Mies, joka välttelee muita miehiä

omin avuin selvitään

Olen koko elämäni luokitellut itseni ns. yksinäiseksi sudeksi, joka pärjää ilman sen erikoisempaa seuraa eikä kaipaa sosiaalisuutta. Olen pitänyt itseäni outolintuna, sosiaalisten suhteiden ylläpito on ollut aina haastavaa ja uusien tuttavuuksia saaminen puolestaan hidasta. Elämästäni kului 26 vuotta tämän ajatuksen kanssa. Voisi sanoa, että joka päivä nämä ajatukset pyörivät päässä vähintään kerran.

Eilen, voisi sanoa että jopa vahingossa, tajusin käyttäytyväni oudosti. Käyttäydyin kuten aina käyttäydyn, mutta huomasin keskustelukaverin käytöksestä että hän oli jotenkin todella varautunut. Aina kun puhun muiden miesten kanssa en pysty katsomaan toista silmiin pitkiä aikoja, katse aina harhailee jonnekin horisonttiin. En myöskään uskalla ottaa rennosti tai puhua mistään sellaisesta, joka saattaisi nostattaa keskustelukumppanin kanssa negatiivisiä fiiliksiä. Minulla on tavallaan aina ollut sellainen tietynlainen rooli päällä, kun keskustelen ihmisten kanssa. Luulin tekeväni näin kaikkien kanssa, mutta sitä tapahtuukin vain miesten kanssa! Naisten kanssa osaan olla rento ja voisin käydä maat ja taivaat läpi keskustellessa eikä se tunnu missään. Katsekontaktin kanssa ei ole mitään ongelmia ja huumorikin lentää.

Näen selvästi, että nämä ongelmat ovat tulleet minulle lapsuudenkodista, jossa päihderiippuvainen isäni käyttäytyi väkivaltaisesti perheenjäseniämme kohtaan ja riehui sekavassa olotilassaan; milloin tavarat lenteli, milloin mies itse ryömi pitkin asunnon lattioita huurupäissään.. Se oli miltein jokapäiväistä. Muita vaikuttavia miehiä minulla ei ole elämässäni ollut, sukua ei ole eikä veljiä joita ihailla. Aikuisuuteen asti elin lopulta äitini ja siskojeni kanssa ja voisi jopa sanoa, että naisten ajatusmaailma ja käytös ovat minulle paljon tutumpia mitä miesten. Mikä on kummallista, kun kuitenkin itse olen mies. Sitä on hankala selittää..

Kun ikää tuli pyrin noudattamaan eri tahoilta saamiani neuvoja; jätä vanhat tapahtumat taaksesi ja jatka vain eteenpäin. Ajan saatossa tämä kaikki vain jäi kummittelemaan elämääni jonkinsortin painajaisena. Elin niin, että kielsin sen kaiken, kielsin koskaan olleeni lapsi enkä halunnut muistella mitään, mikä minua siitä muistutti. Kielsin että minulla on koskaan ollut isää ja että se sieluparka joka meidän perhettämme häiriköi oli vain häiriintynyt tauti, joka vain sen hetken meitä myrkytti kunnes siitä päästiin eroon.

Nyt minua hitusen jopa naurattaa, että kaikki sosiaalisuuteen liittyvä mikä omassa elämässäni olisi voinut mennä paremmin ja kaikki ne ongelmat lapsuudestani ja omasta outoudestani, jotka ajatuksiani ovat kiusanneet ovat vaikuttaneet alitajuntaisesti niin, että olen "vältellyt" miehiä koko elämäni ajan huomaamattani. Ja että minulla kesti näin kauan tajuta mikä minua oikein on vaivannut, miksi ihmiset minua karttavat. Kaikki oli simppelisti peräisin siitä omasta käytöksestäni muita ihmisiä kohtaan. Vaikken ole se penaalin terävin kynä en uskoakseni ole tylsimmästäkään päästä. Hämmästyttää miten sokea sitä voikaan olla omille tavoilleen... Ja miten helppoa tämän kaiken korjaaminen olisi ollut! Jos vain olisin tajunnut!

Ennen kuin karkaan täysin aiheesta haluisin kysyä, että onko täällä muita, joiden käytökseen on perhehistoria vaikuttanut tällä tavoin? Varsinkin muita miehiä, jotka pelkäävät tai karsastavat muita miehiä, koska ei ole elämässä ollut yhtäkään positiivista maskuliinista esimerkkiä jota seurata?

Askel kerrallaanhan tästä edetään, harmittaa kun on tullut oltua niin sokea. Niin monta hyvää ystävää, niin monta tulevaa työpaikkaa ja tilaisuutta mennyt varmasti hukkaan vain sen takia, etten ole tajunnut käyttäytyväni oudosti..

8

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Moroooo

      En välttele miehiä tai naisia, mutta olen huomannut että perheen käytös tai asennoituminen on vaikuttanut minuun. Valitettavasti vaikuttaa yhä, ja silloin kun olen päässyt eroon tavallista pidemmäksi ajaksi heistä alkaa jotenkin pääkin selviytymään.

      Mutta sitten taas vaikka jouluna, kun ollaan yhteyksissä, kaikki loksahtaa juuri kuten aina ennenkin on ollut. Sitten siitä kun jatkan taas itsekseni niin se vaikutus ei lakkaa heti vaan heijastuu vaikka uusiin tuttavuuksiin ja tilanteisiin. Jäljestä päin tajuan mokani ja käytökseni, joka hävettää, tai sitten harmittaa oma pessimistisyys ja toisiin suhtautuminen. Usein monilla ihmisillä on ollut hyvin positiivinen ja avara mieli, mutta perheen kautta oma ajatteluni on negatiivisoitunut esim. niihin työmahdollisuuksiin tms. mikä on vaikuttanut ilmapiiriin ja työtehoon.

      Silloin kun pääsen itse sellaiseen mielentilaan missä tiedän olevani parhaimmillaan tai paremmin, unohdan helposti perherasituksen, ja alan yllättäen pitää tiiviimpää yhteyttä, mistä seuraa taas sekasotkua.

      Toisaalta, ajattelen usein asioista hyvin eri tavalla ja keskusteluaiheeni ei useinkaan kiinnosta varsinaisesti muita. Netistä löydän kyllä samoista jutuista kiinnostuneita, joihin en kyllä ole muodostanut yhteyksiä. Toisaalta, ei minua kiinnosta moni yleinen juttukaan.

      Rasittavinta on se että yleensä perhe pyrkii neuvomaan miten minun tulisi elää ja suhtautua asioihin. Joskus ristiriitaisesti.

      Kärjistettynä esimerkkinä: jos joskus joku x ikään kuin käyttäytyy esim. narsistisesti, minua tai ehkä toista loukaten, tulee minulle syy ja ajatus että noin ei ole hyvä olla tai tehdä. Kun sitten virittelee keskustelua jonkun y:n kanssa niin tämä alkaa neuvomaan minua että minun pitäisi ottaa mallia x:stä.

      Tämä on jo monesti koettu, mutta juuri tältä syksyltä tuli samanlainen tapaus. Aikaisemmin kun olen sitten toiminut ikään kuin kuten on neuvottu niin olen kyllä saanut näpeilleni oikein kunnolla, että eipä se tapani tai tekoni ollut ok. Turha yrittää edes perustella että juuri tämä x käyttäytyi näin, ja nyt minä kun kerta neuvoit toimimaan kuten hän, toimin näin, että kumpiko nyt on oikeassa.

      Aina minä olen väärässä eikä minun kritiikkiä oteta vastaan. Aina joko juttu ei jatku, tai sitten viesti on se "sinä et nyt ymmärrä"... ja sama homma eli neuvominen jatkuu ja minun pitäisi siis elää, olla ja ajatella kuin x. Mutta kun en voi, kun näen ja törmään siinä vaikka sitten siihen narsismiin.

      Siis on kummallista että kun x toimii juuri näin, niin hän on oikeassa ja vieraat väärässä. Tilanne on ollut juuri oikeanlainen ja x täydellinen. Kun minä teen samoin, alkaa minun syyllistäminen. Kaikki myönteiset ajatuskuviot ja mielenrakenteet tuhotaan järjestelmällisesti.

      Nyt olen päättänyt että enää en jatka tätä orjuutta. Otan pitkäjänteisemmän lopputilin perheestä, jonka kanssa on liian monesti mennyt sukset ristiin. Turha muidenkaan on enää syyllistää minua tai käytöstäni. Olen kasvanut juuri liian suuressa perheen vaikutuspiirissä ja seuraukset näkyvät. Jos jollainen on jotain sanomista niin sanokoot vaikka suvulle mutta mulle on turha aukoa päätä.

      Alan, olen ja elän jatkossa kuten musta tuntuu ja muut vaikeroikoot!

      PS: yksi minua nuorempi käyttäytyi minua kohtaan vuosia "väkivaltaisesti". Se jäi muistoksi vuosiksi ja aloin aina pelkäämään häntä. Tänä vuonna taisi olla ensimmäinen kerta kun en enää pelännyt. Tiesin kyllä että hänen teoistaan se lähti liikkeelle ja että hän on nyt muuttunut, mutta vasta nyt osasin olla pelkäämättä häntä ja hänen seuraa. Eli kestää, kestää ja kestää uskomattoman paljon... kun on pitkä pinna?

      • omin avuin selvitään

        Se on kamalaa, kun oppii siihen negatiiviseen asenteeseen omien rakkaiden kautta. Meilläkin perheessä on ollut niin kauan kuin muistan kyyninen ja katkera sävy hyvin monia asioita kohtaan. Varmasti johtuen kaikista niistä vastoinkäymisistä, mitä perheellemme tuli pääosin isämme tekemisien takia. Hyvänä esimerkkinä se, että jos joku meistä saavuttaa elämässään jotain positiivista se samantien lynkataan sanoen "se on liian hyvää ollakseen totta, älä usko, älä luota". En ihmettele yhtään miksi niin monella ihmisellä on paha olla, jos useampi meistä opetetaan jo lapsesta pitäen uskomaan tällaiseen ajattelumaailmaan.. Kuinka paljon se vaikuttaa meihin ihmisinä ja kaikkiin niihin, jotka ovat kanssamme tekemisissä.

        Olen myös kummastellut tuota, että miksei vanhempien vaikutusta lapsen elämään ole tutkittu siltä ajalta, kun nämä lapset ovat jo kasvaneet aikuisiksi? Kun on hoettu lapsuudessa monesti, ettei kukaan muu ole välittänyt kuin äiti itse kunnioitan kyseistä ihmistä suunnattoman paljon. Tämä on kuitenkin näkynyt myös sellaisena tapana, että näin aikuistuttuani en uskalla enää heittäytyä mihinkään mukaan enkä ottaa riskejä, koska koen edelleen olevani tilivelvollinen äidilleni ja kaikki virheet mitä teen koen pelkkänä loukkauksena kyseistä ihmistä kohtaan. En uskalla elää, en uskalla päästää itseäni irti ja nauttia mistään, koska pelkään epäonnistuvani ja tuhoavani jotakin, mikä on vain omassa päässäni. Äitini ei varmasti ajattele tällä tavalla, hän vain toivoo että olen onnellinen ja rakennan itselleni paremman elämän mitä hän pystyi tarjoamaan sen alkutaipaleella. Enkä sanoisi itseäni "mammanpojaksi", muutin omilleni heti kun täysi-ikäiseksi tulin ja vakituisiin töihinkin pääsin, kunnes YT-neuvottelut iski ja nyt sitä vain yritetään selvitä.. Mutta itsenäisyydestä huolimatta se ajatus kummittelee päässä, että nimenomaan minun pitää olla mahdollisimman täydellinen, ettei äiti joudu taas kokemaan pettymystä elämässään (mitä on todellakaan halua tapahtuvan).

        Onneksi olet päässyt ns. karkuun niitä ihmisiä, jotka ovat asennettasi ja mielialaasi myrkyttäneet. Tuo on harvinaisen tuttu tunne ja se kuinka ristiriitaiselta se tuntuu, kun rakastaa kyseisiä ihmisiä niin paljon, muttei kuitenkaan pysty elämään täysillä ja kuten toivoisi niin kauan, kuin pitää kyseisiä ihmisiä lähellään. Tiedän, että varmasti tämä aihe jakaa mielipiteitä, koska pitäisi olla kiitollinen siitä, että on edes joku joka välittää ja yrittää ohjata parempaan suuntaan elämässä. Sen vain kun perhe ymmärtäisi, että aina se oikea ei ole sama kuin onni ja väärä ei ole sama kuin epäonnistuminen.. Jokainen meistä on jonkun lapsi, mutta olemme myös yksilöitä, aikuisia ihmisiä, jotka yrittävät luoda identiteettiä sen raunioituneen minänsä tilalle. Vaikeaa se on, jos elämässään jokainen valinta tulisi punnita jonkun ulkopuolisen arvoja miellyttäväksi.


    • kyselijä

      Miten sun kiinnostuksen kohteet ja harrastukset, ovatko ne miesmäisiä vai oletko muutenkin luonteeltasi enemmän feminiininen?

      Entä tuleeko tuo ongelma esiin ihan kaikkien miesten kohdalla? Ei siis väliä onko tosimies, hetero, homo jne...

      • omin avuin selvitään

        Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat sellaista peruskauraa; tietokoneet, sarjakuvat/tatuoinnit, jääkiekko.. Nyt kun iän puolesta alan lähestymään sitä pistettä, että pitäisi miettiä jo tulevaisuutta tarkemmin ovat harrastukset jääneet pätkätöiden jalkoihin. Kuvataide kuten piirtely ja maalaus ovat aina olleet lähellä sydäntä, sen voisi toki nähdä jollakin tavalla naisellisena touhuna. Ei ole koskaan tullut sellaista paloa esim. autoihin, mitä muilla miehillä näyttää olevan. Johtunee siitä, ettei meillä ollut koskaan autoa tai edes varaa moiseen.

        En ainakaan usko, että noilla ominaisuuksilla olisi mitään vaikutusta käytökseeni. Luonnollisesti huomaan vältteleväni eniten sellaisia miehiä, jotka muistuttavat isääni käytöksensä ja puheenaiheiden perusteella. Ja tämä on todella sääli, koska isäni oli juuri sellainen "tosimies". Hänestä olisin voinut saada hyvän mallin, jos hän olisi saanut päihdeongelmansa hoidettua ja mielenterveytensä kuntoon. Sen sijaan sitten opin karsastamaan kaikkia niitä miehiä, joilta olisin saanut suuntaa sille oman "sisäisen äijän" löytämiselle. En osaa antaa itselleni lupaa olla äijä, koska pelkään että minusta muuttuu samanlainen pettymys kuin isästä. Teen kaikkeni, jotta olisin hänen vastakohtansa.

        Huhhuh, tässähän oppii itsestäänkin yhtä sun toista, kun kirjoittaa ajatuksia ylös.


    • Itse pystyn samaistumaan aloittajaan todella paljon ja traumaattinen lapsuus on minullakin ollut ja juuri isä oli se ns aiheuttaja. Eli kyllä meitä on muitakin ja olisi kiva jos löytyisi joku joka ehkä on päässyt tästä ns miespelosta eroon ja kertoisi että miten se tapahtuu.

      • omin avuin selvitään

        Vaikkei traumaattisessa lapsuudessa mitään hienoa olekaan lohduttaa kuulla, ettei ole yksin tällaisen asian kanssa. Tämäkin on sellainen asia josta luulisi olevan jo tietoa saatavilla, mutta hyvin vähän nimenomaan näitä asioita koskevia artikkeleita on tullut vastaan.


    • ........

      Joo, ette ole ainoita :(

    • tässäki yks

      Moi, tulee vähän myöhään vastaus mutta toivottavasti luette näitä vielä. Olen huomannut itsestäni samanlaisia asioita mutta vain elänyt niiden kanssa, ei mulla sinänsä mitään "pelkoa" miehiä kohtaan ole mutta en vain tule muiden miesten kanssa toimeen. :)

      Mulla samantyylinen tarina. Isäni oli alkoholisti ja sen jälkeen ei ollut mitään maskuliinista hahmoa elämässä, paitsi vaari, mutta hän oli aina hyvin vähäpuheinen. Sisko löytyy joten pikkulapsena tuli kotona katseltua paljon myös tytöille suunnattuja piirrettyjä yms.

      Olen huomannu vuosien aikana tulevani huomattavasti paremmin toimeen naisten kuin miesten kanssa. Olen aina hyvin varautunut muita miehiä kohtaan ja saatan reagoida tuttavalliseenkin kontaktiin melko tympeästi tai loukkaavasti. Suurin osa kavareistani on aina ollut naisia, pari miespuolista kaveria kyllä löytyy, mutta juuri semmosia harvoja tapauksia keiden kanssa tulen toimeen. Heidänkin kanssaan tulee juteltua varmaan enemmän heidän tyttöystäviensä kanssa kuin heidän itsensä, heh.

      Olen ihan hetero mies ja noista maskuliinisista ja feminiinisistä puolista voisin kertoa että ns. miehiset harrastukset eivät paljoa kiinnosta, kuten autot, urheilun seuraaminen jne. Tosin tekniikka sujuu ja olenkin teknisellä alalla. Toisaalta harrastan paljon taiteita, kuten musiikkia ja kirjallisuutta jne.

      Oon ollut melko tietonen mun "tilanteesta" enemmän tai vähemmän aina. Mutta en ole pahemmin sen antanut haitata. En koe menettäneeni hirveästi, pystyn jotenkin toimimaan tarvittaessa kuten juuri esim työhaastatteluissa, käytös on silloin kyllä vähän väkinäistä ja jäykkää, mutta eikös se muutenkin voi joskus olla ko. tilanteissa.. Naisetki tykkää kun on kunnollinen mies, joka osaa kuitenkin kuunnella ja jotenkin samaistua naisen tunnemaailmaan ..plus osaan virittää tunnelman kun itsekin arvostan sitä tunnelmaa :)

      Olen melko varma että olen tällainen koska isää ei ollut ja naiset mut kasvatti. Mihinkään kallonkutistajalle en mene koska en itse näe mitään väärää itsessäni ja elämässä menee ihan hyvin. Asiaa pohtiville sanoisin että ei se ongelma ole niin paha kuin miltä se tuntuu, ellei siitä itse tee itselleen ongelmaa. Tsemppiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      5156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4643
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2976
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      31
      1955
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1726
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe