AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  /  / Talvisäilytyssuoja

Talvisäilytyssuoja

15 Vastausta 2 358 Lukukertaa
Pitäisi rakentaa talvisuoja 31-jalkaiselle veneelle.

Aluksi ajattelin tehdä "venetalon", mutta NoTool-kansitelineet näyttävät käteviltä.
Sellaisen voisi tehdä helposti myös puusta, jolloin säästäisi useamman satasen.
Kansiteline olisi helpompi/nopea kasata/purkaa. Päälle kunnon lainapeite.

Pressun ajattelin laittaa 20 cm kyljistä irti, fenderit väliin ja kunnolla kiinni maahan. Ilma pääsee siis vaihtumaan kunnolla eikä pressu hankaa kylkiä pilalle.

Tuleeko suojasta (kehikko+pressu) liikaa painoa veneen päälle?
Olisiko venetalo siis kuitenkin parempi?
Muuta huomioitavaa?

On parempi

jos saa paikan.

Itsestäänselvyys

Tämä on itsestäänselvyys, mutta tulevaksi talveksi mahdotonta.

Vielä parempi

venettä Kreikassa tai Italiassa. Ei tarvii suojia ja voi halutessaan purjehtia talvellakin.

peittely tärkeää etelässä

Itseasiassa veneen peittely etelässä välimerellä on tärkeämpää kuin täällä pohjoisessa. Auringon UV säteily hapertaa paikat nopeasti etelän auringossa. Jos pitää venettään etelässä kannattaa hankkia kokopressu jonka voi pitää päällä kun vene on vedessä purjehdusvalmiina. Erityisesti rei-itetyllä varvaslistalla oleviin veneisiin pressumaakarit osaavat tehdä hienoja muotopeitteitä jotka peittävät koko veneen hienosti, vain kyljet jäävät näkyviin. Vene voi olla vedessä, ja pressun voi poistaa aina kun lähtee purjehtimaan.

omassa

itsellä oli 2x2 puusta kansiteline. Jalkojen alla muovimattopalat ettei hiertänyt kantta. Hyvin toimi kunnes lahosi kiinnikekohdista.

Ensi talveksi kasaan lasikuituputkista kansitelineen, kun puusta tehdyssä on aika lailla painoa ja hankalampi säilöä kesän ajaksi. Hintaa tulee tuplasti puiseen nähden mutta käsittely ja vaurioiden korjaaminen onkin sitten helpompaa ja kestoikä pitäisi olla pidempi.

Miksi pitää

Vene tietysti likaantuu, jos ei ole peitetty. Mutta onko mitään muita todellisia syitä? Puhdistaminen keväällä ei kuitenkaan ole läheskään niin iso työ kuin on veneen peittely telineineen ja niiden purkaminen. Itse olen peittänyt vain avotilan, ettei se täyttyisi lumella (spinnupuomi harjaksi ja pieni pressu reelinkiin kiinni).
Peittämättä jättämisen etu on helppous ja huolettomuus. Talvimyrskyt eivät aiheuta ongelmia eikä lepattava pressu tee hankausjälkiä.

ainakin

vesilammikoita ei olis hyvä pitää kannella vaan vesi pitäis päästä valumaan heti pois

Miksi ei vettä

Onhan vettä kannella tänäkin iltana - sadetta on luvassa. Tuskinpa missään veneessä on sellainen kansi, että jää oikein vesilammikoita?
Puuveneen peittämiselle on perusteita, mutta miksi lujitemuovinen tai metallinen vene ei sietäisi sateita ja pakkasia?

parempi kuivana

Veneeseeni jää sivukansille poistoaukkojen etu- tai takapuolelle lammikot ellei vene ole tasantarkkaan oikeassa asennossa. En ole yrittänyt säätää asentoa niin tarkkaan vaan peittänyt koko veneen. Imeehän lasikuitukin vettä ja kerrosrakenteen välissä puuta joten mieluummin kuiva kansi jos voi valita

siksi ei vettä

Riippuu kannen ja erityisesti helojen asennuksesta. Yleisesti ottaen helojen ja jaluskiskojen juurissa on koloja ja niihin jää vesilammikot. Jäätyessään ahtaissa koloissa vesi saa aikaan ihmeitä. Helat löystyy ja liitokset alkaa pikkuhiljaa vuotamaan. Pahimmillaan sama käy myös varvaslistalle. Täysin selvä on, että peitelty vene säilyy paremmin, mutta silti en minäkään ole ihan varma maksaako eteläsuomessa vaivan. Viime talvena ainakin peittely oli turhaa.

peittämisen

Peittämisen etuna pidän ainakin sen että luukkuja voi pitää vähän auki jos uskaltaa. Vene on helpompi peittää jos sen peittää kokonaan tuollaiset sitloodan peittämiset on käytännössä aika vaikeita toteuttaa. Totuus kuitenkin on että peittäminen on pikkuhomma jos vertaa muihin syys/kevät huoltoihin.

Sisätilojen

voi olla parempi, kun venettä ei ole peitetty ja kannessa on kunnolliset venttiilit. Jos kansi peitetään pressulla, pitää tuuletukseen todella kiinnittää huomiota - niinkuin totesit, ehkä jättämällä kansiluukut auki.

"peittäminen on pikkuhomma, jos vertaa...". Onko se sittenkään pikkuhomma tai "totuus", kun lasket peitetelineen hankkimisen/rakentamisen ja pressujen hankkimisen ja näiden säilytykset mukaan? Syyshuollon "isoin juttu" on moottorin talvihuolto, keväthuolto on veneen puhdistus ja pohjan maalaus. Siis muutaman tunnin homma, ellei ole kunnostusprojektia.

Esimmäiset vuodet peittelin veneeni, viime vuosina jätin peittelyn tarpeettomana pois. Hyvin menee näinkin ja paljon mukavammin. Usein ennakkoluulo määrää asenteita!

peitto

masto kurkihirreksi niin telineen teko on helppoa

Pari

Kaidetolppiin tukeutuva puinen teline on aivan hyvä.

Pressua EI pidä laittaa maahan kiinni. Oikeastaan sitä ei pidä kiinnittää mihinkään. Joustavuus on avain seikka.

Laita pressun jokaiseen silmukkaan 4-5 litran vesikannut painoiksi, ne pitävät pressun kireällä, mutta myöttävät tuulessa. Varmistukseksi voit sitoa päädyistä, ettei peitto pääse ryömimään pois.

kokeiltua

4-5 litraa voi olla liian iso paino ja pressunreiät repeää. Pari kolme litraa riittää. Pressun päät voi jättää auki. Jos toinen pää on sidottu pienemmälle niin se hakkaa ylös alas suuremmasta päästä sisään puhaltavasta tuulesta ja repeilee lopulta. Laita joustavilla kiinnittimillä kiinni telineeseen parista kohdasta per puoli ja kannuja roikkumaan muihin reikiin. Kannuihin lyhyet narut ettei heilu tai sitten kannut kiinni toisiinsa naruilla.
 /   /  /  / Talvisäilytyssuoja

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta