Auttakaa naista mäessä - mikä minua vaivaa? :(

Kankea Kaisa

Olen pian 40v nainen. Ylipainoa 20kg jota tässä pudotellut pois josko helpottaisi elämää. Perusterve ollut koko ikäni.
Viime viikolla otetut verikokeet (paastosokru, kilppari, maksa, reuma) ja röntgenit ok.

Kohta vuoden verran kärsinyt erilaisista oireista. Nyt on lähete fysiatrille mutta mitä se tekee?!

Kaikki alkoi käsien kivusta. Oireet oli juuri kuin klassisessa rannekanavaoireyhtymässä. Vaan eipä ollutkaan. Neurologi veikkaili sitten tos - oireyhtymää ja sain fysioterapiaa. Joka kerran jälkeen oireet paheni. Käsiä särkee ja nyt särky on sellaista toispuoleista että se ulottuu sormista jopa leukaan.

Tietyissä asennoissa ja varsinkin kävellessä veri lakkaa kiertämästä käsiin ja sormiin ja muuttuvat sinertäviksi ja valkoisiksi . Joudun jo 2min kävelyn jälkeen "pumppaamaan" sormia että veri kiertäisi. Olkapään kipua joskus tuntuu myös. Niska ei sen kummemmin kipeä ole.

Nyt sitten keväästä saakka myös jalat alkaneet reistailla huolella. Jo lapsena mulla oli "kasvukipuja" ja mitä
vanhemmaksi tulen, sitä
ärhäkämmät levottomat jalat (ja kädet ja lantio) on ajoittain esiintyneet. Tänä vuonna niin pahaksi, että järki
meinasi mennä. Sain lääkitykseksi Pramipexolen joka kyllä
vie tehokkaasti levottomuuden raajoista pois, heräilen silti kesken unien monta kertaa yössä.

Jaloissa esiintyvä jäykkyys pahenee. Ensin sitä oli aamulla (jolloin reumaepäily) mutta nyt pitkin päivää. Aina kun istun vähänkin aikaa, minun on tosi vaikea päästä liikkeelle. Jalat on jäykät "kalikat" ja niihin sattuu kun astuu jalkapohjista nilkkoihin).
Kun pääsen liikkeelle, niin jäykkyys hetken päästä "katoaa" ja voin kävellä tunnin lenkin huolettomasti.

Harrastan kävelyä, käyn uimassa, kuntosalilla koko kropan treeni 1-2 x viikossa, venyttelen, käyn Pilateksessa ja Zumbassa (etten olisi niin jäykkä)... ja jäykkyys vaan pahenee :(

En tiedä mitä tehdä. Onko fysiatri oikea osoite, tosin ei minulla siihen jatkolähetteeseen paljoa sananvaltaa ole. Kutsu tuli jo.

Tilanne masentaakin hieman kun ei tiedä mikä on. Suvussa ei sairauksia kilpparin vajaatoimintaa, alzheimeria ja rintasyöpää lukuunottamatta ole.

Muita oireita : väsymys jopa uupumus
joka saattaa vaihdella hyvinkin paljon päivästä riippuen, arka istuinluu (en siis voi normaalisti istua kovalla penkillä), ummetustakin joskus, arat silmät (vuotaa ja punoittaa), hikoilen enemmän kuin ennen, helpommin hengästyn liikkuessa nykyään.

No tässä avautumiseni. Kokemuksia kaipailen täällä kiitos.

10

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hermoraunio

      Moninaiset sinun vaivasi on. Tuli mieleen, että onko sinulla lääkkeitä tai oletko lopettanut jonkun lääkkeen, koska niistä voi saada pitkäkestoisia vieroitusoireita myös hermokipuja niinkuin itselläni.

      • Kankea Kaisa

        Ei ole muuta kuin tuo Pramipexole.

        Pari vuotta sitten eräs lääkäti diagnosoi minut "luulosairaaksi" ja söin sitten masennuslääkkeitä vuoden verran, niiden lopettamisesta on kuitenkin jo vuosi siitäkin. Kipuun Burana / Panacod joista Panacodia vain harvaksltaan. Kipulääkitys riittämätön mielestäni mutta varovaisesti haluan ottaa.


      • hermoraunio
        Kankea Kaisa kirjoitti:

        Ei ole muuta kuin tuo Pramipexole.

        Pari vuotta sitten eräs lääkäti diagnosoi minut "luulosairaaksi" ja söin sitten masennuslääkkeitä vuoden verran, niiden lopettamisesta on kuitenkin jo vuosi siitäkin. Kipuun Burana / Panacod joista Panacodia vain harvaksltaan. Kipulääkitys riittämätön mielestäni mutta varovaisesti haluan ottaa.

        Niinhän se on kun lääkärit ei tiedä syytä, niin pannaan luulosairauden piikkiin ja eikun masennuslääkkeitä, on siitä kyllä kokemusta. Hyvä jos pärjäät ilman panacodia niistä kun voi tulla riippuvaiseksi jatkuvassa käytössä. Älä anna periksi, täytyyhän se oireilujen syy selvittää.


    • Entinen vaivainen täti

      Mitä tarkoitat? Arka istuinluu? Siis onko arkuutta toisen istuinkyhmyn kohdalla ainoastaan vai molemmilla? Onko oireesi molemmilla puolilla samanlaiset vai onko toispuolisuutta mitenkä paljon? Jos painelet istuinluun kohtaa sormella, löydätkö sieltä yhden tosi aristavan kohdan? Tuo ylipainosi on melkoinen. Teetkö siitä huolimatta ton kunto-ohjelmasi joka viikko? Vai mitenkä jaksotat kuntoilusi? Pidätkö välipäiviä, miten monta? Onko työsi fyysisesti jotakin kohtaa kehossasi kuormittavaa? Millainen on ryhtisi? Kerrot että on jäykkyyttä lantion alueella myös. Onko lonkkien liikeradat yhtä isot vai onko toinen nivelestä kankeampi kuin toinen kun vaikka istut ja nostat jalan toisen polven päälle?

    • Kankea Kaisa

      Ei ole "kunto-ohjelmaa". Pyrin liikkumaan min. 5-7h viikossa, nuo olivat luettelemiani lajeja joita harrastan. Ja kyllä, 20kg ylipaino ei ole este liikkumiselleni. Välipäiviä pidän 1-2 viikossa joskus enemmänkin jos en vaan jaksa liikkua. Työni on fyysistä, koko kroppa kovilla.

      Aralla istuinluulla tarkoitan, etten voi istua kovalla alustalla ellen nojaa hieman eteenpäin samalla niin että painopiste on enemmän takareisillä.
      Käsittääkseni kyseessä on istuinluu, joka tuossa tilanteessa aristaa?
      Myös joissain venyttelyliikkeissä, vatsalihasliikkeissä jne. se kohta todella on kipeä. En ole satuttanut sitä mihinkään.

      Lantiossa en maininnnut olevan erityistä jäykkyyttä, vaan levottomien jalkojen ollessa pahana, se levottomuus tuntuu lantiossa saakka.

      Yhtä jäykkä olen joka puolelta, siltä ainakin tuntuu :(

      Eilen illalla mietin että milloinkahan minä viimeksi olen nähnyt kivuttoman päivän? :( Kivut eivät aina ole kovia mutta sellaisia, että ne huomaa ja ne taustalla jäytää.

      Töistä suoriudun jotenkuten. En tiedä pitäisikö liikkua vai levätä.

      • Entinen vaivainen täti

        En ole mikään asiantuntija mutta kovasti sinun ongelmasi ovat saman tapaisia kuin minulla oli. Fysiatri voi olla oikea asiantuntija selvittämään tilannettasi. Vaikuttaa siltä, että olet kerta kaikkiaan ylirasittunut. Minulla oli koko kroppa jännittynyt, kun olin koko ajan menossa ja kaiken vapaa- aikani kuntoilin. Myös työ kuormittaa fyysisesti. En osannut rentoutua lainkaan. Nautin silti tosi paljon elämästä kun rakastin rankkaa liikuntaa ja sain siitä mielihyvää. Kuntotestin mukaan mahtava hapenottokyky ja lihaskunto. Kunnes alkoi tulemaan kipuja ja väsymystä. Kunto tuntui huononevan vaikka koko ajan urheilin. Olkapää kipu, hartiakivut, yläselkäkivut, kiristys ja kipu istuinkyhmyn kohdalla. Hirveä uupumus. Lopulta unettomuus. Ota huomioon, että kannat ylimääräistä painoa koko ajan mukanasi, se lisää esimerkiksi zumban rasittavuutta, mikäli teet tunnin täysillä. Minulla tuli kertakaikkinen romahdus lopulta istuinkyhmykivun jälkeen. Fyssari teki rankan lihaskunto-ohjelman jolla oli tarkoitus "parantaa lantion hallintaa". Kaksi viikkoa tein ja kivut yltyivät hirvittäviksi. Pakaralihasten kiinnityskohdissa ärhäkästä tulehdusta, kävely ei onnistunut enää. Kaikki lihakset jännittyneet ja erittäin kireät, venyttely pahensi tilannetta. Kivut levisivät koko kroppaan. Ihan muita hoitoja olisi tarvittu kuin lisää jumppaa. Liike ei minulle enää ollut lääke. Minulla tilanne alkoi viitisen vuotta sitten ja nyt olen siitä hiljalleen selvinnyt. En tosin enää pysty harrastamaan rankkaa liikuntaa, pienikin fyysinen ylirasitustilanne jumittaa selän, pakarat ja koko keskivartalon lihakset, olen oppinut tulkitsemaan tämän siten, että silloin pitää levätä. Entinen n 7 tuntia rankkaa liikuntaa viikossa on vaihtunut kevyempiin lajeihin. Päivittäin myös teen rentoutusharjoituksia, meditaatiota, tai miksi sitä nyt kukin kutsuu. Ei mitään hihhuli juttuja. Kuulostelen vaan kehon tuntemuksia ja rentoutan itseäni, ajattelen mukavia asioita ja siihen malliin.


    • Kankea Kaisa

      Mielestäni en kuitenkaan liiku liikaa. Ehkä sait väärän käsityksen tuosta listasta, missä mainitsin harrastamiani liikuntalajeja. Niistä ainoastaan kuntosali (1-2 x viikossa ja EI mitään repimistä ja rehmimistä hirveillä painoilla), Pilates 1x viikko ja kävelylenkit ovat säännöllisiä.

      Muut sitten päälle silloin kun sille tuntuu, ei edes joka viikko.

      Mikä diagnoosisi oli loppupelissä? Olitko töissä koko tuon ajan? Hyvä kuulla, että tilanteesi alkaa jo paranemaan päin :)

      Olin 1½ kk lomalla kesällä ja tilanne ei muuttunut miksikään, vaikka otin rennosti ja liikuin kun sille tuntui. Levottomuus ja samalla jäykkyys raajoissa paheni. Säryt ja kolotukset entisenlaiset, toinen käsi vaivaa enemmän kuin toinen.

      • Se sama ent. vaivainen

        No diagnooseja kyllä oli, mutta siis niistä ei mitään valaistusta tule: M54 .5 Lumbago, M76.0:Sdr hamstring l. dx, M54:selkäsärky, S33.6 Dislocatio prolongata A SI l.sin, M 76.3 Friction tractus iliotibialis dx, M76.6 tendopathia Achillei l.a, M41.9 Rotatiocoliosia levis, M75.1 Impingement subacromiale l.dx. Siinäpä niitä. Ihan sama se silloin oli mulle, minkä nimisiä ne ongelmat oli. Vain sillähän olisi ollut merkitystä, että saisi niihin apua ja kipuja vähemmäksi. Ja jutun ratkaisija siis olikin kiropraktikko, ei lääkäri. Jäljille kyllä pääsin fysiatrin avulla, joka teki siis diagnoosin S33.6 Dislocatio prolongata A SI l.sin. Aloin tutkimaan itse asioita ja niinpä minulla onkin vino pino kirjallisuutta näihin fyysisiin juttuihin liittyen. Itse sitten pähkäilin että mitäs tässä tarttis tehdä ja etsin osaavaa apua. Itse omin avuin ei siitä ollut enää mahdollista selvitä. Ja kiropraktikko ei enää mitään diagnooseja tehtaillut, alettiin vaan hoitamaan ongelmia. Yhden jutun tietty voisit kokeilla. Nimittäin Triggerpistehieronta. Etsi jostain fysioterapeutti tai hieroja, joka tekee triggerpistekäsittelyä. Se lievittää kipuja. Ainakin mulle se oli ihan ihmetys, miten voi olo helpottaa moneksi päiväksi ja lihaksiin tulla jopa rentoutta, kun käsitellään näitä triggereitä. Itsekin painelen niitä aina silloin tällöin kun vaivat uhkaa tulla uudestaan. Ne triggerithän aktivoituu esim epätasaisesta fyysisestä kuormituksesta (=työni).


    • min18

      Kannattaa hankkiutua ihan yksityiselle lääkärille. siellä ne OIKEASTI tutkii eikä vaan ala syöttämää masennuslääkkeitä ym. Itse hankkiutuisin myös neurologin puheille. Toivottavasti saat asiasi selville! :) itselläki monia oireita ja lääkäri vaan sano että mitä jos menisit psykologille... että voi olla raivostuttavaa!

      • Se sama ent. Vaivainen

        Juu ihan samaa mieltä että yksityiselle kannattaa hankkiutua. Julkisella ei mitään hoitoa saa eikä siellä mitään tutkita. Jos menet julkiselle, juttu menee täysin metsään. Juuri noista psyykkisistä ongelmista aletaan heti puhumaan, vaikkei niitä todellakaan olisi, korkeintaan lääkärillä itsellään voi olla. Jos on ylipainoa tms yleinen piirre, voidaan siitä kyllä aikansa jauhaa ja ihmistä syyllistää. Minä kun olen hoikka niin ei ollut sitä vaihtoehtoa. Vaikka oli useita vuosia jo ollut kipuja, niin pitäisi muka olla positiivinen asenne, että jee, kyllä nämä kivut on sitten ihania! Että ne sitten jalostaa ihmistä. Kyllä on onnellinen tilanne. Jos et siihen pysty, niin sanotaan, että on masentunut. Mun mielestä pikemminkin on epänormaalia, jos joutuu kieltämään todellisuuden ja olemaan niinkuin mikään ei tuntuisi missään. No, tosin sitäkin on tullut harrastettua. Ja mullekin turhaan sanottiin, että näille kivuille ei mitään voi ja että se täytyy hyväksyä ja niiden kanssa opetella elämään. Että et ikinä tule parantumaan. Mutta kyllä mun kivuille voitiin jotain. Se oli vaan taidoista kiinni. Ja olisiko halusta myös. Onhan lääkärin tosi helppo vain kirjoitella kipulääkereseptejä ja nonschaleerata potilasta. Mutta kyllä siis yksityiselläkin saa olla tarkkana. Osa sielläkin vain rahastaa. Se on niin paljon kiinni lääkäristä ja siitä, haluaako hän tehdä työnsä hyvin ja onko hän oikeasti kiinnostunut potilaan auttamisesta ja hoitamisesta. Mutta kannattaa muistaa, että yksityisellä voidaan helposti ehdotella jotain leikkausta. Ei kannata suostua. Pitää ensin tarkasti perehtyä omaan vaivaan ja sitten tarkasti miettiä, antaako itseään leikellä. Usein ei kannata. Myös kortisonipiikkejä voidaan helposti ehdotella. Sama juttu, pitää ajatella omilla aivoilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe