Luonnontiede ja Genesis-luominen

tieteenharrastaja

Palstan ydinkysymyksen voi myös kääntää ympäri etsimällä tapoja nähdä Raamatun ensimmäiset luvut vertauskuvina nykyihmisen evoluutiokehityksen merkittävimmistä käänteistä. Kirjan ”Kalaharin aamunkoitto (Lasse Berg, 2005) luvussa ”Uusi elämä” (s.216-) on muutama viittaus tähän. Teksti on vähemmän tieteellistä kuin vaikkapa Diamondin - Berg on kirjailija-toimittaja - eikä myöskään niin modernia kuin Stringerin, mutta esitys on elävää ja viitetiedot vakuuttavia.

Nykyihmisen keräilijä-metsästäjävaiheen (sadasta kymmeneen tuhatta vuotta sitten) Berg esittelee paratiisina:

”Hakeuduimme vaihtelevaan ympäristöön lähelle meriä, jokia ja järviä, missä oli lähellä metsää ja runsaasti avoimia ruohotasankoja, joilla vaelsi ravinnoksemme riistaa. Kehittyneet työkalut helpottivat metsästystä yhä enemmän. Se oli hyvää elämää, silloin kun ilmasto oli suotuisa. Ihmiset olivat vahvoja ja terveitä koko elinaikansa. Se oli myös mukavaa elämää. Leijonat nukkuvat tai seurustelevat keskenään 22 tuntia vuorokaudessa. Ahkera metsästäjä saa kyllä enemmän ruokaa mahaansa tänään, mutta on tehnyt lopun riistasta huomenna. Metsästäjien ja heidän saaliinsa välille syntyy normaalisti tasapaino. Tässä tasapainotilanteessa oli maapallolla kahdeksan miljoonaa ihmistä.”

Siirtymisen keräilystä maanviljelyyn ja karjanhoitoon Berg nimeää syntiinlankeemukseksi ja kuvaa myös karkotuksena paratiisista:

”Kaikkialla, missä ihmiset alkoivat järjestelmällisesti viljellä maata ja pitää kotieläimiä, heidän terveytensä heikkeni. Heidän jäänteissään näkyy merkkejä kulumisvioista, ravinnonpuutteesta, karieksesta, reumasta ja aikaisemmin harvinaisista infektiosairauksista. Ensimmäiset maanviljelijät olivat myös pienempiä kuin metsästäjät olivat olleet. .. Mukava keräilijäelämä, johon kuului paljon jutustelu ja vähän työtä, vaihtui loputtomaksi raatamiseksi aamuvarhaisesta iltamyöhään.”

Tässä kohtaa kirjailija siteeraa Mooseksen kirjan jakeita ”Olkoon maa sinun takiasi kirottu. Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi niin kauan kuin elät…” Sitten hän siirtyy tarkastelemaan, miksi ihmiset järjestivät elämänsä niin, että se muuttui aikaisempaa olennaisesti kurjemmaksi ja rasittavammaksi. Vaikka tulos olisikin ollut heille yllätys, mikseivät he palanneet edeltävään tapaansa elää. Siinä tulee lopulta vastaan vedenpaisumuskertomus.

”Uutta ei ollut maan viljeleminen, vaan se, että ryhmä asettui vuosikausiksi paikalleen elääkseen maanviljelyllä. Se ei ollut mikään itsestään selvä kehityskulku. Kyse ei ollut, kuten aikaisemmin on luultu, väistämättömästä evoluutiosta kohti korkeampaa kulttuuria ja parempia elinehtoja. Elämä muuttui päinvastoin vaikeammaksi.”

Maanviljelyyn siirryttiin asteittain alkaen noin 15´000 vuotta sitten, eivätkä ensimmäiset vuosituhannet vielä aiheuttaneet erityisiä vaikeuksia. Jäätiköitymisvaiheen lopun ilmastonmuutokset pakottivat ajoittain palaamaan keräilyyn ja metsästykseen, jolla eräät pienet ihmisryhmät edelleenkin elävät.

”Tämä ankara aika [viimeinen lyhyt kylmä jakso] päättyi 11´600 vuotta sitten, kun lämpötila kohosi muutamassa vuosikymmenessä seitsemän astetta. Jäljelle jääneiden elämä helpottui, sadetta tuli jälleen ja merenpinta alkoi kohota. Mutta yhdessä osassa maailmaa ilmastonmuutos aiheutti katastrofin. Se aiheutti vedenpaisumuksen. [kirjailija viittaa Gilgamesh-eepoksen ja Raamatun tulvakertomuksiin] Se maa, josta tekstissä on todellisuudessa kyse, oli alue, joka nykyisin muodostaa Persianlahden… Koko tämä hedelmällinen ja kansoitettu aro tulvehti ja muuttui mereksi […] luultavasti muutamassa kymmenessä vuodessa. Persianlahdeksi muuttuvalla alueella asunut väestä ahtautui nyt Mesopotamiaan.. Siellä pakolaiset kohtasivat kukkuloiden tiheitä viljakantoja. He oppivat keräämään siemeniä ja hyödyntämään niitä elannokseen. Pian heistä tuli riippuvaisia peltojen intensiivisestä viljelystä..”

Maanviljelys aiheutti myöhemmin myös vallankäytön, hierarkiat, väestöräjähdyksen, sodat, kaupungit ja valtiot, mutta se on jo toinen tarina.

114

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huutis.

      Niinpä. Miksei Genesistä voi pitää vertauskuvallisena tarinana?

      • Moosess

      • huutis.
        Moosess kirjoitti:

        Ei tarvitse pitää Genesistä vertauskuvallisena koska se kertoo ihan pilkuntarkasti ihmiskunnan alun Sinearin tasangoilta alkaen.

        Onko tämä uutta sinulle?
        http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible?chp=1&ref=1. Moos. 10:1&rnd=1419086562798


        Kantsis vähän tsiigaa Raamattua joskus niin ei tarvitsisi huutiksen kysellä tyhmiä.

        Jos Genesis on mielestäsi pilkuntarkasti oikeassa, niin sulla on sit pilkut vähän oudoissa paikoissa. Vain totaalinen idiootti voi uskoa Genesikseen totuutena.

        Kerro, onko Raamattu mielestäsi jokaisessa kohdassa kirjaimellisesti totta, vai onko siinä osa vertauskuvallista tekstiä?


      • tuuraan Jaakobia...
        huutis. kirjoitti:

        Jos Genesis on mielestäsi pilkuntarkasti oikeassa, niin sulla on sit pilkut vähän oudoissa paikoissa. Vain totaalinen idiootti voi uskoa Genesikseen totuutena.

        Kerro, onko Raamattu mielestäsi jokaisessa kohdassa kirjaimellisesti totta, vai onko siinä osa vertauskuvallista tekstiä?

        Kun löydät Jeesuksen Kristuksen, sinun ei enää tarvitse pohtia mikä Raamatussa on vertauskuvallista ja mikä kirjaimellista. Jumalfobiasta johtuen ateistit eivät kuitenkaan tähän pysty, koska he eivät halua olla vastuussa teoistaan Jumalalle.


    • olet oikeessa

      Genesis kertoo millä perusteella Jumala on ylin entiteeti.
      Ja jatkossa kerrotaan miten vastuuta on siirretty ihmiskunnalle.
      On merkillistäm että ihmiset ymmärtävät monimutkaisia juonia romaaneista mutta ovat täysin kipsissä yrittäessään heikolla menestyksellä ymmärtää mitä kaikkea Raamattu voi kertoa.

      • huutis.

        Yleensä romaaneissa juoni ei ole itsensä kanssa ristiriidassa, eikä tapahtumia selitetä taikatempuilla.

        Itse en ainakaan lue sellaisia romaaneja.


      • älli-källä
        huutis. kirjoitti:

        Yleensä romaaneissa juoni ei ole itsensä kanssa ristiriidassa, eikä tapahtumia selitetä taikatempuilla.

        Itse en ainakaan lue sellaisia romaaneja.

        Siksikö et olekaan lukenut?


      • huutis.
        älli-källä kirjoitti:

        Siksikö et olekaan lukenut?

        Minua ei oikein taikatemppuromaanit kiinnosta.


      • Moosess

        No kas kun Riekkinen on jumalattomuudellaan tehnyt Raamatun vastenmieliseksi kirrkokansaallemme. Niinpä porukka ei sitä lue. Ja viisaus jää kaukaiseksi tavoitteeksi.


    • myytinbustaaja mää

      Tuo kirjassa esitetty näkökulma on kyllä kiinnostava. Sen mukaan voi hyvin ajatella, että Raamatussa ei tarvitse edes olla minkäänlaista jumalallista ilmoitusta, vaan kertomukset ovat pohjimmiltaan syntyneet ihan perimätiedosta ja myyteistä. Raamatun vanhimmat tarinat siis pohjautuisivat ikivanhaan suulliseen perimätietoon vähän samaan tapaan kuin aboriginaalien laulut, joista löytyy niin myyttisiä uniaikaa, kuin tietoja vesipaikkojen sijainneista ja reiteistä niille.

      Maanviljelysajan kertomuksissa varmaankin metsästäjä-keräilyaika näyttäytyy silloin hyvin ”paratiisillisena” aikana. Oli runsaasti väkimäärään nähden syötävää, saalista saatiin ja sitten juhlittiin ja mässäiltiin. Syötävää riitti myös kasviksista, hedelmistä, juurista pähkinöistä ym. Oli aikaa lepäillä, istuskella nuotiolla, tarinoida ja väki oli suht tervettä. Tämä menneen ajan paratiisimaisuus vielä oikein korostui, kun vertailukohtana oli senaikainen nykyisyys, missä raadettiin pelloilla aamusta iltaan, paikallaan asuvassa isossa väestössä sairaudet levisivät, katovuosia ja nälänhätiä oli, riideltiin alueista ja sodittiin. Syntyi myös myytti, että paratiisissa kuolemaa eoi ollut.

      Vedenpaisumusmyytin syntyminen ja sitten ylöskirjaaminen ensin Gilgamesh- eepokseen ja sitten kopioituminen Raamattuun selittyy hienosti jääkauden jälkeisillä tuvimisilla ja persianlahden alueen peittymisellä, alunperin suullisilla tarinoilla niistä, tarinoiden aikajaksot ovat vain kutistuneet paljon ja siihen on syntynyt myytisiä elementtejä. Kun sitten juutalainen uskonto syntyi, siihen luonnollisesti liitettiin näitä vanhoja tarinoita ja myyttejä.

      • myytinluoja mään

        Tulipa tässä vielä mieleen, että myytti Aatamista ja Eevasta ja syntiinlankeemuksesta voisi ihan hyvin olla todellisuuspohjainen. Ei se minun mielestäni olisi niin kovinkaan kaukaa haettua. Joku seudun mahtisuku tai ehkä jopa mahtavin suku olisi oikeasti syntynyt kahdesta ihmisestä, miehestä ja naisesta.

        Tämä pari olisi ehkä joutunut hyvin nuorina eroon heimostaan ja siitä lähtien elänyt metsästäjä-keräilijöinä hyvin syrjäisellä alueella muista ihmisistä erossa ja ehkä kuvitellen olevansa ainoat ihmiset maailmassa. Tämä seutu olisi ollut hyvin hedelmällinen ja he olisivat tulleet toimeen erinomaisesti. Sitten jotakin olisi tapahtunut. Ehkä tulivuorenpurkaus, maanjäristys, mutavyöry. He olisivat joutuneet pakenemaan. Sitten aikansa vaellettuaan olisivat törmänneet johonkin maata viljelevään yhteisöön, liittyneet siihen ja lisääntyneet. Suvusta olisi tullut mahtisuku, jonka legendat olisivat eläneet polvesta polveen...

        Muistot ja niistä syntyneet tarinat paratiisillista oloista pois joutumisesta luonnollisesti olisi saaneet jumalallisen rangaistuksen luonteen ja selityksenä sille olisi heidän syntiin lankeamisensa. Se synti, mikä se loppujen lopuksi oli, siitäkin tietysti syntyi tarina, myytti.

        No näitä on joskus mukavaa kehitellä;)


      • ed.kirj.
        myytinluoja mään kirjoitti:

        Tulipa tässä vielä mieleen, että myytti Aatamista ja Eevasta ja syntiinlankeemuksesta voisi ihan hyvin olla todellisuuspohjainen. Ei se minun mielestäni olisi niin kovinkaan kaukaa haettua. Joku seudun mahtisuku tai ehkä jopa mahtavin suku olisi oikeasti syntynyt kahdesta ihmisestä, miehestä ja naisesta.

        Tämä pari olisi ehkä joutunut hyvin nuorina eroon heimostaan ja siitä lähtien elänyt metsästäjä-keräilijöinä hyvin syrjäisellä alueella muista ihmisistä erossa ja ehkä kuvitellen olevansa ainoat ihmiset maailmassa. Tämä seutu olisi ollut hyvin hedelmällinen ja he olisivat tulleet toimeen erinomaisesti. Sitten jotakin olisi tapahtunut. Ehkä tulivuorenpurkaus, maanjäristys, mutavyöry. He olisivat joutuneet pakenemaan. Sitten aikansa vaellettuaan olisivat törmänneet johonkin maata viljelevään yhteisöön, liittyneet siihen ja lisääntyneet. Suvusta olisi tullut mahtisuku, jonka legendat olisivat eläneet polvesta polveen...

        Muistot ja niistä syntyneet tarinat paratiisillista oloista pois joutumisesta luonnollisesti olisi saaneet jumalallisen rangaistuksen luonteen ja selityksenä sille olisi heidän syntiin lankeamisensa. Se synti, mikä se loppujen lopuksi oli, siitäkin tietysti syntyi tarina, myytti.

        No näitä on joskus mukavaa kehitellä;)

        Aadamin sukuluettelo jatkuu suorana esikoislinjana juutalaisuuteen.


      • BlackNemo
        ed.kirj. kirjoitti:

        Aadamin sukuluettelo jatkuu suorana esikoislinjana juutalaisuuteen.

        Eipä tuollaista sukulinjaa voi toteen näyttää, joten yhtä uskottava, kuin Tolkienin hobittien ja haltioiden sukulinjat, joita löytyy usemman sivun verran.


      • tieteenharrastaja

        Muinainen kulta-aika elää kyllä vahvana ihmisten mielissä, ja vielä ainakin sata vuotta sitten Suomessa se usein yhdistyi metsästyksen ja keräilyn varassa elämiseen riistarunsauden oloissa. Tällainen elämäntapahan säilyi paikallisina poikkeuksina vielä pitkään senkin jälkeen, kun se oli yleisenä tullut mahdottomaksi riistan sukupuuttojen ja suuren väestönkasvun takia. Myytin säilymiseen liki kymmenentuhannen vuoden ajan olisi muuten vaikeahko uskoa.

        Tulvamyyttien taustalla olevia ilmiöitä on varmasti tapahtunut ympäri maailmaa, kun asutetut meren- tai joenläheiset tulvatasangot ovat pysyvästi uponneet meren nousuun. Melkoinen osa näistä "myyteistä" voi myös olla samaa perua kuin Kalevalan Jeesus-maininta eli lähetyssaarnaajien tuomaa Raamatun sanomaa.

        Haluan lisätä, ettei tämä pohdiskelu poista uskoani Luojaan ja Hänen viestimiseensä ihmisille subjektiivisten tuntemusten kautta, jotka osaltaan ovat myös voineet vaikuttaa Raamatun kirjoittajien teksteihin. Uskooni kuuluu myös käsitys, että Hänellä on syynsä olla antamatta ihmisille itsestään objektiivista havaintoa.


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Muinainen kulta-aika elää kyllä vahvana ihmisten mielissä, ja vielä ainakin sata vuotta sitten Suomessa se usein yhdistyi metsästyksen ja keräilyn varassa elämiseen riistarunsauden oloissa. Tällainen elämäntapahan säilyi paikallisina poikkeuksina vielä pitkään senkin jälkeen, kun se oli yleisenä tullut mahdottomaksi riistan sukupuuttojen ja suuren väestönkasvun takia. Myytin säilymiseen liki kymmenentuhannen vuoden ajan olisi muuten vaikeahko uskoa.

        Tulvamyyttien taustalla olevia ilmiöitä on varmasti tapahtunut ympäri maailmaa, kun asutetut meren- tai joenläheiset tulvatasangot ovat pysyvästi uponneet meren nousuun. Melkoinen osa näistä "myyteistä" voi myös olla samaa perua kuin Kalevalan Jeesus-maininta eli lähetyssaarnaajien tuomaa Raamatun sanomaa.

        Haluan lisätä, ettei tämä pohdiskelu poista uskoani Luojaan ja Hänen viestimiseensä ihmisille subjektiivisten tuntemusten kautta, jotka osaltaan ovat myös voineet vaikuttaa Raamatun kirjoittajien teksteihin. Uskooni kuuluu myös käsitys, että Hänellä on syynsä olla antamatta ihmisille itsestään objektiivista havaintoa.

        Kansanviisautta lainatakseni: Ennen oli kaikki paremmin.

        Tämä näyttää pätevän kaikkialla ja aina. Kaupungistumisdokumenttia katsellessani mietiskelin moniko oikeasti haluaisi palata edes 1930-luvulle varhaisemmista ajoista puhumattakaan. Jokapäiväinen hiiripaisti ja huoneenlämpö piti hankkia otsa hiessä (hyvän olon huippu siihen maailmanaikaan oli keskuslämmössä nukkuminen), terveydenhoidon laita oli vähän niin ja näin, huono vuodentulo aiheutti laihan talven ellei ollut rikkaita sukulaisia lähimaisemissa jne.

        Hiski ja minun joulupöytään on muuten tilattu pahkasian kinkku.


      • Moosess
        ed.kirj. kirjoitti:

        Aadamin sukuluettelo jatkuu suorana esikoislinjana juutalaisuuteen.

        Itse asiassa Aadamin sukuluettelo jatkuu katkeamattomasti sekä Joosefiin että Mariaan.


      • Moosen
        BlackNemo kirjoitti:

        Eipä tuollaista sukulinjaa voi toteen näyttää, joten yhtä uskottava, kuin Tolkienin hobittien ja haltioiden sukulinjat, joita löytyy usemman sivun verran.

        ????? Blackie sekoilee taas. Raamatussahan tuo sukuluettelo on olemassa, tyhmä.

        Pitääkö arkeologian löytää jokaisesta siihen kuuluneesta luukappale ennenkuin se kelpaa?


        Ps. Miten joku voi olla noin tyhmä?? ?


      • luulialle
        BlackNemo kirjoitti:

        Eipä tuollaista sukulinjaa voi toteen näyttää, joten yhtä uskottava, kuin Tolkienin hobittien ja haltioiden sukulinjat, joita löytyy usemman sivun verran.

        Eipä sukulinjaa sinua varten ole kerrottukaan.
        Eihän se sinua hyödyttäisi vaikka "olisi" oikeakin.

        Luulitko jo?


      • huutis.
        Moosen kirjoitti:

        ????? Blackie sekoilee taas. Raamatussahan tuo sukuluettelo on olemassa, tyhmä.

        Pitääkö arkeologian löytää jokaisesta siihen kuuluneesta luukappale ennenkuin se kelpaa?


        Ps. Miten joku voi olla noin tyhmä?? ?

        Onhan Raamatussa sukuluettelo, mutta löytyykö näyttöä siitä, että se olisi paikkansapitävä.

        Koska tiedämme jo muutenkin, että Raamatussa on paljon virheellisiä kohtia ja paikkansapitämätöntä tekstiä, niin mitä syytä meillä olisi olettaa, että juuri tuo sattuisi olemaan totta?

        »Ps. Miten joku voi olla noin tyhmä?? ? »

        Niinpä.


      • BlackNemo
        Moosen kirjoitti:

        ????? Blackie sekoilee taas. Raamatussahan tuo sukuluettelo on olemassa, tyhmä.

        Pitääkö arkeologian löytää jokaisesta siihen kuuluneesta luukappale ennenkuin se kelpaa?


        Ps. Miten joku voi olla noin tyhmä?? ?

        Niin on se sukuluettelo olemassa myös Taru sormusten herrasta kirjassakin. Tismalleen samalta viivalta ponnistavat. Jos meinaat että todellisuuteen perustuvat niin, näyttöä pitää olla muuallakin kuin vain yhdessä kirjasessa. Nimenomaan pitää löytyä siis arkeologiset tai faktuaaliset todisteet muualta, kuin raamatusta tuolle sukulinjalle, että edes vaatimattomasti voisi totena pitää.


      • BlackNemo
        luulialle kirjoitti:

        Eipä sukulinjaa sinua varten ole kerrottukaan.
        Eihän se sinua hyödyttäisi vaikka "olisi" oikeakin.

        Luulitko jo?

        Ei kyllä minä aivan tavallinen ihminen olen. Mitä on luulika? Jotain kun likaa luita, silloin kun ovat vielä otuksessa sisällä, vai vasta sen kuolon jälkeen?

        Jos nyt aivan sokkona uskot tuohon sukuluetteloon, niin montako sukupolvea sinun suvustasi kykenet selvittämään, minulla on selvillä tuonne 1600 luvulle asti, sen jälkeen alkaa kirjattu tieto olemaan suhteellisen hataraa. Saatika että pitäisi 1000 vuotta selvittää, edes nykyaikaisella kirjanpidolla. Niin pronssikautena tuollaisen tiedon ylös kirjaaminen olisi mahdotonta, kun aika skaala on 2000 vuotta. Joten, jos et tiedä heitä turbaanista.


      • vuoroin vieraissa
        Moosen kirjoitti:

        ????? Blackie sekoilee taas. Raamatussahan tuo sukuluettelo on olemassa, tyhmä.

        Pitääkö arkeologian löytää jokaisesta siihen kuuluneesta luukappale ennenkuin se kelpaa?


        Ps. Miten joku voi olla noin tyhmä?? ?

        ... Pitääkö arkeologian löytää jokaisesta siihen kuuluneesta luukappale ennenkuin se kelpaa? ...

        Tietysti. Samaahan kreationistit vaativat "evokkifossiilien välimuodoilta".


      • ihanko uskot?
        Moosess kirjoitti:

        Itse asiassa Aadamin sukuluettelo jatkuu katkeamattomasti sekä Joosefiin että Mariaan.

        Osaisin varmasti kirjoittaa itselleni sukuluettelon 200 000 vuotta sitten eläneeseen esiäitiini. Ihan eri asia, pitäisikö se paikkaansa.


      • Moosess kirjoitti:

        Itse asiassa Aadamin sukuluettelo jatkuu katkeamattomasti sekä Joosefiin että Mariaan.

        >Itse asiassa Aadamin sukuluettelo jatkuu katkeamattomasti sekä Joosefiin että Mariaan.

        Ruotsin kunkuillakin oli komeat sukuluettelot. Ajattele että 1500-luvun lopulla hallinnut Eerikkikin numeroitiin jo XIV:ksi! Ruotsin mahtavassa muinaisuudessa plus keskiajalla oli siis ollut kolmetoista Ekiä ja ja aukottomat sukuluettelot todistivat tämän täysin varmaksi. Vastaavasti Kaarleja oli ollut kahdeksan, heistäkin suurin osa mahtavassa muinaisuudessa täydellisin, raamatun henkilöihin saakka ulottuvin sukuluetteloin.


    • sukututkimusta

      "Eipä tuollaista sukulinjaa voi toteen näyttää, joten yhtä uskottava, kuin Tolkienin hobittien ja haltioiden sukulinjat, joita löytyy usemman sivun verran. "

      Luuletko, että juutalaiset ovat syntyneet tyhjästä suvuttomasti? Kyllä juutalaisillakin täytyy olla oma sukulinja (perimälinja) ja sen kertoo Raamattu. Myös islaminuskoiset katsovat olevansa Aabrahamin aitoja jälkeläisiä.
      Taas kerran evolutionistien ajatuskyky heittää volttia kun eivät voi ymmärtää juutalaisten ( muiden Lähi-idän kansojen) syntymistä normaalilla lisääntymisbiologialla.
      Suomessakin voi harrastaa sukututkimusta aika pitkälle koska "kirkonkirjoihin" on merkitty ihmisten tiedot eli nämä ovat näitä modernimpia sukuluetteloita.
      Eikö evolutionistit luota sukuluetteloihin? Onpas kummallista ajattelua.

      • huutis.

        Kertoahan voi mitä tahansa, silti noita sukulinjoja ei voi mitenkään todentaa. Kyse on siis tarinoista.

        Kirkonkirjatkaan eivät muuten ole aina kamalan luotettavia.


      • hahhaaaa
        huutis. kirjoitti:

        Kertoahan voi mitä tahansa, silti noita sukulinjoja ei voi mitenkään todentaa. Kyse on siis tarinoista.

        Kirkonkirjatkaan eivät muuten ole aina kamalan luotettavia.

        Kertoahan voi tosiaan mitä tahansa ja kyllä sinä kerrotkin.

        Eihän sinun sanomisesi ole kuin kuolan roiskuttelua ja nielurisojes tuulettelua.


      • BlackNemo

        Niin nykyaikanakaan ei päästä sukuluetteloissa kovinkaan pitkälle. Omassani vain 1600 asti, siis noin 400 vuotta. Saatika kun kyseessä olisi pronssikauden epämääräiset kirjoitukset, joiden pitäisi kattaa vuosituhannet, niin ei tuollaisiin sukuluetteloihin voi vähääkään luottaa.


    • elämässä on suunta

      Evoluutioteorian kannattajat sanovat ettei olemassaololla ole mitään syytä eikä tarkoitusta eikä suuntaa. Kaikki vain tuli tyhjästä sattumasta.
      Jos tämä on tosi, niin silloin evolutionistien ajattelullakaan ei ole mitään tarkoitusta.
      Miten järkevää toimintaa on todistella todeksi sattumanvaraisuudesta syntynyttä olemassaoloa jolla ei ole edes tarkoitusta lainkaan?
      Kyllä se on tyhjään heitettyä henkistä energiaa. Ehkä tämä sopii nihilisteille jotka kieltävät kaikki arvot. Kun arvoja ei ole niin ei sitten sillä olemassaolon tiedollakaan ole mitään arvoa. Se on ihan sama onko se tosi vai epätosi.
      Arvottomuudessa ei ole mitään logiikkaa.

      Kreationismi sentään asettaa olemassaololle arvot. Ja tämän myötä on sitten tärkeää se ovatko asiat tosia vai epätosia. Kreationismissa sentään tomii kunnon logiikka. Tarkoituksellisesti syntynyt elämä sisältää tosi arvojen maailman.
      Tämän vuoksi luotu elämä ei ole tyhjää tarkoitsemattomuutta.

    • niimpä

      Kokeellinen luonnontieteen keinoin on mahdotonta selvittää miten luominen tapahtui. Voidaan vain satuilla uskonvaraisin näkemyksin.

      • tieteenharrastaja

        Sittenhän kyseessä olisikin melkein täydellinen mysteeri:

        "Kokeellinen luonnontieteen keinoin on mahdotonta selvittää miten luominen tapahtui. Voidaan vain satuilla uskonvaraisin näkemyksin."

        Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan.

        Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen. Monelle Luojaan uskovalle tämä tieto on Hänen luomistavastaan antamansa välittömän ilmoituksen tulkintaa ja siten Raamatun väliillisen ilmoituksen täydennys.


      • ymmärrys ohoi!
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Sittenhän kyseessä olisikin melkein täydellinen mysteeri:

        "Kokeellinen luonnontieteen keinoin on mahdotonta selvittää miten luominen tapahtui. Voidaan vain satuilla uskonvaraisin näkemyksin."

        Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan.

        Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen. Monelle Luojaan uskovalle tämä tieto on Hänen luomistavastaan antamansa välittömän ilmoituksen tulkintaa ja siten Raamatun väliillisen ilmoituksen täydennys.

        "Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan."

        Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät.

        "Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen."

        Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys olettamuksen jälkeen. Teoria määrää sen mitä voimme havaita.

        Keskustelu on kanssasi aika hedelmätöntä, kun et ymmärrä tätä.


      • tieteenharrastaja
        ymmärrys ohoi! kirjoitti:

        "Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan."

        Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät.

        "Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen."

        Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys olettamuksen jälkeen. Teoria määrää sen mitä voimme havaita.

        Keskustelu on kanssasi aika hedelmätöntä, kun et ymmärrä tätä.

        Jos sinulla on sellaiset silmät, heitätkös muutaman esimerkin:

        "Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät."

        Lähdeviitteen (kirja, luku ja jae) kera, kiitos.


      • todiste löytyy

        Tutustupa biologian uusimpiin tietoihin. Nyt tunnetusti oppineet ja älykkäät tiedemiehet kykenevät luomaan elämää normaalista poikkeavalla tavalla.
        Tarkoitan tällä niitä kloonaustekniikoita. Muunmuassa se Dolly lammas tuotettiin utaresoluista kloonaamalla eikä normaalilla lampaiden lisääntymisbiologialla (parittelun kautta hedelmöitys).

        Tämä vahvistaa älykkään luomisen mahdollisuuden. Jos ihmiset eli tiedemiehet kykenevät NYT poikkeamaan normaalista lisääntymisbiologiasta ja tuottavat eläinyksilöitä.

        Tämän mukaan kaiken Luoja Jumala, siis biologian luoja, kykenee luomaan elämää koska on ihmistä älykkäämpi. Hän varmasti tietää miten materia (aine) saadaan elämään.
        Näin kloonaustekniikka vahvistaa sen, että elämää voidaan luoda MYÖS poikkeavilla tavoilla eli elämän synnyttäminen ei aina vaadi normaalia lisääntymisbiologiaa. Nyt kloonaustekniikkaa soveltaa älykkäät tiedemiehet - tätä se älykäs luominen sitten onkin.
        Jumala teki tämän elämän luomisen jo paljon aiemmin.
        Biologinen tutkimus on VAIN lisännyt ihmisten tietoisuutta elämästä ja nyt kloonauskin on tullut mahdolliseksi.

        Olisiko Luoja Jumala ihmistä tyhmempi? Ei. Näin se älykäs luominen on mahdollista ja todistettu todeksi ihmisten voiminkin kloonaustekniikalla.


      • tieteenharrastaja
        ymmärrys ohoi! kirjoitti:

        "Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan."

        Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät.

        "Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen."

        Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys olettamuksen jälkeen. Teoria määrää sen mitä voimme havaita.

        Keskustelu on kanssasi aika hedelmätöntä, kun et ymmärrä tätä.

        Tuolla on sinulle havaintoja ja logiikkaa:

        "Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys.."

        Ja jatko-osassa lisää,


      • tieteenharrastaja
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Tuolla on sinulle havaintoja ja logiikkaa:

        "Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys.."

        Ja jatko-osassa lisää,

        Sorry. linkki unohtui:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/13083888

        Tässä.


      • tieteenharrastaja
        todiste löytyy kirjoitti:

        Tutustupa biologian uusimpiin tietoihin. Nyt tunnetusti oppineet ja älykkäät tiedemiehet kykenevät luomaan elämää normaalista poikkeavalla tavalla.
        Tarkoitan tällä niitä kloonaustekniikoita. Muunmuassa se Dolly lammas tuotettiin utaresoluista kloonaamalla eikä normaalilla lampaiden lisääntymisbiologialla (parittelun kautta hedelmöitys).

        Tämä vahvistaa älykkään luomisen mahdollisuuden. Jos ihmiset eli tiedemiehet kykenevät NYT poikkeamaan normaalista lisääntymisbiologiasta ja tuottavat eläinyksilöitä.

        Tämän mukaan kaiken Luoja Jumala, siis biologian luoja, kykenee luomaan elämää koska on ihmistä älykkäämpi. Hän varmasti tietää miten materia (aine) saadaan elämään.
        Näin kloonaustekniikka vahvistaa sen, että elämää voidaan luoda MYÖS poikkeavilla tavoilla eli elämän synnyttäminen ei aina vaadi normaalia lisääntymisbiologiaa. Nyt kloonaustekniikkaa soveltaa älykkäät tiedemiehet - tätä se älykäs luominen sitten onkin.
        Jumala teki tämän elämän luomisen jo paljon aiemmin.
        Biologinen tutkimus on VAIN lisännyt ihmisten tietoisuutta elämästä ja nyt kloonauskin on tullut mahdolliseksi.

        Olisiko Luoja Jumala ihmistä tyhmempi? Ei. Näin se älykäs luominen on mahdollista ja todistettu todeksi ihmisten voiminkin kloonaustekniikalla.

        Ei Jumalaa ja luomista mahdottomiksi ole ennenkään väitetty, vaan objektiivisten havaintojen olemattomuutta niistä. Avuton logiikkakieputtelusi ei asiaa mitenkään muuta.


      • hoi hoi halidai
        ymmärrys ohoi! kirjoitti:

        "Raamatustahan ei löydy juuri lainkaan konkreettisia mainintoja luomisen tavasta. Ainoastaan Luoja, selvästi epätarkka luomisajoitus sekä ihmisen mitä ilmeisimmin symbolinen tekotapa ilmoitetaan."

        Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät.

        "Luonnontieteen keinoin (objektiiviset havainnot ja logiikka) on saatu ymmärrettävä kuva useista keskeisistä luonnon kehitysprosesseista kuten alkuräjähdys, nukleosynteesi, alkuaineiden yhdistemuodostus, taivaankappaleiden synty ja kehitys sekä elämän monimuotoistuminen."

        Jos ymmärtäisit vähäänkään miten uskonvarainen tiede toimii, niin jättäisit objektiiviset havainnot ja logiikan, ensin tehdyn alkuräjähdys olettamuksen jälkeen. Teoria määrää sen mitä voimme havaita.

        Keskustelu on kanssasi aika hedelmätöntä, kun et ymmärrä tätä.

        Minä en löytänyt genessiksestä mainintoja luomisen tavasta silloinkaan, kun olin vielä kreationisti. Kerrohan missä jakeessa sellaista tietoa löytyy. Jos Raamattu mainitsee, että Jumala teki maan tomusta ihmisen, ei sitä voitane käsittää luomisen protokollan kuvaukseksi millään tasolla.

        En tiedä, miten uskonvarainen tiede toimii. Tieteellistä metodia toki tunnen jonkin verran.
        Teoria ei todellakaan määrää, mitä voimme havaita. Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta. Sillä tavoin tiede etenee.
        Mitä taas alkuräjähdykseen tulee, on se niin vankasti todennettu, että sitä voidaan arkikielessä hyvällä syyllä sanoa faktaksi.


      • jos ja jos
        todiste löytyy kirjoitti:

        Tutustupa biologian uusimpiin tietoihin. Nyt tunnetusti oppineet ja älykkäät tiedemiehet kykenevät luomaan elämää normaalista poikkeavalla tavalla.
        Tarkoitan tällä niitä kloonaustekniikoita. Muunmuassa se Dolly lammas tuotettiin utaresoluista kloonaamalla eikä normaalilla lampaiden lisääntymisbiologialla (parittelun kautta hedelmöitys).

        Tämä vahvistaa älykkään luomisen mahdollisuuden. Jos ihmiset eli tiedemiehet kykenevät NYT poikkeamaan normaalista lisääntymisbiologiasta ja tuottavat eläinyksilöitä.

        Tämän mukaan kaiken Luoja Jumala, siis biologian luoja, kykenee luomaan elämää koska on ihmistä älykkäämpi. Hän varmasti tietää miten materia (aine) saadaan elämään.
        Näin kloonaustekniikka vahvistaa sen, että elämää voidaan luoda MYÖS poikkeavilla tavoilla eli elämän synnyttäminen ei aina vaadi normaalia lisääntymisbiologiaa. Nyt kloonaustekniikkaa soveltaa älykkäät tiedemiehet - tätä se älykäs luominen sitten onkin.
        Jumala teki tämän elämän luomisen jo paljon aiemmin.
        Biologinen tutkimus on VAIN lisännyt ihmisten tietoisuutta elämästä ja nyt kloonauskin on tullut mahdolliseksi.

        Olisiko Luoja Jumala ihmistä tyhmempi? Ei. Näin se älykäs luominen on mahdollista ja todistettu todeksi ihmisten voiminkin kloonaustekniikalla.

        "Olisiko Luoja Jumala ihmistä tyhmempi? "

        Päättelysi ontuu. Ensin pitäisi osoittaa, että luoja on. Vasta sitten voidaan puhua hänen ominaisuuksistaan.


      • huutis.
        hoi hoi halidai kirjoitti:

        Minä en löytänyt genessiksestä mainintoja luomisen tavasta silloinkaan, kun olin vielä kreationisti. Kerrohan missä jakeessa sellaista tietoa löytyy. Jos Raamattu mainitsee, että Jumala teki maan tomusta ihmisen, ei sitä voitane käsittää luomisen protokollan kuvaukseksi millään tasolla.

        En tiedä, miten uskonvarainen tiede toimii. Tieteellistä metodia toki tunnen jonkin verran.
        Teoria ei todellakaan määrää, mitä voimme havaita. Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta. Sillä tavoin tiede etenee.
        Mitä taas alkuräjähdykseen tulee, on se niin vankasti todennettu, että sitä voidaan arkikielessä hyvällä syyllä sanoa faktaksi.

        Luomisen tapa on Abracadabra (luon sanoillani). Nykyajan taikurit käyttävät edelleen tuota (jotkut tosin eri variaatioilla, kuten simsalabim ja ananasakäämä).

        Voihan taikureiden silmänkääntötemppuihin uskoa jos haluaa. Eri juttu sitten onko järkevää USKOA taikatemppuihin. Vielä typerämpää on uskoa huhupuheisiin, joiden mukaan kuulemma jokin aineeton henki tuhansia vuosia sitten taikoi kovin konkreettisia asioita täysin tyhjästä.


      • tieteenharrastaja
        hoi hoi halidai kirjoitti:

        Minä en löytänyt genessiksestä mainintoja luomisen tavasta silloinkaan, kun olin vielä kreationisti. Kerrohan missä jakeessa sellaista tietoa löytyy. Jos Raamattu mainitsee, että Jumala teki maan tomusta ihmisen, ei sitä voitane käsittää luomisen protokollan kuvaukseksi millään tasolla.

        En tiedä, miten uskonvarainen tiede toimii. Tieteellistä metodia toki tunnen jonkin verran.
        Teoria ei todellakaan määrää, mitä voimme havaita. Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta. Sillä tavoin tiede etenee.
        Mitä taas alkuräjähdykseen tulee, on se niin vankasti todennettu, että sitä voidaan arkikielessä hyvällä syyllä sanoa faktaksi.

        Potti nokkiin:

        "Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta."

        Aika hiljattain kävi niinkin, että havainto (avaruuden laajenemisen nopeutuminen) oli päinvastainen kuin teoria ennusti. Teoria tietysti joutui antamaan periksi.


      • liisa ihmemaassa
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Jos sinulla on sellaiset silmät, heitätkös muutaman esimerkin:

        "Kyllä löytyy, tarvitaan vain näkevät, evouskosta vapaatr silmät."

        Lähdeviitteen (kirja, luku ja jae) kera, kiitos.

        "Lähdeviitteen (kirja, luku ja jae) kera, kiitos."

        Matti Leisolan kirja, Evoluutiouskon ihmemaassa.


      • evoa pukkaa
        huutis. kirjoitti:

        Luomisen tapa on Abracadabra (luon sanoillani). Nykyajan taikurit käyttävät edelleen tuota (jotkut tosin eri variaatioilla, kuten simsalabim ja ananasakäämä).

        Voihan taikureiden silmänkääntötemppuihin uskoa jos haluaa. Eri juttu sitten onko järkevää USKOA taikatemppuihin. Vielä typerämpää on uskoa huhupuheisiin, joiden mukaan kuulemma jokin aineeton henki tuhansia vuosia sitten taikoi kovin konkreettisia asioita täysin tyhjästä.

        "Luomisen tapa on Abracadabra (luon sanoillani). Nykyajan taikurit käyttävät edelleen tuota"

        Aivan kuin evouskossa.

        "Kemiallisen evoluution teoriat ovat kuin alkemiaa, jonka avulla varhaiset kemistit yrittivät aikanaan muuttaa halpoja metalleja arvokkaiksi.

        Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.

        Usko fossiiliaineiston evoluutioteoriaa tukevaan tulkintaan on verrattavissa käsitykseen litteästä maapallosta.

        Naturalistisen maailmankuvan mukaan tietoisuuskin on tulosta mutaatioiden ja valinnan yhteispelistä. Tämä on yhtä uskottava väite, kuin että kuu on juustoa."

        Lähde: Matti Leisolan kirja.


      • tieteenharrastaja
        liisa ihmemaassa kirjoitti:

        "Lähdeviitteen (kirja, luku ja jae) kera, kiitos."

        Matti Leisolan kirja, Evoluutiouskon ihmemaassa.

        Luepa kysymys uudelleen.


      • lukeminen avartaa
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Luepa kysymys uudelleen.

        "Luepa kysymys uudelleen."

        Luepa tuo Leisolan kirja.


      • huutis.
        evoa pukkaa kirjoitti:

        "Luomisen tapa on Abracadabra (luon sanoillani). Nykyajan taikurit käyttävät edelleen tuota"

        Aivan kuin evouskossa.

        "Kemiallisen evoluution teoriat ovat kuin alkemiaa, jonka avulla varhaiset kemistit yrittivät aikanaan muuttaa halpoja metalleja arvokkaiksi.

        Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.

        Usko fossiiliaineiston evoluutioteoriaa tukevaan tulkintaan on verrattavissa käsitykseen litteästä maapallosta.

        Naturalistisen maailmankuvan mukaan tietoisuuskin on tulosta mutaatioiden ja valinnan yhteispelistä. Tämä on yhtä uskottava väite, kuin että kuu on juustoa."

        Lähde: Matti Leisolan kirja.

        »
        Aivan kuin evouskossa.»

        En tiedä evouskosta, siinä saatetaan perustellakin asioita samanlaisilla taikatempuilla kuin vaikkapa kreatioinismissa (eikä ihme, koska evousko on kreationistien luoma olematon uskonto).

        »Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.»

        Evoluutioteoria ei ennusta tulevia tapahtumia.
        Kreationismin ennustukset taas ovat verrattavissa astrologiaan, eikä ihme, sillä kristillisyyskin perustuu siihen (esim. miksi kristityt käyttävät kalaa symbolinaan).

        »Usko fossiiliaineiston evoluutioteoriaa tukevaan tulkintaan on verrattavissa käsitykseen litteästä maapallosta.»

        No jaa, Vanhan Testamentin mukaanhan maa on litteä.
        Fossiiliaineisto taas tukee täysin evoluutioteoriaa.

        »Tämä on yhtä uskottava väite, kuin että kuu on juustoa.»

        Kreationistit ne vasta hulluihin asioihin uskovatkin.


      • ed. kirj.

      • älä räkätä
        huutis. kirjoitti:

        »
        Aivan kuin evouskossa.»

        En tiedä evouskosta, siinä saatetaan perustellakin asioita samanlaisilla taikatempuilla kuin vaikkapa kreatioinismissa (eikä ihme, koska evousko on kreationistien luoma olematon uskonto).

        »Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.»

        Evoluutioteoria ei ennusta tulevia tapahtumia.
        Kreationismin ennustukset taas ovat verrattavissa astrologiaan, eikä ihme, sillä kristillisyyskin perustuu siihen (esim. miksi kristityt käyttävät kalaa symbolinaan).

        »Usko fossiiliaineiston evoluutioteoriaa tukevaan tulkintaan on verrattavissa käsitykseen litteästä maapallosta.»

        No jaa, Vanhan Testamentin mukaanhan maa on litteä.
        Fossiiliaineisto taas tukee täysin evoluutioteoriaa.

        »Tämä on yhtä uskottava väite, kuin että kuu on juustoa.»

        Kreationistit ne vasta hulluihin asioihin uskovatkin.

        Jos sanoilla ei ole merkitystä niin miksi niiden vuoksi voidaan joutua käräjillekin?

        Mihin hittoon se sitten perustuu?


      • -.,,.-
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Potti nokkiin:

        "Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta."

        Aika hiljattain kävi niinkin, että havainto (avaruuden laajenemisen nopeutuminen) oli päinvastainen kuin teoria ennusti. Teoria tietysti joutui antamaan periksi.

        Eikä silti ole mitään keinoa lopullisesti todistaa kummankaan olevan faktaa.

        Eli ihmisen päättelyillä ei ole oikeasti asioihin mitään merkitystä.
        Pelkkää pullistelua vain.


      • Moosess
        hoi hoi halidai kirjoitti:

        Minä en löytänyt genessiksestä mainintoja luomisen tavasta silloinkaan, kun olin vielä kreationisti. Kerrohan missä jakeessa sellaista tietoa löytyy. Jos Raamattu mainitsee, että Jumala teki maan tomusta ihmisen, ei sitä voitane käsittää luomisen protokollan kuvaukseksi millään tasolla.

        En tiedä, miten uskonvarainen tiede toimii. Tieteellistä metodia toki tunnen jonkin verran.
        Teoria ei todellakaan määrää, mitä voimme havaita. Tieteessä pyritään useinkin havaitsemaan ilmiöitä, joita teoria ei ennusta. Sillä tavoin tiede etenee.
        Mitä taas alkuräjähdykseen tulee, on se niin vankasti todennettu, että sitä voidaan arkikielessä hyvällä syyllä sanoa faktaksi.

        Katsos kun luomisen tapa ylittää ihmisen käsityskyvyn niin korkealta ettei vajavainen ihminen sitä kykenisi tajuamaan. Siksi ihmisen arvioitavaksi jää vain luomisen tulokset, siis vaikkapa se kaikkein alkeellisin löydetty solu joka sellaisenaan on monimutkaisempi kuin mikään laite minkä ihminen osaa rakentaa, ja jonka olemassaolo todistaa eittämättä älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumien summasta jossain kuvittellisessa alkuliemessä jonka olemassaolo perustuu vain siihen uskomukseen että tuo alkusolu syntyi sattumalta, siis hokkuspokkus ja simsalabim tekniikalla ihan itsestään. Heh heh.

        Tässä kohdassa astuukin sitten esille evoluutioteorian suurin käyttövoima eli aivopieru joka esittää että tuo solu joka on niin taitavaa biokemian tekoa ettei ihminen osaa edes jäljitellä sitä, on syntynyt ilman älyn ohjausta.

        Siis nyt herää kysymys että mistä löytyy se ihmistä taitavampi äly joka tuon solun teki? Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä?


      • Moosess
        jos ja jos kirjoitti:

        "Olisiko Luoja Jumala ihmistä tyhmempi? "

        Päättelysi ontuu. Ensin pitäisi osoittaa, että luoja on. Vasta sitten voidaan puhua hänen ominaisuuksistaan.

        Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta.

        Mietihän vähän, tyhmä, sitä että miten alkuliemessä voisi oikeasti sattuman ohjauksessa syntyä se ensimmäinen jakautumiskykyinen solu joka on monimutkaisempi kuin mikään ihmisen rakentama laite.

        Tai ole miettimättä ja pysy aivopierujen pesemänä massaevokkina. Valinta on sinun, mutta kerrohan että kumman mahdollisuuksistasi valitsit "jos jos" nikki?


      • huutis.
        Moosess kirjoitti:

        Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta.

        Mietihän vähän, tyhmä, sitä että miten alkuliemessä voisi oikeasti sattuman ohjauksessa syntyä se ensimmäinen jakautumiskykyinen solu joka on monimutkaisempi kuin mikään ihmisen rakentama laite.

        Tai ole miettimättä ja pysy aivopierujen pesemänä massaevokkina. Valinta on sinun, mutta kerrohan että kumman mahdollisuuksistasi valitsit "jos jos" nikki?

        »Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta. »

        Tyhmempihän sinä olet! Se, että jotain on, ei ole todiste siitä, että ne on taiottu olevaksi.

        Miksei alkuliemessä voi olla sattumia?


      • tieteenharrastaja
        lukeminen avartaa kirjoitti:

        "Luepa kysymys uudelleen."

        Luepa tuo Leisolan kirja.

        Luen mieluummin oikeita tiedekirjoja.

        Kun ei Raamatusta näköjään löydy kuvauksia luomisen tavasta,ei siinä Leisolan kirja mitään auta..


      • tieteenharrastaja
        ed. kirj. kirjoitti:

        Mielipide. Ei se mitään todista.

        Todistaa alkuräjähdyksestä paljonkin, paitsi ei kaltaisillesi uskon sokaisemille denilaisteille.


      • huhuja vain
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Todistaa alkuräjähdyksestä paljonkin, paitsi ei kaltaisillesi uskon sokaisemille denilaisteille.

        Eihän sinulla raasulla ole mitään havaintoja alkuräjähdyksestä!


      • no niin noin
        huutis. kirjoitti:

        »Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta. »

        Tyhmempihän sinä olet! Se, että jotain on, ei ole todiste siitä, että ne on taiottu olevaksi.

        Miksei alkuliemessä voi olla sattumia?

        Tyhmempi toki, mutta en onneksi läheskään niin tyhmä kuin sinä.


      • huutis.
        huhuja vain kirjoitti:

        Eihän sinulla raasulla ole mitään havaintoja alkuräjähdyksestä!

        Onko sinulla havaintoja kreaatiosta?


      • huutis.
        älä räkätä kirjoitti:

        Jos sanoilla ei ole merkitystä niin miksi niiden vuoksi voidaan joutua käräjillekin?

        Mihin hittoon se sitten perustuu?

        Jos pelkillä sanoilla pystyy oikeasti luomaan tyhjästä jotain konkreettista, niin tulen mielelläni katsomaan sellaista ihmettä.

        Siihen asti en usko taikatemppuihin.


      • hyuutis.
        Moosess kirjoitti:

        Katsos kun luomisen tapa ylittää ihmisen käsityskyvyn niin korkealta ettei vajavainen ihminen sitä kykenisi tajuamaan. Siksi ihmisen arvioitavaksi jää vain luomisen tulokset, siis vaikkapa se kaikkein alkeellisin löydetty solu joka sellaisenaan on monimutkaisempi kuin mikään laite minkä ihminen osaa rakentaa, ja jonka olemassaolo todistaa eittämättä älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumien summasta jossain kuvittellisessa alkuliemessä jonka olemassaolo perustuu vain siihen uskomukseen että tuo alkusolu syntyi sattumalta, siis hokkuspokkus ja simsalabim tekniikalla ihan itsestään. Heh heh.

        Tässä kohdassa astuukin sitten esille evoluutioteorian suurin käyttövoima eli aivopieru joka esittää että tuo solu joka on niin taitavaa biokemian tekoa ettei ihminen osaa edes jäljitellä sitä, on syntynyt ilman älyn ohjausta.

        Siis nyt herää kysymys että mistä löytyy se ihmistä taitavampi äly joka tuon solun teki? Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä?

        Sulla on taas sellainen virhepäätelmä, että jollet ymmärrä jotain, niin sen takana pitää olla taikuutta.


      • Moosess kirjoitti:

        Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta.

        Mietihän vähän, tyhmä, sitä että miten alkuliemessä voisi oikeasti sattuman ohjauksessa syntyä se ensimmäinen jakautumiskykyinen solu joka on monimutkaisempi kuin mikään ihmisen rakentama laite.

        Tai ole miettimättä ja pysy aivopierujen pesemänä massaevokkina. Valinta on sinun, mutta kerrohan että kumman mahdollisuuksistasi valitsit "jos jos" nikki?

        Tarkasti ottaen elämä on todiste elämästä. Elämän synnystä on monia eri käsityksiä. Parhaan tämän hetken tiedon mukaan elämä syntyi jonkin satunnaisilmiön takia. Tarkasti tätä satunnaisilmiötä ei vielä tunneta. Saattaa olla, että täsmällistä mekanismia ei koskaan löydetä tai sitten se jo löydetään tänään. Asiaa kuitenkin tutkitaan. Kaikki varteenotettavat ja demonstroitavat viitteet ovat tämänsuuntaisia.
        Luomisesta ei ole ainuttakaan demonstroitavaa viitettä.
        Luomisen heikkous on siinä, että ei ole viitettäkään siitä miten ei-materiaalinen henkiolento "taikoi" jotain tyhjästä - simsalabim!
        Ei ole viitettäkään mekanismista, jolla elävät olennot luotiin.
        Yliluonnollisen älykkään olennon luulisi olevan riittävän älykäs demostroimaan luomisen KAIKKIA tyydyttävällä tavalla. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä mikään viittaa sihen, että tilanne tulisi muuttumaan.


      • teoria sen teki
        huutis. kirjoitti:

        Jos pelkillä sanoilla pystyy oikeasti luomaan tyhjästä jotain konkreettista, niin tulen mielelläni katsomaan sellaista ihmettä.

        Siihen asti en usko taikatemppuihin.

        "Jos pelkillä sanoilla pystyy oikeasti luomaan tyhjästä jotain konkreettista, niin tulen mielelläni katsomaan sellaista ihmettä."

        Tieteilijät eivät laittaneet maailmankaikkeutta paikalleen, mutta eivät myöskään luonnontiede tai matemaattisen fysiikan lait. Silti Hawking näyttää kuvittelevan, että näin kävi. Ajan lyhyessä historiassa hän vihjasi tälläisen selityksen suuntaan ehdottaessaan, että teoria voisi synnyttää maailmankaikkeuden. (Lainaus John C. Lennoxilta.)


      • tieteenharrastaja
        huhuja vain kirjoitti:

        Eihän sinulla raasulla ole mitään havaintoja alkuräjähdyksestä!

        Enhän ole väittänytkään itselläni olevan. Kosmologeilla toki on havaintoja alkuräjähdyksen jättämistä jäljistä avaruuden rakenteessa ja taustasäteilyssä. Niistä olen kertonut ylempänä linkittämässäni toisessa ketjussa.


      • ilkimyksen isävainaa
        huutis. kirjoitti:

        »
        Aivan kuin evouskossa.»

        En tiedä evouskosta, siinä saatetaan perustellakin asioita samanlaisilla taikatempuilla kuin vaikkapa kreatioinismissa (eikä ihme, koska evousko on kreationistien luoma olematon uskonto).

        »Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.»

        Evoluutioteoria ei ennusta tulevia tapahtumia.
        Kreationismin ennustukset taas ovat verrattavissa astrologiaan, eikä ihme, sillä kristillisyyskin perustuu siihen (esim. miksi kristityt käyttävät kalaa symbolinaan).

        »Usko fossiiliaineiston evoluutioteoriaa tukevaan tulkintaan on verrattavissa käsitykseen litteästä maapallosta.»

        No jaa, Vanhan Testamentin mukaanhan maa on litteä.
        Fossiiliaineisto taas tukee täysin evoluutioteoriaa.

        »Tämä on yhtä uskottava väite, kuin että kuu on juustoa.»

        Kreationistit ne vasta hulluihin asioihin uskovatkin.

        "»Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.»"

        "Evoluutioteoria ei ennusta tulevia tapahtumia.
        Kreationismin ennustukset taas ovat verrattavissa astrologiaan, eikä ihme, sillä kristillisyyskin perustuu siihen (esim. miksi kristityt käyttävät kalaa symbolinaan)."

        Tiktaalik sivumennen sanoen löytyi sieltä mistä sellaista mm. synteetisen evoluutioteorian ja geologian perusteella osattiin etsiäkin, ja oli kutakuinkin sellainen kuin sen oletettiinkin olevan.


      • viisas mieli
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ei Jumalaa ja luomista mahdottomiksi ole ennenkään väitetty, vaan objektiivisten havaintojen olemattomuutta niistä. Avuton logiikkakieputtelusi ei asiaa mitenkään muuta.

        Eipä sitä evoluutioteorian mukaista elämän syntymääkään ole todistettu objektiivisesti vaan se on edelleeen monien subjektiivinen hörhö uskomus.
        Mitä logiikkaa siinä tyhjästä syntymisessä on? Ja vielä ilman syytä ja tarkoitusta?

        Evolutionistien ei kannattaisi edes mainita sanaa logiikka kun eivät siitä mitään ymmärrä. Ei tyhjästä itsestään mitään synny. Se on vain typerä uskomus.

        Elä siinä tarkoituksettomassa sattuma elämässäsi, mutta älä tule väittämään sitä tieteelliseksi totuudeksi. Hörhö uskomukset Jumalan olemattomuudesta eivät tule pelkällä väittämällä todeksi. Ihmisen mielikuvitus ei poista Jumalan olemassoloa. Ateisti, evolutionisti ja nihilisti ei vaan yksinkertaisesti tahdo tunnustaa Jumalan olemassaoloa. Hän pitää itseään älykkyyden ylivertaisena ilmentymänä eikä myönnä sitä, että häntäkin viisaampi olento on.
        Itsekäs kuvitelma omasta älykkyydestä antaa väärän kuvan olemassaolosta.

        Omien rajoitusten tunnustaminen on alku viisaudelle. Moni itseään "viisaana" pitänyt on kieltänyt Jumalan olemassaolon mutta ovat tehneet ison virheen.
        Ei ihmisen ajattelu ole niin ylettömän viisasta, että sillä kumottaisiin olemassaolon faktoja. Itsekkyys ja älyllinen rajattomuus on teidän arvonne.
        Logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.


      • ei harhauskomuksia
        huutis. kirjoitti:

        »Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta. »

        Tyhmempihän sinä olet! Se, että jotain on, ei ole todiste siitä, että ne on taiottu olevaksi.

        Miksei alkuliemessä voi olla sattumia?

        "Miksei alkuliemessä voi olla sattumia? "

        Väärä kysymys, koska sitä alkulientä ei ole ollut olemassakaan. Se on vain evolutionistien kuvitelma.
        Oppikaa edes tekemään oikein muotoiltuja kysymyksiä. Miksi ette kysynyt:

        Oliko alkulientä olemassa? Ja jos oli niin millaista se alkuliemi oli? Ja miksi se alkuliemi oli sellaista kuin oli? Miksi se alkuliemi ei voinut olla toisenlaista eli mitään elämää ei olisi syntynytkään?

        Lyhyesti: miksi te OLETATTE, että alkuliemii oli elämää mahdollistava?
        Teillä on siis erittäin vahva ennakko-oletus teorianne tueksi. Onko tälläinen teoriaa vahvistava ennakko-oletus tieteellinen asenne?
        Pikemminkin se on uskomus joka saa teorian näyttämään todelta !!!


      • tieteenharrastaja
        viisas mieli kirjoitti:

        Eipä sitä evoluutioteorian mukaista elämän syntymääkään ole todistettu objektiivisesti vaan se on edelleeen monien subjektiivinen hörhö uskomus.
        Mitä logiikkaa siinä tyhjästä syntymisessä on? Ja vielä ilman syytä ja tarkoitusta?

        Evolutionistien ei kannattaisi edes mainita sanaa logiikka kun eivät siitä mitään ymmärrä. Ei tyhjästä itsestään mitään synny. Se on vain typerä uskomus.

        Elä siinä tarkoituksettomassa sattuma elämässäsi, mutta älä tule väittämään sitä tieteelliseksi totuudeksi. Hörhö uskomukset Jumalan olemattomuudesta eivät tule pelkällä väittämällä todeksi. Ihmisen mielikuvitus ei poista Jumalan olemassoloa. Ateisti, evolutionisti ja nihilisti ei vaan yksinkertaisesti tahdo tunnustaa Jumalan olemassaoloa. Hän pitää itseään älykkyyden ylivertaisena ilmentymänä eikä myönnä sitä, että häntäkin viisaampi olento on.
        Itsekäs kuvitelma omasta älykkyydestä antaa väärän kuvan olemassaolosta.

        Omien rajoitusten tunnustaminen on alku viisaudelle. Moni itseään "viisaana" pitänyt on kieltänyt Jumalan olemassaolon mutta ovat tehneet ison virheen.
        Ei ihmisen ajattelu ole niin ylettömän viisasta, että sillä kumottaisiin olemassaolon faktoja. Itsekkyys ja älyllinen rajattomuus on teidän arvonne.
        Logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

        Voisit viisastua vähän lisääkin:

        "Eipä sitä evoluutioteorian mukaista elämän syntymääkään ole todistettu objektiivisesti vaan se on edelleeen monien subjektiivinen hörhö uskomus.
        Mitä logiikkaa siinä tyhjästä syntymisessä on? Ja vielä ilman syytä ja tarkoitusta?"

        Ei elämää oleteta tyhjästä syntyneeksi, vaan alkumaapallon olosuhteissa, Tuo asia on tosiaan tieteellisesti vielä todistamaton, vaikka mutkikkaiden kemikaalien itsesynnystä ja monistumisesta on havaintoja.

        "Elä siinä tarkoituksettomassa sattuma elämässäsi, mutta älä tule väittämään sitä tieteelliseksi totuudeksi. Hörhö uskomukset Jumalan olemattomuudesta eivät tule pelkällä väittämällä todeksi."

        Olen suomenluterilainen kristitty, mutta tunnistan ja hyväksyn silti tieteen tulokset, Edes ateisti ei "usko" Jumalan olemattomuuteen, vaan pelkästään on uskomatta olevuuteen.


      • tieteenharrastaja
        ei harhauskomuksia kirjoitti:

        "Miksei alkuliemessä voi olla sattumia? "

        Väärä kysymys, koska sitä alkulientä ei ole ollut olemassakaan. Se on vain evolutionistien kuvitelma.
        Oppikaa edes tekemään oikein muotoiltuja kysymyksiä. Miksi ette kysynyt:

        Oliko alkulientä olemassa? Ja jos oli niin millaista se alkuliemi oli? Ja miksi se alkuliemi oli sellaista kuin oli? Miksi se alkuliemi ei voinut olla toisenlaista eli mitään elämää ei olisi syntynytkään?

        Lyhyesti: miksi te OLETATTE, että alkuliemii oli elämää mahdollistava?
        Teillä on siis erittäin vahva ennakko-oletus teorianne tueksi. Onko tälläinen teoriaa vahvistava ennakko-oletus tieteellinen asenne?
        Pikemminkin se on uskomus joka saa teorian näyttämään todelta !!!

        Alkuliemi oli merivettä, jota Raamattukin kertoo alkumaassa olleen runsain määrin. Siinä oli nykyistä enemmän suoloja, koska suuri määrä niitä on myöhemmin saostunut kallioihin mineraaleiksi. Kuten nytkin, alkumeren rantojen lammikot väkevöityivät edelleen veden niistä haihtuessa.

        Oletus, että alkuliemi oli elämää mahdollistava, perustuu elämän olemassaoloon maapallolla. Kaikki muunlaiset oletukset asiasta ovat paljon mutkikkaampia ja vaativat asioita, joista ei ole objektiivisia havaintoja.


      • Vielä typerämpää
        Moosess kirjoitti:

        Katsos kun luomisen tapa ylittää ihmisen käsityskyvyn niin korkealta ettei vajavainen ihminen sitä kykenisi tajuamaan. Siksi ihmisen arvioitavaksi jää vain luomisen tulokset, siis vaikkapa se kaikkein alkeellisin löydetty solu joka sellaisenaan on monimutkaisempi kuin mikään laite minkä ihminen osaa rakentaa, ja jonka olemassaolo todistaa eittämättä älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumien summasta jossain kuvittellisessa alkuliemessä jonka olemassaolo perustuu vain siihen uskomukseen että tuo alkusolu syntyi sattumalta, siis hokkuspokkus ja simsalabim tekniikalla ihan itsestään. Heh heh.

        Tässä kohdassa astuukin sitten esille evoluutioteorian suurin käyttövoima eli aivopieru joka esittää että tuo solu joka on niin taitavaa biokemian tekoa ettei ihminen osaa edes jäljitellä sitä, on syntynyt ilman älyn ohjausta.

        Siis nyt herää kysymys että mistä löytyy se ihmistä taitavampi äly joka tuon solun teki? Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä?

        "Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä? "

        Eikö sellainen ole vielä tyhmempi, joka luulee itse keksimillään tarinoilla kaatavansa tieteen?
        Elämä syntyi maapallolle hyvin nopeasti sen jälkeen, kun maapallon olosuhteet sen sallivat. Ei ole todellakaan ollut mitään miljardeja vuosia vakaana pysyvää alkuliemilammikkoa.
        Olet kuin lapsi, joka väittää matematiikkaa vääräksi osaamatta itse edes kertotaulua.


      • tässä vastaus
        viisas mieli kirjoitti:

        Eipä sitä evoluutioteorian mukaista elämän syntymääkään ole todistettu objektiivisesti vaan se on edelleeen monien subjektiivinen hörhö uskomus.
        Mitä logiikkaa siinä tyhjästä syntymisessä on? Ja vielä ilman syytä ja tarkoitusta?

        Evolutionistien ei kannattaisi edes mainita sanaa logiikka kun eivät siitä mitään ymmärrä. Ei tyhjästä itsestään mitään synny. Se on vain typerä uskomus.

        Elä siinä tarkoituksettomassa sattuma elämässäsi, mutta älä tule väittämään sitä tieteelliseksi totuudeksi. Hörhö uskomukset Jumalan olemattomuudesta eivät tule pelkällä väittämällä todeksi. Ihmisen mielikuvitus ei poista Jumalan olemassoloa. Ateisti, evolutionisti ja nihilisti ei vaan yksinkertaisesti tahdo tunnustaa Jumalan olemassaoloa. Hän pitää itseään älykkyyden ylivertaisena ilmentymänä eikä myönnä sitä, että häntäkin viisaampi olento on.
        Itsekäs kuvitelma omasta älykkyydestä antaa väärän kuvan olemassaolosta.

        Omien rajoitusten tunnustaminen on alku viisaudelle. Moni itseään "viisaana" pitänyt on kieltänyt Jumalan olemassaolon mutta ovat tehneet ison virheen.
        Ei ihmisen ajattelu ole niin ylettömän viisasta, että sillä kumottaisiin olemassaolon faktoja. Itsekkyys ja älyllinen rajattomuus on teidän arvonne.
        Logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

        Ei ole evoluutioteorian mukaista elämän syntymää. Evoluutioteoria tutkii eliöiden kehitystä. Abiogeneesi ei kuulu teorian piiriin.
        Miksi elämällä pitäisi olla syy tai tarkoitus? Mikä tarkoitus on ollut sadoilla miljoonilla jo sukupuuttoon kuolleilla lajeilla?
        Maailmankaikkeuden kokonaisenergia on nolla. Se on varmistettu viimeksi Planck luotaimen mittauksin. Maailmankaikkeus on nyhjätty tyhjästä.
        Evoluutioteoria on tiedettä. Tieteessä ei "totuuksia" olekaan, mutta evoluutioteoria on ylivoimaisesti paras saatavilla oleva selitys eliöstön kehitykselle.
        Hörhöt uskomukset luoja-jumalan olemassaolosta eivät tule pelkillä väitteillä tosiki.
        Tiede tunnustaa omat rajoituksensa. Kreationisti sulkee silmänsä ja korvansa todellisuudelta eikä tunnusta tieteen esiin tuomia faktoja.
        Logiikasta ja kratinismista ei kannata puhua edes samana päivänä.


      • Ei edes alkeita
        Moosess kirjoitti:

        Tyhmä, jo se että elämää on, on todiste älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumasta.

        Mietihän vähän, tyhmä, sitä että miten alkuliemessä voisi oikeasti sattuman ohjauksessa syntyä se ensimmäinen jakautumiskykyinen solu joka on monimutkaisempi kuin mikään ihmisen rakentama laite.

        Tai ole miettimättä ja pysy aivopierujen pesemänä massaevokkina. Valinta on sinun, mutta kerrohan että kumman mahdollisuuksistasi valitsit "jos jos" nikki?

        "miten alkuliemessä voisi oikeasti sattuman ohjauksessa syntyä se ensimmäinen jakautumiskykyinen solu joka on monimutkaisempi kuin mikään ihmisen rakentama laite. "

        Jospa opettelisit edes kertotaulun ennen kuin yrität kaataa matematiikkaa. Ensimäinen itseään monistava alkueliö ei todellakaan ole ollut vielä solu.


      • opettele alkeet
        ei harhauskomuksia kirjoitti:

        "Miksei alkuliemessä voi olla sattumia? "

        Väärä kysymys, koska sitä alkulientä ei ole ollut olemassakaan. Se on vain evolutionistien kuvitelma.
        Oppikaa edes tekemään oikein muotoiltuja kysymyksiä. Miksi ette kysynyt:

        Oliko alkulientä olemassa? Ja jos oli niin millaista se alkuliemi oli? Ja miksi se alkuliemi oli sellaista kuin oli? Miksi se alkuliemi ei voinut olla toisenlaista eli mitään elämää ei olisi syntynytkään?

        Lyhyesti: miksi te OLETATTE, että alkuliemii oli elämää mahdollistava?
        Teillä on siis erittäin vahva ennakko-oletus teorianne tueksi. Onko tälläinen teoriaa vahvistava ennakko-oletus tieteellinen asenne?
        Pikemminkin se on uskomus joka saa teorian näyttämään todelta !!!

        Biologia olettaa mielestäni varsin hyvistä syistä, että elämä on syntynyt. Se ei välttämättä ole syntynyt alkuliemessä, joka on vanha vaan ei ainoa olettamus elämän synty-ympäristöstä. Väittämääsi ennakko-oletusta ei siis edes ole.
        Miksi te kreationistit ette perehdy edes avoluutioteorian tai abiogeneesihypoteesien alkeisiin? Vaikka onhan se tietenkin helpompi pöllyttää itse kyhäämiään olkiukkoja, mutta erityisen järkevää se ei ole.

        "Miksi se alkuliemi ei voinut olla toisenlaista eli mitään elämää ei olisi syntynytkään?"

        Jos olisi ollut, et sinäkään olisi kyselemässä tyhmiä. Kyseessä on antropologinen periaate.


      • 08fy67076f7
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Alkuliemi oli merivettä, jota Raamattukin kertoo alkumaassa olleen runsain määrin. Siinä oli nykyistä enemmän suoloja, koska suuri määrä niitä on myöhemmin saostunut kallioihin mineraaleiksi. Kuten nytkin, alkumeren rantojen lammikot väkevöityivät edelleen veden niistä haihtuessa.

        Oletus, että alkuliemi oli elämää mahdollistava, perustuu elämän olemassaoloon maapallolla. Kaikki muunlaiset oletukset asiasta ovat paljon mutkikkaampia ja vaativat asioita, joista ei ole objektiivisia havaintoja.

        "Kaikki muunlaiset oletukset asiasta ovat paljon mutkikkaampia ja vaativat asioita, joista ei ole objektiivisia havaintoja. "

        Orgaanisten molekyylien monistuminen olisi saattanut alkaa liuskeisessa savessa. Myös mustien savuttajien ympäristö olisi sisältänyt tarvittavia molekyylejä ja riittävästi energiaa.
        Toki alkuliemi on vieläkin kirjallisuudessa yleisin olettamus.


      • vain niin
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Alkuliemi oli merivettä, jota Raamattukin kertoo alkumaassa olleen runsain määrin. Siinä oli nykyistä enemmän suoloja, koska suuri määrä niitä on myöhemmin saostunut kallioihin mineraaleiksi. Kuten nytkin, alkumeren rantojen lammikot väkevöityivät edelleen veden niistä haihtuessa.

        Oletus, että alkuliemi oli elämää mahdollistava, perustuu elämän olemassaoloon maapallolla. Kaikki muunlaiset oletukset asiasta ovat paljon mutkikkaampia ja vaativat asioita, joista ei ole objektiivisia havaintoja.

        "Oletus, että alkuliemi oli elämää mahdollistava, perustuu elämän olemassaoloon maapallolla."

        Aivan samalla logiikalla voidaan todeta, peruste luomiselle on elämän olemassaolo maapallolla.


      • ei todellakaan
        vain niin kirjoitti:

        "Oletus, että alkuliemi oli elämää mahdollistava, perustuu elämän olemassaoloon maapallolla."

        Aivan samalla logiikalla voidaan todeta, peruste luomiselle on elämän olemassaolo maapallolla.

        Ei voida.
        Luominen edellyttäisi yliluonnollista entiteettiä ja on siksi loogisesti paljon epätodennäköisempi.


      • mahdottomuus
        ei todellakaan kirjoitti:

        Ei voida.
        Luominen edellyttäisi yliluonnollista entiteettiä ja on siksi loogisesti paljon epätodennäköisempi.

        "Luominen edellyttäisi yliluonnollista entiteettiä ja on siksi loogisesti paljon epätodennäköisempi."

        Alkuliemestä on mahdottomuus syntyä elämää:

        http://www.opko.fi/category/24-yliopistoluennot.html


      • hylätty tiktaalik
        ilkimyksen isävainaa kirjoitti:

        "»Evoluutioteorian kyky ennustaa tulevia tapahtumia on verrattavissa astrologiaan.»"

        "Evoluutioteoria ei ennusta tulevia tapahtumia.
        Kreationismin ennustukset taas ovat verrattavissa astrologiaan, eikä ihme, sillä kristillisyyskin perustuu siihen (esim. miksi kristityt käyttävät kalaa symbolinaan)."

        Tiktaalik sivumennen sanoen löytyi sieltä mistä sellaista mm. synteetisen evoluutioteorian ja geologian perusteella osattiin etsiäkin, ja oli kutakuinkin sellainen kuin sen oletettiinkin olevan.

        "Tiktaalik sivumennen sanoen löytyi sieltä mistä sellaista mm. synteetisen evoluutioteorian ja geologian perusteella osattiin etsiäkin, ja oli kutakuinkin sellainen kuin sen oletettiinkin olevan."

        Tiktaalik ei ole enää entisellään.


      • tieteenharrrastaja
        Vielä typerämpää kirjoitti:

        "Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä? "

        Eikö sellainen ole vielä tyhmempi, joka luulee itse keksimillään tarinoilla kaatavansa tieteen?
        Elämä syntyi maapallolle hyvin nopeasti sen jälkeen, kun maapallon olosuhteet sen sallivat. Ei ole todellakaan ollut mitään miljardeja vuosia vakaana pysyvää alkuliemilammikkoa.
        Olet kuin lapsi, joka väittää matematiikkaa vääräksi osaamatta itse edes kertotaulua.

        Hän on ymmärryksestä heittäyksissä ja siksi teeskentelee luulevansa ihmisälyn syntyneen siinä alkuliemilammikossa, vaikka äly onkin vain noin satatuhatta vuotta vanha.


      • oikeaa tiedettä
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Luen mieluummin oikeita tiedekirjoja.

        Kun ei Raamatusta näköjään löydy kuvauksia luomisen tavasta,ei siinä Leisolan kirja mitään auta..

        "Luen mieluummin oikeita tiedekirjoja."

        Leisola on kokeellisen luonnontieteen alalla työskennellyt, siis oikean tieteen kentällä.


      • tieteenharrastaja
        08fy67076f7 kirjoitti:

        "Kaikki muunlaiset oletukset asiasta ovat paljon mutkikkaampia ja vaativat asioita, joista ei ole objektiivisia havaintoja. "

        Orgaanisten molekyylien monistuminen olisi saattanut alkaa liuskeisessa savessa. Myös mustien savuttajien ympäristö olisi sisältänyt tarvittavia molekyylejä ja riittävästi energiaa.
        Toki alkuliemi on vieläkin kirjallisuudessa yleisin olettamus.

        Liuskesavi ja savuttajan laita ovat mahdollisia syntymisen paikkoja lammikon vaihtoehtona. Alkulientä niissäkin tarvitaan.

        Tarkoitin muunlaisella oletuksella kertaluomisen pamautusta.


      • tieteenharrastaja
        oikeaa tiedettä kirjoitti:

        "Luen mieluummin oikeita tiedekirjoja."

        Leisola on kokeellisen luonnontieteen alalla työskennellyt, siis oikean tieteen kentällä.

        Ei oikeastaan ole, vaan on lähinnä biokemisti ja prosessiekspertti.

        "Leisola on kokeellisen luonnontieteen alalla työskennellyt, siis oikean tieteen kentällä."

        Ainakaan itse en tiedä yhtään hänen kokeellisesta luonnontieteestä kirjoittamaansa tutkimusraporttia tai kirjaa.


      • tieteenharrastaja
        mahdottomuus kirjoitti:

        "Luominen edellyttäisi yliluonnollista entiteettiä ja on siksi loogisesti paljon epätodennäköisempi."

        Alkuliemestä on mahdottomuus syntyä elämää:

        http://www.opko.fi/category/24-yliopistoluennot.html

        Linkkisi aineistot eivät väittämääsi todista:

        "Alkuliemestä on mahdottomuus syntyä elämää:"

        Leisola ja Wendland tuskin ovat (kreationistisesta) alkuolettamuksesta vapaita tieteilijöitä. Biokemisti ja hiukkasfyysikko eivät välttämättä tiedä paljoakaan evoluutiobiologiasta.


      • ioioåijh9huh
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Liuskesavi ja savuttajan laita ovat mahdollisia syntymisen paikkoja lammikon vaihtoehtona. Alkulientä niissäkin tarvitaan.

        Tarkoitin muunlaisella oletuksella kertaluomisen pamautusta.

        Jos eläimet olisi luotu "lajiensa mukaan", olisi luominen ajoittunut miljardien vuosien ajalle. Samalla kun vanhoja lajeja olisi kuollut sukupuuttoon, olisi pitänyt luoda uusia. Fossiilitodisteet osoittavat, että maapallon eliöstö on muuttunut jatkuvasti.


      • +97887g8g
        mahdottomuus kirjoitti:

        "Luominen edellyttäisi yliluonnollista entiteettiä ja on siksi loogisesti paljon epätodennäköisempi."

        Alkuliemestä on mahdottomuus syntyä elämää:

        http://www.opko.fi/category/24-yliopistoluennot.html

        Kas kummaa kun Leisola ei ole ainoassakaan tieteellisessä artikkelissaan väittänyt tuollaista.


      • väärä syytös
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Linkkisi aineistot eivät väittämääsi todista:

        "Alkuliemestä on mahdottomuus syntyä elämää:"

        Leisola ja Wendland tuskin ovat (kreationistisesta) alkuolettamuksesta vapaita tieteilijöitä. Biokemisti ja hiukkasfyysikko eivät välttämättä tiedä paljoakaan evoluutiobiologiasta.

        "Biokemisti ja hiukkasfyysikko eivät välttämättä tiedä paljoakaan evoluutiobiologiasta."

        "Useimmille biologeille evoluutioteorialla on enää hyvin vähän merkitystä käytännön tutkimustyössä - jos koskaan on olutkaan, eivätkä alan tutkijat emmi käyttää design-terminologiaa" Leisola.

        Kemiallisessa evoluutiossa, siis johon elämän synty kuuluu, tarvitsee osata ainakin kemiaa, jonka Leisola varmasti hallitsee. Ei ole siis kyse evoluutiobiologiasta.


      • tieteenharrastaja
        ioioåijh9huh kirjoitti:

        Jos eläimet olisi luotu "lajiensa mukaan", olisi luominen ajoittunut miljardien vuosien ajalle. Samalla kun vanhoja lajeja olisi kuollut sukupuuttoon, olisi pitänyt luoda uusia. Fossiilitodisteet osoittavat, että maapallon eliöstö on muuttunut jatkuvasti.

        Ensimmäisen elävän solun syntymisestään tässä on ollut puhe.


      • ainakin nämä
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ei oikeastaan ole, vaan on lähinnä biokemisti ja prosessiekspertti.

        "Leisola on kokeellisen luonnontieteen alalla työskennellyt, siis oikean tieteen kentällä."

        Ainakaan itse en tiedä yhtään hänen kokeellisesta luonnontieteestä kirjoittamaansa tutkimusraporttia tai kirjaa.

        "Ainakaan itse en tiedä yhtään hänen kokeellisesta luonnontieteestä kirjoittamaansa tutkimusraporttia tai kirjaa."

        Leisola on ollut tekijänä noin 140 vertaisarvioidussa artikkelissa. On toimittanut useita kirjoja suomeksi, mm. ensimmäisen suomalaisen Bioprosessitekniikka- kirjan. On Bio-Complexity-tiedelehden päätoimittaja.


      • tieteenharjoittaja
        ainakin nämä kirjoitti:

        "Ainakaan itse en tiedä yhtään hänen kokeellisesta luonnontieteestä kirjoittamaansa tutkimusraporttia tai kirjaa."

        Leisola on ollut tekijänä noin 140 vertaisarvioidussa artikkelissa. On toimittanut useita kirjoja suomeksi, mm. ensimmäisen suomalaisen Bioprosessitekniikka- kirjan. On Bio-Complexity-tiedelehden päätoimittaja.

        Bioprosessitekniikkaa, niinpä. Kuulostaa minusta enemmänkin soveltavalta insinööritieteeltä.

        Jos olet eri mieltä, niin esittelepä noista 140;stä muutama, jota pidät kokeellisena luonnontieteenä. Sittenpä tietäisin enemmän.


      • tieteenharrastaja
        väärä syytös kirjoitti:

        "Biokemisti ja hiukkasfyysikko eivät välttämättä tiedä paljoakaan evoluutiobiologiasta."

        "Useimmille biologeille evoluutioteorialla on enää hyvin vähän merkitystä käytännön tutkimustyössä - jos koskaan on olutkaan, eivätkä alan tutkijat emmi käyttää design-terminologiaa" Leisola.

        Kemiallisessa evoluutiossa, siis johon elämän synty kuuluu, tarvitsee osata ainakin kemiaa, jonka Leisola varmasti hallitsee. Ei ole siis kyse evoluutiobiologiasta.

        Tietääkseni myös molekyylibiologia ja biokemia ovat aika erilaisia tieteenhaaroja.

        "Useimmille biologeille evoluutioteorialla on enää hyvin vähän merkitystä käytännön tutkimustyössä - jos koskaan on olutkaan, eivätkä alan tutkijat emmi käyttää design-terminologiaa" Leisola.

        Tuosta Leisolan väitteestä olisi mukava nähdä tutkivan biologin kommentti. Ainakin olen nähnyt palstalla tasan päinvastaistakin,


      • molempien hallinta
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Tietääkseni myös molekyylibiologia ja biokemia ovat aika erilaisia tieteenhaaroja.

        "Useimmille biologeille evoluutioteorialla on enää hyvin vähän merkitystä käytännön tutkimustyössä - jos koskaan on olutkaan, eivätkä alan tutkijat emmi käyttää design-terminologiaa" Leisola.

        Tuosta Leisolan väitteestä olisi mukava nähdä tutkivan biologin kommentti. Ainakin olen nähnyt palstalla tasan päinvastaistakin,

        "Tietääkseni myös molekyylibiologia ja biokemia ovat aika erilaisia tieteenhaaroja."

        Eihän erilaisuus estä sitä, etteikö Leisola hallitsisi molempia. Kirjassa Evoluutio ja biologinen informaatio on luku Evoluution molekyylimekanismit, jonka ovat kirjoittaneet Siegfried Scherer ja Matti Leisola.

        "Tuosta Leisolan väitteestä olisi mukava nähdä tutkivan biologin kommentti."

        Leisola viittaa kommentillaan tähän:

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20848805


      • tieteenharrastaja
        molempien hallinta kirjoitti:

        "Tietääkseni myös molekyylibiologia ja biokemia ovat aika erilaisia tieteenhaaroja."

        Eihän erilaisuus estä sitä, etteikö Leisola hallitsisi molempia. Kirjassa Evoluutio ja biologinen informaatio on luku Evoluution molekyylimekanismit, jonka ovat kirjoittaneet Siegfried Scherer ja Matti Leisola.

        "Tuosta Leisolan väitteestä olisi mukava nähdä tutkivan biologin kommentti."

        Leisola viittaa kommentillaan tähän:

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20848805

        Ihan kiinnostava linkki:

        "Philosophical analyses of biology have recently been dominated by a mechanistic perspective. Examples taken from different domains in the life sciences, from molecular biology to physiology, seem to support mechanistic accounts. In this paper, I examine the emerging field of systems biology and argue that some of its approaches do not fit the mechanistic framework."

        Tiivistelmän alkulauseet liittävät aiheen enemmänkin filosofiaan kuin havaitsevaan luonnontieteeseen ja lanseeraavat nähdäkseni ihan uuden "systeemibiologian" näkökulman. En vielä nostaisi tällä nähytöllä Leisolaa evoluutiobiologian tieteilijän asemaan.


      • ainakin nämä kirjoitti:

        "Ainakaan itse en tiedä yhtään hänen kokeellisesta luonnontieteestä kirjoittamaansa tutkimusraporttia tai kirjaa."

        Leisola on ollut tekijänä noin 140 vertaisarvioidussa artikkelissa. On toimittanut useita kirjoja suomeksi, mm. ensimmäisen suomalaisen Bioprosessitekniikka- kirjan. On Bio-Complexity-tiedelehden päätoimittaja.

        >On Bio-Complexity-tiedelehden päätoimittaja.

        Se on apologeettinen kreationismijulkaisu eikä alkuunkaan mikään tiedelehti.


      • tieteenharjoittaja kirjoitti:

        Bioprosessitekniikkaa, niinpä. Kuulostaa minusta enemmänkin soveltavalta insinööritieteeltä.

        Jos olet eri mieltä, niin esittelepä noista 140;stä muutama, jota pidät kokeellisena luonnontieteenä. Sittenpä tietäisin enemmän.

        >Jos olet eri mieltä, niin esittelepä noista 140;stä muutama, jota pidät kokeellisena luonnontieteenä.

        Neidille tulikin kummasti kiireitä tämän pyynnön jälkeen.


      • -.,,.- kirjoitti:

        Eikä silti ole mitään keinoa lopullisesti todistaa kummankaan olevan faktaa.

        Eli ihmisen päättelyillä ei ole oikeasti asioihin mitään merkitystä.
        Pelkkää pullistelua vain.

        >Eli ihmisen päättelyillä ei ole oikeasti asioihin mitään merkitystä.

        On sillä sen verran, että kaikki luonnontieteen tulokset nojaavat ihmisten havainnoista ja faktoista tekemiin päättelyihin. Eihän tuo varmaan paljon ole, mutta suunnilleen koko tiede.


      • Moosess kirjoitti:

        Katsos kun luomisen tapa ylittää ihmisen käsityskyvyn niin korkealta ettei vajavainen ihminen sitä kykenisi tajuamaan. Siksi ihmisen arvioitavaksi jää vain luomisen tulokset, siis vaikkapa se kaikkein alkeellisin löydetty solu joka sellaisenaan on monimutkaisempi kuin mikään laite minkä ihminen osaa rakentaa, ja jonka olemassaolo todistaa eittämättä älyllisestä luomisesta eikä suinkaan sokeasta sattumien summasta jossain kuvittellisessa alkuliemessä jonka olemassaolo perustuu vain siihen uskomukseen että tuo alkusolu syntyi sattumalta, siis hokkuspokkus ja simsalabim tekniikalla ihan itsestään. Heh heh.

        Tässä kohdassa astuukin sitten esille evoluutioteorian suurin käyttövoima eli aivopieru joka esittää että tuo solu joka on niin taitavaa biokemian tekoa ettei ihminen osaa edes jäljitellä sitä, on syntynyt ilman älyn ohjausta.

        Siis nyt herää kysymys että mistä löytyy se ihmistä taitavampi äly joka tuon solun teki? Oliko se äly vain sokeiden sattumien summa miljardisen vuosien aikana jossain todella kauan, siis miljardeja vuosia vakaana pysyneessä alkuliemilammikossa? Heh ehh. Kyllä nuo evokit ovat tyhmiä?

        Taas jyrbä jehovoi säälittävää mutta perin tuttua kretufantasiaa, jossa se mihin ihminen juuri nyt pystyy on aina tasan se mihin hän pystyy myös tulevaisuudessa.

        Kovin tuntuu savelta nuo kreationismin kivijalat. Hyvä sentään että jouluna on pakkasta, niin ei romahda koko paska maan rakoon. Tässä nääs tarvitaan vielä paljon viihdettä.


      • viisas mieli kirjoitti:

        Eipä sitä evoluutioteorian mukaista elämän syntymääkään ole todistettu objektiivisesti vaan se on edelleeen monien subjektiivinen hörhö uskomus.
        Mitä logiikkaa siinä tyhjästä syntymisessä on? Ja vielä ilman syytä ja tarkoitusta?

        Evolutionistien ei kannattaisi edes mainita sanaa logiikka kun eivät siitä mitään ymmärrä. Ei tyhjästä itsestään mitään synny. Se on vain typerä uskomus.

        Elä siinä tarkoituksettomassa sattuma elämässäsi, mutta älä tule väittämään sitä tieteelliseksi totuudeksi. Hörhö uskomukset Jumalan olemattomuudesta eivät tule pelkällä väittämällä todeksi. Ihmisen mielikuvitus ei poista Jumalan olemassoloa. Ateisti, evolutionisti ja nihilisti ei vaan yksinkertaisesti tahdo tunnustaa Jumalan olemassaoloa. Hän pitää itseään älykkyyden ylivertaisena ilmentymänä eikä myönnä sitä, että häntäkin viisaampi olento on.
        Itsekäs kuvitelma omasta älykkyydestä antaa väärän kuvan olemassaolosta.

        Omien rajoitusten tunnustaminen on alku viisaudelle. Moni itseään "viisaana" pitänyt on kieltänyt Jumalan olemassaolon mutta ovat tehneet ison virheen.
        Ei ihmisen ajattelu ole niin ylettömän viisasta, että sillä kumottaisiin olemassaolon faktoja. Itsekkyys ja älyllinen rajattomuus on teidän arvonne.
        Logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

        >Ateisti, evolutionisti ja nihilisti ei vaan yksinkertaisesti tahdo tunnustaa Jumalan olemassaoloa. Hän pitää itseään älykkyyden ylivertaisena ilmentymänä eikä myönnä sitä, että häntäkin viisaampi olento on.

        Moni ateisti ja "evolutionisti" myöntää, että kaukaisilla planeetoilla voi hyvin elää verrattomasti ihmistä älykkäämpiä olentoja. Kreationisti (sepistä ehkä lukuun ottamatta) taas ei voi tätä myöntää, koska hänen itsekkään lahko-oppinsa mukaan ihmisen on oltava fyysisen maailmankaikkeuden ylivertainen älyhuippu tai kaikki romahtaa.

        >Moni itseään "viisaana" pitänyt on kieltänyt Jumalan olemassaolon mutta ovat tehneet ison virheen.

        Jaa minkä virheen ja millä perusteella? Tieteellisessä tutkimuksessa on täysin merkityksetöntä, mikä on tutkijan uskonto vai onko mikään.


      • no niin noin kirjoitti:

        Tyhmempi toki, mutta en onneksi läheskään niin tyhmä kuin sinä.

        Ei sinulle tosin kukaan sanonut mitään.


      • päivitys
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ihan kiinnostava linkki:

        "Philosophical analyses of biology have recently been dominated by a mechanistic perspective. Examples taken from different domains in the life sciences, from molecular biology to physiology, seem to support mechanistic accounts. In this paper, I examine the emerging field of systems biology and argue that some of its approaches do not fit the mechanistic framework."

        Tiivistelmän alkulauseet liittävät aiheen enemmänkin filosofiaan kuin havaitsevaan luonnontieteeseen ja lanseeraavat nähdäkseni ihan uuden "systeemibiologian" näkökulman. En vielä nostaisi tällä nähytöllä Leisolaa evoluutiobiologian tieteilijän asemaan.

        "Tiivistelmän alkulauseet liittävät aiheen enemmänkin filosofiaan kuin havaitsevaan luonnontieteeseen ja lanseeraavat nähdäkseni ihan uuden "systeemibiologian" näkökulman."

        Elät menneisyydessä. Systeemibiologia on syntynyt viimeisen kymmen vuoden aikana.


      • tieteenharrastaja
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >On Bio-Complexity-tiedelehden päätoimittaja.

        Se on apologeettinen kreationismijulkaisu eikä alkuunkaan mikään tiedelehti.

        Pitjhän se arvata, se siitä tulloo.."


      • tieteenharrastaja
        päivitys kirjoitti:

        "Tiivistelmän alkulauseet liittävät aiheen enemmänkin filosofiaan kuin havaitsevaan luonnontieteeseen ja lanseeraavat nähdäkseni ihan uuden "systeemibiologian" näkökulman."

        Elät menneisyydessä. Systeemibiologia on syntynyt viimeisen kymmen vuoden aikana.

        Voi olla; kun en harrasta biologiaa, seuraan sitä varsin vähän:

        "Systeemibiologia on syntynyt viimeisen kymmen vuoden aikana."

        Kukahan on Suomen johtava systeemibiologi. Ei kai sentään Leisola?


      • tieteenharrastaja
        -.,,.- kirjoitti:

        Eikä silti ole mitään keinoa lopullisesti todistaa kummankaan olevan faktaa.

        Eli ihmisen päättelyillä ei ole oikeasti asioihin mitään merkitystä.
        Pelkkää pullistelua vain.

        Annoit hyvän esimerkin päättelykyvyttömän tavasta pullistella:

        "Eli ihmisen päättelyillä ei ole oikeasti asioihin mitään merkitystä.
        Pelkkää pullistelua vain."

        Todellisuudessa päättelyilla on paljonkin merkitystä. Ne eivät myöskään ole tasa-arvoisia, vaan laatuerot ovat suuria.


    • missä äly

      "Ei Jumalaa ja luomista mahdottomiksi ole ennenkään väitetty, vaan objektiivisten havaintojen olemattomuutta niistä. Avuton logiikkakieputtelusi ei asiaa mitenkään muuta. "

      Tieteiden harrastajille: oppikaa ensin arvioimaan se mitä ne objektiiviset havainnot todella todistaa (osoittaa). Havainto pitää ymmärtää havaintona ja muistaa erottaa siitä se havainnon selittämisen osuus.
      Viittasin kloonaustekniikoihin luomisen todisteena. Te ette sitä lainkaan huomioineet koska ette voi tunnustaa kloonaustekniikkaa todisteena koska teillä on vahva pakkomielteinen ennakko-oletus evoluution puolesta.
      Kloonaustekniikan objektiiviset havainnot eivät teille kelpaa.
      Kloonaustekniikat nimenomaan todistaa sen puolesta, että elämää voi syntyä MYÖS normaalista poikkeavissa oloissa. Teille elämän synty on vain tyhjästä syntynyttä sattumaa!
      Kreationismi lähtee siitä, että elämää syntyy 1) normaalilla tavalla ja 2) poikkeavilla tavoilla kun MUKANA on älykästä toimintaa.
      Teille evolutionisteille elämän synty on ainoastaan tyhjän sattuman tuotetta te ette voi tunnustaa lainkaan sitä mahdolisuutta, että elämä syntyy ÄLYKKÄÄN toiminnan seurauksesta.

      Teillä näyttää olevan pakkomielteinen ajatus siitä, että elämää ei voi syntyä älykkäästä suunnittelusta. koska teorianne EI SITÄ salli.
      Näin te ette voi siis nähdä kloonaustakaan älykkäänä toimintana (suorituksena). Teidän teorianne mukaan elämää ei synny suunnittelusta van tyhjästä sattumasta.
      Te puhutte kyllä objektiivisista havainnoista mutta ette voi niitä ymmärtää.

      Selvä todiste luomisen puolesta on se, että älykkäät ihmisetkin VOIVAT poiketa normaalista lisääntymisbiologiasta ja tuottaa eliöyksilöitä poikkeavalla tavalla juuri käyttämänsä älyn johdosta. Miksi älykäs Jumala ei voisi suorittaa tätä samaa tekoa? Elämää synnyttää äly eikä sattuma. Biologinen tietämys ei ole kasvanut sattumasta vaan päämäärä tietoisesta (älykkäästä) tietämyksen hallinnasta JA tutkimustyöstä. Ovatko teidän mielestä nämä tutkijat olleet älyttömiä? Missä äly siellä tietoisuus voi kasvaa.
      Ei se äly voi tyhjästä sattumasta tulla. Teille ei edes älykkäiden aivojen työn havaintokaan kelpaa todisteeksi. Teidän "objektiivisuus" on pelkää tyhmää arvotonta sanahelinää.

      • tieteenharrastaja

        Koetanpa vielä taivuttaa varaston paksuimmasta vaijerista:

        "Selvä todiste luomisen puolesta on se, että älykkäät ihmisetkin VOIVAT poiketa normaalista lisääntymisbiologiasta ja tuottaa eliöyksilöitä poikkeavalla tavalla juuri käyttämänsä älyn johdosta. Miksi älykäs Jumala ei voisi suorittaa tätä samaa tekoa?"

        Älykkäistä ihmisistä on objektiivisia havaintoja samoin kuin heidän aiheuttamistaan kloonaamalla lisäääntymisistä. Havaintoja ei ole jumalista eikä sellaisten suorittamista luomisteoista. "Voisi suorittaa" ja "miksi ei voisi" eivät riitä objektiiviseksi todisteeksi niistä, kun tekijä täytyy kuvitella (uskoa).


      • miten ihmeessä?

        "Viittasin kloonaustekniikoihin luomisen todisteena. Te ette sitä lainkaan huomioineet koska ette voi tunnustaa kloonaustekniikkaa todisteena koska teillä on vahva pakkomielteinen ennakko-oletus evoluution puolesta. "

        Se mikään todiste ole. Itse asiassa geenimanipulaatio todistaa sekin vahvasti evoluution puolesta.


    • ole älykäs

      Geenimanipulaatio ei todista yhtään enempää kuin sen, että geenimanipulaatio on (tietyissä rajoissa) mahdollista.
      Se ei todista evoluutioteoriaa todeksi.
      Näin se logiikka menee. Jos junat joskus suistuu raiteiltaan niin ei se todista sitä, että KAIKKI junaliikennne on vaarallista. Junien suistuminen todistaa vain sen, että onnettomuudet ovat mahdollisia.
      Ei siis tehdä liian laajoja päätelmiä havainnoista.
      Juuri tässä teidän ajattelu heittää, evolutionistit tekee LIIAN laajoja ja yleistäviä päätelmiä havainnoista (kuten tästä geenimanipulaatiosta).
      Kannattaa tehdä parempia arvioita omista päätelmistä EIKÄ sitoutua pakkomielteisesti johonkin ennakko-oletukseen.

      Minulla ei ole ennakko-oletuksia. Minä seuraan aktiivisesti biologiaa varsin laajalla sektorilla enkä ole vielä sieltä löytänyt yhtäkään KUNNON päätelmää evoluution tueksi. Todisteet osoittavat vain sen, että elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista.
      En siis ole pakkomielteinen kreationisti vaan suhtaudun luomiseen ÄLYKKÄÄSTI koska tietämyksen soveltaminen on älykästä ihmisen toimintaa. (vastakohtana tälle on sokea usko johonkin jolle ei ole mitään perusteita)

      • tieteenharrastaja

        Venytit todisteesi poikki:

        "Todisteet osoittavat vain sen, että elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        On havaintoja (todisteita), että elämää syntyy ainakin elämästä. Toisenlaisten havaintojen puute ei ole muunlaisen synnyn mahdottomuuden todiste. Jos logiikka toimisi noin, objektiivisten havaintojen puuttuminen Jumalasta olisi olemattomuuden todiste.

        Eloton ympäristö (tapatumat, myrkyt, säteily,..) manipuloivat havaintojen mukaan elämää monin tavoin ilmankin tietämyksen soveltamista. Joskus tämä aiheuttaa pysyviä muutoksia elämään.


      • minun tekstini
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Venytit todisteesi poikki:

        "Todisteet osoittavat vain sen, että elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        On havaintoja (todisteita), että elämää syntyy ainakin elämästä. Toisenlaisten havaintojen puute ei ole muunlaisen synnyn mahdottomuuden todiste. Jos logiikka toimisi noin, objektiivisten havaintojen puuttuminen Jumalasta olisi olemattomuuden todiste.

        Eloton ympäristö (tapatumat, myrkyt, säteily,..) manipuloivat havaintojen mukaan elämää monin tavoin ilmankin tietämyksen soveltamista. Joskus tämä aiheuttaa pysyviä muutoksia elämään.

        Koeta edes ymmärtää asiayhteys. Kirjoitin aivan selvästi:
        "elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        Asiayhteys liittyi kloonaustekniikan käyttöön. Kloonaustekniikassa on sovellettava saatua biologista tietämystä. Ensimmäisessä lampaan kloonauksessa (Dolly) käytettiin lampaan ELÄVIÄ utaresoluja. Tässä mielessä sanonta "elämää syntyy elämästä" on aivan oikein kirjoitettu.

        Kirjoittelusi osoittaa vain sen miten vähän tunnet biologiaa. Ja vielä vähemmän sitä kloonaustekniikkaa. Kannattaisi hankkia edes ne perustiedot jotta ei tarvitsisi olla pakkomielteinen evoluution kannattaja.

        Reaalitodellisuudessa ei olla vieläkään havaittu yhtäkään tapahtumaa jossa kuolleesta aineesta(materiasta) olisi itsestään syntynyt eläviä soluja. Tämän faktan luulisi mahtuvan evolutionistin havaintomaailmaankin.
        Teidän velvollisuus on esittää havaintoja jos tämä ei pidä paikkaansa. Miksi ette täytä todistus velvollisuuttanne?


      • tieteenharrastaja
        minun tekstini kirjoitti:

        Koeta edes ymmärtää asiayhteys. Kirjoitin aivan selvästi:
        "elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        Asiayhteys liittyi kloonaustekniikan käyttöön. Kloonaustekniikassa on sovellettava saatua biologista tietämystä. Ensimmäisessä lampaan kloonauksessa (Dolly) käytettiin lampaan ELÄVIÄ utaresoluja. Tässä mielessä sanonta "elämää syntyy elämästä" on aivan oikein kirjoitettu.

        Kirjoittelusi osoittaa vain sen miten vähän tunnet biologiaa. Ja vielä vähemmän sitä kloonaustekniikkaa. Kannattaisi hankkia edes ne perustiedot jotta ei tarvitsisi olla pakkomielteinen evoluution kannattaja.

        Reaalitodellisuudessa ei olla vieläkään havaittu yhtäkään tapahtumaa jossa kuolleesta aineesta(materiasta) olisi itsestään syntynyt eläviä soluja. Tämän faktan luulisi mahtuvan evolutionistin havaintomaailmaankin.
        Teidän velvollisuus on esittää havaintoja jos tämä ei pidä paikkaansa. Miksi ette täytä todistus velvollisuuttanne?

        Todistusvelvollisuus on vain väitteelle:

        "Teidän velvollisuus on esittää havaintoja jos tämä ei pidä paikkaansa. Miksi ette täytä todistus velvollisuuttanne?"

        En ole väittänyt elämää syntyneen muusta kuin elämästä enkä siis tarvitse todisteitakaan. Sinä väität, että tämä ei ole mahdollista, mikä on loogisesti eri asia. Esitä mahdottouustodiste, jos pidät tuosta väitteestä kiinni.


      • minun tekstini kirjoitti:

        Koeta edes ymmärtää asiayhteys. Kirjoitin aivan selvästi:
        "elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        Asiayhteys liittyi kloonaustekniikan käyttöön. Kloonaustekniikassa on sovellettava saatua biologista tietämystä. Ensimmäisessä lampaan kloonauksessa (Dolly) käytettiin lampaan ELÄVIÄ utaresoluja. Tässä mielessä sanonta "elämää syntyy elämästä" on aivan oikein kirjoitettu.

        Kirjoittelusi osoittaa vain sen miten vähän tunnet biologiaa. Ja vielä vähemmän sitä kloonaustekniikkaa. Kannattaisi hankkia edes ne perustiedot jotta ei tarvitsisi olla pakkomielteinen evoluution kannattaja.

        Reaalitodellisuudessa ei olla vieläkään havaittu yhtäkään tapahtumaa jossa kuolleesta aineesta(materiasta) olisi itsestään syntynyt eläviä soluja. Tämän faktan luulisi mahtuvan evolutionistin havaintomaailmaankin.
        Teidän velvollisuus on esittää havaintoja jos tämä ei pidä paikkaansa. Miksi ette täytä todistus velvollisuuttanne?

        >Kirjoitin aivan selvästi:
        "elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        Etkä kirjoittanut, vaan "ole älykäs" kirjoitti.


      • tieteenharrastaja
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Kirjoitin aivan selvästi:
        "elämää syntyy elämästä ja sitä voidaan tietyissä rajoissa manipuloida jos tietämystä sovelletaan ÄLYKKÄÄSTI. Ilman tietämyksen soveltamista se ei ole mahdollista."

        Etkä kirjoittanut, vaan "ole älykäs" kirjoitti.

        Noihin pikkujuttuihin en näiden kanssa jaksa takerrella:

        "Etkä kirjoittanut, vaan "ole älykäs" kirjoitti".


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Noihin pikkujuttuihin en näiden kanssa jaksa takerrella:

        "Etkä kirjoittanut, vaan "ole älykäs" kirjoitti".

        Mä olen kai sitten vielä niin nuori, että jaksan.:)


    • Herra, ajetaan testi

      Ettet Herraa sijana,
      rajasi Rehn aatteet

      Haet sarjat, treenia:
      Jes treenaa hartiat!

      Tjaa, herrain sateet,
      ehei, rajansa tartte!

      Etsit harja-aarteen.
      Esteri, jaatte rahan!

      Ja asetetaan hirret
      harjaa natsi-teeret

      Ettei herja saarnat
      tahraa arjen teesit

    • Fiksu kreaitonisti

      "Palstan ydinkysymyksen voi myös kääntää ympäri etsimällä tapoja nähdä Raamatun ensimmäiset luvut vertauskuvina nykyihmisen evoluutiokehityksen merkittävimmistä käänteistä."

      Raamatussa vertauskuvat ovat lähinnä profeettakirjoissa(jos niitä on muissa kirjoissa, niin ne muistaakseni erikseen mainitaan). Niillä ei ole mitään virkaa 1-5 mooseksen kirjoissa, jotka siis ovat historiallista kerrantaa. Et voi siis kieltää, etteivätkö 1-5 mooseksen kirjat pitäisi kirjaimellisesti paikkaa sanomalla, että ne voisivat olla vertauskuvia.

      • tieteenharrastaja

        Sinäkö kiellät kieltämästä:

        "Et voi siis kieltää, etteivätkö 1-5 mooseksen kirjat pitäisi kirjaimellisesti paikkaa sanomalla, että ne voisivat olla vertauskuvia."

        Tarkemmin sanoen minusta niissä on kaikkia kolmea; Jumalan ilmoitusta, vertauskuvia sekä Mooseksen kavereineen kansan hallitsemiseksi säveltämää.


      • infotiski: surkeita

        Sertifiointikasku.

        Nautti Fissio-Erkki,
        iski festarin oikut:

        Sikisi forte-kutina
        -Ai kristus, infektio!

        Kiiti uskon Serafit:
        isi, funktio ratkesi!

        Tenori fatsi-isukki,
        tuorein tissi-fakki

        Tuiki, skitsofrenia!


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1970
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1539
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      140
      1387
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1240
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      273
      1047
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      992
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      957
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      118
      954
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      49
      777
    Aihe