Rakennuslupa sisätiloihin + kuka tekee piirustukset?

Remppatäti

Mistä tietää minkälaiset toimenpiteet omakotitalon sisätiloissa vaativat rakennusluvan? Ainakin asuintilan käyttötarkoituksen muuttaminen ja kantaviin rakenteisiin koskeminen, mutta joku muu, mikä?

Entä minkä ammattinimikkeen omaavat ovat päteviä laatimaan rakennuslupaan tarvittavat piirustukset?

4

463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puht. piirtäjä.

      Rakennustarkastaja tietää.
      Että sinne vaan suunnitelmineen, niin asia selviää kerralla.
      Yleisesti ottaen tulisijan- märkätilojen rakentaminen, palo-osastointien muuttaminen. Rakennuslupa vaatii sen pyrokratian, kuin uudisrakenuksessakin.
      Pienemmät rempat voivat vaatia vain muutosluvan, piirustukset siihen voi laatia vaikka minä ja rempan tekijä voi ne allekirjoittaa.

    • Lainsäädäntö tai rakennusmääräykset eivät anna yksiselitteistä vastausta kysymyksiisi. Kummassakin asiassa isohkoja kuntakohtaisia eroja. Yleensä kunnan rakennusjärjestyksessä kerrotaan eritasoisten lupien tarve tapauskohtaisesti. Rakennuslupaa edellytetään yleensä silloin, kun rakennuksen tilastoitavat tunnusluvut muuttuvat tai toimenpide vaikuttaa käyttö- tai paloturvallisuuteen. Pienemmät muutokset esimerkiksi huonetilojen käyttötarkoituksiin vaatii usein toimenpideluvan - ja monia pikkuhommia saa tehdä ilmoitusmenettelyllä. Mutta niin kuin sanottu, asiaa kannattaa tarkastella rakennusjärjestyksestä - ne löytyy varmaan kunnan nettisivuilta.

      Vähän saman suuntaista juttua voisi sepustaa tuosta tittelihommasta... kunta- ja tapauskohtaisesti se vaihtelee.

      • ohjeet on laissa

        rauno-kangas-nimimerkillä väärää tietoa. Maankäyttö- ja rakennuslaki kyllä selvästi määrittelee kuka ja miten rakennuspiirustukset tulee laatia.

        120 § sanoo, että: "Rakennussuunnitelma sisältää rakennuksen pääpiirustukset, joihin kuuluvat asemapiirros sekä pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset. Erityissuunnitelmat sisältävät tarpeelliset muut piirustukset, laskelmat ja selvitykset.
        Rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset."

        Suunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on lisätietoa kohdassa 120 e §
        Ko. lain kohdassa suunnittelijat jaetaan kolmeen vaatimustasoon 1) vaativat kohteet 2) tavanomaiset kohteet 3) vähäiset suunnittelutehtävät.

        Eli kohdassa 3) Vähäiset suunnittelutehtävät (joka ehkä huoneistoremontti on, etenkin jos kantaviin rakenteisiin yms. ei puututa), vaaditaan suunnittelijalta: "rakennuskohteen ja suunnittelutehtävän laatu ja laajuus huomioon ottaen riittävä osaaminen".
        Asiaa selvennetään vielä näin: "3 momentissa edellytetystä kokemuksesta on oltava kyseisen suunnittelualan suunnittelutehtävistä. Korjaus- tai muutostyön suunnittelijalla tulee olla kokemusta korjausten tai muutostöiden suunnittelutehtävistä".

        Lisäksi rakennuskohteessa vaaditaan pääsuunnittelija, josta sanotaan: "Pääsuunnittelijan on täytettävä rakennus- tai erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimukset vähintään samalta tasolta kuin kyseisen rakennushankkeen vaativimmassa suunnittelutehtävässä. Hänellä on lisäksi oltava asiantuntemus ja ammattitaito johtaa suunnitelmien yhteensovittamista."

        Pääsuunnittelija voi olla joku toinen kuin piirustusten suunnittelija, mutta se on sitten eri asia, suostuuko hän ottamaan vastuun kyseisistä piirustuksista, etenkin jos ne olisivat rakentamisesta mitään ymmärtämättömän tekemät.

        Parhaan vastauksen aloittaja saa kysymykseensä kuntansa rakennusvalvonnasta, usein, etenkin pienimmissä kunnissa saa myös tietoa mahdollisista suunnittelijoista.

        Vanha sanonta "viiden markan suutari tekee kymmenen markan virheen" pitää monissa asioissa paikkaansa. Suosittelen käyttämään suunnittelussa vain alan ammattilaista.


    • wierd

      Remppatäti, kysymyksesi on vähän oudosti asetettu. Onko sinulla hirveä tarve tehdä kodissasi jotain joka vaatii rakennusluvan mutta ei kuitenkaan noita mainitsemiasi asioita?

      Ei muuten mutta yleensä remontti lähtee jostakin tarpeesta tai toiveesta eikä toisin päin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3500
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2932
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2820
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2708
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      22
      2614
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2415
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      236
      2011
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1847
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      42
      1763
    10. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      159
      1666
    Aihe