80% vodkan laimentaminen?

Paovo

Miten 80% vodka nyt pitäisi oikeaoppisesti laimentaa? vodka tulee booliin. Toiset sanoo kylmään veteen ja toiset kuumaan .Onko sillä oikeesti mitään väliä?

37

34167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No kylmään

      No laimennat vodkan ainakin nelikymppiseksi ja viileään ja puhtaaseen veteen. Lämpötilalla on merkitystä sekä veden ja alkoholin että boolin ja alkoholin sekoittumisessa siten että parhaiten sekoittuvat kun nesteiden lämpötila on sama. Kerran pari päivässä sekoittaen. Ja ajoissa koska alkoholin sekoittuminen veteen/booliin vie yllättävän paljon aikaa. Jopa viikkoa ennen voi laimentaa vodkan nelikymppiseksi, mutta päivä tai parikin riittänee.

      Kovin lämmintä vettä en kyllä käyttäisi ja veikkaan että tuo lämmin versio on väärinkäsitys koska usein suositellaan keittämään JA jäähdytämään laimennusvesi.

    • rotissööri

      Arvasinko oikein, että kyseessä on eestiläinen Saaremaa 80 % pirtu ?

      Käytä mieluiten lähdevettä lantraamiseen.Vettä tarkalleen yhtä paljon kuin on pirtuakin, niin saat 40 % väkevyyttä. Mikäli teet jotakin boolia, niin liuota ensin reseptin mukaiset marjat tai hedelmät väkevään pirtuun ja vasta päivän päästä lantrinkia (vettä, limua, mehua). Anna seistä laimentamisen jälkeen pari päivää, niin maku pehmenee. Sekoita kylmään veteen, mutta heti sekoittamisen jälkeen seos itsestään lämpiää, sillä kyseessä on eksoterminen kemiallinen reaktio. Väkevä, laimentamaton pirtu sopii mm. liekitykseen ja jos juo sellaisenaan, niin se saattaa polttaa vatsan limakalvot, mikä hidastaa ruoansulatusta. Jos juo pirtuhuikan, niin se ei välttämättä heti aiheuta humaltumista, vaan vasta kun otat vesikulauksen päälle. Kuohuva juoma, esim. vichy-vesi tai kuohuviini tehostaa etyylialkoholin imeytymistä. Pirtu on hyvin petollinen juoma.

      • vodka...

        80% vodka, olkoon se merkiltään Saaremaa tai mikä tahansa muu, ei ole pirtua.


      • viinaekspertti

        eiköhän se viina oikeasti lantraudu kuitenkin näin.. sanokaa mitä sanotte.. 1L 40% vodkaa ja 2L vettä = 20% juoma. sama pätee myös 80% viinan kanssa 1 osa viina 2 osaa vettä = puolet.. 80% tulee 3 litraa 40% ja jos halutaan se saada 20% niin täytyy lisätä 2 osaa vettä eli tässä tapauksessa 6L


      • pönttö-örvelö
        viinaekspertti kirjoitti:

        eiköhän se viina oikeasti lantraudu kuitenkin näin.. sanokaa mitä sanotte.. 1L 40% vodkaa ja 2L vettä = 20% juoma. sama pätee myös 80% viinan kanssa 1 osa viina 2 osaa vettä = puolet.. 80% tulee 3 litraa 40% ja jos halutaan se saada 20% niin täytyy lisätä 2 osaa vettä eli tässä tapauksessa 6L

        i l votkaa 40% 1 l vettä > 20 % seos
        1 l votkaa 40% 2 l vettä > 17%
        1 osa pirtua 96% 1 osa vettä > 48%
        1 pirtua 96% 2 vettä > 32%
        2 pirtua 96% 3 vettä > 38%, tätä suosittelen (yksinkertaista prosenttilaskua muuten)


      • Anonyymi
        viinaekspertti kirjoitti:

        eiköhän se viina oikeasti lantraudu kuitenkin näin.. sanokaa mitä sanotte.. 1L 40% vodkaa ja 2L vettä = 20% juoma. sama pätee myös 80% viinan kanssa 1 osa viina 2 osaa vettä = puolet.. 80% tulee 3 litraa 40% ja jos halutaan se saada 20% niin täytyy lisätä 2 osaa vettä eli tässä tapauksessa 6L

        Ei mene tällä kaavalla oikein .


    • Tenu

      jos boolia teet niin älä missään nimessä laimenna etukäteen, vaan lisäät viinaan kaikki hiilihapottomat ainekset pari päivää ennen tilaisuutta ja tarjoilupäivänä hiilihapollisilla laimennus. (Ei tule turhaa vettä laimentamaan makuaineita.)

      • ainestain

        Onko niin että otetaan 1 litra 80% viinaa (8dl viinaa,2dl vettä) josta halutaan 40%:a viinaa. Kaadetaan litra vettä lisää joka on 2litraa. eli seos on 12 dl vettä, edelleen 8dl viinaa. suhde 8/12 eli ei ole 40% vaan 66,6%. Juotte 66,6% viinaa ja tulee edelleen armoton huppeli.


      • ÄLTEE
        ainestain kirjoitti:

        Onko niin että otetaan 1 litra 80% viinaa (8dl viinaa,2dl vettä) josta halutaan 40%:a viinaa. Kaadetaan litra vettä lisää joka on 2litraa. eli seos on 12 dl vettä, edelleen 8dl viinaa. suhde 8/12 eli ei ole 40% vaan 66,6%. Juotte 66,6% viinaa ja tulee edelleen armoton huppeli.

        Jos otat 1 litran 80% viinaa (8dl 100% alkoholia, 2dl vettä).
        Lisätessäsi litran vettä veden osuus on 12dl. Suhteutus tehdään kuitenkin
        seoksen kokonaismäärään eikä veden määrään (onhan alkoholikin nestettä jonka juot).
        Eli 8/12 * 100% = 40% joten IHAN PERUSVODKAA


      • ÄLTEE
        ÄLTEE kirjoitti:

        Jos otat 1 litran 80% viinaa (8dl 100% alkoholia, 2dl vettä).
        Lisätessäsi litran vettä veden osuus on 12dl. Suhteutus tehdään kuitenkin
        seoksen kokonaismäärään eikä veden määrään (onhan alkoholikin nestettä jonka juot).
        Eli 8/12 * 100% = 40% joten IHAN PERUSVODKAA

        Viimeisellä rivillä piti lukea 8/20 * 100% = 40%


      • .....
        ainestain kirjoitti:

        Onko niin että otetaan 1 litra 80% viinaa (8dl viinaa,2dl vettä) josta halutaan 40%:a viinaa. Kaadetaan litra vettä lisää joka on 2litraa. eli seos on 12 dl vettä, edelleen 8dl viinaa. suhde 8/12 eli ei ole 40% vaan 66,6%. Juotte 66,6% viinaa ja tulee edelleen armoton huppeli.

        Tuolla tavalla laskettuna, alkoholin suhde veden määrään, olet siis laimentamassa alkoholia, jonka prosentti oli aloittaessasi 400 !!!

        Tähän oli kyllä jo vastattu, ihan Elon laskuopin mukaan, se vastaaja on ollut matematiikan tunneilla hereillä. Itsekin tykkään matematiikasta, se on niin yksioikoista, pelkkiä numeroita (joskus jokin x tai y sekoittaa pakkaa.......)


      • kivaisamies
        ainestain kirjoitti:

        Onko niin että otetaan 1 litra 80% viinaa (8dl viinaa,2dl vettä) josta halutaan 40%:a viinaa. Kaadetaan litra vettä lisää joka on 2litraa. eli seos on 12 dl vettä, edelleen 8dl viinaa. suhde 8/12 eli ei ole 40% vaan 66,6%. Juotte 66,6% viinaa ja tulee edelleen armoton huppeli.

        urpooooo jos vettä enemmä ku viinaa ni seoksen väkevyys oltava alle 40 eikä yli!!


      • Baarimikko!
        kivaisamies kirjoitti:

        urpooooo jos vettä enemmä ku viinaa ni seoksen väkevyys oltava alle 40 eikä yli!!

        Kuitenkaan tiennyt todellista laimennusta. Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan. Maistelemalla selviää parhaiten väkevyysaste!
        Mitään eksoterminaalisia lämpenemisiä ei tapahdu sekoittamisen yhteydessä, kuten tuolla joku "asiantuntija" selvitti!
        Onko joku huomannut drinkkiä tehdessäänettä juoma olisi limsan lisäyksestä alkanut lämpenemään?


      • Salainen_Agentti
        Baarimikko! kirjoitti:

        Kuitenkaan tiennyt todellista laimennusta. Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan. Maistelemalla selviää parhaiten väkevyysaste!
        Mitään eksoterminaalisia lämpenemisiä ei tapahdu sekoittamisen yhteydessä, kuten tuolla joku "asiantuntija" selvitti!
        Onko joku huomannut drinkkiä tehdessäänettä juoma olisi limsan lisäyksestä alkanut lämpenemään?

        "Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan."

        Tälläkään ei varsinaisesti ole mitään merkitystä, mutta poistaahan tuo kiehauttaminen mahdollisesti jotain epäpuhtauksia vedestä.


      • eijooooooooooo
        ÄLTEE kirjoitti:

        Jos otat 1 litran 80% viinaa (8dl 100% alkoholia, 2dl vettä).
        Lisätessäsi litran vettä veden osuus on 12dl. Suhteutus tehdään kuitenkin
        seoksen kokonaismäärään eikä veden määrään (onhan alkoholikin nestettä jonka juot).
        Eli 8/12 * 100% = 40% joten IHAN PERUSVODKAA

        Jos sulla on 1l 80% viinaa niin ei siinä ole 8Dl 100% viinaa ja 2Dl vettä.
        Todellisuudessa siinä 1L pullossa on 3,3333Dl 100% viinaa ja 6,6666Dl vettä... näin se vaan viinan kanssa menee.


      • til. pros.?
        eijooooooooooo kirjoitti:

        Jos sulla on 1l 80% viinaa niin ei siinä ole 8Dl 100% viinaa ja 2Dl vettä.
        Todellisuudessa siinä 1L pullossa on 3,3333Dl 100% viinaa ja 6,6666Dl vettä... näin se vaan viinan kanssa menee.

        Tilavuus- vai painopros.?


      • nimimerkki3
        Baarimikko! kirjoitti:

        Kuitenkaan tiennyt todellista laimennusta. Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan. Maistelemalla selviää parhaiten väkevyysaste!
        Mitään eksoterminaalisia lämpenemisiä ei tapahdu sekoittamisen yhteydessä, kuten tuolla joku "asiantuntija" selvitti!
        Onko joku huomannut drinkkiä tehdessäänettä juoma olisi limsan lisäyksestä alkanut lämpenemään?

        Ilmeisesti et ole koskaan blandannut kasikymppistä nelikymppiseksi? Litran pulloon huonelämpöistä 80 % vodkaa 0,5 litraa ja perään hanasta niin kylmää vettä kun saat. Tästähän luulisi tulevan sellaista viileähköä, eikö? Kohta huomaat että sekoitus onkin melkein kädenlämpöistä. Sen lämpimämpää siitä tuskin tuleekaan.

        Ja tätä on koitettu tasan 20 kertaa kun niin monta putelia mulla kasikymppistä on ollut ja jokainen on laimennettu vähintään vuorokautta ennen käyttöä.

        Lisäksi jännä juttu on että kun etanolia laittaa n litraa ja vettä m litraa niin lopputulos tilavuutena on vähemmän kun n m litraa. Ei tunnu tosin silmällä huomaavan mutta jotain siinä tapahtuu kemian oppien mukaan.

        Kemia ei oo mun vahva ala joten joku kemisti varmaan voisi kertoa mistä nää johtuu?


      • kemian opinnot takan
        nimimerkki3 kirjoitti:

        Ilmeisesti et ole koskaan blandannut kasikymppistä nelikymppiseksi? Litran pulloon huonelämpöistä 80 % vodkaa 0,5 litraa ja perään hanasta niin kylmää vettä kun saat. Tästähän luulisi tulevan sellaista viileähköä, eikö? Kohta huomaat että sekoitus onkin melkein kädenlämpöistä. Sen lämpimämpää siitä tuskin tuleekaan.

        Ja tätä on koitettu tasan 20 kertaa kun niin monta putelia mulla kasikymppistä on ollut ja jokainen on laimennettu vähintään vuorokautta ennen käyttöä.

        Lisäksi jännä juttu on että kun etanolia laittaa n litraa ja vettä m litraa niin lopputulos tilavuutena on vähemmän kun n m litraa. Ei tunnu tosin silmällä huomaavan mutta jotain siinä tapahtuu kemian oppien mukaan.

        Kemia ei oo mun vahva ala joten joku kemisti varmaan voisi kertoa mistä nää johtuu?

        Alkoholin rakenne osien väliin menee vettä erittäin pieneen tilaan ja siksi alkoholin ja veden yhteistilavuus on pienempi kuin em. nesteiden tilavuus erikseen.

        Samasta syystä alkoholia voi olla nesteessä max. 96%. loput 4% on vettä sidosten välissä. sen pois saamiseksi vaaditaan ammattimaiset laitteet, joita suomesta tuskin edes löytyy.

        Näin selkokielellä.


      • Oute_heaven
        Salainen_Agentti kirjoitti:

        "Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan."

        Tälläkään ei varsinaisesti ole mitään merkitystä, mutta poistaahan tuo kiehauttaminen mahdollisesti jotain epäpuhtauksia vedestä.

        Itse keitän veden ennen lantraamista koska veden olemus muuttuu kiehautteassa, (eihän vesikään sekoitu öljyyn). Litran pulloon puoli litraa keittettyä vettä (huoneen lämpöistä), ja pullo kasikymppistä. Ravistelee vähän aikaa ja katsoo että kuplat häviää, niin on soppa valmista.


      • Anonyymi
        Salainen_Agentti kirjoitti:

        "Laimennusvesi tulee AINA kiehautaa ja sitten jäähdyttää huoneenlämpöön, ennen sekoittamista viinaan."

        Tälläkään ei varsinaisesti ole mitään merkitystä, mutta poistaahan tuo kiehauttaminen mahdollisesti jotain epäpuhtauksia vedestä.

        Ei poista mitään, mutta tappaa bakteerit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei poista mitään, mutta tappaa bakteerit.

        Alkoholi tappaa bakteerit ilman mitään kuumentamista.


    • Labralyytikko

      Täällä on sen verran värikästä tekstiä että tehdäänpä tiivistelmä tänne ja toivotaan että tämä jotakin auttaa:

      Laimennus ja prosentit:
      Laimennusprosentit osaa perusveikkakin laskea riittävällä tarkkuudella näin:
      1 litra 80% viinaa -> kun laimennat sen niin että lopputilavuus on 2 litraa, alkoholiprosentti on 40%. Kun laimennat tämän että lopputilavuus on 4 litraa -> alkoholiprosentti on 20% jne.
      Sillä, että alkoholin ja veden loppusuhde ei ole prikulleen tuo 40% vaan hiukan alle ei ole mitään käytännön merkitystä kotiolosuhteissa (eikä itseasiassa edes pääsääntöisesti labraolosuhteissa) koska itse laimennuskaan ei ole millilitran tarkkuuksilla.

      Millaiseen veteen lantraat:
      Ei mitään seksuaalista merkitystä jälleen.
      Voin luvata että jos kaadat viinan ensimmäisenä booliastiaan, sen jälkeen aplarit, viinit ja muut perään ja sekoittelet kauhalla perään, se on aivan riittävän tasapaksuista juomaväelle. Toki kannattaa esim. tunnin välein uudestaan heilutella kauhaa juomassa jos jostain syystä juomaa ei siinä vaiheessa ole jo käyty muuten sörkkimässä juhlaväen toimesta.

      Muuten vaan viina/vesilaimennos:
      Ravista pulloa ja that's it. Jos et näkyvin silmin näe kahta nestefaasia: Onneksi olkoon, sekoitit juuri viinan ja veden. Muut puheet on hölynpölyä.

      • Lapitar92

        Juurikin näin!


      • Anonyymi
        Lapitar92 kirjoitti:

        Juurikin näin!

        Juurikin oli puussa huono ja latvakin laho. Juurikin juuri !


    • ????????????

      Kukaan ei vastannut, että kuinka kauan alkoholilla ja vedellä kestää sekoittua toisiinsa. Meneekö päivä, viikko, kuukausi vai vuosi. Eli jos Jepellä on 80% viinaa 1 litra ja Jeppe ei tykkää juoda sitä sellaisenaan vaan Jeppe lisää litran vettä niin milloin Jeppe voi alkaa dokaamaan 40% alkoholia?

      • pseudotiede

        - 80% alkoholi ja pelkkä vesi, samanlämpöiset. Ei mehuja, sokereita, mitään muuta: Kyllä sekoittuvat samantien kun kaadat ne yhteen.

        - 80% alkoholi huoneenlämmössä ja jääkylmä pelkkä vesi jonka hitaasti lirutat alkoholiin: Alkoholi jää pinnalle enimmäkseen ja kylmä vesi painuu sen alle, mutta nekin sekoittuvat lopulta.

        Jälkimmäistä tapaa nimittäin käytetään erään ranskalaisjuoman valmistamiseen, joka pyörteilee kauniisti lasissa kun siinä on paljon anista. Ei ole pastis.


    • HidasTissuttelu

      Häh? Hirveän vaikeaksi tehdään yksinkertainen asia....

      Helpointa on tissuttella se pullo tyhjäksi raakana.

      • Anonyymi

        Raakana nautittaessa sisuskalut kärsivät.


    • Marinolman

      kahveeseen tai maitoon.
      niin siitä marinolistakin saa juotavaa! Kunhan muistaa denaturointeja laimentaa.

    • Kievarin Kirsti

      Olen tekemässä likööriä. 2 dl uutetta 80%:ssa viinassa. Miten paljon lisään vettä, että saan 20 %:sta likööriä. Siihen on joku kaava, mutta en löydä sitä nyt. Osaako joku auttaa.

    • nimimerkki10

      Kun sulla on se alkuperäisen 80% viinan tilavuus tiedossa, ni lisäät uutteen sekotuksen jälkeen vettä niin paljon että lopputilavuus on nelinkertainen viinan määrään nähden.

      • Ilmarisenorja

        osta viinamittari ja jos et osaa käyttää sitä, niin älä kysy neuvoja täällä, vaan kysy suoraan ameriikan presidentiltä, sillä sen vastauksen saisit täälläkin...


      • Ilmarisenorja kirjoitti:

        osta viinamittari ja jos et osaa käyttää sitä, niin älä kysy neuvoja täällä, vaan kysy suoraan ameriikan presidentiltä, sillä sen vastauksen saisit täälläkin...

        Tarviiko sitä 80% vodkaa mihinkään laimentaa. Tämä mies ainakin juo 80% Saarenmaa-lekan ilman mitään turhia laimennoksia:))))))))

        Bicky Royal-mies onkin belgialaisen moottoripyöräkerho Penetrators MC:n presidentti ja autona hänellä on jenkki pick-up Chevy Silverado:))))))))

        https://www.youtube.com/watch?v=6RGFP_g1FIw


    • Kalepappa

      Jos laitan 2 dl vodkaa (80 %) ja 3 dl keitettyä, jäähdytettyä vettä, niin 0,5 litran pullo jää huomattavan vajaaksi. Syy moiseen?

    • Bossmies

      Jos alkoholi on vesiliukoista, niinkuin se on, niin mitä keittämisiä siinä tarvitaan.. Keittääkö joku auton tankkiin laitetavan jääneston, tai tankissa olevan veden. Ja jos joku ei oikeesti osaa laskea laimennusprosenttia, niin onhan syytä mennä nettiin, ja avata vaikka aivoapina, siellä on kertausta matematiikkaan.

    • Ilmarisenorja

      On täällä tod.viisaita koolla joten laitanpa joukkoonoman viisautenikin.
      Mitä eroa on sillä, jos lisää vettä viinaan, tai lisää viinaa veteen?





      Vastaus:
      Kun lisätään vettä viinaan, niin viina huononee!
      Mutta
      Kun lisätään viinaa veteen, niin vesi paranee!

      Siinä se ja jos ette usko niin kysykääpä vaikka ameriikan presidentiltä!


      Sillä juuri samankaaltaisia neuvoja täälläkin suomi 24; n palstoilla jaellaan.....

    • Anonyymi

      Entä jos ostaisin nyt 80% ja haluisin juoda sitä tänään niin mitä pitäisi sekoittaa ja paljon että ei oksentais vaan tulis hyvä olo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      28
      5313
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      307
      3786
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      36
      2900
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2849
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      158
      2329
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2046
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      122
      1940
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1624
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      5
      1566
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      27
      1528
    Aihe