Perinteistä

tietoa

Moi!! Mikä on todella perinteistä azorilaista?? Onko jotain käsitöitä tai muuta mitä voi ostaa kotiin tuliaisiksi?? Tietysti on tee, ananakset ja banaanit ja liköörit, mutta missäs niitä passionhedelmiä siellä kasvaa, joista he tekevät likööriä??

4

702

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä kysymys. Käsitöistä perinteisimpiä ovat varmasti kirjonta-, revinnäis- ja -reikätyöt, joita on lähinnä liinoissa, mahdollisesti myös tyynynpäällisissä ja kenties myös pyyheliinoissa. Jonkin verran on saatavana lissäksi pitsitöitä, lähinna liinoja.

      Maissioljesta tehdyt nuket ovat varsin viehättäviä.

      São Miguelilla valmistaa perinteistä keramiikkaa pari firmaa, Cerámica Vieira ja Cerámica Ribeira Grande. Saatavana on sekä käyttökeramiikkaa että koriste-esineitä. Liikkeissä saattaa olla myytävänä joidenkin käsityöläisten keramiikkatöitä.

      Ruokatuliaisina ovat suositeltavia juustot, etenkin São Jorgelta (Queijo do São Jorge), jota on saatavana mietona (não piquante), keskivahvana (médio) ja vahvana (piquante). Jos ostaa juustoja kauppahalin myymälöistä (Mercado da Graça), niin niitä saa yleensä maistaa ennen ostopäätöstä. Saatavana on myös muiden saarien, mm. Picon ja São Miguelin juustoja.

      Tyypillinen leipätuote on bolo lêvedo Furnasista, hieman makea kahvilautasen kokoinen litteä leipä.

      Purkitettu tonnikala on hyvä ostos. Se säilyy kauan ja laatu on erinomainen, täyttä filettä (posta), ei hippuja. Tonnikala on Azorien kalastuksen ylivoimaisesti tärkein vientiartikkeli (Japaniin). Tonnikalan jatkojalostus työllistää lähes 1000 ihmistä.

      Saatavana on erilaisia hillosäilykkeitä, mm. ananasta ja karhunvatukkaa. Hunaja on erinomaista.

      Passiohedelmää on ollut myytävänä kauppahallissa. Parhaimmilta ne näyttävät loppukesällä. Hedelmä on varsin siemenvoittoinen (14%) ja todennäköisesti parhaimmillaan jalostetussa muodossa. Tiedossani ei ole hedelmän tarkempia kasvupaikkoja, mutta se on todennäköisesti rajoitettu São Miguelin saareen.

      Hedelmiä ja vihanneksia kasvatetaan pääasiassa Ponta Delgadan keskustasta itään sijaitsevilla alueilla (Fajã de Baixo, São Roque, Livramento, Lagoa, Vila Franca do Campo). Perunoita on perinteisesti kasvatettu Nordestessa, yamseja Furnaksessa.

      • tietoa

        Kiitos vastauksestasi!!!Vielä kolme kuukautta ennen kuin pääsen perheeni kanssa sinne ihanalle saarelle. Tuskin maltan odottaa. Pitää jättää laukkuihin reilusti tilaa tuliaisille!!


    • Matkailijan on varmasti helpompi löytää mahdollista kotiin vietävää, jos hänellä on hieman ennakkotietoa, mihin päin Ponta Delgadaa suunnistaa lomaviikkonsa aikana. Seuraavassa muutamia vinkkejä käsityö- ja muita tuotteita myyvistä liikkeistä:

      SolMar Avenida Center
      Loja de Artesanato e Decoração
      Sisäänkäynti Rantakadun (Avenida Infante Dom Henrique) puolelta, vastapäätä Portas do Marin Satamakeskuksesta. Iso monipuolinen edustava valikoima erilaisia käsityötaidon tuotteita, jotka on pantu näyttävästi esille.

      Luz do Sol
      Rua da Misericórdia, 65
      Kauppakeskus SolMar Avenida Centerin (Ponta Delgadan ainoa "pilvenpiirtäjä") naapurissa.
      Käsitöitä ja matkamuistoja

      Bureau do Turismo
      Largo da Matriz Sul, 54
      Pääkirkon (Igreja Matriz) aukion etelälaidalla. Liikkeen oven päällä lukee tosiaan Bureau do Turismo, joka lienee muisto menneestä vuokralaisesta. Käsitöitä ja matkamuistoja.

      Casa Regional da Ilha Verde
      Rua do Aljube, 7 & 9
      Tämä kadunpätkä lähtee pohjoiseen Vasco Bensáuden aukiolta (Largo Vasco Bensáude) läheltä pääkirkkoa, siitä hieman itään päin. Liikkeessä on iso edustava valikoima perinteisen käsityötaidon tuotteita. Liike on hieman "sivussa" ja sitä saattaa olla matkalijan vähän vaikea huomata.

      Xandi Artesanato
      Largo da Matriz, Norte. Pääkirkon aukion (Largo da Matriz) pohjoislaidalla, kirkon ja matkailijoiden suosiman ulkoilmakahvilan vieressä.
      Matkamuistoja ja käsitöitä.

      Gentium Nostra - Arte Matriz
      Rua do Mello, 8
      Tämä katu lähtee kävelykatuna länteen pääkirkon aukiolta välittömästi yllä mainitun ulkoilmakahvila vierestä. Jotakuinkin kahvilan naapurissa.

      Bordados
      Mário dos Reis Rodrigo
      Rua da Cruz
      Hispanian toimistosta hieman pohjoiseen vastakkaisella puolella katua, lähellä Rua Provedorin ja Rua da Cruzin kulmaa. Liike sijaitsee "pihan perällä". Bordados viittaa brodeerauksiin eli kirjontatöihin.

      Samalla kadulla sen vastakkaisella puolella on báu-niminen liike, jossa myös myydään käsitöitä ja matkamuistoja.

      Mercado da Graça, Ponta Delgadan torihalli, Rua do Mercado. SolMar Avenida Centeristä pari korttelia pohjoiseen. Valikoima sekä perinteisiä että moderneja käsityötaidon tuotteita. Myös puutöitä, mm. maitokärryjä vetäviä hevosia. Viikolla hiljaista, vilkkainta perjantaina ja lauantaina, jolloin kaikki liikkeet ovat auki. Halli sulkeutuu klo 18 ma-to, pe klo 19, la klo 15.

      Hallin yhteydessä on kolme liikettä, joissa myydään juustoja Azorien saarilta: Casa do Queijo, Carlos - o Rei dos Queijos ja Loja da Macaronésia. Kahdessa ensimmäisessä juustoja annetaan yleensä automaattisesti maistaa ennen ostopäätöstä. Molemmissä liikkeissä on myös azorilaista teetä (Chá Gorreana, Porto Formoso)sekä paikallisia liköörejä ja viinejä. o Rei dos Queijos -liikkeessä, joka on hyvin suosittu, myydään vain paikallisia alkoholihuomia. Casa dos Queijosin valikoimat saattavat olla hieman suppeammat, mutta liike on hyvä valinta, jos sen naapuri, Rei dos Queijos, on kovin täynnä asiakkaita, etenkin viikonloppuisin. Rei dos Quijosin hinnat ovat varsin kilpailukyiset

      Loja da Macaronésia -kaupassa myydään tuotteita Azoreilta, Madeiralta ja Kanarian saarilta, Kanarilata vain nimeksi, jos ollenkaan. Loja da Macaronésian juustot on valmiiksi pakattu ilmatiiviisiin pakkauksiin. Liikkeessä ei ole tungosta.

      • tietoa

        Moi Masseur!! Kiitos todella paljon perusteellisesta vastauksestasi!! Nyt se vasta kaipuu tulikin Azoreille!!Ja eikun kartasta etsimään paikkoja.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      60
      898
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe