päivärahan määräytyminen

osa-aikatyön jälkeen

osa-aikatyötä takana puoli vuotta, sitä ennen olin kokopäivätyössä. Olen saanut soviteltua päivärahaa. Miten päivärahani nyt määräytyy, kun jään kokonaan työttömäksi? HUomioidaanko sovitellun päivärahan osuus viiemsen 8 kk:n tuloja laskettaessa vai pelkkä saatu palkkatulo?

4

454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jämä
    • Osa-aikatyö...

      Jos osa-aikatyösi on yli 18 h/vk, niin se kerryttää näiltä viikoilta työssäoloehtoa. Kun näitä viikkoja on 8 kuukauden verran, päivärahasi lasketaan uudestaan.

      Jos sinulla ei ole vielä viimeisimmän päivärahan määrityksen jälkeen kertynyt kahdeksaa kuukautta työssäoloehtoa kerryttäviä viikkoja, niin siihen asti, kun se täyttyy, on aikaisempi päiväraha voimassa.

      Siis jos ei vielä kahdeksaa kuukautta täynnä, niin saat aikaisemman kokoaikaisen työttömyyspäivärahan.

      Toivottavasti sait selvää, tuli vähän ilmaisuongelmia. Voisin laittaa tähän käytännön esimerkin, mutta ei nyt ole aikaa. Jos et ymmärtänyt, niin laita tänne viesti, niin teen sen huomenna.

      • Jos

        En kyllä yhtään ymmärtäny selostustasi. voitko siis ystävällisesti laittaa sen esimerkin!


      • Selventää...
        Jos kirjoitti:

        En kyllä yhtään ymmärtäny selostustasi. voitko siis ystävällisesti laittaa sen esimerkin!

        Okei, kokeillaan käytännön esimerkillä. Oletan, että olet ketjun aloittaja ja sillä perusteella oletan, että olet ollut kokoaikaisessa työssä ja sen jälkeen osa-aikaisessa kuusi kuukautta,jolloin olet saanut soviteltua päivärahaa. Nyt olet sitten jäämässä kokonaan työttömäksi.

        Kuvitellaan, että olet ollut kokoaikatyössä vähintään 10 kuukautta (tai jos olet saanut aikaisemmin päivärahaa, niin sitten vähintään kahdeksen kuukautta). Tämä oletus siksi, että silloin päivärahasi suuruus on määritelty tuon osa-aikatyötä edeltävän työssäolon perusteella.

        Kuvitellaan, että kokoaikainen työssäolosi on päättynyt 31.3., josta alkaen olet ollut osa-aikaisessa työssä ja saanut soviteltua päivärahaa. Työttömyyskassa on tällöin määritellyt sinulle ns. päivärahan perusteena olevan palkan, josta päivärahan suuruus on laskettu. Tällöin on määritelty myös tämän palkan perusteella kokoaikaisen työttömän päiväraha. Oletetaan, että palkkasi on ollut 1500 euroa eikä sinulla ole lapsia. Kokoaikaisen työttömän päivärahan on silloin 42,79 e.

        Koska olet 6 kuukautta kestävässä osa-aikatyössä, niin saat tämän ajan soviteltua päivärahaa.

        Jäät työttömäksi kuuden kuukauden osa-aikatyön jälkeen. Edellä oletettiin, että kokoaikainen työsi päättyi 31.3., joten osa-aikaisen työsi päättymisen vuoksi olet 1.10. alkaen kokoaikaisesti työtön.

        1.10 alkaen sinulla on oikeus kokoaikaiseen työttömyyspäivärahaan eli 42,79 euroon. Se, kuinka pitkään sitä saat, riippuu siitä, kuinka monta päivärahapäivää sinulla on vielä käytettävissä. Kassan maksuilmoituksesta näet, kuinka monta kokoaikaiseksi muutettua päivärahapäivää olet käyttänyt tähän mennessä.

        Päivärahasi lasketaan uudelleen vain siinä tapauksessa, että sinulle kertyy 8 kuukauden verran sellaisia työviikkoja, joina työaika on vähintään 18 h. Mutta ilmoituksesi mukaanhan sinulla on vasta kuusi kertynyttä kuukautta. Osa-aikatyöt ovat siinä mielessä huonoja, että pitävät sisällään automaatin, joka alentaa työssäoloehdon täytyttyä uudelleen laskennan vuoksi päivärahaa, joka on ansaittu kokoaikaisella työllä, vaikka muuten päivärahapäiviä olisikin jäljella.

        Toivottavasti nyt on hiukan selkeämpi juttu. Nämä työttömyysasiat ovat tarpeettoman monimutkaisia. Kai tarkoituksella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe