PalkkaTUKIlaki muuttuu!

Tiedätkö miten?

Kesäkuun 2014 alussa voimaan tulleen lain mukaan palkkatukea ei saa, jos mm. osa-aikaisille työntekijöille ei tarjota ensin kokoaikaista työtä.

Palkkatuen myöntämisessä tai työkokeilun järjestämisessä edellytetään jatkossa entistä tarkemmin, että työnantaja hoitaa työsopimuslain mukaisen velvollisuutensa tarjota työtä työntekijöilleen, jotka on irtisanottu, lomautettu tai jotka ovat osa-aikaisia.

Työtä tulee tarjota ennen palkkatukihakemuksen jättämistä tai työkokeilusopimuksen tekemistä.

Palkkatuen myöntäminen edellyttää lisäksi, että työnantaja on tarjonnut työtä tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille, joiden irtisanomisaika on päättynyt palkkatuen hakemista edeltäneiden 12 kuukauden aikana.

Vuoden 2015 alusta palkka tuki muuttuu prosentuaaliseksi!

Palkkatuen määräytymistä muutetaan niin, että työnantaja saa palkkatukena tietyn prosenttiosuuden työntekijän palkasta. Tähän asti palkkatuki on muodostunut perustuesta ja siihen maksettavasta lisäosasta.

Uudessa järjestelmässä on kolme porrasta. Tuen suuruus määräytyy sen perusteella, kuinka kauan työntekijä on ollut työttömänä.

1) Alle vuoden työttömänä olleen palkkakustannuksista voidaan korvata työnantajalle 30 prosenttia.

2) 1-2 vuotta työttömänä olleen palkkakustannuksista korvataan 40 prosenttia.

3) Yli 2 vuotta työttömänä olleen palkasta korvataan puolet. Sama koskee vammaisia ja pitkäaikaissairaita.

Palkkatuen muuttaminen prosentuaaliseksi osuudeksi palkkauskustannuksista vaikuttaisi yksittäisten yritysten saamaan palkkatuen määrään.

Yritykset, jotka toimivat aloilla, joilla on matalat palkkauskustannukset, saisivat nykyistä hieman pienemmän euromääräisen tuen.

Yritykset, jotka toimivat aloilla, joilla palkkauskustannukset ovat suuremmat, saisivat nykyistä hieman suuremman euromääräisen tuen.

Lakimuutoksen myötä palkkatukea voidaan maksaa myös tuntimäärältään alhaiseen työsuhteeseen.

9

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LomaanEIpalkkatukea

      Nykyisistä säännöksistä poiketen lomarahaa ja lomakorvausta ei pidettäisi palkkatuella katettavina palkkauskustannuksina.

    • 5 kk > 10 kk jäähy

      Niin sanottu jäähyaika pitenee 5 kuukaudesta 10 kuukauteen!

      Ns. ”jäähyaikaa” esitetään pidennettäväksi, koska palkkatuki on tarkoitettu rekrytointikynnystä alentavaksi tilapäiseksi tueksi.

      Tarkoituksena on, että palkkatuetun työn aikana henkilön työmarkkinavalmiudet paranevat siten, että hänellä on palkkatukijakson jälkeen edellytykset työllistyä avoimille työmarkkinoille.

      Em. tavoitteet huomioon ottaen ei ole tarkoituksenmukaista, että henkilön työllistymistä tuetaan palkkatukijaksoilla, joiden väliin jää lyhyt työttömyys.

    • Alle 1 v 30% tukea

      Ensivuoden alusta (1.1.2015) kaikki yli 300 päivää työttömänä olleet ovat ns. pitkäaikaistyöttömiä.

      Ennen pitkäaikaistyöttömästä sai korkeinta korotettua palkkatukea eli jopa yli 1300 euroa.

      Mutta samalla kun pitkäaikaistyöttömän määritelmä muuttuu 300 päivään, niin palkkatukilaki muuttuu siten että vaikka työtön on jo 300 päivässä pitkäaikaistyötön, yritys saa hänestä vain 30% palkkatukea?

      Ovatko nuo 300 päivää maksupäiviä vai ihan normaali päiviä johon lasketaan viikonloputkin?

    • Suomi kaatuu lamaan

      Miksi tälläisiä todisteluita tänne kirjoitetaan? Faktahan on:

      - älä palkkaa ketään uutta!

      - jos aivan välttämätön pakko on palkata joku niin ota virolainen: säästyt monelta ongelmalta ja murheelta ja valtavalta byrokratialta. Harkitse kuitenkin tarkkaan onko että on *mitään* muuta keinoa kuin palkata uusi henkilö? Etkö voisi esim. venyttää aikatauluissa?

      - älä palkkaa ketään uutta! Eikös tämä jo ollut? No joo, mutta parempi laittaa että menee varmasti menee jakeluun.

    • Luotto peliä

      "Palkkatukihakemuksessa työnantajalta tiedustellaan, onko työnantajalla tuotannollisista tai taloudellisista syistä lomautettuja tai irtisanottuja tai osa-aikatyötä tekeviä työntekijöitä ja onko työnantaja täyttänyt työsopimuslain mukaisen työn tarjoamisvelvollisuutensa."

      "Koska työ- ja elinkeinotoimiston tehtäviin ei kuulu sen arviointi tai valvonta, onko työnantaja täyttänyt työn tarjoamisvelvollisuutensa, työ- ja elinkeinotoimisto tekee päätöksen työnantajan palkkatukihakemuksessa ilmoittamien tietojen perusteella."

      Tässä vastaus siihen mitä joku joskus kysyi eli että mistä kukaan tietää ONKO yritys oikeasti tarjonnut entisille työntekijöilleen tai osa-aikaisille.

      Kukaan EI tiedäkkään varmasti vaan luotetaan työnantajan omaan väitteeseen.

    • Lainkiertoa vai ei?

      Työnantaja saa tuella palkatun suostumuksella siirtää tuella palkatun muun työn järjestäjän tehtäviin (niin sanottuun käyttäjäyritykseen).

      Siirtäminen edellyttää, että palkkatukea saava työnantaja ilmoittaa siitä ennen siirtämistä työ- ja elinkeinotoimistolle.

      Käyttäjäyrityksen on esitettävä työ- ja elinkeinotoimistolle selvitys siitä, että lomautetuille, irtisanotuille ja osa-aikatyötä tekeville on tarjottu työsopimuslain edellyttämällä tavalla työtä, jota tuella palkattu siirtyisi tekemään.

      Palkkatuen myöntäminen ei saa aiheuttaa myöskään käyttäjäyrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden aseman heikentymistä.

      Eli periaatteessa tällätavalla ei voi kiertää sitä että joku toinen, vaikkapa uusi juuri perustettu yritys, ottaisi pelkkiä palkkatuettuja töihin ja myisi niiden tekemän työn sellaiselle yritykselle joka juuri on irtisanonut omat työntekijänsä teettääkseen työn vuokrafirman palkkatuetuilla?

    • Laki muuttuu taas

      1.6.2014 alkaen kunta, yritys tai yhdistys ei voi työllistää ketään palkkatuella eikä työkokeiluun, mikäli joku työpaikan osa-aikainen työntekijä haluaa lisätyötä.

      Sen lisäksi yksikään organisaatio, joka lomauttaa tai irtisanoo ei saa työllistää palkkatuella, mikäli yt-neuvottelujen kohteena olevat tahtovat kyseistä työtä tehdä.

      Pelkona kun on, että työllistämistä käytetään "väärin". Tarkoitus on, että tukityöllistämisellä ei korvattaisi muuta henkilökuntaa.

      Uudet linjaukset uhkaavat kunnissa tuhansia erityisesti nuorille ja pitkäaikaistyöttömille tarkoitettuja palkkatuki- ja työkokeilupaikkoja.

      Suomessa työkokeilujen ja palkkatukityöllistettyjen määrä on vähentynyt yhteensä liki viidenneksellä. Tämä tarkoittaa yli 3000 henkeä.

      Ensivuoden alusta ne muuttaa lakia siten että sittenkin jotkut voi teettää hommia työttömillä palkkatuella tai ilmaiseksi työkokeilulla.

      Koska järjestöjen takaisinottovelvollisuus poistuu 1.1.2015.

      YTn, lomautusten tai potkujen, ei pitäisi jatkossa estää pitkäaikaistyöttömien työllistämistä kolmannen sektorin osalta.

      Nykyisin, jos ihminen irtisanotaan tai lomautetaan, niin työnantajalla on takaisinottovelvollisuus.

      Mutta tähän tehdään nyt sellainen muutos, että rekisteröity yhdistys, kolmannen sektorin toimija tai säätiö voi tästä poiketa, jos se palkkaa yli kaksi vuotta työttömänä olleen henkilön, sanoo ministeri IIhanainen.

      Ehtona kuitenkin on, että kyseinen työ ei ole elinkeinotoimintaan verrattavaa työtä.

      Eli saavatko orjatyöpajat nyt sitten kuitenkin ottaa ilmaistyöntekijöitä tekemään esim. it- tai viestintäalan hommia vai ei?

    • TyösopimuslakiMuuttu

      Palkkatuen uudistamisen yhteydessä hallitus esittää muutoksia työsopimuslakiin.

      Työsopimuslaki edellyttää työnantajaa tarjoamaan työtä ensisijaisesti jo kunnan palveluksessa oleville mutta lomautetuille, irtisanotuille tai osa-aikaisille työntekijöille.

      On selvää, ettei lainsäädäntö saa mahdollistaa vakituisen työvoiman korvaamista työllistämistoimien turvin, ministeri Ihalainen linjaa.. mutta...silti se nyt sallitaakin...

      Poikkeukset koskevat ainoastaan palkkatukeen oikeutetun, heikossa työmarkkina-asemassa olevan työllistämistä muuhun kuin elinkeinotoimintaan.

      Työsopimuslain muutos on sovittu työmarkkinajärjestöjen kanssa määräaikaiseksi vuoden 2016 loppuun, jolloin sääntelyn toimivuutta arvioidaan kolmikantaisesti.

      • Kunnille orjia

        Täähän on työttömälle HUONOMPI juttu, koska tottakai se työtön menee mielummin oikealla palkalla palkkatuettuun työhön ihan kunnon työtä tekemään, jossa on sentään pienenpieni mahdollisuus saada oikea työpaikka. Tai ainakin se näyttää CV:ssä hyvältä.

        Nyt tilanne on että työtön joutuu meneen kunnan tai jonkun orjatyöpajan paskahommiin mistä ei ole mitään hyötyä ja ne tietää ettei ne sinne koskaan kuitenkaan palkkaa mihinkään oikeisiin töihin.

        Tällä lakimuutoksella ei ollut mitään muuta syytä kuin se että kunnille saadaan ILMAISIA työntekijöitä niiden lomautettujen ja poispotkittujen tilalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe