AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / KINKKU LEIVINUUNISSA?

KINKKU LEIVINUUNISSA?

5 Vastausta 6 825 Lukukertaa
Paljonko pitäis olla leivinuunissa lämpöä ennenkuin laitatte kinkun sinne?
Tiedän että jokainen uuni on omanlaisensa mutta kertokaa kuinka itse sen teette ja minkälaisessa leivinuunissa?
Pakko tehdä tänään harjoituskinkku : )
Toivon vastauksia piakkoin!!!

Pitkä mieto lämpö

Lämpöä ei tarvitse olla kuin 100 astetta mutta sitä pitää olla pitkään.

Perinteinen käytäntö on lämmittää leivinuunia kunnolla, useampi pesällinen puita. Jos iso uuni niin jo edellisenä päivänä pari pesällistä.

Ensin paistetaan piirakat ja joulutortut jotka tarvitsevat kovan lämmön +200 astetta, sitten laatikkoruokia ja lopuksi pitkää kypsytystä tarvitsevat kinkut ym.

Eli alkulämpötila +120 - +100 astetta ja aikaa monta tuntia, esim. yön yli. Liha kypsyy vielä +70 - +80 asteen jälkilämmössä.

Iso, monen kilon kinkku, vaatii aikaa. Tärkeätä muistaa ottaa kinkku huoneenlämpöön reilusti ennen uuniin laittoa!

paistopussi?

Entä oletteko käyttänyt paistopussia vai onko joku muu hyväksi havaittu menetelmä? Vai onko kinkku vain uunivuuassa?

ei paistopussia

Sori kun tulee vähän myöhään, mutta ens jouluksi ehtii ainakin. Eli itse en käytä paistopussia leivinuunissa koska tahdon kinkkuun eri maun kun sähköuunissa. Kaikki uunit käyttäytyy erilailla opetelkaa omanne. Itse tein viime jouluna ekaa kertaa tiilerin takkaleivinuunissa. Onnistui mainiosti näin. Pidin edellisenä iltana leivinuunissa kunnolla tulta pari pesällistä (tulien sammuttua uunissa oli 320°). Kun seuraavana päivänä laitoin kinkun uuniin mittarissa lukema 150°. Huoneenlämpöinen kinkku jäähdytti uunin parissa tunnissa ja uuninlämpömittari näytti enään 90° ajattelin että mitähän tästä tulee ja laskin tunnit, että kauan saan nukkua. Kun sitten kello herätti ja menin katsomaan kinttua, uunissa oli taas 110° ja kinkussa 80°, luulin kinkun menneen jo liikaa ylikypsäksi, mutta eipäs ollutkaan se oli paras kinkku mitä meillä on koskaan ollut. Sitä pystyi leikkaamaan hajoamatta ja se oli mehevä.

sopiva lämpö

Meidän leivinnuuni on ikivanha, ajalta ennen sähköuunia, ja joulukinkkumme on lähes aina paistettu siinä, edesmennyt mummomme osasi kinkunpaiston niksit, mutta onnistuu se meiltä jälkipolviltakin. Uunin lämpötilan tunteminen kannattaa opetella niin että tietää kauanko uunissa pysyy se sata astetta, kannattaa hankkia lämpömittari uuniin eikä sinnitellä kinkkumittarilla. Erämiehen viestissä oli paistolämpötilat mainittu hyvin, eli 120 asteista kuumempaan ei kannata laittaa! Meillä kinkku on ollut jälkilämmössä yön yli.

Joskus sivusta seurannut

pelkältä intuitiopohjalta;

poltat pari kunnon pesällistä puita

laitat huoneenlämpöisen kinkun (noin 7 kg) uuniin

annat olla uunissa n 12 tuntia

jos kinkku on isompi, lämmitä uuni kuumemmaksi
 /   /  / KINKKU LEIVINUUNISSA?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta