VANHAN KERROSTALON SÄHKÖREMONTIN TARVE

Hall.pj.

Vanhassa (1927) kerrostaloyhtiössä (110 asuntoa / koot 18-80m2) suunnitellaan putkiremontin yhteydessä myös sähköremonttia. Vuonna 1984 tehty edellinen TÄYSremointti sen ajan turva tehovaatimuksin.
KYSYMYKSET:
- mikä on "tehonkesto" asunnoissa joissa syöttö on MMJ-jophdoilla 2x10 / 2x16 / 3/16
- voiko sillloisen 4-johtosysteemin helposti saatta nykymääräysten mukaiseksi lisäämällä asuntoihin vain erillinen maajohto

Kysyn, kun sähkösuunnittelija sanoo että on paska systeemi ja kaikki pitää uusia. Kuitenkaan koko 35 vuoden aikana ei ole yhdesäkään asunnossa teho loppunut kesken. Siis miksi muuttaa systeemiä joka toimii ??

22

6138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lomautettu kipinä

      Tilanne on se että vanhat asennukset on tehty sen ajan standartien ja lakien mukaan. Vanhat asennukset ei ole vaarallisia jos ne on tehty standartien mukaan. Voidaan myös varmasti todeta että normaalissa asuin käytössä tehon-/virrankesto ei tule olemaan ongelma teidänkään tapauksessa.
      Teidän taloyhtiössä on tulossa putkiremontti. Sehän tarkoittaa että kaikki paikat revitään auki. Nyt teillä on tilaisuus tehdä samalla nykypäivän standarteja vastaavat sähköasennuksetkin. Miltä kuullostaa muutama lisäpistorasia olohuoneeseen tai parvekkeelle kauan kaivattu valaisin ja pistorasia.
      Yhteenveto:
      - sähköremonttia ei ole mikään pakottava tarve tehdä
      - jos enemmistö haluaa pistorasian parvekkeele se kannattaa tehdä nyt

    • d df d d erw

      En tiedä tekniikasta.

      Mutta putkiremontti iso ja kallis. Sähköt voi olla asianmukaiset, mutta mun mielestä niihin kannattais tässä yhteydessä vähintään harkita nykyaikaistuksia. Meinaan vaan, sähkövehkeet moninkertaistuneet siihen aikaan verrattuna, töpseleitä tarvitaan enenpi. Onko kylppärissä lattiassa mukavuuslämpö, sille kannattais ainakin laittaa optiona piuhat, onhan noita. Ennen keittiössä loppui pistorasiat, nyt tietsikka aika, olkkarit, makkarit, ehkä muuallakin tarvitaan lisää pistorasioita, partseille nyt ainakin.

      Ja se tärkein, valokaapeli tietoliikenneyhteyksiä varten.

      Kaikki maksaa rahaa. Mutta sähköjohto halpaa putkirempan rinnalla. Ja kuitenkin paikkoja joudutaan repimään. Meillä rivari yhtiö, aina on koitettu muitten remppojen yhteyteen sovittaa jotain muutakin, remonttikertojen vähentämiseksi ja tulee siitä aina säästöä. Just tietoliikenneyhteydet tahtiin kun muutenkin paikkoja remontoitiin ja samalla oli helpppo laittaa nekin.

      Pitää ajatella huomisen tarpeita enenpi, kuin eilisen. Ja kuitenkin, sähkösuunnittelijaa kannattaa kyllä kuunnella tarkasti. Kokouksessa kaikki puhuu lähinnä vaan hinnasta, hinta voi olla paljon kovempi, jos joittenkin vuosien kuluttua aletaan taas remontoimaan. Se tärkeä asia. Lisäksi, ei ole kiva asua remontin keskellä.

    • 16+8

      Kyllä tuon sähkötekniikan tekninen käyttöikä alkaa olemaan jo lopussa.

      Yleensä sähkölaitteiden tekninen käyttöikä on n. 30 vuotta ja sen jälkeen tulisi asennukset uudistaa ihan turvallisuussyistä.

      Sähkölaitteiden ikääntyessä väistämättä syntyy ongelmia erilaisten toiminnallisten häiriöiden muodossa ja vanhat kaapelit, keskukset ja muut komponentit muodostavat myös kohonneen tulipaloriskin.

      On järkevää nyt tehdä samalla sähkösaneeraus, kun rakenteet muutenkin revitään auki. Säästyy turhilta kustannuksilta. Sähkösaneeraus on joka tapauksessa eteen tuleva toimenpide lähivuosien aikana.

      • Anonyymi

        Vai että 30 vuotta! Kas kun ei 10.


      • Anonyymi

        Meillä 70 vuotta vanhat keskukset ja kaapelit. Toimii 100% samoin kuin asennettaessa. Voihan ne rättieristeet jopa murentua, jos alkaa kaapeleiden kanssa vehtaamaan, mutta kun ei ole mitään tarvetta niihin koskea, niin toimivat kuin junan vessa. Ei ole ollut koko 70 v aikana mitään ongelmia ja vikoja!


    • selvittää ensin....

      Täällä puhutaan lisäpistorasioista, lattialämmityksistä ja parvekevaloista. Kannattaisi varmaan selvittää mitä koko sähköremontissa on tarkoitus edes uusia. Tuskin kuitenkaan yhtiön kustannuksella jokaiseen asuntoon asukkaan haluamaa määrää lisäyksiä. Yleensä sähköremontti putkiremontin yhteydessä tarkoittaa talon pää- ja mittarikeskuksen uusimista, sähkönousujen uusimista asuntoihin, sekä asuntojen ryhmäkeskusten uusimista. Harvoin uusitaan yhtiön laskuun kaikkien asuntojen johdotuksia ja kalusteita.

      Oman asuntonsa ryhmäkeskukselta eteenpäin asukas saa omalla kustannuksellaan asennuttaa tarvittavia lisäyksiä, ja niiden asentamista taas ei tarvitse sitoa millään tavalla putkiremonttiin, muuta kun korkeintaan kylpyhuoneen tapauksessa mikäli se puretaan ja tehdään uusiksi.

      Näitä lisäpistorasioita ja parvekevaloja voi asennuttaa asukas ilman talon putki- ja sähköremonttiakin aivan samalla tavalla, mikäli keskuksessa on tilaa.

    • kaikki uusiksi

      Asuntojen keskuksiin voisi saada vedettyä viidennen johtimen, mutta siitä pistorasioille voi olla jo haastavaa. Pyydät sähkösuunnettelijaa laskemaan ja pyytämään urakkatarjoukset sekä täysremonttiin että kevyempään sähköremonttiin. Hintaero voi olla yllättävän pieni.

    • tekijäh

      Tekijänä voin sanoa, että 1970 luvun kaapelit ja johtimet oli parempia kuin nykyiset. Taipuvuus ja eristys on 1970 luvun johdoissa parempi. Tuolloin pääasiassa kaapelit oli kotimaista valmistetta ja eristys mitoitettiin 1000V jännitteelle.

      Kaapelit asuintaloissa kestää vanhenematta ikuisuuden. Itse purin juuri teollisuuskiinteistöstä 1960 luvun asennuksia ja kaapelit vaipansisältä oli täysin uudenveroisessa kunnossa.
      Eristys vanhenee lämmönseurauksena ja tuollaisia pitkäikäisiä lämpökuormia ei kerrostalo asuntojen johtimiin aiheudu.

      Mikään pakottava tarve sähköremppaan noissa taloissa ei ole mutta ainakin keittiön ja pesuhuoneen pistorasia- ja valaistusryhmiin olisi syytä asentaa suojajohdin ja vikavirtasuojaus. Nousujohdot huoneistokeskuksiin on syytä myös uusia erillisellä suojajohtimella olevaksi ja asentaa keskuksiin PE-kisko.

      Täydellistä sähköremppaa puoltaa yleensä autolämmityksien virran riittämättömyys, isompi tehoiset liedet, joidenkin asukkaiden halu saada asuntoonsa sauna.
      Remppaa puolletaan myös tietoyhteyksien paranemisella laajakaistoin ym.
      e
      Tavallinen asuja joka tyytyy sähkönkäytöllään vähempään ei remppaa tarvi ja yleensä se on konsulttien manipuloima rahastustapa asujilta.

      • betonia putkissa

        Olen itse tehnyt remontin 1970 rakennettuun elementtikerrostaloon ja kyllä se vaan siihen meni että suuri osa sähköistä piti roilottaa tai vetää pinnassa, koska kovin montaa lankaa ei saanu vanhoihin putkiin vaihdettua.


    • Aina näin

      Ei liene välttämätöntä, mutta järkevä toteuttaa ison rööriremontin yhteydessä.
      Putkiremontti on yleensä iso jos viemärit ja lämpöputket uusitaan, pelkkä käyttövesiputkien uusinta on pienempi juttu.

      Nousujohdoksi löytyy pienempi ulkomittaisia pex-eristeisiä kaapeleita, mitkä mahtuu usein vanhaan putkeen.

      Isännöitsijän ja hänen suosikkiurakoitsijoiden valvonnassa pitää olla tarkkana!
      - urakoitsija haluaa lisätöitä ja kaikkea "mikä on mukamas pakko uusia" ts. myyty projekti halvalla ja kate tehtään lisätöillä
      - isännöitsijöiden ja urakoitsijoiden välillä usein turhan "voitelevat" suhteet
      - ja rakennusalalla aikataulu pissii aina ja homma venyy ja venyy

    • hjhjhjhjhjhjjhjh..

      Yleensä kerrostaloremontissa uusitaan pääkeskus (jos tarvetta), nousu- eli pääjohdot,asuntojen sähkökeskukset, sekä asennetaan telejakamosta joka asuntoon uudet telenousut (2xpuh/atk cat6) ja nykyään valokuitukaapeli ja antennikaapeli. Asuntojen sisäjohdot kytketään uuteen keskukseen ja telejohdot teleosaan. Jos vanhat sähkönousut ovat nelijohtimisia, ei niitä määräysten mukaan tarvitse uusia, mutta hyvä olisi uusia.

    • sä-ins

      Sähkönousujen uusiminen on surkuhupaisaa vedätystä suurimmassa osassa kerrostaloja. Varsinkin 60-70 luvun taloissa naurettavaa rahastusta.
      Mitkään sähkötekniset perusteet ei ole riittäviä näille saneerauksille.
      Remonttiyhtiön vaan ovat ottaneet vallan yhdessä kiinteistöliiton "omien suositusten" avulla,
      Kiinteistö-/Isännöitsijäliitot tehtailee omia sähköturvallisuussuosituksiaan ohi Tukes säännösten erittäin lyhyillä uusintaväleillä johdoille ja ryhmäkeskuksille.
      Mikäli teollisuudessa toimittaisiin vastaavan tuhlaavasti, loppuisi koko Suomen teollisuus näihin kalliisiin turhiin johtojen uusintoihin.
      Kiitos kuuluu lainsäädännölle, joka edellyttää teollisuudelta Inspectan määräikaistarkastuksia.
      Tarkastusten avulla katsotaa pintapuolisesti ja pistokokein, että kaikki vielä toimii. Teollisuudessa ei kysellä kaapeleiden vuosimallia, vaikka tehoja ajetaan maximaalisilla kuormilla!!
      Ei monenkaan taloyhtiön remonteista jää yhtään viallista johtoa, vaikka ne revitään putkista voimalla, eristeet kestää. Kerrostalojen nousut on mitoitettu niin suuriksi jo 60 luvun jälkeen, että ne kestävät käytnössä moninkertaisen virran normaalikulutukseen nähden. Kaksion keskimääräinen vuosikulutus lieneen2000-2500 kWh ainosataan.
      Vertailun vuoksi omakotitalossa menee melkein 40.000 kWh vuodessa!
      Yhteenvetona voisi todeta nousujen uusinnan erittäin kyseenalaiseksi, jossa voisi tulkita uutta AS-OY lakia osakkeen omistajan rahastamisella.

      • Anonyymi

        Meillä omakotitalon kulutus oil 6 000 kWh vuodessa, suora sähkölämmitys ym.


    • hyvin toimivat...

      1984 tehdyt sähköt eivät ole miltään osin käyttöikänsä päässä.

      • Anonyymi

        Näin se usein on, uudenaikaiset sulakkeetkin lienee.


    • Vastaajat

      2x10 / 2x16 / 3/16 n. 4400 n. 6600 n. 10000

    • säästäen.kalliimmaksi

      Sähköremontti kannattaa, jos talon rakenteet revitään putkiremontissa auki. Itse en ostaisi asuntoa talosta, jossa putkiremontti tehty, mutta sähköt lähes 50 vuotta vanhat. Kyllä siellä on hyvä olla reserviä, jos sähkölaitteiden määrä tulevaisuudessa lisääntyy, ja nykyaikaisessa sähköjärjestelmässä on maadoitettu pistorasia jokaisessa huoneessa.
      Edellisessä asunnossa paloi aina pääsulake, jos oli pyykkikone, liesi ja pölynimuri yhtäaikaa päällä.

      • Anonyymi

        Söhkön tarve bähenee koska valot kedit vie todella vähän ja esim tv kin in led ja bie tosi vän .
        Myös kylmölaiyteet bievät vähemmän sähköö

        Jopa keittiössä veden keitin ja mikron käyttö vähentää sähkön käyttö vanhaan lieteen verratuna

        Ledialot tulee halvaksi

        Kun bielä vaihtaa veesan vanhat loiste outket lediputkii. Ja ohitta kuristimit ettei ne jää vaaraksi banhoihin valaisimiin on turvallisuus taattu


    • Anonyymi

      voiko sahkoremontin tehda humalassa ja ilman ammattitaitoa?

    • Anonyymi

      "voiko sahkoremontin tehda humalassa ja ilman ammattitaitoa?"

      Suosittelen pysymään täällä Suomi 24:lä ja vedätysaloituksissa ja - kommentonnissa

    • Anonyymi

      Riippuu birolaisten sähkömiesten määrästä ja työnjohtjien krapulan tasoista

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      4709
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4290
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2800
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    7. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1635
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe