Induktioliesi vai joku muu - tässä vertailua liesien kesken

Mr. Magnete

Oletko miettimässä keraamisen induktiolieden hankintaa? Tai tavallisen keraamisenlieden tai jopa kaasulieden?

Olen tässä kasannut mietteitä eri liesityypeistä omien ja ystävienkin kokemusten perusteella ja ajattelin nyt teidän iloksenne tai harmiksenne kertoilla niitä tässä piitkässä jutussa.

Itse olen käyttänyt kaikkia liesityyppejä (useampaa erilaista kutakin) halogeenilampulla varustettua keraamista tasoa lukuunottamatta. Siitä minulla ei siis ole mitään kommenttia. Halogeenilevylle voinee kyllä sopia aika paljon tavallisen High Light tason kommentit ehkä säädettävyyttää lukuunottamatta.

Jollain voi olla toisenlaiset mielipiteet ja saakin olla. Olen kyllä pyrkinyt hyvin objektiivisesti ja neutraalisti näitä miettimään ja esittämään. Vertailua olen miettinyt ja keräillyt jo ennen oman uusimman lietemme hankintaa ja tarkistellut niitä tässä sen jälkeen. Sanottakoon nyt, että n. vuosi sitten tuli vaihdettua induktiotasoon ja tätä emme ole katuneet hetkeäkään, mutta en silti yritä sitä tuputtaa kenellekään.


Induktiotasomme puhdistuksessa olemme käyttäneet ainoastaan Dr. Beckmann'in punertavaa nestemäistä suihkutettavaa keraaamisten liesitasojen puhdistusainetta (puolisen pullollista sitä on mennyt vuodessa). Mitään järeämpää emme ole tarvinneet: ei srapaa, ei hiovia aineita sisältäviä tahnamaisia puhdistinaineita tms. Monesti pelkkä vesipyyhintä olisi riittänyt, mutta tuolla suihkeella saa viimeisetkin rasvaroiskeet yms. helpolla pois ja pinnan raidattomaksi. Ja liesitasomme pinta on edelleen samassa kunnossa kuin paketista pois otettaessa, kuten suurimmalla osalla muillakin induktiolieden omistajalla. (Toki kaikki liedet meillä on pysynyt puhtaina, mutta kyllä tämä induktiotaso on selvästi helpoin.)

Tuossa alla olen yrittänyt vertailla niiden seikkojen osalta eroja/yhtäläisyyksiä, joilla ainakin meille on ollut vaikutusta. Vertailua ei ole täysin järjestyksessä, mutta ehkä ensin on nuo tärkeämmiltä vaikuttavat asiat. Saman tapaisia asiota voi olla parissakin kohtaa, jos niissä on kuitenkin hieman eroja eri liesityyppien kesken.
Mainittakoon esimerkkinä vaikkapa tuo lämmön ajallinen tasaisuus, joka on meille tärkeätä: Todella hirveätä tehdä ruokaa levyllä, jonka lämpötila vaihtelee lämpimän ja kuuman välillä (esim. välillä lätty palaa tosi nopsaan, välillä ei tapahdu yhtään mitään), kun levy on välillä 100%:n teholla pitkään päällä ja välillä pitkään pois päältä.


Ja sitten tuohon "listaan"; (täydennystä ja Kommentteja puolesta tai vastaan voitte laittaa omiin vastauksiinne):

*************************************************************************
- Lieden puhdistettavuus/hoito:

Induktio:
Helppo, koska keraamisen pinnan lämpötila on varsin matala.
Jos vaikkapa maito kuohahtaa yli, ei hätiä, kattila pois ja pyyhkäiset puhtaaksi lieden ja kattilan ja jatkat hommia samantien. Loput pintojen jäähdyttyä. Sokeri lienee pahin, jos jää astian pohjan alle ja sulaa pintaan.

Keraaminen, High Light:
Työläs (ainakin induktiolieteen nähden), koska keraamisen pinnan lämpötila jopa 300 astetta kuumempi kuin induktiolieden.
Jos siis aikoo pitää pinnan uutta vastaavassa kunnossa vaikkapa 10 vuotta ja jos sattuu aina joskus jotain kuohahtamaan yli.
Kovin kulunutta ja likaantunutta pintaa ei saa millään puhtaaksi (näihinkin olemme törmanneet). Oikein likainen pinta estänee lämpösäteilyn pääsemistä astian pohjaan.

Teräslevyt (perinteiset):
Työläs, mutta kohtalaisen pahoin likaantuneenkin pinnan saa yleensä jotenkin puhtaaksi. Ei ainakaan estä lämmön siirtymistä levystä astiaan.

Kaasu:
Melko työläs, mutta kohtalaisen pahoin likaantuneenkin pinnan saa yleensä puhtaaksi.

*************************************************************************
- Teho-/lämpötila-asentoja:

Induktio:
Paljon eri kiinteitä tehoja (esim: 17 2)

Keraaminen, High Light:
Paljon eri kiinteitä tehoja (esim: 17) tai portaaton

Teräslevyt (perinteiset):
6 asentoa tai portaaton tai termostaattiohjattu (vanhemmissa levyissä)

Kaasu:
Portaaton


*************************************************************************
- Lämpötilan eli levyn tehon säädön toistettavuus.
(Ruuanlaittoa helpottaa paljon, jos voi toistuvasti käyttää juuri sitä tiettyä sopivinta tehoa, jonka on kerran löytänyt. Esim. lättyjen paisto, samoin pataruokien yms. haudutus ilman pohjaanpalamista, jne):

Induktio:
Helppoa, vain oma muisti rajoitteena.

Keraaminen, High Light:
Helppoa tai kohtalaista, koska säätöalue varsin laaja ~300° (portaattomasti säädettävillä)

Teräslevyt (perinteiset):
Helppoa (6 asentoinen) tai kohtalaista, koska säätöalue varsin laaja ~300° (portaattomasti tai termostaattin avulla säädettävä)

Kaasu:
Säätö yleeensä vaikeata, koska säätimen säätöalue todella pieni ja jo pieni säätimen asennon muutos vaikuttaa varsin paljon tehoon. Todellinen säätöalue yleensä vain ~60 °:n luokkaa, joskus pienempikin. (Onko jollain kaasuliedellä isompaa säätöaluetta? En ole itse törmännyt koskaan, vaikka varsin montaa kaasuhellaa olenkin käyttänyt.)

*************************************************************************


jatkuu toisessa viestissä...

31

13560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mr. Magnete

      *************************************************************************
      - Sopiva teho/lämpötila jokaiseen ruuanlaittoon:

      Induktio:
      Kyllä

      Keraaminen, High Light:
      Kyllä, tai kunhan saa säädettyä sopivaksi (portaattomalla säädöllä)

      Teräslevyt (perinteiset):
      Ei kovin hyvä, sillä 6 pykäläisellä aivan liian vähän eri tehoja ja tehojaot eivät usein ole sopivia, tai
      kohtalainen kunhan saa säädettyä sopivaksi (portaaton säätö), tai
      kohtalainen, koska säätö yleensä hidasta ja lämpötila vaihtelee aika paljon (termostaattisella säädöllä).

      Kaasu:
      Kyllä, mutta säätö vaikeata, koska säätimen säätöalue todella pieni ja jo pieni säätimen asennon muutos vaikuttaa varsin paljon tehoon.


      *************************************************************************
      - Levyn lämpötilan tasaisuus ajan suhteen (osateholla, kun ei muuteta itse säätimen asentoa):

      Induktio:
      Tasainen, sillä isoimmilla tehoilla teho pienenee tasaisesti ja muilla tehoa pätkitään vain kahden sekunnin aikajaksoissa (esim. levy 1,2 sekuntia päällä - 0,8 sekuntia pois päältä). Tuon tehon pätkimisen voi kuulla pienenä surinana ja sen loppumisena tai jos astiasta pitää kiinni, voi tunta sen pienen värinän aina silloin, kun induktio on päällä.

      Keraaminen, High Light:
      Yleensä hyvinkin epätasainen, koska pätkii tehoa (100% 0%, joissain voinee olla myös 50%:n väliteho käytössä) jopa monen kymmenen sekunnin aikajaksoissa. (esim. 50 sek. päällä - 40 sek. pois päältä).
      Joillain liesillä pätkimisnopeutta pienennetty. -> Parantaa käytettävyyttä paljon.

      Teräslevyt (perinteiset):
      Tasainen (6 pykäläisellä) tai epätasainen (portaattomalla tai termostaattisella säädöllä), koska pätkivät tehoa (100% tai 50% - 0%) jopa monen kymmenen sekunnin aikajaksoissa (esim. 50 sek. päällä - 40 sek. pois päältä).

      Kaasu:
      Tasainen

      *************************************************************************
      - Levyn lämpötilan tasaisuus pinta-alaa kohti (eli onko keitto-/paistoastian pohja kauttaaltaan saman lämpöinen):

      Induktio:
      Tasainen

      Keraaminen, High Light:
      Tasainen

      Teräslevyt (perinteiset):
      Joillain levyillä joskus hieman epätasainen

      Kaasu:
      Ei kovin tasainen, vaihtelee tehon mukaan. (Isolla teholla reunat kuumimmat, pienellä teholla keskeltä.) Liesikohtaisia eroja myös polttimen antamassa tehossa ja sen tasaisuudessa. Vaatii paksut pohjat astioihin.

      *************************************************************************
      - Tehon/lämpötilan säädön muutosnopeus:

      Induktio:
      Erittäin nopea

      Keraaminen, High Light:
      Kohtalainen - melko hidas

      Teräslevyt (perinteiset):
      Hidas

      Kaasu:
      Erittäin nopea

      *************************************************************************
      - Lämpiäminen:

      Induktio:
      Nopea

      Keraaminen, High Light:
      Hidas

      Teräslevyt (perinteiset):
      Hidas

      Kaasu:
      Nopea

      *************************************************************************
      - Lieden osien kuumeneminen:

      Induktio:
      Viilein

      Keraaminen, High Light:
      Erittäin kuuma

      Teräslevyt (perinteiset):
      Kuuma

      Kaasu:
      Erittäin kuuma

      *************************************************************************
      - Energian kulutus (erot eivät liene suuria normaalikäytössä):

      Induktio:
      Vähiten

      Keraaminen, High Light:
      Enemmän, riippuu induktioita enemmän astiasta, mm. pohjan kyky imeä/heijastaa lämpösäteilyä.

      Teräslevyt (perinteiset):
      Enemmän, riippuu induktioita enemmän astiasta, mm. pohjan suoruus.

      Kaasu:
      Enemmän kuin induktio?

      *************************************************************************
      - Keitto- ja paistoastiat:

      Induktio:
      Vaatii osin magnetisoidusta aineesta tehdyn monikerrospohjan. Ts. magneetin tulee tarttua voimakkaasti koko pohjan alalle induktioliedelle sopivaan astiaan. Ei vaadi välttämättä kovin paksua pohjaa. Ohutpohjainen sitten tyhjänä ylikuumiaa helpolla, ennen kuin ehtii lisäämään siihen nestettä tms.
      Voi siis vaatia vaihtamaan astiat, joka lisää kustannuksia. (Meillä sopi induktiolle vain yksi vanha puurokattila (haudutus), kaikki muut oli uusittava. Tosin saimme sitten kerralla sopivan määrän, sopivan kokoisia astioita ja astiakaappi on paljon tyhjempi nyt.)

      Keraaminen, High Light:
      Lähes kaikki astiat sopivat hyvin - melko hyvin. Parhaiten sopii tummapintainen (imee lämpösäteilyä eikä heijasta sitä takaisin vastuksiin) paksupohjainen astia.

      Teräslevyt (perinteiset):
      Suorapohjaiset melko paksupohjaiset astiat sopivat.

      Kaasu:
      Parhaiten sopivat paksupohjaiset astiat. Pienet kieroudet tms. pohjan epätasaisuudet eivät haittaa.

      *************************************************************************
      - Liesien äänet:

      Induktio:
      Jotkut liedet ja niillä jotkut astiat saattavat pitää ääntä etenkin levyn isoimmilla tehoilla. Mitä enemmän magnetisoituvaa ainetta astian pohjassa on ja mitä raskaampi se on, niin yleensä sitä hiljaisempi. Esim. valurauta-astiat eivät pidä juurikaan ääntä induktioliedellä ollessaan. Kannattaa tutuilta kysellä, että mitkä tuntuvat hiljaisimmilta. Ja onhan näistä netissäkin kirjoiteltu. Itse pyrin valitsemaan lieden, joka ei kovaa ääntä pidä, kuten ei pidäkään.

      Kaasu:
      Kohisee kevyesti kaasun virratessa polttimeen ja palaessa.

      Muut:
      Äänettömiä.

      • Sanottu

        Tuossahan on sangen hyvin kerrottu nuo erot ja edut-haitat.

        Minulla ei ole kyllä kaasusta kokemusta, muista kylläkin.

        Nyt vajaa puoli vuotta minulla on ollut induktiotaso ja kuten muutkin, niin tyytyväinen olen.

        Valitsin tason, jossa on metallikehysreunat. Niissä on muutama pieni raapaisujälki, kun olen laskenut kattilan reunalle, muuten on iskemätön. Metallireunuksiin päädyin siksi, että ystävälläni tavallinen keraaminen fasettihiottu taso meni rikki, kun kattila putosi sen reunalle ja tasosta lohkesi nurkasta palanen. En ole varma auttaako tuo metallikehys, mutta varoiksi kuitenkin.


      • Induktioita hankkiva

        Heips

        Meillä on nyt liesitason vaihto edessä ja induktiotaso on ollut vaihtoehtolistan kärjessä.
        Tämänkin viestin perusteella vaaka kääntyi taas hieman lisää sen vaihtoehdon puoleen. Itse asiassa tässä tuo on ollut tähtäimessä jo vuosia, mutta ollaan odoteltu hintojen tasaantumista. Liki kaikki kattilatkin yms. on jo induktiolle sopivia, vaikka osa onkin varsin vanhoja.

        Nykyisessä kämpässä käytössä oleva tavallisin levyin oleva taso on siitä ongelmallinen, että sen on voinut kytkeä vain yhteen vaiheeseen, eli kolmen levyn yhtäaikainen käyttö on mahdotonta --> hidastanut usein kokkaamista. Olemme varmistelleet parilta valmistajalta, että induktiotasot kytketään kahteen vaiheeseen, jolloin kaikkia neljää levyä voi käyttää yhtäaikaa, jos vain mahtuvat kattilat levyilleen.

        Olemmehan muuten ymmärtäneet oikein, että (liki?) kaikilla induktiolevyillä on mahdollista laittaa pienempi kattila, jolloin levy käyttää vain sitä keskustan induktioaluetta (katkoviivoin ympyröityä) ja reunalla ei induktiota ole päällä lainkaan? Tuo ei selviä mistään kunnolla, mutta rivien välistä tuon voisi päätellä joidenkin netistä löytyneiden käyttöohjeiden perusteella.

        Käyttäytyyköhän kaikkien valmistajien induktiotasot samalla lailla noiden tehon säätöjen suhteen? Ilmeisesti ei isoja eroja ole. Eipä näistäkään kerrota mitään missään.

        Muistan muuten 30-40 vuoden takaa tuollaisen tavallisen levyn, jossa oli keskellä termostaattianturi, joka mittasi kattilan pohjan lämpötilaa. Paistinpannulla levyllä ei voinut oikein tehdä mitään, kun päällelaiton jälkeen levy kuumensi aluksi pannun niin kuumaksi, että poltti kaikki pohjaan ja sitten jäähtyi hyvin viileäksi, ennen kuin alkoi taas kuumentua. Eli oli aloitettava silläkin kokkaukset säätelemällä levyä edestakaisin. Ja lämmöt vaelteli liikaa silti pannuhommissa. Pataruokien haudutuksessa levy oli kyllä hyvä, siis kun oltiin jo haudutusvaiheessa, niin pyöräytti levyn säätimen noin kolmosen kieppeille, niin kaalipadat yms. kypsyivät ilman pohjaan palamista.

        hups, tulipas tästäkin pitkä, jos oli tuo listakin :-)


      • mietteistäsi

        Samoja asioita pohdittu itsekin ja vahvistusta saatiin pitkälti omiin tuntemuksiin ja jokunen uusikin seikka huomattiin, joka kannatti saada selville, ettei tule yllätyksenä.

        Tavallista keraamista tuskin enää mietimme hankkivamme. Alkaa vahvistumaan induktion edut.


      • kodinturvajoukoille

        Mukavasti muutakin tietoa ja pohdintaa, kuin:
        "hyvin toimii"
        "muuta en enää käyttäisikään"
        "on hyvä"
        jne
        jne

        Kiitos vaivannäöstä!


      • lisätäänpäs siis

        Juu, tuo liesitason turvallisuus unohtui vertailustasi.

        Minusta induktiotaso on selvästi turvallisin, koska itse taso ei kuumene ja siinä on myös levyn ylikuumenemissuoja, joka sammuttaa levyn, jos esim. vesi loppuu kattilasta. Ja jos levyn laittaa päälle vahingossa, ei induktio ala toimia eikä taso kuumene lainkaan, jos sillä ei ole magneettiin tarttuvaa materiaalia levyn päällä.

        Vanhat tavalliset liedet hohti levy ja kattilakin liki punaisena, jos ei ollut enää vettä kattilassa. Uudemmissa niissäkin on ylikuumenemissuoja, joka ainakin tuossa meidän edellisessä pätki isointa tehoa jo ihan kuumennusvaiheessa ja hidasti veden kiehumista.

        Keraamisilla high light tasoilla lienee induktiotasoa vastaava ylikuumenemissuoja, mutta kyllä taso kuumenee enemmän kuin induktiotaso. Tosin ei ole koskaan noissa keraamisissa tasoissa tarvinnut kokeilla, että miten kuumaksi päästää, ennen kuin sammuttaa levyn. Eli onko eroa tavallisen ja induktiotason välillä.

        Kaasuliesissä ei edelleenkään liene mitään sammutusautomaattia ylikuumenemista vastaan. Ei ainakaan tavallisen polttimen omaavissa liesissä. Liekin sammumisen esto on kaiketi jo kaikissa, mutta silti kaasun vuotamisen vaara on olemassa. Pieni tosin, mutta kuitenkin.

        Eli itse pidän induktiotasoa turvallisimpana niin lapsia kuin mahdollista tulipaloakin ajatellen.


      • Induktiotaso

        Jopa oli Mr. Magnete jaksanut kirjoittaa kattavan ja asiallisen pohdinnan liesitasojen hankintaa miettiville.

        Yhden asian huomasin, jota tuossa ei sivuttu, eikä kyllä ole missään muuallakaan koskaan tullut esiin. Asia ei ole kovin merkittävä, mutta otanpa sen tässä esiin kuitenkin.

        Kattiloiden ja muiden astioiden sijoittamisen helppous keittoalueelle:
        - Helpointa keskittää kattila keskelle levyä on perinteisellä rautalevyllä ja kaasulevyllä. Tämä onnistuu tosi hämärässäkin.
        - Mustilla keraamisilla tasoilla tuo on hieman vaikeampaa etenkin, jos on hieman hämärää.
        -- Punahehkuiseksi muuttuvalla tavallisella keraamisella tasolla kattilan voi siirtää keskelle, kun näkee hehkun joltain puolelta kajastavan kattilan vierestä. [Ei ympyränmuotoisilla alueilla sopivan astian löytyminen voi olla vaikeata optimisijoitusta ajatellen.]
        -- Induktiotasolla pitää katsoa muuten, että kattila on sijoitettu oikein.

        Tosin pieniä eroja tummissakin keraamisissa tasoissa on alueen merkinnässä/havaittavuudessa. Nyt on lisäksi tulossa (ja jo tullutkin) muunkin värisiä induktiotasoja kuin mustia, joissa voi olla hieman helpompi nähdä se ympyrä, johon kattila sijoittaa.

        Miksi näitä mietteitä? Siksi, että jos kattila induktiolevyllä on kovin pielessä sijoitukseltaan, voi olla, että joko koko tai helpoiten se uloin osa keittoalueesta ei toimi ja teho laskee, koska induktioalueella ei ole riittävästi magneettista ainesta päällä. Toiseksi ohjekirjojenkin mukaan muistaakseni se voi hieman enemmän rasittaa/lämmittää induktiolaitetta, jos on osin kattila pois sen päältä, mutta induktio kuitenkin päällä.

        Miten sitten useammalle kattilalle yhtaikaa on tilaa erilaisilla liesillä/tasoilla?
        - Minusta tämä riippuu enemmän kaikesta muusta kuin itse lieden toimintavavasta, eli säätimien sijoittelusta yms.

        Keittoalueiden koko?
        - Minusta induktiotasossa on optimikoot keittoalueiksi. Eli yleensä 1x14,5cm 2x18 cm 1x21cm. Perinteisissä aika usein on noita pienempiä 2 2 ja isoin puuttuu. Tosin eri valmistajien välillä on eroja ja joka käyttäjälläkin omat tarpeensa. Meille tuo 1 2 1 kokojakauma oli siis optimi.

        Meillä on induktiotaso, jonka käytössä tuo hieman tarkempi astian sijoitus keskelle ei ole ongelmia aiheuttanut. Aika äkkiä tuon oppii muistamaan missä mikin alue, vaikka astia olisi sen verta isompi, että peittää täysin sen ympyrän. Samat induktion hyödyt ja plussat olemme kokeneet, mitä Mr. Magnetekin listassaan esille on tuonut.


      • eikä ole kaduttu

        Induktiotasoa haimme vaihtoehdoksi keittiörempan vuoksi loppuvuodesta.

        Etsimme kommentteja netistä ja näimme tämänkin viestiketjun, joka yhtenä lopullisesti vahvisti oman valintamme.

        Nyt olemme puoli vuotta käyttäneet omaamme ja emme kadu lainkaan induktiotason hankintaa.

        Ei mitään moitittavaa, vain noita etuja säätöjen runsaudesta ja käytön helppoudesta on vain kerrottavana.

        Ja "varoituksena", kyllä induktio pohjaan polttaa siinä kuin muutkin ja nopeamminkin, jos ei käytä nopeata tehonsäätöä. Osa tuttavistamme nimittäin "luuli", että pelkkä induktio on "taikasana" pohjaan palamattomuudelle.


      • Aika on rahaa

        Onko kenelläkään kokemusta induktiotasojen kestävyydestä?

        Eipä noita ole tainnut olla vielä 20 vuotta myynnissä, että ihan pitkän aikatestin tuloksia olisi saatavilla, mutta ovatko rikkoutuneet nopsaan?

        Induktiota miettivänä hinnan suhde käyttöaikaan mietityttää.
        Perinteinen rautalevyinen on kyllä pitkäikäinen ja ja varmaan pitkäikäisinkin eri vaihtoehdoista, mutta nyt haluttaisi siirtyä induktioaikaan.


      • 'Rune

        Ei voi kuin suositella induktiotasoa.

        Reipas kolme vuotta ollut nyt jatkuvassa käytössä ja jos joskus joutuu muunlaista liesitasoa käyttämään, niin meinaa tulla "suru puseroon".

        Perinteiset rautalevylliset tai tavallisen keraamisen tason levyt lämpiävät hitaasti, tehon säätö hidasta, puhtaanapito 20x työläämpää!


      • 22

        1,5 vuotta on ollut käytössä induktio meidän perheessä. Ruokaa laitetaan paljon ja emme enää muuta huolisikaan!
        Oikein suru tulee, kun hiihtolomalla mennään taas viikoksi mökkiin, jossa tavallinen keraaminen liesi. Itse kukin valmistaa vuoronperään ruuat hiihtolomallakin. Saa parempaa ja allergikoille sopivampaa sekä edullisemmin, mitä paikallisista liikkeistä.

        Induktion etuina on todella helppo puhdistettavuus, nopea reagointi tehon muutoksiin, useita tehoja, joista löytyy itselle aina sopivin, tasainen lämpötila ja levypinnan viileys, jne.

        Haittana voi juuri ja juuri meidän tapauksessa sanoa yhden ruuanvalmistusastian vaihtaminen, mutta vaikka useammankin olisi joutunut vaihtamaan, niin ei olisi vaikuttanut päätökseen. Hieman kalliimpi, mutta ei ollut meille vaikutusta onneksi.

        Missään nimessä ei kannata ostaa yhdistelmäliesiä, joissa on kaksi induktiolevyä ja kaksi tavallista. Tuttavilla on ja tavalliset levyt heillä käytössä vain pakosta, jos useampaa levyä pitää yhtä aikaa käyttää. Hinta näillä sama tai jopa kalliimpi, mitä täys induktioliedellä.


      • 'Satu'
        Induktiotaso kirjoitti:

        Jopa oli Mr. Magnete jaksanut kirjoittaa kattavan ja asiallisen pohdinnan liesitasojen hankintaa miettiville.

        Yhden asian huomasin, jota tuossa ei sivuttu, eikä kyllä ole missään muuallakaan koskaan tullut esiin. Asia ei ole kovin merkittävä, mutta otanpa sen tässä esiin kuitenkin.

        Kattiloiden ja muiden astioiden sijoittamisen helppous keittoalueelle:
        - Helpointa keskittää kattila keskelle levyä on perinteisellä rautalevyllä ja kaasulevyllä. Tämä onnistuu tosi hämärässäkin.
        - Mustilla keraamisilla tasoilla tuo on hieman vaikeampaa etenkin, jos on hieman hämärää.
        -- Punahehkuiseksi muuttuvalla tavallisella keraamisella tasolla kattilan voi siirtää keskelle, kun näkee hehkun joltain puolelta kajastavan kattilan vierestä. [Ei ympyränmuotoisilla alueilla sopivan astian löytyminen voi olla vaikeata optimisijoitusta ajatellen.]
        -- Induktiotasolla pitää katsoa muuten, että kattila on sijoitettu oikein.

        Tosin pieniä eroja tummissakin keraamisissa tasoissa on alueen merkinnässä/havaittavuudessa. Nyt on lisäksi tulossa (ja jo tullutkin) muunkin värisiä induktiotasoja kuin mustia, joissa voi olla hieman helpompi nähdä se ympyrä, johon kattila sijoittaa.

        Miksi näitä mietteitä? Siksi, että jos kattila induktiolevyllä on kovin pielessä sijoitukseltaan, voi olla, että joko koko tai helpoiten se uloin osa keittoalueesta ei toimi ja teho laskee, koska induktioalueella ei ole riittävästi magneettista ainesta päällä. Toiseksi ohjekirjojenkin mukaan muistaakseni se voi hieman enemmän rasittaa/lämmittää induktiolaitetta, jos on osin kattila pois sen päältä, mutta induktio kuitenkin päällä.

        Miten sitten useammalle kattilalle yhtaikaa on tilaa erilaisilla liesillä/tasoilla?
        - Minusta tämä riippuu enemmän kaikesta muusta kuin itse lieden toimintavavasta, eli säätimien sijoittelusta yms.

        Keittoalueiden koko?
        - Minusta induktiotasossa on optimikoot keittoalueiksi. Eli yleensä 1x14,5cm 2x18 cm 1x21cm. Perinteisissä aika usein on noita pienempiä 2 2 ja isoin puuttuu. Tosin eri valmistajien välillä on eroja ja joka käyttäjälläkin omat tarpeensa. Meille tuo 1 2 1 kokojakauma oli siis optimi.

        Meillä on induktiotaso, jonka käytössä tuo hieman tarkempi astian sijoitus keskelle ei ole ongelmia aiheuttanut. Aika äkkiä tuon oppii muistamaan missä mikin alue, vaikka astia olisi sen verta isompi, että peittää täysin sen ympyrän. Samat induktion hyödyt ja plussat olemme kokeneet, mitä Mr. Magnetekin listassaan esille on tuonut.

        Meillä on ollut induktioliesi nyt vajaan vuoden.

        Tämäkin ketju luettiin moneen kertaan ennen sen hankintaa. Erittäin tyytyväisiä olemme kokonaisuudessa olleet!! Onneksi päädyimme tähän. Voittaa 9-1 kaikki entiset liesityypit.

        Isoin miinus (vaikka itse asiassa aika pieni) on tämänkin viestin kirjoittajan mainitsema kattiloiden ja pannujen sijoittamisen vaikeus suhteellisen hämärässä nurkassa olevalle liedelle keskelle kuumenevaa aluetta. Aina kun ei viitsi täysi valoja laitella sapuskaa 0,5-2 tuntia hämmennettäessä ja kypsymistä odoteltaessa.


      • Kattila

        Induktioliedelle sopii induktiokattilat. Samoin ne sopii keraamiselle liedelle.
        Minulla on niitä Hackmannin kattiloita. Ovat nopeampia kuin tavalliset kattilat.


    • Peeelo

      Hankimme alkuvuodesta induktiolieden ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Ainoana haittapuolena on se, että sählätessäni sammutan lieden joskus vahingossa esim nojatessani kyynerpäällä on/off hipaisunäppäimeen. Tällöin liesi on laitettava uudestaan päälle ja lämmöt säädettävä uudestaan kohdalleen.

      Alussa laitoin myös kesken kokkauksen vahingossa lapsilukon päälle ja jouduin kaivamaan ohjekirjan esiin jotta löytäisin ohjeet siihen miten sen saa pois päältä.

      Mutta kaikin puolin oiva peli ja helpottanut kokkaamista ja siivoamista paljon!

      • toisinaan'

        Olet oikeassa, että joskus hipaisunäppäinten kanssa voi niin induktiotasojen kuin tavallistenkin keraamisten tasojen kanssa "sekoilla". Eli tämä ei ole induktiotason "yksinoikeus".

        Lapsilukkoon emme ole vielä saaneet, mutta ohjekirjaa siinä varmaan tarvittaisiin, että saisi pois.
        Turhia 'päältä pois' tai 'tehonmuutoksia' joskus on tapahtunut. Ihan sormella hälpäten, tai eniten silloin, jos/kun kostealla rätillä pyyhkäisee kesken kaiken roiskeita hipaisusäätimien päältä.

        Induktioomme tyytyväisiä ollaan juu, jo reippaat pari vuotta.


      • sähköteknikko..
        toisinaan' kirjoitti:

        Olet oikeassa, että joskus hipaisunäppäinten kanssa voi niin induktiotasojen kuin tavallistenkin keraamisten tasojen kanssa "sekoilla". Eli tämä ei ole induktiotason "yksinoikeus".

        Lapsilukkoon emme ole vielä saaneet, mutta ohjekirjaa siinä varmaan tarvittaisiin, että saisi pois.
        Turhia 'päältä pois' tai 'tehonmuutoksia' joskus on tapahtunut. Ihan sormella hälpäten, tai eniten silloin, jos/kun kostealla rätillä pyyhkäisee kesken kaiken roiskeita hipaisusäätimien päältä.

        Induktioomme tyytyväisiä ollaan juu, jo reippaat pari vuotta.

        Miten ihmiseen vaikuttaa pitkällä aikavälillä suuri magneettikenttä johon induktiolieden toiminta perustuu? Näitäkin asioita olisi mietittävä, kun esimerkiksi Nokian insinööri kertoi, että hän ei anna lapselleen kännykkää, koska ei vielä tiedetä mitä pitkäaikainen altistus radioaalloille voi vaikuttaa ihmiseen.


      • Monimutka
        sähköteknikko.. kirjoitti:

        Miten ihmiseen vaikuttaa pitkällä aikavälillä suuri magneettikenttä johon induktiolieden toiminta perustuu? Näitäkin asioita olisi mietittävä, kun esimerkiksi Nokian insinööri kertoi, että hän ei anna lapselleen kännykkää, koska ei vielä tiedetä mitä pitkäaikainen altistus radioaalloille voi vaikuttaa ihmiseen.

        Käsittääkseni induktiolieden mangneettikentti heikkenee hyvin voimakkaasti heti kun lieden pinnasta mennään yhtään etäämmälle. Esim. enää 5 sentin päässä oleva metalliesine ei lämpene käytännössä ollenkaan vaikka vieressä olisi kattila "täysillä". Lisäksi induktiotason koko teho menee nimenomaan siihen astian lämmittämiseen eikä se saa aikaan mitään yleistä suurta mangneetikenttää joka suuntaan. Kännykkä taas on nimenomaan tehty säteilemään voimakkaasti ulospäin radiotaajuuksilla.
        Toki on mahdollista että tuosta voi olla jotain haittaa. Kannattaa kuitenkin huomata että kaikki voimakkaat sähkölaitteet (mysö perinteinen liesi) aikaansaavat ympärilleen mangneettikenttiä.


    • hienosäätöäkaipaava

      Miksi ihmeessä induktioliedessä ei voi olla jotain merkkivaloa osoittamaan missä liesialue on? Olen tottunut keraamiseen, enkä haluaisi vaihtaa. Kämpänvaihto on edessä ja monissa katsotuissa on induktioliesi. Pitävät varmaan tollona jos vaihtaa sen keraamiseen ;-)

      Keraamisen tason puhtaanapito ei ole hankalaa. Siitä tuli aikoinaan tapa. Heti käytön jälkeen puhdistus, jos jotain oli roiskunut. Okei, on siihen vähän jotain rantua jäänyt - 7 vuodessa. Mutta eipä tuota edes huomaa. Eikö induktiotasoon tosiaan muka jää mitään jos kattila kiehuu yli? Eli eikö lieden ja kattilanpohjan ollessa yhdessä lieteen tartu ylikiehunutta vaikkapa soppaa??

      • Induktio on helpoin!

        Eipä jää, jos huomaat asian likimain heti ja nostat kattilan pois ja kostealla rätillä pyyhit pois liedeltä. Kattilan pohjan pyhkäiset kuivaksi ja jatkat keittämistä.

        Loput harmaudet sitten pois normipuhdistuksella lähtee.

        Keraamisessa palaa hirveän käryn kanssa samantien mustaksi korpuksi maitolieminen sopan liemi levylle. Ja sitten jynssäät ja jynssäät/skrapaat.


      • induktio

        "Miksi ihmeessä induktioliedessä ei voi olla jotain merkkivaloa osoittamaan missä liesialue on?"

        Ei tarvita, koska liesialue on aina just sen kattilan kokoinen mitä käytät, liesi tunnistaa sen itse, ja juuri se on yksi induktiolieden eduista.


      • Renkulat näkyy

        Joissakin keittoalue on koko pinnan alalla, eli kattilan voi lykätä mihin lystää. Jospa ne on olleet semmosia?
        Ittelläni on levyt merkitty vaalealla viivalla, samoin tutuillani, jotka on laittaneet induktion ja eri merkkisiä on melkein kaikki. Miksei kaikki valmistajat toimis samoin, ois outoa?
        Induktiotaso ei lämpiä kuin kattilan kohdalta sen verran kuin kattila säteilee lämpöä alustaansa. Astemäärä ei nouse hirveeks missään kohti, joten tiukkaan ei tartu mikään. Rasva saattaa tarttua astiaan, mutta ei lieteen. Kattiloiden ja pannujen pohjat tarvii silti puhdistaa, koska vain puhdas pinta lämpiää tehokkaasti.


    • mikroruokaako?

      Minkä valmistajan induktioita teillä on? Itsellä Gram johon olen jo täysin.....tuuntunut. Onneksi hajosi ensimmäisen kerran juuri muutamaa päivää aiemmin kun takuuaika meni umpeen ja nyt taas,puolivuotta myöhemmin kettuilee täysillä. Menee päälle,alkaa vilkuttamaan keittolämpötilaa ja sammuu. Toissapäivänä keitin perunoita kaksi tuntia...pikkasen tunteet kärvähti???

    • Mummoköksä

      Minulla on eka keraaminen Rosenlew. Pinnasta tykkään kovasti,mutta jossain on häikkää,kun perunat hyppii kattilasta keitettäessä vaikka säätö on ykkösellä.(1-9). Vanhaan Strömbergiin säätimien nurinkurisuus oli hankalinta oppia . Onko kokemusta,missä vika on kun ykkönen kiehuttaa liikaa?

    • 20+20

      Meille tuli yllätyksenä se, että vanhaan kerrostaloomme ei saa yksivaiheisen sähkön takia asentaa lainkaan induktioliettä. Tätä ei yksikään keittiösuunnittelija huomannut, vaikka yksivaiheisuus oli tiedossa.
      Onneksi jätimme lieden pois keittiöpaketista. Halusimme 50 cm leveän lieden, jota ei ollut saatavilla kyseisen keittiön toimittajalta,
      Valistunut kodinkonemyyjä esti onneksi aikeemme hankkia induktioliesi.
      Sitä ei olisi voinut kuitenkaan käyttää, koska useamman levyn tai uunin ja levyn yhtaikainen käyttö polttaa sulakkeen.
      Meille keraaminen oli siis parempi.

      • Sähköä keraaminenkin

        Hei Haloo. Kaikki kotosalla :)

        Mitäpäs eroa normikeraamisen lieden ja induktion kesken tässä olisi??
        Sähköä kuluttavat molemmat saman verran.


      • salettis
        Sähköä keraaminenkin kirjoitti:

        Hei Haloo. Kaikki kotosalla :)

        Mitäpäs eroa normikeraamisen lieden ja induktion kesken tässä olisi??
        Sähköä kuluttavat molemmat saman verran.

        Tehon tarve on erilainen keraamisessa ja induktioliedessä. Olen uuninvalmistajia myöten selvittänyt asiaa. Yksivaihesähkö ei riitä induktioon.


      • Tutustu huolella
        salettis kirjoitti:

        Tehon tarve on erilainen keraamisessa ja induktioliedessä. Olen uuninvalmistajia myöten selvittänyt asiaa. Yksivaihesähkö ei riitä induktioon.

        Erillisuuniin piisaa yksiteho, keittotasolle ja lattialiedelle pitää olla 3-vaihevirta.

        Itellä Boschin lattialiesi induktiolla, hankittu vuonna 2006 ja pelaa ku junan vessa.
        Keittolevyjen paikat merkattu ohuella vaalealla viivalla. Levyjen lämmönsäätö 20 eri vaihtoehtoa mukaanlukien lämpimänäpito ja turbo. Ihan huippu, aina löytyy sopiva! Kaikki levyt voi olla täysillä yhtä aikaa.
        Uuni iso, lisäosana hankittu liukukiskot, joilla pellit saa ulos kannattimillaan. Kiertoilma paistaa tasasesti kolmellakin pellillä. Pellit sopii sujuvasti alalaatikkoon missä järjestyksessä hyvänsä. Höyrynpoisto luukun ylälaidasta, ei sotke säätöpanelia eikä tunnu kuumalta.

        Tyttärellä Upo erillisuunilla. Levyjen säätöjä vain 9, ei lämpimänäpitoa ollenkaan. Levyt pareja keskenään, jos toisen panee täysille, niin toinen pudottaa tehoa itestään. Uuni pukkaa huonetilaan hirveesti lämpöä heti päälle pantaessa, pellit pitää asetella säilytyslaatikkoon just oikeessa järjestyksessä. Kökkö ku mikä! Harmittelivat, ettei tullu paremmin perehdyttyä ominaisuuksiin, kun ostivat koko keittiön konepaketin köntässä.

        Pojalla Siemens erillisuunilla. Liesitaso toimii niin ku Boschissa, mutta pinta on työläämpi pitää puhtaana. Uunissa lämmönsäätönappula hullusti. Pitää kurkistella alhaalta päin, mihin tuli käännettyä. Pelleille ei tilaa lainkaan, piti kalusteisiin laittaa niille laatikko.

        Eli teoriassa loistava vehje, käytännössä huonojakin tarjolla.


    • Tietämätön-_-

      Kysymys! Olen kuullut, että induktioliedellä pannujen pohja pysyy puhtaana eikä tummu mustaksi. Onko se totta?

      • Käyttäjä ratkaisee

        Periaatteeessa juu.
        Induktio ei ole kyllä mikään taikasana, sillä kyllä induktiolla nekin mustaksi pystyy olttamaan, jos oikein yrittää.

        Puhtaampina ja vaaleampina ovat meillä pysyneett mitä muilla liesityypeillä.


    • vanhassavaraparempi5

      Olen tyytyväinen kälyni induktiolieteen,saimme hyviä teräskattiloita sieltä...
      Puuhella rulettaa,ei tarvi tällätä kattiloita ja mahtuu kiehuun vaikka kymmenen :D
      Suosittelen! Paras hella ikinä!

    • Simoliini

      Induktiota käytetty nyt kolmisen vuotta. Toosi hankala esimerkiksi lomamökkihelloilla keitellä sapuskoita tavallisemmilla liesityypeillä.

      Pitkään mietittiin aluksi ja netistä silloin tämäkin oivallinen sivu löydettiin tietoa antamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1325
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1076
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      74
      869
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      797
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      715
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      691
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      678
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      655
    Aihe