Endo ja

kolposkopia

Tässäpä oma kertomukseni:

Elokuun lopulla iski järkyttävä vasemman puoleinen alavatsakipu. Netissä selailtuani päädyin umpisuolentulehdukseen (joka kolmannella se kuulemma onkin vasemmalla) ja eikun lääkäriin.

Sisätautilääkäri ei oikein mitään löytänyt, mutta gynellä sitten löydettiin n. 9 x 6 cm:n kasvain munasarjasta. Lääkärin mielestä kasvain oli niin epäilyttävän näköinen, että lähetti heti sairaalaan. Siellä sitten tutkimuksen jälkeen todettiin samaa, että erittäin epäilyttävän näköinen kasvain ja leikkausajan sain vajaan viikon päähän. Lääkäri varoitteli pahanlaatuisuudesta ja kertoi, että vasta leikkauksessa saadaan alustavaa tietoa ja lopullinen vasta kun patologi on tutkinut näytteen.

Leikkauksessa poistettiin vasen munasarja ja munanjohdin. Kasvain oli onneksi hyvänlaatuinen endometriooma-kasvain. Endometrioosa oli levinnyt myös lantionpohjaan, josta se saatiin poistettua.

Oikea munanjohdin oli hieman turpea, mutta munasarja kunnossa(mitä nyt 3 cm:n kysta näkyi aiemmin ultrassa).
Osastolla ollessani vakuuttelivat, että kaikki ok.

Kotiuduttuani iski kauhea masennus, säikähdys ja ahdistus. Vauvoja pitäisi ruveta heti tekemään jos niitä aikoo saada, tietoisuus syöpäriskistä iski kunnolla vasta silloin.

Pahin masennus ehti jo mennä ohi ja elämä palata suunnilleen uomiinsa, kun tulikin tulokset Papasta, luokka III ja eikun uudestaan tutkimuksiin. Lähettävä lääkäri vielä saatteessaan kirjoitti, että olivat osastolta tiedustelleet tuloksen ja oletti, että minulle on kerrottu jo silloin.

Säikähdys suuri ja paniikki karsea. Lääkärin sain puhelimen päähän vasta 5 päivän kuluttua. Vakuutteli, ettei tarvitse säikähtää. Niin eli siis jo toinen mahdollinen syöpäriski-tilanne ja nyt on elämä kaatunut kyljelleen. Yöllä ei nukuta, paniikkikohtauksia tulee ja itkuinen olo koko ajan. Voiko tämä olla totta?

Ei mitään tietoa millainen kolposkopia on? Sattuuko leikkaushaavaan? Kauanko kestää? Tuleeko huonoja uutisia?Joudutaanko poistamaan solumuutoksia?

Tuntuu kuin olisi jäänyt täysin heitteille eikä kukaan tiedä mistä apua ja neuvoja saisi..? Jaksaminenkin on jo vaikeaa, saati valmistautua uuteen operaatioon ja tulosten odottamiseen.

Kerro omista samanlaisista kokemuksistasi ja olisin erittäin kiitollinen jos kertoisit myös kolposkopiasta (millainen tähystin on, käytetäänkö levitintä, laserilla polttaminen) ja mitä tulevaisuudessa on odotettavissa?

Toisilla riittää yksi hoitokerta, mutta olen kuullut, että luokka III solumuutoksillakin on jo sitten syöpää löytynyt, vaikka onkin "vasta" epäselvä löydös/esiasteen epäily.

Kiitoksia.

8

1921

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      ei kai nyt endossa ole mitään syöpäriskiä? nyt iski minullekin paniikki, jos siinä on..jaksamista ja voimia sinulle:)

      • endossa

        ole syöpäriskiä ! ;)

        Minulla ei ollenkaan aluksi epäiltykkään endoa.Eikä siis aiemmin oltu diagnosoitukaan sitä.

        Älä säikähdä turhaan.

        Kasvainta siis epäiltiin alunperin pahanlaatuiseksi ja myöhemmin todettiin sen olevankin endometriooma-kasvain, jotka ovat aina hyvänlaatuisia.


    • kukkanen

      Heippa!

      Minulle on tehty kolposkopia kerran voin kertoa millainen se oli.
      Menin sairaalaan, hoitaja kutsui minut mukaansa, ja antoi sairaalan vaatteet. menin leikkaussalin tapaiseen huoneeseen, jossa piti olla pöydällä pitkälleen kuten gynellä käydessä...tosin jalat laitettiin remmillä kiinni,ettei pääse liikkumaan. Ne värjäävät etikkaliemellä paikat, ja tähystävät, näkevät sillä muutoksia, jos muutoksia näkyy ne voivat laaserilla polttaa epämuodostuneet tai haitaksi olevat solut pois. Ottavat monesti myöskoepaloja. Se hiukan sattuu ne jollain välineellä nipsaisevat paloja pois tutkimuksia varten. Tutkimuksen jälkeen voi esiintyä vuotoa. ja paikat saattaa olla hellät, se "etikkasoossi" kirvelee jonkun verran.
      Hoitajat oli tosi mukavia, antoi ohjeita ja kertoi sitten selkokilellä mitä tutkimuksessa tehdään, miksi tutkitaan jne.
      Tsemppiä sinulle! pidän peukkuja, että kaikki menee hyvin!

    • näinkin voi olla

      Ei olut kipua, muttä gyne näki ultralla että jotain näkyy sekä munasarjassa että muuallakin alamahassa. Epäili kystää ja endoa. Sain lähetteen naistenklinikalle, ja meni 4 kk ja molemmat leikattiin tähystyksellä pois.

      Nukuin ja en tietänyt ko. tapauksesta mitään, toipuminenkesti kuitenkin noin 3 viikkoa. Ei otettu mitään solunäytteitä tms. leikkasivat pois vain em. seikat.

      Tässä ketjussa eräs kirjoittaja kertoo penslauksesta ja laserpoltosta, minulle se tehtiin kondyn vuoksi. Ne ovat kaksi eri asiaa, oisko kyse nyt siitä?

      Kondyhan nostaa noita papaluokkia, endo ei niissä näy. Eikä endo syöpää ole, tai sitä aiheuta.

      • siis

        huonosti muotoiltu otsikko. Ajattelin vain kertoa mitä kaikkea voi yhtäaikaa ja yhtäkkiä odottamatta tapahtua.

        Ensin epäiltiin vahavasti munasarjasyöpää ja sitten tuli vielä papasta luokka III. Lääkäri meinasi, ettei HPV ole varma aiheuttaja minulla ja, että muitakin syitä voi olla. Hpv on kuitenkin se yleisin syy solumuutoksiin.

        Eli siis lyhyessä ajassa jo toinen mahdollinen "syöpävaara".


    • kans

      tutkiiko heti lääkärissä ultralla? vai miten sai kasvaimen selville? itse kans heräsin viimme yönä kovaan vasemman puoleiseen kipuun... on ollut aikaisemmin vihlauksia... tutkiiko tarkkaan mitä sielä voi olla? tuntuu kans et tuliko turhaan heti varattua gyne? jos ei sielä olekkaan mitään?

      ja sit oli papassa 3 luokka eli sairaalaan on tulossa lähete ilmeisesti siihen kolskopiaan? kuinka kauan menee että niistä tulee tulokset? siitäkö joutuu esim. siihen laaserhoitoon jos siis löytyy jotain. toivottavasti se tehdään nukutuksessa.

      • hmpp

        Jos epäilee itsellään endometrioosia, niin kannattaako ensin käydä papassa vai gynellä? Gynelle kyllä jo varasin ajan...


      • kuuluu
        hmpp kirjoitti:

        Jos epäilee itsellään endometrioosia, niin kannattaako ensin käydä papassa vai gynellä? Gynelle kyllä jo varasin ajan...

        ottaa papa samalla käynnillä. Muista pyytää sitä! Endoa ei todeta papassa. Jos on vahva endo-epäilys laittavat jatkotutkimuksiin. Tähystyksellä, ultralla jne... voidaan endo todeta.

        Jokaisen seksuaalisesti aktiivisen naisen tulisi käydä papassa 1-2 vuoden välein. Yli 3-kymppisten vuoden välein. Papassa löytyvät esim. hpv-muutokset, tulehdukset jne...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4823
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2300
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1826
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      33
      1490
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1141
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1106
    Aihe