Rahan arvoisia vinkkejä työttömille

oleva tuleva työtön

Poimin toisesta ketjusta pari ilmeisesti eri kirjoittajan tekstiä, jotka voivat osoittautua rahan arvoisiksi oleville ja tuleville työttömille. Tekstit eivät siis ole omiani.

Ensimmäinen kappale on nimimerkin "vapaa ajelehtija" ja sen jälkeiset nimimerkin "Veikko345".

Niin, nuo konsulttifirmat lupailevat yleensä liikoja ja työllisyyskursseilla mukanaolevat firmat hakevat usein vain ilmaista työvoimaa kurssin ajaksi. Joskus on kuitenkin mahdollista saada jalka firman oven väliin ja työllistyä. Ammattiliittoon kuulumattomilla/työkokemusta omaamattomilla korvaus kurssille osallistumisesta on todella mitätön, kuten mainitsit. Meillä, jotka on potkittu pois tuotannollis-taloudellisista syistä, tilanne on toinen, sillä kurssin ajalta saa korotettua ansiosidonnaista (muutosturvalisä), joka on huomattavasti korkeampi kuin normaali ansiopäiväraha. Lisäksi tulee tuo veroton kulukorvaus 9 € / päivä (vastaa veronalaisena tulona 350 - 400 € / kk). Laskeskelin, että kurssin ajalta käteen jäävä tuloni olisi vain muutamia satasia pienempi kuin ennen potkuja tienaamani palkka. Jos firma haluaa palkata minut kurssin jälkeen, on melko varmaa, että tarjottava palkka on selvästi pienempi kuin kurssin aikana saamani korvaus. Niinpä minun ei kannatakaan olla firmassa kovin aktiivinen vaan pitää pitkiä lounastunteja ja lorvailla paljon kahvihuoneessa. Kurssin päätyttyä voi sitten hakea uudelle kurssille. Muutosturvalisää saa 200 päivää, joten siinä ajassa ehtii käydä parikin puolen vuoden kurssia. Sen jälkeen tippuu sitten pienemmälle ansiosidonnaiselle, kunnes 500 päivää tulee täyteen. Sen jälkeen täytyy elää 700 euron työmarkkinatuella sekä säästöillä, joita kaikilla pitkän IT-uran tehneillä tulisi kyllä olla. ELI: Maksimoin kaikki yhteiskunnalta saatavissa olevat korvaukset vielä kun se on mahdollista. Lähivuosina Suomi-niminen pulju tulee nimittäin uppoamaan, se on varmaa.

Sarasta en tässä kommentoi muuten kuin että takavuosina minulla ja ex kollegoillani oli paljon tästä puljusta negatiivisia kokemuksia. Silti joissakin tapauksissa nämä diippadaappaa-koulutukset ovat ok. Itse ajattelen samalla tavalla kuin vapaa ajelehtija,

Jäin itse työttömäksi muutama kuukausi sitten. Bruttopalkkani oli noin 6000 euroa kuukaudessa (lisät laskettiin mukaan, peruspalkka oli pienempi). Saan ansiosidonnaista nyt verojen jälkeen noin 2000 euroa kuukaudessa (verotus kevyempää kuin palkkatyössä, työttömyyskorvauksesta ei mene työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksuja).

Työpaikkoja olen hakenut, noin 50 hakemusta olen lähettänyt, mutta ei duunia ole irronnut.

Mutta jos pääsisin työvoimapoliittisille kurssille, saisin korotettua ansiosidonnaista ja verovapaata ylläpitokorvausta 9 - 18 euroa per arkipäivä. Korotettu ansiosidonnainen tulee kunhan koulutus on merkattu työllistymissuunnitelmaan ja sitä maksetaan maksimi 200 arkipäivää eli käytännössä 11 kuukautta.

Minun tapauksessani korvaus verojen jälkeen olisi noin 3000 euroa kuukaudessa työvoimapoliittisen koulutuksen ajalta. Tämä vastaa Suomen verohelvetissä noin 5500 euron bruttopalkkaa kuukaudessa.

Eli alan nyt hakemaan työvoimapoliittisille kursseille, työharjoittelut hoidan kahvihuoneessa istuen...

6

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KarenssiaPukkaa

      Työttömänä olossa on yksi suuri ongelma ja se on TE-keskusten mahdollisuus katkaista työttömyysturvasi eli karenssi. Oletetaan tilanne, että olet potkittuna IT-ammattilaisena harjoitelmasssa jossain firmassa ja teet hommat puolihuolimattomasti. Jos pomot/omistaja on vittumainen, niin hän voi potkia sinut pihalle sillä syyllä, että olet tehnyt tarkoituksella huonosti töitä tai et ole tehnyt vaadittuja hommia. Tämän tiedon saa TE-keskus. Välittömästi tästä, sinun maksavalle taholle, eli liitolle, lähtee lappu, että henkilön työttömyysturva on katkaistu ja epäilty syy. Sitten joudut tekemään asiasta selvityksen, joka käsitellään aikanaan. Et saa tältä ajalta rahaa mistään. Jos TE-keskus päätyy karenssiin, niin tästä ei voi valittaa. Voit valittaa vasta maksavalle taholle ja valituksen käsittely kestää jopa vuoden. Jos sait esim. 2kk/3kk karenssin, niin rahat ovat tämän ajan pantissa ja joudut polttamaan mahd. säästöjä. Mikään ei takaa, että myöhemmin saisit rahasi takaisin.

      Tästä syystä en suosittele harjoittelupaikkoja, jos ei omaa kunnon motivaatiota ja halua työllistyä. Ettei käy huonosti...

      • "Liitto"

        Jos on yrittänyt parhaansa koko elämänsä ja saa siitä huolimatta karenssin, ei vaivauduta enää mitään selittelemään. Se on sitten takaisinmaksun aika koittanut.


    • Koulunpenkillä

      Tämä ansiosidonnainen on niin suosittu aihe, etten tiedä mihin tämän kysymyksen pukkaisi. Olen ollut vuoden alusta työttömänä 35 vuoden työuran jälkeen. Olen ollut ahkerasti koulutuksessa aivan toisella alalla, vaikka ikää on tullutkin. Koulutuksesta olemisesta maksetaan hyvä lisäkorvaus eli siinä mielessä kannustetaan.
      Ote kassan sähköisestä tilanteesta:
      - Ansioturvan 500 päivää: käytetty 195/ 500
      - Korotettu ansio-osa 200 päivää (työllistymistä edistävät palvelut): käytetty 156/200
      - Korotettu ansio-osa 90 päivää (pitkä työura): käytetty 0/90
      - Korotettu ansio-osa 100 päivää(pitkä työura, vanha laki): käytetty 0/100
      - Korotettu ansio-osa 150 päivää (pitkä työura, vanha laki):
      käytetty 0/150
      Eli ansiosidonnainen ja työllistämistä edistävät palvelut kuluvat yhtä aikaa, mitä sen jälkeen kun 200pv loppuu?

      • asdfaadsf

        "mitä sen jälkeen kun 200pv loppuu?"

        Menet töihin? Eiikös kouluttautumisen tarkoitus ole se? Sen verran pitää olla positiivista ajattelua, että ajattelee tässä vaiheessa saavansa koulutuksen jälkeen töitä. Ja onhan 200pv kohtuullisen pitkä aikakin. Kovaa opiskelua, vanhojen taitojen hyödyntämistä, positiivista ajattelua, eiköhän sillä?


    • Koulunpenkillä

      Tyypillinen vastaus tällä kanavalla, ei tosin kysymykseen. Kuinkas nopeasti asdfaadsf luulet, että 60vuotias koko on elämänsä it-alalla työskennellyt henkilö oppii rakennusalan ammattitaidon, jolla pystyy kilpailemaan kymmeniä vuosia nuorempien kanssa. Ja mikähän osa-alue se tällä alalla olisi?
      Tervetuloa vain tähän ikään ja katsotaan mikä on sun tilanne.

      • Vapaa ajelehtija

        Noissa luvuissa on jotain häikkää. Sinunhan olisi pitänyt saada korotettua ansio-osaa pitkän työuran takia niiltä päiviltä, kun et ole ollut kursseilla. Eli jos olet saanut ansiosidonnaista yhteensä 195 päivältä, joista 156 päivää korotettuna ansio-osana työllistymispalveluihin osallistumisen takia, olisi sinun pitänyt saada lopuilta 39 päivältä korotettua ansio-osaa pitkän työuran takia.
        Vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan pitkän työuran perusteella maksetaan korotettua ansiosidonnaista max 90 päivää (aiemmin 100 päivää). Eli jos olet jäänyt työttömäksi tämän vuoden puolella, saat korotettua ansio-osaa yhteensä enintään 290 päivältä (200 90), lopuilta 210 päivältä maksetaan sitten normaalia ansiosidonnaista. Nuo vanhan lakien mukaiset korotusosat eivät siis koske sinua, jos olet jäänyt työttömäksi vuoden 2014 puolella.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe