AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Keliaakikon ruokavalio

Keliaakikon ruokavalio

5 Vastausta 1 431 Lukukertaa
Hei keliaakikot ja keliaakokikkojen läheiset!

Toivoisin kommenttejanne aiheesta keliaakikon kulinarismi, josta teemme koulussa esitelmän. Millaisia ruokia nautitte eri juhlapyhinä (joulu, pääsiäinen, vappu, juhannus), syntymäpäivillä, illan istujaisissa ja muissa juhlissa? Voiko keliaakikkona nauttia hyvästä ruuasta? Onko se vaikeaa? Onko ravintoloissa tarjolla hyvin gluteenittomia ruokalajeja?

Kiitos kommenteistanne :)

niin

Lapseni on kaliaakikko,ekaluokkalainen eli siitä näkökulmasta voisin asiaa valaista.pari vuotta nyt on kulunu ruokavalion kans ja täytyy sanoa että yllättävän hienosti on mennyt.Tärkeää on että aina kun lähtee kyläileen niin muistuttaa isäntäperhettä asiasta ja sitten sovitaan että ottaako lapsi syömistä mukaan vai keksivätkö itse jotakin..liika usein tiedon puute johtaa siihen et tarjolla on aina sitä samaa.kaupan kyllästymiseen asti saatuja keksejä ja muffinsseja kun muut vetää täytekakkua yms.eikä paljon vaatisi työtä jos kakkupojan tekisi perunajauhoista,onnistuu jopa paremmin kuin vehnästä.lasten juhlissa onneksi yleensä on jäätelöä ja shipsejä.Ravintoloissa ja yms.ei todellakaan voi valita mitä söis,joku keittoruoka voi olla gluteeniton ja seurana tietenkin näkkileipää kun pakasteeseen voisi tehdä pienen sämpylävaraston ja kaupankin pakasteleivät on usein parempi vaihtoehto kuin näkkäri.Jouluksi leivon itse piparit ja tortut ja pakastimesta löytyy usein mokkapaloja ja omenapiirakkaa.Muihinkin juhla-aikoihin pyrin aina tekemään tasavertaista ruokaa.Itse olen kokenut että oma opastaminen ja valistus on pikkuhiljaa tuottanut tulosta ettei aina kysellä mitäs se teidän tyttö voikaan syödä. totaalisesti kouluruokailussa ja yleensä julkisissa ruokapaikoissa keliakia pitäisi rueta ottamaan jo tosissaan..poikkeus kun viime kesänä Kalajärven matkailukeskukses sai OIKEETA gluteenitonta pizzaa kyllä oli mukava katsoa tytön riemukkaita kasvoja.kotipizza kokeili ainakin joissakin paikoissa,toivottavasti niitä pian sais sieltäkin.tämä mun kertomus ehkä vähän sekava mut toivottavasti jotkin apua teidän tärkeeseen työhön.vastaan mielelläni lisääkin jos jotakin jäi puuttumaan.

Keliaalikko

Kerro mieluusti siitä kakkureseptistä perunajauhoilla! Tarvittaisiin kanssa sitä vaihtelua :( Pystytkö muuten luottamaan muihin että tajuavat kaikki aineet missä on gluteenia?

Kakku

Siis minä teen aina täytekakut uunipellillä kääretorttupohjilla ja hyvää on.ohje minulla 5 munaa 2dl perunajauhoja,2dl sokeria ja leivinjauhetta.tarpeen mukaan teen 2 tai useamman pohjan,kun tekee kaks ja laittaa keskeltä halki niin tulee jo 4 kerrosta.Eihän sitä aina voi luottaa muiden tekemisiin..nyt vasta oltiin synttäreillä ja pyöreä täytekakku oli kuulema gluteeniton,hoksasin onneksi että tällä kenkilöllä ei varmaankaan ole ollut gluteenitonta korppujauhoa jolla on vuokan leivittänyt ja kuinkas ollakkaan arvasin oikein..

joopajoo

kirjoitusvirhe paholainen heti iski..tietenkin keliaakikko.

Ruokavaliosta

Hei,
Noin 4-5 vuotta sitten todettiin keliakia ja vähän myöhemmin vilja-allergia+allerginen myös perunalle,sipulille,porkkanalle ,sellerille,soijalle ,kananmunalle joitakin mainitakseni.
Aluksi noudatin gluteinitonta dieettiä. mutta kun se ei oikein tepsinyt ja hoksattiin tämä vilja yms allergiat...muutettiin luontaisesti gluteinittomaksi dieetiksi, joka on elinikäistä.Eli voin syödä tattaria,hirssiä, maissia,riisiä yms.Käytännössä on huomannut, että
ravintoloissa ja kahviloissa sanotaan että on varmasti gluteinitonta ,henkilökunta jopa närkästyy että tohtii kysyä asiasta. Usein käy niin että tieto ei pidäkään paikkaansa ja esim. henkilökunta nostelee/leikkaa/paloittelee samoilla työvälineillä kuin gluteinia sisältäviäkin tuotteita esim.veitset ,kauhat, lastat.Eivät edes ymmärrä/tiedä mitkä ovat seuraukset pienestäkin murumäärästä tai suurustuksesta yms, kun tuntuu ettei aina kaikki keliaakikotkaan tiedä seurauksia, johtuen siitä että oireita ei aina ilmaannu konkreettisesti.Yhden lipsahduksen/töppäyksen korjaaminen vatsassa vaati 2-4kk,joten jos töppöjä sattuu muutaman kerran vuodessa,"tulehdus" on koko ajan päällä.Keliakia hoitamattomana aiheuttaa vatsan seudun kasvaimia ja syöpää. Allergiaa aiheuttavista aineista voi saada vatsanpuruja tai ihottumaa/hengenahdistusta, mutta niiden syöminen ei samalla tavalla aiheuta vahinkoa kuin gluteinin saaminen.
Gluteinittomia tuotteita on kaupan hyllyillä saatavilla jonkin verran, mutta luontaisesti gluteinittomia todella vähän. Ja kummatkin ovat vuodesta toiseen aina samoja ja vaikka tuotteita on maailmalla tarjolla satoja niitä ei tänne Suomeen tunnu saavan edes suurten tavaratalojen hyllyille millään vaikka miten nätisti pyytelisi.
 /   /  / Keliaakikon ruokavalio

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta