksessa ja voit aloittaa työt jo etukäteen. Se ei ole lain mukaan mahdollista ja oikeasti he eivät edes auta, joten käytännössä teet töitä laittomasti turistina. Siitä seuraa välitön passitus kotiin ja porttikielto maahan, puhumattakaan missä pulassa olet jos työmaalla sattuu onnettomuus tms. Sinulla tulee olla voimassaoleva työn teon salliva viisumi kädessä ennenkuin voit tehdä minuuttiakaan töitä.

        Viisumia haetaan nimenomaan kun asut Suomessa. Sehän on samalla työperusteinen maahantulolupa eli sinun pitää maan ulkopuolella hakiessasi lupaa päästä USA:han tekemään työtä. Green Card Lotteryyn voit osallistua joko Suomesta tai jos pääset jollain viisumilla USA:aan niin siellä jo ollessasi; siinä on hieman erilaiset säännöt.

        Tietääkseni työviisumi on sidottu työnantajaan eli työsuhteen loppuessa loppuu myös viisumisi voimassaolo, mikäli et löydä uutta työantajaa tilalle. Näistä yksityiskohdista en ole aivan varma, mutta kysy Yhdysvaltain suurlähetystöstä. Se on ainoa oikea paikka kysyä viisumeista. Sitä vartenhan suurlähetystö palvelee, että viisumiasioissa voi ottaa yhteyttä sinne oli ne sitten vain kysymyksiä tai hakemuksia.


    • American Dream

      Niin ja piti kysyä, että voinko ottaa Yhdysvaltain suurlähetystöön Helsinkiin ja kysellä heiltä tarkempia neuvoja ja tietoja?

      • Joo-o joo-o

        Kyllä voit, mutta älä nolaa itseäsi ja kysy "miten voin muuttaa Yhdysvaltoihin", koska silloin sinulle näytetään vain ovea.


    • kansalainen

      Ainoa oikea paikka kysya neuvoa.

    • Takaisin muuttanut

      Jotenkin näin se menee tosin pieni helpotus ja korjaus tuohon työnsaantiin ja työviisumiin!
      Elikkä todellisuudessa ei välttämättä tarvitse olla mitään erikoisosaamista vaan homma menee kysynnynnän mukaan siis jos olet vaikka "piipuntekijä" ja haet töitä coloradon osavaltiossa toimivasta yrityksestä niin tämä yritys joutuu antamaan selvityksen miksi palkkaa sinut eikä osavaltiolaista työntekijää ja tähän yritys sitten perustelee ettei alueella ole kiinnotuneita eikä osaavia tekijöitä yrityksen tarpeisiin.(toisista osavaltioista ei ole pakko hakea työntekijöitä) yleensä yrityksellä on voinut olla avoin ilmoitus pitkään auki jolloin on helpompi saada maahanmuuttovirastolta lupa(paperi) joka sitten myöhemmin menee vielä Helsinkiin käsiteltäväksi.
      Yritys myös joutuu maksamaan elikkä sponsoroimaan viisumihakemuksen joten kannattaa oikeasti osata hommansa tai joutuu kotiin ihan saatanan nopeasti koska pitää muistaa että myönnetty työviisumi on VAIN työpaikkakohtainen!

      Ai niin jos onni suosii arvonnassa niin ei sitä rahaa tarvitse olla noin paljoa jos löydät itsellesi työpaikan ennen maahan muuttoa tuo raha summa on vain tae maalle että pärjäät siellä siihen asti että löytäisit töitä.

    • Suomalainen olen

      Kyllä nykyään tarvitsee olla yleensä ainakin korkeasti koulutettu työnhakija.

      Siivoojia jne. perusduunareita Yhdysvaltoihin ei yksinkertaisesti saa noin vain palkata, koska omillakin työmarkkinoilla on niihin töihin työntekijöitä.

      Tietysti jos on joku ihan selkeä erityistaito, niin voi saada käsittääkseni sillä perusteella erityisviisumin eli työluvan. Näitä erityisviisumeita jaetaan kai pääasiassa esim. taiteilijoille jne. ehkä urheilijoillekin.

      Korkeasta koulutuksesta on kuitenkin hyötyä. Esimerkiksi kirurgilla voi olla hyvätkin mahdollisuudet saada töitä Yhdysvalloista. Oikeastaan tuo terveydenhoitoala on sellainen, joka työllistää suomalaisia, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, nyt ja tulevaisuudessa.

      Tuo esimerkki Coloradosta on siinä mielessä huono, että jos tilanne tosiaan olisi tuollainen, niin sitten seuraavaksi etsittäisiin varmasti työntekijää vaikka New Yorkista, eikä sitä lähdettäisi palkkaamaan toiselta puolelta maailmaa.
      Oli yrityksen sitten pakko etsiä työntekijää Yhdysvalloista tai ei, niin byrokratia ulkomaalaisen palkkaamisessa on reilusti mittavampi ja riskitkin suuremmat.

      Muistakaa kaikki Yhdysvalloista töistä kiinnostuneet kuitenkin, että työpaikka on oltava ennen Yhdysvaltoihin muuttoa ja työluvan saamista. Lomamatka ei ole työnhakumatka, eikä viisumivapautta ole tarkoitettu työpaikan hakemista varten. Jenkkeihin ei lähdetä lomaviisumilla sitten työskentelemään tai tulee ongelmia.

    • Onnea matkaan!

      Joo, käytännössä siis sinulla pitää olla:
      - erikoisosaamista eli työ / ammattitaito, jonka perusteella sinut voidaan rekrytoida ja työnantaja hankkii sinulle sitä kautta työluvan (esim. terveydenhuoltoalalla on tällaisia ammatteja). USA:ssa on usealla alalla tällä hetkellä työttömiä ja ensisijaisesti on rekrytoitava maan sisällä. Ulkomailta tehtävä rekrytointi on aina perusteltava ja työnantajan selvitettävä, miksei paikkaan voida rekrytoida henkilöä USA:sta. Esim. hyvin syrjäalueille ei välttämättä saada lääkäreitä, jolloin voidaan rekrytoida muualta. Ulkomaisen rekrytointi on hankalaa, kallista ja pitkä paperiprosessi, joten harva työnantaja ryhtyy siihe prosessiin.
      - olet töissä Suomessa firmassa, jolla on toimipaikkoja myös USA:ssa. He voivat lähettää sinut USA:han töihin. Heillä voi olla myös auki paikkoja maailmanlaajuisesti. Tällaisiin paikkoihin pätee samat säännöt kuin tuohon edelliseenkin kohtaan.
      --> näissä siis voi saada työluvan vain tiettyyn firma. Firma voi myöhemmin auttaa anomaan pysyvää työlupaa = Green Card

      - voitat Green Card arvonnassa ja saat luvan ALOITTAA GC:n anomisen. Jotta voit GC:n saada, sinulla pitää olla ammattikoulu/lukio käytynä tai vähintään 2 v. työkokemus 5:n tason työtehtävistä. Ei rikosrekisteriä jne. Lisäksi tosiaan vähintään minimivuosipalkan verran rahaa / työpaikka ennen maahan tuloa.
      - huippu-urheilijat, näyttelijät, taiteilijat jne. ovat oma kategoriansa, jotka voivat saada GC:n.
      - sinulla on $1.000.000 rahaa sijoitettavaksi USA:ssa ja voit rekrytoida heti vähintään 5 henkilöä.
      - joitain muitakin vaihtoehtoja voi olla, mutta vaativat tosiaan rahaa / huippuosaamista (esim. post doc -tutkijapaikat)

      - opiskeluviisumilla pääset maahan opiskelemaan. Opinnot pääsääntöisesti maksavat aika reippaasti. Paikallisten opintojen jälkeen useat ovat saaneet työpaikan ja työluvan maahan.
      - opiskelijavaihto / kulttuurivaihto Suomesta. Tilapäinen oleskelulupa, oleskeluluvalla saa tehdä vain niitä tehtäviä, joihin lupa on annettu, eli esim. opiskella.
      - au pairiksi voi päästä n. vuodeksi alan toimistojen kautta.

      - ja sitten on se amerikkalaisen kanssa avioitumisvaihtoehto, jossa ei vaadita kauheasti mitään taustajuttuja. Rikosrekisteriä ei siinäkään saa olla.

      Turistiviisumilla tosiaan EI saa etsiä töitä. Tästä seuraa karkoitus ja 10 v. maahantulokielto. Laittomia työntekijöitä maassa on jo riittävästi ja niistäkin jää kiinni ja karkoitetaan, joten ei kannata edes harkita.

      Meillä GC on Diversity Visa Lotteryn seurauksena saatu (eli se ns. GC arvonta). Prosessi kesti tietojen syöttämisestä arvontajärjestelmään - maahan saapumiseen yhteensä 17 kk. Tosin arvontaan tuli ensin osallistuttua 5:nä eri vuotena.. :)
      Seuraavan kerran arvontaan voi osallistua ensi syksynä. Ainoa oikea sivusto on siis:
      https://www.dvlottery.state.gov/

      Tsemppiä!
      Jos joku arvontaan vaadittavista edellytyksistä puuttuu, niiden eteen kannattaa heti alkaa tehdä hommia, jotta saa sen kelpoisuuden osallistua arvontaan.

      • Onnea matkaan!

        Korjaus:
        Ei siis:
        minimivuosipalkan
        Vaan:
        minimitoimeentuloraja vuodeksi / henkilö


    • Mrs America

      Terveisiä Rhode Islandista! Suomen kieltä harjoitellakseni eksyin tänne palstalle lukemaan. Jos joku haluaa tulla tänne katselemaan, että miltä elämä täällä näyttää, ja jos olet 18-26, suosittelen au pairiksi lähtöä. J-1-viisumilla saa olla max. 2 vuotta au pairina. Silloin on helppo lähteä vaikka yksin, saa tutustua maan menoon, ja turvaverkkona on sekä au pair-välitysfirma että se perhe jossa tehdään töitä. Suosittelen kokeilemaan jotain tällaista ennenkuin tänne päättää jäädä. Vaikka tämä Jenkkilä länsimaa onkin, niin monet asiat ovat todella erilaisia, ja kaikille tämä täällä eläminen ei vain sovi. Ja vaikka työ onkin määritelty, niin voihan sitä verkostoitua ja saada kontakteja, ja tiedä vaikka jos joku perheen tuttava omistaisi firman jonne sopisit työntekijäksi, tai tapaat joitain muita ihmisiä jotka voivat tarjota työpaikan jossain vaiheessa.

    • thats it!

      Eli haetaanko / anotaan greencardia täältä https://www.dvlottery.state.gov/
      vai voiko soittaa tänne tai käydä Yhdysvaltain suurlähetystöstä Helsingissä ja tehdä anomuksen sinne suoraan?.?

      • Se on arvonta

        Tuossa osoitteessa on GC ARVONTA, joka on siis oikea arvonta. Takuuta sen saamisesta ikinä ei ole tuota kautta. Suurlähetystöstä voit hakea turistiviisumia tai työviisumia (jos sinulla on tiedossa työpaikka / suomalainen firma sinut lähettää tuonne töihin).


      • that ain't it!

        Arvonnassa voit ainoastaan voittaa luvan hakea Green Cardia, omista ansioistasi ja rahatilanteestasi sitten riippuu saatko sen vai et.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe