Siilin ruoka

Amppari

Meille pesiytyi ihana "kotieläin" siili, joka uskollisesti käy joka ilta varustamallani ruokakupilla syöpöttelemässä ja näyttääkin päässeen varsin mittaviin mittoihin jo ennen talviunille joutumistaan :)
Silakkahan ainakin tv-uutisten kevennysten mukaan on siilin herkkua, ja sitäkös sitten oitis ostamaan...näyttää kelpaavan kuten pakastimeen unohtuneet joulutortut ja lapsen kaurapuuron jämätkin.
Mutta entäs tämä varsinainen kysymykseni; varastoiko siili ruokaa johonkin vai ahtaako kaiken kupeista sisäänsä?

10

4690

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Silakat ovat herkkua.:)
      Sitten voi syöttää mm. munia, kissan/koiran märkäruokia, muuta kalaa ja aina vettä pitää olla tarjolla.
      En usko että siili varastoi ruokaa.
      Mihinkä se varastoisi, kun se ei horroksessa juo eikä syö mitään.
      Sehän kerää syksyllä itselleen kunnon rasvakerroksen ympärilleen.:)
      Onpas kiva kun "siilisi" on kasvanut.
      Oletteko tehneet talvehtimiskopin siilelle, vai onko horroksessa ihan luonnonvaraisesti?

    • murri

      Siili ei varastoi ruokaa. Se selviää talvesta rasvakerroksensa avulla.

      Kala maistuu siilille, mutta keitä silakka. TV:ssa esiintynyt siiliystävä&tuntija harmitteli nettisivuillaan unohtaneensa mainita kalan kiehauttamisesta, jotta tiaminaasientsyymi, joka tuhoaa B1-vitamiinia, lakkaa vaikuttamasta.

      ÄLä anna joulutorttuja tai puuroa, leipä, vilja, sokeri,suola, maito ym. eivät ole hyväksi siilille, se saa niistä vatsavaivoja ja voi sairastua.

      Siilille voi antaa murskattua maapähkinää, vedessä liotettua kissoille tarkoitettua kuivamuonaa sekä kissoille tarkoitettua purkkiruokaa.

      Ruokinnan yhteyteen kannattaa laittaa siileille oma vesikuppi.

    • sippura

      Niin tuota olisiko siellä vielä kuuden vuoden päästäkin joku siili tietoinen?
      Kysyisin että,tappaako siili kyykäärmeitä ja syökö se sen?Juu-ja voiko siilille antaa soijamaitoa?Ihan kiva jos joku huomais ja vastais.terv.sippura

    • siilifani39

      en tiedä soijamaidosta, suolatonta ja maustamatonta kotiruokaa voi antaa, kala pitää tosiaan keittää. (ks hyviä ohjelinkkejä alla) eines ruokia ei´, joten ajattelin etttä onko soijamaito käsiteltyä? katsoin useampia sivuja, mutta käärmeistä ei tuoll apuhuttu mitään.

      kesä-heinäkuuksi ruokinta syytä lopettaa (syy selitetty joissain noista linkeistä) ,ja jos aloittaa ruokinnan, on sitä syytä jatkaa talven tuloon asti (aikakin selitetty linkeissä), jotta siiili saa nostettua painoa siihen minimi 700grammaan, jolla pärjää talven yli. muistaakseni niin että siili tietää milloin on kerännyt tarpeeksi painoa horrokseen mennäkseen, eli ruokintaa syytä jatkaa niin kauan että voi olla aivan varma että siili on unilla. ensilumi ei siis ole merkki siitä etttä siili silloin heti menee unille, vaan käsittääkseni voi olla aika pitkänkin aikaa vielä hereillä lumen tultua.

      ruoka-aineita kannattaa vaihtaa, jotta siili saa monipuolista ruokaa, jolla pärjää talvihorroksen yli, kun ei silloin syö eikä juo mitään.

      tässä ohjeita:

      (siiliyhdistyksen sivut: ) http://www.lemmikkisiilit.net/ruokinta.htm

      http://www.resy.fi/artikkelit/siili ei viihdy liian siistilla pihalla.html

      http://www.siilikiikarissa.fi/ruokinta.php (siiliin keskittyneet sivut)

      • siilifani39

        lisään vielä, siiliä kuolee horroksessa aika paljon, muistaakseni koska eivät ole saaneet välttämättä ruokaa tarpeeksi. ja jos on useampia siilejä, tulisi olla useampia kuppeja millä juottaa ja syöttää, muuten tappelevat ruoasta ja juomasta. ja kupit on hyvä pestä päivittäin ja pestä kädet kippojen käsittelyn jälkeen, koska siileissä on salmonellaa. ja kipot oli muistaakseni sen takia syytä pestä päivittäin, ettei siili saa tauteja/loisia.

        ja jos ruokinnan lopettaakin ennen horrosta, niin siili saattaa menehtyä,koska on tottunut hakemaan ruokaa samasta paikasta samoihin aikoihin (pimeän tultua), koska
        se menettää 30-60% painostaan talvihorroksen aikana (kahdella eri sivulla oli 2 eri lukua), eli siksi siilin on syytä saada kerättyä painoa tarpeeksi talven yli.


      • Siilin poikaset
        siilifani39 kirjoitti:

        lisään vielä, siiliä kuolee horroksessa aika paljon, muistaakseni koska eivät ole saaneet välttämättä ruokaa tarpeeksi. ja jos on useampia siilejä, tulisi olla useampia kuppeja millä juottaa ja syöttää, muuten tappelevat ruoasta ja juomasta. ja kupit on hyvä pestä päivittäin ja pestä kädet kippojen käsittelyn jälkeen, koska siileissä on salmonellaa. ja kipot oli muistaakseni sen takia syytä pestä päivittäin, ettei siili saa tauteja/loisia.

        ja jos ruokinnan lopettaakin ennen horrosta, niin siili saattaa menehtyä,koska on tottunut hakemaan ruokaa samasta paikasta samoihin aikoihin (pimeän tultua), koska
        se menettää 30-60% painostaan talvihorroksen aikana (kahdella eri sivulla oli 2 eri lukua), eli siksi siilin on syytä saada kerättyä painoa tarpeeksi talven yli.

        Siili saattaa tehdä kahdet poikaset kesän aikana ja näistä myöhäisemmistä poikasista suurin osa kuolee horrokseen koska niillä ei ole riittävää rasvakerrsta talvihorroksen varalle. Kevään sulamisvedet on myös vaarallisia kaikille horrostaville siileille. Muuten ensimmäiset kesän poikaset talvehtii yhtä hyvin tuloksin kuin aikuisetkin siilit.


    • siilien ystävä

      Meille on tullut 4-5siiliä,ovat olleet jo montavuotta illallisvieraitamme.Eivät voi vastustaa krillin tuoksua jos krillaa jättikatkarapuja,niin tulevat jo iltapäivällä heti syömään.Tykkäävät myös,kun jättikatkaravut kuorii ja kuoria hetken keittä pienessä määrässä vedessä,kuoret kelpaa mainiosti ja keitin vesi.Samoiten kun krillaa tai paistaa uunissa lohta,niin rapea lohen nahka,ei kaun lautasella viihdy.Tietysti silakat ja kaikki kalat maistuvat,keitän niitä kanssa hiukan vedessä.Nyt huomasin yllätyksen,kun vein tyttömme hääkakkua,jota oli runsaasti jäänyt,niin jo kelpaa,samoiten pannarit.

      • huolehtiva

        Hei. älä syötä siileille kotiruokaa sillä siinä on varmaankin mausteita. Ja nuo pannarit ja kakut voivat aiheuttaa siilille vatsanväänteitä ja se voi sairastua.

        Siilin parasta ruokaa on kissan tai koiran kuivamuona vedellä pehmennettynä. Puhdasta vettä täytyy olla aina tarjolla, maitotuotteet ei sovi siileille.

        Nyt syötän siilejä vielä ja siihen asti kun eivät enää tule ruokailemaan. Toivottavasti kaikki pääsevät talviunille rakentamaansa talvipesään.


    • Simo-siilinen

      Täällä myös yksi siilinruokkija. Toukokuusta asti olen taas tänä kesänä ruokkinut, ainakin kolme on käynyt joka ilta syömässä. Nyt käy enää yksi, tämän kesän poikanen. Pyöristynyt se on jo hyvänlaisesti.

      Mietin myös tuota, että koskahan se ymmärtää mennä talviunille. No, jatkan ruokintaa vielä jonkin aikaa sen jälkeen, kun ei enää kukaan tule syömään.

      • Simo-siilinen

        Ja olen antanut kissan purkkiruokaa sekä vedessä pari tuntia turvotettuja koirannappuloita. Joskus vähän kalaa tai jauhelihaa tms. (kun kissoilta on jäänyt).

        Ihana noita on ollut seurata, toivon todella, että selviävät talvihorroksestaan ja palaavat taas keväällä minua ilahduttamaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5519
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3405
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1709
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1336
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      22
      1305
    Aihe