Sisäilma ongelma siellä ja täällä

Kurkku kipu

Päivittäin ilmoitetaan koulujen sisäilmaongelmista.
Mikä kohu syntyisi jos samansuuntaiset sisäilmatutkimukset suoritettaisiin työpaikoilla ja asuinrakennuksissa.
Kummaa touhua että kokonaiset ikäluokat altistetaan hengitystiesairauksille.

Kansalaiset sairastaa ja siitä kohutaan.
Miksi asioille ei löydy tai edes etsitä ongelmien aiheuttajia.
Ei ongelmat ole syntyneet itsestään, vaan jonkun henkilön tai henkilöiden tekemien virheratkaisujen takia.

93

1371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siinä syyt on.....

      Siihen ei kukaan tohdi puuttua, nimittäin se olisi katastrofi rakentamiselle.. Syyt on tässä Koneellinen ilmanvaihto,,villat seinissä ja katolla,,muovi seinissä....Vielä ei ole tajuttu sitä että satavuotiaat ja vanhemmatkin rakennukset on home ja kosteus vapaita, ja syy on edellä mainituissa.

      • Syyt Sinä on

        Mistähän siinäsyyton.. on viisaat tietonsa saanut vai onko peräti omien selvittelyjen tutkimusten tulosta. Onhan se hienoa, että nyt rupee löytymään jo oikeeta tietoa, mistä on kysymys ja saadaan homeongelmat ratkaistua.


      • kyllämestaritietää
        Syyt Sinä on kirjoitti:

        Mistähän siinäsyyton.. on viisaat tietonsa saanut vai onko peräti omien selvittelyjen tutkimusten tulosta. Onhan se hienoa, että nyt rupee löytymään jo oikeeta tietoa, mistä on kysymys ja saadaan homeongelmat ratkaistua.

        Rakennusalalla yleisesti tiedossa jo parikymmentä vuotta. Osa vanhoista mestareista ei lämmennyt koskaan 60-luvulla tulleille eristeille.

        Rakennuksia myös korjataan. Purkamalla ne ongelmat löytyy.

        Yleisesti on myös tiedossa homeiden vaikutksia. Aikuiset ja vanhukset pärjää hyvinkin huonossa hapessa. MItä nyt joiltain näyttää tukka menevän harmaaksi muutamassa viikossa;).

        Ikävin asia on se että lapsilla ongelmat näkyvät jopa solutasolla. Kuolin tapauksiakin on selvitetty homemyrkyistä johtuviksi lapsilla...


    • asia on hoidettava

      Paljon puhutaan nyt koulujen ja työpaikkojen homeongelmista. On kuitenkin unohdettu kokonaan eräs muukin laitos, missä monet nuoret altistuvat tälle ongelmalle eli varuskunnat.

    • Henkhaukka

      Kenen syytä sisäilmaongelmat ovat, Anttolassa kysellään nyt. Tätä kertoo tänään sanomalenti Länsi-Savo. Vuosituhannen vaihteessa koulun sisäosaan on rakenteita muutettaessa jäänut kosteita ulkoseiniä, jotka eivät ole päässeet tuulettumaan. Lisäksi pari vuotta sitten tehtu ilmastointikanavien puhdistus on tehty täysin huolimattomasti. Harkintaan tulee, että urakoitsijaa haetaan vastuuseen.

      Olisiko ensimmäinen kerta koko Suomessa tämä vastuuseen hakemisen harkinta?
      Vastuun lankeaminen maksujen muodossa korjaisi rakentamisen huolimattomuuden. Mutta, kun halutaan kelvottoman rakentamisen jatkuvan. Tähän viittaa Hometalkoiden vetäjänkin ilmoitus, että rakennusta tilattaessa täytyy tilata kuiva rakennus! Muuten tulee märkä rakennus.
      Sama, jos lentokoneen voisi toimittaa lentokyvyttämänä ellei tilauksessa nimenomaan mainita, että sillä on voitava lentää.
      Ihan uskomatonta..., mutte kyllä uskon ettei rakennusalalla ole mitään hyvää.

    • Missä tieto?

      Rakentaminen on oma alansa ja sen vaikutus nykyisiin kosteusongelmiin on vähäinen. Uusia rakennuksia tulee vuosittain n 1 % nykyiseen rakennuskantaan nähden.

      Nykyisten rakennusten saneeraus, ilmastointi päätökset sekä ratkaisut ovat taitamattomien henkilöiden ajatusmaailman mukaisia.

      Erittäin suuri vaikutus kosteus ja homeongelmien syntymisille on asetettava nykyisten kiinteistön ylläpidosta päättävien henkilöiden taitamattomuuden piikkiin.
      Runsaat kosteus- ja sisäilmaongelmat kertovat kuinka ala-arvoista kiinteistöhuollon ja saneerausalan koulutus tällä hetkellä on.

      • homemamma

        Eipä sillä huollolla ole mitään merkitystä kun eristeet homehtuu.

        Suomalaiset rakennukset on samanlaisia kuin kännykät. Käyttöikä 20 vuotta ja sitten purkuun. Niitä ei ole tehty korjattavaksi.

        Kaikkien osien vaihtaminen 20 vuoden välein on kalliimpaa kuin uuden tekeminen.

        Ratkaisu olisi tehdä pitkäikäisempiä rakenteita. Viron pojatkin osaa, miksi ei me?

        Huollon varaan turha laskea. Asuntolainakin kestää sen 30 vuotta. Isoja remonttirahoja ei tuona aikana ole kuin muutamilla harvoilla takataskussa.


      • sääli nuoria
        homemamma kirjoitti:

        Eipä sillä huollolla ole mitään merkitystä kun eristeet homehtuu.

        Suomalaiset rakennukset on samanlaisia kuin kännykät. Käyttöikä 20 vuotta ja sitten purkuun. Niitä ei ole tehty korjattavaksi.

        Kaikkien osien vaihtaminen 20 vuoden välein on kalliimpaa kuin uuden tekeminen.

        Ratkaisu olisi tehdä pitkäikäisempiä rakenteita. Viron pojatkin osaa, miksi ei me?

        Huollon varaan turha laskea. Asuntolainakin kestää sen 30 vuotta. Isoja remonttirahoja ei tuona aikana ole kuin muutamilla harvoilla takataskussa.

        Eräässä varuskunnassa oli tuvissa homeläikkiä ja mittauksetkin todistivat sen. Ei muuta kuin maalit vain päälle ja homma oli "hoidettu".


      • Äitykkä.............
        sääli nuoria kirjoitti:

        Eräässä varuskunnassa oli tuvissa homeläikkiä ja mittauksetkin todistivat sen. Ei muuta kuin maalit vain päälle ja homma oli "hoidettu".

        Tuollaisissa tiloissa nuoret joutuvat sitten pakosta olemaan, kun armeija kuitenkin on pakko käydä?!? On se niin VÄÄRIN!


    • Kohta hengetön

      Henkhaukka on katsonut oikeaa lehteä. Joo, Länsi-Savo on kova lehti. Otteita tämän päivän numerosta: Parikymmentä kiinteistöä Mikkelissä homeessa. Kolmasosa kouluista sisäilmaongelmissa, kolme päiväkotia remonttijonossa ja neljä korjattu. Edelleen sama vaiva kahdessa terveyskeskuksessa, vanhainkodissa, kaupungin virastotalossa ja vanhalla paloasemalla.
      Sitten se pommi: Lehti tohtii kysellä tekeekö terveysvalvonta työnsä, kunnolla, onko rakennusvalvonta tehtäviensä tasalla hyväksyttyään huonosti tehtyjä remontteja. Että ilkeävätkin kysellä joutavia, joutuvat psyykkiseen hoitoon.

      Sanomalehti Keskisuomalaisen mielipideosastolla kirjoittaa muuan Joni Lappalainen avoimen kirjeen opetusministeri Kiurulle. Lappalainen ilmoittaa maassamme poljettavan useita lakipykäliä.

      Hyvä tuokin, mutta vain ankara taloudellinen vastuu poistaa filunkirakentamisen. Vankeus ja raipatkin kenties tarvittaisiin.

      On itsestään selvää, että rakennus on rakennettava pysymään kuivana, sille on annettava käyttöohjeet ja pääoven yläpuolelle on laitettava isoilla kirjaimilla rakennusfirman ja sen johtajan nimi. Ja tämä 20 vuotta takautuvasti.

    • Meno jatkuu

      Vain seuraukset nousevat otsikoihin. Vai onko tämä tutkivaa journalismia?

      Kirjoitus aiheista puuttuu, mitkä syyt ovat johtaneet näin vakaviin seurauksiin.
      Vaikka seuraamukset ovat näin vakavia niin syyllisiä ei edes yritetä etsiä.

      Sisäilma-, kosteus- ja homeongelmat saavat näin ollen jatkua sekä toistua.

      • Moraalikato

        Etelä-Savossa korjattiin koulu. Lattian alta poistettiin salaojakaivo!!! Vanha lattia purettiin kokonaan ja valettiin uusi ja tiivistettiin sokkeliin. Ulkopuolella poistettiin maa sokkelin viereltä, laitettiin salaojat ja kosteussuojattiin sokkeli. Koulu seisoo nyt "kuivin jaloin", oli präntätty.
        Olen varma, että sokkelin alapinta on sellaisenaan maata vasten ja betoni imee maasta nousevan kosteuden. No, voihan koulun seuraavassa homeremontissa nostaa ilmaan ja kosteuseristää sokkelin alapinnankin. Siihen soveltuu paljon käytetty 0,2 mm rakennusmuovi.

        Journalismista sen verran, että mainittiin salaojakaivo rakennuksen alla olevan. Kuka piirsi, hyväksyi, rakensi, valvoi - niistä ei mitään - mölösti lehdistö.


    • Missä vastuu?

      Missä tieto? Kirjoitteli vastuun koulutukselle.

      Kuitenkin "ymmäetämättömät henkilöt" ovat luoneet hajauta ja ulkoista- järjestelmän. Eivät ole tajunneet tällä pääsevänsä vastuusta vaikka käytännössä rakennusvirheistä vastaavat muut kuin rakennuttavat ja rakentajat. Muut vastaavat terveydellään ja omaisuudellaan. Tässä on voimassaoleva räikeä epäkohta.


      ”Rakentaminen on oma alansa ja sen vaikutus nykyisiin kosteusongelmiin on vähäinen.”
      Vuosikymmenet on tiedetty märkiä villoja laitetun seinää. Vai on vaikutus vähäinen!

      ”Nykyisten rakennusten saneeraus, ilmastointi päätökset sekä ratkaisut ovat taitamattomien henkilöiden ajatusmaailman mukaisia.” Nämä henkilöt ovat nykyisiä rakennusammattilaisia ja asiantuntijoita ja myyjiä sekä lobbareita, jotka ovat saaneet lait ja asetukset mieleisikseen ja laatineet ”rakentamismääräykset”. Kuntien ja valtion takennuttamisesta ”vastaavat” ovat kuin pässit narussa. Tilaavat väärin, eivät valvo. Ja mikä kummallisinta: Eivät joudu vastuuseen mistään. ”Kaikki on tehty rakennusmääräysten mukaan.”

      Lait kyllä edellyttävät tervettä rakentamista, mutta ei niillä ole vaikutusta koska rikkomisesta ei ole säädetty rangaistusta. Suomessa on paljon lakeja, joiden rikkominen menee rangaistuksetta. Pitkään pidin selvyytenä rangaistusten olemassaoloa – väärässä olin.

      ”Erittäin suuri vaikutus kosteus ja homeongelmien syntymisille on asetettava nykyisten kiinteistön ylläpidosta päättävien henkilöiden taitamattomuuden piikkiin.”
      Tässä on perää. Hälläväliä – huolimattomuus on kyllä lisättäva. Eikä köulutus auta vaan henkilökohtainen seuraamus.

      Nykyinen ”demokratia” tuhoaa varallisuuden ja terveyden eli kansan. Kunnon diktatuuri on parempi kuin tämä hösötys. Rakennuksille vuosittaiset tarkastukset kuten autoille – käyttökieltokin herkästi. Rakennussuunnittulun ja rakentamisen tarkastukseen pari miljardia vuodessa. Aseeelliset tarkastuspartiot varustettava myös melkoisella tomiovallalla, ettei tarvitse laiminlyönneistä käydä vuosia oikeutta ja siten polttaa monen rakennuksen hintaa joutavuuteen.

      Selvyys on oltava kuivana pysyvän rakennuksen tuottaminen. Ei, kuten Pirinen sanoi televisiossa, että tilauksessa on tilattava kuiva rakennus. Hometalkootkin luistelee. http://uutiset.hometalkoot.fi/
      Katsokaapa ketkä siellä tyhjää toimittavat.

    • Tieto puuttuu

      Ei oikein suoritetut päätökset tai oikein suoritetut rakennustavat ja huoltotoimet maksa yhtään sen enempää kuin väärät tekemiset.

      Mutta tiedot sekä taidot puuttuvat ja tämä kaikki johtuu pääosiltaan rakennus-, saneeraus- ja kiintöhuollon täysin ala-arvoisesta koulutuksesta.
      Tekijöiden sekä vastuiden kantajien vastuukysymykset ja rangaistukset parantaisi melkoisesti nykyistä taitamatonta toimintaa.
      Nykyään.
      Kosteus-, homeongelmista ja huonosta sisäilmasta sairastuva, on ainoa taho joka joutuu kärsimään sekä vastuuseen kun hoitaa sairauksiaan ja maksaa hoito-ja lääkityslaskuja.

    • Tutkintapyyntö

      Sisäilma tutkittu ja huonoksi havaittu. Lääkäri on minut tutkinut ja todennut astmasairauden sekä jonkinlaisen allergian. Taloyhtiössä on aikaisemmin havaittu kosteusongelmia.
      Kukaan ei tee mitään sisäilman parantamiseksi. Voinko, kannattaako tehdä poliisilli rikosilmoitusta ja pyytää poliisitutkimusta?

      • homerikostutkimus

        Millään sisäilmamittauksella ei voida osoittaa tilojen turvallisuutta ja homeettomuutta. Sisäilmamittuksilla ei voida osoittaa myöskään terveyshaittaa. Pitää tehdä mikrobitutkimus rakenteista otettavilla näytteillä, jos epäillään homevauriota ja sitä syynä sairasteluun. On lisäksi huomattava, että koirat eivät kelpaa tutkimuksen tekijäksi.

        Muulla tavalla asiat eivät selviä eivätkä etene.


    • Koulutus uusittava

      Rakennus-, saneeraus-, ilmanvaihto- ja kiinteistöhuoltoalojen koulutukset eivät vastaa tämänpäivän käytännön tarpeita.
      Koulutus tyrkkää markkinoille tehokkaita sekä tarmokkaita mutta vanhanaikaisilla jopa väärillä tiedoilla ja taidoilla varustettuja ammattihenkilöitä.
      Etenkin kosteuskorjaukset sekä sisäilman osalta toimitaan periaatteella, "tuurilla ne suuretkin laivat seilaa"
      Koko koulutus on uusittava ja saatava vastaamaan tämän päivän teorian ja käytännön vaatimuksia.

    • Älläsi

      Ei siihen koulutusta tarvita, että eristeet on laitettava kuivina! Muuttaako mikään tahallista vahingontekoa?

      Jossain näin sisätilojen ylipaineistksen tekevän firman mainoksen. Eikö pieni ylipaine pitäisi myrkkyjä seinän sisällä?

    • 35-50 prosenttia

      Pitääkö tämä tieto paikkansa?
      "Optimaalinen kosteusprosentti sisätiloissa on noin 45 prosenttia ja hyväksyttävä vaihteluväli tälle noin 35-50 prosenttia".

    • Sairastunut

      Sisäilman pilaajat ja etenkin jos tilanteesta on aiheutunut sairauksia.
      Silloin pitäisi etsiä syylliset ja rangaista heitä.

    • Vaihteleva %

      Jos ilmastointi on kunnossa ja oikeat säädöt niin sisäilman kosteusprosentit liikkuvat 30-60 % välillä.
      Saunominen, suihku, pyykinpesu ja kuivatus sekä sadekausi saattaa hetkittäin nostaa kosteus %.

    • Uudet oppiarvot

      Minkälainen ammatti ja erikoisosaaminen vaaditaan että saa aikaan näitä paljonpuhuttuja kosteus- ja homeongelmia.
      Johtuuko ongelmat suomalaisesta erikoisosaamisesta ja korkeasta työlaadusta.
      Vai johtuuko ongelmat ammattitaitoisista sekä hyvin koulutetuista kiinteistön ylläpitopäättäjistä ja huoltohenkilökunnasta.
      Syyllisiä eivät voi olla nämä erittäin korkeasti koulutetut sekä erikoistutkinnot suorittaneet ja korkeaa ammatitaitoa osoittaneet kosteuskorjausten suunnittelijat sekä urakoitsijat.
      Ilmastointiala ei ainakaan voi olla syypää, koska heidän ammattitaitonsa sekä tietotaso on vankkaa ja erehtymätöntä suomalaista laatua.

      Todelliset syylliset kosteus- ja homeongelmille taitavat olla ongelmista sairastavat ja ongelmille altistuvat henkilöt.
      Sisätiloissa oleskelevat henkilöt ovat ainoa ryhmä joka ei ole saannut erikoiskoulutusta eikä suomalaista laatuajattelua sisätiloissa oleskelulle.
      Sisätiloissa oleskeleville ja yli miljoonalle huonossa sisäilmassa altistuville on välittömästi järjestettävä koulutusta.
      Koulutus sisältäisi eri tasoisia oppimääriä sekä oppiarvoja, kuinka huonosta sisäilmasta, kosteudesta tai homeesta ei voi altistua hengitystiesairauksille eikä saada mitään muitakaan sairauksia.

      • Olet ammattilainen

        Aika järkevä veto. Samalla voidaan lopettaa turhat home- ja sisäilmayhdistykset jotka vouhkaa homeista. Turhat homerakennusten sisäilmamittaukset, turhat home- ja VOC-näytteidenotot, turhat homesaneeraukset ja turhat homedesinfioinnit mitkä ovat asiantuntijoidenkin mielestä aivan turhia.

        Sadat tuhannet ihmiset saavat helpotuksen elämäänsä ja sairaalatkaan ei enään "rapistu Kari Reijulan käsiin". Hannele Rämölle vaan tulisi keksiä uusi työ on ollut kyllä "Huippuosaaja homeissa"!

        Kukahan se sitten on alunperin luonut sen homehysteria maahamme.
        Ottaapa siitäkin sitten selvä.

        Hometalkoot on vissiin se viimeisin rypistys mikä yrittää vielä sätkiä vuoden päivät. Jatkosta ei ole kyllä mitään tietoa.

        Homekoiria en vielä kuitenkaan lopettaisi. Ihmisen luotettavin ystävä.


    • Pohjoinen porskuttaa

      http://www.hometalkoot.fi/ Tuskin tuolta tulee paljoakaan apua. Eihän korjauksia osata kyllin hyvin. Mahdollisesti altistumaton voisi korjatussa asua, ei homeesta aikaisemmin kärsinyt. Tämä on oma kokemukseni.

      Rakennus on hyvin monimutkainen ja tekeminen on ulkoistettu ja hajautettu. Tilanteen voi parantaa vain rakennusten uudet ratkaisut, jotka teetetään roboteilla sisätiloissa. On hakeuduttava rakenteisiin, joita ei voi tehdä eikä kasata väärin.

    • aivotkin homehtuneet

      Kaikki tämä oli nähtävissä ja kymmenen - kaksikymmentä vuotta sitten, mutta kun lääkärit, viranomaiset ja poliitikot tiesivät jo silloin että homeet eivät aiheuta ihmisten oireita, luulosairaiden määrä vain oli kasvamassa,(lääkkeitä ja terapiaa) sekä asuntojen loistava parantuva laatu poistaa ne vähäisetkin ongelmat itsekeen, siksi tilanne on nyt 2013 loistava, ja mitään uuttahan oikeastaan ei tilanteessa ole. Joskus vain kuulee sanottavan että ongelmat ovat tulleet kuntiin vasta nyt. jos tulee pasko housuun, ei kannata sillon vielä tehdä mitään ku lämmittää, eikä sillonkaa kun haisoo, koska takanahan se haisoo, eikä vielä sittenkään kun puntista valuu, vaan sitten kun alkaa saappaat täyttymään. oho..taisi tulla jo uudet housuun tässä odotellessa, ja todistellessa ja kieltäessä. toisaalta kun kaikilla on paskot housussa, niin eihän se ole enää ongelma, vaan ominaisuus. Hölmöläisten maassa vain tämän mittaluokan paskohommat on mahdollisia. hurraaaaaaaa

    • Harvassa osaajia

      Uudet oppiarvot...... Kevennettyä mutta järkyttävää tosiasiaa.
      Kosteusongelmaiset ja ala-arvoiset huoneilmat pientaloissa kertovat omalta osaltaan, omistajien heikkoa ylläpito-osaamista.
      Osaketalojen kosteusongelmat ja ala-arvoiset sisäilmat johtuvat taitamattomasta hallituksesta sekä osaamattomasta kiinteistöhuollosta.
      Julkisten rakennusten runsaat kosteus- ja sisäilmaongelmat kertovat omalla karulla tavalla, ylläpitovastuullisten ja huoltohenkilöiden ammattitaidosta ja välipitämättömyydestä..

    • Kettuuntunut pj

      """Osaketalojen kosteusongelmat ja ala-arvoiset sisäilmat johtuvat taitamattomasta hallituksesta sekä osaamattomasta kiinteistöhuollosta."""
      Ei välttämättä, osakkaathan päättävät korjauksista. Olen oman taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, ja olen yrittänyt saada lukuisia remontteja läpi (mm ilmanvaihtojärjestelmän korjaus / päivitys sekä salaojien uusiminen) mutta kun kuulemma maksaa liikaa. Tarjousten perusteella salaojien sekä IV-järjestelmän uusiminen maksaisi n. 45€/m², eli ei paljon mitään

    • Rahat puuttuu

      Eikö viestisi juuri kertonut osaamattomasta kiinteistöhuollosta.
      Nou mani....

    • Talon tehnyt

      Asujia ja rakentajia koskee se, ettei kosteusongelmasta päästä kuin kehittämällä kostumattomat ja homehtumattomat rakenteet.

      Nykyiset on tehty rakennusfirmojen toiveunien mukaisiksi. Ja asukkaalla on oikeus olla päästämättä ketään asuntoa tarkastamaan vaikka vettä vuotaisi lattiasta alakertaan. Jokaisella on suvereeni oikeus tuhota kerrostalo - ne lainsäätäjät!
      Poliisi todisteiden perusteella voi kyllä mennä sisälle.

    • Taidoton valta

      Osaketalon eli kansallisomaisuuden ylläpidosta sekä huolloista päättää hallitus. Valta ei välttämättä tarkoita erikoisalan osaamista.
      Hallituksen jäseniä ovat, kotiäidit, eläkeläiset, sijoittajat, tietokonenörtit, kampaajat, konttoripäälliköt, yksityisyrittäjät jne.
      Enemmistö kiinteistöhuollosta sekä ylläpidosta päättävistä henkilöistä käsittelee asioista vain tunteella sekä kustannuksia karttaen.

      Usein isännöitsijä on ainoa henkilö jolla on riittävät kiintöhuollon taidot sekä osaamiset ja yhteystiedot taitaviin kuntoarvioiden tekijöihin ja urakoitsijoihin.
      Tieto riittäisi mutta valta puuttuu.

      Vain lakien, määräysten ja asetusten avulla voidaan puuttua kiinteistöjen energiatehokkuuteen eli säästöön ja hiilidioksiidipäästöihin.
      Määräyksillä vaikutetttaisiin ilmanvaihtoasioihin, sisäilman laatuun, kosteusongelmiin sekä lämpötiloihin ja asumismukavuuden parannustoimiin.

      • Tuota noin..

        Tunnen tapauksen, jossa hallituksen ja isännöitsijän luotettavaksi tuntema yritys teki kerrostaloon katon. Katto vuoti, mutta isännöitsijän luottofirman säännöllisesti tarkastuksia tehneet työntekijät eivät vuotoa havainneet.

        Huoneiston sisäkaton maalin kuplimisesta ilmoituksen saatuaan isännöitsija ei ryhtynyt mihinkään. Kysyttäessä ilmoitti hallituksen tarvitsevan kirjallisen ilmoituksen asiasta vian havainneelta. Hallitus sai ilmoituksensa ja parin kuukauden kuluttua oli jokin tunnettu korjausyritys asialla - sisäkatto oli kuiva 9 kk kuluttua.

        Toisessa tapauksessa huippuimuri pysähtyi. Nyt puoli vuotta myöhemmin imuri pysähtelee edelleen. Vika ei ole selvillä.
        Ja taas eri osoitteeseen. Tuloilmaventtiilissä syntyvä kondenssivesi kastelee seinän sisäpintaa talvisin. Tästä on ilmoitettu kuukausia sitten, tietenkään - mitään ei ole asialle tehty. Ei tunnu olevan tietoa miten asia korjataan.

        Autot, nuo halvat rotiskot, on katsastettava vuosittain. Kalliit kiinteistöt saavat rauhassa tuhoutua ja viedä asukkaiden terveyden mennessään. Konsulit nukkuvat.
        Lainsäätäjillä on torkkupeittonsa - kirjaimellisesti. Ongelma on kansantalouden ja kansanterveyden luokkaa. Hyviä unia - ettehän kärsi katsoa kuisarin kuteita.


    • Mitenkääkkö
      • Ei muutoksia

        Leukojen louskuttajia sekä "tutkijoita" näkyy olevan pilvinpimein.
        Siinä se sitten olikin.


    • Käyttökielto

      Jos kerrostaloille olisi samansuuntaiset katsastukset kuin autoilla, niin taitaisi käyttölupa tyssähtää katsastukseen.
      Paljon puutteita löytäisi rakennusten katsastusmies.

      • Tuota noin..

        Käyttökiellon uhka parantaisi asumistaloutta ja terveyttä satojen sadoilla miljardeilla. Rakentajat ja lääkefirmat joutuisivat hakemaan sitten voittonsa muualta.


    • Pikkuryökäle

      Pakollinen kummisetä jokaiseen taloyhtiön kokoukseen opastamaan.

      Muuten..., KEVA, FINNAIR...., jne, homerakentamista hallintotavoissa ja organisaatiossa. Homelaatu filunki on levinnyt laajalle.

    • Ei saa syrjiä

      Pitäisi asettaa hometalot tasavertaiseen asemaan terveiden talojen kanssa.
      Homeneutraali laki tasoittaisi vellovaa eripuraisuutta.

      • Lain mukaan

        Home-, kosteus-, huonossa sisäilmassa- ja terveet talot ovat jo tasavertaisessa käyttöoikeudessa.
        Vain harvoja erikoispoikkeuksia löytyy.


      • Arkkuun
        Lain mukaan kirjoitti:

        Home-, kosteus-, huonossa sisäilmassa- ja terveet talot ovat jo tasavertaisessa käyttöoikeudessa.
        Vain harvoja erikoispoikkeuksia löytyy.

        Joo, josmenee oikeuteen talosta oston jälkeen löytyneen kosteusvaurion vuoksi, häviää jutun.
        Ja kuolee kuten terveessäkin talossa - vain hieman aikaisemmin.


    • millä perusteella

      Millä perusteilla kunnan terveysviranomaisia voi pyytää tutkimaan tai tarkastamaan asunnon huoneilman laadun.

      kosteusvauriot
      home
      paha haju
      puuttuva korvausilmaventiili
      asunnossa jatkuvasti nuha, kirvelevät silmät, kutiava kurkku
      ?

    • Loppu rakentamiselle

      "millä perusteella", kirjoitit hyvät perusteet.
      On sitten terveystarkastajasta kiinni käykö vain haistamassa vai vallanko mittaakin jotain.

      Kosteusvaurion perusteella on kaksi asuntoani mitattu ja kosteita kohtia löytynyt. Kolmannessa asunnossa tukalan olon ja selittämättömän hikoilun perusteella tarkastaja vain istui sohvalla kertoen juttuja ja olevansa ites allerginen ja herkkä huomaamaan asuntojen viat. Ei huomannut meillä - asutaankin nykyisin sitten lähes koko aika muualla. Talo vuodelta 2001.

    • Homeleaks

      Täällä on alettu listaamaan julkisia rakennuksia, joissa näitä sisäilmaongelmia on/epäillään: www.homeleaks.fi

    • Älymystön kanta

      Mitä kukaan tekee tiedolla, missä on sisäilmaongelmia. Niiden olemassaolon ja käyttöoikeuden ovat siunanneet oikeusoppineet ja lääketieteen edustajat.
      Vain rakennuksen täydellinen käyttökielto ja syyllisten etsiminen voi hillitä tulevaisuudessa uusien sairauksia aiheuttavien pesäkkeiden hyväksymistä.
      Nykyisellä menolla "Karavaani kulkee" ja kansalaiset sairastaa.

    • Lapin yliopisto

      Hyvä näkökulma. Siis tuo, että nykyinen ja aikasempi systeemi on mahdollistanut nykyisten ongelmien syntymisen viimevuosikymmenten aikana. Ja sallitaan edelleen. Tuntuu, että asiaan puuttumisessa ollaan hampaattomia. Eli syntyy jatkuvasti uusia sisäilmaongelmaisia rakennuksia.

      Uusissakin rakennuksissa on ongelmia lähes heti käyttöönoton jälkeen. Kuten vaikka Rovaniemellä: http://www.homeleaks.fi/index.php/topic/10-lapin-yliopisto-laajan-remontin-kohteena-2013-2015/
      Onkohan rakentajalla ollut vielä jotain vastuita tässä Lapin yliopiston tapauksessa… Ajattelin vaan.

    • Suloisesti Suomessam

      Kaupunki alkoi kaivaa 100 m päässä maasta jotakin sillä seurauksella, että muutaman kerrostalon kellareihin tuli vesi.
      Näinkin varmistuu suuret menot ja veroina tohelointi maksetaan - veronmaksaja on lällärikamaa, kun ei pidä huolta rahoistaan. Sama tohelointi saa jatkua vaikka olis kuinka monet vaalit.

    • Tulossa on

      Nyt on tekeillä ympäristöherkkyyden määritys. Sen piiriin tullee myös kosteus- ja homevaurioista sairastuneet. Tuo merkitsisi diagnoosinumeroa ja turvan piiriin pääsemistä.

    • Näin se on

      Kun ihminen sairastuu ja pääsee turvan piiriin, on sisäilma- kosteus- ja homeongelma jo olemassa. Eikö koko tilanne ole irvokas, koska ongelmien aiheuttajiin ei ole tarrattu kiinni.
      Sairauksien hoito lienee halvempaa kuin sairauksia aiheuttavien ongelmien poistaminen. Ihmiselämä on lähes arvoton, verrattuna vaikka korjauskustannuksiin.

      • USA:ssa mietitty

        Yhdysvaltalainen ajatushautomo on todennut:
        "Epäonnistuneimpana valtiona listalla on Somalia, kuten edellisinäkin vuosina. Somalian kanssa samaan epävakausluokkaan kuuluvat Kongon demokraattinen tasavalta, Sudan ja Etelä-Sudan. Suomen kanssa vakaimpaan luokkaan on listattu ainoastaan Ruotsi."

        Ovat varmaan lukeneet tätä kosteusvauriosivustoa ja huomanneet vakaan kosteuden Somen rakennuksissa.
        http://www.hs.fi/kotimaa/Suomi listattiin taas maailman vakaimmaksi valtioksi/a1389150000330

        "Sairauksien hoito lienee halvempaa kuin sairauksia aiheuttavien ongelmien poistaminen. Ihmiselämä on lähes arvoton, verrattuna vaikka korjauskustannuksiin."
        Tuskin hoito on halvempaa, mutta siihen rahat eivät tule rakennusbisneksestä.

        Muuan kunta sai homerakennuksen uusintaan muutaman millin, pitivät sitä suurena voittona!
        Omat mokat pitää kunnan maksaa itse. Jossakin rahanmenon pykälässä tulee karvahatut ja ajaa mokaporukan ulos.
        Ilman vastuuta hulttiona touhuaminen jatkuu - tietävät jo Amerikassakin.


      • Pykälähome
        USA:ssa mietitty kirjoitti:

        Yhdysvaltalainen ajatushautomo on todennut:
        "Epäonnistuneimpana valtiona listalla on Somalia, kuten edellisinäkin vuosina. Somalian kanssa samaan epävakausluokkaan kuuluvat Kongon demokraattinen tasavalta, Sudan ja Etelä-Sudan. Suomen kanssa vakaimpaan luokkaan on listattu ainoastaan Ruotsi."

        Ovat varmaan lukeneet tätä kosteusvauriosivustoa ja huomanneet vakaan kosteuden Somen rakennuksissa.
        http://www.hs.fi/kotimaa/Suomi listattiin taas maailman vakaimmaksi valtioksi/a1389150000330

        "Sairauksien hoito lienee halvempaa kuin sairauksia aiheuttavien ongelmien poistaminen. Ihmiselämä on lähes arvoton, verrattuna vaikka korjauskustannuksiin."
        Tuskin hoito on halvempaa, mutta siihen rahat eivät tule rakennusbisneksestä.

        Muuan kunta sai homerakennuksen uusintaan muutaman millin, pitivät sitä suurena voittona!
        Omat mokat pitää kunnan maksaa itse. Jossakin rahanmenon pykälässä tulee karvahatut ja ajaa mokaporukan ulos.
        Ilman vastuuta hulttiona touhuaminen jatkuu - tietävät jo Amerikassakin.

        Joku Ruohonen-Lerner sanoi eduskunnassa, että huonosti rakentavat on saatava vastuuseen, on oltava seuraamuksia laiminlyönneistä rakentamisessa.

        Kauanpa kesti ennen kuin edes yksi heräsi torkkupeittonsa alta. Asiasta vastaava ministeri puhui liirumlaarumia mm. valvonnasta. Ei tainnut tietää ettei valvontasäädökset auta, kun varoja valvontaan ei anneta! Lobbarit junailee nämä asiat jostakin kohtaa poikki. Tyhmästä näyttää säädökset hyviltä vaikka niiden vaikutus käytännössä on katkaistu.


    • Halvalla saa?

      Kosteus, home ja sisäilmaongelmissa on useita syyllisiä.
      Suunnitelijat, rakentajat jne jne

      Talon omistajien tulisi myös kiinnostua omaisuudestaan ja pitää siitä huolta.
      Asumisturvallisuuden kannalta on kuitenkin vähintään yhtä olennaista se, kuinka rakennuksesta huolehditaan sen valmistuttua. Halvalla saa....?
      Halvimmat huoltoyhtiöt eivät kykene palkaamaan alan ammattitaitoisia henkilöitä.

      Ongelmat huomataan vasta sitten, kun tilanne on niin paha, että taloa käyttävät maallikot heräävät asiaan.

    • Ins. maanrak.

      Seuraavassa reilun 15 vuoden rakennusalan suunnittelijakokemukseen perustuva luettelo kosteusvaurioiden syistä:
      - Ammattitaidoton rakennuttaminen. Tilaaja ei tiedä mitä tarvitsee, mitä haluaa ja miten se tehdään. Tuijotetaan pelkkää investointikulua eikä tajuta elinkaariajattelusta mitään. Pahimmillaan miljoonien eurojen projekteja vedetään OTOna.
      - Suunnittelusta ei haluta maksaa eikä siihen varata riittävästi aikaa.
      - Kustannuksia halutaan aina leikata, oli syytä tai ei. Hyvä ratkaisu maksaa aina investoitaessa enemmän kuin huono. Tämän takia saatetaan valita toiminnaltaan ja/tai käyttöiältään epävarma ratkaisu.
      - Liian kiire rakentaa. Oikeasti mitään kiirettä ei ole, vaan se luodaan.
      - Liian pieniksi pilkotut urakat. Tehdään yleensä säästömielessä ja näyttääkin paperilla ihan kivalta, mutta kääntyy aina itseään vastaan. Loppupeleissä ei tiedetä kuka on vastuussa ja mistä.

    • Ei huoltotöitä

      Lisää listaasi toistuvien kosteusvaurioiden ja ala-arvoisen huoneilman syyksi, laiminlyödyt elinkaareen liittyvät ylläpito- ja huoltotyöt.

    • Halvat huollot

      Kerrostalossa on vuosittain enemmän tai vähemmän korjaus ja huototöitä vaativia vaurioita. Pienet vauriot kannattaa korjata heti. Myöhemmin korjaustoimet voivat olla todella suuritöisiä ja kalliita.

    • Sairaat lapset

      Koulujen sekä lastentarhojen home- ja sisäilmakorjaukset aiotaan lopettaa tai ainakin merkittävästi vähentää.
      Näinkö rakennus- ja kiinteistön ylläpitäjät pääsevät kuin koira veräjästä.
      Ovat opiskelijat sekä pienet lapset ja heidän terveytensä todellakin merkityksetön asia.

      • Kolahtaa omaan nilkk

        Jos ne homedesinfioinnit nyt ainakin lopettavat niin nappijuttu se ainakin olisi.
        Muusta en tiedä onko järkevää. Jos noissa kohteissa oireilee ja sairastelee henkilökuntaa niin kytkintä. Ja jos lapsia niin sitä nopeammin.


    • Ongelmat jatkuu

      Jos ongelmien aiheuttajia olisi vain yksi, niin asiat olisi hoidettu jo aikoja sitten.
      Kosteus- home- ja huonon sisäilman aiheuttajia on ainakin useita kymmeniä eri asioita.
      Lisäksi ongelmia käsittelee ja korjaus-suunnitelmia tekee kaiken maailman luulotiedoilla varustetut teoriahenkilöt ja titteleillä varustetut auktoriteetit.
      Koko ongelmaläjää käsittelee sekä päätöksiä tekee, iso joukko alan taitamattomia teoriahenkilöitä.
      Tästä johtuen ratkaisut sekä päätökset ovat lähinnä "musta tuntuu" mielipiteitä.

      Kosteus- home ja sisäilma-asiat on taitamattomuuden kilpailuareena.
      Nykyiset alan suunnittelijat ja päättäjät eivät kykene ongelmia ratkaisemaan.

    • Ongelmat ei lopu

      "Ongelma jatkuu" nimimerkki on harvinaisen oikeassa. Tuloksia tulee huonosti juuri sen takia, että tutkimuksia, päätöksiä ja korjausohjeita laativat rakennusalan ammattilaiset, jotka eivät ymmärrä mikrobiologiaa ja osaa käyttää tervettä järkeä eikä tunneta vaihtoehtoisia, homehtumattomia materiaaleja.

      Alalla vain piiri pieni pyörii nimen omaan linjalla THL, STM, rakennusalan koulutuksen saaneet ja kaiken huippuna rakennusterveysasiantuntijat. Mikään ei olennaisesti muutu ennen kuin ihmiset vaihtuvat ja samalla jämähtäneet näkemykset.

    • Tämä se on kyllä

      Maan korkeinta huippua.
      "kuntotarkastuksen suhteen kannattaa olla hyvin tarkkana, rakennusterveysasiantuntija muistuttaa".
      http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014032718162475_an.shtml

      Ei Putinikaan haluu meitä. Ja tuossa siihen voi olla syy-yhteys.

      • Miten tämä on

        "- Myös kuivunut kosteusvaurio voi olla terveyshaitta".

        Jos on ensin kuivattu kosteusvaurio ja sitten phmg homedesinfioiti tehty perään ennen näytteidenottoja niin onko tuolla mahdollisesti tuhottu koko hela hoito?????
        Tehty tilanteesta siis helvetin vaarallinen. Kuis on?????


      • Viranomaiskanta
        Miten tämä on kirjoitti:

        "- Myös kuivunut kosteusvaurio voi olla terveyshaitta".

        Jos on ensin kuivattu kosteusvaurio ja sitten phmg homedesinfioiti tehty perään ennen näytteidenottoja niin onko tuolla mahdollisesti tuhottu koko hela hoito?????
        Tehty tilanteesta siis helvetin vaarallinen. Kuis on?????

        Jos näyte epäilykohdasta ei kasva näytteen viljelytutkimuksessa niin, silloin labra toteaa, ettei ole homekasvua = ei terveyshaittaa.


    • Uusia tuulia

      Rakennuksen kosteus- home- ja sisäilmaongelmien käsittelyssä sekä päätöksiä tehdessä, ne tyhjät päät yhteen kolahtelee.
      Onko maassamme muuta alaa missä tietämättömät, opastavat taitamattomia ja muuttumattomasta lopputuloksesta kärsii syyttömät kansalaisest.

      Menkää joskus kuuntelemaan kosteus- home sisäilmainfoja.
      Siellä esitetään ylimielisesti vain yhtä ja ainoata totuutta, joka on järjestäjien sekä terveysalan ammattilaisten päättämä ainoa "totuus".
      Kyseenalaista "tietoa".
      Tosiasiassa tähän mennessä, mikään ei ole muuttunut käytännössä.
      Tuntuu että asiat vain pahenevat.

    • Uskalias tietäjä.

      Hyvä että edes joku ymmärtää ja uskaltaa pitää tavallisten kansalaisten puolta.

    • Kielletyt&luvalliset

      Ei virheellisesti rakennetun ja huolletun kiinteistön, sisäilman laatu ja asumisviihtyvyys parane ikkunaan asennetulla ventiilillä.
      Kiinteistöissä on rajalliset tai kielletyt ajat äänekkäälle käytökselle, musiikin soitolle, syihkussa käynnille, tupakan poltolle, jopa mattojen tamppaukselle.

      Kiinteistössä saa olla talvella alhaiset tai kesällä korkeat lämpötilat, ala-arvoiset sisäilmalaadut, vetoa ja vedontunnetta aiheuttavat ikkunaventtiilit, vetoisat ja lämmitysenergiaa kuluttavat ikkunat ja ovet.

    • Gallista

      Valtio on lopettamassa tukensa homekoulujen yms. uudelleen rakentamiselle.
      Hyvä päätös. Joutuupahan kunnanisät miettimään mihin tuli kunnan verorahat tuhlattua koulupäätöksissä. Törkeästi ovat toimineet.
      Korjauksiin tulee rahaa valtiolta edelleenkin - onpa tyhmää. Kuntien rakennuselinkeino elää jatkossakin leveästi korjaamalla ja taas korjaamalla sitä samaa homeen vahvistamaa bytinkiä.

    • Halpa ihmishenki

      Tietoja sekä taitoja vailla olevat kosteus ja homeongelmien korjaustoimet ovat olleet suurilta osiltaan turhia toimenpiteitä.
      Kun maassamme ei vain tiedetä eikä osata suorittaa kosteus ja sisäilmaa parantavia remontteja.
      Remontti kohteeseen mennään rinta rottingilla, kun ei tiedetä, että suunnitelmat ja toteutukset eivät muuta nykyistä tilannetta miksikään.
      Maastamme puuttuu kokonaan alan täsmäkoulus.
      Nykyisillä koulutusohjelmilla ei saada, eikä tulla saamaan aikaan osaavia ja tietäviä suunnittelijoita sekä tekijöitä. Ohjelmat on uusittava.

      Hyvää tarkoittavat avustusrahat eivät yksin riitä korjaamaan sisäilmaongelmia.
      Ikävä tilanne, koska tämän jälkeen huonolle sisäilmalle ja homeelle altistuneiden sairauksien hoitokulut, tulevat nousemaan räjähdysmäisesti.
      Eurojen säästö täällä, nostaa eurojen kuluja tuolla. Kuin varis tervassa.

    • Ynkkyyteen syvään

      Perustukset on valettu märkään maahan - eipä mökkiä nosteta ja laiteta eristettä alle.
      Maa on aina märkää, kokeile levittämällä läpinäkyvä muovi "kuivan" maan päälle, kohta se on kostea alapuolelta.

      Kostunut rakenne ei ole korjattavissa. Alkanutta mikrobikasvua ei pysäytä mikään. Pahimpia vauriokohtia poistetaan ja uusitaan. Entäs kaikki muut kohdat rakenteessa? Sielläkin mikrobeja on eikä niitä saa pois - rakenne ei ole korjautunut. Tämän uskoo, joka on asunut hometalossa.

    • Ei osata

      Yksi asia voi laukaista ketjureaktion. Todellisuudessa syitä on kymmeniä jopa satoja, mutta melkein aina kosteus eri muodoissaan.
      Pien- ja kerrostalojen tutkimuksissa sekä korjaustoimissa upotaan vain pohjattomaan suohon.

    • Köhästä kärsivä

      Nykyisillä tiedoilla ei poisteta minkäänlaisia kosteus- ja sisäilmaongelmia.
      Kosteuskorjauksien ja ilmanvaihdon uusitut koulutusohjelmat voivat korjata tilanteen. Sekin tapahtuu vasta tulevaisuudessa.

    • Apua homeremonttiin

      Hei
      Perheemme pyytää apuanne.Olemme eläneet home-evakossa melkein kaksi vuotta ja nyt joudumme remontoimaan asumiskelvottomana olevan asuntomme melkein nolla budjetilla.

      Linkistä pääset antamaan meille äänesi. Jos kysyy postinumeroa, syötä omasi niin pääset suoraan meidän kohtaan. Kaunis kiitos

      http://www.omaunelmasi.fi/?p=unelmagalleria&gid=9126

    • Heikko koulutus

      Viime vuosikymmenien koulutus, rakennus- ja ilmanvaihtoaloilla eivät ole pysyneet kehityksen mukana.
      Vielä heikommat koulutusohjelmat sekä opetus-sisällöt löytyy saneeraus- ja kiinteistöhuollon oppilaitoksista.
      Hyvin rakennettu kiinteistö ei pysy kauankaan kunnossa, jos sitä korjataan sekä huolletaan ja ylläpidetään täysin taidottomasti.

    • Huolto ontuu

      Tuo viimeisen lauseen toteamus, taitaa olla suurin syy kosteus ja sisäilmaongelmille.

      • Kit bak

        Hyvin rakennettua kiinteistöä ei tarvitse huoltaa sataan vuoteen. Muovien, pakkeleiden, kittien, massojen jne humbuuki aineiden varaan rakennetut eivät ole hyvin rakennettuja uutenakaan. Välitön ja jatkuva huoltotoiminta varmistaa kustannusten pysymisen korkeina.


    • Huonot päätökset

      Nykyisten kiinteistöjen ilmanvaihtoasiat, ovat lähinnä halpojen tuotteiden kokonaisuus. Ilmanvaihdon ratkaisut, päätökset ja hankinnat suoritetaan ainoastaan hintavertailuilla -HALVIN.
      Ratkaisuissa ei huomioida kiinteistön ilmanvaihdon tarpeellisuus ja soveliaisuus.
      Hankinta päätöksissä ei huomioida asukkaita, eikä etenkään ilmanvaihdon vaikutusta asumismukavuuteen ja sisäilman laatuun.

      Eikö nykyiset sisäilmaongelmat herätä päättäjiä arvioimaan, mitkä ilmanvaidon asiat ovat täysin alkukantaisia sekä toimimattomia.
      Pelastakaa kiireesti, kun vielä kerkiätte, vaurioitumattomat ja puhtaamman sisäilman omaavat kiinteistöt.
      Tällä hetkellä sekä nykyisillä ilmanvaihtomääräyksillä olemassa olevan kiinteistökantamme sisäilmaongelmat vain lisääntyvät.

    • Edes jotain

      Ilmanvaihdon ratkaisuille pitäisi vihdoinkin luoda oikea lähestymistapa.
      Mikä ilmanvaihtotapa varmistaa parhaan mahdollisen sisäilman laadun sekä aiheuttaa vähiten sisätilojen viihtymisongelmia.
      Kaikki ilmanvaihdon ratkaisut maksaa kuintenkin jotakin.
      Tärkeimmät asiat ovat kiinteistön ja sisätiloissa olevien henkilöiden edut.
      Edes jotain tai hinta edellä, saadaan vain harvoin sopivaa ilmanvaihtoa.

      • Allu Iso Iso P.

        Ehdottomasti turvallisin ja homeriskittömin on painovoimaimen ilmanviahto. Ilmanvaihtokoneissa on paljon vakavia mikrobiongelmia, joita ei vielä yleisesti ole edes oivallettu eikä ongelmaa osata edes tutkia oikealla tavalla.

        On tyypillistä, että näitä IV -koneisiin liittyviä ongelmia on erityisesti ihan uusissa omakotitalloissa ja muissa kiinteistöissä. Tietysti näitä on melkein joka koulussa ja tämä on yksi syy koulujen yleisiin homeongelmiin ja siihen, ettei ongelmia osata ratkaista muuten kuin kouluja purkamalla - turhaan !


    • vallu iso K.

      ##Tietysti näitä on melkein joka koulussa ja tämä on yksi syy koulujen yleisiin homeongelmiin ja siihen, ettei ongelmia osata ratkaista muuten kuin kouluja purkamalla - turhaan !##

      Osataanhan näitä ilmastointikanavii ainakin desinfioida ja aivan turhaan ja siksikö ne meneekin purkuun.

    • Allu tosi Iso P.

      Ilmanvaihtokanavien desinfiointi on kemikaalien törkeää väärinkäyttöä ja pahimmillaan vaarantaa tilojen käyttäjien terveyden. Kanavien desinfioinnissa ei ole mitään mieltä eikä auta mitään. Kanavat vain pitää puhdistaa.

      IV -järjestelmien homeonglema ei ole kanavissa vaan suodattimissa ! Eikä niitäkään pidä desinfioida vaan vaihtaa ja tehdä koneeseen toiminnallisia parannuksia.

      Mistä tietää, että suodattimissa on home- tai bakteerikasvua ? Kuka osaa antaa koikean vastauksen ?

    • koikea vastaus
      • koikea vastuus

        Niin, siis mikä onkaan oikea vastaus siihen, miten ilmanvaihtokoneiden, erityisesti suodattimien mikrobikasvu voidaan todeta luotettavasti ja kuka niitä osaa oikeasti tutkia?

        Ei siis sellaista, että vastaukseksi saadaan: voi olla, viittaa, on mahdollista, ei sulje pois homekasvun mahdollisuutta, on kosteusvauriolajeja, jne eli yhtä hölynpölyä.


      • vertti-eetu
        koikea vastuus kirjoitti:

        Niin, siis mikä onkaan oikea vastaus siihen, miten ilmanvaihtokoneiden, erityisesti suodattimien mikrobikasvu voidaan todeta luotettavasti ja kuka niitä osaa oikeasti tutkia?

        Ei siis sellaista, että vastaukseksi saadaan: voi olla, viittaa, on mahdollista, ei sulje pois homekasvun mahdollisuutta, on kosteusvauriolajeja, jne eli yhtä hölynpölyä.

        Homekusettajille tiedoksi, että "koikea vastaus" tulee tässä jos oven sisäpuolella vakavia oireita ja outoja tulehdus-sairauksia ja oven ulkopuolella ei, niin sisäilmasto on myrkyllinen. Kyse ei ole mistään muusta. Turha siitä on naukua välinpitämättömille ja osaamattomille terveysmiehille tai pyytää sähälääjiä pintakosteuksia mittaamaan tai kämppää homedesinfioimaan ennen petollisia näytteidenottoja. Varsinkaan niitä petollisia aivan tarpeettomia sisäilmanäytteitä.

        Käyttäkää omaa nuppia. Menkää ekaks sinne mistä ilma kämppään tulee. Ilmantuloaukot, Ilmastointikoneet ja niiden suodattimet. Jos ne asiat ei ole puhtaat ja kunnossa niin oireilut ja sairastelut jatkuu aivan varmasti vaikka kuinka toisaalta tutkit ja korjaat tai homedesinfioit.

        Kutsu Homekoira etsimään homemikrobikohteet. Ei ketään rakennusterveys "arvaajaa" siihen aistinvaraisesti ja vaistonvaraisesti etsimään ensimmäisenä.

        Hölynpölytutkimuksiin ja turhiin homedesinfiointeihin (ilmastointikanavissakin) tässä maassa on tuhlattu jumalattomia määriä aikaa ja rahaa on palanut. Tyhymiltäkin. Tai ainakin heiltä.

        Tietoista terveydenvaarantamista tuo kaikki "voi olla, viittaa, on mahdollista, ei sulje pois homekasvun mahdollisuutta, on kosteusvauriolajeja, jne" . Tuossa olen kaveri kanssasi täysin samaa mieltä.

        Jos hometta löytyy, niin vain mekaaninen poistaminen ja riittävän isolta alueelta mitään homeenestoja ja homeentappoja ei tarvita. Pahentaa vain tilanteen sen terveytensä menettäneen osalta sellaiseksi, että ei voi kohta asua missään. Kylkiäisinä homedesinfioinneista poikkeuksetta saa se terveytensä menettänyt vielä elinikäisen monikemikaaliyliherkkyyden ja se se vasta "helvettiä" onkin.

        Jollet usko niin kokeile.

        t:vertti-eetu se oikia. Homepetoksia ja petoksien suojeluja on nyt meiltä menossa Valvira, STM ja rikosilmoitus. Vähäksi aikaa on nyt muutakin kirjoittelua kuin tänne.Mutta. Tsemppiä ystävät ja hyvät veljet sekä sisaret. Matka vielä jatkuu.


      • vertti-eetu
        vertti-eetu kirjoitti:

        Homekusettajille tiedoksi, että "koikea vastaus" tulee tässä jos oven sisäpuolella vakavia oireita ja outoja tulehdus-sairauksia ja oven ulkopuolella ei, niin sisäilmasto on myrkyllinen. Kyse ei ole mistään muusta. Turha siitä on naukua välinpitämättömille ja osaamattomille terveysmiehille tai pyytää sähälääjiä pintakosteuksia mittaamaan tai kämppää homedesinfioimaan ennen petollisia näytteidenottoja. Varsinkaan niitä petollisia aivan tarpeettomia sisäilmanäytteitä.

        Käyttäkää omaa nuppia. Menkää ekaks sinne mistä ilma kämppään tulee. Ilmantuloaukot, Ilmastointikoneet ja niiden suodattimet. Jos ne asiat ei ole puhtaat ja kunnossa niin oireilut ja sairastelut jatkuu aivan varmasti vaikka kuinka toisaalta tutkit ja korjaat tai homedesinfioit.

        Kutsu Homekoira etsimään homemikrobikohteet. Ei ketään rakennusterveys "arvaajaa" siihen aistinvaraisesti ja vaistonvaraisesti etsimään ensimmäisenä.

        Hölynpölytutkimuksiin ja turhiin homedesinfiointeihin (ilmastointikanavissakin) tässä maassa on tuhlattu jumalattomia määriä aikaa ja rahaa on palanut. Tyhymiltäkin. Tai ainakin heiltä.

        Tietoista terveydenvaarantamista tuo kaikki "voi olla, viittaa, on mahdollista, ei sulje pois homekasvun mahdollisuutta, on kosteusvauriolajeja, jne" . Tuossa olen kaveri kanssasi täysin samaa mieltä.

        Jos hometta löytyy, niin vain mekaaninen poistaminen ja riittävän isolta alueelta mitään homeenestoja ja homeentappoja ei tarvita. Pahentaa vain tilanteen sen terveytensä menettäneen osalta sellaiseksi, että ei voi kohta asua missään. Kylkiäisinä homedesinfioinneista poikkeuksetta saa se terveytensä menettänyt vielä elinikäisen monikemikaaliyliherkkyyden ja se se vasta "helvettiä" onkin.

        Jollet usko niin kokeile.

        t:vertti-eetu se oikia. Homepetoksia ja petoksien suojeluja on nyt meiltä menossa Valvira, STM ja rikosilmoitus. Vähäksi aikaa on nyt muutakin kirjoittelua kuin tänne.Mutta. Tsemppiä ystävät ja hyvät veljet sekä sisaret. Matka vielä jatkuu.

        Lissään. Vastuuntunnotonta, välinpitämätöntä ja törkeää terveyden vaarantamista. Jopa mahdollisesti. D.D.

        "Tietoista terveydenvaarantamista tuo kaikki "voi olla, viittaa, on mahdollista, ei sulje pois homekasvun mahdollisuutta, on kosteusvauriolajeja, jne" . Tuossa olen kaveri kanssasi täysin samaa mieltä".


    • Alkukantaista

      Selkeä kirjoitus. Asian pitäisi lukaista jokaisen talonomistajan sekä kerrostalon isännöitsijän.
      Helppotyösteinen kipsilevy on näköjään pöpöille otollisin kasvualusta.
      Surkeatasoiset ilmanvaihdon ratkaisut pyörittävät pöpöjä esteettä sisätiloissa.

    • Tuskin poistuvat

      Ei sisäilma- ja homeongelmia saa poistaa. Maamme terveysviranomaiset ja lääkefirmat ovat juuri kehittäneet uusia hoitomuotoja sekä lääkkeitä.

    • lainsuojaton

      Eipäs juupas linja jatkuu. Tämä yksistään kertoo kuinka vähän meillä on todellisuudessa tietoja kosteusongelmista ja sisäilman vaaroista.

      Kokonaisuudessa tilanteet vain pahenenevat ja lisää kansalaisia altistuu kosteus- home- ja sisäilmavaaroille. Asukas on nykyajan lainsuojaton.

      Ainoat tahot jotka hyötyvät kosteus ja sisäilmaongelmien tutkimuksista ja korjaustoimista ovat kyseisten alojen "osaavat" yritykset ja niiden omistajat.

      • ALLU .

        "lainsuojaton" on kovasti oikeassa. Yhtenä syynä tilanteen junnaamiseen paikoillaan vaikuttaa vastuullisten viranomaisten ja virkamiesten asenteet ja tutkimukseen ja korjaamiseen liittyvien näkemysten politisoituminen.

        THL tekee hienoa perustutkimusta etsiessään uusia hienoja menetelmiä, joilla homekasvusto (= lue mikribikasvusto) rakennusmateriaalista voidaan todeta entistä nopeammin. Tähän on uhrattu ja uhrataan valtavasti tutkimusvoimia. Tässä tutkimuksessa näitä uusia menetelmiä verrataan laimonnossarjaviljelymenetelmään. Laimennossarjaviljelyn tulosta kun THL pitää oikeana tuloksena. Tässä on se ensimmäinen iso virhe. Viljelytulos on keinotekoinen tulos ja usein ratkaisevasti vääristynyt verrattuna todelliseen kasvustoon näytteessä.

        Eri menetelmiähän pitäisi tietysti verrata materiaalin todelliseen mikrobikasvustoon: lajistoon ja kasvuston määrään. No, mutta mistä se todellinen tulos sitten saadaan, mikrobikasvuston määrä ja lajisto ja ennen kaiketa kaikkein tarkein tieto, onko materiaalissa homekasvustoa vai ei
        = ON / EI OLE.

        Yllätys, yllätys tämä älyttömän nopea ja erehtymätön menetelmä on ikivanha tapa todeta homekavuston olemassaolo, no sehän on näytteen mikroskopointi !

        Viranomaiset ja virkamiehet haluavat tietoisesti unohtaa näytteen mikroskopoinnin, joka on kaikkein tärkein, nopein ja varmin tapa tutkia mahdollista homekasvustoa. Mikroskopoinnin ottaminen käyttöön ei kuitenkaan sovi virkamiehille ja THL:lle, kun se on jo keksitty ajat sitten ja THL:hän haluaa tutkimuksiinsa määrärahoja, tutkijaresursseja ja isoja näyttäviä perustutkimuksia, jotka eivät kuitenkaan auta ratkaisemeen paisuvaa homeongelmaamme.


    • eristekauppias

      Kuitueriste höyrynsulkukalvo rakenne pitää kieltää. Sekä kuitueristeet betonielementeissä. Homelevylle, anteeksi kipsilevylle on myös vaihtoehto olemassa. Mutta eihän se ketään kiinnosta.

      • Tittelit suojaa

        Kosteusongelmien aiheuttajista on rakentamisen laatu merkittävässä osassa.
        Toinen merikittävä taho joka aiheuttaa kosteusvaurioita sekä sisäilmaongelmia on kiinteistön ylläpidosta päättävät henkilöt.
        Kaksi taitamatonta ryhmittymää.


    • Putkia asennellut

      Julkisten rakennusten sisäilmaongelmiin on yksinkertainen syy. On energiansäästön takia säädetty ilmanvaihtolaitteet yöksi ja viikonlopuiksi minimiteholle, vaikka pitäisi tehdä juuri päinvastoin. Silloin kun rakennuksessa ei ole käyttäjiä, pidetään ilmanvaihto suuremmalla teholla (lahkeet lepattaa kevyesti), jotta rakennukseen pesiytynyt kosteus saadaan pois, ennen kuin seuraavan kerran tulee se muutama sata käyttäjää hikoilemaan sinne.
      Syy miksi näin ei tehdä, on raha raha raha. Pitää säästää energiakuluissa. Se johtaa siihen, että miljoonien verovaroin maksetut rakennukset on käyttökelvottomia jo 20:ssa vuodessa. Päättäjät ei osaa ajatella asioita ruokatuntia pidemmälle, miten voisi odottaa että niiden päätöksillä saataisiin rakennukset kestämään 50 vuotta.

      • Putket ristissä

        On kyllä "Putkia asennelleella" putket ristissä. Yhdenkään julkisen rakennuksen sisäilmaongelmat eivät johdu pienemmälle säädetystä ilmanvaihdosta.

        Parasta olis vain jatkaa niiden putkien asentelemista ja jättää arvailut silleen.


      • paljonko promilleja?
        Putket ristissä kirjoitti:

        On kyllä "Putkia asennelleella" putket ristissä. Yhdenkään julkisen rakennuksen sisäilmaongelmat eivät johdu pienemmälle säädetystä ilmanvaihdosta.

        Parasta olis vain jatkaa niiden putkien asentelemista ja jättää arvailut silleen.

        Mitä se kaupungin vuokrakassulla tissutteleva inkkari siellä mussuttaa.


      • paljonko promilleja? kirjoitti:

        Mitä se kaupungin vuokrakassulla tissutteleva inkkari siellä mussuttaa.

        Voisin veikata seuraavaa kohdetta Espoon matinkylään, tiistilän koululle, tulevia(olevia) onkelmia. Iltavuorolaisia jos käy edes 3 suihkussa, vetäsee seuraavan tilan vessatilan peilit pitkäksi aikaan huuruun (n.5min suihku). Ei taida ilmastointi pyöriä illasta olleenkaan!?


    • "oikeusvaltio"

      Kiinteistöjen rakentamiset, huoltokorjaukset ja ylläpidot suoritetaan halvimman kaavan mukaan. Halpa hinta on tärkeämpi asia, kuin oikein toimivat ratkaisut.

      Kiinteistöille sekä etenkin ihmisille aiheutetut sairaudet, vammat tai vauriot ovat sallittuja, koska niistä ei joudu koskaan, eikä kukaan vastuuseen.

      Johtumalla aiheutetut tahalliset vauriot ja sairaudet.

    • "pelkkä valtio vain"

      Niin, että mitäköhän oikein halusit sanoa "oikeusvaltio". Kerro vaikka joku esimerkki, että ymmärretään.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe