Veronmaksajien piikki auki - hulvatonta maksukorttien käyttöä

III kerros maksaa

First Card -maksukortteja käytetään hulvattomasti hurvitellen, eli mitä suurempi joukko viranhaltijoista voi käyttää korttejaan, sitä suurempi on kokonaissumma kullakin tulosalueella.

First Card -maksukortti on ns. perinteinen yrityskorttivaihtoehto: yritys, eli Heinolan kaupunki, vastaa kortin vuosimaksusta ja käytöstä. First Card laskuttaa korttiostoista Heinolan kaupunkia.

Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota runsaaseen maksukorttien käyttöön, yhteensä peräti 134 maksukorttia Heinolan viranhaltijoilla.
Käyttö jakautui vuonna 2012 seuraavasti.

- sivistystoimi 66 maksukorttia ja 57 191,02 euroa (Hepo-oja vastuussa)

- tekninen toimi 25 maksukorttia ja 15 149,67 euroa
- konsernihallinto 18 maksukorttia ja 13 206,75 euroa
- sosiaali- ja terveystoimi 25 maksukorttia 11 775,91 euroa

yhteensä maksukorteilla ostettu 97 323,35 eurolla

Sivistystoimi (Hepo-oja sivistystoimenjohtajana) maksoi 57 191,02 euroa First Card -korteilla ja muut tulosalueet yhteensä (tekninen toimi, konsernihallinto ja sote-toimi) 40 132,33 euroa. Miksi sivistystoimen pitää "edustaa" ja tehdä "pieniä ostoksia" peräti 57 191,02 eurolla vuodessa? Sivistystoimen viranhaltijoilla First Card -kortteja oli yhteensä 66 kpl kun kolmella muulla "toimella" oli yhteensä 68 kpl.

Voisiko Hepo-oja kertoa sivistystoimen First Card -korttien käytöstä, että mihin tarkoitukseen ja kenelle on pitänyt antaa lupa 66 First Card -kortin käyttöön?

Tarkastuslautakunnan saaman tiedon mukaan lupa korttien jakelu on ollut tulosaluejohajien vastuulla: "Näyttää siltä, että mitä suurempi joukko voi käyttää korttejaan, sitä suurempi on kokonaissuma kullakin tulosalueella."

Tarkastuslautakunta ei ole voinut kontrolloida, että mihin kaikkeen rahat on käytetty, ohjeiden mukaan edustamiseen ja muihin "tarpeellisiin pienostoksiin"?
Kokonaissumma on kuitenkin MELKOINEN eli lähes 100 000 eurolla on veronmaksajien rahoja vingutettu, emmekä tiedä mihin kaikkeen ja kenen luvalla.
Tarkastuslautakunta totesi, että tarkennetut ohjeet ovat tarpeen ja että niiden käyttöä on aiheellista valvoa niin tulosaluejohtajien kuin sisäisen tarkastuksen tasolla.

Miten First Card -korteilla edustaminen on auttanut Heinolan elinkeinotoimintaa? Mitä sanoo tilintarkasta lähes 100 000 euron First Card -korttien käytöstä - onko luvallista, kuka tarkastaa?

Raili Hilden oli tarkastuslautakunnan jäsen 20.1.2013 saakka ja Ulla Vihtilä Hildenin varajäsenenä 21.1. alkaen)

25

302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuka tarkastaa?

      First Card -maksukorttikäytöntö sekä kaupungin tarjoilukäytäntöjen ohjeistus tulee tarkentaa ja tehdä, totesi tarkastuslautakunta.

      Kuka tekee
      - kaupunginhallitus (Hilden johtaa ja Hepo-oja esittelee) - ei tapahdu
      - kaupunginvaltuusto (Ihamäki tarkastuslautakunnan puheenjohtajana) - tehdäänkö?

      Konsernihallinto, henkilöstöä 53,
      First Card -kortteja 18 kpl ja 13 206,75 euroa

      Sivistystoimi, henkilöstöä 472,
      First Card -kortteja 66 kpl ja 57 191,02 euroa

      Sosiaali- ja terveystoimi, henkilöstöä 552,
      First Card -kortteja 25 kpl ja 11 775,91 euroa

      Tekninen toimi, henkilöstöä 280,
      First Card -kortteja 25 kpl ja 15 149,67 euroa

      Heinolassa on 1357 viranhaltijaa/työntekijää, joilla yhteensä 134 First Card kortteja, joita on käytetty noin 100 000 eurolla. Sivistystoimessa henkilöstöä 472, ja peräti 66 First Card -korttia. Paljonko First Card -kortteja on kulttuuritoimella (Saija Jäppinen) ja mihin on käytetty verorahoja?

      Kulttuurilautakunta
      450 Kulttuuripalvelut, vastuuhenkilö Saija Jäppinen ja Jäppisen esimies Hepo-oja.

      Markkinointi- ja myyntityö

      Kulttuuritoimisto osallistui
      - Matka 2012 -messuille Helsingissä
      - Venemessut Lahdessa
      - Kirja- ja ruokamessut Lahdessa
      - eri puolilla Suomea kiertävillä ryhmämyyntipäivillä ja Suoma (Suomen matkailu) tuotetoreilla

      Onko Heinolan kulttuuritoimi - matkanjärjestäjä ja kulttuurisihteeri elinkeinoasimies, vai miksi messu- ja Suoma-matkailu vuodesta toiseen kaupungin laskuun - ehkäpä First Card -korttejakin on tarvittu?
      Jäppisen kesäteatteriahan siellä mainostetaan, rulettia pyöritellään, ja vapaalippuja jaellaan.

    • Heinolalaiset maksaa

      Sinne vaan Viru-hotelliin Tallinnan valtuuston talousarviota suunnittelemaan ja First Card -maksukortit käyttöön! Lumumbaakin varmaan löytyy ja työhyvinvointia kohennetaan kaupungin laskuun, eikä kukaan kysele että mitä maksaa ja kuka maksaa.

    • Rosvot kiinni

      Onko Heinolan kaupungin johtosäännöissä sanottu, että maksukortteja voidaan antaa 134 viranhaltijalle ja kaupunki maksaa niillä tehtyjä ostoksia, joita kukaan ei tarkista?

      First Card -kortit on poistettava kaikilta, kun tiedetään että lahjuksen ja edustamisen raja on kuin veteen piirretty viiva. Viranhaltijat antavat lahjuksia ja niitä vastaanottavat voivat joutua vaikeuksiin. Lisäksi lahjottavien on vaikea kieltäytyä, vaikka niin haluaisivatkin. Jos First Card'eilla tehdään omia ostoksia laittomasti kaupungin maksettavaksi, se on joko kirjanpitorikos tai veronkiertorikos tai varastamista.

    • hallituksen siunaama

      Tämäkin on vain osa jäävuoren huippua, joka on osa sitä kulttuuria, millä mahdollistetaan pienten porukoiden nimpparisyömingit veronmaksajien piikkiin.

    • Veronmaksajat maksaa

      Olisiko Rinnevaara puuttunut 134 First Card -maksukortin käyttöön 100 000 eurolla ja tarkistanut, onko 100 000 euroa käytetty hankintamääräysten ja johtosäännön mukaisesti?

      Heinola ottaa velkaa lyhyaikaisilla velkasitoumuksilla kassavajeen vuoksi, kun energiarahaston rahavarat on sijoitettu pitkäaikaisiin sijoituksiin. Lisäksi tänä vuonna otetaan uutta velkaa 9,2 miljoonaa, josta puolet käytetään vanhan velan maksuun.

      Peruspalveluista tingitään, palvelujen hintoja nostetaan, kiinteistöveroja korotetaan, kuolevien saattohoidosta peritään maksu, vesimaksuja korotetaan, joka toinen katuvalo sammutetaan ja jotkut alueet pidetään pimeänä, vanhusten kylvetyspalveluista tingitään, kulttuurijärjestöt eivät saa toiminta-avustuksia, mutta viranhaltijat tuhlaavat vuodessa 100 000 euroa 134 maksukortilla, ja kukaan ei tarkista miksi ja mitä on ostettu.

    • Oletpas tyhmä

      Oletpas "III -kerros maksaa" alallasi tyhmä seppä, kun et muista, että nuo First Card -laskut ovat tyypiillisiä pienhankintoja. Esim askartelutarvikkeet, käsityötarvikkeet tai jopa matkaliput on kustannustehokasta maksaa kortilla. Ei siinä ole edustamisesta kyse.
      Laskut ovat kaikki tarkastettavissa, kuten sinun pitäisi tietää ja muistaa. Sepän tulisi pysyä lestissään, vai suutariko se oli. No, ehkä molempien.
      Ei kannata lukijoiden avulla ja kustannuksella kiusata kaupungin työntekijöitä. Hehän meille nuo päivittäiset hyvinvointipalvelut tekevät. Ei kai siellä mitään rikollisia töissä ole.

      • Laskut tarkistukseen

        Askartelutarvikket? Matkaliput? Tä?
        Askastelutarvikket tilataan ei niihin käytetä korttia.
        Bussilippuihin on oma bussikortti jonka saa lainaan sihteeriltä.
        Tai tehdään erillinen kulukorvaushakemus.
        Mitä käsityötarvikkeita tässä tarkoitetaan koulun? Nekin tilataan ilman korttia.


      • Mistä ihmeestä
        Laskut tarkistukseen kirjoitti:

        Askartelutarvikket? Matkaliput? Tä?
        Askastelutarvikket tilataan ei niihin käytetä korttia.
        Bussilippuihin on oma bussikortti jonka saa lainaan sihteeriltä.
        Tai tehdään erillinen kulukorvaushakemus.
        Mitä käsityötarvikkeita tässä tarkoitetaan koulun? Nekin tilataan ilman korttia.

        Täällähän on joku asiantuntija paikalla. Kysynkin kaupungintyöntekijänä, jolla ei ole mitään kunnankorttia, vaan matkannut kurssireissut ja tehnyt materiaaliostoja omalla rahalla. Odottele siinä sitten 2-3 viikkoa että saat omat rahat takaisin. Kaiken päälle vielä aikaa vievä lomakerumba.

        Asiantuntija voisi hieman valottaa:

        Voitko tarkemmin kertoa, bussikortin saa sihteeriltä. Keneltä sihteeriltä?

        Askartelutarvikkeet tilataan. Mistä tilataan?


    • 100 000 euron piikki

      Kannattaako kiusata veronmaksajia, hehän nuo maksukortit ja niiden käytön maksavat.
      First Card -korteista menee vuosimaksu, pankin kulut, joten ei se ilmaista ole.
      Sivistystoimessa on 66 First Card kortteja. Kenellä ja miksi? Eikös koulujen käsityötarvikkeet, askartelutarvikkeet ja muut hankinnat tehdä keskitetysti? Eihän sen vuoksi viranhaltijat tarvitse jokainen erikseen omaa luottokorttia, sivistystoimessa 66 luottokorttia.

      Kovin on paljon osteltu käsityötarvikkeita ja askartelutarvikkeita luottokortilla, jos siihen on käytetty sivistystoimen First Card -korttien ostosten määrä eli yhteensä 57 000 euroa. Mistä nuo "laskut ovat kaikki tarkistettavissa" voidaan tarkistaa? Sisäinen tarkastaja ei ole tarkistanut, tarkastuslautakunta ei ole tarkistanut,
      kuka on siis tarkistanut?

    • Ihan hukassa

      Näköjään eri osastoilla on eri käytäntö.
      Kysy henkilöstösihteeriltä bussikorttia. Jos ei ole, niin pyydä selvittämään asia.

      Materiaalihankinnat on tehty samasta paikasta kuin esim. kouluvihkojen ja kynien hankinta. Ensin on pitänyt anoa lupaostoon. Jos haluaa jotain erikoisempaa niin pitää käydämitse ostamassa ja tehdä kulukorvaus.

      Tälläisiin hankintoihin ei kaupungin luottokorttia saa käyttää. Paitsi ehkä Heinolassa.

      Rinnevaara palkattiin yhdistämään eri osastojen käytännöt. Valitettavasti Rinnevaara ehti tehdä vain matkustussäännön.

    • Aloitteen paikka

      Tekisikö joku valtuutetuista valtuustoaloitteen First Card -rahakorttien käytöstä seuraavasti. Ellei valtuusto ryhdy toimeen, niin tehdään asiasta kuntalaisaloite.
      Kun kuntalaisten palveluista tingitään ja veroja korotetaan, lienee aiheellista että myös viranhaltijat joutuvat tinkimään turhista menoista.

      Valtuustoaloite tai kuntalaisaloite tarvittaessa.

      Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota vuoden 2012 tarkastuskertomuksessaan First Card -maksukorttien lukuisaan määrään. Kortteja on yhteensä 134 kpl. Korttien määrä on jakautunut hallintokunnittain seuraavasti. Sivistystoimi 66 kpl, tekninen toimi 25 kp, konsernihallinto 18 kp ja sosiaali- ja terveystoimi 25 kpl. Maksuaikakorteilla on tehty ostoksia yhteensä 97.323,25 eurolla.
      Näyttää siltä, että mitä suurempi joukko voi käyttää korttejaan, sitä suurempi on kokonaissumma kullakin tulosalueella, sivistystoimi on käyttänyt rahaa eniten eli 57.191,02 euroa 66 kortillaan. Tarkastuslautakunta ei ole voinut kontrolloida, mihin kaikkeen rahat on käytetty, eli onko edustaminen ollut ohjeiden mukaista tai ostokset välttämättömiä maksukortilla tehtäviksi.

      Tarkastuslautakunnan ja valtuuston mukaan tarkennetut ohjeet ovat tarpeen ja että korttien käyttöä on aiheellista valvoa niin tulosaluejohtajien kuin sisäisen tarkastuksen tasolla.

      Päätösesitys

      Valtuusto päättää, että sisäinen tarkastaja selvittää kenellä on First Card -maksukortteja ja mihin on käytetty viime vuonna 97.323,35 euroa.

      Selvityksen perusteella peritään aiheeton käyttö takaisin ja lisäksi
      1. määritellään korttien käyttöoikeudet, kenellä on oikeus korttien käyttöön ja korttien myöntämiseen. Asiattomat kortit poistetaan käytöstä ja lukumäärä pienennetään puoleen entisestä eli noin 20 korttia per hallintokunta, mikä se on ohjeiden mukaan aiheellista.
      2. tehdään tarkennetut ohjeet siitä, mihin kortteja voidaan käyttää ja missä tilanteessa
      3. päätetään korttien käytön valvonnasta ja selvityksen tekemisestä tarkastuslautakunnalle, jotta tarkastuslautakunta voi kontrolloida onko käyttö ollu ohjeiden mukaista ja välttämätöntä.

    • miksi miksi miksi

      miten tälläinen voi olla mahdollista???? kaupunkilaiset maksaa, eikä näitä henkilöitä laiteta vaihtoon? yhdessä ketjussa oli jonkun tyypin pakettiauton hankinnasta kerrottu, siis miten voi olla mahdollista kaupungin piikkiin? miten tällaiset jutut edes pääsee "eteen päin", eikö näille ihmisille kukaan kerro ,että ei näin voi toimia?!? ei vaikuta ihan tervehenkiseltä :/

      lisäksi on aika, että huonosti pyyhkii kaikilla, ja yleensä edustuksista leikataan ekana aina, onko tämä kaikki kerrottu tosiaan totta????

      • Arvotaulu julki

        Kuka maksoi kesän alussa taulun julkistuskemut. Kuka valitsi ravintolan, miksei "III-kerros" kelvannut. Tilaa oli mainiosti, ja kun teos raahattiin valtuustosaliin eteiseen eli viereiseen taloon.

        Vai onko minulla väärää tietova. Ravitnolassa täytyi pitää juhlaa, oliko tykyä vai takua? Kuka valitsi vieraat. Ja keskeinen kysymys - kuka galaasin maksoi???


      • ei kysyvä tieltä ...
        Arvotaulu julki kirjoitti:

        Kuka maksoi kesän alussa taulun julkistuskemut. Kuka valitsi ravintolan, miksei "III-kerros" kelvannut. Tilaa oli mainiosti, ja kun teos raahattiin valtuustosaliin eteiseen eli viereiseen taloon.

        Vai onko minulla väärää tietova. Ravitnolassa täytyi pitää juhlaa, oliko tykyä vai takua? Kuka valitsi vieraat. Ja keskeinen kysymys - kuka galaasin maksoi???

        Kysypä asianosaisilta henkilöiltä


      • dsfdsgdfg

        "... jonkun tyypin pakettiauton hankinnasta..."

        Se tyyppi oli Raili Hildenin tytär, entinen kaupan kassa, oppisopimuksella kulttuurisihteeriksi opastettu Saija Jäppinen, joka pyörittää käytännössä yksityistä kesäteatterifirmaansa kaupunkilaisten varoilla, ainoana "kulttuurina" Heinolassa. Rinnevaara teki stopin sillekin hankinnalle, ja siitäkös älämölö nousi! Samoin saman henkilön ulkomaanmatkat miehineen. Nyt Rinnevaaran lähdettyä he matkustelevat meidän laskuumme, eikä siitä edes kerrota, ja kun asiasta tietustellaan, pilkataan kyselijää.


      • Asiat selväksi
        Arvotaulu julki kirjoitti:

        Kuka maksoi kesän alussa taulun julkistuskemut. Kuka valitsi ravintolan, miksei "III-kerros" kelvannut. Tilaa oli mainiosti, ja kun teos raahattiin valtuustosaliin eteiseen eli viereiseen taloon.

        Vai onko minulla väärää tietova. Ravitnolassa täytyi pitää juhlaa, oliko tykyä vai takua? Kuka valitsi vieraat. Ja keskeinen kysymys - kuka galaasin maksoi???

        Hyvä Arvotaulu julki! Miksi täällä kyselet? Miksi et itse tullut paikalle? Siitä oli yleinen kutsu Itä-Hämeessä. Kerrankin saimme me tavalliset kaupunkilaisetkin nauttia kupposen kaupungin (sis meidän itsemme eli veronmaksajien) kustantamaa kahvia. Ei ollut tykyä eikä takua, vaan erittäin mukava tilaisuus. Sinulla on siis väärää tietova. Jos vielä kaivertaa mieltäsi, kysy lisää, kerron sinulle mielelläni.


    • Mihin satatuhatta?

      Kulttuurisihteeri Jäppisen New Yorkin matka todettiin kaupunginhallituksen kokouksessa, Jäppisen äidin ollessa kaupunginhallituksen puheenjohtaja, tarpeelliseksi, kun piti käydä musikaaleja Heinolan kesäteatteriin New Yorkissa katsastamassa.

      Itä-Hämeen päätoimittajan mukaan matka oli "asiallinen". Valtuustoaloitteen tekijää, joka halusi selvyyden kulttuurisihteeri Jäppisen NYKin matkasta, mollattiin kaikin tavoin, että olisi pitänyt kysyä Jäppiseltä iltseltään ja että sihteerin New Yorkin "asiallinen matka" oli kaikin tavoin asiallinen, eikä siitä voi valtuutettu kysellä, koska ei vaikuta Heinolan kehittämiseen.

      "Heinolan kehitykseen" eivät tietenkään vaikuta 134 First Cardin käyttö 100 000 eurolla, joten eihän niistä saa kysellä, vai pitäisikö kysellä korttien käyttäjiltä itseltään? Tarkastuslautakunta ei tiedä korttien käyttäjiä tai ohjeistusta, niin miten käyttäjiltä kysellään että onko ostettu kouluille First Cardeilla esim. askartelutarvikkeita, käsityötarvikkeita tai jopa matkalippuja? Tietääkö sisäinen tarkastaja? Tietääkö kaupungin virallinen tilintarkastaja?

      Vai onko First Card -korteilla osteltu ulkomaanmatkoja, lentolippuja tai pakettiauto, johon lupaa ei Rinnevaaralta tullut? Jos Hepo-oja olisi johtanut ennen Rinnevaaraa, niin Jäppisen olisi voinut ostaa pakettiautonsa ja kulttuuritoimisto olisi voinut siirtyä ihan minne vain Jäppinen haluaa. Kaupunginjohtaja Komonen uhkasi käyttää otto-oikeuttaan, jos Jäppisen johtama kulttuuritoimisto olisi siirtynyt kaupungin edustustilaan WPK-taloon, joten Jäppinen ryhtyi vaatimaan Galleria Lambertia toimistokseen siinä onnistumatta. Hepo-oja ja Mäkilä tukivat Jäppisen tilatoiveita ja Hildenin "pöydän puhdistuksen" aikana molemmat tyttären tukijat muistetaan.

    • sdfgsdrhth ds

      Tässä tätä korttiasiaa.

    • df gsdgd hfg

      "Tyypillisiä pienhankintoja", sadallatuhannella vuodessa. Onneksi Heinolan veronmaksajat ovat niin rikkaita, ainakin muutama perhe.

    • Parjausta

      Onko kulttuuritoimistolla 66 maksukorttia vai miten saadaan sivistystoimen loppusumma 57.000 euroa saadaan vain kulttuuritoimiston piikkiin? Olisko vähän taas itse keksittyä saastaa kesäteatterin parjaukseen.

      • Epäselviä asioita

        Ei sitä kai tarvitse itse keksiä. Sitähän annetaan sieltä ihan tarjottimella.


      • fgdfgfghfgh

        Tilit julkisiksi. Täytyy tulla loppu tälle kansan kustantamalle salaiselle yksityisyritykselle nimeltä Heinolan Kupunki Oy, ja Jäppisen Kesäteatteri Oy.


    • sf sdfgsdgsfh

      Tästäpä taas kaksikko suivaantui ja nostelee keskusteluja ylös, jotta nämä vanhat ketjut jäisivät taemmas. Se rakki älähtää...

    • vaarallinen rinne

      Kiitos niille, jotka näitä asioita ensin alkoi tuoda julki.

      • hjhjhjhjhjhjh

        Aivan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe