Mikä oli Minamata katastrofi

Vai mitä TSV

Mikä Minamata- tapaus?
Minamata sijaitsee Japanissa, Minamata-joen rannalla. Paikkakunnan suurin työnantaja oli Chicco kemikaalitehdas, josta laskettiin tavan mukaisesti elohopeajätteet jokeen. Joessa jätteen tuomion saanut epäorgaaninen elohopea (ei hiiltä sisältävä) muuttui kemiallisesti orgaaniseksi(hiiltä sisältäväksi) METYYLIELOHOPEAKSI viemärijoissa normaalisti lelluvien (SRB) Sulphyr Reducing Bacteria-bakteereiden ja sulfaatteja sisältävän jokiveden yhteisvaikutuksesta. Epäorgaanista elohopeaa on jokeen ilmoitettu lasketun 120 tonnia. Metyylielohopea on vesi ja rasvaliukoista ja se siirtyy eläimen tai ihmisen varenkiertoon tutkijoiden mukaan 95 prosenttisesti. Huomaa, että tätä erittäin myrkyllistä elohopeaa EI OLE mitattu Kokemäenjoesta, vaan mittaustulokset, joita Turun Seudun Vesi Oy on mittaillut, on saatu suhteellisen vaarattomasta epäorgaanisesta elohopeasta.
Siispä metyylielohopeaa syntyi joessa ja virta vei myrkyn Minamatalahteen, läheiseen mereen. Aluksi alettiin ihmetellä järjettömästi käyttäytyviä kissoja, jotka jopa hyppivät itsemurhaan korkeilta paikoilta.
Vähän ajan päästä ihmiset alkoivat käyttäytyä kissojen tavoin. Ihmiset huutelivat järjettömyyksiä toisilleen ja tekivät omituisia liikkeitä. Vasta nyt alettiin ihmetellä ja tutkia asiaa ja lopulta huomattiin runsaasti kalaa syövien ihmisten käyttäytyvän näin. Tehtaan lääkäri epäili tehtaan aiheuttaneen tämän selvästi keskushermoston taudin ja vasta kuolinvuoteellaan hän ilmoitti tehtaan aiheuttaneen Minamata-taudiksi kutsutun sairauden. Tehdas taisteli vakuutusyhtiöiden rinnalla kompensaatiovaatimuksia vastaan ja vasta tänä vuonna tehdas myöntyi korvausvaatimuksiin, ja elossa oleville myrkytyksen uhreilla alettiin maksaa korvauksia. Turun Vedelläkin on odottamattomiin kuluihin varattu 20 000 euron korvauspotti. Japanissa laskettiin yhden kuolemantapauksen aiheuttaneen 2.1 miljoonan USA:n vahingon. Kuolleita on eri lähteiden mukaan 1000–2000 henkeä. Pari vuotta sitten kaikki sedimentti pitoisuudeltaan 5…8,75 mg/kg määrättiin ruopattavaksi ja sijoitettaviksi teräksellä vuorattujen altaiden sisään, joissa pidetään alempaa painetta kuin ympäröivässä meressä. Kustannukset olivat tuhansia miljoonia dollareita.
Mikä on tilanne Kokemäenjoessa tänään?
Dipl-ins. Hannes Heikkilän mukaan Finnish Chemicals tehtaan Kloori-alkaliprosessista on joutunut 892 tonnia elohopeaa tuntemattomille teille, pääasiassa tietysti tehtaan ohi virtaavaan jokeen, joka on pahasti elohopean saastuttama tänäkin päivänä. Tehtaan oman ympäristöluvan mukaan elohopeajätteet joutuivat koko ajan käytännöllisesti puhdistamattomana Kokemäenjokeen. (Lupa PIR-2004-Y-229-111 luettavissa tästä osoitteesta)
Kun verrataan Minamatan 120 tonnia Kokemäenjoen 892 tonniin, voidaan todeta Kokemäenjokeen joutuneen 7,34 kertaisen määrän elohopeaa. Elohopea ei virtaa joessa kauas, koska se on noin kaksi kertaa ankkurirautaa painavampaa.
Elohopeaa on itse TSV:n tutkimuksissa todettu jopa 100 mg/kg ja Japanissa ruoppausraja oli 8,75 mg/kg, joten siitä päätellen joen elohopeapitoisuus on jopa 11.43 kertainen verrattuna Minamata katastrofiin.
Tämä on Minamata. Toivottavasti ei ikinä Turussa tapahdu!

3

715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minamata

      Mahdollinen Minamata Kokemäenjoessa
      Esimerkkinä mainittakoon ympäristöviranomaisten kirje Hannes Heikkilälle, jossa sanottiin olevan mahdotonta saada ympäristölupaa joen ruoppaukselle, koska joki sisältää niin paljon metyylielohopeaa.
      Samaan suuntaan viittaa myös Suomen Ympäristökeskuksen elohopeatutkijan prof. Verran lausunto joen metyylielohopeasta: Metyylielohopeaa on vain 1…10 % kokonaiselohopeasta. Oletetaanpa pintasedimentin elohopeaa on 100 mg/kg, silloin metyylielohopeaa on vain 1…10 mg/kg. Tämä on todella paljon!
      Jostakin syystä aina vaan mitataan virtaavan joen veden elohopeapitoisuutta, mutta joen virtaus muuttuu jatkuvasti. Tuntuu oikeammalta mitata sedimentin pitoisuuksia, nehän pysyvät paikoillaan ja vaikutus on jatkuvaa.
      TSV on jatkuvasti ilmoitellut ainoastaan 13 tutkimuksensa tuloksia, jolloin ainoastaan yksi on ylittänyt mittarin tarkkuuden arvon 0,27 mikrogrammaa/litrassa. Ovatko TSV:n mittarit niin karkeita, että ne näyttävät lukemia, jotka ovat yli 0,27 ? Normaaleissa mittauksissa mittarin täytyy näyttää pienempiäkin lukemia, että saadaan koko lukemakirjo näkyviin. Huhtikuussa on kuulemma tällainen ihme tapahtunut v. 2004!
      Jos tämä TSV:n mittari vietäisiin Äetsään, mittari varmasti löisi tappiin ja hajoaisi! Siellä nimittäin samasta joesta on saatu lukema 450 mikrogrammaa/litra.
      Kuulkaas mittamiehet, mittarin skaala valitaan mitattavan suureen raja-arvojen perusteella ja skaalaa voidaan vielä vaihtaa, jos mittari ei osoita mitään. Sitä paitsi tällaiset tarkkuusmittarit täytyy joka kerran kalibroida, että tiedetään, näyttääkö mittari oikein. Teidän tutkimuspäällikkö tietää varmaan, miten mittari kalibroidaan, eikö vaan. Lisäksi mittauksissanne esiintyy jatkuvasti eräs anteeksiantamaton virhe. Ette ilmoita ollenkaan mittarin valmistajaa ja sen tyyppiä, se on aina tarkkuusmittauksissa ilmoitettava. EU:n säännöt antavat asiaan osviittaa hyväksytyistä mittarityypeistä, tiedätte missä! Olette siis antaneet tarkkoja tietoja mittauksista, vaikka tuloksen arvioija ei tiedä mittareista todellisuudessa mitään. Mittarihan voi olla vaikka Bilteman ”Tarkkuusmittareita suoraan HONGKONGISTA ”Onko todellinen syy metyylielohopean mittaamattomuuteen prof. Verran ilmoittama tieto mittausten kalleudesta ja siitä, että mittausta ei voida Suomessa suorittaakaan. Olen kuullut, että mittaus ei ole kovin kummoinen suorittaa. Mittaus kestään. 3…5 sekuntia ja mittareita voidaan vuokrata, että köyhän TSV:n ei tarvitse investoida vähiä varojaan tarpeettomiin mittareihin. Miten muuten suoritatte KHO:N mainitseman velvoitemittauksen, joka on teille sallittu itse suorittaa. Tulee mieleen pukki kaalimaan vartijana!

      • Asiantuntija

        Kerrotunlainen erityisesti lapsiin ja syntymättömiin lapsiin kohdistuva myrkytystapaus on hyvin todennäköinen Suomessa v.2012---20016 Suomessa. Metyylielohopea vaikuttaa juuri lasten kehitysvaiheessa oleviin aivonosiinn 10..20 kertaa herkemmin kuin aikuisten.
        Metyylielohopea kerääntyy aivoihin nopeasti. koska lapsi käyttää neste- ja rasvapitoista ravintoa varhaisina elinvuosinaan runsaasti. Vanhemmat sensjaan käyttävät enemmän kiinteää ravintoa, joihin ei niin paljon keräänny metyyliejohopeaa. Lasten keskushermostovauriot kohdistuvat aivojen kehittyviin osiin varhaisessa kehitysvaiheessa ja aiheuttavat liikunta- puhe-, älykkyys- ja erilaisia kehitysvaurioita. joita ei myhäöisemmassa kehitysvaiheessa enää voida korjata. Motoriset vauriot ovatb yleisiä, mikä havaittiin Minamatassa,
        Muutokset lapsissa tapahtuvat solutasoilla, joita ei enää voida palauttaa koskaan.


      • Asiantuntija m
        Asiantuntija kirjoitti:

        Kerrotunlainen erityisesti lapsiin ja syntymättömiin lapsiin kohdistuva myrkytystapaus on hyvin todennäköinen Suomessa v.2012---20016 Suomessa. Metyylielohopea vaikuttaa juuri lasten kehitysvaiheessa oleviin aivonosiinn 10..20 kertaa herkemmin kuin aikuisten.
        Metyylielohopea kerääntyy aivoihin nopeasti. koska lapsi käyttää neste- ja rasvapitoista ravintoa varhaisina elinvuosinaan runsaasti. Vanhemmat sensjaan käyttävät enemmän kiinteää ravintoa, joihin ei niin paljon keräänny metyyliejohopeaa. Lasten keskushermostovauriot kohdistuvat aivojen kehittyviin osiin varhaisessa kehitysvaiheessa ja aiheuttavat liikunta- puhe-, älykkyys- ja erilaisia kehitysvaurioita. joita ei myhäöisemmassa kehitysvaiheessa enää voida korjata. Motoriset vauriot ovatb yleisiä, mikä havaittiin Minamatassa,
        Muutokset lapsissa tapahtuvat solutasoilla, joita ei enää voida palauttaa koskaan.

        Muutokset aivoihin ovat usein perinnöllisiä, se on havaittu esim Grönlannissa. Siellä on huomattu selvä korrelaatio lapsiaasa ravinnosta riippuvaisena vaikutuksena. Siella älykkyysosamäärän alenema on kytketty löheisesti lasten veressä olevaan metyylielohopeaan.
        Metyylielohopea kumuloituu juuri aivoihin lapsilla, pienilläkinn pitoisuuksilla vedessä tai maidossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe