Varoitus omaishoitajaksi aikoville!!!

SinisilmäinenOmainen

Varoitan kaikkia, jotka harkitsee omaishoitajaksi ryhtymistä!

Itse elin ruusunpunaiset lasit silmillä monta vuotta erään omaisen suhteen. Hän on autistinen,ja eli keh.vamma laitoksessa. Aina kun kävimme katsomassa häntä, ja hän kävi muutaman kerran lomilla vuodessa asiat hoitui kohtuullisesti. Hoidettava oli helpompi jne.

Kun hän sitten minun ja hänen itsensä vaatimuksesta kotiutui viime Tammikuussa minun ja mieheni luokse alkoi todellinen persoonallisuus paljastua. Pikkuhiljaa on alkanut haastava käytös: roskien syönti maasta, jatkuva sylkeminen, pakonomainen jumitus ja sukuelinten kaivelu aina vessa- ja vaipan laiton yhteydessä.Välillä tulee raivareita monta päivässä.

Hoidettavan käytös tuli puskista, koska tosiaan meille aina zempannut itsensä parempikuntoiseksi. Ilmeisesti halusi niin hanakasti pois ko. paikasta, että on vetänyt jonkinlaista roolia. Eihän ne olot kovin kummoiset siellä olleet, ja käytännössä hän eli yhteiskunnan ulkopuolella siellä.

Oma jaksaminen on koetuksella, kun minulle on öiden lisäksi sälytetty hoitovastuuta yli 50 h viikossa. Lisäksi käyn omassa työssä. Olen oman jaksamisen äärirajoilla. Olen hakenut hänellä avustajatunteja lisää, saa nähdä koska päätös tulee.

Sen sanon, että kuvittelin hoitamisen kevyemmäksi. Vertasin hänen hoitoa aikaan ennen laitosta, enkä tajunnut, että laitos taannuttaa ihmisen totaalisesti. Ennen hoidettava kävi esim. itsenäisesti wc:ssä, enää ei onnistu. Ruoat pitää laittaa eteen jne.

Nyt rukoilen Taivaan Isää, että jaksan seuraavaan vapaaseen saakka.

7

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsemppiä sinulle!

      Hei

      Ymmärrän väsymyksesi, olen itsekin autistisen omaishoitaja. Kerron kuiutenkin, että autistinen henkilö, etenkin jos on kehistysvammainen, ei osaa laskelmoida ts. tsempata käyttäytymistään että pääsisi laitoksesta pois! Oletan, että nämä käyttäytymisen haasteet vaan tulevat esiin vasta ajan kanssa.

      Ota yhteyttä sosiaalitoimeen ja kerro suoraan että et jaksa! Äärirajoilla oleva hoitaja ei pysty anatmaan autistiselle hänen kaipaamaansa tukea ja ohjausta, mikä vaikeuttaa autistisen käyttäytymistä entisestään. Sanot vain suoraan että tarvitsette paljon enemmän koti/ henk.koht.apua tai sitten intervallilaitospaikan!

    • näin täällä...

      Varoitan kanssa omaishoitajaksi tulijoita. Jos olet työikäinen ja et ole töissä niin pitää valita otatko omaishoidontuen vai työttömyyskorvauksen. Muita tukia et saa. Suomessa omaishoito on halpakeino jolla pudotetaan ihmiset tekemään työtä 24/7 ja alle 400€ korvauksella josta vähennät verot pois! Selvitin omalta kunnalta ja kehottivat irtisanoutumaan omaishoitajuudesta ja luopumaan harrastuksista joihin menee rahaa. Minun tapauksessa käyn koiran kanssa mettällä ja on ollut terveydellisistä syistä teraupeutista, niin on liian kallis harrastus. Tosin itse en ole koskaan siihen apua mitenkään pyytänytkään, mutta heidän mukaan silti pitää luopua. Joten oikeasti kehotan ainakin selvittämään asiat todella tarkkaan, sillä niitä ei tulla kertomaan ennenkuin olet täysin pississä. Itse irtisanoudun ja hoidettavani joudun silti hoitamaan, mutta edes paremmalla rahalla kuin omaishoitajuudella.

    • Suomi vajoaa

      Omaishoitahana vuosia jo olleena tiedän jotain tästä sairaasta byrokratiasta sekä siihen liittyvästä kyykytyksestä. "Sivistyskaupunki" Espookin on alkanut kohdella omaishoitajia kyykyttäen ja ilmeisen tarkoituksella tekevät sopimikset hyvin lyhyiksi, ja pyrkivät AINA laskemaan tuen kun sopimus katkolla. Mitään ei voi enää suunnitella pitkäjänteisesti. Sopimukset puolivuosittain.

      Harkitkaa ihmeessä- mikäli mahdollista - ryhdyttekö tähän rumbaan.

    • Sossu sanoi minulle

      Olen ollut pari vuotta omaishoitajana, mutta minulle kerrottiin jo kuitenkin heti alussa ettei omaishoidontuki vaikuta mihinkään muuhun tukeen? Eikä ole vaikuttanutkaan. Valmistuin juuri koulusta ja ainut mikä vaikutti opintotukeen, oli se että asun isäni kanssa samassa taloudessa.

      • kyllä

        On hyvinkin mahdollista että et ole oikeutettu työttömyysturvaan. Joten kyllä vaikuttaa. Ja vasta vuoden vaihteen jälkeen on poistunut ettei vaikuta asumistukeen. Myös kunta voi irtisanoa omaishoitajuuden, jos et saa työttömyysturvaa. Että kyllä tuo vaikuttaa aika paljonkin.


    • omaishoidon tuki vaihtelee melkoisesti eri kunnissa/kaupungeissa. Ja omaishoidon tuen saamisen edellytykset muuttuvat joka vuosi. Sen mitä sait viime vuonna ei välttämättä pädekään enää tänä vuonna. Ja silti hoidettavan tilanne ei ole muuttunut parempaan suuntaan. Kyse on vain poliittisesta pelistä ja kunnan rahoista.
      Suuntaus on nykysin yhä enemmän kotiinpäin tuotavien palvelujen tarjoamisesta (tiettyä maksua vastaan tietysti -ja ne maksut nousevat joka vuosi).
      Suuntaus sinällään on hyvä, kukapa sitä nyt laitoksessa välttämättä haluaisi asua.
      jos kotona vielä jotenkin pärjää.
      Omaishoitajuuteen kannustetaan, onhan se kunnalle halvempaa kuin laitospaikalle ottaminen. Mutta kun omainen suostuu omaishoitajaksi, sen jälkeen peli vasta alkaakin. Teet työtä lähes ilmaiseksi 24/7, omaishoitajan vapapäivät eivät välttämättä järjestykään silloin kun olet toivonut, hoidettava palaa kotiin entistä huonommassa kunnossa (kuntoutus unohdetaan tai ei välitetä-otetaan asiakas vain "säilytykseen") jolloin omaishoitajan työtaakka taas kasvaa. Ja ennen kaikkea vapaapäiväkertymä on aivan liian pieni työmäärään nähden. Ja entäs sitten kun omaishoitaja väsyy tai polttaa itsensä loppuun? Ei silloinkaan hän pääse oikein millään eroon omaishoitajuudesta, koska sopimus on tehty. Korvaava hoitopaikka (yleensä laitos) ei löydy kovin helposti, voi mennä jopa vuosi ennekuin paikka järjestyy. Voi olla yhtä h*lv*ttiä päästä eroon omaishoitajuudesta.
      Toki on myös kuntia, joissa asiat on mallillaan ja hoituvat nopeasti ja hyvässä yhteistyössä. Valitettavasti itse törmään työssäni moniin varoittaviin esimerkkeihin, joissa asiat menevät hankalimman kaavan mukaan Olen monen omaishoitajan kuullut sanovan, etteivät olisi siihen lähteneet jos olisivat tienneet miten nämä asiat oikeasti menevät.
      Tsemppiä teille kaikille omaishoitajille, jotka jaksatte tehdä tuota arvokasta työtä.

    • Oli se rankkaa, omaishoitajuus!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe