Syrjintä

enkannatasyrjintää

On olemassa selkeä syrjinnän kieltävä laki.
Syrjintää on paljon, mutta lakia käytetään vähän. Miksi näin?

Laki kieltää henkilön asettamisen eriarvoiseen asemaan mm. vamman tai terveydentilan johdosta.

Eikö erityisesti kyseisen lain pohjalta voisi ajaa autisminkirjolaisten asioita (niidenkin, jotka eivät katso autisminkirjolaisuuden olevan sairaus tai vamma, vaan erilaisuus, koska laki kieltää muidenkin henkilöön liittyvien syiden vuoksi syrjinnän.)?

Syrjintätapahtumien ilmoittamisestakin sanotaan, että syrjintää voi olla sekin, jos ilmoitusta ei oteta vakavasti siksi, että asiakas ei ilmaise itseään selkeästi vamman tai puutteellisen kielitaidon johdosta.

Myös holhoava asenne vammaista kohtaan voi olla syrjintää, jos häntä kohdellaan potilaana, vaikka kyse ei olekaan sairaudesta, josta ihminen voi parantua. Eikö tämäkin seikka voisi tukea juuri autisminkirjolaisia, koska heidän kohdallaan ei ole kyse sairaudesta, josta voi parantua, eli siinä mielessä lähinnä vammasta tai ominaisuudesta, jonka kanssa on elettävä syntymästä elämän loppuun saakka.

Jos syrjinnästä aiheutuu jotakin haittaa henkilölle, kyseessä voi olla rikos.
Näyttö on jaettu. Jos syrjinnän uhri osoittaa näyttöä olettaa syrjintää, on vastaajan osoitettava, ettei sitä ole tapahtunut.

Tässä olen tietojen lähteenä käyttänyt tällaista esitettä
Poliisi ja syrjintä (Suomi Eteenpäin Ilman Syrjintää SEIS)

Olen mielestäni monta kertaa elämäni aikana nähnyt ja kokenut syrjintää, kuten varmaankin moni muukin, mutta asioille ei tehdä mitään.

Ehkä monesta muustakin tuntuu siltä, että syrjinnän kieltävän lain käyttäminen on vaikeaa, koska sitä on niin vähän käytetty ja sovellettu eri tilanteisiin.

Olisiko hyvä, että kyseistä lakia aktiivisemmin sovellettaisiin yhteiskunnassa ?
Jos niin, niin joidenkin se pitäisi uskaltaa aloittaa.

20

829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enkannatasyrjintää

      voitteko ystävällisesti poistaa tämän ketjun. aihe tuli tänne kaksi kertaa teknisen häiriön johdosta. Pahoitteluni.

    • opiskelijana

      On se ihmeellistä, että syrjintää löytyy myös täältä ihan omista nurkista. mikä tekee jostain paremman, että osaa puhua ja ajaa omaa asiaansa vaikka on ottanut nimen niiltä, jotka apua todella tarvitsevat?

      Mikä on tilanne meidän muiden hijaisen enemmistön? Monet meistä jotka ei puhu eikä pukahda vaan kun ainoa ääni on kihinää tai kiljuntaa?

      Pitääkö puhumatonta sorsia, että saa puhuvan pään ruutuun. Eikö kunnon immeinen voi puhua oikeitten immeisten asiaa nostamatta pmaa pyrstöään aina toisen kurjan eteen niin ettei vaan totuus pääse näkyviin?

    • Vahvojen ehdoilla

      Toivon, ettei enää palaa aika, jolloin heikoimmat vammaiset tapettiin hoidon puutteeseen ja nälkään.

      Isovanhempani kertoi tuosta pula-ajasta, jolloin autistisia esivanhempiamme tapettiin puutteeseen ja nälkään, kun haluttiin tehdä tilaa vahvemmille.

      • mirjamille

        Näin on jo käynyt. Nimittäin Autismiliitossa ei-aspergerit tj.tä myöten syrjivät heikompiosaisia jotka eivät tule omillaan toimeen eivätkä mitään tukia mistään. Heitä ei kohdella ihmisarvoisesti. Liiton pääperiatteet "arvoineen" voi siis heittää roskakoriin. Itse en moista tyjänpäiväistä valehtelua milloin minkäkin tavoitteen toteuttamiseksi enää suvaitse. Siksi erosin liitosta sekä jäsenyhdistyksestä. Liiton ainoita tavoitteita on äiti-lapsi pelleilyjen avulla saada haalittua RAYn tuet, mikä on pois vähempiosaisilta mm. aikuisilta syrjäytyneiltä aspergereilta.


      • saman huomannut
        mirjamille kirjoitti:

        Näin on jo käynyt. Nimittäin Autismiliitossa ei-aspergerit tj.tä myöten syrjivät heikompiosaisia jotka eivät tule omillaan toimeen eivätkä mitään tukia mistään. Heitä ei kohdella ihmisarvoisesti. Liiton pääperiatteet "arvoineen" voi siis heittää roskakoriin. Itse en moista tyjänpäiväistä valehtelua milloin minkäkin tavoitteen toteuttamiseksi enää suvaitse. Siksi erosin liitosta sekä jäsenyhdistyksestä. Liiton ainoita tavoitteita on äiti-lapsi pelleilyjen avulla saada haalittua RAYn tuet, mikä on pois vähempiosaisilta mm. aikuisilta syrjäytyneiltä aspergereilta.

        Liiton sivuston päivityksistä on jo pidemmän aikaa otettu kopiot mistä on selvästi huomattavissa tekstien muokkaamisen siellä sen jälkeen kun joku on jossain netissä ottanut ne esille ensin. Liitto yrittää vetää kaiken omiin nimiinsä,sekä ideat että toisten kokemukset ja julkaisee ne sitten kotisivuillaan ominaan.


    • enkannatasyrjintää

      Syrjintälaki varmasti koskee puhumattomia ja verbaalisesti lahjakkaita yhtälailla.
      Mutta puhumattoman on varmasti hyvin vaikea vaatia lain toteutumista kohdallaan.
      Uskon, että vieläkin tapahtuu heikkojen alistamista siinäkin määrin, että se voi jopa lyhentää elinaikaakin.

      Syrkintälaki sallii "positiivisen erityiskohtelun", eli käsittääkseni se tarkoittaa sitä, että puhumatonta tulisi avustaa syrjintäilmoituksen tekemisessä tarvittaessa, kun taas verbaalisesti kyvykäs voi sen tehdä omin avuin.

      Mielestäni tämä syrjintälakikysymys ei tuo minkäänlaista ristiriitaa lahjakkaiden ja puhumattomien välille...päinvastoin...
      Nähdäkseni puhumattomia ja lahjakkaita ei kuulukaan kohdella prikulleen samalla tavalla. Eikö se olisi syrjimättömyyttä, että puhumattomia pitää avustaa ja lahjakkaita ei saa holhota ?

      • Aspergerinfo/Ke

        Puhumattomuus ei merkitse kielellistä lahjattomuutta eikä älyllistä vammaisuutta. Samoin kuin verbaalinen lahjakkuus voi puolestaan voi olla synnynnäinen ominaisuus kehityksellisestä tasosta (kuinka määritellään?) tai vammaisuusasteesta riippumatta (esim. moni neliraajahalvantunut voi olla älykkäämpi ja pystyä vaikuttamaan yleisiin yhteiskunnallisiin asioihin taitavammin kuin "terve" tavis).

        Kuinka eri vammaisjärjestöt ovat sitoutuneita tai ylipäätään halukkaita selvittämään tällaisia kysymyksiä sekä "vammaisten" että" vammattomien" yhdenvertaistamiseksi ja sitä kautta näiden ryhmien yhteistyön kehittämiseksi?

        Entä lukeeko Autismi-ja Aspergerliitto itsensä vammaisjärjestöksi, vaikkei Asperger-diagnoosin saanut henkilö VÄLTTÄMÄTTÄ omaa vammaisuuden kriteerit täyttävää toimintarajoitetta vaikka arkeensa tukitoimia tarvitsisivatkin.

        Kopio: Aspergerinfo


    • Posetiivari

      Kuka tarvitsee "positiivista erityiskontelua"?

    • enkannatasyrjintää

      En tiedä tarvitseeko kukaan,
      mutta ajattelin tilannetta, jossa esimerkiksi puhe- ja kirjoituskyvyttömän pitäisi tehdä syrjintäilmoitus, niin se ei voisi onnistua, jos kukaan ei häntä avusta, joten hän voisi tarvita ja ansaita sellaista positiivista erityiskohtelua saavuttaakseen aseman, jossa häntä ei syrjitä.

      • enkannatasyrjintää

        Oikeastaan yritän tässä vain ymmärtää kyseistä lakia, johon liittyen olen juuri lukenut. En tiedä kuka henkilö sitä lakia tarvitsee.


    • Syrjitty työssä

      Syrjinnän kohde

      • Hyvä kysymys

        Alla oleva viesti on mielestäni vakavan keskustelun arvoinen:

        Kirjoittaja .... » 15. Huhti 2014 17:55

        Esim.

        Tämän foorumin ylläpitäjät ovat vammaisia usealla eri tasolla; eikö vammaisuuteen lueta kyvyttömyyttä tehdä töitä, opiskella tai solmia parisuhdetta, olla sosialisessa vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, hoitaa arjen rutiineja jne. samoin kuin esim. puhumattomuudesta kärsivät, joilla usein on laaja, mm. perheenjäsenistä, toisista samoista ongelmista kärisivistä, erityisluokanopettajista jne., koostuva joukko jo takanaan?

        Kuka voi aidosti todistaa kuka on puhumaton, onko siihen jokin testi olemassa? Eikö jokainen voi näytellä puhumatonta saadakseen jonkinlaista erityiskohtelua osakseen? Entä kuinka nämä kaikki "vammaiset", jotka saavat jo nykyisin erityiskohtelua ovat ajatelleet auttaa niitä vammaisia, jotka eivät sitä vielä saa ja joiden toimintakykyisyys arjessa on näihin toisiin "vammaisiin verrattuna" vähintään yli 90-kertainen.

        Täytyykö ihmisen ensin vammautua pahemmin, jotta hän saisi joistain liitoista tai yhdistyksistä tukea vai riittäkö, ettei henkilö kykene yksin selviytymään arjesta? Kuinka vammaisuus määritellään mielestänne?

        - Pitäisikö koko käsite "vammaisuus" poistaa kokonaan, jotta vammaisjärjestöt eivät vammauttaisi vammaisia lisää eikä heitä pyrkisi vammaistamisensa avulla syrjimään, jotka eivät vielä ole täysin vammautuneet kaikilla elämän osa-alueilla?
        ....

        Tämä ansaitsi aivan oman viestiketjun!
         


    • Hiljainen kylätie

      Se on kumma miten saman ryhmän edustaja voi syrijä toista vielä onnetomampaa. En ole kehitysvammainen, kuten tuo joka ei puhu. Ei puhumattomauus merkitse keharia. Eikä kehariakaan saa syrijä, sillä keharikin osaa ajatella enemmän kuin AS.

    • laajakaista

      Niin, miksi Autismiliitto syrjii Asperger-henkilöitä?

    • enkannatasyrjintää

      Ja yksi kommentti vielä nyt kun tällaisen ketjun tulin aloittaneeksi, jottei synny vain lisää väärinkäsityksiä,
      niin omalta osaltani en kannata minkään ryhmän syrjintää, en vahvemman ja kyvykkäämmän enkä heikomman ja avuttomamman.

      On kyvykkäälle todellakin kärsimys, jos häntä ahdetaan itseään pienempään muottiin esimerkiksi jonkun neurologisen diagnoosin takia. Minusta se on syrjintää.

      Ja sekin on minusta syrjintää, jos heikoimpia vain lintataan linttaamistaan joka taholta tai esitetään heidän kyvyilleen kohtuuttomia vaatimuksia .

      Onhan se vähän monimutkainen tilanne, jos saman neurologisen diagnoosin alla on huippuälykkäitä ja lähes kehitysvammaisia.
      Vaikka olisikin sama diagnoosi, niin kyllä kai pitäisi kohdella yksilöllisten ominaisuuksien mukaan.
      On se minusta selvästi syrjivää kohdella huippuälykästä kehitysvammaisena ja päinvastoin.

      Pitäisihän moiseen kysymykseen joku järkevä ratkaisu tulla.

      Eikö se ole ikäänkuin syrjivää, jos ihmisiä kohdellaan aivan epäloogisen hullunkurisesti diagnoosinsa takia ?
      Ja eikö yksi autismin ongelma olekin juuri "hullunkuriset" sosiaaliset tilanteet ?

    • Hyvin sanottu!

      Ihmetyttääkin, miksi kyvykkäät henkilöt pahoittavat mielensä, siitä että heidän katsotaan kuluvan autismin kirjoon.

      Jos tämmöinen asia pahastuttaa, niin miksi ihmeessä sitten en itse eroa vaan yritän kaataa heikkojen järjestön, joka ei selvästikään aja asiaani.

      Miksi en perusta omaa poppootani, jossa ajan asiaani.

      Antaa heikkojen pitää omaa toimintaansa, jos niin haluavat!

    • enkannatasyrjintää

      Kiitos kiitos, mutta en kuitenkaan ajattele tarkalleen noinkaan. Joten ehkä vielä tämä yksi viesti.
      Minun kun ei ollut tarkoitus tässä kommentoida mitään järjestötoimintaa, kun en ole järjestöihmisiä, vaan kiinnostaa enemmänkin se miten syrjinnän kieltävä laki koskee autisminkirjolaisia.

      Mutta järjestötoiminnasta sen verran, että ymmärrän sen, jos nyt vaikka kuvittelen autistista älyllisesti suuntautunutta yksineläjämiestä, ettei hänen asiaansa välttämättä aja vaikkapa satujumppa, eikä sellainenkaan kuulostaisi oikein perustellulta perustelulta käskeä perustamaan oma järjestönsä, jos ei kelpaa satujumppa. (Vähän kärjistetty esimerkki.)

      Miksei samankin katon alla voisi olla vaikkapa eri yhteyshenkilöitä erilaisten ihmisten asialle, joista yhteydenottajat voisivat valita itselleen sopivimman "suuntaukasen" ?
      Vertaistukikaan ei ehkä oikein toimi, kun ihmiset ovat niin erilaisia toisistaan, ettei samankaltaiseen kokemukseen pohjautuvaa vertaistukea ehkä oikein monellekaan tunnu löytyvän, niin sitten tulee kauheasti riitoja.

      En ole järjestöihmisiä yhtään, mutta jos kuvittelisin perustavani mielikuvitusjärjestön, niin voisi olla kolme yhteyshenkilöä: yksi itsensä vammaiseksi kokeville, yksi itsensä huippuälykkääksi kokeville ja yksi
      itsensä hyvin epätasaisen kykyprofiilin omaavaksi kokeville. Ja vastaajana olisi henkilö, joka itse kokisi kuuluvansa kyseiseen ryhmään (niin ei tulisi mitään eturistiriitoja) , eivätkä nämä linjat olisi aseteltu mihinkään arvo- tai tärkeysjärjestykseen.
      Ja siellä puhelimessa saisi sitten vapaasti olla niin niin vammaista tai älykästä kuin miltä tuntuu, eikä siellä sitten kohdeltaisi ihmisiä niin, että syyllistettäisiin siitä, jos soittaja kokee itsessään älykkyyttä tai vammaisuutta.

      Ja voisi tuoda ihan fatkana esiin, että nykyään on näin, että virallisesti saman katon alla on vammaisia ja lahjakkaita, koska autistisuus on tavallaan älykkyydestä ja lahjakkuudesta pitkälti riippumaton hermostollinen ominaisuus, joten sitä voi olla niin vammaisella kuin lahjakkaalla.
      Henkilö voi olla autistinen ja omata haasteellisen hermoston, vaikka ei kaipaisikaan lässyttävän tyylistä tukea.

      Niin, ja voisihan verbaalisesti lahjakkaat sitten tarvittaessa auttaa puhumattomia heikompiaan tekemään tarvittaessa syrjintäilmoituksen tms.,
      jos se ei heiltä itseltään vammansa vuoksi onnistu.

      Kirjoitin tämän viimeisen mielikuvituksen jokseenkin huumorimielellä, että älkää nyt aivan vakavina tätä ideaa kommentoiko. Mutta tuo nyt vain tuli mieleeni ajatuksesta syrjimättömästä systeemistä.

      No ja muutenkin tämä nyt oli vähän autistista ajatusta, koska kun katsoo ympärilleen, niin meno on kyllä aika kaukana tästä.

      Eli tämä ei ole mikään konkreettinen ehdotus, ajatukseni kuvaus vain.

    • Outsider

      Olen aivan samaa mieltä. Näin sen vertaistuen ja järjestötoiminnan pitäisi mennä kuvaamallasi tavalla.

      Alun perin järjestöt syntyvivät voiman puutteesta ja tuen tarpeesta. Järjestöissä työtä tekevillä nykyään on monenlaista muita intressejä ja toiminnan alkuperäinen tarkoitus näyttää unohtuneen.

      Jäsenistön ja vertaisten kokema kohtelu voi tietty liittyä myös autisminkirjolle ominaisiin vuorovaikutusongelmiin - eli koulutusta tehtäviinsä tarvitsevat etenkin järjestöjen kaaderit.

    • Saavuttamatonpalvelu

      Syrjintää on myös palvelujen ja tiedon fyysiset ja henkiset kynnykset.

      Esteetön ja saavutettava ympäristö on kaikille turvallinen ja ekologisesti kestävä.

      Palvelun tai tarjonnan oltava myös mahdollisimman esteetöntä ja helposti saavutettavaa eli erilaisten ihmisten käyttöön soveltuvaa.

    • Sokea autisti artist

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe