Remontti

Taivasallekko

Kysyisin onko oikein että vuokranantaja ilmoittaa isosta remontista vajaa kuukausi ennen sen alkamista?
Hän sanoi että voihan siellä ainakin yöt asua vaikka vedet ja sähköt tulevat olemaan poikki n. 7 viikkoa.....ei kyllä mene jakeluun miten siellä voisi ilman vettä ja sähköä pärjätä.
Onko vuokralaisella oikeus purkaa vuokrasopimus tällä perusteella välitttömästi. Miten vuokranmaksu, pitääkö kuukauden irtisanomisaika paikkaansa tälläisessä tilanteessa, eli seuraavan kuun vuokrakin pitäisi maksaa asumiskelvottomassa asunnossa?
Tämä on ensiasuntoni ja tarvitsen pikaisesti neuvoja miten tässä tilanteessa tulisi toimia.

21

2481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinkki

      Ota yhteyttä paikkakunnan sossuun ja kerro tilanne - oot selkeästi joutumassa asunnottomaksi, eli sulle pitäs järjestyä kaupungilta ns "sosiaalinen asunto"...

    • Lakia rikottu.

      Laki asuinhuoneen vuokrauksesta:

      "Jos vuokranantaja haluaa suorittaa huoneistossa muun kuin edellä tarkoitetun korjaus- tai muutostyön, vuokranantajan on ilmoitettava siitä vuokralaiselle vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista. Jos vuokralainen ilmoituksen tekemisen jälkeen vaihtuu, myös uudelle vuokralaiselle on ilmoitettava työstä, mutta tämän osalta ei lasketa uutta määräaikaa. Vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksen saamisesta purkaa sopimus päättymään silloin, kun korjaus- tai muutostyöhön aikaisintaan saadaan ryhtyä. Irtisanomisen jälkeen ei työtä saa suorittaa ilman vuokralaisen suostumusta."

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481

      Tapauksessasi siis lain mukaan voit purkaa vuokrasopimuksen ilman irtisanomisaikaa. Ja vuokraa olet velvollinen maksamaan vain siihen asti, kun et enää asu huoneistossa.

    • asunnonvälittäjä

      Kysymykseen onko oikein että vuokranantaja ilmoittaa isosta remontista vajaa kuukausi ennen remontin alkamista voi vastata sen jälkeen kun aloittaja kertoo kuka sitä remonttia tekee/teettää, siis omistaja, osakas, taloyhtiö.

      • Mietis vähän...

        Voit varmaankin päätellä remontista jotain, jos aloittaja kertoo, että vedet/sähköt on poikki SEITSÄMÄN viikon ajan.

        Tuskinpa remppa on omistajan/osakkaan tekemä huoneistoremppa.


      • ei sillä ole merkity

        " voi vastata sen jälkeen kun aloittaja kertoo kuka sitä remonttia tekee"
        Ja mitähän merkistystä sillä on kuka sitä tekee?

        Isoista remonteista pitää ilmoittaa kahta kuukautta aikaisemmin ja vuokralaisella on kaksi viikkoa aikaa päättää että jääkö asumaan vai purkaako sopimuksen.


    • asunnonvälittäjä

      Mutta mitäpä jos kyseessä onkin vuokranantajan omistama kiinteistö vaikkapa pien kerrostalo niin silloinhan sitä remonttia varmaankin tekee/teettää omistaja/vuokranantaja. Joten uudistan kantani että aloittajan pitäisi kertoa kuka sitä remonttia tekee/teettää.

      • sama asia

        Omistajathan ne aina teettää yhtiöidensä remontit.


    • ap Taivasalla

      Taloyhtiö on remontista päättänyt. Vuokraemäntä ei ole käynyt kokouksissa, eikä ole ilmeisesti ottanut selvää mitä niissä on päätetty. Onhan vuokraemännälle pakosti joku tieto tullut kun yhtiövastikekin nousi useita kymppejä ja hän sen suoraan vuokraan lisäsi. Luulen että hän on saanut tiedon putkiremontista juuri silloin kun yhtiövastike hänellä nousi, mutta välinpitämättömyyttään ei kertonut vuokralaisellle että tulossa on iso remontti. Enkä tiedä onko tuo vuokrankorotuskaan tuolloin (7kk sitten) ihan lainmukainen.....eli maksattaa vuokralaisellaan vastikkeensa nousun kokonaan.
      Niin ja kyseessä siis on putkistoremontti, joka suoritetaan yksi linjasto kerrallaan.
      Saisin palata toki takaisin parin kuukauden päästä mutta varmasti tulisi eteen uusi vuokrankorotus. Entinen vuokrakin hipoo jo kohtuuden rajoja.

      • Luultavasti ei

        "Enkä tiedä onko tuo vuokrankorotuskaan tuolloin (7kk sitten) ihan lainmukainen"

        Se selviää sinun vuokrasopimuksesta. Vuokraa voi korottaa vain sillä ehdolla mitä olette keskänänne soineet.

        Yleensä ehto on joku indeksi ja silloin vastikekorotus tai kuun asento ei ole mikään kortusperuste.

        Vaadit tietysti perusteettoman korotuksen korkoineen takaisin.

        Kuinka pitkään remontti on kestämässä, eli kuinka pitkään asunto ei ole siinä kunnossa kuin olet sen vuokrannut? Koska ilmiotus on tehty myöhässä, niin sinulla voisi olla mahdollisuus saada korvausta.


    • asunnonvälittäjä

      Nuo huoneenvuokralaissa määritellyt remontin aloitusajat koskevat siis vuokranantajan tekemiä remontteja, ei taloyhtiön.
      Taloyhtiö tekee remonttinsa ajallaan vuokrasopimuksista välittämättä.
      Vuokranantajan pitää tietysti kertoa tulevasta remontista vuorkalaiselle heti kun on siitä tiedon saanut tai hänen olisi pitänyt tuo tieto saada. (siis aikuisten oikeesti ei kelpaa selitykseksi etten juuri sitä kohtaa lukenut yhtiökokouskutsusta yhtiökokoukseen jossa remontista päätettiin.) Mutta minkäs teet, ihmisiä on kaikenlaisia.
      Vuokrankorotuksia vuokranantaja voi tehdä vain sen mukaan mitä vuokrasopimuksessa on sovittu. Ja vaikka vuokrasopimuksessa olisikin sovittu että vuokra korottuu vastikkeen mukaan niin tälläinen ehto ei ole pitävä.

      Vuokranmaksusta remontin aikana tai pois lähdostä sinun ei tarvitse hermoilla.
      Huoneistossa jossa on vedet ja sähkö poikki ja joka on täynnä pölyä ja remonttimiehiä vuokra on kuitenkin 0e jos et käytä asuntoa.
      Varmuuden vuoksi ilmoitat kirjallisesti ja todistettavasti vuokranantajalle että lähdet pois kun remontti alkaa. ellet sitten halua palata asuntoon remontin jälkeen jolloin todennäköisesti olet taas täällä kyselemässä neuvoa kun vuokranantaja on tehnyt valtavan vuokrankorotuksen remonttiin vedoten.

      • sopimuksen mukaan

        Vuokranantaja on yksi taloyhtiön omistajista joten kyllä ne taloyhtiön remontit on ihan yhtälailla vuokranantajan tekemiä. Hänen omaisuuttaanhan siinä remontoidaan.

        Ei ole mitään vuokran nollaus automatiikkaa remontin aikana. Lain mukaan vuokralaisella on oikeus alennukseen, mutta alennusta ei ole määritelty että onko se 1% vai 50% vai 100%. Tämän vuoksi vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasuhde suuren remonti alla, ellei hän ole järjestelyyn tyytyväinen.

        Ja alennukset pitää sitten sopia etukäteen. Jälkikäteen niitä ei tarvi antaa.


    • asunnonvälittäjä

      Minäpä selitän vielä uudelleen ja tarkennan jos sopii:
      Tuossa aikaisemmin joku jo laittoikin lain kohtaa siitä miten vuokranantajan pitää ilmoittaa jos haluaa tehdä suurempaa remonttia.
      Sillä kuka remonttia tekee on merkitystä kun mietitään noudatetaanko tuota lain kohtaa. Jos vuokranantaja omistaa suoraan kyseisen vuokrakohteen (esim. omakotitalo tai kiinteitöosakeyhtiö muotoinen pienkerrostalo) niin silloin tuota lainkohtaa ja määräaikoja noudatetaan jos taa kyseessä on taloyhtiö niin silloin ei noudatata, Suomessa osakas ja taloyhtiö ovat eri oikeushenkilöitä, sillä ketä remontista hyötyy ei ole merkitystä.
      Mitä tulee alennukseen remontin aikana niin nimimerkii "sopimuksen mukaan" on oikeassa siinä ettei mitään nollausautomatiikka ole. Tämä on todella harmi ettei missään todellakaan ole määritelty minkälaisen alennuksen mistäkin remontista saa. uskaltaisin kuitenkin väittää uudelleen että jos huoneistoon ei tule sähköä eikä vettä ja se on täynnä pölyä ja remonttimiehiä ja on vaikka pieni yksiö niin kyllä se huoneisto hyvin lähellä asuinkelvotonta on ja vuokra näin ollen 0e. Mutta remontinaikaisesta vuokrasta ei kuitenkaan tarvitse vuokralaisen huolehtia, järkevää on lähteä pois.
      Lopuksi haluaisin sanoa vielä että remontin aikaisesta vuokranalennuksesta ei tarvitse sopia etukäteen vaikka se monesti järkevää olisikin. Riittä että vuokranantaja on tietoinen huoneiston alentuneesta kunnosta summasta voidaan aivan hyvin sopia myöhemminkin, eihän aina edes etukäteen tiedetä minkälainen haitta osumiselle loppujen lopuksi tulee.

      • Saivartelua.....

        "jos taa kyseessä on taloyhtiö niin silloin ei noudatata,"

        Tavallaan olet oikeassa, jos remppa ei ole ollut aikaisemmin tiedossa.
        Mutta, vuokralaiselle olisi pitänyt tieto mennä heti, kun rempan ajankohta on ollut tiedossa.

        As OY laki:
        "6 §

        Yhtiön ilmoitusvelvollisuus

        Yhtiön on ilmoitettava osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston käyttöoikeuden haltijalle riittävän ajoissa sellaisista kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttämiseen. Ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen ja huoneistoon."

        Ja putkirempan ollessa kyseessä, sen alkamisajankohta on varmuudella ollut tiedossa kuukausia ennen kuin rempan on tarkoitus alkaa.
        Putkiremppa taloyhtiössä ei koskaan ole extemporekorjaus, vaan sen ajankohdasta päätetään ainakin 3 - 4 kuukautta ennen sen alkamista, ja silloin myös tiedoitetaan sekä omistajalle, että käyttöoikeuden haltijalle, eli vuokralaiselle. Ja jos yhtiö ei ole tiedottanut, niin vuokranantajan olisi se kuulunut tehdä.


      • alennus sopimuksesta

        Vuokranalennus velvollisuus alkaa siitä kun vuokralainen ilmoittaa että ei voi asua asunnossa. Remonti jälkeen vuokranantajan ei tarvi enää antaa jälkikäteen mitään alennusta, koska hänelle ei ole annettu mahdollisuutta reagoida tilanteeseen.


    • asunnonvälittäjä

      Olen samaa mieltä siitä että vuokralaiselle pitää ilmottaa heti kun remontin ajankohta on tiedossa. Mutta se ei todellakaan ole yhdentekevää mitä lakia noudatetaan. kuten itse sanoit putkiremontista päätetään ainakin 3-4 kuukautta ennen. No ajatellaan sitten tilannetta että taloyhtiö päättää tehdä putkiremontin ja tekee urakkasopimukset urakoitsijan kanssa. Putkiremontti päätetään tehdä vaikka 4 kuukauden päästä. No nyt jos noudatettaisiin tuota huoneenvuokralakia niin vuokralainen voi ilmoittaa että hänen asuntoonsa tullaankin sitten vasta 6 kuukauden kuluttua, no ison taloyhtiön miljoonaremntti odotteleekin sitten 2 lisäkuukautta, ei kuitenkaan ihan pikku juttu vai mitä?

      • Saivartelua...

        Et sitten lukenut edellistä vastaustani ajatuksella.

        Eli jos remontti, kuten putkiremontin tapauksessa, aloitusajankohta on tiedossa varmuudella ainakin 3-4 kuukautta aiemmin, niin siitä pitää ilmoitta heti silloin. Ei vajaa kuukautta ennen.

        Kyllä tuo aloittajan tapaus on selkeä purkuperuste, noudatetaan sitten mitä lakia tahansa. Siitähän alunperin oli kysymys.

        En väittänytkään, että remppa seisoo sen takia, että lakia asuinhuoneen vuokrauksesta tässä tapauksessa noudatettaissin ilmoitusvelvollisuuden suhteen, vaan As. Oy lakia, ja sen ilmoitusvelvollisuutta.


      • niin voi käydä

        "vuokralainen voi ilmoittaa että hänen asuntoonsa tullaankin sitten vasta 6 kuukauden kuluttua, no ison taloyhtiön miljoonaremntti odotteleekin sitten 2 lisäkuukautta, ei kuitenkaan ihan pikku juttu vai mitä? "

        Se on vuokranantajan ja yhtiön välinen päänsärky, ei kuulu vuokralaiselle.


      • asunnonvälittäjä
        niin voi käydä kirjoitti:

        "vuokralainen voi ilmoittaa että hänen asuntoonsa tullaankin sitten vasta 6 kuukauden kuluttua, no ison taloyhtiön miljoonaremntti odotteleekin sitten 2 lisäkuukautta, ei kuitenkaan ihan pikku juttu vai mitä? "

        Se on vuokranantajan ja yhtiön välinen päänsärky, ei kuulu vuokralaiselle.

        Tuo on totta että ongelma olisi vuoranantajan ja taloyhtiön välinen. Mutta otetaan sitten vuokralaisen kannalta: Jos sitä remonttia tekisi vuokranantaja niin vuokralainen todella voisi sanoa että tähän asuntoon tullaankin sitten vasta määräajan kuluttua mutta nyt kun remonttia tekeekin taloyhtiö niin siinä se vuokralainen katsoo kun vierestä miten putkiremonttia tehdään tai muuttaa pois.


    • asunnonvälittäjä

      Tottakai vuokralainen voi päättää sopimuksen kun remontti noudatetaan mitä lakia tahansa. Ollaanko tässä nyt ollenkaan jostain erimieltä vai ei?

    • Tietämätön

      Hei joku joka tietää. Samaa aihetta mutta hieman erilailla;
      Taloon, josta vuokraamme asuntoa, on tulossa remontti. Olemme talon ainoat asukkaat ja meitä lukuunottamatta se on seissyt tyhjillään pidemmän aikaa. Luin asiasta paikallislehdestä, jossa sanottiin rempan alkavan parin viikon sisällä ja kestävän koko vuoden. Kuulemma ainakin katto rempataan ja jotain hissejä rakennetaan. Meille asiasta ei olla ilmoitettu mitään.
      Remontti ei siis koske varsinaisesti meidän asuntoa mutta muuten koko taloa. Soitin tiedustellakseni asiaa, kukaan ei oikein tiennyt mitään, seuraavana päivänä joku osasi kertoa että remppa alkaa toukokuussa eikä kuulemma haittaa meidän asumista. Sanoi vielä että aikoivat kyllä ilmoittaa ja pitää meitä ajan tasalla. Talon ympärille tulee kyllä rakennustelineet ym ja meluhaittaa ihan varmasti. Meillä on vastasyntynyt lapsi joten vähän huolestuttaa pystyykö tässä asumaan remontin aikana.
      Päteekö yllä puhuttu Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta-Korjaus- ja muutostyöt sekä hoitotoimenpiteet-osion teksti meidän tapauksessa? Eli kun remontoitava kohde ei ole meidän asunto mutta muuten koko talo. Olisiko rempasta pitänyt ilmoittaa 6 kk:ta aiemmin? On varmaan ollut tiedossa kyllä. Onko meillä mahdollisuus vuokra-alennukseen tai irtisanomiseen? Meillä nimittäin nousee vuokra 1 kk ennen remontin alkamista 90e/kk (indeksikorotus). Kiitos jos joku osaa auttaa!

    • asunnonvälittäjä

      Kyseinen lainkohta tarkoittaa vain vuokralaisen vuokraamaa huoneistoa, ei muualla talossa tehtävää remonttia. Mikäli remontista aiheutuu haittaa on kuitenkin mahdollista pyytää vuokran alennusta. Mitään sellaista valmista taulukkoa minkälaisen alennuksen mistäkin haitasta saa ei ole olemassa. Itse en omalta kohdaltani kuitenkaan muista yhtään tapausta että katto tai hissiremontin takia olisi edes keskusteltu mahdollisesta vuokran alennuksesta meluhaitan takia mutta mistä minä voin tietää paljonko remontti porukka aikoo teidän talossanne metelöidä. Rakennustelineistä ajattelisin itse niin että pelkät rakennustelineet eivät juuri vuokran alennukseen oikeuta ainakaan ellei niitä siinä pitkää aikaa pidetä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6806
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2686
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      83
      1952
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe