Lihan ilmakuivaus

Palmu

Onko kenelläkään tietoa lihan ilmakuivauksesta? Miten se käytännössä tapahtuu? Suolaus sun muut.

16

13168

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poro.Tallinnasta

      Tuommoinen ohje löytyi Venäjä-seuran sivuilta:

      ILMAKUIVATTU BASTURMA

      Basturmalla tarkoitetaan nykyään useimmiten marinoidusta naudanfileestä paistettuja shashlik-vartaita, mutta alunperin basturma on metsästäjien ruokaa - ilmakuivattua lihaa - useimmiten hirveä, poroa, kaurista tms. Nykyään ilmakuivattua basturmaa saa vain hienoimmista ravintoloista sekä parhaiden ruokakauppojen liha-osastolta. Juha Solio on lähettänyt seuraavan basturma-ohjeen:

      1 naudan sisäfile
      200g suolaa.
      3 valkosipulin kynttä
      yrttejä

      Leikkaa sisäfileestä paksuin pää pois.
      Laita sisäfile muovipussiin ja lisää suola, yrtit ja valkosipuli. Laita sisäfile jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi ( kääntele ja puristele välillä).
      Ota file pois pussista, huuhtele irtonaiset suolat ja mausteet pois pinnasta. Laita file kahdeksi tunniksi väljään kylmään veteen.
      Työnnä tikku fileen yläpäästä, noin 5cm läpi ja ripusta file narun kanssa roikkumaan. Lautasen voi laittaa aluksi fileen alle mutta se ei valu pitkään.
      Kuivata filettä huoneen lämmössä noin seitsemän päivää. Kun lihasta on tullut kovaa ja tummaa, niin laita se tinapaperiin käärittynä vuorokaudeksi jääkaappiin.
      Tarjoillaan sellaisenaan, ohuina siivuina.

      http://www.venajaseura.com/?sc=4903&sc2=4918&sc3=5513&sa=84358

      Googlettamalla löytyy lisää juttua ilmakuivatusta lihasta.

    • lihaa

      jos tarkoitat perinteistä seinäkuivalihaa, niin alat olla myöhässä tältä vuodelta, mutta näin se menee.
      Lihat kuivataan tammi-huhtikuun välisenä aikana
      Pohjoisessa kuivattava liha suolataan samalla tavala kuin kalat. Merisuolaa ripotellaan lihan pinnalle aika reilusti ja annetaan vaikuttaa puolivuorokautta ja huuhdellaa suolat pois ja nostetaan riippumaan.
      Tai sitten tehdään 10%suolavesi jossa lihoja liotellaan n. viikko ja nostetaan riippumaan.
      Riiputus tapahtuu avoimessa ja hyvin tuuletettuvasa paikassa ulkona ja ympärille olisi hyvä kietoa vaikapa katiskaverkosta suoja lintuja ja oravia vastaan. 1-2kk riiputuksella lihat on valmiita riippuen niiden paksuudesta.

      • Erittäin valitettavasti tuo ei toimi etelässä. Tarvittaisiin sellaisia aurinkoisia, kuivia ja kylmiä päiviä ja niitä ei kerta kaikkiaan ole.

        Lihan kuivaus onnistuu ihan hyvin kotitalouskuivurissa, jollaisen voi tehdä itsekin. Netistä löytyy ohjeita kun googlettaa 'jerky recipe' tms.. Sisäfilettä en käyttäisi vaan mieluummin jotain halvempaa mutta rasvattonta osaa (sydän on yllättävän hyvää), vaikka kulmapaistia.


      • Palmu
        mrx-08 kirjoitti:

        Erittäin valitettavasti tuo ei toimi etelässä. Tarvittaisiin sellaisia aurinkoisia, kuivia ja kylmiä päiviä ja niitä ei kerta kaikkiaan ole.

        Lihan kuivaus onnistuu ihan hyvin kotitalouskuivurissa, jollaisen voi tehdä itsekin. Netistä löytyy ohjeita kun googlettaa 'jerky recipe' tms.. Sisäfilettä en käyttäisi vaan mieluummin jotain halvempaa mutta rasvattonta osaa (sydän on yllättävän hyvää), vaikka kulmapaistia.

        Pitää kattoo jos löytäs. Kasvatan villisikoja, ja pitäs koittaa tota ilmakuivaushomaa, että sais vähän jotain uusia makuelämyksiä..


      • Tosi on
        mrx-08 kirjoitti:

        Erittäin valitettavasti tuo ei toimi etelässä. Tarvittaisiin sellaisia aurinkoisia, kuivia ja kylmiä päiviä ja niitä ei kerta kaikkiaan ole.

        Lihan kuivaus onnistuu ihan hyvin kotitalouskuivurissa, jollaisen voi tehdä itsekin. Netistä löytyy ohjeita kun googlettaa 'jerky recipe' tms.. Sisäfilettä en käyttäisi vaan mieluummin jotain halvempaa mutta rasvattonta osaa (sydän on yllättävän hyvää), vaikka kulmapaistia.

        Riippuu tietysti, mitä Etelällä tarkoitat, mutta Jyväskylän leveysasteella olen ilmakuivannut lihoja jo vuosia. Vieläkin etelämmässä onnistuu, kun aloittaa esim helmikuulla. Kannattaa tehdä lihasuikaleista tarpeeksi ohuita, niin kuivuminen on nopeampaa (esim. ohuen ranteen paksuisia). Olen pitänyt lihoja muutaman päivän n. 5-7% suolaliuoksessa. Tämän jälkeen laitan lihat roikkumaan katolla varustettuun lihankuivaushäkkiin reilusti ylös maan pinnasta. Häkin ristikot tulee olla linnun pitäviä. Ilman tulee päästä virtaaman lihojen lähellä vapaasti. Ohuilla lihasiivuilla kuivuminen tapahtuu maaliskuussa jopa kolmessa viikossa. Naudan ulkopaisti kelpaa. Poro on parasta.


      • ie

        Mahtaa olla melkosia, suolasia kengänpohjia ne lihat. Vähennä puolet suolasta pois, ja puolet suolausajasta. Sokeria sekaan, joka pitää lihan pehmeänä. Kuusamossa laitan vasta maaliskuulla roikkumaan, ja otan viimeistään vähän ennen, kun kärpäset herää, ne jos pääsee paskomaan, niin lihat on pilalla, voi kyllä syödä, mutta varma paskatti on tiedossa.


    • ..............................

      Tuossa olis tietoa aiheesta. http://en.wikipedia.org/wiki/Biltong Lihaa voidaan kuivata vanerista kasatussa laatikossa, missä sisällä on hehkulamppu lämmittämässä ja ilmeisesti ilmankiertoa lisäämässä. Netistä löytyy ohjeita ko. laatikon nikkaroimiseksi. Taitaa vaan EU kieltää hehkulamppujen myynnin, niin olisi aika hamstrata kasapäin hehkulamppuja, kun ei taida energian säästölampusta tarvittavaa lämpöä irrota.

      • ........................

      • Palmu

    • ohjeita

      Tuolla näkyy olevan paljon asiaa lihojen kuivauksesta eri kuivuusasteisiin, pekonin ja salamin tekoon, ym: http://forum.sausagemaking.org/index.php?c=3 Ilmeisesti perinteinen suolaus tuottaa nykymakuun liian suolaisen lopputuloksen. Niinpä tuolla neuvotaan käyttämään erityisiä suolaseoksia, joissa on nitriitit ym. mukana säilöntäaineena. Kevyemmät tropit keittokinkkuun ja vahvemmat sellaisenaan syötäväksi tarkoitettuihin. Jos nitriittisuoloja käyttää, niiden annostelussa on oltava TARKKANA. Ilman nitriittiä vaanii botulismi ja muu ruokamyrkytys ja liika nitriitti neutraloi syöjän hemoglobiinin.

    • ramsy

      Olen valmistanut seinäkuivalihaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Toimi seuraavasti: Osta poron, mullin, tai naudan paistia ja huomioi että kuivaessa saat noin puolet painosta. Mittaa kiloa kohti esim. 5% suola =50g merisuolaa, jonka sulatat lämpöisessä vedessä. Esim. 3kiloon 5% menee 150g suolaa. Leikkaa lihat joista olen poistanut ne vaaleat suonet noin korkeintaan tuuman vahvuiseksi. Laita suolavesi astiaan johon tarvittaessa lisää haaleaa vettä. laita lihat siten että ne on kokonaan vedessä. Olen itse pitänyt lihoja n 20 tuntia välillä käännellen ja hyvin ovat suolautuneet. Olen tehnyt sellaisen katollisen telineen jossa sisällä on orret joihin lihat ripustan. Laitan helmikuun alusta ja huhtikuulla otan puukon ja menen kokeilemaan että jokos ne alkaa olla pois otettavia. Ei muuta kuin ensi vuonna kokeilemaan. Katiskaverkko ympäröi rakentamaani telinettä. Terveisin Elmeri täältä Koillismaalta

    • untoilija

      Koillismaalla on vielä lihat roikkumassa, parin viikon päästä on valmista. Vieläkö muilla on teko kesken?

    • nyt sitten

      kannattaisi ilmakuivata lihaa on hyvät pakkaset ja tuulet.

    • Kuivattelija

      Juu seinällö on nautaa hirveä lammasta ja sikaa !
      Lammas todella hyvää laitoin kuivasuolauksella eli suolaa diiinuun ja aina voipaperi väliin ei tarvii raapia sit liikoja pois 1.5 vrk siinä ja sit ilmavaan paikkaan vaik räystään alle mut ei paisteeseen.
      Muut lihat suolasin keitettyyn vedeen ( 10 vettä 650 g suolaa ) ku vesi jäähdynyt lihat 1 vrk siinä ja eiku seinälle.
      Kuivasuolatut valmiita nopeammin ja varsinkin lammas ku vähärasvainen.

    • hirvimies

      Kiitos vinkeistä! Sellainen kysymys, voiko pakkasessa ollutta hirvenlihaa ottaa ilmakuivausta varten helmikuussa ? Hirvet kaatuu nyt, niin jos paras aika kuivattamiselle on alkuvuodesta niin haittaako että liha on jo kertaalleen pakastettu ja sulatettu? Vai voiko kuivatuksen tehdä nyt esim. taloyhtiön kylmiössä?

      • pyykkäri

        Met laitethan lihat taloyhtiön pyykkinarulle kuivumahan ja kun lihat kuivat syömhe ne.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1655
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      17
      1517
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1429
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      40
      1384
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1258
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1102
    Aihe