Zener-diodi osaksi villkukytkentää

tapiom

Tilasin 24/36 V vilkkureleen (toimii myös LED-valoille, mutta saa laittaa tavallisiakin polttimoita, sillä virrankesto niille riittävä). Sain poistohinnoin 3 paria vilkkuja: 2 kpl 21W tavallisella polttimolla ja yhden LED-valon (kaiketi n. 3 W luokkaa). Ajattelin ensin kytkeä kaikki sarjaan, mutta yksi pari liikaa. Minulla ei ole järkevää paikkaa kolmelle valolle ja erityisesti 2x21 W on totaalisen liioiteltua.

Voisinko kytkeä niin, että sarjaan tulisi ensin 1 kpl 21W polttimolla, sitten 5
W 12 V zenerdiodi ja lopuksi LED-valo (tässä järjestyksessä siksi, ettei zenerdiodi tulisi eniten virtaa kuluttavan lampun eteen).

27

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...-.-

      Sulta puuttuu taustatietoja, kuten virtalähteen ja polttimoiden jännite, joten ei voi antaa ohjeita.
      ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
      "Voisinko kytkeä niin, että sarjaan tulisi ensin 1 kpl 21W polttimolla, sitten 5
      W 12 V zenerdiodi ja lopuksi LED-valo (tässä järjestyksessä siksi, ettei zenerdiodi tulisi eniten virtaa kuluttavan lampun eteen)"
      ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Kuulostaa sähkötekniikan kannalta järjettömältä idealta.

    • puimuri

      Jos kytket 21w lamput sarjaan, saat niistä yhteensä 10,5w tehoa, miten se on liioiteltua?
      Zenerin sijainnilla ei ole mitään väliä, yhtä huono idea se kuitenkin on. Kaikki sarjassa olevat komponentit ottavat yhtä paljon virtaa.

    • tapiom

      No kun lamppujen jännite on 12V ja virtalähteen 36 ja haluan vain 2 kpl 12 V elementtiä, jotenkin olisi saatava 12 V jännitettä alaspäin. Yksi sivu ehdotti 12 V zenerdiodia tähän tarkoitukseen.

      Miten 2kpl 21W lamppuja sarjassa alentaa tehoa, jos virtalähteen jännite lamppuille tarkoitettua jännitettä suurempi (2 sarjassa 12 V laskee tietenkin tehoa).

      Jos sarjaan laitettavien elementtien pitäisi olla saman tehoisia, led-valo ei kai sitten käy.

      • 10+

        Tuleeko nuo autoon vai johonkin muuhun häveliin josta ei saa kuin 36V jännitettä. Zenerillä voi kyllä hukata ylimääräisen jännitteen. Se on oltava vastasuuntaan kytketty ja jännitteeltään ja tehonkestoltaan sama kuin korvattava lamppu.


      • tapiom
        10+ kirjoitti:

        Tuleeko nuo autoon vai johonkin muuhun häveliin josta ei saa kuin 36V jännitettä. Zenerillä voi kyllä hukata ylimääräisen jännitteen. Se on oltava vastasuuntaan kytketty ja jännitteeltään ja tehonkestoltaan sama kuin korvattava lamppu.

        Sähköavusteinen polkupyörä, jossa akku 36V. LED-valolle saisi kyllä saman tehoisen zener-diodin ( niitä pitäisi laittaa lamppua ennen sarjaan 2 kpl), mutta 21 W tehoista zener-diodia en kyllä löytänyt. Pitäisikö 21 W lapulle sitten laittaa 8 kpl zener-diodeja siten, että neljä rinnakkain ja kaksi peräkkäin?


    • tapiom

      Vai pitäiskö laittaa lamput rinnakkain, jos lamput ovat eri tehoisia ja kummankin eteen sopiva jännitteen pudotin? 2x12v zener-diodit erikseen kummallekin lampulle?

      Vai mikä keino pudottaa jännitettä 24V?

      • 10+

        Vaihda niihin 21W vilkkuihin led-polttimot ja kolmanneksi saman tehoinen zeneri, ja kaikki sarjaan.


    • ei vaikea

      Jos haluat 36 V akusta alempaa jännitettä niin laita siihen reglaattori niitä varten.

      Esm 7812 piiri siihen niin saat suoraan 12 volttia ulos ja kuormaa kestää reilun amppeerin.

      vaikka joka vilkulle eli 4 kpl oma sellainen ja siihen sitten jokin ledilamppu niin se on siinä.

    • 12 v
    • tapiom

      Joo ja tuota on 2A kestollakin, mikä riittää 21 W lampulle (ledeille voi ostaa heikkotehoisemman). En aio vaihtaa tuohon ledejä.

    • tapiom
    • vilkkuu se

      No jos niillä pelkästään vilkutellaan polttimoita kuten autossa niin se on suunnilleen sama mitä siinä o taui onko mitään kun on tasasähköistä kyse.

      mutta voi sinne lähtöön laittaa jonkunlaisen lyytin, esm 470 / 25V.

      Ja jos vilkkulampusta on kyse, siihen sitten hiukan pienempi esm 15W lamppu niin ei tarvi mitään jäähdytyksiä ainakaan jos kyse on satunnaisesta vilkutuksesta.

    • tapiom
    • jkaaa
    • tapiom

      Kuulostaa järkevältä - mitenkähän noita säädetään? Varmaan jokin kotelo hyvä myös ostaa. Käyköhän tolle muovikotelo. Em verkkokirppiksestä ei saanut koteloita enkä viitisi hankkia niitä eri liikkeistä. Paikallisesta liikkeestäkin kaiketi saat.

    • tapiom

      Kokeiltu, ei toimi

      Ei toimi vilkkukäytössä. Ostin pari webkirppiksestä - molemmat kärähtivät. Kokeilin ensin niin, että vilkulta piirille 36 > 12 ja sitten vilkku piirin jälkeen 36 > 24. Tämä homma meni siis totaalisen mönkään. :(.

    • tapiom

      Ehkä kytkettävä sarjaan ylimääräinen saman tehoinen lamppu eli tarpeettoman lampun välttely ei nyt onnistunut. Rele naksuttaa ilman rasitusta 36V:lla, joten pitää olla kytkin, jolla katkaisee releen virran eli vain lamppujen virran katkaisu ei riitä.

    • tapiom

      Vähän erilainen loppuratkaisu. Testasin olemassaolleen led-valon tehon, joka n. 1 W (0,7-0,8A x 13 V). Ostin 1 W led-lamppuja ja pistän sitten niitä sarjaan olemassaolevan 1 W led-lampun kanssa. Poistin osan oranssikuvusta, jotta saa vähän enemmän valotehoa (oranssi väri osittainen myös olemassaolleissa led-valoissa).

    • tapiom
    • tapiom

      Miten vähentäisin 1,5 V. Jos jotkut lamput käyttävät 3x1,5 ja toiset 2x1,5 akkuja/pattereita, olisi mielekästä käyttää samaa elementtiä eikä hankkia kahta.

      Voisko säätöpotikalla kokeilla etuvastusta 1,5 V jännitepudotukseen vai mitä

    • se toimii

      on se nyt kovin vaikeaa vilkuttaa muutamaa lamppua !

      mikä siinä on esteenä laittaa joka lampulle sopiva etuvastus suoraan pääjännitteestä !

      eli ensin se vilkkurele sitten siitä vastuksen kautta sama mille lampulle ja se on siinä.

      • se on siinä

        eli jos laitat vilkun eteen ja taakse esm 10 vatin polttimot 24 v, niin siinä tarvii yks vastus sen eteen siis molemmille lampuille.

        jos siis virta on 10 vatin lampussa siis 10 / 24 = n 0.4 A, ja sillä virralla pitäisi saah aaikaan 12 voltin jännitehäviö, tulee siitä vastuksen arvoksi; R=U/ I = 12 / 0,4 = 30ohmia. 27 on standardiarvo. ja tehonkesto siis I toiseen x R = noin 5 wattia jonka voi laittaa vaikka kutistesukan sisään,kutistuu sitten ajallaan.

        siis joka nurkkaan 24V / 10W polttimo ja niille 4 kappaletta 27 ohmia 5W lankavastus, siinä on pyörään vilkut.


    • tapiom

      Kuten kirjoitin aiemmin hankin henkulamppujen tilalle 1 W LEDit, mutta laitoin vahingossa väärän amppeerimäärän (0,7-0,8A x 13 V) - oikea amppeeriarvo oli siis 0,07-0,08 A, joka n. 13 V tekee noin 1 W . Edessä siis tuon tehoinen ledi. Taakse tarkoitus kytkeä sarjaan 2 kpl 12 V 1 W led. Jos laittaa erikseen, pitäisi saada aikaan 24 V jännitehäviö.

      Taakse sama amppeerimäärä kuin edessä, sillä eikö 2x1 W ole 2 W/24V.

      Vastuksen arvo esittämälläsi kaaviolla
      eteen 24/0,08 = 300 ohmia.

      taakse 12/0,08= 150 ohmia.

      Jos 10 W vaati 5 W vastuksen ihan tavallinen 0,5 W vastus riittäisi. Menikö oikein?

      Tuolla kaavalla kaiketi voisi laskea 1,5 V jännitehäviön, mutta lampun teho tuntematon. Ehkä 0,5 W, joka 3 V 0,5/1,5, jolloin tuolle esittämäsi 27 ohmin vastus suurinpiirtein oikein.

      Jos suoraan 0,5/ 3V noin 0,33 A

      tarvittava häviö 33/0,33 = 100 ohmia. Kaiketi mitattava potentiometrilla, milloin lamppu saa 3 V jännitteen.

      Ehkä virtahukka ja lämmöntuotto noiden ledien kanssa niin vähäinen, että 100-300 ohmin 0,5 W vastukset eivät tuota ongelmia?

      • tapiom

        pieniä laskutoimitusvirheitä

        0,5/3V on noin 0,17 A, jolloin 200 ohmin vastus.

        Pahoittelen noita lskuvirheitä.


    • tapiom2

      10
      14.4.2014 16:46
      1
      Sulje
      Vaihda niihin 21W vilkkuihin led-polttimot

      Tuossa oli todella järkeä. Vaihdoin led-polttimot, missä niitä ei ollut. Kolmannessa oli valmiiksi led-polttimo. Kolmelle valolle ei ollut suoraa tilaa, mutta laitoin kaksi samanlaista päälleekkäin (helppo laittaa kiristimien kohdalta - vaihdoin vain niin pitkät pultit (ylim. muttereiden ja prikkojen kanssa), että riitti kiristämään kaksi lamppua kerrallaan). Lampuissa pieni tehoero, mutta se ei tunnu haittaavaan (kaksi ekaa 0,05 A ja viimeinen n. 0,07-0,08 A).


      jkaaa
      17.4.2014 20:46 esittämä jännitteen alennin ei toiminut 21 W lampuille, koska em. alennin ei kestä niin suurta virtaa (AliExpress-sivustolta kävi spekseistä ilmi, että eivät kestä ilman kunnon jäähdytystä yli 15 W tehoja). Saatan käyttää muiden lamppujen kohdalla em. alentimia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2324
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2177
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1981
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe