Kohtuuton tekijänoikeuslaki / kansalaisaloite

sampsa49999

Olen aliaksen Sampsa takana toimiva katutaiteiija Helsingistä. Otan yhteyttä kampanjan Järkeä tekijänoikeuslakiin asialla.

Jonkin aikaa sitten lähdin Suomesta Pariisiin jatkamaan maalaamista, koska vaikutti siltä, että Suomessa ihmiset pahastuivat enemmän katutaiteesta kuin siitä, että TTVK voi lähettää poliisit ihmisten koteihin muutaman musiikkikappaleen lataamisen tähden.

Tammikuun 23. päivä aloitimme yhdessä Avoimen ministeriön kanssa Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan. Mikä alkoi yksinkertaisella maalauksella Lasipalatsilla Tanja Karpelasta uhkaamassa piraattilapsia on tällä hetkellä yli 28 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite.

Mikä ei ole tarpeeksi, koska aikaraja 50 000 allekirjoituksen keräämiseksi umpeutuu heinäkuun 22. päivä.

Suomen tämänhetkiset tekijäoikeuslait ovat vahvasti lobbareiden vaikuttamia. Lisäksi esimerkiksi Sanoma konsernin yhden haaran ollessa TTVK:n jäsen, he ovat tehneet tehokasta työtä jättäessään kampanjaa mediassa huomiotta. Siksi tarvitaan nyt ruohonjuuritason aktivismia viestin levittämisessä.

Tavoitteemme ovat yksinkertaisia:

Tällä hetkellä vertaisverkkolataaminen (jota on tehnyt 30 prosenttia suomalaisista ja 79 prosenttia ikäryhmästä 15-18) on lain silmissä rikos, josta voidaan tuomita jopa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja kohtuuttomiin sakkorangaistuksiin jotka eivät korreloi millään tavalla todellisen taloudellisen vahingon kanssa.

“..uusi tekijänoikeuslaki on matkaan saattanut sellaisia ongelmia, joita lakia säädettäessä yleisesti ennakoitiin. Moni nuori on tullut tilanteeseen, jossa käytännössä rikkoo uutta tekijänoikeuslakia jatkuvasti.” - Ben Zyskowicz /kok


Lakiehdotuksemme ei tee piratismista laillista, eikä sillä pyritä tuhoamaan tekijänoikeuksia, vaikka näin on välillä annettu ymmärtää (lähinnä sellaisten tahojen toimesta, jotka eivät ole perehtyneet ehdotuksen sisältöön). Ehdotus esittää rangaistuskäytännön voittoa tuottamattomasta lataamisesta muuttamisesta rikoksesta rikkomukseen, mikä tarkottaisi, että TTVK ei voisi enää usuttaa poliisia kotiisi, takavarikoida laitteitasi ja määrätä järjettömän suuria sakkoja.

Opettajien liitto on kritisoinut Lex Karpelan vaikeuttaneen tai tehneen mahdottomaksi audiovisuaalisen materiaalin käytön opetustarkoitukseen. Ehdotuksemme toteutuessa opetuskäyttö olisi taas mahdollista.

Fair Use - käytännöllä ei ole selkeää määritelmää suomalaisessa lainsäädännössä. Tämä mahdollistaa suurten yritysten oikeusjutut tilanteissa, joissa parodiakäyttö ei ole ollut mieleistä. Ehdotuksessamme tavoitellaan selkeitä määritelmiä Fair Use - käytölle.

Siinä se. Hyvin yksinkertaista ja selkeätä. Nyt tarvitsemme vain apua viestin levittämisessä.

Olen tällä hetkellä Pariisissa, jossa maalaan töitä HADOPIa (ranskalainen versio TTVK:sta) vastaan. Kun kampanjamme Suomessa saavuttaa 50 000 allekirjoituksen rajapyykin ja näyttää amerikkalaisille viihdeyhtiöille, että lakimme eivät ole niin helposti ostettavissa, olen jo aloittanut seuraavan kampanjan HADOPIn sulkemiseksi.

Elämme vuotta 2013. Meidän ei tarvitse enää uhkailla ihmisiä ja tuhota muutamien epäonnisten yksilöiden elämiä sivutuotteena. Sen sijaan voimme olla sivistyneitä ja käyttää teknologiaa hyödyksemme.

Viihdeyhtöt vastustavat suoraa tiedostojen jakamista yhdestä ainoasta syystä. Ei sen ilmaisuuden takia, vaan koska toteutuessaan niin, että artisti saa suoran korvauksen ladatusta tiedostosta, ilman levy-yhtiön välikättä - tämä pakottaa yhtiöt uudelleen neuvottelemaan suhteensa artisteihin ja muotoilemaan yritystoimintansa ja taktiikkansa uudelleen.

Mutta tämän ei pitäisi olla syy hidastaa teknologian kehitystä, ja sen ei todellakaan pitäisi mahdollistaa nuorten ihmisten haastamista oikeuteen kohtuuttomien rangaistusvaatimusten siivittämänä.

Me voimme olla parempia. Mutta tarvitsemme apua viestin levittämisessä. Eli allekirjoita ja jaa!

Kiitos,

Sampsa

Allekirjoita kansalaisaloite
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Kampanja Facebookissa
http://www.facebook.com/tekijanoikeuslaki

Poliittinen Tuki
https://dl.dropboxusercontent.com/u/15918701/A4_handout_v9.pdf

RT News America
http://youtu.be/qQxdb_RXxXk

TIMES New Orleans
http://www.nola.com/arts/index.ssf/2013/03/banksy_graffiti_on_chartres_st.html

NEW TIMES Florida (en ole ehtinyt kertoa heille ettei kyseessä ole Banksy)
http://blogs.browardpalmbeach.com/pulp/2013/04/banksy_tequesta_florida_graffiti_street_art.php

Haastattelu Pariisissa tulossa pian
http://inzestreet.fr/

Helsinki kuvia
http://anony.ws/wx6
http://anony.ws/wxL
http://anony.ws/wxS
http://anony.ws/wxU

USA kuvai
http://anony.ws/wxa
http://anony.ws/wxe

Pariisi kuvia
http://anony.ws/wxl
http://anony.ws/wx7
http://anony.ws/wxG

4

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olet taiteilija...

      ...mutta silti vastustat tekijänoikeuslakeja!!?? Mikä mättää? Minä teen sekä kuvataidetta että musiikkia ja olen erittäin tyytyväinen sekä "Teostoon" että "Kuvastoon" sekä niiden periaatteellisiin toimintatapoihin!
      Älkää hyvät taiteilijat tehkö sitä virhettä että menisitte allekirjoittamaan! Silloin sahaatte käytännössä omaa istumaoksaanne!

      • ???????????????

        Olisin kysynyt miksi olet tyytyväinen kuvastoon, mitä etuja se sinulle tuo ja onko mitään etuja mitä se veisi pois?


    • rtkk

      Joka syksy taidekursseilla maalailevat vesiväreillä nuita Marimekon kuvioiden kaltaisia taideteoksia pöydälle asetelluita syksyn värikkäitä lehtiä malleina pitäin. Eivät pidä niitä jonkun plagioimisena.

    • hohoijaa-lakiehdotus

      Mitenkä artistit voisivat saada korvausta suoraan ladatuista musafiluistaan noin esimerkkinä, kerroppa ihan täsmälleen ?!

      Mikä ihmeen taho pakottaa levyyhtion ottamista siihen väliin, vai menaatko, että levy-yhtiö tms. tuottajapromoottori tekis kaiken promootioduunin ilmaiseksi ja artisti vaan vetäsis rahat kokonaisuudessaan. Taitaa olla katutaiteilijalla elämän realiteetit hakusessa..

      Artistilla tuskin on aikaa taikka edes taitoa hoitaa jotakin ikiomaa musiikkkauppaa ja sillähän varmaan sitten eläiskin jos joku sen löytäs vielä.

      Jos mä teen taideteoksen ja haluun ettei sitä käytetä opetuksessa tai muussakaan instanssissa minään opetusvälineenä niin se on jämpti niin et näin on laki turvana tässä ja hyvä niin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      17
      923
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      47
      809
    3. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      715
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      75
      710
    5. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      45
      702
    6. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      33
      670
    7. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      106
      657
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      80
      644
    9. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      34
      589
    10. Olet tyylitajuton

      Ja ruma. En ole ikinä pitänyt ulkonäöstäsi. Et ole minun tyyppiäni millään tavalla. Puheesi on sellaista mongerrusta ett
      Ikävä
      25
      581
    Aihe