Sääriluun osteotomia

Hieman pelokas

Viikon päästä tehdään sääriluun osteotomia. Kivuista olen kärsinyt jo 10 vuotta ja vasempaan polveen tullut pieni nivelrikko. Molemmat jalat virheasennoissa ja virheasento lähtee jo reidestä asti. Kovin kipu polvessa, heti lumpion yläosassa. Vuosi sitten meinattiin leikata reisi, mutta siihen en lähtenyt.
Nyt olisikin vuorossa sääri, jolla kivut saataisiin hallintaan ja jalan asentoa paremmaksi.

Lääkäri arvioi sairauslomaksi 2-3 kk 6 kk urheilukielto. Ei nappaa..
Kuinka kauan joudun olemaan kyynärsauvojen kanssa? Oon 25 v nainen ja harrastuksena futis. Liekkö kinttua pelikuntoon saa.. Ja missä ajassa.
Onko mitenkä kokemuksia. Keskusteluja on aikaisempiakin, mutta useammat ovat 3-4 vuotta vanhoja. Jos vähän uutta keskustelua kehiin..!

29

11030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Silti ajankohtaisia

      Noh, eiköhän tuo vaiva ole ihan samanlainen, kuin 3-4 vuotta sittenkin, tuskin ihmisen fysiologia nyt kuitenkaan niin nopeasti muuttuu, vaikka tietotekniikka ja muu muuttuukin...

    • nonii..

      No en mä nyt ihan tollasta tarkottanu. Lähinnä sitä, että ollaan varmaan myös keretty 3-4 vuoden aikana tehdä uusille ihmisille kyseinen operaatio joten olisi varmaan uusia kokemuksia yms..

    • Nivelkierukka
    • Marko S

      Minulle tehtiin viikko sitten sääriluun osteotomia oikeaan jalkaan. Leikkaus tehtiin nukutuksessa ja pari yötä olin sairaalassa. Nyt viikko leikkauksesta olotila ihan ok, kyynärsauvojen kanssa liikutaan. Kipu jalassa on välissä kova, mutta määrätyillä särkylääkkeillä nekin pysyy kurissa. Tikit poistetaan ensi viikon alussa jolloin alkaa fysioterapia ja sitä odotan innolla ja sitä, että pääsee taas saunaan :)
      Sairaslomaa tuli 3 kk jonka jälkeen kontrollikäynti röntgenissä ja leikkanneelle ortopedille.
      Mulla toimenpide tehtiin Oulussa jossa sain erittäin ystävällisen jaammattitaitoisen palvelun. Kirurgi oli hyvä ja hoitajat ihania.

    • Robin 72

      Minun tyttäreni tarina, Tarinasta.

      Viimeviikon keskiviikkona tehtiin tarinassa suunnitellusti osteotomia, joka epäonnistui totaalisesti piti olla maailmankuulu huippu ortopedi, mutta myöhemmissä tutkimuksissa selvis että kuuluisa sen takia, että suurinosa leikkauksista epäonnistuu. 1/50 onnistuu, loput ovat potilasvahinkolautakunnan käsittelyssä miten helvetissä tollainen puoskari saa vielä toimia???

      No leikkauksessa verisuoni oli jätetty vuotamaan, minkä ansiosta kivut olivat helvetilliset! 3x vrk 0.5mg oxynormia, epipumppu 24/7, Burana 600mg 1x3 vrk, Paratabs 1gx3vrk, lyrikaa ja paljon muuta 2x hermoratapuudute leikkaussalissa missä puudutettiin koko jalka, ettei kipua olisi. Vasteen olisi pitänyt kestää 12h mutta ei oloa helpottanut kuin 2h, mikään ei auttanut. Pyysin ottamaan tulehdusarvot, mutta ne ei kuulema olleet tarpeelliset, koska ei ollut merkkiä tulehduksesta (mun mielestä hälytyskellojen pitäis alkaa soimaan jos mikään kipulääke ei auta)

      Tästä johtuen tyttö on leikattu toissayönä kiireellisesti kysissä, koska kudokset alkoivat mätänemään, ja kaasukuolion partaalla oli jalka sen seurauksena jalka olisi pitänyt amputoida Sitä ei ole vielä tapahtunut. Sääri aukaistiin, poistettiin mädäntynyt kudos, ja laitettiin treeni ja jalassa tällä hetkellä 25cm pitkä ja 5cm leveä avohaava. Tämän seurauksena kova tulehdus päällä, kuume neljässäkymmenessä.

      No leikkaaja joka tunaroi tarinassa katkaisi myös hermon. Jalkaterä kääntynyt vasemmalle, varpaissa ei ole tuntoa, eikä nilkkaa voi liikuttaa!! Diaknoosi Jalkaterän halvaus. Ja kyseessä 15v tyttö. (ennen leikkausta täysin terve, elämänhaluinen ja lahjakas nuori ja hienot opiskelut edessä.

      Näistä leikkauksista 80% onnistuu. Kannattaa huolella valita leikkaava lääkäri.

      • heidi2013

        Hei

        Miten tyttäresi voi? Kauhulla luin tekstiäsi, koska omalle tytölleni sama suunnitteilla Kuopiossa. Kuka oli leikkaava lääkäri? Tarkoitus olisi leikata myös molemmat jalat. Olisit ihana jos vastaisit, niin tietäisin onko sama lääkäri.

        Ketju on jo vanha, mutta toivon todella, että teillä loppu hyvin!

        Heidi


    • operoitu 2013

      minulle tehtiin tammikuun lopulla osteotomia sääreen. Leikkaus tehtiin nukutuksessa ja olin pari yötä sairaalassa. 6 viikkoa varauskielto, sen jälkeen rtg ja lääkäri, seuraavat 4 viikkoa osapainovaraus jonka jälkeen jalalle saa varata mutta kepit tukena. Ortoosia pitää käyttää siihen asti kun tulee 12 viikkoa leikkauksesta jolloin taas rtg ja lääkäri. Saikkua 3 kk , mutta luulen ettei se ihan riitä koska työni on fyysistä. polvessa ei ole enää särkyä mikä oli ennen leikkausta ihan kamala. Ainoa ongelma on vielä melko jäykkä polvi mutta eiköhän se siitä pikkuhiljaa vetreydy, kotijumppaohjeita olen koittanut tehdä ja lihaksia vahvistaa. treenasin lihaksia paljon ennen leikkausta mutta silti oli yllätys kuinka nopsasti ne surkastuvat kun ei voi tehdä paljon mitään. Nyt ei muuta kuin kesää kohti ja lisää jumppaa, eiköhän tuosta vielä hyvä tule !

    • grrrrrrrr

      olen menossa leikkaukseen jossa säärilyyn kasvupisteeseen laitetaan kahdeksikkolevy jotta jalka suoristuisi. minkälaisiahan onnistumintulokset ovat tuommosissa leikkauksissa?

    • maiple

      Täällä odotellaan kanssa keskussairaalasta osteotomia leikkaukseen pääsyä. Minuakin pelottaa edessä oleva leikkaus; Mitäs jos jotain menee pieleen? Kuinka kauan on särkyä ennen kuin luutuu? Pärjääkö kipujen kanssa? Olen 46 v eli sinua huomattavasti vanhempi mutta varmaan yhtä pelokas/ epätietoinen tulevasta leikkauksestani.

    • Nivelkierukka
    • 38vee

      Onko jollain kokemusta ostetomiasta jos vaivat ovat lateraalipuolella?

    • pirre

      Ortopedille lähete jalan virheasennosta, mut en tiedä pääsenkö kyseiseen leikkaukseen. Toive olisi, koska ei ole enää mukavaa tää kävely..

      • Bb-man

        Mille tehtiin osteotomia Tarinan sairaalassa Siilinjärvellä 5.2.2014. Olen 57-vuotias mies. Hyvin onnistui. Rohkeasti vain leikkaukseen.


    • ft-opiskelija

      Heippa! Tää on vanha ketju, mutta arvelin, että tähän saattais silti tulla vielä vastauksia..

      Ite opiskelen fysioterapiaa AMK:ssa (toinen vuosi menossa) ja vajaan kuukauden päästä on ortopedille aika Ouluun, ja sielä viimeisen kerran arvioidaan, että tehäänkö osteotomia.

      Mulla on siis molemmissa jaloissa sääriluun ulkokierto korostunu, ja reisiluun sisäkierto korostunu. Polvilumpioiden ulko-ala-reunaan sattuu melkein koko ajan. Aina, kun nivel lämpenee (treenatessa, saunassa, kuuma suihkuki vaikuttaa), polvet menee niin kipeäksi, että ei meinaa pystyä kävelemään, jos ei saa kylmägeelejä heti päälle.

      Kesällä otettiin magneetti-kuvat, joissa siis selvis nuo korostuneet kierrot, ja LKS:n ortopedi, joka kysy myös tältä Oulun ortopediltä mielipidettä, sano, että kannattaa varautua siihen, että osteotomia tehdään. Nyt on jo jonku verran rusto ohentunu, ja ortopedi sano, että voi olla, että kymmenen vuoden päästä polvet voi olla siinä kunnossa, että joudutaan harkitsemaan tekoniveliä. Ei mikään hohdokkaan kuulonen suunnitelma 19-vuotiaalle... Oulun ortopedi halus vielä tutkia ite paikan päällä, ennen ku sanoo "virallisen" mielipiteensä asiasta, mutta jotain tässä pitää tehdä.

      Kuinka pitkiä sairaslomia ihmisillä on ollu leikkauksen jälkeen (ja minkälaisesta työstä)? Mietin, että opiskeluissa ei hirveästi tarvi heilua (no harjotteluissa joo, mutta teoriatunnit onnistuu keppienki kans), mutta miten muuten toipuminen leikkauksesta tapahtuu käytännössä? Mulla leikkaus tehään molempiin jalkoihin, jos se siis tehdään, ja seki mietityttää, että onko sittenki ihan vaan kepit, joiden avulla liikutaan vai onko joku tarvinnu muunlaisia apuvälineitä?

    • polvipotilas

      Hei! En osaa muuta viimeisimmälle kirjoittajalle sanoa kuin että jos oulun ortopedi on j. R-niemi niin onneksi olkoon! Itse asun toisella puolella suomea enkä pääse millään ilveellä hänen leikkatavakseen mutta on suomen paras kyseisessä toimenpiteessä ja kouluttaa muita suomen ortopedeja osteotomiaan. Ei pidä leikata jos ei osaa on hän sanonut, ja hän osaa.

      • Voi valita

        Toiselta puolelta Suomeakin pääsee leikattavaksi jos vaan viitsii itse maksaa matkakulut. Nykyisin potilas saa valita paikan missä toimenpide tehdään. Lääkäriäkin voi toivoa, mutta isossa sairaalassa kyseisen lääkärin saaminen leikkaajaksi voi olla epävarmaa.


    • ft-opiskelija

      Joo, omissa muistikuvissa ortopedin nimi oli juurikin J. Joku-niemi (en muista nimeä kokonana, eiköhän se parin viikon päästä selviä :D )
      Kiva ja helpottava kuulla, että on asiansa osaava henkilö, sen verran paljon lukenu netistä juttuja epäonnistuneista leikkauksista, että jos leikkaus tulee, niin ainaki pitäis olla pätevä operoija.

    • polvipotilas

      Hän on pannut pystyyn nettisivut, rohkeaa, yleensä lääkärit kyyristelevät tuntemattomuuden takana. Osiossa Lääkäreille on tarkempaa tietoa osteotomiasta, pari videotakin, jos ei tee pahaa katsoa.

      http://jristiniemi.fi/

    • ft-opiskelija

      Kiitti linkistä, pitihän se tuo videoki kattoa, vaikka vähän puistattiki :D

    • Kannattaaa

      Moi! Mulle tehty osteotomia muutama kuukausi sitten ja en voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen. Kivut olivat leikkauksen jälkeen todella kovat eikä lääkkeet meinanneet auttaa ja koko jalka oli kipsattuna 6viikkoa.. Mutta onnistui niin hyvin ja ei ole mitään ongelmaa enää sen kanssa ollut ja jalka parempi kuin koskaan! Rohkeesti vaan :)

    • Ihmeissä

      Miten paljon maksaa tommonen sääriluun leikkaus?

      • thrdgrdhgdhg

        Yleensä leikataan julkisella puolella jolloin maksu on muutaman euron päälle 30 euron sairaalapäivältä. Loppusumma sitten sen mukaan montako päivää joutuu olemaan sairaalassa.

        Ilmeisesti aika harvoin noita tehdään yksityispuolella ja hintahaitari on sellainen että kannttaa kysyä suoraan yksityisortopediltä (hyvin kallista on).


      • Herkku62
        thrdgrdhgdhg kirjoitti:

        Yleensä leikataan julkisella puolella jolloin maksu on muutaman euron päälle 30 euron sairaalapäivältä. Loppusumma sitten sen mukaan montako päivää joutuu olemaan sairaalassa.

        Ilmeisesti aika harvoin noita tehdään yksityispuolella ja hintahaitari on sellainen että kannttaa kysyä suoraan yksityisortopediltä (hyvin kallista on).

        Hei, mulle tehtiin Pohjolasairaalassa Helsingissä itse operaatio maksoi reilu 9000, mulla terveysturvavakuutus joka korvaa 10000 euroa per leikkaus.


    • Leikattusääri

      Osteotomiatehtiin 1,5 vuotta sitten ja hyvin luutui yms. Leikatun jalan lihaksiston kuntoon saattamisessa leikkauksen jälkeen on ollut kova työ. Jos olet leikkaukseen menossa ja pystyt leikattavan jalan lihaksia ylläpitämään, niin tee se. Varsinkin etureisilihas kutistuu pienemmäksi pian käyttämättömyyden (ja kävellä tms et pysty viikkokausiin) takia. Kutistunut lihas vaikeuttaa kovasti normaaliin tilaan pääsemistä. Suosittelen kysymään leikkaavan lääkärin suosituksia hyvästä fysioterapeutista ja myöskin käymään siellä!

      • Herkku62

        Hei, mulla kuusi viikkoa leikkauksesta ja edelleen kepit käytössä, juuri tuo etureisi on kutistunut aika reippaasti. Sitä sanotaan että lihas surkastuu 20 prosenttia per viikko ja siltä todellakin näyttää :(


      • Suoritettuvasenjalka
        Herkku62 kirjoitti:

        Hei, mulla kuusi viikkoa leikkauksesta ja edelleen kepit käytössä, juuri tuo etureisi on kutistunut aika reippaasti. Sitä sanotaan että lihas surkastuu 20 prosenttia per viikko ja siltä todellakin näyttää :(

        Leikatun jalan voimien saaminen takaisin osteotomia jälkeen kestää realistisesti noin vuoden ja vaatii kovasti kuntoutusta. Se kuitenkin kannattaa ja voimakin tarttuu suoristettuun jalkaan aivan eri lailla kuin ennen leikkausta. Itselleni tehtiin osteotomia toukokuussa 2017 ja olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Sen vinkin haluan antaa kuntoutukseen että alkuvaiheen jälkeen pitää panostaa yhden jalan liikkeisiin. Se auttaa myös tottumaan jalan muuttuneeseen kulmaan kaikessa liikkumisessa.


    • Korjaukset
    • Narkki

      Miulle on tulossa tässä keväällä osteomia. Jalan asento käännetään 15 mm kiilalla, vaihtaa lumpiot ja en tiiä mitä muuta.. Niin pitkää ottanut et kuormittanut toisenkin jalan pilalle. Pyydän tarkistaa kyl sekin kun siihe kii sattuu joka askeleella..

    • Anonyymi

      Minulle tehtiin 42 vuotiaana oikeanpolven Osteotomia leikkaus Coxassa.
      Nyt olen kohta 49 vuotias ja polvi toimii nyt hyvin, tukirauta vaan välillä muistuttaa oloaan - Suuret Kiitokset Petteri Kousa ja ORTOPEDI ANTTI YLITALO, TEKONIVELSAIRAALA COXA, TAMPERE
      Polviltaan oloa ja huonoja asentoja vältän, mutta muuten liikun paljon että lihakset pysyvät kunnossa, syön myös paljon Inkivääriä sekä oliiviöljyä.
      Minulla oli 2 kertaa tähystetty polvea kierukan repeytyminen takia, näin ollen sisäsyrjän kierukkaa ei enään ollut juuri lainkaan ja oli siellä oli paha nivelrikko - en päässyt kävelemään kunnolla ja välillä oikea jalka petti alta, kivun takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2062
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1604
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe