Haaga-Helian journalismi

pääsykokeeseen

Heippa!

Minkähän lainen tuo Haaga Helian journalismin pääsykoe oikeasti on, kun tiedotuksessa lukee, että "valintakoe muodostuu soveltuvuuskokeesta ja journalistisen kirjoittamisen kokeesta". Onko tuo soveltuvuuskoe jonkinlainen kirjoitustesti myös niin kuin kirjoittamisen koe, vai onko se joku henkinen-äly-testi?
Ja onko tuossa kirjoittamisen kokeessa minkälaisia tehtäviä ollut? Esim. minkälaista aineistoa?

Kiitos!

39

7638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Reippaasti hakemaan vaan!

      Journalistisen kirjoittamisen kokeessa kirjoitetaan juttu. Minkätyyppinen, se vaihtelee vuosittain. Aihe / aineisto on ajankohtaisiin asioihin liittyvä eli aktiivisesti kannattaa lukea lehtiä. Soveltuvuuskokeessa on kaksi osaa kirjallinen ja suullinen. Jokainen soveltuvuuskokeeseen osallistuva myös haastatellaan!

      • jornalismin hakija

        Onko juttu, joka pitää kirjoittaa kuitenkin aina uutinen, vai voiko se olla myös esim. essee-tyyppinen vastaus? Ja minkälainen on tuo soveltuvuustestin kirjallinen osio? Kyselläänkö siinä henkeviä kysymyksiä psyykkisestä mielentilasta vai pitääkö siinäkin kirjoittaa jotain?


      • Se ei pelaa joka pelkää
        jornalismin hakija kirjoitti:

        Onko juttu, joka pitää kirjoittaa kuitenkin aina uutinen, vai voiko se olla myös esim. essee-tyyppinen vastaus? Ja minkälainen on tuo soveltuvuustestin kirjallinen osio? Kyselläänkö siinä henkeviä kysymyksiä psyykkisestä mielentilasta vai pitääkö siinäkin kirjoittaa jotain?

        Ei sen pääsykoevastauksen tarvitse mikään tyylipuhdas uutinen olla, kun sellaisen tekemistä on tarkoitus opetella siellä opinnoissa. Kirjoittamisen kokeella ihan vaan testataan, osaako hakija kirjoittaa suht järkevää ja lukukelpoista tekstiä, joka pysyy annetussa aiheessa tai vastaa annettuun kysymykseen. Omaperäinen ideointikaan ei varmasti ole haitaksi.


      • Mykky

        Mua kiinnostais kanssa tää valintakoe. Mitä tarkoittaa toi suullinen osio valintakokeesta ?


    • Näin ainakin v.2010

      Kirjoittamistehtävän jälkeen on soveltuvuuskoe, jossa porukka jaetaan ensin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä aloittaa kirjallisilla tehtävillä (raksi ruutuun -tyyppisiä persoonallisuustestejä, loogisia päättelytehtäviä ja muita testejä aika nopealla tahdilla) ja toinen ryhmä menee kukin vuorollaan psykologin haastatteluun, eli kokeen suulliseen osuuteen. Sen jälkeen tietysti ryhmät vaihtavat osia, että jokainen tulee tehneeksi kaikki vaadittavat tehtävät.

      Jos saat kutsun valintakokeisiin, olet psykologin haastattelua varten täyttänyt jo etukäteen kysymyslomakkeen, jossa tiedustellaan erilaisia asioita siitä, miksi haet kyseiselle linjalle, miksi uskot pärjääväsi alalla, missä näet itsesi viiden vuoden päästä ja niin edelleen. Psykologin kanssa käydään antamiasi vastauksia läpi, ja hän esittää mahdollisia lisäkysymyksiä. Henkilökohtainen haastattelu kestää n. 5-10 minuuttia.

      Turha stressi vaan pois! Kokeeseen ei oikein voi valmistautua, sillä mitään luettavia ennakkomateriaaleja ei ole. Jos pääset valintakokeeseen, olet päässyt jo pitkälle. Kokeeseen sitten vaan omana itsenä ja itsevarmana, niin mitään jännitettävää ei ole. Jos ala on rehellisesti se, mihin eniten haluat, ei psykologin haastattelussakaan tarvitse hikoilla tai päästä keksiä vakuuttavan kuuloisia vastauksia.

    • jeejeeeeeeeeeeee91

      MILLÄ pisteillä saa EDES pääsykoekutsun?

      Täytyykö koulumenestyksestä olla täydet kaikista?

    • miller

      59/60 pistettä vaadittiin viime keväänä että sai edes kutsun. Huonolla lukio-/ yo-menestyksellä ei siis mitään toivoa.

    • NT

      Tänään kolahti luukusta kutsu pääsykokeisiin. Hui! Tarkoittaako tämä että olen 1/160 jotka sai kutsun noista 1263 hakijasta? :o

    • Zzzzip

      NT sitähän se meinaa! :) Itsellenikin tuli kutsu eilen, jännittää jo hirveästi valintakokeet! Muistaakseni kyllä kokeisiin kutsutaan 140 henkilöä :o

    • NT

      Mua alkoi kans jännittää aivan kamalasti tänään! :) jotenkin vaan olo et penkin alle menee, ja mitä mä sinne edes menen yrittää..... mut jooh. :) KÄÄK! Mistä päin sä tulet kokeeseen? Mä olen Helsingistä.

    • Zzzzip

      Heh munkin on jotenkin vaikee uskoo omiin kykyihin, tuntuu et mokaan kirjotustehtävät täysin, enkä saa kirjotettua mitään järkevää :D Ja ujo kun olen niin se haastattelu tuntuu aika pelottavalta, toivottavasti en jäädy täysin tai puhu ihan tyhmiä juttuja.. :D Mä tuun täältä aika eteläisestä pikkukaupungista.. en siis pk-seudulta ollenkaan :) Huuuh, pitää koettaa rauhoittua!

    • NT

      Ollaan samassa veneessä. Vaik mä en ujo olekaan. :) jostain syystä vaan ihan nollassa itseluottamus pääsykokeiden suhteen. hah. Toivotaan et tälle palstalle ilmestyisi muitakin kirjeen saaneita. :)

    • möhhh

      Itse sain myös kutsun pääsykokeeseen! Viime vuonna en saanut äikän M:stä johtuen, mutta kävin keväällä korottamassa arvosanaa ja nyt onnisti :)

      Tietääkö kukaan, kuinka vahvasti koulutus painottuu talouteen ja politiikkaan? Ilmeisesti Haaga-Heliasta nimittäin valmistuu paljon taloustoimittajia.

    • haagahelia

      Mäkin jo toista kertaa sain kutsun valintakokeeseen. Ei kyllä jännitä tällä kertaa yhtään, sen kun on jo kerran kokenut. Viimeksi jäi ihan pienestä kiiinni... :) Koepäivä on tosi pitkä, mutta mulla ainakin oli hauskaa. Hurjasti tehtäviä, ja psykologin haastattelusta täytyy sanoa, että se oli aika jännittävä. Mun psykologi ei tyyliin sanonut mitään koko aikana ja ite vaan puputin menemään. Olin kyl tosi pettynyt kun en päässyt mut tosiaan tällä kertaa paremmal tuuril - siitä se on kiinni. Ainut mikä jäi hampaankoloon, oli tulokset, joissa olin saanut soveltuvuuskokeesta (älykkyystesti) osiosta jotenkin tosi huonot pisteet??? Tein kuitenkin kaikki älytehtävät alle sen ajan ja varmasti ihan oikein. Mietin et ettiikö ne jotenki "tyhmempiä"?? :D

    • Hunski

      haagahelia, miten voit koskaan olla varma, että älytehtävät menivät VARMASTI oikein? :DD

      Huh, kokeet lähestyy ja alkaa jo jänskättää! :) Nyt vasta kerkesin alkaa täyttelemään tuota valmistavaa tehtävää..

    • NT

      Miten teillä meni? :) Itselle jäi juurikin noista ihme älytehtävistä aika tyhjä olo. Olin siinä ryhmässä joka teki ne vasta lopussa ja siinä vaiheessa päivää alkoi jo olla aika pihalla muutenkin... et saas nähdä miten käy. :) Mut kiva kokemus muuten, vaikkei sisään pääsisikään. Haastattelu meni ihan jees, ainakin ihan hyvä olo jäi, aika kylmähän se psykologi tosin oli :D

    • Zzzzip

      Aikamoiset paineet oli siinä niitä aikaan sidottuja älytehtäviä tehdessä.. joissain en kerennyt loppuun asti :/ Kirjoitelmat menivät mielestäni ihan hyvin ja haastattelu vähän niin ja näin. Vaikea tosiaan sanoa, kun se haastattelija oli koko ajan niin neutraali. Kaikenkaikkiaan aika raskas ja pitkä päivä, paljon odottelua jne.. En usko pääseväni sisään, mutta kokemus tuokin :)

    • NT

      Zzzzip, joo siis mullakin jäi joissain tekemättä juttuja kun aika loppui kesken.. ja muutenkin sähläystä niiden kans. :D mut kuten sanoi, hyvä kokemus ja hyvää valmennusta tuleviin pääsykokeisiin myöskin.

    • ttanj

      Täällä myös yksi kokeissa raatanut! Jäikö teillä paljonkin kesken ne älytehtävät? Toivottavasti tulisi pian ne tulokset, ettei tarvitsisi kauaa jännittää, pahinta just tämä epätietoisuus.. :) Ja pahinta oli omasta mielestä se psykologin haastattelu, olin ennen sitä aika rauhallisin mielin, mutta itsehaastattelutilanteessa iski kamala jännitys ja puhin varmaan ihan läpiä päähäni :D Not nice

    • Zzzzip

      Noh, eihän nuo älytehtävät paljon jääneet kesken onneksi :) Tiedättekö muuten, tuleeko vääristä vastauksista miinuspisteitä? Että olisiko vaan pitänyt nopeasti lähteä arvailemaan ne loput.. :D

    • NT

      Ei mullakaan mitenkään paljoa, sieltä täältä. :) Luulen et miinuspisteitä tuli vaan siinä yhdessä "Etsi koodit" -tehtävässä (tmv), mut en sit tiedä.

      Tulisi jo tieto!!! :) tää odottaminen on kamalinta. Mä mieluusti vaikka jo tietäisin etten päässyt niin voisi alkaa suunnitella muuta.

    • ttanj

      Oon ihan samoilla linjoilla.. Joka päivä pakko käydä kyttäämässä Haaga-Helian sivuja, jos olisi tulokset tulleet jo :D Mut eiköhän ne onneksi jo pian julkaista.

      Millaisia suunnitelmia teillä on muuten jatkon kannalta? Tai aiotteko hakea vielä opiskelemaan journalismia vai jotain muuten. Itse ajattelin jatkaa samoilla linjoilla, mikäli ei vielä tärppää, mutta lisätä todennäköisesti myös yliopiston ensi keväänä haku-urakkaan.

    • NT

      Jep, päivä alkoi Haaga-Helian sivuilla.. tuloksia oli tullut! -vaan ei meidän ;) kai tässä se viikko vielä ainakin menee.. joten pitänee yrittää rajoittaa siellä sivuilla käyntiä.

      Niin, mä henk koht tiedän aika tarkasti mitä haluan. Joten journalismista en aio kauaksi poiketa jotta tavoitteeseeni pääsen. Haen ulkomaille valokuvausta ja journalismia opiskelemaan ja keväällä myös Suomessa. Mahdollisesti sitä aikuispuolen journalismia Haaga-Heliassa, jos/kun tää ei tärppää nyt.

    • Zzzzip

      Ai nyt jo ootte kyttäilly tuloksia! :D Mulla ei oo käyny mielessäkään vielä. Eikös ne tule viimeistään 29. päivä? Oon sillä perusteella ajatellut, että kyllä tässä vielä vähintään viikko saadaan odotella :)

    • NT

      Zzzzip, joo :D :D SAA nauraa.

      Joo, kirjeistähän ne sanoi ton 29.11 mut et netistä löytyisi jo aiemmin. :) siksi tää hulluus iski.... itsellä on siis tosiaan mahdollinen ulkomaille lähtö mielessä ja mitä nopeammin tietäisi kieltävästä tuloksesta, sitä parempi. :)

    • Zzzzip

      NT, hehe joo, toivottavasti ne tulis pian kuitenkin! :DD Oii mulla on ollu tässä jo muutaman viikon kauhea matkakuume, haluisin ulkomaille jonnekin lämpimään niiiin kovasti.. :)

    • Hunski

      Oli jotenkin semmonen kutina, että tänään olis voinut olla tuloksia netissä, mutta eeeih. En kestä tätä jännitystä enää!

    • NT

      Jep, sama fiilis oli täälläkin. Mutta ei ni ei. Syö naista tämä..... pitäisi tehdä päätöksiä toiseen suuntaan jos tää ei nappaa, ni olis niin vietävän kiva nyt tietää. Onhan täs jo jännitetty monta päivää et eiks ne jo voisi millään...?! :)

    • Kouluun

      Milloin sieltä viimeistään kuulee? Ja kuuleeko vaikkei kouluun pääsisikään?

      • joo3333

        ns. "hylkäyskirje" tulee joka tapauksessa ja ilmeisesti lähetetään samaan aikaan kuin valituillekin :)


    • jännäää

      viimeistään 29.11 postitetaan kirjeet eli kirjehän voi tulla vaikkapa vasta 30.-31.11. Uskoisin kyllä, että tulisi hieman aikaisemmin tulokset... ehkä jo sillon edellisen viikon lopulla. Sais tulla kyllä jo huomenna!! :D Meinaan nyt jo jänskättää...

    • NT

      Jostain muuten huomasin eilen et 25.11 tulee aikaisintaan tieto (eli huomenna). :) jospa sitten!! Kovastihan ne lupaili että nettiin tulisi aiemmin. Miehellä on lupaavassa vaiheessa neuvottelut/haastattelut Amsterdamiin yhdestä huippuduunista, joten nyt olisi suotavaa saada tieto jotta tietää ollaanko lähdössä vai jäämässä tänne. :)

    • NT

      Varasijalle meni tämä typy (jäi 1.6 pisteen päähän sisäänpääsy). :( nyyh! Mut onnea hei kaikille jotka täältä sisään pääsivät! Mä suuntaan ulkomaille :)

    • Zzzzip

      Ei irronnut mullekaan paikkaa, mutta ehkä ihan hyvä niin.. pääsin Laureaan lukemaan liiketaloutta jesss! :)

    • Hunski

      Paljonko saitte muuten pisteitä soveltuvuuskokeista? Oletteko tarkistaneet :)

    • ootko päsyt journolismiks?

      • TinkaXIV

        Journalismi on ala, journalisti ammattilainen. Yleistietoa näissä testeissä mitataan myös.


    • kastret

      Millaisia ovat nämä ns. älytehtävät?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3654
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      577
      3425
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3279
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      50
      2141
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2061
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1918
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      152
      1599
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1341
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1322
    Aihe