Suomi ja Venäjä

Länsimaiden pakotepolitiikka ja Putinin virhearvioinnit alkavat tehdä tuhojaan Venäjällä kuten jo aikapäiviä sitten ennustin käyvän. Putin on haukannut niin sanotusti p-aa suurvaltapolitiikallaan. Hän kokee melkoista Napoleon-kompleksia ja vie Venäjän vaikeaan taloudelliseen ahdingoon.

Hirvittävimmäksi merkiksi tästä on jo ehditty Venäjän asiantuntijapiireissä arvioida se, että venäläinen energiayhtiö pyytää valtiolta useiden miljardien euron avustusta rahoituskriisin vuoksi. Venäjän energiatuotanto tulee kokemaan suuria vaikeuksia länsimaisen rahoituksen ja teknologian huonon saatavuuden vuoksi. Venäjällä on kyllä paljon energiavaroja, mutta ne voivat jäädä suurelta osin hyödyntämatta mainittujen vaikeuksien vuoksi. Venäjän talouden ylivoimainen tukijalkakin on siis suurissa vaikeuksissa. Tiettävästi Venäjän johto ei ole suostunut energiajätin tukivaatimuksiin.

Pakotepolitiikka tulee näkymään kuluttajien kukkarossa, kun elintarvikkeet kallistuvat maassa merkittävästi. Ruuan osuus on jo ennestään noin 40 % kotitalouksien menoista, kun se länsimaissa on selkeästi tätä pienempi. Ruuan hinnan kallistuessa ja palkkatulojen vähentyessä, syömisen hinnan osuus voi kivuta nopeasti 60 prosenttiin. Silloin alkavat mellakat olla jo lähellä ja Putinin suosio kääntyy laskuun. Suosion lasku alkaa suurista kapungeista, joissa erityisesti koulutetun keskiluokan viha kääntyy Putinia vastaan.

Pääomat pakenevat Venäjältä kiihtyvään tahtiin ruplan arvon ja venäläisten sijoitusten romahtaessa. Tämä vain pahentaa pääomapulaa ja kierre on valmis. Lähialueilta haetaan sapuskat naapurimaista kuten Suomesta. Voi olla, että tähänkin tulee matkustusrajoituksia, kun Venäjä palaa yhä lähemmäs neukkuaikoja.

Suomelle tulee suuria vaikeuksia Venäjän kaupan pysähtyessä lähes kokonaan. Samanlainen seinä tuli vastaan Neuvostoliiton romahtaessa, mutta siitäkin selvittiin. Muutamia suomalaisia yrityksia ja elinkeinoaloja tämä siis koettelee eli markkinoita joudutaan nyt etsimään muualta kuten Kiinasta.

Suurena vaarana on se, että Putinin tapaiset hirmuvaltiaat ovat aina keksinee ulkoisia uhkia, kun maan sisäiset asiat menevät vituralle. Venäjä on ajautumassa taloudelliseen kaaokseen, minkä vuoksi sodan uhka jossain päin Venäjän rajaa tulee kasvamaan. Venäjä on taloudellisesti niin riippuvainen lännestä, että sotatoimiin vastaamiseksi riittää, kun Venäjä asetetaan kauppasaartoon.

Mitä pikemmen Putin syöstään vallasta vastuullisten ja järkevien tahojen toimesta, sen parempi sekä Venäjälle että länsimaille. Tällainen on lähempänä noin puolen vuoden - vuoden kuluttua, kun Putinin talouspolitiikan syöksy on paremmin nähtävissä koko hirveydessään. Suomessa on jostain syystä (todennäköisesti poliittisista syistä) aliarvioitu Venäjän taloudellisia vaikeuksia, jotka ovat olleet seurausta Ukrainan kriisistä. Tällainen on suomalaisilta epäviisasta. Parempi olisi varautua jo siihen, että Venäjän hankaluudet tulevat nyt kestämään vuosikausia. Se hyvä puoli tästä on, että keskisuuresta valtamahdista ei tulekaan suurvaltaa vaan pienvalta kaiken tämän jälkeen, kun Venäjä kurjistuu siihen, mistä sen historia alkoi Neuvostoliiton hajotessa. Putin jää historiaan yhtenä typerimmistä venäläisistä johtajista. Jopa juoppo Jeltsin on häneen verrattuna järkimies.

25

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yorma Egghire

      Miten tämä hyvä kirjoitus liittyy keskustan palstalle?

      Eikö minkään toisen puolueen palsta ole ansainnut sinun "viisaita ajatuksia"?

      Montako Putin juustoa mahtuu pieneen hiaceen? :))

      • Venäjä-politiikka sekä Venäjän tilanne sopii minkä tahansa puolueen palstalle, koska tässä on kyse myös Suomen kannalta tärkeistä asioista. Asiaa on käsitelty tällä palstalla jo aiemmin eli kirjoitukseni voidaan nähdä myös jatkumona aiemmin käydylle keskustelulle. Kepun palstalle asia sopii myös sen vuoksi, että Kepulla ja ertäillä sen keskeisillä poliitikoilla vaikuttaa olevan hallituksen ja EUn linjoista poikkeavia näkemyksiä asiaan. Varsinkin Paavo Väyrynen on julkisesti arvostellut sekä EUn että Suomen politiikkaa tässä kysymyksessä. Väyrynen on väittänyt myös, että media ja tutkijat antavat asiasta vain länsimaisille näkemyksille myötäsukaisia lausuntoja eli ovat pahasti puolueellisia.

        Kepu lienee seuraava hallituspuolue ja sen eteen kaatuu myös Ukrainan kriisin vaikutukset. Tässä siis vain ennakoidaan keskeisiä poliittisia kysymyksiä, joiden pariin puolueet tulevat joutumaan.


    • Oletko kännissä?

      Kännissäkö taas kun noin sekavasti kirjoitat? Eipä tuollaista ryss*viha vuodatusta ole sitten Kosolan aikojen nähty eikä kuultu, vai eikö viikonlopun putki ole vieläkään ohi?

      Niinasanotun energiakriisin jälkeisinä vuosikymmeninä on poliittisen tilanteen kriisiytyminen konflikteiksi aina merkinnyt öljyn hinnan pompaamista. Tuon tiedon varaab Putinkin laski, eli Ukrainan kriisin ja pakotteiden taloudelle aiheuttamat vahingot olisi voitu kuitata öljyn korkeammalla hinnalla.

      Nyt kävikin toisin, öljyn hinta laskee kriisistä huolimatta. Vaikka talvi lähestyy. Putinin laskelmat menivät pieleen. Nyt ollaan ihmeissään, mitenkäs tässä näin kävi.

      Putin ei kotimaassaan menetä suosiotaan. Pitää muistaa, ettei Venäjällä ole vapaata mediaa, yleistä mielipidettä ohjataan Kremilin tiukalla otteella. Venäjän köyhät eivät juuri voi köyhtyä, rikkaat ovat kyllä turvanneet olonsa. Keskiluokka kärsii suhteessa eniten, mutta heilläkään ei nyt sentään mitään romahdista tapahdu.

      Putin joutunee juuri tuon energian alenevan hintatrendin vuoksi arvioimaan seuraavat siirrot varovaisemmin, ja jopa irrottaa näppinsä itä-Ukrainasta. Toistaiseksi. Ehtona tulee olemaan, ettei EU tiivistä suhteitaan Ukrainaan. Tästä asetelmasta aloitetaan kun ensi viikolla astutaan yhteiseen neuvotelupöytään, pari pientä ruuvin kiristystä Putin tosin sitä ennen vääntää.

      • länteen vaa

        Ainoastaan tyhmä idiootti uskoo Putinin ja Esko Ahon valheisiin. Venäjään ei kannata sijoittaa. Itäeurooppalaiset eivät tunne "yksityisomaisuuden" käsitettä tai sivistyneitä käytöstapoja. Venäjällähän usein ajatellaan, että se mikä on sinun on myös minun.


      • 4+10
        länteen vaa kirjoitti:

        Ainoastaan tyhmä idiootti uskoo Putinin ja Esko Ahon valheisiin. Venäjään ei kannata sijoittaa. Itäeurooppalaiset eivät tunne "yksityisomaisuuden" käsitettä tai sivistyneitä käytöstapoja. Venäjällähän usein ajatellaan, että se mikä on sinun on myös minun.

        Länteen on hyvät suhteet jo ennestään, ei sieltä ole odotettavissa mitään uhkaa.

        Toimimattomat venäjän suhteet on tuhoisat suomen taloudelle.


      • 11+20
        4+10 kirjoitti:

        Länteen on hyvät suhteet jo ennestään, ei sieltä ole odotettavissa mitään uhkaa.

        Toimimattomat venäjän suhteet on tuhoisat suomen taloudelle.

        höpö höpö

        Suomen viennistä vain alle 9% menee Venäjälle, tästä noin puolet on kauttakulkua ja muualle tehtyjä tuotteita. Korvaavat markkinat löytyvät jos koska kaikilla tuotteilla on maailmanmarkkinat.

        Kaikki tuonti (raaka-aineita) on korvatavissa muista maista.

        Suomen talous on täysin riippuvainen länsimaista johon Suomikin kuuluu, pelkkä maineen menetys rysssien perssettä nuoleskellessa kolahtaa Suomen talouteen lujemmin kuin koko Venäjän kauppasaarto.


      • 11+20
        11+20 kirjoitti:

        höpö höpö

        Suomen viennistä vain alle 9% menee Venäjälle, tästä noin puolet on kauttakulkua ja muualle tehtyjä tuotteita. Korvaavat markkinat löytyvät jos koska kaikilla tuotteilla on maailmanmarkkinat.

        Kaikki tuonti (raaka-aineita) on korvatavissa muista maista.

        Suomen talous on täysin riippuvainen länsimaista johon Suomikin kuuluu, pelkkä maineen menetys rysssien perssettä nuoleskellessa kolahtaa Suomen talouteen lujemmin kuin koko Venäjän kauppasaarto.

        Unohdin laittaa loppuun, että: RYCCÄN VIHASSA


      • 3+098
        11+20 kirjoitti:

        Unohdin laittaa loppuun, että: RYCCÄN VIHASSA

        ryccät nyt vaan silloin tällöin hyökkäävät naapurivaltioihin ja pitävät tätä oikeutettuna.

        Että haista sinä itse

        ei siinä mitän vihaa tarvita, kyseessä on pelkkä fakta, ryccät on roistovaltio ja rikolliskansa.


      • Kirjoituksenihan ei edusta mitään ryssän vihaa. Arvostelen maan päämiehen Putinin politiikkaa, joka on mielestäni nimenomaan venäläisille tuhoisaa. Olen siis huolissani myös venäläisten kohtalosta. Samaan tapaan en tunne vihaa mitään kansaa kohtaan sinänsä, vaikka välillä joissain maissa pääsee valtaan kaikenlaisia höyrypäitä ja suorastaan mielenvikaisia henkilöitä. Venäjän päämiehistäkin voi tarkastella tykkänään eti asteikolla Stalinia ja Putinia ja heitä vasten sitten Mihail Gorbatchovia, joka oli tyylikäs järkimies näihin verrattuna. Suurvaltavouhottajien sijaan Venäjäkin kaipaisi enemmän demokratiaa ja vähintään Gorban tapaisia humaanimpia johtajia.

        Putin ehkä laski öljyn hinnan nousun varaan, mikä kertoo hänen suuresta typeryydestään. Varmasti Venäjältä olisi löytynyt riittävää talousasiantuntemusta kertomaan hänelle, että pakotetilanteissa ulkomaisen pääoman virtojen loppuminen ja länsimaisen teknologian saatavuuden vaikeutuminen tulisivat olemaan kuolinisku venäläiselle energiateollisuudelle. Venäjän pumput toimivat olennaisesti länsimaisen teknologian varassa ja niiden korvaaminen venäläiselle tekniikalla vie paitsi aikaa lisää myös tuotannon tehottomuutta olennaisesti. Venäjällä ei pitäisi tulla enää myöskään yllätyksenä se, että USA on kovaa vauhtia muuttumassa energiaomavaraiseksi, mikä vähentää koko lännen riippuvuutta Venäjän energiasta. Länsimaissa on aloitettu jo toimet venäläisen energian korvaamiseksi ja on hyvin todennäköistä, että nämä toimet vähentävät venäläisen enrgian kysyntää pysyvästi, vaikka kriisi tästä laukeaisi. Putin on horjuttanut luottamusta vuosikymmeniksi eteenpäin. Hän tulee maksamaan satoja miljardeja Venäjän kansalle. Suurin osa näistä ei vaan vielä sitä tajua.

        Myös Venäjällä toimii sosiaalinen media ja maassa on mahdollista seurata ihan eri tavalla länsimaista mediaa kuin neukkuaikoina. Putinin toiminta voi luoda toki tasa-arvoa Venäjällä. Yhä surempi osa kansasta valuu köyhyysluokkaan. Rikkaampi osa todennäköisesti pakenee maasta rahoineen, koska tietää rahojensa olevan vaarassa sen takia, että jostain Venäjän valtion pitää nyhjäistä rahansa asemenoihin ja muihin suurvaltavouhotuksiin.

        Putin on ehtinyt antaa kansalleen hyvinvointilupauksia. Nyt hän joutuu varmasti perääntymään näistä, kun rahaa elintason nostattamiseksi ei ole eikä tule. Lisäksi Krim tulee lienemään suuren osan mahdollisesta jakovarasta. Erityisesti ruuan kallistuminen koskettaa jokaista ja eritoten köyhälistöä. Suhteellisesti kovin pudotus tapahtuu keskiluokassa. Rikkailla on varaa ja mahdollisuus muuttaa pois maasta. Jos venäläiset ovat luonteeltaan masokisteja, niin tottahan he silloin edelleen huutavat Putinia johtajakseen.


      • Mietippä tarkemmin
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Kirjoituksenihan ei edusta mitään ryssän vihaa. Arvostelen maan päämiehen Putinin politiikkaa, joka on mielestäni nimenomaan venäläisille tuhoisaa. Olen siis huolissani myös venäläisten kohtalosta. Samaan tapaan en tunne vihaa mitään kansaa kohtaan sinänsä, vaikka välillä joissain maissa pääsee valtaan kaikenlaisia höyrypäitä ja suorastaan mielenvikaisia henkilöitä. Venäjän päämiehistäkin voi tarkastella tykkänään eti asteikolla Stalinia ja Putinia ja heitä vasten sitten Mihail Gorbatchovia, joka oli tyylikäs järkimies näihin verrattuna. Suurvaltavouhottajien sijaan Venäjäkin kaipaisi enemmän demokratiaa ja vähintään Gorban tapaisia humaanimpia johtajia.

        Putin ehkä laski öljyn hinnan nousun varaan, mikä kertoo hänen suuresta typeryydestään. Varmasti Venäjältä olisi löytynyt riittävää talousasiantuntemusta kertomaan hänelle, että pakotetilanteissa ulkomaisen pääoman virtojen loppuminen ja länsimaisen teknologian saatavuuden vaikeutuminen tulisivat olemaan kuolinisku venäläiselle energiateollisuudelle. Venäjän pumput toimivat olennaisesti länsimaisen teknologian varassa ja niiden korvaaminen venäläiselle tekniikalla vie paitsi aikaa lisää myös tuotannon tehottomuutta olennaisesti. Venäjällä ei pitäisi tulla enää myöskään yllätyksenä se, että USA on kovaa vauhtia muuttumassa energiaomavaraiseksi, mikä vähentää koko lännen riippuvuutta Venäjän energiasta. Länsimaissa on aloitettu jo toimet venäläisen energian korvaamiseksi ja on hyvin todennäköistä, että nämä toimet vähentävät venäläisen enrgian kysyntää pysyvästi, vaikka kriisi tästä laukeaisi. Putin on horjuttanut luottamusta vuosikymmeniksi eteenpäin. Hän tulee maksamaan satoja miljardeja Venäjän kansalle. Suurin osa näistä ei vaan vielä sitä tajua.

        Myös Venäjällä toimii sosiaalinen media ja maassa on mahdollista seurata ihan eri tavalla länsimaista mediaa kuin neukkuaikoina. Putinin toiminta voi luoda toki tasa-arvoa Venäjällä. Yhä surempi osa kansasta valuu köyhyysluokkaan. Rikkaampi osa todennäköisesti pakenee maasta rahoineen, koska tietää rahojensa olevan vaarassa sen takia, että jostain Venäjän valtion pitää nyhjäistä rahansa asemenoihin ja muihin suurvaltavouhotuksiin.

        Putin on ehtinyt antaa kansalleen hyvinvointilupauksia. Nyt hän joutuu varmasti perääntymään näistä, kun rahaa elintason nostattamiseksi ei ole eikä tule. Lisäksi Krim tulee lienemään suuren osan mahdollisesta jakovarasta. Erityisesti ruuan kallistuminen koskettaa jokaista ja eritoten köyhälistöä. Suhteellisesti kovin pudotus tapahtuu keskiluokassa. Rikkailla on varaa ja mahdollisuus muuttaa pois maasta. Jos venäläiset ovat luonteeltaan masokisteja, niin tottahan he silloin edelleen huutavat Putinia johtajakseen.

        Sinun ei kannata kännissä eikä edes krapulassa kirjoitella, syntyy juuri tuollaista tekstiä jonka voi hyvinkin luokitella vihakirjoitteluksi. Harkintaa MPP, harkintaa. Sinulla se turhan usein pettää, vai onko kyse vain heikosta ulosannin taidosta?

        Oiotaan ensin suoranaiset virheet. Venäjän öljy- ja energiateollisuuden riippuvuus lännestä on pieni. Monet länsiyhtiöt ovat vetäytyneet tai pienentäneet osuuksiaan venäläisyhtiöissä jo paljon ennen tätä kriisiä, esim BP vetäytyi jo 2012.

        Energiapuolella pakotteet palvelevat liuskekaasun tuotantoa, Yhdysvallat ja EU pyrkivät estämään liuskekaasun poraamiseen liittyvän tekniikan viemisen Venäjälle, siis alalla jolla Yhdysvallat pyrkii parhaillaan öljyomavaraisuuteen ja kaasun viejäksi. Pakotteet ovatkin pitkälti USA:n oman talouden suojelua, talouspakotteet rasittavat koko vaikutuksellaan Venäjän ja EU-maiden taloutta, mutta eivät suoraan juuri lainkaan Yhdysvaltain taloutta. USA:n suhteellinen asema maailmantaloudessa siis nousee kohisten.

        Toinen syy USA:n ärhäkkyyteen pakotteiden asettamisessa on siinä, että maan sotateollisuus hyötyy sitä enemmän, mitä innokkaammin esimerkiksi kriisin säikäyttämät EU-maat ryhtyvät paisuttamaan varustelumenojaan.

        Kolmas syy on sitten puhtaammin sotilaallinen. Venäjä on aidosti riippuvainen Ukrainan asetehtaista, eritoten niiden tuottamista varaosista Venäjän aiemmin ostamiin asejärjestelmiin. Vaikka Venäjä toki pärjää tarpeentullen omillaankin, ei se katso hyvällä EU:n ja USA:n pyrkimyksiä saada jalansijaa Ukrainassa. USA taas laskee Venäjän sotilaallisesti heikentyvän jos ukrainalais asetehtaat eivät toimita tavaraa Venäjälle.

        EU on joutunut siis todella hankalaan suurtavaltapolitiikan hankauspisteeseen. Venäjä ja Putin ymmärtää tämän eikä varmasti päästä tilannetta rauhoittumaan ihan helpolla. Tilanne on vähän sama kuin mihin Stalin aikanaan pyrki, läntisen euroopan heikentäminen alueen sisäisin ongelmin.


      • höpö höpö
        4+10 kirjoitti:

        Länteen on hyvät suhteet jo ennestään, ei sieltä ole odotettavissa mitään uhkaa.

        Toimimattomat venäjän suhteet on tuhoisat suomen taloudelle.

        Itä-Eurooppa ja Etelä-Eurooppa ovat eurooppalaisen kulttuurin syöpiä. Suomi ja Saksa mukaan Nordeniin rehellisten pohjoismaalaisten kanssa jotka ei kieroile ja käytä hyväksi kuten ryssä.


      • pitkät perinteet
        3+098 kirjoitti:

        ryccät nyt vaan silloin tällöin hyökkäävät naapurivaltioihin ja pitävät tätä oikeutettuna.

        Että haista sinä itse

        ei siinä mitän vihaa tarvita, kyseessä on pelkkä fakta, ryccät on roistovaltio ja rikolliskansa.

        Koko Itä-Eurooppa on.


      • MPP
        Mietippä tarkemmin kirjoitti:

        Sinun ei kannata kännissä eikä edes krapulassa kirjoitella, syntyy juuri tuollaista tekstiä jonka voi hyvinkin luokitella vihakirjoitteluksi. Harkintaa MPP, harkintaa. Sinulla se turhan usein pettää, vai onko kyse vain heikosta ulosannin taidosta?

        Oiotaan ensin suoranaiset virheet. Venäjän öljy- ja energiateollisuuden riippuvuus lännestä on pieni. Monet länsiyhtiöt ovat vetäytyneet tai pienentäneet osuuksiaan venäläisyhtiöissä jo paljon ennen tätä kriisiä, esim BP vetäytyi jo 2012.

        Energiapuolella pakotteet palvelevat liuskekaasun tuotantoa, Yhdysvallat ja EU pyrkivät estämään liuskekaasun poraamiseen liittyvän tekniikan viemisen Venäjälle, siis alalla jolla Yhdysvallat pyrkii parhaillaan öljyomavaraisuuteen ja kaasun viejäksi. Pakotteet ovatkin pitkälti USA:n oman talouden suojelua, talouspakotteet rasittavat koko vaikutuksellaan Venäjän ja EU-maiden taloutta, mutta eivät suoraan juuri lainkaan Yhdysvaltain taloutta. USA:n suhteellinen asema maailmantaloudessa siis nousee kohisten.

        Toinen syy USA:n ärhäkkyyteen pakotteiden asettamisessa on siinä, että maan sotateollisuus hyötyy sitä enemmän, mitä innokkaammin esimerkiksi kriisin säikäyttämät EU-maat ryhtyvät paisuttamaan varustelumenojaan.

        Kolmas syy on sitten puhtaammin sotilaallinen. Venäjä on aidosti riippuvainen Ukrainan asetehtaista, eritoten niiden tuottamista varaosista Venäjän aiemmin ostamiin asejärjestelmiin. Vaikka Venäjä toki pärjää tarpeentullen omillaankin, ei se katso hyvällä EU:n ja USA:n pyrkimyksiä saada jalansijaa Ukrainassa. USA taas laskee Venäjän sotilaallisesti heikentyvän jos ukrainalais asetehtaat eivät toimita tavaraa Venäjälle.

        EU on joutunut siis todella hankalaan suurtavaltapolitiikan hankauspisteeseen. Venäjä ja Putin ymmärtää tämän eikä varmasti päästä tilannetta rauhoittumaan ihan helpolla. Tilanne on vähän sama kuin mihin Stalin aikanaan pyrki, läntisen euroopan heikentäminen alueen sisäisin ongelmin.

        Venäjän energiateollisuuden riippuvuus lännestä voi olla pieni, kun tarkastellaan suoran osallistumisen osuutta. Ei se olekaan tässä olennaista vaan pelkästään etu läntisille pakotteille. Ne eivät siten kohdistu suoraan länsimaisiin yhtiöihin, jotka ovat venäläisyhtiöiden omistajina, kun tällaisen omistajuuden osuus on vähäinen.

        Riippuvuus lännestä on kahdensorttista. Rahoituksellista ja teknologista. Kun energiayhtiöt alkavat olla pääomapulassa kuten on nähty, niiden on katsottava Venäjän valtion kukkarolle päin. Sekä ulkomainen että kotimainen yksityinen pääoma karsastavat sijoittamista Venäjään. Putinhan yritti tässä kohdin jo vaatia venäläisiltä suursijoittajilta enemmän kansallistuntoa kuin mitä heillä on. Venejän teollisuus on korviaan myöten veloissa länsimaille ja tarvitsee paljon pääomaa toimiakseen. Venäjän valtion on velaton, mutta sen luottokelpoisuus ei välttämättä ole kovin suuri esim. kiinalaisten silmissä. Kiinalaiset ovatkin mieluummin ostelemassa venäläisiä energiyhtiöitä kuten Rosneftin jo ostivat kuin lainoittamassa maksukyvyltään epäluotettavia tahoja.

        Teknologinen vaje tulee siinä, että venäläisten öljypumput toimivat paljossa länsimaisen teknologia varassa. Niiden korvaaminen venäläisellä teknologialla vie aikansa, jos länsi lopettaa tällaisen teknolgian viennin kokonaan.

        USAlla voi olla omia taloudellisia intressejä pelissä. Jos näin on, se vain pahentaa venäläisten tilannetta. USAlla on siten monta motiivia kurjistaa Venäjää. Euroopassa voikin olla syytä asennoitua jo niin, että Venäjä on taloudellisena mahdollisuutena menetetty nyt pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Putin on saanut erittäin pahaa jälkeä aikaan erityisesti kotimaassaan. Lisäksi hän on toiminnaan vain lisännyt sitä riskiä, että Ukraina valuu kokonaan lännen leiriin, vaikka Putinin tavoite on tässä kohdin ollut täysin päinvastainen.

        Konflikti saadaan ratkaistua sopimalla, ettei Ukrainaa oteta jäseneksi Natoon ja vastineeksi tälle Ukrainan pitää saada jonkinlaiset turvatakuut Venäjältä. Sotilaallinen kriisi on mahdollista ratkaista jollakin tällaisella tavalla. Taloudellisia seuraamuksia se ei sen sijaan ratkaise, koska länsimaille syntyi suuri epäluottamus Venäjään Putinin toiminnan vuoksi. Tästä aiheutuu seuraamuksia vuosikymmeniksi eteenpäin. Vain Putinin pikainen syrjäyttäminen ja poliittinen täyskäännös Venäjällä voisivat palauttaa luottamuksen takaisin lyhyemmässä ajassa. Järjen voittoa Venäjällä tuskin on kuitenkaan odotettavissa ihan heti.


      • juuao
        Mietippä tarkemmin kirjoitti:

        Sinun ei kannata kännissä eikä edes krapulassa kirjoitella, syntyy juuri tuollaista tekstiä jonka voi hyvinkin luokitella vihakirjoitteluksi. Harkintaa MPP, harkintaa. Sinulla se turhan usein pettää, vai onko kyse vain heikosta ulosannin taidosta?

        Oiotaan ensin suoranaiset virheet. Venäjän öljy- ja energiateollisuuden riippuvuus lännestä on pieni. Monet länsiyhtiöt ovat vetäytyneet tai pienentäneet osuuksiaan venäläisyhtiöissä jo paljon ennen tätä kriisiä, esim BP vetäytyi jo 2012.

        Energiapuolella pakotteet palvelevat liuskekaasun tuotantoa, Yhdysvallat ja EU pyrkivät estämään liuskekaasun poraamiseen liittyvän tekniikan viemisen Venäjälle, siis alalla jolla Yhdysvallat pyrkii parhaillaan öljyomavaraisuuteen ja kaasun viejäksi. Pakotteet ovatkin pitkälti USA:n oman talouden suojelua, talouspakotteet rasittavat koko vaikutuksellaan Venäjän ja EU-maiden taloutta, mutta eivät suoraan juuri lainkaan Yhdysvaltain taloutta. USA:n suhteellinen asema maailmantaloudessa siis nousee kohisten.

        Toinen syy USA:n ärhäkkyyteen pakotteiden asettamisessa on siinä, että maan sotateollisuus hyötyy sitä enemmän, mitä innokkaammin esimerkiksi kriisin säikäyttämät EU-maat ryhtyvät paisuttamaan varustelumenojaan.

        Kolmas syy on sitten puhtaammin sotilaallinen. Venäjä on aidosti riippuvainen Ukrainan asetehtaista, eritoten niiden tuottamista varaosista Venäjän aiemmin ostamiin asejärjestelmiin. Vaikka Venäjä toki pärjää tarpeentullen omillaankin, ei se katso hyvällä EU:n ja USA:n pyrkimyksiä saada jalansijaa Ukrainassa. USA taas laskee Venäjän sotilaallisesti heikentyvän jos ukrainalais asetehtaat eivät toimita tavaraa Venäjälle.

        EU on joutunut siis todella hankalaan suurtavaltapolitiikan hankauspisteeseen. Venäjä ja Putin ymmärtää tämän eikä varmasti päästä tilannetta rauhoittumaan ihan helpolla. Tilanne on vähän sama kuin mihin Stalin aikanaan pyrki, läntisen euroopan heikentäminen alueen sisäisin ongelmin.

        Taitaa Putinin puolustaja olla suomen vapaassa demokratiassa loisiva venäläinen, tai dosentti Beckman. Täällä saat puolustaa vapaasti pikku miehen kohelluksiaan, mutta kotimaassasi Venäjällä moisesta arvostelusta terveytesi olisi jo mennyttä.


    • 7+16

      Kyllä se pään hakkaaminen karjalan mäntyyn vielä "palkitaan" :)

    • Ei kannata unohtaa

      Putin pystyy polttamaan koko läntisen sivilisaation.
      Siksi verran ydinaseita on maalla.

      Ihmiset, ihmisinä, on samoja kuin rajan takanakin.
      Johtajat vain vedättelee.
      Venäjällä pakkokin, niin iso ja monikulttuurinen on maa.
      Olisi kohta homot istumassa etupenkeissä, kuin meilläkin, vaateineen.

      Putin puhdisti ensitöinään Jeltsinin ajan homot instituutiosta.
      Meilläkin pitäisi ulkoasiainhallinnossa tehdä samoin. mm. Yle saastunut myös.

      Homot katkerina Venäjällä nyt.

      • mistä näitä kepulais

        Pankkopojan päivittäinen homofantasia ja jo ennen kymmentä. Pankkopoika on hyvä ja jatkaa.


      • Pankon hokija
        mistä näitä kepulais kirjoitti:

        Pankkopojan päivittäinen homofantasia ja jo ennen kymmentä. Pankkopoika on hyvä ja jatkaa.

        Savukorsteeni Osmiumin erottaa kyllä heti.
        kapi ko?

        vai ns Ope Oulusta
        Joka sanoi ettei ole koskaan työtä tehnyt?


    • Vähemmistö>enemmistö

      Lech Walesa: ”Homot istukoot seinän takana”

      Walesa sanoi TVN-kanavan haastattelussa, ettei homoseksuaaleilla ole oikeutta vaatia merkittäviä tehtäviä politiikassa. ”Heidän pitäisi tietää olevansa vähemmistö ja sopeutua pienempiin asioihin”, sanoi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983 saanut Walesa.
      >>”Vähemmistön ei pidä väkisin tunkeutua enemmistön joukkoon”, sanoi Walesa.

      Walesan mukaan homoilla ei pitäisi olla oikeutta istua parlamentin etummaisilla riveillä. Jos heidän ylipäätään pitää olla parlamentissa, he voivat istua takarivissä ”tai jopa seinän takana”, totesi ex-presidentti.

      ”Vähemmistön ei pidä väkisin tunkeutua enemmistön joukkoon”, sanoi Walesa. Homoseksuaalien ”ei pidä pilata asioita muilta ja viedä enemmistöltä, mitä haluavat”, hän jatkoi.

      http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2962210/lech-walesa-”homot-istukoot-seinan-takana”

      • heh heh ehe

        Siinäpä vasta oikea Puolan Esko Aho.


    • JOHTAJA J:LLÄ

      Älä unta nää Putinin tuhosta. Pikemminkin hänen otteensa on vahvenemaan päin.
      Hänen jälkeensäkin tulee valtakoneiston parista keulakuva, joka saa massiiviset hyödyt ja median täyden tuen.
      Aito demokratia ei tule Venäjälle nähtävissä olevassa lähitulevaisuudessa juurtumaan vaan jää hyvin pienten piirien harrastukseksi.

      • Mikä demokratia?

        Mitä on aito demokratia? Ainakin Suomessa demokratia on halvaantunut pahemman kerran, demokraattisena pitämämme järjestelmä on pienen puoluepukareiden joukon temmellyskenttä, jota hämmentää korkeintaan media. Hallitusohjelmasta sopii pahimmillaan kaksi ihmistä, kahden päähallituspuolueen puheenjohtajat, avustajakaarteineen.

        Vaikeita päätöksiä ei uskalleta tehdä, ne sysätään erilaisten epädemokraattisten korparatiivien (työmarkkinajärjestöt ym.) päätettäviksi, tai sitten seurataan markkinavoimien toimia ja reagoidaan niihin, yleensä liian myöhään ja liian varovaisesti.

        Kuntatasolla demokratia ontuu niin pienissä kunnissa kun isoissa kaupungeissa. Isoja vaivaa tuo sama päättämättömyys kuin valtiollista demokratiaa, pienissä taas yksittäisten päätöstentekijöiden sidonnaisuudet ja muut hyvä veli verkostot.

        Venäjän nationalismista, euraasialaisuudesta, panslavismista, slavofiiliydestä, ortodoksisesta uskonnosta ja ylipäätään antiliberalismista koostuva putinismi ei ole yhtään sen huononpi järjestelmä kuin meidän, ainakaan tulosten valossa


      • MPP

        Taloudellinen ahdinko tulee koettelemaan Putinin suosiota. Kun ruokalasku kasvaa ja länsiautojen tilalle on hankittava halpisladoja, se syö kyllä hieman valoisampaan elämään tottuneita venäläisiä. Putin on vaaleissa antanut lupauksia kansalleen hyvinvoinnin kasvusta. Kun tilalle tuleekin raju pahoinvoinnin kasvu, siinä saa olla tosi etevä media, joka osaa selittää asiat parhain päin.

        Kansalaiset eivät vielä osaa yhdistää Ukrainan kriisiä ja Venäjän toimia siinä kasvaviin talousvaikeuksiin maan sisällä. Ennen pitkää tämä yhteys käy myös venäläisille selväksi. Silloin kysytäänkin jo lojaalisuutta Putinia kohtaan, kun oma talous on retuperällä ja tulevaisuuden näkymät huononemaan päin.

        Venäläiset ovat alkaneet tottua varsinkin kaupungeissa parempaan elintasoon ja sen mukaiseen länsimaiseen elämäntyyliin. Kun tämä ilo viedään pois, siinä onkin vallan pitäjälle selittämistä, että miksi näin kävi. Sanotaanko silloin, että Obama ja Merkel puhalsivat pahan tuulen venäläisten ylle ja siitä se vain johtui vai minkälaisia selityksiä keksitään. Eiv'ät venäläisetkään enää varauksetta usko joulupukkeihin ja pakkasukkoihin.


      • JOHTAJA J:LLÄ
        Mikä demokratia? kirjoitti:

        Mitä on aito demokratia? Ainakin Suomessa demokratia on halvaantunut pahemman kerran, demokraattisena pitämämme järjestelmä on pienen puoluepukareiden joukon temmellyskenttä, jota hämmentää korkeintaan media. Hallitusohjelmasta sopii pahimmillaan kaksi ihmistä, kahden päähallituspuolueen puheenjohtajat, avustajakaarteineen.

        Vaikeita päätöksiä ei uskalleta tehdä, ne sysätään erilaisten epädemokraattisten korparatiivien (työmarkkinajärjestöt ym.) päätettäviksi, tai sitten seurataan markkinavoimien toimia ja reagoidaan niihin, yleensä liian myöhään ja liian varovaisesti.

        Kuntatasolla demokratia ontuu niin pienissä kunnissa kun isoissa kaupungeissa. Isoja vaivaa tuo sama päättämättömyys kuin valtiollista demokratiaa, pienissä taas yksittäisten päätöstentekijöiden sidonnaisuudet ja muut hyvä veli verkostot.

        Venäjän nationalismista, euraasialaisuudesta, panslavismista, slavofiiliydestä, ortodoksisesta uskonnosta ja ylipäätään antiliberalismista koostuva putinismi ei ole yhtään sen huononpi järjestelmä kuin meidän, ainakaan tulosten valossa

        En siitä huonommuudesta tiedä, mutta Venäjällä ei ole merkittävää anarkiaa, meillä se leviää kuin pahanlaatuinen kasvain.


    • Reujo se Kamala

      Kun Suomen kaarti tappeli Balkanin ja Turkin vuorilla, hankki punataudin ja sitten kuoli; sekin kynsi kylmeni Venäjän imperialismin palveluksessa! Eräs kirjoittava kenraali torjuu sekä sotaseikkailut, että natotukset, sillä oletuksella varmaankin, että voimme päättää itse sen, läheteäänkö pojjaat saamaan kirppuja Ukrainaan vai Afganistaniin. Helppoa on taviksen olla samaa mieltä! Mitäs me noissa paikoissa teemme? Molemmissa maissa on runsaasti ihmisiä, osa niistä niin ärhäköitä, että haluavat kohdella ulkomaalaisia hirviradan hirvinä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe