tupajumi/kuolemankello

näin meillä

Ostettiin parivuotta sitten hirsirunkoinen ok-talo rak. 30 luvulla, olemme tehneet siihen remonttia useamman kymmenentuhannen euron edestä työt päälle. Nyt aloimme vaihtamaan ulkopanelointia, purkaessamme entistä, huomasimme että alimmat hirret oli pientä reikää täynnä ja sisältä ontot/pehmeät ja hienoa jauhoa täynnä!! Kävimme katsomassa ullakolta, sieltä löytyi samoja reikiä/jauhoa useasta kohdasta. Onko kenelläkään ollut jotain vastavaa, mikä on myyjän vastuu??

9

20605

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eki

      myyjän vastuusta en tiedä, tontiltasi ei saa viedä ensimmäistäkään puupalikkaa ilman lupaa pois, koko rakennus on purettava ja kaikki puuperäinen aines hävitettävä valvotusti.

    • myyjän

      vastuu 5-vuotta piilovikojen suhteen.

      Nyt vain tulkitsemaan olisiko em reijät nähnyt esim vintiltä itse tai kuntotutkija eli voiko olla kyse piiloviasta. Kanttaa ainakin yrittää saada myyjää vastuuseen. Kysy neuvoa vaikka kunnasta miten ko ötököitä pitää käsitellä ja mitä talolle pitää tehdä.

    • todennäköisesti

      Muurahaiset voi hävittää myrkyttämällä ja sitten alahirret vaihtoon iso homma mutta voi tehdä. Eli ensin kannattaa selvittää mikä on vahingon syy? Tupajumi on aika harvinainen. Maksumieheksi tulee ainakin osittain myyjä koska virhevastuu kiinteistössä on 5v.

    • vanhan talon ammattilainen

      Tyypillistä! Juuri noin pitääkin asiat hoitaa! Ostetaan vanha hirsitalo ja teetetään muutaman kymmenen tuhannen euron remontti työt päälle. Ainoo vaan, että ei vauvauduta tarkistuttamaan kohdetta rakennuskonservaattorialla/restaurointi alan ammattilaisella. Nyt on vanhassa talossa hienot pinnat, kallis keittiö ja vimpan päälle tehdyt sauna/wc-tilat. Tosin rungon ja kantavien rakenteiden kuntoa ei älytty missään vaiheessa tarkistuttaa eli nyt on "korea kakku joka lähinnä maistuu paskalta"!!! Ja sitten ruikutetaan netissä myyjän vastuuta ja kysellään arvon alennuksen perään... Juurkin näin korjataan vanha talo.

      • ork

        Kun ostaa vanhaa, pitää ymmärtää että vanhassa on vikoja.
        Myyjä vastaa toki kiinteistökaupan virheistä, oli ne sitten piileviä tai ei, mutta ei myyjä joudu vastuuseen sellaisesta viasta joita kyseisen ikäisessä talossa hyvinkin saattaa esiintyä.
        Jos rempataan vanhaa, niin kyllä perusasioihin kuuluu ensin tarkastaa talon rungon kunto. Jos se on unohtunut niin kyllä kannattaa vaan pitää mölyt mahassa ja vähin äänin rempata omalla kustannuksella.


    • purkukunnossa

      Ei sitä taloa varmaankaan uuden veroisena kaupattukaan. Jos samoja reikiä löytyi myös vintiltä, eivätkä ne olleet piilossa, ei voi vedota piilovirheisiin, vaan kyse on ostajan omasta huolimattomuudesta tutustua myytävään tuotteeseen.
      Hirsitaloihin on usein lisätty ulkovuoraus vasta sitten kun hirsissä on ollut liian paljon vikoja. Alahirsien vaihto on hirsirakennuksen normaali kunnostustoimenpide. Alimmaiset hirret yleensä lahoavat ensimmäisinä.
      Pelkään pahoin, että myyjältä ette tule saamaan mitään.

    • onnistuu

      Kannattaa varmistaa esim. yliopistolla että kyseessä on varmasti kuolemankello. Alkuperäinen syy kuolemankellon tuloon on ollut kosteusongelma => siitä alkanut lahoaminen (=sieni). Tämän jälkeen tuholainen on tullut siihen käyttäen sientä ravintonaan. Kun kosteusvaurion syy on paikallistettu ja korjattu (yleensä esim. ikkunanpielestä on kosteus päässyt rakenteeseen) sekä varmistettu että se kuivuu (esim. tuuletus järjestetty) sieni alkaa kuivua, lahoaminen loppuu ja kuolemankello ei pysty enää tekemään lisätuhoja. Tuho etenee hitaasti joten sinällään hätiköidysti ei kannata tehdä mitään. Jo hajonneet kohdat korvataa terveellä puulla jos ne ei enää kanna.

      • kun vaikuttaa

        ...siltä että tiedät jotain asiasta... Mistä tietää, onko talossa edelleen kuolemankello, vai onko se jo häipynyt? Meillä hirveä ongelma, myytiin 1890-luvulla rakennettu talo, ja ostaja vaatii kaupanpurkua vedoten kuolemankellon aiheuttamaan tuhoon. Sitä on siis jossain seinähirsissä. (kuulemma) Kuntotarkastus tehtiin myytäessä, kaiken piti olla kunnossa. Kaikki rakenteet kyllä kantavat, eikä talon alta (rossipohja) näe mitään moitittavaa. Tilanne on kuitenkin se, että ostajat ovat purkaneet vanhat lattiat sieltä pois, jättäneet talon kylmilleen ja muuttaneet muualle... se on siis alas asti auki koko talo :( ja täysi kauppahinta korkoineen pitäisi palauttaa!!! Mitäs mieltä muut on tästä... Sekin on kätevää, että meidän paikalle kutsuma rakennusalan ammattilainen on sitä mieltä, että hirret ovat terveet...


      • Hipsuhepsu
        kun vaikuttaa kirjoitti:

        ...siltä että tiedät jotain asiasta... Mistä tietää, onko talossa edelleen kuolemankello, vai onko se jo häipynyt? Meillä hirveä ongelma, myytiin 1890-luvulla rakennettu talo, ja ostaja vaatii kaupanpurkua vedoten kuolemankellon aiheuttamaan tuhoon. Sitä on siis jossain seinähirsissä. (kuulemma) Kuntotarkastus tehtiin myytäessä, kaiken piti olla kunnossa. Kaikki rakenteet kyllä kantavat, eikä talon alta (rossipohja) näe mitään moitittavaa. Tilanne on kuitenkin se, että ostajat ovat purkaneet vanhat lattiat sieltä pois, jättäneet talon kylmilleen ja muuttaneet muualle... se on siis alas asti auki koko talo :( ja täysi kauppahinta korkoineen pitäisi palauttaa!!! Mitäs mieltä muut on tästä... Sekin on kätevää, että meidän paikalle kutsuma rakennusalan ammattilainen on sitä mieltä, että hirret ovat terveet...

        Tässä just löysin meidän hirsitalon alimmasta hirrestä, lattian kannatinhirsistä ja alapohjan aluslaudoituksesta tuholaisten lentoreikiä ja tarkempi tarkastelu osoitti, että kaikki puu oli hyvännäköisestä pinnasta huolimatta syöty ihan puhki ja täynnä puujauhoa ja lisäksi aivan lahoa, mutta jo kuivalahoa.

        No, paniikin ja hirsitalon kengityspainajaisunien jälkeen tänään kävi korjausrakentamisnäkemyksiin kallellaan oleva rakennusinsinööri tutkimassa tilannetta ja sanoi, että tod. näk. asialla kuolemankello. Alimmasta hirsikerrasta suurin osa oli vielä tervettä, joten ei tartte koko hirttä vaihtaa! Riittää hirsirakennusammattilaisen paikkaus, samoin kannattajia voi tukea terveellä puulla purkamatta vanhoja ja alapohja nyt me oltais muutenkin aukaistu ja laitettu uusiksi.

        Siis pointtini on tämä: Nämä ovat vanhan hirsirakennuksen TYYPILLISIÄ vaurioita! Ja kengitys ja paikkailu kosteusvaurioille alttiissa kohdissa ollut ennenvanhaan normaaliin huoltoon kuuluva toimenpide. Eli rakennuksen purkamisesta ja asuinkelvottomuudesta näillä perusteilla ei kannata edes alkaa puhua (riippuu tietysti vaurion laajuudesta). Kuolemankello esim. viihtyy vain lahossa puussa, myös kuivalahossa. Joten kun laho puuosa korvataan terveellä ja estetään jatkossa kosteuden tuhot, ei näitä elukoita enää tule!

        Toinen juttu: Ötökät ovat voineet kuolla jo aikoja sitten! Jos puujauho puun sisällä on kellertävää, se on tosi vanhaa. Tuore puujauho on valkoista! Ja jos teippaat liimapaperilla syötyjä pintoja piiloon ja odottelet kesän yli, niin näet, onko siellä vielä elämää. Kuoriaiset nimittäin kaivautuvat ja lähtevät kevään ja kesän aikana sieltä koloistaan lentoon. Jos koko kesänä ei tule yhtään reikää lisää, tuholaisia ei enää ole.

        Lisää tietoa esim. Maakuntamuseoiden rakennuskonservaattoreilta tai korjausrakentamiskeskuksista, niitä on nykyään joka alueella. Porissa esim. Rakennuskulttuuritalo Toivo, Tampereella muistaakseni Vapriikissa korjausneuvontaa ja ainakin kaikkien saavutettavissa on Rakennusapteekki, josta saa realistista ja asiallista korjausohjetta niin paljon kuin haluaa! Ja vanhan hirsirakennuksen korjaaja voisi vierailla ensi töikseen vaikka Museoviraston korjauskortistossa netissä ja hankkia Panu Kailan kirjan talotohtori.

        Ja paineessa oleville ostajille/myyjille vastuuasioista: nämä tyypilliset viat olisi varmaan pitänyt osata katsastaa ennen ostopäätöstä! Ihmettelen, ettei kuntotarkastaja ole nähnyt hyönteisten reikiä! Täytyy olla suht sokea! Ja siltikin tilanne on täysin hallittavissa ilman valtavia toimenpiteitä. Voi kutsua vaikka rakennuskonservaattorin tai jonkun hirsirakentamista taitavan ammattilaisen tsekkaamaan vauriot ja arvioimaan tarvittavia toimenpiteitä. Ja kaikista elukoista pääsee eroon! Useimmista ihan kuivaamalla rakenteet ja poistamalla lahot!

        Joten ei kun aurinkoisia kesän korjauspäiviä vaan kaikille!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      613
      4533
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3499
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      150
      3183
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2449
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2299
    6. 249
      1839
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1130
    Aihe