Vatsaongelmien korjaamisopas yleisellä tasolla

apua löytyy

Vatsaongelmat voivat johtua monista syistä. Joskus ne alkavat yllättävästi myöhemmin tai usein ne ovat olleet vuosikausia samoilla henkilöillä. Erilaiset sairaudet, isot antibioottimäärät, kova stressitaso, alkoholinkäyttö yms. voi vaikuttaa niin, että elimistön bakteeritasapaino hajoaa jollakin tasolla kokonaan, jolloin vatsa ei toimikkaan enää normaalisti.

Yleensä normaaleissa tilanteissa bakteeritasapaino uusiutuu uudestaan hitaasti, mutta pahimmissa tapauksissa se ei saata niin tehdä.

Jos vatsaongelmat vaivaavat, niin lähde liikkeelle näistä neuvoista:

(entsyymien merkitystä en itse pidä niin suurena kuin muiden kohtien merkitystä, mutta yksilötasolla siitäkin voi olla apua).

1.) Ruokamyrkytykset, sairaudet yms. laktoosi-intoleranssin ja keliakian tutkinta

- Lääkärissä käymisellä suljet aina kaikki mahdolliset sairaudet pois.

Jos sinulla kuitenkin todetaan olevan ns. "ärtyneen paksusuolen oireyhtymä", niin siirry suoraan alempaan kohtiin. Kyse ei ole mistään virallisesta diagnoosista, vaan käytännössä ongelmien syytä ei tiedetä ja ymmärretä lääketieteen tasolla. Tällöin lääkäristä ja harvemmin myöskään esim. erilaisista homeopaateista tai muistakaan "ravintoeksperteistä" ei ole apua (paitsi yksinkertaisten vinkkien antamisessa).


2.) Ruokavalio

Ruokavalion muutoksissa on kaksi tasoa, jotka on syytä huomioida.

a.) yksinkertaisemmissa tapauksissa pienetkin muutokset vähentävät ongelmia merkittävästi.
b.) pahemmissa tapauksissa tarvitaan isoja ruokavaliomuutoksia ja pahimmillaan joudutaan muuttamaan ruokavalio todella yksinkertaisesti ja pyritään poissulkemismenetelmällä kokeilemaan itselle sopivat tuotteet.

Ruokavalio on lähestulkoon aina yksilöllinen, mutta se mikä auttaa toisella niin saattaa auttaa sinullakin. Keliakia ja laktoosi-intoleranssiruokavalioita kannattaa kokeilla, vaikka sinulla ei olisi todettu kumpaakaan. Toisaalta muitakin kokeiluita kannattaa tehdä esim. alkoholi, kahvi, viljatuotteet tai maitotuotteet voivat pahentaa ongelmia. Joko yksi tuoteryhmä on haitallinen tai pahimmassa tapauksessa kaikki.

Ruokavalio on aina yksilöllinen(!)


3.) Stressi pois

- Stressin merkitystä usein aliarvioidaan. Pahimmillaan se voi olla kuitenkin yksi merkittävimmistä taustatekijöistä pahojenkin vatsaongelmien taustalla.

4.) Maitohappobakteerit

- Maitohappobakteereissa on eri lajikkeita. Yksi valmiste ei välttämättä auta toisella ja toinen valmiste saattaa auttaa. Usein sama valmiste auttaa useimmilla henkilöillä. Erilaisia valmisteita saa apteekista ja luontaistuotekaupoista. Niiden tehossa saattaa olla isoja eroja.

Itsellä parhaimmat kokemukset perustuvat ainoastaan apteekista saatuihin maitohappobakteerivalmisteisiin, mutta jotkut kehuvat myös luontaistuotekaupoista saatavia valmisteita.

Valion tai esim. Danonen yms. maitohappobakteerituotteet voivat myös auttaa lievemmissä tapauksissa.

Maitohappobakteerien merkitys vatsaongelmien hoidossa on yleensä todella suuri, koska vatsaongelmat itsessään perustuvat yleensä bakteeritason ongelmiin suolistossa.


5. ) Entsyymit

Yksi tunnetuimmista entsyymeistä on laktaasientsyymi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi

Käytännössä se pilkkoo laktoosia. Sen lisäksi on muitakin entsyymeitä. Joissakin tapauksissa entsyymien puute voi johtaa vatsaongelmiin, mutta yleisesti ottaen tämä aihe on itselle tuntemattomampi. En ole kokenut saavani itse apua yhdestäkään entsyymivalmisteesta, jota olen kokeillut.

6. ) Vitamiinit yms. lisäravinteet

Vitamiinien kohdalla itsellä ovat olleet isossa roolissa B-vitamiinit. Vaikka en niiden puutoksesta ole mittausten perusteella kärsinyt, niin yhdessä maitohappobakteerivalmisteen kanssa ne ovat auttaneet valtavasti.

Kannattaa huolehtia että mm. D-vitamiinin, B-vitamiinien, Omega3-happojen yms. saanti on riittävällä tasolla. Näiden vaikutus voi olla yksilöllistä vatsaongelmien kohdalla, mutta todennäköisesti niillä on vaikutusta (omien kokemusten perusteella).

42

1585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nauti elämästä

      Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.


      Viljat ja/tai maitotuotteet pois 2-4 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi. Jo 1-2 viikossa huomaa eron entiseen, jos jokin ruoka-aine ei sovi.


      Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), viljojen tärkkelys, peruna sekä maito tuottavat limaa ja tulehdusta elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm


      Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm


      Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai prosessoidulle suomalaiselle lehmänmaidolle.

      Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.


      Ihan oikeesti oikea ravinto on avainasemassa ihan kaikissa sairauksissa ja niiden ennaltaehkäisyssä.

      ”Monipuolinen” ruoka on varsin suhteellinen käsite. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vehnäjauho. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta.

      KIIRE?

      Kiire on aitoa silloin, kun talo on tulessa tai joku on hengenhädässä. Muu kiire on aika lailla keksittyä tai ihmisen omassa päässä.

      http://www.hs.fi/kuukausiliite/Kaikki kiire on turhaa kiirettä/a1375408694895?ref=hs-art-top-3

      Kiire. Se loppuu kun se loppuu

      http://www.terveysmyrsky.com/index.php/blogi/273-kiire-se-loppuu-kun-se-loppuu

    • bakteerit

      Parhaimmat maitohappobakteerit, joten muut kannattaa jättää kaupan hyllylle:




      Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuosien ajaksi.
      http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_1.pdf



      Normaali apteekin tai marketin probiootti kasvatetaan suojatusti laboratoriossa, pakastekuivataan ja laitetaan makeutusainetta evääksi imeskelypilleriin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 90%. Saat siis vain 10% "elossa" olevia bakteereita jotka ottavat kovasti turpaan vatsahapoiltasi eivätkä pääse ohutsuoleen asti elävinä. Apua näistä ei ole.


      Hyviä valmisteita:
      Luomuhapankaali
      ProbiMage
      Acidophilus Plus
      Acidophilus Forte
      Replete Intensive
      DDS
      Bioteekin Probioottiplus


      Turun Yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiotiit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella!
      http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/53/




      Lisäksi paljon mainostetaan ja myydään ns. terveysvaikutteisia jogurtteja (Activia, Actimel, Gefilus, Valio olo jne...), joissa on 5 palaa sokeria per 1 dl (sokeri on hyvien bakteerien vastavaikuttaja) tai vastaavasti makeutus- sekä lisäaineita. Eli se niiden "terveysvaikutuksista". Näitä tuotteita EI saa mainostaa terveysvaikutteisiksi, koska sitä ne eivät ole. Pitää tosin tietää, mitä bakteereja käyttää ja onko niistä tutkimusnäyttöä. Herkästi mainostetaan terveellisinä sellaisiakin probiootteja, jotka eivät mene edes elävänä ohutsuoleen asti.




      Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Juuri vatsan toimintaa edistävinä mainostetut tuotteet, kuten vatsajogurtit ja terveysjuomat pahentavat oireita.



      Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on karsinut kovalla kädellä terveysväittämiä, joita käytetään elintarvikkeiden mainonnassa.
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/21/eu-raakkasi-kovalla-kadella-elintarvikkeiden-terveysvaitteita

    • pakuriteetä

      pakuriteetä

    • marketista

      molkosan

      se on hyvä

    • elintavat.

      "Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että useimpien kroonisten tautien taustalla on modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet."

      http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/

    • fogerholm.
    • ex Helikopositiivine

      Aloittaja: "Jos vatsaongelmat vaivaavat, niin lähde liikkeelle näistä neuvoista:"

      Itse lisään, että Heliko-bakteeritesti halpana ja helppona kannattaa myös tehdä!

    • lääkebisnes.

      hyvällä ruokavaliolla, liikunnalla ja järkevällä ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan.

    • ei maksa mitään

      Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään.

    • apua löytyy

      Lisätään vielä yllä olevaan juttuun sellainen tekijä, että vaikka yllä olevat ohjeet ovat yleisesti ottaen käyttökelpoisia kaikissa tilanteissa niin ongelman luonnekin kannattaa huomioida eli millä tavalla vatsa reagoi eli onko kovana löysänä jne. Ongelmat saattavat johtua samoista tai eri tekijöistä.

      Erilaisia muita valmisteita, joita kannattaa tutkia tilanteen mukaan:

      Ummetus: AGIOCUR, pellavansiemenet, chivasiemenet

      Vatsaa kovettavia ruokia: juusto, maito ja muut maitotuotteet, mustikka, banaani, tee

      http://www.ummetus.com/kova-vatsa


      Kannattaa huomioida, että noista voi olla haittaakin joissakin tilanteissa.


      Gluteenittomat tuotteetkin ovat yksilöllisiä esim. gluteeniton pasta-makaroonit yms. voi käydä, mutta ei välttämättä gluteenittomat leivät, keksit ja muut vastaavat tuotteet.


      Varsin yleisiä vatsa-toiminnalisia tauteja ovat esim:

      Refluksitauti
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Refluksitauti

      Chronin tauti
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Crohnin_tauti

      Laktoosi-Intoleranssi
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi

      Keliakia
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Keliakia

    • ded people?

      Jos ruokavaliohoito EI auta, niin sitten täytyy mennä lekurille ja toivoa, että se lähettää tutkimuksiin yliopistosairaalaan.

      Nuo suolistosairaudet sun muut tutkitaan tähystyksellä, johon on todella vaikea päästä.

      esim. hoitamaton kelia aiheuttaa pahimmillaan syöpää ja voit jopa kuolla ennenkuin sinua on mitenkään tutkittu.

      • ainoa hoitokeino

        Hoitamaton kelia? Keliakia? Ainoa hoitokeino siihen on ruokavalio.


      • ded people?
        ainoa hoitokeino kirjoitti:

        Hoitamaton kelia? Keliakia? Ainoa hoitokeino siihen on ruokavalio.

        ON, mutta kannattaa vaatia siihen diagnoosi ensin.

        Koska sitten täytyy olla tosi tarkka ruokavalion kanssa.

        Muissa sairauksissa ja yliherkkyyksissä, joissa viljaton ruokavalio vie oireet pois, voi välillä herkutella viljaa sisältävän ruuan kanssa, mutta keliaakikko EI voi.

        Siksi se diagnoosi on tärkeä.

        Keliaakikoista vasta kolmasosa on löydetty, joten moni sairastaa tietämättään.


    • ihan oma valinta

      Voit päästä kaikista allergioista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

    • kokeile.
      • ap...

        Jos on todettu keliakia, niin silloin gluteeniton ruokavalio on ehdoton. Mutta jos ei ole todettu keliakiaa, niin silloin tuosta voi olla apua tai gluteenittomista tuotteista, mutta välttämättä kaikki sellaisetkaan tuotteet eivät sovi.

        Omakohtaisia kokemuksia löytyy siitä, etteivät gluteenittomat leivät ole oikein sopivia mm. tattari ja hirssi ovat itselleni tehneet nopeita allergiareaktioita ja kielessäkin tuon on voinut tuntea. Monet gluteenittomat tuotteet ovat usein myös pahempia kuin viljatuotteet (tämä sama pätee tattariin ja hirssiin).

        Hyödyllisiksi olen kokenut mm. gluteenittomat makaroonit (verrattuna tavallisiin pastoihin ja makarooneihin) ja jotkut muutkin gluteenittomat tuotteet.

        Joillekin saattaa sopia vehnää tai kauraa sisältävät tuotteet.

        Parasta on kokeilla itse tehdä leipää gluteenittomista jauhoistakin, jos haluaa ns. varmasti puhdasta ruokatuotetta ilman lisäaineita.


      • mansikka.
        ap... kirjoitti:

        Jos on todettu keliakia, niin silloin gluteeniton ruokavalio on ehdoton. Mutta jos ei ole todettu keliakiaa, niin silloin tuosta voi olla apua tai gluteenittomista tuotteista, mutta välttämättä kaikki sellaisetkaan tuotteet eivät sovi.

        Omakohtaisia kokemuksia löytyy siitä, etteivät gluteenittomat leivät ole oikein sopivia mm. tattari ja hirssi ovat itselleni tehneet nopeita allergiareaktioita ja kielessäkin tuon on voinut tuntea. Monet gluteenittomat tuotteet ovat usein myös pahempia kuin viljatuotteet (tämä sama pätee tattariin ja hirssiin).

        Hyödyllisiksi olen kokenut mm. gluteenittomat makaroonit (verrattuna tavallisiin pastoihin ja makarooneihin) ja jotkut muutkin gluteenittomat tuotteet.

        Joillekin saattaa sopia vehnää tai kauraa sisältävät tuotteet.

        Parasta on kokeilla itse tehdä leipää gluteenittomista jauhoistakin, jos haluaa ns. varmasti puhdasta ruokatuotetta ilman lisäaineita.

        Viljat vaihdetaan muihin kasvikunnan tuotteisiin.

        Riisikakkuja voi syödä, jos leipää haluaa.

        http://www.kasvikset.fi/


    • Onks normaalii?

      Mikähän on,kun kerran viikossa vatsa menee aivan ripulille?Täyä on jatkunut jo kuukauden päivät.Syön kyllä Multi-tabs maitohappobakteerivalmistetta.Muutoin toimii normaalisti...

    • ei maksa mitään

      Yksinkertainen vinkki vatsan ja suoliston hyvinvointiin - voit kokeilla heti, eron huomaat parissa päivässä.
      Yhdellä aterialla yksi proteiinin lähde ja yksi rasvan lähde. Ei siis esimerkiksi lihaa ja kalaa samalla aterialla, eikä oliiviöljyä ja voita. Älä syö hedelmiä aterian yhteydessä. Myöskään salaattiin ei tarvitse välttämättä kerätä kaikkia vihanneksia kerralla - säästä osa seuraavalle aterialle. "Monipuolinen ruokavalio" ei tarkoita sitä, että kaikki eriväriset vihannekset pitää syödä yhdellä aterialla.
      Jos ateria on smoothie, siihenkään ei tarvitse kerätä kaikkea mitä kaapista löytyy. Kookosöljy tai MCT-öljy energianlähteeksi, hera- tai riisiproteiini yhtenä elementtinä, ja mustaherukoita tai mustikoita pakasteesta. Jos jotakin superfoodeja haluat lisätä, kokeile joko kaakaota tai acai-jauhetta - ja sitä toista sitten seuraavassa smoothiessa.
      Kokeileminen ei maksa mitään, mutta suurin osa huomaa eron vatsassa jo muutaman aterian jälkeen.

      https://www.facebook.com/sundviksami/posts/1531892100363991

      • puuromummu

        Kun on ollut lapsesta lähtien ongelmia esim. omenien ja sitrushedelmien syönnin kanssa, eli jos söin omenan tai appelsiinin, niin suuhun nousi hapan pala. Nykyään syön omenaa vain jollainlailla kypsytettynä. Ruuan kanssa liian happoiset ainekset aiheuttaa närästystä joka helpottuu maidon juonnilla ja samoin veden juonnilla. Olen aina välttänyt tulisesti maustettuja ruokia, mutta joskus sitä sattuu.
        Vatsani reagoi myös stressiin, jota työelämässä ollessani oli paljon (kiire aikataulu mm.) ja nyttemmin eläkkeellä ollessa on sitä henkistä rasitusta ollut syystä jos toisestakin. Varsinaista ripulointia ei juurikaan ole, olen suht. kovavatsainen yleensä.
        Mutta tuosta, että ei todellakaan kaikkia vihannesta samalla kerralla, tomaatitkin minun pitää esikypsentää, jotta se happo poistuu.
        Särkylääkkeitä enkä muitakaan lääkkeitä käytä, ulkoilmassa poistuu mahd. päänsäryt.


    • 4040

      Suolistobakteerien merkitys näyttää lisääntyvän myös syöpien suhteen http://www.nutraingredients.com/Research/From-carbs-to-cancer-Gut-bacteria-linked-to-colorectal-cancer-mechanism/?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=24-Jul-2014&c=g7RL0oZpbmLARGfcQxdLSA==

      ”From carbs to cancer: Gut bacteria linked to colorectal cancer mechanism”

      Näin se vain menee: jos pääosin mussuttaa hiilareita, ylläpitää hiilareita suosivia biokemiallisia reaktioita SEKÄ elättää sellaisia bakteereita, jotka niistä ruokansa saavat (ja katalysoivat).

    • vuotava suoli

      Lääkäri Olli Sovijärven todella mielenkiintoinen ja avaava kirjoitus yleistyvästä riesastamme, autoimmuunisairauksista.
      "Lehmän maidon proteiini, kaseiini, voi olla yhteydessä autoimmuunisairauksien synnyssä gluteenin ohella suolistoa vaurioittavana proteiinina.
      ...
      Tänä vuonna julkaistussa suomalaisen tutkijan (Vaarala) kirjoittamassa artikkelissa pohditaan tyypin I diabeteksen syntymistä suolistossa. Mielenkiintoisena havaintona oli se, että hydrolysoidun kaseiinituotteen poistaminen vauvan ruokavaliosta vähensi geneettisesti alttiiden riskiä sairastua tyypin I diabetekseen [22]. Mekanismi on esitetty jo 16 vuotta sitten Lancetissa, arvostetussa lääketieteellisessä lehdessä, julkaistussa tutkimuksessa, jossa erityisesti varhaislapsuudessa nautittu lehmän maito altistaa tyypin I diabeteksen synnylle [23]."
      http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiologiset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/

    • 3+3
    • leivätön pöytä

      Ja jos on ihan pakko syödä leipää, syö reikäleivän reikiä. Ne eivät lihota eikä aiheuta muitakaan oireita, kuten peräpukamia tai muuta suolivaivaa. Tällöin saadaan ihminen, jolla on terve reikä terveessä perseessä.

    • 3+3
    • ap vastaaja

      Todettakoon ap vastaajana vielä, että omalla kohdallani ei ole ollut mitään vaikutusta sokerituotteiden määrällä esim. todella paljon sokeria sisältävät limonaadit ovat olleet pikemminkin hyödyksi kuin haitaksi. Monille tuollaiset voivat olla haitaksikin.

      Alkoholi on yleinen ongelmien aiheuttaja ja sama juttu itselläkin eli se ei sovi ollenkaan.

      Ruokavalion kohdalla yksilöllisyys on tärkeä tekijä, mutta netistä löytyy useita erilaisia ruokavalioita, joita mm. vatsaongelmista kärsivät käyttävät. Sen takia jos ei kunnolla tiedä mikä saattaa vaikuttaa, niin on edetä hakemalla tietoa sopivista ruokavalioista ja rohkeasti kokeilla niitä.

    • 3+3

      UP

    • ap vastaaja edelleen

      Laitetaan kirjoitusta vielä tästä stressistä, kun ketju näkyy olevan pinnassa.

      3.) Stressi pois

      Stressi on yleinen ongelmien aiheuttaja, mutta se on myös yleisin tekosyy kaikille vatsaongelmille. Varsinkin jos ei löydy lääketieteellistä syytä ja vaivaksi todetaan "ärtyneen paksusuolen oireyhtymä", niin todennäköisesti kaikki sanovat vaivasi johtuvan vain a.) stressistä b. mielenterveysongelmista (tarkoittaen että kuvittelet ongelmasi).

      Missään nimessä aihetta ei pidä aliarvioida, mutta kannattaa huomioida myös muutkin tekijät taustalla ensisijaisesti. Stressi yleensä pahentaa ongelmia merkittävästi, mutta ei välttämättä luo niitä. Ylipäätään stressiin pitäisi aina suhtautua vakavasti, koska se voi lisätä vatsaongelmia pahemmaksi sekä sairastumista muihin ongelmiin.

      Ihmisen stressitilan voi jakaa suunnilleen kahteen osa-alueeseen eli

      1.) Tietoinen stressitila

      Tietoisessa stressitilassa ihminen tiedostaa stressaantumisen esim. kiire, myöhästymiset, vaikeat/tärkeät tilanteet ja tapahtumat tai pelkästään pelko vatsan toiminnasta voivat aiheuttaa ns. tiedostettua stressiä, jossa keho reagoi tilanteeseen helpommin kuin normaalitilanteessa.

      Tähän voi itsekin vaikuttaa helposti pyrkimällä järjestämään itselle aikaa tarpeeksi erilaisiin valmistautumisiin jne. ja saamaan ajatukset sille tasolle, ettei tarvitsisi stressata vaikeita tilanteita.

      2.) Tiedostamaton stressitila

      Tiedostamaton stressitila on monimutkaisempi asia, koska tätä voisi kuvailla siten, että ihminen alitajuisesti pelkää jotakin mutta ei välttämättä tiedosta sitä tai tiedostaa sen ainoastaan puolittain (ei pysty asiaan suoraan vaikuttamaan). Ei siis koe pelkäävänsä mitään, mutta siitä huolimatta jotkut asiat/tilanteet/olo vaikuttaa taustalla siten, että se vaikuttaa esim. vatsaan.

      Tiedostamaton stressi on siitä erittäin ongelmallinen, koska siihen vaikuttaminen on todella hankalaa, ellei mahdotonta. Tähän auttavat usein samat konstit kuin tuohon normaaliin stressiinkin eli mitä vähemmän ongelmallisia tekijöitä ja niiden miettimistä, niin sitä vähemmän stressiä.


      Yleistasolla stressin vaikutus johtuu siitä, että vatsassa oleva oma autonominen hermojärjestelmä voi helpostikin reagoida esim. psyykkisiin asioihin ja muutoksiin. Näin ollen erilaiset psyykkiset tekijät voivat vaikuttaa todella vahvastikin ihmisillä esim. vatsaan.

    • aivot.
    • 3+3
    • joululahjavinkki
    • 3+3
    • 3+3
    • 100µg

      paleoruokavalio ja pysyy taatusti terveempänä

    • bakteerios
    • Tipi''
    • löytyy kirjastosta

      Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla
      Vatsa- ja suolistovaivat ovat tuttuja valtaosalle suomalaisista
      Jopa yli miljoona suomalaista kärsii ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Kivut, närästys, tulehdukset, vatsan turvotus, ummetus, ilmavaivat ja monet muut mahasuolikanavan ongelmat ja sairaudet vaivaavat lukemattomia ihmisiä vuosikausia, usein ilman helpotusta. Kirjassa kerrotaan laajasti mm. ärtyvän suolen oireyhtymästä, dysbioosista, hiivataudista sekä nenänielun, ylävatsan ja suoliston sairauksista.
      Kirurgian erikoislääkäri, ravitsemushoitojen pioneeri Kaarlo Jaakkola kertoo keskeisimpien ruoansulatuselimistön sairauksien hoidoista lääkkeellisellä eli farmakologisella ravitsemushoidolla sekä antaa neuvoja hyvästä ruokavaliosta. Lukuisat paranemistapaukset kertovat vakuuttavaa kieltään ravitsemushoitojen tehosta. Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla perustuu kirjoittajalääkärin käytännön työssä hioutuneeseen ammattitaitoon sekä alan lääketieteelliseen kirjallisuuteen.
      ”Jokaisella on oikeus yksilölliseen ravitsemushoitoon, jolla pyritään estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Ravitsemushoidolliset menetelmät ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan monimutkaisen toiminnan ylläpidossa ja vaurioiden korjaamisessa. Jotta suoliston toiminnat saadaan paranemaan, ravitsemustilan puutokset tulee korjata.”
      - Kaarlo Jaakkola
      Nyt kaikki toimitukset tämän viikon ajan postikuluitta www.terveyskirjat.fi verkkokaupasta koodilla "kooditoim", joten nyt on oiva hetki tilata kirja joko itselle tai lahjaksi läheiselle.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe