työttömän arki

työkädet

Petri Tiili:
"Olen työtön, olen työtön,
.....
herrat vain yhteen käsiä hieroo
niillä aivojen paikalla on mätä liero
ne vaan sanoo sori, aika on ankeaa ja kauppa kankeaa
mutta ankeampaa on vielä työttömän päivä
kun elämänilosta on pelkkä häivä."

Petri Tiili on Pelle Miljoona. Kappale on P Miljoonan yhtyeen ensimmäisessä singlessä 1978.
Tuskinpa työttömän elämä on tänäänkään auvoisempaa.

20

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos olet työtön niin mene töihin!

      Se on helppoa kunhan hinnoittelet työsi asiallisesti.

    • työssäkäyvä

      "herrat vain yhteen käsiä hieroo
      niillä aivojen paikalla on mätä liero"

      Herroille on tyypillistä syyllistää työtön omaan asemaansa. Sitä on hoettu satoja vuosia. Jokainen olisi oman onnensa seppä. Siihen vois vastata että toisilla on hieman enemmän onnea kuin toisilla.

    • Onko Petri Tiili

      niin avuton että vaatii työllistymiseensä herroja.... Herranjestassentään että on outo tyyppi, hyi.

    • gorm

      Pelle Miljoona:
      "Työttömien armeija vaan alati kasvaa
      ja eduskunta jauhaa aina samaa p.askaa
      jossain on vika ja se ei ole meissä
      vaan vika on heissä"

      Noin 1975 työttömyys kohosi ensi kerran yli sadantuhannen. Kekkonen runnasi hallituksen, jonka päätehtävä oli työllistävät toimet.
      Hallitus antoi verohelpotuksia yrityksille eikä sen jälkeen työttömyys ole painunut alle sadantuhannen.

      Työttömyys ei todellakaan ole työttömän vika.
      Kuka tarvitsee työttömyyttä. Kun siihen vastaa, alkaa päästä jäljille.

      • Työttömyys on pääosin kiinni siitä, että työmme tulokset eivät hintansa tai laatunsa puolesta käy kaupaksi. On siis puututtava sekä hintoihin että laatuun jotta työttömyyttä saadaan alaspäin. Kannattamatonta työtä ei voi teettää sillä siinä tulee pää vetäjän käteen kuten tupataan sanoa.


    • avarakatsanto

      "Irwinkin lauloi ihan nappiin sattumalta, haistakaa paska koko valtiovalta"

      Hyvä biisi Pelleltä.

      • Itse en juurikaan ottaisi oppia noilta Pelleiltä saatikka Irwineiltä. Itse se on mietittävä miten mihinkin suhtautuu koska jokainen tilanne on aina jokaisen kohdalta erilainen.

        Jos oma pää ei riitä on hukassa koska ei sinne oikeasti kenenkään muun ajatusmaailma sovi vaikka sitä kuinka pänttäisi sillä jonkun Marxin ja vaikka Hegelin maailma oli varsin erilainen kuin meidän tämän päivän ihmisten.

        En lähtisi edes laajakatseisen kirjoittelija kumppanini oppeja seuraamaan sillä nekin ovat eri ympäristöstä kuin missä itse elän vaikka aika on lähes sama.


      • Työeläkeläinen kirjoitti:

        Itse en juurikaan ottaisi oppia noilta Pelleiltä saatikka Irwineiltä. Itse se on mietittävä miten mihinkin suhtautuu koska jokainen tilanne on aina jokaisen kohdalta erilainen.

        Jos oma pää ei riitä on hukassa koska ei sinne oikeasti kenenkään muun ajatusmaailma sovi vaikka sitä kuinka pänttäisi sillä jonkun Marxin ja vaikka Hegelin maailma oli varsin erilainen kuin meidän tämän päivän ihmisten.

        En lähtisi edes laajakatseisen kirjoittelija kumppanini oppeja seuraamaan sillä nekin ovat eri ympäristöstä kuin missä itse elän vaikka aika on lähes sama.

        Hyvää musiikkia kannattaa aina kuunnella, kirjallisuutta kannattaa ahmia, museoissa kannattaa käydä historian takia, monet harrastelijateatterit ovat hauskoja... viikolla kävin kaapelitehtaalla akvaarionäyttelyssä, keväällä siellä näytti olevan teemana 80-luvun ruokakulttuuri ja sinnehän on pakko lähteä.. Matkailu kannattaa vaikka käykin kalliimmaksi halpenevan euron myötä mutta tämähän on lähinnä köyhien ongelma eikä normaalia ihmistä koske.

        Tarkoitan vaan, että katsantokantajaan kannattaa aika ajoin päivittää. Varsinkin iäkkäämmät ihmiset äkkiä jämähtävät niihin omiin kuvitelmiinsa ja maailmoihinsa eivätkä enää ole kovin uudistuskykyisiä ilman tiukkaa treeniä. Tunnetusti myös aika kultaa muistot.


    • Pelle Miljoona ei ole koskaan sitoutunut politiikkaan. Hänen varhainen biisinsä kuvaa osuvasti nykypäivänkin menoa. Osa nuorisoa syrjäytyy jatkuvasti työelämästä ja samalla yhteiskunnasta.

      Eduskunnassa ja hallituksessa kaikki puolueet puhuvat laveasti työllistämisen eteen ja etsivat keinoja. Yksikään ei sano, että työttömyys olisi työttömän vija. Ei edes persut eikä Kokoomus.
      Silti herrat lihoo ja rikastuu ja työttömyys paisuu tai on korkealla tasolla. Olisiko aika lyhentää työaikaa palkkoja alentamatta. Työn tuottavuus nousee kohinalla.
      Entä maailman sotien supistaminen! Natosodat nielevät varoja biljoonittain vuodessa.

      • Musiikilla harvemmin enää tänä päivänä on yhteiskunnallista tai poliittista kannanottoa. Siinä mielessä musiikki taiteena tuntuu taantuneen. Tuossa nyt on yksi poikkeus säännöstä. Ehkä niitä useampiakin on mutta tuo on jäänyt mieleen kun radiossa usein on soinut.

        https://www.youtube.com/watch?v=BIJkOXoL1qo


    • hekru

      Työttömyyden lisääntyminen ja työttömien vara-armeijan olemassaolon varmistaminen on kataislaismaisen talouspolitiikan ydin. Se edistää halpatyövoiman syntymistä ja talousahdingon edelleen syventymistä.
      Stubb jatkaa sitä ja vaatii puolueilta vaaliohjelmiin puhtaita leikkauslistoja. Kokoomus kuvittelee olevansa yläherran herra, joka sanelee maalle ehtojaan.

      Vasemmallakin asetettiin toiveita Rinteen tulosta SDP:n puheenjohtajaksi. Tulisiko piiruja Urpilaisen oikeistolaisen politiikan vasemmistolaistumiseksi.
      Valitettavasti mitään merkittävää ei ole tapahtunut. Rinteen SDP on näperrellyt joissain yksityiskohdissa, hyvässäkin mielessä, mutta suunnan muutosta ei ole tapahtunut.
      Tulevalle eduskuntakaudelle SDP näyttää sitovan kätensä etukäteen. Rinne on ilmoittanut SDP:n laativan leikkausliasta vaaliohjelmaksi!!!! Rinne lamautti demarit etukäteen Stubbin perässähiihtäjäksi. Erittäin ikävää. Rinteen lausunto on suoraan Kreikan työväkeä vastaan ja kanta siihen ettei SDP hyväksy kreikkalaisten pyristelyä irti suurten eurooppalaisten liikepankkien orjuudesta.
      Totta on että Kreikan suuromistajien omaisuudet tulisi kansallistaa. Nehän eivät maksa maalle verojakaan. Jostain kumman syystä Rinteen huulilta ei ole tullut lausuntoa suomalaisten kapitalistien veronkierron suitsimisesta.

      Varoja työllistämiseen on. Niistä ei ole pulaa.

      • Varoja pitää ollakin "hekru" mutta jos ei ole tuotteita joita voisi kaupata vientiin niin ei voi teettää varastoon. Nyt pitääkin saada kustannuspuoli globaalisesti kilpailukykyiseksi tai pystyä kehittelemään tuote tai palvelu jolla ei ole kilpailua ja jonka jokainen haluaa eikä maksa paljon.

        Siitä vaan nyt miettimään ja kehittelemään protoja ja kun protot on kunnossa ja markkinointitutkimukset tehty niin kyllä pääomia löytyy tuotannon pystyyn saattamiseksi.

        Ei voi olla työtä jota joku sinulla teettää siten, että sillä ei ole markkinoilla kelpoisuutta tuottaa katetta! On se kumma kun pitää alkaa yksinkertaisiakin asioita teille selittämään kun komupallossa on niin pimeää!


    • Kaikkialla Euroopassa lasketaan työvoiman ostokykyä. Keskinäinen tavaranvaihto laskee, tuotanto laskee ja yhä uudelleen nostetaan teesi "työn hinta on liian kallis".
      Loppulutoksena jäljelle jää tuloerojen kasvu. Rikkaat rikastuvat ja joutuvat hankkimaan yhä kalliimpia elämyksiä itseään varten.

      Työn tuotantovoima kasvaa joka tapauksessa. Teknisiä keksintöjä tehdään. Tuottavuus nousee. Työttömyys kasvaa. Yhä pienemmällä työvoimalla tuotetaan sama määrä. Tämäkö on tulevaisuudenkuva. Yhä suureneva väestönosa muuttuu persujen mainostamiksi loiseläjiksi, yhteiskunnan eläteiksi, minimitoimeentulon saajiksi.
      Tähän suuntaan valitettavasti kapitalismi on menossa. Sitten näitä syrjäytyneitä potkitaan "oman kyvyttömyyden takia osansa ansaitseviksi". Pieni työssäkäyvä porukka pärjää jotenkuten ja sen päällä oleva suppea eliitti nauttii miljoonilla huikeista elämyksistä.
      Visio on esitetty monissa 1 600 luvulta alkaneessa utopiakirjallisuudessa. Kirjojen alkuosassa kuvataan suht. oikein kapitalismin alkuaikoja, jolloin pientilalliset karkoitettiin mailtaan tehdastyöläisiksi tai tehtiin vuokraviljelijöiksi. Tehtaiden työläiset olivat sidottuja isäntiin, erotettavissa mitättömistä virheistä tai työkyvyn menetyksestä. Työn orjuus tehtaissa leipäpalasta tai irtolaisen asema kaduilla ja jossa sielläkin virkavalta vainosi heitä. Räikeä luokkajako: pieni eliitti ja suuri heidän hyvinvointinsa puolesta raatava joukko.
      Muutamien oikeistolaisten palstakirjoituksista kuultaa tämänkaltaisen yhteisön paluun halu. Järjestäytymisoikeutta vailla oleva raatajajoukko, työttömät eli "elättijoukko" ja eliitti.

      Utopiakirjojen toinen osa esitti ihanneyhteiskunnan. Marx nimitti heitä utopistisosialisteiksi. Se lähti käsityöläis/talonpoikaisyhteisöstä. Se olisi järjestynyt alhaalta valituksi yhteisöksi. Rahaa ei olisi. Varastoihin tuotettaisiin tavaroita, josta kukin hakisi tarvitsemansa. Näiden lisäksi epäolennaista ja paljon vääriä kuvitelmia.
      Oleellista on se, että utopiasosialistit hakivat yhdenvertaisten ihmisten yhteisöä, jossa rahan määrä ihmisellä ei määräisi hänen arvoaan yhteisössä muttaa sen toteutumisen keinoja ei pystytty esittämään. Työväeluokkaa ei edes tiedostettu saatikka sen merkitystä uuden yhteisön toimeenpanijana.

      Syrizan huominen voitto Kreikan parlamenttivaaleissa ravistelee koko Eurooppaa. Oligarkkikapitalistit nukkuvat tulevan yön huonosti. Työväenluokka odottaa uuden huomenen sarastusta. Työtön tähyilee etelän tähden suuntaan. Hänkin on ihminen ja haluaa pitää ihmisoikeudet.

    • työtön nuori

      Itseään täynnä olevat työkkärit luulevat yhä, että maailma on samanlainen kuin silloin joskus 70-luvulla, jolloin kaikki sai töitä. Olipa taidot mitä olivat.

      Aikansa kapitalisteja olivat he, jotka ymmärsivät sen, että työn teettäminen muilla ja ottamalla pelkästään välistä, saa isomman palkan. Kuten työkkäri. Ja nyt sitten ollaan niin mestaria, että.

      Nythän ei koulutus, innokkuus, työhalut tms. merkitse yhtään mitään. Vain se, tuletko pätkätöihin minimipalkalla, kutsuttaessa, ja ilman ylityö yms. korvauksia.

      Sairaaksi on mennyt maailma, kun työhaluiset nuoretkaan ei saa vakituista työpaikkaa... Työkkärin mukaan varmaan omaa syytä...?

      • Jokaisella ajalla on aina haasteensa arvoisa "työtön nuori". Niihin pitää vain sopeutua sen ajan keinoin. Ei se työpaikka silloinkaan kun aloittelin palkkatyöläisen uraa 1960 kesällä ollut mitenkään varma. Siitäkin ensimmäisestä kuukausipalkkaisesta työpaikasta saivat kaikki vasta tulleet lähteä kalppimaan noin puolen vuoden päästä siitä kun olin aloittanut markkinointivaikeuksien vuoksi kun varastot olivat täynnä eikä kauppa käynyt. Se oli TV tehdas, silloin niitä tehtiin kotimaassakin.

        Siihen aikaan palkat olivat ulkomaiden kannalta kilpailukykyisiä eli pieniä mutta asuin vielä kotona joten pärjäsin. Uutta oli haettava eikä sekään ollut mitenkään kiveen hakattuna mistä sellaisen sai. Olen kuitenkin aina saanut varsin pienellä odotuksella koska en ole ikinä lähtenyt tinkaamaan heti palkankorotuksia vaan vasta kun on nähty onko minusta siihen hommaan ja millä rahalla. Sopimukseen on yleensä päästy, kaksi kertaa olen lähtenyt lätkimään töistä joista kerroista tosin vain toinen oli palkan vuoksi ilman tietoa uudesta työstä.

        On turhaa syyttää minua kapitalismista sillä minun alkuni oli tyhjätaskun alku ja kaikki piti itse tienata. Jos sitten on hieman pääomaa karttunut niin elintapojen vuoksi sillä eri tyylillähän olisin voinut kaikki pistää tasaiseksikin. Isän neuvo tuolta alkuajoilta jottei edellinen tili saa koskaan olla nollilla kun uusi tulee oli hyvä neuvo ja olenkin aina sopeuttanut menoni tuloihin enkä koskaan pyrkinyt nykyiseen tyyliin elää pari tilikautta etukäteen.

        Jos kerran vastustat "työn teettämistä muilla" niin miksi valitat työpaikan puutetta, sinähän ihan odotat jota kuta joka teettäisi työnsä muilla? Miksi et itse ala tekemään ja myy osaamistasi jonka olet kouluissasi hankkinut parhaaseen saatavilla olevaan hintaan? Silloin et olisi muiden muilla teettävien armoilla! Olet varsin kaksinaismoraalinen noin kirjoitellessasi.

        Minä taas teetin muilla osan aikaa koska ideani toimi siten, minä suunnittelin, yhtiökumppanini myi ja palkkatyöväki valmisti minun suunnittelemani laitteet jotka sitten yhtiökumppani myi maailmalle. Emme olisi kahdestaan pystyneet kaikkea tekemään joten muitakin tarvittiin avuksi. Onko tuo niin pahasta? sanoisin päin vastoin se oli monellekin hyvästä koska he ansaitsivat siinä leipänsä.

        Omassa työssä joko yrittäjänä tai muussa yhtiömuodossa et saa mitään ylityökorvauksia vaan olet työssä periaatteessa 24/7 kun on kysyntää ja korvaus tulee jälkikäteen jos on tullakseen ja yritys tuottaa sen verran tulosta jotta voi maksaa.

        Ei se niin kallista ollut aloittaa sijoitus oli silloin -70 luvun alkupuoliskolla 1000 mk/lurjus sekä muutaman vuoden iltatyöt kun leipätyöstä jäi aikaa. Pienelläkin voi alkaa jos on ideaa jonka voi myydä palvelun tai tuotteen muodossa.

        Otinko välistä isomman palkan? Se työ mitä tehtiin oli täysin minusta ja osaamisestani riippuvaista, se, että pärjäsimme ja yritys pärjää edelleen hyvän nimen ja tunnettavuuden vuoksi oli hyvän suunnittelun ja ideoinnin tulosta. Mitä siitä kannattaa maksaa on jokaisen yrityksen kannalta avain kysymys. Huonosti tehtynähän se olisi lopettanut homman alkuunsa. Otin/sain palkan jonka tulos kaikkineen mahdollisti. Ottaminen on tässä kohden varsin kova väite kun sinulla ei kuitenkaan ole parempaa tietoa asiasta!

        Kun sinua ei tunneta niin ota homma millä hintaa hyvänsä, jopa nollasopimuksellakin sillä arvelen sen irtisanomisen olevan varsin helppoa jos saat "oikean" työpaikan. Työ hommissa työlle ahneus palkitaan mutta kiertely ja "toimitusjohtajan" pallin odottelusta saa rangaistuksen.

        Nykyaika on opettanut monet nuoret vääriin odotuksiin kun kuvitellaan kaiken olevan selvää suoraan koulun penkiltä, kokemus on kuitenkin opettanut kaikkien amisten ja AMK tuotteiden olevan vielä varsin kesyjä työelämässä ja vaativan pitkiä aikoja ennen kuin he ovat itsenäisiä työläisiä. Tuon kun käsittää niin pärjää helpommin.

        Oletko oikeasti miettinyt loppuun asti mitä kirjoittelet? Tuolla asenteella tuskin saat äkkiä pysyvää työpaikkaa muualta kuin kunnan kaatopaikalta.


    • miksi valehtelet?

      "Tuolla asenteella tuskin saat äkkiä pysyvää työpaikkaa muualta kuin kunnan kaatopaikalta. "

      Kunnan kaatopaikan työpaikoille on kova kysyntä ammattitaitoisesta työvoimasta.
      Ei sinne todellakaan pääse ihan kuka tahansa.Täytyy olla ammattipätevyys olemassa jos ahaluaa kunnan kaatopaikalle töihin
      Kunnan kaatopaikan päälliköt saavat muuten ihan itse valita pätevät työntekijänsä.

      • Kunnallisille kaatopaikoille on kova tunku ja saat olla aikamoinen moniosaaja saadaksesi paikan. Lisäksi usein saat vastuullesi myös lähikuntien pienjäteasemien hoidot. Kovaa työtä, joka vaatii sisua ja ammattitaitoa. Palkkaus pidetään matalana koska työnhakijoita riittää. Tiettyjä etuja hommassa kuitenkin on, näin minulle on kerrottu.

        Eivät kaatopaikat enää ole kuin 70-luvun suojatyöaikoina, jolloin kuka tahansa tumpelo sai kaataa jätteet kuoppaan ja toinen tumpelo kasasi multaa päälle. Ajat ovat muuttuneet. 70-luvun työnhakija ei tänä päivänä kovin helpolla työllistyisi. Tänä päivänä vaaditaan osaamista.


    • tohtori ex

      Kapitalismin valuvika.
      Työn tuottavuus kohoaa alati ja kaikkialla. Tavarmäärät kasvavat tai voisivat kasvaa.
      Se syökseekin ihmisiä, insinöörejä, ekonomeja, kaikenlaisia, työttömäksi.
      Asia ei tietysti minulle kuulu mutta kysyn vaan miten se on mahdollista.

    • huuugo

      Työttömän tarina.
      Kun ensimmäinen insinööri joutui Espoossa työttömäksi, hän lähti vuoden ajan evässalkun kanssa "töihin", lojui päivät baareissa ja palasi kotiin. Hän ei uskaltanut kertoa työttömyydestä vaimolleen.
      Insinööri häpesi itseään, piti itseään syyllisenä työttömyyteensä. Hänen maailmankuvansa oli samanlainen kuin työkkärin. Psykologin ja työttömien teollisuustyöläisten avulla hän pääsi traumastaan ja itsesyyttelystä.
      Tarina on tosi.

    • persupetos paljastuu

      Kreikan kansa antaa toivoa. Syriza on julistanut lopettavansa EU:n määräämän talouden alasajon.
      Stubb on vaatinut Soinin tukemana jatkaa Suomessa leikkauspolitiikkaa. Leikkauspolitiikka on mahdollista murtaa. Työläiset voivat estää sen vaatimalla panostusta julkisen sektorin kehittämiseen. Keskustan esittämään valtionyhtiöiden osuuksien myymisiin ei pidä mennä. Juuri niiden myyminen on rapauttanut valtion tulopohjaa eivätkä ole olleet korjaamassa yksityisen sektorin suhdannetaantumia.

      Soini osoittautui Kokoomuksen juoksupojaksi. Hän vaatii Kreikan työkansan jatkavan Euroopan suurten liikepankkien tukemista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1822
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1469
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1170
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      268
      961
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      932
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      885
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe