"Hyvä" subbari??

Onko semmoista?

Oon aatellut hankkia uuden subbarin lähinnä elokuvakäyttöön. Monia palstoja lukeneena olen edelleen hämmentynyt koska mielipiteitä on varmaan satoja, minkä toinen kehuu ja ylistää, toiset sitten murskaavat täysin.

Vaatimukset olisivat suurinpiirtein nämä; hinta alle 800€, kooltaan mahdollisesti pienemmästä päästä. Oon aatellut vaikkapa Chorus Vertigo XLS tai XXL. Noitakin toiset kehuu ja toiset haukkuu. Toiset kehuu Audio Pro B1.36:stä, toiset naureskelee että ei tämä ole edes subbari.

Pääkaiuttimeni ovat isot Jamo D 260 joista ei löydy mitään tietoja. Ainoastaan takana lukee impedanssi 4-8 ohm. Korvakuulolta toistaa aikas alas. Pystyy melkeinpä samaan kuin nykyinen subbarini. Muut 5 kpl ovat myös Jamoa. Subbari on joku JBL:n Control SUB6 jossa "peräti" 6½":n elementti. Taajuusalue 40-200Hz. Tehoakin luvataan mahdottomat 60W. Vahvistin Pioneer VSX-1015.

Huone on aika iso koska olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa ts. välissä ei ole ovea. Seinät gyprokkia.

Ja jos joku meinaa vastata että lue palstoja, voin sanoa että olen lukenut. Ja olen kiertänyt liikkeitä kuuntelemassa. Sanotaan näin että jos tulee useita vastauksia että vaikkapa yhtä merkkiä/mallia kehutaan, voin tehdä päätöksen siitä. Uskon enemmän käyttäjiä ja harrastajia kuin myyjiä.

Kiitoksia etukäteen.

24

5995

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • low-end

      Hifi-maailmassa ylistettiin bk-electronicsin isompaa subia hinta/laatusuhteeltaan erinomaiseksi. Kannattaa lukea se juttu ja harkita koekuuntelua jos sellainen jossain järjestyy. Toisaalta, on lähinnä pyhäinhäväistys liittää laatuvehje johonkin helvetin jamoihin. Itse heivaisin ne pois ja hankkisin subin myöhemmin, mutta miten vaan. Mutta tuo juttu kannattaa lukea ja päätellä siitä jatkoa. Ne on ainakin kultakorvien kommentteja.

      • niin...

        "Toisaalta, on lähinnä pyhäinhäväistys liittää laatuvehje johonkin helvetin jamoihin. Itse heivaisin ne pois ja hankkisin subin myöhemmin, mutta miten vaan".

        Mistä toinen tykkää niin toinen tuomitsee. Eli mulla on aina ollut noi Jamot joten en paremmasta tiedä. Olen ollut kyllä liikkeissä kuuntelemassa mut täytyis ottaa päivä aikaa ja noi omat elokuvat mitkä tietää miten ne omilla vehkeillä pelittää. Lattiakaiuttimia olen katsellut. Samalla kertaa kun kaiuttimet hankin niin ostan kyllä kaikki samaa sarjaa.

        Kyllä laitteistoani uusin/päivitän mut tällä hetkellä teen sitä "väärässä" järjestyksessä. Ensin vaihdoin Akain vahvarin tuohon Pioneeriin. Teen siksi näin että mielestäni näin huomaan nuo "pullonkaulat" paremmin. Mulla on tuo kyseinen Hifimaailman numero ja vielä äskenkin luin tuon jutun läpi. Ihan varteenotettava vaihtoehto!

        No, mitkäs kaiuttimet sulla on? Oletko tyytyväinen? Jos et niin miksi et?


    • ois

      hyvä

    • mietiskelen....

      jep itsekin olet kuullut hyvää kokemusta Audio Pro B1.36 subbarista. Mutta ihmetyttää taajuusalue 25-100. Joten varmaan musiikin toistoon tuo on ihan riittävä. Tietääkseni elokuvat toistaa efektit vielä 120-140 alueella. Vai onko täällä asiantuntevampaa etten puhu lööperiä. Joten onko parempi jos subin taajuus yltää 200 asti. Vai haittaako tuo? Itsekin mietin olisiko subbarissa parantamisen aihetta tällä hetkellä oma subi taajuus on 29-200. Elikkä audio pro 8" subbari. Ihan riittävä tuo on omaani käyttöön mutta ajattelisin jos löytyis tuosta astetta järempää 10" subbari. Audio pron B1.36 on itsellä ollut mietinnässä mutta taajuus mietityttää kun jää sen verran alas. 150 asti miestäni subin pitäis ainakin yltää.

      • toistoalue

        subbarin jakotaajuus asetetaan siihen mihin pääkaiuttimien toistoalue loppuu noin niinkun nyrkkisääntönä, ellei ole kahta subbaria taikka bassojalustoja jolloin matalat taajuudet ei paikannu niin helposti.


      • mietiskelevä....
        toistoalue kirjoitti:

        subbarin jakotaajuus asetetaan siihen mihin pääkaiuttimien toistoalue loppuu noin niinkun nyrkkisääntönä, ellei ole kahta subbaria taikka bassojalustoja jolloin matalat taajuudet ei paikannu niin helposti.

        Mutta eikö subbari hoida matalat taajuudet paremmin kuin pääkaiuttimet. Pääkaiuttimeni pystyvät niinkin alas kuin 30. Mutta onko jotain nyrkki sääntöä että kuinka alas vahvistimelta olisi hyvä laittaa matalat taajuudet subbarin hoidettavaksi? Niin ja mikä olisi hyvä subin arvot taajuuksia ajatellen?


      • low-end
        mietiskelevä.... kirjoitti:

        Mutta eikö subbari hoida matalat taajuudet paremmin kuin pääkaiuttimet. Pääkaiuttimeni pystyvät niinkin alas kuin 30. Mutta onko jotain nyrkki sääntöä että kuinka alas vahvistimelta olisi hyvä laittaa matalat taajuudet subbarin hoidettavaksi? Niin ja mikä olisi hyvä subin arvot taajuuksia ajatellen?

        No ei siinä mitään muuta sääntöä ole mutta jakotaajuus on suotavaa pitää mahdollisimman alhaisena tietysti, jottei subbarin ääntä pystyisi paikallistamaan. 2 subia olisi tietysti ideaali systeemi mutta harvalla sellaiseen on varaa.


    • make37

      tässä hinta luokassa chorukus xxl on kuningas, toisto ulottuu kahteen kymmeneeen hertsiin, xls on myös hyvä subi mutta xxl:sä on parempi dynamiikka 200 w:ia, xls antaa 130 w:ia. audio proot on ok subeja mutta toisto ei yllä lähellekään choruksen subeja. itsellä on jäänyt karvaat muistot audio proon mainonnasta toiston luvattiin yltävän 18 hertsiin todellinen raja oli 27 hertsiä.

      • xls

        Uuden xls:n teho on 200w. Minulla on tuo xls 07, ja hyvin pelittää.


      • make37
        xls kirjoitti:

        Uuden xls:n teho on 200w. Minulla on tuo xls 07, ja hyvin pelittää.

        peijooni tuon uuden xls:än, taitaa olla 200 wattinen ja vahvistin on hiukan erilainen kuin xxl:sä


      • XXL:n
        make37 kirjoitti:

        peijooni tuon uuden xls:än, taitaa olla 200 wattinen ja vahvistin on hiukan erilainen kuin xxl:sä

        oon kans päätymässä. BK:n Monolith:stä on pitkät jutut ja kehut muissa foorumeissa mut on vähän turhan iso; ei oikein saa edes kukkapöydäksi...


      • tuplahinnan ero

        "mutta toisto ei yllä lähellekään choruksen subeja."

        mainosten mukaan ainakin yltää just samaan 20hertsiin. tuskin chorus sen parempaaan yltää. ja hintaa tuplat


    • Virittelijä

      Tuossa edellisessäkin ketjussa on jotain subbareista, mm. tämä linkki:
      http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/subwoofer.html
      Paljon yleistietoutta.

      Dvdplazalla on juuri nyt mielenkiintoinen tilanne, kun Zipman on mittaillut jälleen subbareita lauantaina ja sunnuntaina. Pitkää keskustelua ja paljon mittaustuloksia on odotettavissa tuolla:

      http://www.dvdplaza.fi/forums/forumdisplay.php?f=117

      Tuolla on juttua itse rakentamisesta:
      http://www.dvdplaza.fi/forums/forumdisplay.php?f=31

      Kerroit, että kuuntelutila on iso ja että seinät ovat kevytrakenteiset. Sillä perusteella sanoisin, että joku 12 tuumainen refleksiviritetty voisi olla sopiva. Oikeastaan tekisi mieli suositella jotain 15" mallia, mutta pieni kokotoivomus on tässä jarruna. Se on kovasti ristiriidassa suuren äänenpaineen ja alas ulottuvan toiston kanssa. Tämä kolmen kopla on aina kimpassa. Jos haluaa yhtä ominaisuutta ja hiukan toistakin, kolmannesta on pakko tinkiä. Fysiikan lait sanovat niin.

      Eli: haluat kompaktin kokoisen kotelon ja tarvitset reilusti ääntä, = toiston ulottuvuudesta pitää tinkiä.

      Haluat kompaktin kokoisen kotelon ja alas, kellariin asti ulottuvan toiston, = äänenpaineesta pitää tinkiä.

      Haluat paljon ääntä ja 16-20 hertsiin ulottuvan toiston, = kotelosta tulee suuri.

      Nämä kun tietää, valinnasta tulee hiukan helpompaa ja ostaessa tietää suunnilleen mitä saa. Toisin sanoen, 10 tuumainen elementti 35-45 litran kotelossa, 70-80mm halkaisijaltaan olevalla refleksiputkella ei tarjoa kovin suurta äänenpainetta ja särötasokin on reilummin soitettaessa melko korkealla. Riittää betonikerrostalon ei-niin-suureen-huoneeseen.

      Miten olisi Hifitalon http://www.hifitalo.fi Audiokit X3 rakennussarja? 12", 80 litraa, putken halkaisija 103mm. 430€ 175 Wattinen versio, kotelo ei kuulu hintaan. 400 Wattinen 540€. Jos itse rakentaminen alusta asti ei käy, ainakin tuolta--> http://www.audioparts.fi/ saa valmiit kotelopalat. Valmiitakin koteloita on tuolla ollut kaupan, mutta nyt "valmiit kotelot" -osastolla on kovin tyhjän näköistä. Kannattaa ehkä kysyä tilannetta. Jos suuri koko ei haittaisi, X4 olisi aika passeli. 15", 400W, 2x 103mm putket ja 150 litraa. Kotelo 60cm kuutio.

      Yksi konsti kiertää fysiikan lakeja on laittaa iso elementti suljettuun koteloon, korjata vastetta reilusti sähköisesti ja ajaa elementtiä julmetun tehokkaalla vahvistimella. Neljäntenä muuttujana kehään astuu silloin korkea hinta. Ainakin Velodyne tekee subbareita (myös) tällä reseptillä, ja ainakin se on varmaa, että 800€ ei tässä tapauksessa riitä poistamaan kauppiaan kokemaa luopumisen tuskaa! ;)

      Tuo 12" malli mahtuu kuitenkin hintarajan sisään: http://www.hifimesta.fi/Default.aspx?id=389026

      • velodyne

        velon dd15 siinä sulle subi. Itse hankin sen ja toimii....


    • hyvä!!!

      Subbari tarkoituksenahan on toistaa matalimmat äänet mihin pääkaiuttimet eivät pysty. Vaikka kaiuttimissasi lukisi että ne toistavat 30 Hz asti ei tuon tasoinen basso peruskaiuttimilla ole lähellekkän niin nautinnollinen kuin hyvällä sbbarilla.
      Jos mietit jotain halpaa subbari hintaluokassa pari-kolmesataa euroa, et sillä kyllä hyvää subbaria saa.
      Mutta ( vähän myyntiä ) minulla olisi myynnissä amphion impact subbari. Toistoa luvataan 19Hz asti. Todella huippu musiikille ja toimii hienosti myös kohtuullisilla kotiteatteriäänilläkin. Ei kämppää jyrisytä alas mutta toimii. Lisätietoja Amphioni omilta sivuilta. Vastaa viestiin jos kiinnostaa.

      Ovh hintaa tuolla on 1395, PYYNTI 900, väri musta, sijainti hämeenlinna. Ikää subilla yksi vuosi!
      JOS KIINNOSTAA vastaa tosiaan viestiin niin annan yhteystiedot. HINTAA VOI VIELÄ HIEMAN VIILATA ja tarjouksiakin voi esittää

      • TIETOA

        tai omaa kokemusta Chorus Vertigo XXL vastaan XLS?? Eli kumpi on "parempi"? Enimmäkseen tulisi elokuvakäyttöön ja pidän semmoisesta vähän jyhkeämmästä bassosta. Eli kun elokuvassa räjähtää niin sitten myös sohvalla räjähtää, myös vähän hiljemmalla voimakkuudella.

        Toki on varmasti muitakin ja taas kerran "parempia" vaihtoehtoja mutta olen päätymässä jompaan kumpaan noista. Olen tullut foorumeita lukemalla tulokseen että kummassakaan ei ole mitään vikaa eikä rahat mene hukkaan mutta onko jotain olennaista eroa miksi juuri toinen noista on "parempi"?


      • niin....
        TIETOA kirjoitti:

        tai omaa kokemusta Chorus Vertigo XXL vastaan XLS?? Eli kumpi on "parempi"? Enimmäkseen tulisi elokuvakäyttöön ja pidän semmoisesta vähän jyhkeämmästä bassosta. Eli kun elokuvassa räjähtää niin sitten myös sohvalla räjähtää, myös vähän hiljemmalla voimakkuudella.

        Toki on varmasti muitakin ja taas kerran "parempia" vaihtoehtoja mutta olen päätymässä jompaan kumpaan noista. Olen tullut foorumeita lukemalla tulokseen että kummassakaan ei ole mitään vikaa eikä rahat mene hukkaan mutta onko jotain olennaista eroa miksi juuri toinen noista on "parempi"?

        Eipä tuon avulla kyllä sohvalla räjähdä mikään. Tulee ainoastaan suhteellisen tasalaatuista mölinää noista subeista


      • tietysti
        niin.... kirjoitti:

        Eipä tuon avulla kyllä sohvalla räjähdä mikään. Tulee ainoastaan suhteellisen tasalaatuista mölinää noista subeista

        kun aattelin vihdoin kun olen asiaa näinkin kauan jahkannut että tuossa olisi mulle oiva vekotin... sit sen taas seuraava tyrmää kun moni muu on sitä ylistänyt...

        Ei vain ole varaa/tilaa/mahdollisuutta esim BK:n Monolith:in joten "täytyy tyytyä" noihin vaihtoehtoihin.

        No, mikäs susta sit olis noihin verrattava pömpeli??


      • Peerless xxls maksaa uutena noin 240 euroa ja ON hyvä-ääninen subbari kyllä. Jätkä eintaida paljoa vielä tietää tupasubbareista vissiin?


    • tietoa subista

      hei ! itselläni kokemusta samaisesta peerless xls 12 elementistä. Paras kotelo kyseiselle elementeille ei ole mikään refleksi tai passiivilla toteutettu ratkaisu.

      Ehdottomasti parasta ääntä musiikille sekä elokuville haluavalle on rakentaa dipolina tai pelkästään sellaisenaan asennettuna ilman koteloita. Itse olen päätynyt hyvään ja helppoon ratkaisuun rakentamalla subille lattialle neliön mallisen kehikon joka on väljempi kuin itse elementti, kehikon koolla ei ole merkitystä. Sen jälkeen kehikon voi joko pultata lattiaan kiinni tai laittaa 50 kg painoja kehikon päälle. Tämän jälkeen elementti tiputetaan kehikon sisälle vapaasti makaamaan kartio lattiaan päin, siis kartio lattiassa kiinni ja johdot tietysti liitettynä valmiiksi elementtiin. Nyt elementti makaa lattialla kehikon sisällä väljästi kolisten musiikin tahdissa tai elokuvien temmellyksessä kuitenkaan karkaamatta vaeltelemaan pitkin huonetta. Sen takia kehikko rakennetaan kyseiselle elementille hieman väljäksi, jotta elementillä on hieman tilaa vaellella kehikon sisällä ja myös tuuletus pelaa paremmin.

      Tälläisellä asennuksella on myös muita etuja, joista tärkein on ettei elementtiä tarvitse ruuvata kiinni mitenkään ja toisekseen elementti pääsee jäähtymään isommassakin luukutuksessa avonaisen kotelorakenteensa ansiosta. Myös matalan kotelon toteutus on yksi etu koska kehikosta ei tarvitse tehdä kuin n. 250 mm korkea. Ratkaisuna myös tälläinen kotelorakenne on luova ja ei aivan jokaisella tule vastaan samanlaista koteloratkaisua. Myös elementillä on tilaa liikkua.

      Joten ehdottomasti kannattaa harkita kyseisen kehikkorakenteella olevan subbarin käyttöa musiikille sekä elokuville. Sointia ei voi paremmin kuvailla kuin sanoilla ilmava ja eksoottinen.

    • qrwwqffwq

      napakka subi musiikkiin? pitää urut kuuluu mahd. alas ja yleensäkin napakasti? onko chorus xls paras n 300 hintasista? käytettykin käy

    • joku nosti aiemmin..

      Yamaha YST-FSW150 on ihan hyvä subbari, potkua riittää ainakin minulle enemmän kuin tarpeeksi. Mitat on sen verran pienet että tämän subbarin pystyy halutessaan hyvinkin jopa piilottamaan huoneeseen esim sängyn(vaikka ei suositeltavaa olisikaan) alle.
      Päävirtanapin lisäksi tässä on automaattinen virtakytkin: vahvistin pois päältä, subbari menee valmiustilaan. Vahvistin päälle,subbari herää valmiustilasta.
      basson voimakkuus on tietysti säädettävissä subbarin omasta säätönupista.
      Virtanappi, virtavalo, bassonsäädin,bassorefleksiputki ovat edessä. bassoelementti alapuolella(alas ampuva). Liittimet ovat takana.

      Taajuusvasteeksi ilmoitetaan 30-160Hz.
      Tehoa ilmoitetaan olevan 130w.
      Elementti 6,5 tuumaa

    • Monte Adi

      Kappas, vanha aloittamani aihe noussut pinnalle...

      No, subi jonka sitten ostin ja joka vieläkin käytössä on: http://www.svsound.com/PB12-NSD. Tuota aikoinaan pidettiin kohtalaisen "hyvänä" sekä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisena. Ja sitä mieltä olen myöskin edelleen. Kyllä sillä keittiön astiat kaapissa saa helisemään sopivalla taajuudella jos sen nyt sitten on jokin referenssi. Mutta itselle täysin riittävä!

    • Peerless 12" XXLS soi naspakasti suljetussa laatikossa kyllä. Subbarivahvistimekssi suosittelen sille HYpex 4.0 tai 8.0 niin irtoaa jo painettakin ja ne basareiden iskutkin tuntuu ainakin parin metrin päähän sohalle (Subi nurkkasijoituksesa)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe