Kiltti hoitaa mutta vaikea ratsu!!

hoitoruuna

Hoidan lv-ruunaa joka on entinen ravuri. Se on tosi kiltti hoitaa ja taluttaa mutta ratsuna suoraan sanoen aivan kamala. Se on hirveen säikky, pyörii ympäriinsä tai sitten ei liiku minnekään. Olen yrittänyt satulalla ja ilman, sama juttu. Omistaja pärjää sen kanssa vähän paremmin, mutta kyllä se hänenkin kanssaan temppuilee aika paljon. Maastossa ei ainakaan tule mistään mitään. Se on myös aika kömpelö ja kompuroi/tuntuu välillä sotkeutuvan omiin jalkoihinsa. En enää ratsastakaan kyseisellä hevosella, koska mun taidot ei riitä siihen, mutta hoidan sitä vielä.

Onko muilla kokemusta tällaisesta, kun tuntuu että kyseessä on aivan eri hevonen riippuen siitä käsitteleekö sitä maasta vai selästä käsin!

7

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ----

      Hyvin iso ongelma ex-ravurien kanssa on se että niitä ei ole koulutettu kunnolla. Hevonen ei ymmärrä ratsastuksen apuja, jos niitä ei ole sille opetettu. Jos omistajakaan ei pärjää hevosen kanssa, mutta on itse "kouluttanut" hevosen, kuulostaa siltä että hevosta ei ole opetettu oikein.

      Et oikein voi tehdä mitään asialle. Tuohon tarvittaisiin pätevä valmentaja tai ratsuttaja.

      Säikkyminen ja häslääminen voi johtua liiasta energiasta. Siihen voisi auttaa juoksutus tai irtojuoksutus.

    • Olen samaa mieltä Viivaston kanssa. Lisäisin vielä, että jos hevonen on pöpi päästään siksi että sillä on liikaa energiaa, niin ensimmäisenä kannattaa jättää kaikki väkirehut pois sen ruokinnasta tai vähintäänkin puolittaa niiden määrä. Kannattaa myös antaa sille enemmän liikuntaa. Ratsastakaa se hikeen joka kerta kun liikutatte sitä, niin se luultavasti saa suurin piirtein riittävästi liiuntaa. Noin viikon kuluessa näkisi, millainen heppa se on pohjimmiltaan, ja sen jälkeen voisi paremmin katsoa mikä on vikana, jos sama käytös jatkuu edelleen.

      Siihen asti juoksutus liinassa tai irrallaan voi olla oikein hyvä vaihtoehto, mutta henk koht yhdistäisin sen ratsastukseen. Jos hevonen juoksutetaan ennen ratsastusta, se saa tilaisuuden purkaa pahimmat paineensa jo ennen kuin kukaan nousee sen selkään, ja voisi siten olla rauhallisempi ratsastettaessa. En tiedä toimiiko kaikilla hevosilla, mutta itse olen tehnyt niin muutaman kanssa ja se kyllä toimi. Eikä kokeilemisesta haittaakaan ole.

      Kömpelyyteen auttaisi puomiharjoitukset pari kolme kertaa viikossa. Tavallisia maapuomeja suoralla uralla, ja kun se alkaa sujua, niin sitten laitetaan puomit niin että ne eivät olekaan yhdensuuntaisia, vaan enemmän tai vähemmän vinossa toisiinsa nähden ja epämääräisillä etäisyyksillä. Se pakottaa hevosen katsomaan tarkemmin mihin kavionsa asettelee. Ensin käynnissä, että heppa tajuaa idean, mutta sitten kun se lakkaa kompastelemasta käynnissä ja tuntuu varmalta, puomeja voi mennä ravissakin. Meillä osoittautui tehokkaaksi menetelmäksi.

    • hoitoruuna

      Kiitos vinkeistä, täytyy ehdottaa omistajalle! Olen taluttanut hevosta puomien yli, eikä se silloin säiky ollenkaan tai muutenkaan temppuile (kun on muutenkin kiltti taluttaessa), mutta toistaiseksi en itse uskalla sillä ratsastaa. Omistaja voi varmaan kokeilla juoksutusta ym. ja jos alkaa hänellä sujua niin voisin itsekin ehkä taas kokeilla hevosen liikutusta muutenkin kuin maastakäsin.

      Hevonen säikkyy myös kentän kulmissa jostakin syystä, varsinkin yks sellanen kulma on jossa se melkein aina loikkaa sivulle, en tiedä onko sille tapahtunut siinä kulmassa sitten joskus jotain vai mitä se on näkevinään. En ole itse kovin taitava ratsastaja, joten on vaikeuksia pysyä selässä (varsinkin ilman satulaa) kun se tekee näitä äkillisiä sivuloikkia. Se ei kylläkään pukita koskaan.

    • Se nurkkasäikkyily saattaa olla pelkkää pelleilyäkin, johtuen liiasta energiasta.
      Säikkyykö se myös silloin jos sitä taluttaa niiden nurkkien ohi, vai ainoastaan ratsastaessa? Jos se pelkää oikeasti, se luultavasti säikkyisi myös taluttaessa. Paitsi jos on niin kertakaikkisen luottavaista tyyppiä ettei pelkää mitään jos on ihminen vieressä...

      Tuli juuri mieleen, että jos se on rauhallinen taluttaa oli tilanne mikä hyvänsä, niin voisitte kokeilla, onko se yhtään rauhallisempi ratsastaa, jos toinen ratsastaa ja toinen on kentällä jossain määrin lähellä hevosta. Tarkoitan, että toinen ratsastaa esim pääty-ympyrällä ja toinen seisoo ympyrän keskellä tai kävelee itse pientä kehää "hevosen kanssa". Kuin liinajuoksutusta ilman liinaa.

      Kiinnostaisi myös tietää, kauanko hevonen on ollut ratsuna ja kauanko se on teillä ollut?

    • Kasiro

      Lampinajadin kommenttiin lisäten ehdottaisin että juoksuttakaa liinassa niin että ratsastaja on selässä.
      Tai niin että toinen kävelee vieressä kuin taluttaisi ja toinen ratsastaa.
      Kokeilkaa eri keinoja.

    • hoitoruuna

      "Säikkyykö se myös silloin jos sitä taluttaa niiden nurkkien ohi, vai ainoastaan ratsastaessa?"

      Kyllä taluttaessakin säikkyy, mutta harvemmin eikä niin pahasti. Mä ja omistaja on kyllä mietitty että onko se aitoa pelkoa vai pelkkää teatteria. Hevonen vaikuttaa aina tosi ahdistuneelta ja stressaantuneelta kun sen selkään menee, mutta muuten se on paljon rauhallisempi ja tyynempi. Tykkään puuhailla sen kanssa kaikenlaista, mutta en ratsastaa koska se on yhtä tappelua koko touhu. Omistaja siis hoitaa toistaiseksi hevosen liikutuksen pääasiassa, mutta minä kyllä olen sitä juoksuttanut ja muuten taluttanut kentällä mm. puomien yli.

      Ollaan kokeiltu myös niin että minä olen selässä ja omistaja taluttaa. Tällöin se ei juurikaan temppuile, mutta olemus on kuitenkin sellainen ettei se taida tästäkään tilanteesta paljoa nauttia. Tuntuu kuin hevosen mielestä olisi vaan parempi ettei sinne selkään mentäisi ollenkaan... Tuntuu itsestä ettei tämä hevonen ole lainkaan ratsuksi tarkoitettu, joten ei mua kauheasti haittaa etten mä sillä toistaiseksi ratsasta. Muuten hevonen on ihan tyytyväisen oloinen, mutta kun selässä on joku, se on koko ajan korvat luimussa ja jännittynyt eli ei selvästikään pidä tilanteesta.

    • Luottamus ratsastajaan syntyy vain ajan kanssa, opettamalla hevoselle ettei sen tarvitse hermoilla vaikka sen selässä istuukin joku. Onko omistaja käynyt minkäänlaisessa valmennuksessa sen kanssa? Ellei ole, kannattaisi ehdottomasti aloittaa. Itsenäisellä ratsastuksella ei yleensä pääse kovin pitkälle, koska selästä käsin ei näe läheskään kaikkia virheitä mitä tekee, ei omiaan eikä hevosen. Ammattitaitoinen valmentaja näkee miten hevonen reagoi eri asioihin ja miten ratsastaja toimii, ja osaisi neuvoa hevosen käsittelyssä. Se auttaisi hevosta ja ratsastajaa löytämään yhteisen sävelen, mikä auttaisi molempia rentoutumaan. Kertomastasi päätellen hevonen ei ole ollut ratsuna kovin kauaa, ja sitä suuremmalla syyllä neuvoisin etsimään kunnollisen opettajan.

      Sanoit että sen korvat ovat koko ajan luimussa kun sen selässä istuu, mutta ovatko korvat siis tiukasti niskaa vasten, vai kuunteleeko se vain taaksepäin? Kysyn siksi, että yllättävän moni ajattelee hevosen luimistavan jos se kääntää korvansa taaksepäin vain kuunnellakseenkin.

      Hyvä juttu jos hevonen on nykyisin rauhallisempi. Se hyvä alku.
      ...Onhan satula sille sopiva, ettei se paina mistään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2896
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2450
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2049
    5. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      171
      1862
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1856
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      134
      1546
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe