onko normaalia?

dee

tytöllä 3v alapää alkaa haiskahtamaan "kirpeälle" aika pian vaikka olisi pesulla käynyt.usein myös punottaa iho pimpan alueella.kysyin neuvolasta mikä voisi olla, en muista että olisi aikaisemmin ollut tällaista.neuvolassa täti ei vastannut vaan sivuutti kysymykseni jotenkin vaivaantuneena.perusrasvalla ja kortisonilla oon hoitanu punoittavaa ihoa, ja se on tepsinyt, mutta mikä aiheuttaa voimakkaan hajun?voiko tämän ikäisellä olla jokin tulehdus?onko kokemuksia vastaavasta?

8

9188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lilli

      Kortisoni kuulostaa aika vahvalta rasvalta käyttää alapäähän. Ehkäpä tyttö kannattaisi viedä lastenlääkärille, jos neuvolassa eivät auttaneet. Nämä alapäänvaivat tytöillä ei liene ihan tavattomia. Toivottavasti löydätte ongelmaanne ratkaisun.

    • minnulix

      Hei!
      Kyllä voi olla tulehdus varmaan 3-vuotiaallakin tytöllä, kun olen kuullut netistä jopa vauvojen tapauksista.Eli on ruvennut alapää
      punoittamaan tai haisemaan, sitten ovat käyttäneet lasta lääkärissä ja on ollut hiiva tai muu tulehdus.
      Tulehdukseen on lääkkeitä esim.Pimafucort-nimistä rasvaa on yms.Olen tosin myös kuullut ,että joku oli käyttänyt kosteuspyyhkeitä pienellä lapsellaan , ja kosteuspyyhkeet olivat aiheuttaneet sen että pimppi rupesi haisemaan kirpeälle tai sellaiselle "jännälle".Onko teidän tyttönne allerginen millekään ? Myös allergia voi aiheuttaa oireita pimpissä.Vesi on paras pesuaine,ei saippuat ! Tai sitten käyttäkää mietoja saippuoita.Jos raapii tai hankaa pimppaansa niin kieltäkää se ,koska se vaan edesauttaa tulehdusta.Kannattaa pestä alapää hyvin,mutta ei liikaa että ei limakalvot kuivu.
      Jos kutiaa hirveesti niin ottakaa yhteyttä lääkäriin ,että jos on tulehdus niin saatte lääkkeet niin se hajukin lähtisi.

      • dee

        tyttö on kyllä atoopikko, mutta ei varsinaisesti allerginen millekään tietylle asialle(paitsi kananmunalle)en oo huomannu tytön raapivan tai hankaavan, joten ei kai se kutise kuitenkaan niin paljoa.
        kortisonia ei onneks tarvi usein laittaa, ja pahin iho-oire menee ohi parilla hoitokerralla.täytyy viedää vielä lääkärin tutkittavaks jos kyse on todella tulehduksesta.


      • Elina

        Hei!
        Tuli mieleen , että liian tiukkoja housuja kannattaa välttää just näiden tulehdusten takia...ja muutenkin. :)Kantsis myös pestä ja pyyhkiä pimppa jo pieniltä lapsilta myös häpyhuulten välistä,ettei se aiheuta hajua...
        Mutta liikaa ei saa pestä!Ja hiivatulehdusta ja sienitulehduksia voi olla jo 1-vuotiailla.

        Pieniä leluja ei sitten työnnetä alapäähän,liian kosteaa ilmaa kannattaa välttää ettei tulisi hiiva,-ym.tulehduksia ja kannattaa myös tuulettaa.
        En tarkoita säikytellä , tiedoksi vaan!


    • 2: n tytön äiti

      Ehkä tyttö on välillä juonut liian vähän?? "Väkevä pissa " ärsyttää alapäätä helpommin.
      Talviaikana liiat vaatteet voivat hangata/ hauduttaa?

      Allergiakin voi olla yksi syy tai jokin ruoka- aine muuten voi olla voimakasta vielä tuon ikäiselle.

      Vuosi sitten meidän nuorimmaisella oli jostain syystä puolen vuoden ajan kauttaaltaan kehossa allergista ihottumaa. Vaippa- aluekin oli silloin aivan kamalassa kunnossa. Iho oli aivan rikki alapäästä ja osittain märkivää. Lääkäri neuvoi silloin ostamaan o,5 % :sta kortisonivoidetta ja käytimme sitä kahteen otteeseen 5 päivän kuurina.

      Kortisonivoide kyllä auttoi. Mutta pelkkään punoitukseen sitä ei kannata laittaa, eikä myöskään isompien häpyhuulten sisäpinnalle. Meilläkään ei tuon vuoden takaisen ajan jälkeen ole sitä tarvittu. Kesällä alapään iho voi loistavasti, nyt talvella välillä punoittaa.

      Pesuun kannattaa käyttää esim.keltaista Agualan L -perusvoidetta. Käytän sitä myös tällä meidän nyt 2,5 vuotiaalla tytöllä (itsekin pesen sillä välillä kasvoni, olen niin kuivaihoinen). Jos tytöllä pimppa punottaa, laitan sinne välillä Natusanin sinkkivoidetta, useimmin jotain rasvaisempaa perusvoidetta pesun jälkeen suojaksi.
      Jos kovasti punoittaa, laitan yövaippaan joskus perunajauhoa rasvojen lisäksi. Näillä konsteilla on ärhäkätkin punoitukset lähteneet parissa päivässä.


      Nykyään ihan joka pottakäynnin jälkeen en pese tytön alapäätä, vain n. joka 3. kerta. Harvempi pesuväli kyllä pistää pissanhajun valloilleen etenkin jos tyttö on harjoitellut pyyhkimistää itse!

      Silloin tällöin pissaamisen jälkeen laitan perusvoidetta paperiin ja pyyhin sillä tytön alapään, jos ei ehditä/ jakseta pestä kokonaan.


      PS: Perusvoidemerkkiä kannattaa myös välillä vaihtaa niin tehoavat paremmin. Esim. sininen tai vihreä Humektan vois olla vaihtoehtona.

      Toivotaan että tästä sait jotain vinkkiä ja huolesi haihtuu :)

    • 2kertaa<mama

      Mulla tyttö 5v.Todettiin hiiva 3v.Mulla itellä hiiva ollu pienestä lähtien ajoittain.(on periytyvää)Eli just tommonen kun sun tytöllä.Käytiin kahella eri lääkärillä.Toinen käski laittaa kortisonia ja toine Bepanthenea.Ajattelin että en kortisonia laita noin pienen tytön alapäähän että tappaa hyvätkin bakteerit.Meillä hoituu hiiva ruokavaliolla,sokeri on pahin hiivan aiheuttaja.Laitan myös sitä bepanthea jos alkaa näyttää että punoittaa.Ja pidämme tuuletus öitä.Eli tyttö nukkuu ilman pikkareita yöhame päällä.Meillä tyttö kertoo itse jos pimppi kipeä ja tietää itsekkin että ei saa syödä (kylässä)muualla paljon karkkia tai jotain muuta makeaa.Tämä vaiva säilyy ikäväkyllä lopun elämää ajoittain kun alkaa pienenä.Voi johtua myös sressistä,antibiooteista jne.Toivottavasti tästä jotain apua.

    • minnulix

      Hei taas !
      Sitten olen lukenut netissä , että jollain oli lapsi jolla oli vielä vaipat ja kosteusvoidetta sisältäviä vaippoja oli , jotka aiheuttivat epämiellyttävän hajun pimpsassa.Kolmevuotiailla ei ehkä ole enää vaippoja,mutta sanoinpa kuitenkin.Myös kihomadot voivat aiheuttaa alapään kutinaa , ja niihin on olemassa Pyrvin-lääkettä,joilla koko perhe hoidetaan.Meillä oli niitä kerran,ja ne tehosivat !Alapään hygienia on todella hyväksi , mutta ei saa käyttää sitä liikaa! Enkä usko , etteikö teidän tytöllä pestäiskään alapäätä liinan vähän tai liikaa.Bepanthenia voi laittaa alapäähän , se poistaa luultavasti myöskin hajuja pimpistä ja ainakin lievittää kutinaa.Rasvoja ei sitte saa työntää pimppaan!Pikkuhousut kannattaa (tai pitää ) vaihtaa joka päivä myös pieniltä lapsilta.Ilmakylvyillä selvii useimmin.
      Vierasesineitä ei saa työntää KOSKAAN pimppiin , sillä se voi tehdä alapään tosi kipeäksi. Silloin kannattaa ottaa yhteys lääkäriin!
      Saippuallakin saa pestä alapäätä ja tottakai lämpimällä vedellä!

    • Hallooo

      Ei saa pestä alapäätä saippualla, se kuivattaa ja ärsyttää limakalvoja!!! Ainun mieto pesuneste tai Lactoline ennemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe