Kaavinnan jälkeen...

Merkka

Tarvitsen apua, neuvoja, mitä tahansa...

Monen hed.hoiton jälkeen sain lopultakin plussan. Ilo ei kuitenkaan kestänyt kovin kauan kun sikiö oli kuollut sisälleni.
Torstaina oli kaavinta, mutta...

Minut nukutettiin ja herämössä olinkin jo yksin. Kellä ei ollut minulle mitään asiaa, kuka ei kertonut mitä tapahtui tai miksi tapahtui.

Kun pyysiin lääkärin sinne kertomaan, hän vaan tokasi, ettei hänellä ole mitään kerrottava hän vaan teki oman työn ja lähti.
Hoitaja sanoi vierestä, että unohda, näin on parasta!

Miten mä unohdan kun kuka ei ole mitään mistään kertonut? He eivät edes sanonnut millaista olisi kaavinnan jälkeen, ihan kun abortti ja kaavinta olisi jokaiselle naiselle tuttu.
En siis saanut mitään ohjeita, vaan paperilappu kädeen, missä kehotettiin alapää pesemään joka vessan käynnin jälkeen ja ettei seksia vuodon aikana.
Koko valistus!

Tulin kotiin ja alussa oli olo, ettei mitään ole tapahtunut, ei vertaa ei kipuja. Jotenkin kuvittelin sen jälkeen kamalia tuskia ja verenvodoa, kun en tiennyt asiasta mitään.

Toisena päivänä ei vielä vuotoa tullut ja jostain kuulin, että no onpa kaavinta hyvin tehtyy kun vuodoa ei ole.
Yöllä kuitenkin aloin kamalasti hikoilla ja palella, mahaan sattui ja vertaa tuli hurjasti.
En tietä onko se normalia tai ei. Ei ole keneltäkään kysyää eikä sitä oiken kehtaa enää sairalaan takas soittaa .

Tyhmä kun olen niin voisiko joku jolle on kaavinta tehty, niin voisitko kertoa mikä tässä on normalia ja mikä ei.
Minkaverra voisi tulla verta ja miten monta päivä /viikkoa?
Mistä mä tietän että kaikki on ok tai että jotain on mennyt huonosti?

Suututtaa aivan kamalasti. Sairaala passittaa potilaan ulos ja luule varmaankin että jokainen saa itse etsiä tietoja tai ne asiat on jo itsestään selviä. Mutta kun ei ole...

Olen hyvin kiitollinen jos jokuu jaksaa asiasta kertoa.

8

4992

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JOTAIN.

      IKÄVÄ, ettei kanssasi kukaan puhunut asiasta. Lääkärin olisi pitänyt kertoa toimenpiteestä ja hoitajien siitä mikä on normaalia ja mikä ei sen jälkeen kun olet kotona, esim. vuodot jne.


      Alavatsalla voi olla menkkamaista kipua. Jälkivuoto on yksilöllistä, 1-10 vuorokautta. Vältä yhdyntää, tamponien käyttöä, uimista sekä ammekylpyjä tulehdusvaaran takia. Normaalit kuukautiset kaavinnan jälkeen tulevat 4-6 viikon sisään, ja se voi olla tavanomaista niukempaa tai runsaampaa. Vatsakipuja voi lievittää ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä.

      Jälkitarkastus on yleensä n. 6-8 viikon kuluessa.

      Jos sulla tulee runsasta tai pahanhajuista vuotoa, alavatsakipua tai lämmönnousua, ota yhteyttä lääkäriin, ettei ole mitään tulehdusta.

      MUTTA YLEENSÄ SIITÄ ETTÄ OLET KOKENYT KESKENMENON, SITÄ EI PITÄISI VÄHÄTELLÄ JA SANOA ETTÄ PAREMPI KUN UNOHDAT TYYLIIN. ITSE KOIN HYVIN VARHAISEN KESKENMENON, JOKA PAREMPI KUIN ETTÄ OIS TULLUT VIIKKOJA MYÖHEMMIN, MUTTA KUITENKIN SE TUNTUI PAHALTA. ASIA PITÄÄ KÄSITELLÄ. KESKENMENO ON AINA MENETYS.

      • Merkka

        Oikein paljon kiitoksia Sinulle vastauksesta. Näin olisi voinut tosiaan joku myös sairaalassa kertoa, niin ei olisi tarvinut täällä hätäilä.
        Mutta onneksi palstalla aina on joku joka on asiasta tietoinen ja osaa kertoa.

        Ehkä joku vähättelee keskenmenoja, mutta minulle lapsi on kuitenkin lapsi jo alkuvaiheesta lähtien. En sano sitä koskaan miksi solumöykäleeksi joka ei tunne mitään.
        Ja me oikeesti niin odotettiin ja kaikki oli hyvin kunnes tuli toinen ultra...

        Kai se aikaa parantaa niin kuin sanovat, mutta tuskin se unohtuu koska en mä edes halua sillalailla unohda. Vien varmaan kynttilän jokaisenä jouluna jonnekin.
        Se varmaan saatta tuntua typerältä jonkun mielestä, mutta näin mä kuitenkin nyt tunnen.

        Todella ikävä että Sinäkin jouduit sen läpi käymään. Toivottavasti me molemmat vielä sen oman vauvan kotiin saadaan.
        Kaikkea hyvää Sinulle!


      • Bumble-B

        Sinänsä oikeaa asiaa, mutta tuo jälkivuodon pituus on aina reilusti aliarvoitu noissa sairaalan ohjeissa ja muuallakin. Jälkivuotoa voi tulla kuukaudenkin verran kaavinnan jälkeen, riippuen vähän miten on kaavittu.

        Myöskin alavatsakivut sinällään ei vielä tarkoita että joku olisi vialla, niitäkin voi kaavinnan jälkeen esiintyä pitkään ja aika voimakkainakin, mutta jos kipu tulee kertakaikkiaan sietämättömäksi eikä mikään lääke auta tai joutuu jatkuvasti syömään lääkettä, niin sitten kannattaa kysyä lääkäriltä mielipidettä.

        Särkylääkeasiaan lisään että ilman reseptiä saatavista lääkkeistä Burana ja muut ibuprofeenilääkkeet on gynekologisiin kipuihin parempia, kuin parasetamolit (Panadol jne). Tämän ohjeen sain sairaalasta kun sanoin etteivät Panadolit auta vaikka ottaisi 1000mg kerralla.


      • + myös Merkalle : )
        Bumble-B kirjoitti:

        Sinänsä oikeaa asiaa, mutta tuo jälkivuodon pituus on aina reilusti aliarvoitu noissa sairaalan ohjeissa ja muuallakin. Jälkivuotoa voi tulla kuukaudenkin verran kaavinnan jälkeen, riippuen vähän miten on kaavittu.

        Myöskin alavatsakivut sinällään ei vielä tarkoita että joku olisi vialla, niitäkin voi kaavinnan jälkeen esiintyä pitkään ja aika voimakkainakin, mutta jos kipu tulee kertakaikkiaan sietämättömäksi eikä mikään lääke auta tai joutuu jatkuvasti syömään lääkettä, niin sitten kannattaa kysyä lääkäriltä mielipidettä.

        Särkylääkeasiaan lisään että ilman reseptiä saatavista lääkkeistä Burana ja muut ibuprofeenilääkkeet on gynekologisiin kipuihin parempia, kuin parasetamolit (Panadol jne). Tämän ohjeen sain sairaalasta kun sanoin etteivät Panadolit auta vaikka ottaisi 1000mg kerralla.

        Niin, toki jälkivuoto riippuu myös millä viikoilla kaavinta. Itsellä tuli spontaani km, joten kaavintaa ei tarvittu ja vuotoa kesti reilu vko ja olivat normaalia runsaammat kuukautiset. Kuitenkin laitoin Merkalle nuo ohjeet mitkä ovat ainakin meillä käytössä gynen polilla. Niinkuin kirjoitin, menkkamaiset kivut ok, mutta jos alkaa enemmälti koskemaan, vuoto haisee tms. epämääräistä niin kannattaa tarkastuttaa, ettei ole kohtutulehdusta. Mutta yleensähän hoitajan pitäisi käydä nämä ohjeet läpi ja kertoa tarkemmin asioista!!!! Ja yleisesti tiedetään särkylääkkeiden vaikutus eli tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaampia kuin tavalliset särkylääkkeet. Hyvä pointti tietenkin, ettei turhaan jauha parasetamolia, kun jos se ei auta, vaan ottaa jo sitten "tuhdimpaa". Mutta kiva Merkka, jos oli apua lyhkäsestä vastauksestani ja Voimia Sinulle! Toivotaan parasta ja sitä pikkuista kotiin. Asiaa kannattaa käydä vaikka psykologin kanssa läpi, jos siltä tuntuu, mutta on hyvä, että keskustelet siitä avoimesti ja uskon, että se auttaa sinua selviytymään siitä ikävästä kokemuksesta.


    • Bumble-B

      ..täytyy sanoa, että kyllä on törkesti kohdeltu sua sairaalassa. Ja jos sulla on asiassa jotain epäselvyyksiä ja kysymistä, niin eikun soitat sinne vaan ja VAADIT niitä kertomaan missä mennään, mitä tapahtuu, mikä on normaalia ja mikä ei.

      Mutta ymmärrän kyllä nyt epätietoisuutesi uudessa tilanteessa. Mulle on tehty kaksi kaavintaa ja silti toisen kaavinnan jälkeen oon ollu yhtä epävarma ja pelokas kuin ekalla kerrallakin enkä osannut sanoa, onko tää ja tuo vuoto nyt normaalia ja onko kivut ok vai pitäiskö huolestua. Yhdessä kontrollissakin jo kävin kun olin niin epävarma että onko sielä kohdussa nyt kaikki ok.

      Eli, vuotoa voi ajoittain tulla reilustikin. Mulla oli ollut pitkään vuoto ihan minimaalista mutta sitten yks yö alkoi tulla oikein kunnolla ja maha oli kipeä ja muutenkin heikko olo. Epäilin heti että oli tulehdus, mutta sairaalassa sieltä ei löytyny mitään, joten päädyttiin siihen tulokseen että on ihan normaalia jos välillä tulee kovia kipuja ja vuotoja, vaikka kaavinnasta olis jo aikaa muutama viikko.

      Mulla jälkivuoto kesti 3 vk, kuten edellisenkin kaavinnan jälkeen. Ja vuodon määrä tosiaan vaihteli minimaalisesta ruskeasta tiputtelusta yhtäkkiäseen rajuun vuotoon. Ja aina vaan kohtu tuntuu tosi aralta kun kaavinnasta nyt kulunut 4 vk. Muista, että kaikki kivut alavatsalla ei välttämättä ole kohtuperäisiä, vaan esim. liian täysi suoli/virtsarakko voi painaa kohtua joka on vielä arka, ja kivut johtuu siitä. Näin on mulla ollut useana kertana kaavinnan jälkeen ja kivut helpottaa sitten vessassa käynnin jälkeen vähitellen.

      Jaksamista sulle, ja todella ikävää että sairaalassa kohdeltiin keskenmenon saanutta noin huonosti. Heille keskenmenot on arkipäivää, ja tässä kireässä työtaistelutilanteessa sairaalan väelle varmaan on ihan se ja sama, onko potilas kokenut keskenmenoja aiemmin vai ei, ja miltä se potilaasta tuntuu.

      Muista että tänne voi aina tulla kyselemään ja kertomaan ajatuksista jos sairaalasta ei mitään apua ja neuvoja saa.

      • Merkka

        paremmin kaavinnasta tuskin kuka olisi sairaalassakin osannut kertoa.
        Kiitos. Nyt tosiaan tietän, ettei tartte heti pahinta ajatella ja se vaan on sellaista mitä on.
        Oikein hyvää jatkoa !


    • Karuskio

      Hei, ja ompa tosiaan törkeästi kohdeltu, voisi sanoa että heitteille jättö. Toivon sinulle kaikkea hyvää. Olen etsinyt kunnollista keskusteluketjua kaavinnan jälkeisten oireiden osalta täältä netistä, ja onnekseni löysin tämän ketjun. Myöskään minulle ei kerrottu sairaalassa että vatsa olisi kipeä käsittelyn jälkeen. Kivut tulivat aivan puun takaa. Mulla on nyt siis kolme päivää kaavinnasta ja vuoto mulla loppui jo 1 vrk kaavinnan jälkeen. Sen sijaan kivut alkoi heti kaavinnan jälkeisenä yönä. Jonkinlaista neulastelua oli jo heräämössä, mutta se ei ollut kipua. Mutta pari päivää on kestänyt alavatsassa viiltävä pistävä kipu, jota tulee aika-ajoin, kohtu tuntuu tosi aralta ja kävely on pätkäistä tämän vuoksi. Tämän lisäksi alavatsassa menkkamaista aaltomaista jomotusta. Minäkin olen havainnut että menkkamaiset kivut yltyvät silloin kun alkaa olla pissa tai kakkahätä. Suoliston/rakon tyhjentäminen helpottaa olotilaa.

      Mulla kävi niin että keskeytys hoidettiin lääkkeellisesti sairaalassa 6 6. Hoitajia ei näkynyt juuri lainkaan keskeytysprosessin aikana, onneksi minulla oli mukana äiti joka huolehti kivuliaimman vaiheen ohi. Kun pahin prosessi oli ohi, toimittivat minua kotiin. Noin 3-4 päivän päästä vatsa turposi ja tuli sellainen painontunne vatsaan sekä vahvoja aaltomaisia synnytyskivun tyyppisiä kipuja. Tunsin että kaikki ei ollut kunnossa. Soitin naisten klinikalle jossa vähäteltiin ongelmaani ja käskettiin jäädä kotiin. Sanoi vaan että jos vuoto haisee ja kuume nousee niin tule vasta sitten, oireeni kuulemma olivat normaaleja keskeytyksen jälkeen. Tätä tietoa vasten soitin heti perään vielä kättärille, suoraan osastolle jossa olin ollut keskeyttämässä. He eivät kuunnelleet edes juttujani loppuun, vaan sanoivat että heti päivystykseen. Menin saman tien kättärille päivystykseen ja minut ultrattiin. Ultrassa havaittiin 1,5 cm kokoinen kokkare raskausmateriaalia ja veriarvoissa cerpit kohollaan, alkava tulehdus. Pyysivät minua jäämään sairaalaan, mutta halusin kotiin yöksi. Niinpä vetivät saman tien suoneen kahta eri vahvaa antibioottia ja käskivät seuraavaksi aamuksi klo 7 sairaalaan uudelle satsille ja kaavintaan.
      Kaavinta meni hyvin, mutta kaavinnan jälkeen lääkäri tuli luokseni ja kysyi oliko minulla tullut mitään ulos lääkkeellisessä keskeytyksessä, kyllä oli kerroin (minähän en niitä mitenkään tutkinut sen verran ikävä juttu on) ihan kuulo- ja tuntoaistiin perustuen. Epikriisissäni luki että poistettu selkeää raskausmateriaalia joten lääkkeellinen ei ollut edes onnistunut kunnolla ja tuo typerä naistenklinikan päivystäjä kehotti minua vain jäämään kotiin. Puuh! Onneksi kuuntelin kehoani ja sain hevosantibioottikuurin ja asia hoidettiin eteenpäin. Mutta kotiohjeiden antamisessa myös lienee parantamisen varaa vähän joka kolkassa tässä maassa.. Voimia kaikille asian läpikäyneille ja -käyville! Muistakaa vaatia hoitoa!

      • Beliii

        Tämä on kyllä vanha ketju, mutta pakko kommentoida kun välillä meinaa räjähtää että miten ihmiset voivat olla välillä niin kylmiä ja välinpitämättömiä.
        Ja niinkuin ap sanoikin että menetys on menetys.
        Pitääkö lääkärin ja hoitajan kokea itse km ennen kuin ymmärtää toisen tuskan?!
        Aivan uskomatonta!
        Asun tällä hetkellä ulkomailla ja synnytin 2kk sitten, viikko sitten tehtiin kaavinta koska kohtu ei supistunut hyvin ja sisällä oli vielä tavaraa. Ja voin kyllä sanoa että vaikka sainkin terveen vauvan niin silti kaavinnan jälkeen hoitajat ja lääkäri käyttäytyivät kuin olisin menettänyt jotain. Niin välittäviä ja ihania, sain heti piikin kipuihin, sain ab kuurin tulehduksen ehkäisemiseksi ja vahvat kipulääkkeet ja varmistukseksi viikon päästä kontrolli.
        Että kyllä pitää hoitajan ja lääkärin miettiä että mitä ammattia harjoittaa ja mitä käyttäytymistä se vaatii. Ja tuntuu siltä ettei henkilökunta tajuaa miten paljon välittäminen vaikuttaa potilaaseen. Kurjaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7907
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      176
      1734
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      60
      1006
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      190
      928
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      910
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      876
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      803
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      704
    Aihe