Jos kieltäytyy aseista

erä-ukko

eikä näin suorita asevelvollisuutta ja myöhemmin haluaa aloittaa metsästysharrastuksen niin voidaanko tällaiselle henkilölle myöntää lupa metsästysaseeseen? Minun mielestäni jyrkkä ei! En tiedä onko tällaisia tapauksia Suomessa, tulipahan vaan mieleen tuollainen asia kun pohdin aselain uudistumista.

9

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • normiarmeijasälli

      Niin, tämähän on mielipidekysymys. Laki ei tietääkseni ota asiaan kantaa, ei myöskään aselakiehdotus. Tiedän että siviilipalvelusmiehille on normaalisti metsästysaseen lupia myönnetty.

      Ilmeisesti uskonnollinen tai eettinen vakaumus ei estä tappamasta riistaeläintä ampumalla, vaikka se estää kokonaan tarttumasta ampuma-aseeseen varusmiespalveluksessa jossa tietääkseni ei saa tappaa yhtään ketään! "Aseistakieltäytyminen" varusmiespalveluksessa (kansanomaisessa merkityksessä) on mielestäni aivan järjenvastainen ilmiö sinänsä, mutta en pitäisi sitä perusteena kansalaisen normaalin metsästysharrastuksen estämiseen kun hän nimenomaan tällaista lupaa hakee.

      Väkivallasta kieltäytymisen ymmärtäisin, mutta en "aseistakieltäytymistä". Ase ei tarkoita väkivaltaa, ei voi vetää yhtäsuuruusmerkkejä aseen ja väkivallan välille. Aseesta on aivan tarpeetonta kieltäytyä koska ase ei määrää ihmistä, vaan ihminen määrää asetta. Mutta tämä nyt on vain tällainen ideologinen sivujuoni :-)

      Itse asiasta olen siis sitä mieltä että mielestäni metsästysaseen lupaa harkittaessa tulisi lähteä hakijan nykyisistä intresseistä ja nykyisestä tilanteesta, eikä mistään varusmiesmuistelojen kaivelusta. Nehän voivat olla nuoruuden hairahduksiakin joiden ei pidä antaa rasittaa koko elämää. Metsästys on normaalia toimintaa meillä Suomessa, eikä sitä pidä tarpeettomasti haitata tai vaikeuttaa.

    • pistooliampuja

      Itse olen kyllä armeijan käynyt, mutta ei minulta ainakaan koskaan aselupia hakiessa ole mitään armeijan suorittamisesta tai suorittamatta jättämisestä kyselty. Eikä poliisi noita tietoja kai mistään edes näe.

      Enkä minä nyt oikein näe miksi tuolla asialla edes mitään merkitystä pitäisi ollakaan. Eipä armeijalla ja metsästyksellä oikein mitään tekemistä keskenään ole. Ampumaharrastuksella nyt tietty voidaan nähdä jokin maanpuolustuksellinenkin merkitys, mutta miksipä ei aseistakieltäytyjä sitäkin voisi harrastaa.

    • kuin armeijassa

      Joo, minusta se on vain jonkinlainen hauska sanaleikki että "mitäs aseistakieltäytyjä aseella tekisi!" ja että "jos vakaumus estää aseeseen tarttumisen niin eihän ampumisesta silloin mitään voi tulla!".

      Eräs nimismies tunsi metsästysaseen luvan hakijan ja tiesi tämän "aseistakieltäytyjäksi". Niinpä nimismies kuulemma piruuttaan perusteli aseen hankintaluvan myöntämättä jättämistä sillä että eihän hän voi pakottaa ko. henkilöä toimimaan vastoin vakaumustaan kun tämä kerran ei halua aseeseen tarttua kuten aiemmin asevelvollisuus-asian yhteydessä on todettu! Tiedä sitten mikä oli todellinen peruste.

      Metsästys ja muukin siviilissä ammunta on kuitenkin aivan eri asia kuin aseen kanto varusmiespalveluksessa. Varsinkin nykyisessä asepoliittisessa tilanteessa voin hyvin kuvitella että nuorten motiivi on aika heikko palvella valtiota millään tavalla. Ei riistäjää pidäkään palvella.

    • :|:

      ottaen aseista ei voi kieltäytyä, koska kukaan ei pakota ketään ottamaan asetta käteensä. Sivarit kieltäytyvät vain asevelvollisuudesta, mikä ei varsinaisesti liity aseisiin, koska asevelvollisuuden voi suorittaa myös aseettomana. Totaalikieltäytyjät taas kieltäytyvät niin ase- kuin siviilipalvelusvelvollisuudesta.

      Metsästys tai urheiluammunta ei taas liity välttämättä millään tavalla aseelliseen tai muuhunkaan maanpuolustukseen.

    • ,..,

      Armeijassa koulutetaan tappajia.

      Tietenkin onhan näitä "metsästäjiä", jotka metsästää vain huvikseen. Tappamistahan sekin, vaikka surmataan vain eläimiä, eikä ihmisiä.

      Mielestäni koko asevelvollisuus tulisi lakkauttaa ja tilalle vapaaehtoinen asepalvelus. Näille vapaaehtoisille sitten tietenkin vapaa siviiliaseitten hankintaoikeus, koska heidäthän on valtio kouluttanut käsittelemään aseita ja todennut monin testein siihen sopiviksi.

      • armeijassa

        80-luvulla ajallisesti ja määrällisesti laskettuna siivosin tupia ja käytäviä ym. kuin tapoin.

        Eikä silti sanota, että armeija kouluttaa siivoojia.


      • ,..,
        armeijassa kirjoitti:

        80-luvulla ajallisesti ja määrällisesti laskettuna siivosin tupia ja käytäviä ym. kuin tapoin.

        Eikä silti sanota, että armeija kouluttaa siivoojia.

        sulla ei oo kaikki kotona.


    • tiukka linja :-)

      Pakkohan tähän säikeeseen on toisenlaistakin näkemystä saada mukaan :-)

      Olen ymmärtänyt niin että aseistakieltäytyjä kieltäytyy nimenomaan _aseesta_ varusmiespalveluksessa. Ehkä ymmärrykseni on puutteellinen, mutta tästä minä nyt kuitenkin lähden.

      Hän ei siis mielestäni kieltäydy pelkästään ampumasta vihollista, vaan hän kieltäytyy aseen kaikesta käsittelystä. Hän kieltäytyy aseesta kategorisesti vaikka ei ole edes kyse sitä että mitä sillä tehtäisiin, olisiko se sulkeisjärjestyksessä käytetty varusesine vai mikä.

      Tällä perusteella kaikenlaiset aseen luvat voisi evätä aseistakieltäytyjältä koska siitä aseestahan tuo kaiketi nimenomaan on kieltäytynyt.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1762
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1390
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1378
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      125
      1304
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      922
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      891
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      116
      885
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe