Tankkiin jäävä ylipaine

ja pulputus

Voiko olla jotain vikaa, kun moottorin sammuttamisen jälkeen etenkin lämpimällä bensatankkiin jää ylipainetta ja silloin myös tankista kuuluu hiljalleen tippuvaa/pulputtavaa ääntä plop plop. Korkin kun aukaisee, niin sihahtaa kun ylimääräiset paineet ulos bensahöyryn kera ja samalla voi sisuksista kuulua kovempaakin porinaa tankista tai rätinää jostain muualta autosta. Sen jälkeen pulputus lakkaa.

Olen päätellyt vajavaisin tiedoin, että ehkä polttoaineensyöttö toimii niin, että bensapumppu nostaa paineen ylös, jolloin polttoaine alkaa virrata paineen vaikutuksesta. Kun tankkiin jää ajon jälkeen painetta, polttoaineen virtaus jatkuu ja pulputus tulee siitä, kun bensaa paluuvirtauksena palaa/tippuu takaisin tankkiin. Onko tässä selityksessä järkeä? Ja eikö paineen pitäisi kuitenkin tasaantua ja palautua normaaliksi moottorin sammuttamisen jälkeen, vai ottaako se vaan oman aikansa?

16

9862

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Syntyisi

      Ikiliikkuja. Ei millään pahalla, mutta joskus on parempi olla hiljaa, ettei paljasta tyhmyyttään...

      • aloittaja

        Ehkäpä sinä sitten kerrot, miten homma toimi. Tämä oli tosiaan tällainen täysin itse kehitelty päätelmä asioille, joista en tiedä mitään.

        Sen mitä tiedän, niin tankki pulputtaa. Ja tankkiin kertyvä paine on mielestäni ainakin viime kerrat ollut ylipainetta, sillä on puffauttanut bensahuurut ulos, kun korkin on avannut.

        Mistä ylipaine sitten tulee? Kun tuota pulputusta tuntuu olleen lähinnä kuumalla, niin voiko liittyä jotenkin bensan lämpölaajenemiseen tai höyrystymiseen? Mutta miksi bensa kuumenisi ajaessa enemmän kuin parkkipaikalla? Kierrättääkö järjestelmä jotain palamatta jääneitä bensahöyryjä takaisin tankkiin?


      • ML213
        aloittaja kirjoitti:

        Ehkäpä sinä sitten kerrot, miten homma toimi. Tämä oli tosiaan tällainen täysin itse kehitelty päätelmä asioille, joista en tiedä mitään.

        Sen mitä tiedän, niin tankki pulputtaa. Ja tankkiin kertyvä paine on mielestäni ainakin viime kerrat ollut ylipainetta, sillä on puffauttanut bensahuurut ulos, kun korkin on avannut.

        Mistä ylipaine sitten tulee? Kun tuota pulputusta tuntuu olleen lähinnä kuumalla, niin voiko liittyä jotenkin bensan lämpölaajenemiseen tai höyrystymiseen? Mutta miksi bensa kuumenisi ajaessa enemmän kuin parkkipaikalla? Kierrättääkö järjestelmä jotain palamatta jääneitä bensahöyryjä takaisin tankkiin?

        Jos olet vakuuttunut, miten tankissa todella on ylipainetta, niin tämä viittaa sen venttiilin jumittumiseen.

        Bensiini tankissa paineen saa aikaan jo höyrystymiseen liittyvä tekijä.Esim. kun on täyttänyt muovisen kanisterin Bensalla, niin hetken päästä se on pallomainen.Tietysti tähän liittyy ulkolämpötila.

        Niin, tarkistappa alipaine venttiilin toiminta.Normaalisti tankissa on alipaine.Siis ajon jälkeen.


    • vika on...

      Joko tankin huohotusletkustossa/venttiilissä, tai jos auto on uudempi ja "ympäristöystävällisempi", vika voi olla polttoainehöyryjen kierrätyksessä, eli aktiivihiilisäiliössä tai säiliöstä huuruja moottoriin poltettavaksi annostelevassa magneettiventtiilissä, eli yleisimmin EVAP- järjestelmässä.

      Ja kannattaa kysyä yleensä automerkin omalta harrastajafoorumilta, täältä ei yleensä saa mitään muuta kuin turhien amatöörien turhia vittuilija..

      • aloittaja

        Tankin huohotusletku, aktiivihiilisäiliöstä lähtevä, oli tukkeessa. Kiitos vastauksista.


    • ei nosta

      tankin painetta, vaan siirtää polttoainetta tankista moottorille.

    • ML213

      Auton tankissa on aina alipaine tankin sisäpintojen kondessoitumisen estämiseksi.Siis kun tankkaat tankin täyteen ja alat "tyhjentämään" sitä, niin tankki on kuin suljettu järjestelmä.Venttiili hoitaa alipaineistuksen.Kun avaat korkin, niin se suhahdus tulee alipaineesta, ei ylipaineesta.

      Tuo pulputus voi johtua letkussa olevasta polttonaineesta, jonka kautta alipainetta säädetään.Tankki täytettäessä korkkia myöten, niin monasti kaikki "ylimääräiset" letkutkin täyttyvät polttoaineella hetkeksi.

    • mitään yli

      painetta ole vaan alipainetta

    • vittu mitä idioottej

      takaveto corollaankin tankkiin tulee ylipainetta tämmöisillä lämpöisillä keleillä!ai mistä tiedän?no kun viimeksi tankatessa avasin korkin niin meinais oikeen lentää muutaman sentin ilmaan että piti ottaa koppi kun oli niin tiivis korkki ,eli nimenomaan ylipaine sinne tulee

    • bensa kiehuu?

      Kuten ketjussa kerrottiin niin tankissa on alipainetta, eikä ylipainetta. Jos venttiili on tukossa eikä pidä alipainetta sopivana, niin sinne tulee liikaa allipainetta. Kaverilla oli kerran autossa käyntivaikeuksia ja syynä oli se että alipaineventtiili ei toiminut ja lopulta moottori ei saanut alipaineisesta tankista riittävästi polttoainetta ja kone alkoi nikotella.

      Joku kotifyysikko voisi tarkistaa että voiko bensiini alkaa kiehumaan tankissa ja aurinko lämmittää autoa ja tankissa on rutkasti alipainetta, joka alentaa kiehumispistettä.

      • tule ite kattomaan

        kun avaa tankin korin näillä säillä niin joka kerta oikein pomppaa ulospäin että se siitä sun alipaineesta,tokihan sinne alipainetta tulee mutta bensapinta vajoaa niin hitaasti toisin taas kun lämmin ilma kuumentaa tankissa olevaa bensaa


    • Tarkkuutta vaadin

      Yli- tai alipainetta ei ole olemassakaan! On vaan paine-eroja.

      • markku.e

        Kyllä tekniikan kielessä yleisesti käytetään ilmaisuja, ylipaine, alipaine, absoluuttinen paine jne. Tiedän koska olen alan insinööri, siis prosessitekniikan.


    • markku.e

      Minulla nyt myös Mesessä ongelmana tankin ylipaine, ja joskus liikkeelle lähtiessä käyntihäiriöitä. Eli tyhjäkäynti lähes nolla, ja ei ota kaasupolkimella kierroksia kuin vähän yli tuhat. Mikäli yrittää polkimella painaa sen yli, moottori lähes tukehtuu ja bensa haisee. Kuten olen moneen kertaan havainnut, se on todellakin ylipainetta, eikä paine purkaudu edes monen tunnin paikallaanolon jälkeen.
      Edellisessä Mesessä kävi niin, että tankkiin tuli voimakas alipaine. Niin voimakas, että se veti tankin lommoille. Niinpä 90 litran tankki "supistui" noin puoleen, eli 45 litraan.

      • suuri päteminen?

        ja ingejöörillä ei ole opintoja kalenterista laingan?


    • kädille pensat

      Tämä uusi bensiini on sellaista moottorisahassa että jos avaat korkin tarkistaaksesi onko tankissa bensiiniä niin kun avaa niin bensiiniä suihkahtaa joka kerta käsille! Ennen ei tällaista ongelmaa ollut!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1284
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1140
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      26
      992
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe