Kani todellisuudessa

rakas jänökki

Monella on ruusuinen mielikuva kanista, mutta se mitä kanin kanssa elämä todellisuudessa on:

Jatkuvaa siivoamista, vaikka kani olisi sisäsiisti. Kanin vessa-astia täytyy tyhjentää päivittäin, jopa useamman kerran päivässä koska papanaa tulee jatkuvasti. Kaikki papanat eivät aina osu vessalaatikkoon. Jos siivoaminen jää liian vähäiseksi voi kanille tulla ja usein tulee liasta ja bakteereista johtuen tassunpohjatulehduksia.
Heinää tai purua lentelee häkistä tai vessasta pitkin lattioita, samoin kanin karvaa on lattioilla etenkin karvanlähdön aikaan.

Kanin ruokavaliosta on oltava tarkka, sillä vähäinen kuivanheinän syönti johtaa jo monenmoiseen ongelmaan. Yksi on poskihampaiden liikakasvu, jota ei pysty hoitamaan muuten kuin lääkärissä nukutuksessa. Toinen on mahan epänormaali toiminta ja mahdollisesti ripuli. Liika ruuan energiapitoisuus lihottaa ja lihavuus on epäterveellistä.

Kanin on päästävä liikkumaan päivittäin useaksi tunniksi. Pari tuntia ei ole vuorokaudessa paljon (2h/24h). Paras tilanne on silloin kun kani saa jaloitella pitkin päivää jopa koko päivän tai jopa koko vuorokauden.

Kanin luottamuksen voittaminen voi kestää pitkään ja omistajan on oltava maltillinen ja pitkäpinnainen.

Kanilla on hampaat. Ja hampaat janoavat usein pureskeltavaa. Jos kanille ei tarjota tarpeeksi sallittua tekemistä voi hampaat tehdä jälkiään huonekaluihin, listoihin, ja kaikkeen mitä tielle sattuu. Vaikka tekemistä olisi tarjolla kani voi silti katsoa hauskemmaksi tehdä jotakin kiellettyä. Myös ihminen voi joutua pureskelun kohteeksi. Kania ei saa rankaista fyysisesti, vaikka se omistajaansa joskus purisi. Omistajan on keksittävä jokin muu keino puremisen kitkemiseksi pois.

Moni olettaa, että kani viihtyy sylissä ja paijattavana. Todellisuudessa kani ei useinkaan viihdy sylissä. Ainakaan itse en ole törmännyt kohta 15vuotta kestäneen kaniharrastuksen aikana kaniin joka todella olisi viihtynyt sylissä muutamaa minuuttia pidempää. Hinku lattialle juoksemaan voi olla kova, vaikka kani olisikin muuten sosiaalinen ja ihmisrakas. Jotkin yksilöt tekevät poikkeuksen, mutta niitä näyttäisi olevan harvassa.

Murkkuikä iskee myös kanille. Tänä aikana kani voi olla oikukas ja saattaa olla lemmikkinä jopa ikävä. Murkkuikä tulee ja menee, mutta voi myös jäädä. Kanit voivat muuttua reviiritietoisiksi etenkin häkistään ja hyökkiä vaikkapa käden kimppuun. Murkkuiässä alkaa usein myös pissa lentää kaaressa, jopa omistajan päälle. Kanin leikkauttaminen voi vähentää ja lopettaa ruiskimisen, mutta ei aina kun käytös on juurtunut kaniin.

Kani lisääntyy. Oletko valmis maksamaan uroksen kastroinnista jopa 100e? Kani on eläin, joka viihtyy lajitoverin seurassa. Todennäköisesti toimivin kaniyhdistelmä on uros ja naaras. Tuloksena tästä yhdistelmästä ilman uroksen leikkaamista on poikasia. Poikasista on ylitarjontaa ja tämän voi huomata eri sivustoilla etenkin keväisin. Kaneja on paljon myytävänä, mutta kuinka paljon niitä todella ostetaan ja kuinka moni jää ilman kotia? Kuinka moni jää kasvattajalle?

Kanien kynnet on hoidettava tarpeeksi usein, ettei varpaat pääse vääntymään ja tee muutenkaan kanin liikkumisesta epämukavaa. Kanin rimpuilu ei saa estää kynsien leikkaamista.

Kani voi elää jopa yli 10vuotta, samoin kuin vaikkapa koira. Oletko valmis hoitamaan kania niin pitkään?

Sairastuessaan kani on saatava mitä pikimmiten lääkärille, sillä pienenä eläimenä menehtyy nopeasti, jopa päivässä. Viivyttely on usein pahitteeksi, harvoin tapahtuu itsestään parantumista. Kanin omistajan on luettava kaniaan joka ikinen päivä, on opittava tunnistamaan kanin luonne ja päästävä pintaa syvemmälle sillä kani osaa peittää sairastelunsa. Rahan meno ei saa estää sinua viemästä kania lääkärille.

Kani voi olla haasteellinen lemmikki, mutta on siitä voi olla myös paljon ILOA.

13

433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Slimdunkin

      Onko tämä oma kirjoittamasi? mun mielestä oikein tarpeellinen artikkeli mikä ois erinomaista luetuttaa jokaselle joka kania harkitseekin perheeseensä.

      • rakas jänökki

        On minun kirjoittama. Yksi ystävä näytti samantapaisen kirjoituksen koirasta, joten päätin tehdä kaneille omansa.

        Kaneista haaveilevat saattavat keskittyä paljon kanin ulkonäköön, suloisuuteen ja yleensä kaikkeen positiiviseen, mutta tilanne on aivan eri kun kani viimein on hankittu ja kodissa touhuamassa. Minäkin toisinaan haaveilen, että saisin kanilaumaan uusia yksilöitä. Lopulta tulen järkiini ja luovun suunnitelmasta, sillä havahdun siihen työnmäärään mikä tulee uuden hankitun kanin mukana.

        Kun pystyy kuvittelemaan itsensä noihin tilanteisiin ja uskoo pärjäävänsä niissä on uskoakseni valmis hankkimaan kanin.


    • hiirumamma

      Loistava, tosin ehkä hiukan liian "negatiivinen", mutta varmasti totuuspohjainen kirjoitus kaneista! Itse olen paljonkin pohtinut ottaisinko kanin, nytpähän sain pohdittavaa ja faktaa pöytään! Kiitos!

      t. hiiruilija

    • rakas jänökki

      On toki negatiivissävytteinen, mutta ajatuksena oli hillitä ja saada ihmiset tajuamaan kuinka haasteellista kanin omistaminen voi olla. Kanilassa kani voi tehdä "luvan kanssa" tuhojaan, mutta ihmisten seassa asuvasta kanista voi tulla työläämpi. Ulkokaniksi hankkiessa tulisi kanilla olla lämmitetty koppi, johon pääsee paukkupakkasia ja viimaa piiloon

      Perusasioita kanin hoidossa:
      -riittävä liikunta
      -heinää oltava tarjolla 24/7, muuta sapuskaa lisukkeeksi
      -kynsien leikkuu
      -kova purtava hampaita kuluttamaan
      -siivous tarpeeksi usein ehkäisemään bakteereista johtuvia sairauksia ja kakkelia tarttumasta omaan sukanpohjaan. on myös ikävää jos sieltä täältä löytyy pissiä ja papanaa. ohimennen: se on kani joka päättää vessalaatikon paikan
      -johdot ja muu kielletty kanin ulottumattomiin.
      -yleinen rauhallisuus, kani ei pidä äkkinäisistä liikkeistä. kun luottamuksen pettää, se on hankala saada takaisin.
      -käsittely ("oikeaoppinen", ei roikottelu ja muu viruttelu)

      Hankinnasta:
      -hankinnassa on otettava huomioon ennen kaikkea luonne, ulkonäkö voi olla plussaa mutta tärkeämpi on luonne
      -hankinnassa huomioitava sekin kuinka paljon kania on käsitelty. esim. jos hankkii käsitellyn mutta villiluonteisen kanin voi uudessa kodissa siitä tulla sohvantausperuna ellei sen kanssa tee mitään ja luo kanille positiivista mielikuvaa omistajasta
      -kani voi muuttua iän myötä, mihin pitää varautua. paljon merkkaa se millaiset vanhemmat kanilla on, railakkaiden vanhempien jälkeläiset harvemmin ovat rauhallisia töppösiä

    • orue

      Rakas jänökki oletko miettinyt kanisivustojen tekemistä!:)tälläiselle totuudenmukaiselle faktatiedolle on varmasti kysyntää.

      • rakas jänökki

        Kiitos kohteliaisuudesta! :)
        Sivustojen tekeminen on jäänyt mietintäasteelle. Mahdollisella sivustolla voisi valoittaa kanin muitakin puolia ja hoitoa yleisesti. Harkitsen ;)


    • Kanit on IHGui!!

      Hmm.... Mun kamulla on kani, olen ollut niillä kylässä 2kk, kun asuvat niin kaukana, niin päätin jäädä kauaksikin aikaa ;D :D xP xD. Niin.... Hmm.... Hoidettiin kania 2kk, ihan n. 1kk-5kk., vanha. Ei ollut tollasta meininkii kun sä väität että on, Siitä on n. 7kk-15kk., kun näin mun "ikioman" serkun, ja / kamun! Aijon mennä sinne taas joskus/jsus/jsu., n. 6 viikon päästä. Katotaan minkälaista meininkiä nytte on, sitte! Mun "serkku" soitti n. 3 tuntia sitte ja sano että karvanlähtö olisi ollut päällä. Ja hän sanoi terkkuja tännekkin, kun käskin kattoon/kattoo tän ilmotuksen/viestin. Hänen terkkunsa viestinsä oli tämmönen:(pyysi mua kirjottaan/kirjottamaan!!!!.)

      :::
      1. Sori nyt vaan!, mun kani ei ole ollenkaan tollanen mitä sä väität!
      2. Miksi väität tollasta kun kaikkien kanit ei oo tollasii??!!?!?!??!!?!.
      3. Voisit vaikka kuule tulla meille kattoo mun kanii, mutta en nyt viittii jakaa ossaa kaikille!, jotka tän lukee!
      4. Terkut tulee tässä: KAIKILLA EI OLE TOLLASTA KANIA!!!!!!! JOTEN ÄLÄ TULE VÄITTELEE TOLLASII!

      • Sedä

        No, suurin osa tuosta viestistähän oli ihan silkkaa faktatietoa. Kanin pitää saada olla vapaana, kynnet pitää leikata, voi elää jopa 10 vuotta, ruokinta on melko tarkkaa, ja kanit on keskimäärin sylissä viihtymättömiä ja etenkin alkuun arkoja. Kiva että sulla on Huikaiseva yhden kanin otos(aloittajalla 15 vutta kuinka monta kania siihen mahtuukaan), mutta jos omaisit sisälukutaitoa, ymmärtäisit että tarkoitus oli kertoa siitä että kaikkien kanit ei ole ah-niin-helppoja, vaan niiden kanssa pitää varautua muuhunkin kuin siihen että huoneen nurkkaan tulee pikkuhäkkiin lelu jonka saa ottaa siliteltäväksi kun huvittaa ;)


      • rakas jänökki
        Sedä kirjoitti:

        No, suurin osa tuosta viestistähän oli ihan silkkaa faktatietoa. Kanin pitää saada olla vapaana, kynnet pitää leikata, voi elää jopa 10 vuotta, ruokinta on melko tarkkaa, ja kanit on keskimäärin sylissä viihtymättömiä ja etenkin alkuun arkoja. Kiva että sulla on Huikaiseva yhden kanin otos(aloittajalla 15 vutta kuinka monta kania siihen mahtuukaan), mutta jos omaisit sisälukutaitoa, ymmärtäisit että tarkoitus oli kertoa siitä että kaikkien kanit ei ole ah-niin-helppoja, vaan niiden kanssa pitää varautua muuhunkin kuin siihen että huoneen nurkkaan tulee pikkuhäkkiin lelu jonka saa ottaa siliteltäväksi kun huvittaa ;)

        Sedä tuossa hienosti tiivisti, etteipä mulla siihen ole juuri lisättävää :)

        Jokaisesta kanista ei tule kaikkia aiemmin mainittuja asioita tekeviä tuholaisia. Joillekin voi tulla joitakin tuholaisen ominaisuuksia, joita olisi hyvä tiedostaa ennen kanin hankintaa. Olisi aika kamalaa omistaa kani, jolla olisi kaikki mainitut piirteet. Joskin voisi olla omistamisen arvoinen yksilö! :)

        Kani tekee todennäköisemmin tuhoja, mitä enemmän on vapaalla jalalla. Häkissähän se niitä ei pääse tekemään. Meillä kanilan seinissä on ollut toisinaan reikiä, joita kanit ovat poranneet. Kiellettyjä tavaroita on jyrsitty, listat on kohtapuoliin uusimista vaille. Kaneilla on puunoksia ja muuta aktiviteettia tarjolla, mutta ilmeisesti kanilan jyrsiminen maantasalle on työlistan numero yksi.

        Seuraan lähes päivittäin kanikeskusteluja. Asiat eivät siis ole vain omasta päästäni repimiä, vaan koonnosta vähän kaikkien kani-ihmisten keskusteluista, plus tietenkin omia kokemuksia.


    • Ihanaa

      että maailmassa on vielä fiksujakin ihmisiä! Kanit eivät todellakaan ole niin helppoja ja harmittomia kuin väitetään. Varsinkin tuo sotkun määrä on yllättänyt varmasti monet, sillä kaniahan mainostetaan siistinä eläimenä. Tulkaapa vaan katsomaan meidän kämppää, kun kaneilla on karvanlähtö ja ei olla vuorokauteen imuroitu :D

      "Kani on mitä mainioin sisälemmikki. Se on siisti, seurallinen ja hiljainen eikä karvaakaan lähde niin paljon kuin vaikkapa koirasta. Kaneja on useita erilaisia rotuja, pienistä kääpiökaneista jopa yli 10 kiloa painaviin jättirotuihin.Kanin pääasiallinen ravinto on laadukas heinä.

      Kanin elämä huoneistossa ei ole kuitenkaan aina täysin vaivatonta tai vaaratonta. Ihmisen mielestä sopimattomat vessapaikat ja pureskelukohteet ovat usein kanille hyvinkin mieluisia. Kani oppii sisäsiistiksi. Joskus tämä tapahtuu kuin itsestään, joskus tarvitaan pientä opastusta. Häkki tulisi sijoittaa siten, että kanilla on mahdollisuus liikkua vapaasti häkistä huoneistoon. Kani on seurallinen eläin, josta on iloa moneksi vuodeksi. Luottamus ei synny itsestään, mutta pienellä vaivannäöllä saat kanista mitä parhaimman lemmikin."

      Näin sanoo eräs Lemmikkikone kaneista. Laitoin heille kerran palautettakin tästä mielestäni harhaanjohtavasta tekstistä, mutta en koskaan saanut vastausta.

    • kanit

      ja kuinka moniu on valmis maksamaan 300-700e naaras kanin sterilisaatiota? harva

      • toatha

        Se on "steriloinnista"


    • Kanihöperö

      Olet juuri oikeassa tämän asian suhteen!
      Sain ensimmäisen kanini kun olin 7-vuotias ja tuntui että kani on niin helppo lemmikki, mutta nykyään toisen kanini kohdalla, tuntuu että se oli vaivalloisempaa kuin koiran hoito, kun silloin tällöin käyn enon koiraa hoitelemassa.

      Joten kannattaa tosiaan harkita kanin ottamista tarkoin, riittääkö aika perustarpeisiin ja muutenkin vain kanille seuraa antamiseen ja kärsivällisyyttä pitää löytyä tietenkin. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2859
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      403
      2752
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2220
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      78
      1924
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      70
      1893
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1803
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1794
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1738
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1542
    Aihe