Kyläkoulussa..

Lounli-Raideri..

..oppilas tottuu, että opettajia on vain 1-2 kpl. He opettavat niin hyvin kuin mahdollista, totta kai. Mutta onhan kaiken järjen ja kokemuksen mukaan tehokkaampaa, kun opettaja on perehtynyt vain yhteen , omaan opetusaiheeseensa. Täten oppilas saa uusimman ´päivitetyn tiedon ja laajemmalta näkökannalta opetettuna. Montaa ainetta kun opettaa yksi ja sama opettaja, on lopputulos sen mukaista. Aihe-alueita "raapaistaan" vaan pintapuolisesti, koska opettajalla ei voi olla pätevyyttä ja aikaa muuhun.
Mitäkö tällä ajan takaa? Oteteaanpa tilanne , joka on aina vain yleisempi niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Oppilas voi joutua vaihtamaan koulua. Miten käy pärjäämisen silloin. On totuteltava, paitsi uuteen ympäristöön ja luokkatovereihin, myös siihen, että jokaisella aineella on oma opettajansa. Vaativampi ja perusteellisempi opettaja. Oppilaan on tultava toimeen eri opettajien kanssa, mikä aiheuttaa paineita, koska aiempi kokemus kyläkoulussa liittyi vain niihin 1-2 "yleis-opettajaan".
Uskonkin, että heti alaluokka-asteelta alkaen suuremmassa oppilaitoksessa opiskelu antaa valmiuksia paremmalle tiimityöskentelyyn totuttautumiselle ja vuorovaikutus-suhteiden kehittämiselle. Niitä kysytään aiempaa enemmän nyky-ajan työelämässä. Ennen asia oli toisin. Kyläkoulusta kun valmistuttiin, niin joko jatkettiin vanhempien maatalon pitoa tai mentiin johonkin työpaikkaan , jossa sitten oltiinkin melkein eläke-ikään asti. Ei maanviljelijä tarvinnut vuorovaikutus-suhde taitoja eikä tiimityöskentelyn valmiuksia. Riitti kun osasi Hankkijalta tilata siemeniä ja lehmille Sertiä. Tilanne on maataloudenkin osalta muuttumaan päin. EU:n myötä maanviljelijältä vaaditaan valmiuksia ymmärtää ja tuottaa raportteja ja tukihakemuksia.
Kyläkoulu onkin aikansa elänyt tätä näkökantaa tarkastellen. Ajatuksena kaunis, mutta auttamattomasti vanhanaikainen ja puutteellinen nykyajan vaatimusten täyttämiseksi.
Nämä ajatukset ovat syntyneet stetson hatun alla ja niitä saa vapaasti lainata mihin käyttöön tahansa. Ei tarvitse olla mikään Korppinen, ymmärtääkseen kehityksen suuntaa. Elämä vaatii meiltä kaikilta päivä päivältä enemmän. Tietotekniikan käytöstä ei kukaan kohta voi enää kieltäytyä. Jos et opettele ja käytä, olet ulkona yhteiskunnasta.

5

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Setäsamuli U.S.A

      kertoo 'Avaaja' missä kouluissa hänen lapsensa ovat Uudessakaupungissa koulunsa käyneet taikka sitten aikovat koulunsa aloittaa?

      Asiaan vihkiytymättömät pysyköön Graffeneissa ja Caritoissaan, jos ne ovat ainoita 'lapsiaan'.

      • on käynyt

        vanhanajan kiertokoulua ja senkin vielä väärinpäin


      • illupil...
        on käynyt kirjoitti:

        vanhanajan kiertokoulua ja senkin vielä väärinpäin

        lapsensa?


      • lounli mtä höriset
        illupil... kirjoitti:

        lapsensa?

        kaikissa suomen kouluissa eka luokalla on ainostaan yksi opettaja joka opettaa kaikia aineita.
        Vain liikunta ja kuvaamataito voi olla poikeus


      • Lounli-Raideri..
        lounli mtä höriset kirjoitti:

        kaikissa suomen kouluissa eka luokalla on ainostaan yksi opettaja joka opettaa kaikia aineita.
        Vain liikunta ja kuvaamataito voi olla poikeus

        ..ilmoittanut, enkä aio käyttää enää aikaa asian ruotimiseen. Sen verran kuitenkin valotan kantaani, että mielestäni on yhätikin kaunis ajatus jos näkisimme terveitä, punaposkisia alakoululaisia kirmaamassa vaikkapa Kammelan koulun pihamaalla. En siis ole kyläkoulu-aatetta vastaan, pelkästään yhteiskunnan muutos sisältäen voimakkaan muuttoliikkeen maalta kaupunkeihin, on romuttamassa tätä idylliä. Samatenkin henkilöt, jotka asiasta viime kädessä päättävät, eivät ota taskulaskinta kulmat kurtussa näppäillessään, että on olemassa muitakin arvoja kuin pelkkä bisnes-maailmasta tuttu kova ja kylmä kannattavuus.
        Toivonkin, että kyläkoulujen säilyttämisen suhteen otettaisiin järki ja tunne-asiatkin huomioon päätöksiä tehdessä. Risti-Timppa on ihan hyvällä asialla, sen myönnän. Asioiden esittämistapa vain oli välillä niin sotaisa, että itse asia hämärtyi minultakin, ennekuin sitä täällä Turun rauhassa mietiskelin. Muiden keskeneräisten asioiden ohella. Onhan näin, että nykyistä kehityskulkua maaseudun autioitumisesta on vaikea hidastaa, saati sitten estää. Nyt tarvittaisiin aiheen tiimoilta televisiointia ja eri katsantokantojen edustajien debattia julkisesti. Pelkät kokoukset ja kirjelmät eivät vie mielstäni asiaa tarpeeksi tehokkaasti eteenpäin, Lapset ovat kuitenkin vasta ihmisenalkuja kehitysvaiheessaan, eikä polittiikan ja ja säästö-ohjelmien pelinappuloita. Älkäämme kasatko heille huolia vielä tässä vaiheessa, niitä tulee iän karttuessa muutoinkin ihan tarpeeksi. Lapsen osa voimakkaasssa muutospaineessa ei ole helppo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2710
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      208
      1738
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1454
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1211
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      49
      932
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      816
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      730
    Aihe