Miten treenaatte koirianne?

korpien.kulkija

Nyt kun ajot on tältä keväältä ajettu, niin sopii kääntää katsee tulevaan syksyyn tai paremminkin kesään ja kevääseen. Koiran kuntoa on pidettävä yllä koko kiinnipitokauden ajan. Metsästys toveria ei toinna unohtaa tarhan nurkkaan. Kysyisinkin, miten pidätte koiranne kuntoa yllä "kesäkautena"? Millasia liikunta muitoja tarjoatte koirillenne?

Jos tästä aiheesta saataisiin keskustelua aikaan!

28

1769

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harmaa parta

      Metsästyskauden jälkeen kannattaa antaa koiralle hieman lomaa. Tällöinkin sen kanssa pitää hieman lenkkeillä kevyesti. Ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota, ettei koira liho liikaa.

      Kun lumet sulaa niin vähiin, että voi koiraa liikutella päivittäin teillä ja metsäpoluilla. Sorapintaiset tiet ovat hyvia, koska ne vahvistavat jalkapohjaa ja kuluttavat kynsiä.

      Kun hyvät pyöräilykelit tulevat voi alkaa juoksutuksen ensi alkuun pari kertaa viikossa 5 - 10 km rauhallista vauhtia koiran ravatessa vierellä. Rauhallinen soratie on parempi kuin pikipinta. On hyvä juoksuttaa koiraa eri paikoissa ja suunnitella reitti sellaiseksi, ettei tarvitse palata samaa reittiä takaisin. Takaisin paluusta eivät muutamat koirat tykkää, kuin ei myöskään samasta juoksupaikasta. Liian kuumalla ilmalla ei pidä juoksuttaa.

      Omaa koiraa kannattaa opetella lukemaan. Kun koira on iloinen ja leikkisä, karva kiiltää ja ruuansulatus on kunnossa ja se juoksee mielellään, kaikki on kunnossa.

      Sitten elokuussa treenikauden alkaessa metsässä on koiralla ajatettava eri maastoissa pari kertaa viikossa. Tällöinkin on varottava liian kuumia säitä. On luettava koiraa ja kiinnitettävä huomiota oikeaan ruokintaan. Aina on annettava riittävästi lepoa ja palautumisaikaa, ettei koira mene ylikuntoon.

      Tässä muutama tapa, jota itse olen käyttänyt yli 40 vuoden aikana ja jonkinmoista tulostakin on tullut niin kokeissa kuin metsälläkin. On varmasti monta muutakin tapaa päästä hyvään peruskuntoon.

      • haukku24

        Olen huomannut, jos on koiralla hyvät ruokahalut niin voi herkästi lihoa heti kauden loputtua, joten tarkkana liikunnan kanssa.

        Pyörälenkit ovat myös hyviä. Ei itse väsy niin paljon, ja koira saa hyvää juoksuharjoitusta jos ottaa välillä vähän "spurtteja". Se on hyvää kuntoilua ja koira on aivan varmasti väsy pitkän p. lenkin jälkeen. Ei näitä myöskään kuumalla säällä!

        Huonopuoli pyörälenkeissä on se että jos koira näkee jäniksen/kissan/muun koiran (ei kaikissa tapauksissa, jos koira ei ole kovin innokas lähtemään toisen koiran perään) niin voi herkästi menettää tasapainon ja kaatua. Myös jos toinen koira tulee vastaan, se on hieman hankalaa.. joten suosittelen menemistä jollekkin "syrjäisella" paikalla missä ei näy paljon muita ihmisiä/koiria.

        Ja varsinkin jos itsellä ei ole kovin hyvä kunto, pöyrälenkit ovat siinä mielessä hyviä että ei itse tarvitse tehdä paljoa, koira saa tehdä senkin edestä :)


      • täysajo

        Onko tullut koirat juoksutettua hyvään peruskuntoon. Kolme viikkoa ja risat oikeaan ajattamiseen maastossa, 20.8 se alkaa.


      • rico-rico

        Sopiva ruokinta, lepo, liikunta ja kyky lukea omaa koiraa ovat hyvän ajokoiranpidon tunnusmerkkejä.


    • eevert

      Ainakin Pohjois-Suomessa voi keväällä hiihdellä hangilla koiran kanssa pitkiäkin lenkkejä. Panee koiran valjaisiin ja 6 - 10 metrin flexin leveään vyöhön. Ja menoksi.

      Pehmeän lumen aikaan voi kulkea rauhallisia moottorikelkkareittejä. Niillä kuitenkin on aina onnettomuuden vaara olemassa.

    • en aja

      koiralla, mutta pidän koiran kuntoa yllä sillä, että vien sitä aina pitkille lenkeille(juoksukin) ja se saa juosta ja remuta aina vapaana kun olen mökillä.

      • sulla on?

        ja miten asut "normaalisti"?
        rivi/kerros/omakotitalo?


    • treenari renne

      Metsästyskoiran peruskuntovalmennuksessa voi pikkuhiljaa aloittaa polkupyöräjuoksutukset sorateillä. Ensialkuun pari kertaa viikossa lyhkäsiä matkoja.

      Siitä vain ketjuja öljyämään.

    • mr.hunter

      Nyt viimeistään on aloitettava ajokoiran peruskuntovalmennus. Oikeisiin ajoharjoituksiin aikaa enää parisen kuukautta.

      • jorma koponen

        käyn reenamassa ajokoiraani mopolla 2-3kertaa viikossa,siinä koira määrää vauhdin.reenasin saksanmetsästysterrieri narttua pyörällä,siinä koira joutui vetään,koira jaksoi vetää viä 8km kin jälkeen mua.kyllä tuli pattia koiralle,poika istui talvisin pulkassa ja saku paineli pulkkaperässä 7kk vanhana.nykyään reenaan vain mopolla et saadaan nopeutta.kyllä on sakun vastustajat saaneet kyytiä.


    • valmentajavallu

      Kesällä on hyvä treenata kävellen tai polkupyörällä koira kuntoon.

    • ajomies2

      Tärkeää on säännöllisyys, useita kertoja viikossa kävellen, juoksuttamalla polkupyörällä tai jollain muulla keinolla, kuitenkin niin että koira liikkuu mielellään. Sorapintaiset tiet parempia kuin pikipintaiset. Eikä liian lämpimällä säällä.

    • gersku

      Metsästyskaudella pari kertaa jahdissa per viikko, niin kunnossa pysyy. Huonoja ajokelejä on syytä välttää, ja jos koiralle tulee vammoja ne ensin kuntoon ja sitten metsään.

    • Pullasuokki

      Hevoselle kärryt perää ja koira rinnalle. Itse tarkkailen vauhtia ja ollennaisia juttuija, ettei niin että hevonen vie koira vikisee.
      Se on aika hyvää terapiaa ja liikuntaa.

    • rekkureissu

      Ajokoiraharrastajan kannattaa pitää itsensä kunnossa ja samalla koira saa liikuntaa, kun vain ottaa sen mukaan monenlaiseen toimintaan.

    • ihimetouhua

      Minä olin semmosella mettätiellä kerran koirani kanssa (koirani ei ole ajokoira vaan sekarotuinen noin 30kg) niin vastaan tuli mies jonku lintukoiransa kanssa, rotua en muista mutta sitä käytetään metsästykseen. No se alko valittaa että ei täällä saa olla kun hän treenaa koiransa kanssa. Joopa joo. Minä sanoin että yhtälailla saan täällä olla mitä sinäkin.

      Joskus ollut muutamia kertoja samanlaisia tilanteita että joku on koiraansa pitänyt irti siis tälläset jotka metsästämistä harrastavat ja sillon muka ei saa muut häiritä, mikähän yksinoikeus tälläsillä on mettästyskoiriensa kanssa liikkua pitkin metsiä ja polkuja ja tavallisilla ihmisillä muka sitten ei?

      Minä ainakin käytän omaa koiraani metsissä ja poluilla ja pidän sitä irti että saa kuluttaa energiaansa kun on paljon liikuntaa tarvitseva koira muutenkin.

    • haihaiharri

      Metsästyskoirille on hyvä saada liikuntaa. Kävelylenkkikin hyvästä.

    • korvenkiro

      Nyt kun metsästyskausi alkaa, kannattaa ajattaa vain muutamia tunteja ensi alkuun. Oikein lämpimällä paras pysyä kotona, jottei tule ylirasitustilaa.

    • kanervanummelainen

      Metsästyskauden loputtua kevyttä liikuntaa ja vähän lomaa koiralle kuukauden pari, ja sen jälkeen pikkuhiljaa treeniä ensi syksyä kohden.

    • keskiverto metsämies

      Antaa ajaa jänistä, naapuria ja joskus naapurin narttua että pyssyy kunnossa.
      Sähköpanta kiinni niin voi kattoo tuvan ikkunasta mitä se tekkee ja antaa sätkyt jos
      lähtee liian kauas. Remmiä ei sovi unohtaa.


      siinä teille ohjeet ajokuninkaan kasvatukseen.

      • Veikko Saikkonen

        Pitäisköhän se metsämiehen nostaa persauksensa sieltä tuvan sohvalta ja viedä ihan ite se oma koiransa lenkille. Niin ja laittaa se sähköpanta vaikka omaan kaulaansa, sitä ei nimittäin Suomen lain mukaan saa käyttää koiralla. Tällaisilla vätyksillä ei tarvisi olla minkäänlaista koiraa eikä ainakaan ajokoiraa. "Metsästäjä" muka. Ja p***at.


      • Paappa 2
        Veikko Saikkonen kirjoitti:

        Pitäisköhän se metsämiehen nostaa persauksensa sieltä tuvan sohvalta ja viedä ihan ite se oma koiransa lenkille. Niin ja laittaa se sähköpanta vaikka omaan kaulaansa, sitä ei nimittäin Suomen lain mukaan saa käyttää koiralla. Tällaisilla vätyksillä ei tarvisi olla minkäänlaista koiraa eikä ainakaan ajokoiraa. "Metsästäjä" muka. Ja p***at.

        Toivottavasti oli ns.provo "keskiverto mttämiäheltä!Kyllähä se ajava koira lenkkiä tarttoo,jos meinaa notta ens`syksynä jotaki ajaa jaksaa.Pitää ny vähä orottaa,notta lumet sulaa.Pyärälenkit on liika vaarallisia tällääselle vaarille näin liukkahilla.Pikkuhilijaa syksyäkohore lisäten,elokuulla jokatoinen päivä 5 km:ä polokupyäränviärellä.Äläkääkä syättäkö niitä mettäkoiria lihaviksi,niinku nua kerrostaloos kasvatetut,häneksi puhutellut syätetähä!


      • Veikko Saikkonen
        Paappa 2 kirjoitti:

        Toivottavasti oli ns.provo "keskiverto mttämiäheltä!Kyllähä se ajava koira lenkkiä tarttoo,jos meinaa notta ens`syksynä jotaki ajaa jaksaa.Pitää ny vähä orottaa,notta lumet sulaa.Pyärälenkit on liika vaarallisia tällääselle vaarille näin liukkahilla.Pikkuhilijaa syksyäkohore lisäten,elokuulla jokatoinen päivä 5 km:ä polokupyäränviärellä.Äläkääkä syättäkö niitä mettäkoiria lihaviksi,niinku nua kerrostaloos kasvatetut,häneksi puhutellut syätetähä!

        Hei Paappa2, elä unoha potkukelekkaa, Ihan maailiman paras koiran kans lenkkeilyyn. Eikä putua korkialta ;)


    • roger3

      Lämmintä on ollut ja jalkalenkit ovat riittäneet.

    • mr sukututkija

      Kyllä yllä olevilla ohjeilla varmasti pääsee pitkälle, mikäli koiralla vain on oikeat ajokoiran geenit.

    • gersku

      Pitää hoitaa hyvin ja liikutella jatkuvasti, jotta koira saa virikkeitä eikä tulsisty.

    • mr hunter

      Syksyllä sopivasti metsästämällä.

    • vorssi

      Koiralle pitää järjestää jotain toimintaa päivittäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe