HUOSTAANOTTO ON TAPPIO YHTEISKUNNALLE.

Tosi huoli.

Jokohan Huolen Varhaisen puuttumisen. Ajoissa kotiin teemat ja kampanjat ovat saavuttaneet huostaanottojen ja ylilyöntien maailmanennätyksen?

Keskisuomalaisen mielipidesivulla oli tänään 21.9.2010 mielenkiintoinen huolestuneen lähiomaisen kannanotto huostaanottoihin. Kirjoitus julkaistiin poikkeuksellisesti nimettömänä.

Tänään tiisataina 21.9.2010 järjestetään Jyväskyllän Kolmikulmassa klo 12-17.00 tiedotustilaisuus sijaisperheiksi ryhtymisestä aiheesta on ollut keskustelua tällä foorumilla.
Onko lapsibisnes totisinta totta?
****
Poimintoja mielipidekirjoituksesta.
"Oma lukunsa on bisnes, jossa lapset ovat kauppatavaraa".
"Sijoituksesta maksetaan hyvin".
"Kuka ottaa vastuun pienen ihmisen tuskasta".
"Perheen painajainen".
Todellisuudessa lastensuojelussakin on sopimattomia henkilöitä".
"Keinot hankkia lausuntoja, jotka ovat jumalan sana".
"Huostaanottoa väläytellään".
"Meidän on liityttävä yhteen, pidettävä ääntä ja tehtävä velvollisuutemme".
*******
Keskisuomalainen Mielipide.
Huostaanotto on aina tappio
A A 20.9.2010 00:01
Huostaanotto on aina järeä toimenpide. Perustellusti voidaan sanoa, että kaikissa tapauksissa se on tappio yhteiskunnalle.

Eräiden tietojen mukaan Ruotsissa huostaanotettujen poikien riski kuolla ennen aikojaan on noin kymmenkertainen verrattuna muiden perheiden poikiin, Suomessa "vain" kolminkertainen.

Juhlapuheissa puhutaan kauniisti perheiden tukemisesta. Monilla on mielikuva, että vanhempien väsyessä kotiin tulee kotiapu, joka hoitaa lasta, pesee pyykit, järjestää erilaisia asioita, niin että vanhemmat - tai toinen heistä - jaksavat taas palan matkaa ja saavat uskoa huomiseen. Ei näin ole ollut enää aikoihin, vaan sosiaalihuollosta tulee pari kolme henkilöä keskustelemaan ja kuulustelemaan. Parissa tunnissa käydään läpi asioita, saadaan ohjeita ja mikä kohtalokkainta, tehdään havaintoja huostaanottotarpeesta.

Avun hakemista ajoissa pidetään tärkeänä. Apua hakeva ei kuitenkaan aavista, että hänen perheestään kootaan vähitellen yksityiskohtaisia tietoja, jotka kutovat rikosrekisteriä muistuttavan verkon perheen ympärille, eikä merkittyjen plussien ja miinusten paikkansapitävyyttä voi tarkistaa puhumattakaan siitä, että "rekisterin" voisi joskus nollata.

Mutta eihän sen näin pitänyt mennä. Sosiaaliavunhan pitäisi tukea perhettä ja lainkin mukaan huostaanotto on vasta äärimmäinen keino. Kuitenkin sitä väläytellään liian varhain niissäkin tapauksissa, joissa vanhemmat vielä yhdessä yrittävät ottaa vastuuta. Todellisuudessa lastensuojelussakin on sopimattomia henkilöitä, joilla viranomaisina on keinot hankkia haluamiaan lausuntoja, joiden perusteella heillä on lähes jumalallinen valta päättää ihmisen kohtalosta. Tästä uhkasta voi tulla perheelle painajainen, joka vie ne yöunet, joita kipeästi tarvittaisiin arkiseen jaksamiseen.

On olemassa tahoja, jotka aidosti tahtovat perheelle hyvää. Isovanhempia ja muita läheisiä kuullaan liian vähän, vaikka siitä lienee laissakin ohjeita. Läheisiä naapureitakin tulisi kuulla, jos perhe sitä haluaa. Ajoittainen ja todellinen kotiapu olisi usein se paras apu ja edullisin. Tämä on helppo todentaa sillä, että esim. lähiomainen auttajana perheen arjessa saa usein ihmeitä aikaan jo muutamassa päivässä.

Harvoin lasta tavanneella viranomaisella on usein toisenlainen kuva tilanteesta kuin lasten kanssa olleilla isovanhemmilla. Silti nämä otetaan mukaan prosessiin vastentahtoisesti ja usein vasta sitten, kun on jo tehty päätökset jatkotoimenpiteistä. Silloin kun itse olemme päässeet aidosti vaikuttamaan, siitä on ollut pitempiaikaista apua.

Oma lukunsa on bisnes, jossa lapset ovat varsin käypää kauppatavaraa. Kun yhden lapsen sijoituksesta maksetaan jopa yli 200 euroa päivässä, niin se houkuttelee alalle monenlaista yrittäjää. Siinä myllyssä ei lapsen todellinen etu paljoa paina.

Ja vielä tärkein näkökohta. Kuka ottaa vastuun pienen ihmisen tuskasta, kun häntä ollaan erottamassa läheisistä ihmisistä ja kuka siitä, kun huostaanotto tuhoaa hänen elämänsä? Sinä, joka taistelet perheesi puolesta, älä luovuta. Meidän on liityttävä yhteen, pidettävä ääntä ja tehtävä velvollisuutemme siinä, mitä tämä hetki meille suo saattaaksemme oikeuden myös niille, jotka eivät siihen itse kykene.

HUOLESTUNUT LÄHIOMAINEN Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

11

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iso huoli.

      Huostaanotto on peruskoulunkin ongelma 5.12.2009

      2000 -luvun tyypillisin lastensuojelun asiakas on koulunkäyntiongelmista kärsivä lapsi tai nuori, jonka koulunkäynnin vaikeudet ratkotaan ottamalla lapsi pois perheestään, rikkomalla hänen läheissuhteensa ja sijoittamalla hänet lastenkotiin.

      Lasta ja vanhempia kierrätetään luukulta luukulle, perheneuvoloissa, psykiatreilla, perhe pakotetaan perhetyöhön, terapiaan ja jatkuviin neuvotteluihin ja usein lapsen kouluongelmat vain kasvavat. Ns. ammattilaisilla on usein vahva uskomus siihen, että ongelma on lapsessa ja tämän perheessä, ei oppimisympäristössä.

      Vaikka perusopetuslaki velvoittaa opettajia tukemaan lasta kasvussa ihmisyyteen, vastuulliseen yhteiskunnan jäsenyyteen ja terveeseen kasvuun ja kehitykseen, lapsi nähdään usein vikayksilönä. Mielenkiintoinen olisi tutkimus siitä, kuinka monen huostaanotetun lapsen taustalta löytyy epäpätevä opettaja, koulukiusaaminen, liian suuri opetusryhmä tai oppimisympäristön asennevammaisuus.

      Vuoden 1935 steriloimisasetus edellytti kansakoulutarkastajaa ilmoittamaan jokainen tylsämielinen tai vähämielinen lapsi terveydenhoitolautakunnalle mahdollista suvunjatkamiskyvyn poistamista varten. Helsingin apukoululaisista oli vuoteen 1947 mennessä steriloitu 21 ja vielä 1950 -luvulla tehdyissä tutkimuksissa puolletaan runsaamman steriloinnin käyttöä.

      Vuonna 1911 perustettiin Turkuun siirtola pahantapaisille pojille ja se sijoitettiin kauas saaristoon Nauvoon. Siellä pojat saivat käydä koulua ja olla käsityöläisopissa. Poikkeaviksi luokiteltujen paikan katsottiin olevan laitoksessa, joiden katsottiin edustavan asiantuntemusta.

      Maamme lastensuojelu on palannut 50 vuotta taaksepäin panostaessaan voimallisesti lasten huostaanottoihin ja lasten eristämiseen muusta yhteiskunnasta ja perheestään usein syrjäseudulla oleviin laitoksiin. Keskustelun kohteeksi tulisi nousta erityisesti päivähoidon ja perusopetuksen laatu, eikä se, onko lapsen paikka lastenkodissa vaiko sijaisperheessä (HS 5.12.). Lapsen paikka on kotona vanhempiensa ja läheistensä luona.

      YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti vast ikään 20 vuotta. Sopimus velvoittaa Suomen valtiota tukemaan lasta ja lapsen vanhempia heidän kasvatustyössään. Huomattava panostus sijaishuoltoon, eivät vastaa sopimuksen velvoitteita. YK:n lapsen oikeuksien komitea onkin raporteissaan kiinnittänyt huomiota maamme nykytilaan.

      1.1.2008 voimaan tullut lastensuojelulaki, jota kansan suussa ilmiantolaiksi kutsutaan, alensi lastensuojeluilmoituksen teon kynnystä. Lastensuojelun työntekijöiden aika menee ilmoitusten sumaa peratessa ja huostaanottohakemuksia kirjoittaessa, vaikka heidän tulisi sosiaalihuollon asiakaslain mukaisesti tarjota hyvää palvelua ja tukea lapsiperheille ja toimia yli hallinnonalojen nuoren kasvun tukemiseksi. Opettajat ovat havainneet, että lastensuojeluilmoituksella voidaan vikayksilö helposti poistaa luokasta lastenkotiin.

      Lastensuojeluviranomaisia, psykiatreja, psykologeja, terapeutteja, erityisopettajia, perhetyöntekijöitä, lasten hyväksi työtä tekeviä järjestöjä ja muita ammattiauttajia on Suomessa nyt enemmän kuin koskaan maamme historiassa. Tästä huolimatta tai tämän ansioista kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten lukumäärä kasvaa jatkuvasti.

      Lasten kierrättämisestä sijaishuollossa on tullut kannattavaa liiketoimintaa. Lapsista maksetaan jopa yli 800 euroa /vrk ilman mitään takeita hoidon laadusta. Yli 16 000 sijoitetun lapsen kasvu aikuisuuteen voi tuoda mukanaan yllättäviä ongelmia, kun eristetyt, lastenkodissa huonosti kohdellut ja vaille jälkihuoltoa jäävät nuoret vapautuvat vankiloistaan.

      Tarvitaan pikaista asennemuutosta, vanhemmuuden kunnioittamista ja ennen kaikkea Suomea sitovien ihmissoikeussopimusten noudattamista. Jokaisella lapselle on oikeus omiin vanhempiinsa ja sukuunsa ja näillä oikeus saada laadukasta peruspalvelua ja tukea kasvatustyöhön.

      Leeni Ikonen

      varatuomari

    • Asiakaspaperit luen

      "Apua hakeva ei kuitenkaan aavista, että hänen perheestään kootaan vähitellen yksityiskohtaisia tietoja, jotka kutovat rikosrekisteriä muistuttavan verkon perheen ympärille, eikä merkittyjen plussien ja miinusten paikkansapitävyyttä voi tarkistaa puhumattakaan siitä, että "rekisterin" voisi joskus nollata."


      Niin totta.

      Minut kaupunki juuri äsken vapautti lastensuojelusta. Se on loppu nyt. Asiakkuutta ei enää ole.

      Mutta nuo asiakaspaperit tilaan ja luen ne huolella!

      Aivan varmasti ANNOIN PALJON KIRJOITETTAVAA noille minut vapauttaneille sosiaalirouville vielä viimeisessäkin tapaamisessa. (No, niitä tapaamisia ei meidän välillämme, kyseisten sosiaalityöntekijöiden kanssa, ehtinyt montaa olla...) Tämä onkin asian pointti: minulle kerrottiin palaverissa juhlallisesti, että asiakkuus lopetetaan, mutta silti erään sosiaalityöntekijän kynä sauhusi. Hänellä selvästi jäi jotain hampaankoloon; olinhan käyttänyt tilaisuuden hyödyksi kertoa suorasanaisesti havainnoistani. (Jouduin välillä hiljentämäänkin hänet, jotta hän ei olisi alkanut ruikuttaa älyttömyyksiä.)

      • Iso huoli.

        Keskisuomalaisen mielipidepalstoilla on mielenkiintoisia kirjoituksia.
        Kipeä köyhyys.
        Mieltä hätkädyttäviä lukuja.
        Kaikki eivät tule syömään.

        Linkki kirjoitukseen Kipeä köyhyys.
        "Köyhä lapsuus syrjäyttää paremmista pöydistä.
        YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen 27 artikla sanoo:
        Ruohonjuuritasolla moni meistä voi vaikuttaa.

        http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/kipeä-köyhyys/599325

        ---


    • Iso huoli.

      Ilta-Sanomat perheelliset sivustoilla keskustellaan huostaanotoista.

      Aiheita.
      Kun mikään ei auta lapsi huostaanottoon.
      Huostaanotolle painavat perusteet.
      Mielivaltaista lastensuojelua?
      Paljon juhija vähemmän faktoja.

      Lue lisää aiheesta linkkejä.
      Lue myös.
      Lue tagit.

      Linkki aukeaa aiheeseen Kun mikään ei auta- lapsi huostaanottoon.

      http://www.perheelliset.fi/2010/07/kun-mikaan-ei-enaa-auta-lapsi-huostaanottoon/

      ---

    • 15

      Kyllä sivistysvaltiossa pitäisi olla niin vahva tukijärjestelmä, että ensimmäisenä keinona ei tarvitsisi turvautua huostaanottoon. Nyt lakisääteisiä huostaanottoja estäviä tukia ei ole - vaikka muuta julkisuudessa valehdellaan - tehdään huostaanottoja tukien korvaamiseksi.

      Huostaanottojen valtava määrä on TODELLAKIN yhteiskunnan tappio monessa mielessä.
      Se on lapsibisneksen tukemista, ei lasten, eikä perheen.
      Huostaanotto auttaa lasta vain aniharvoin eli toisin sanoen niissä tapauksissa, kun kyse on ns. perinteisestä huostaanotosta. Ne ovat ainoat lailliset huostaanotot, eikä mitään muita huostaanottoja OLISI IKINÄ pitänyt Suomessa tehdäkään.

      • Halleluja!

        J.P.Roos. Huolen vyöhykemenetelmän todelliset vaikutukset tutkittava heti.

        Aloituksessa Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessa käsiteltiin mm. aiheita.
        Huostaanotto on tappio koko yhteiskunnalle.
        Perheen painajainen.
        Oma lukunsa on bisnes, jossa lapset ovat kauppatavaraa.
        Kuka ottaa vastuun pienen ihmisen tuskasta.
        Keinot hankkia lausuntoja, jotka ovat Jumalan sana.

        Onko koko tämän "sopan" aiheuttanut huolen vyöhykkeet ja Varpu projektit, Nalle kortit, jotka ehkä otettiin Jumalan sanana ja julistuksena korkeammista voimista ja päämääristä. Halleluja!

        Linkki J.P.Roosin kommenttiin. Huolen vyöhykemenetelmän todelliset vaikutukset arvoitava heti.
        "Tom Arnkilin ja Kai Alhasen analyysi: Käsitteitä yhteiskunnallisen kokeen tutkimiseksi" on varoittava esimerkki siitä mihin suohon yhteiskuntatiede voi johtaa. Arnkilin ja Eriksonin kehittämä "huolen vyöhykkeiden" menetelmä on kouluissa tullut heidän mielestä väärin ymmärretyiksi ja pohtivat mitenkä näin on voinut käydä?

        Onko mahdollista, että lastensuojelujärjestöt ja sossut, ovat myös ymmärtäneet tutkimuksen väärin ja toimivat sen mukaisesti?
        '''
        Kiinitin huomiota sanoihin "Yhteiskunnallisen kokeen tutkimiseksi".
        Siis oliko kysymyksessä jonkinlainen kokeilu, olettamus, luulo, teoria, fantasia, ideologia, kuten jollakin uskolahkolla, ja hurmosliikkeillä on ja josta käytännössä tulikin "Jumalan sana".
        Ne joidenka tulisi toimia lasten ja perheiden auttamisesksi elävätkin joissakin illuusioissa?

        Sivustolla useita linkkejä. Etusuvu. Artikkelit. Analyysit. Avaukset. Ajassa liikkuu. Blogit. Arkisto. Tietoa YP:stä ( Yhteiskuntapolitiikka).

        http://yp.stakes.fi/FI/keskustelu/090727_2.htm

        ----


      • Salatut elämät.
        Halleluja! kirjoitti:

        J.P.Roos. Huolen vyöhykemenetelmän todelliset vaikutukset tutkittava heti.

        Aloituksessa Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessa käsiteltiin mm. aiheita.
        Huostaanotto on tappio koko yhteiskunnalle.
        Perheen painajainen.
        Oma lukunsa on bisnes, jossa lapset ovat kauppatavaraa.
        Kuka ottaa vastuun pienen ihmisen tuskasta.
        Keinot hankkia lausuntoja, jotka ovat Jumalan sana.

        Onko koko tämän "sopan" aiheuttanut huolen vyöhykkeet ja Varpu projektit, Nalle kortit, jotka ehkä otettiin Jumalan sanana ja julistuksena korkeammista voimista ja päämääristä. Halleluja!

        Linkki J.P.Roosin kommenttiin. Huolen vyöhykemenetelmän todelliset vaikutukset arvoitava heti.
        "Tom Arnkilin ja Kai Alhasen analyysi: Käsitteitä yhteiskunnallisen kokeen tutkimiseksi" on varoittava esimerkki siitä mihin suohon yhteiskuntatiede voi johtaa. Arnkilin ja Eriksonin kehittämä "huolen vyöhykkeiden" menetelmä on kouluissa tullut heidän mielestä väärin ymmärretyiksi ja pohtivat mitenkä näin on voinut käydä?

        Onko mahdollista, että lastensuojelujärjestöt ja sossut, ovat myös ymmärtäneet tutkimuksen väärin ja toimivat sen mukaisesti?
        '''
        Kiinitin huomiota sanoihin "Yhteiskunnallisen kokeen tutkimiseksi".
        Siis oliko kysymyksessä jonkinlainen kokeilu, olettamus, luulo, teoria, fantasia, ideologia, kuten jollakin uskolahkolla, ja hurmosliikkeillä on ja josta käytännössä tulikin "Jumalan sana".
        Ne joidenka tulisi toimia lasten ja perheiden auttamisesksi elävätkin joissakin illuusioissa?

        Sivustolla useita linkkejä. Etusuvu. Artikkelit. Analyysit. Avaukset. Ajassa liikkuu. Blogit. Arkisto. Tietoa YP:stä ( Yhteiskuntapolitiikka).

        http://yp.stakes.fi/FI/keskustelu/090727_2.htm

        ----

        Kaivelin netistä tietoa haulla > huostaanotot


      • Missä raja?
        Salatut elämät. kirjoitti:

        Kaivelin netistä tietoa haulla > huostaanotot

        Adoptio eli lapseksiottaminen on oikeudellinen toimenpide, jolla adoptiovanhemmat, tai adoptiovanhempien ja adoptoitavan välille muodostuu uusi perhesuhde.

        Selasin Wikipedian sivústoa, jossa oli aheena adoptio.
        Millonka on kysymyksessä huostaanotto, tai adoptio?
        .
        Eräs tunnusmerkki oli sama, kuin huostaanotoissa.
        "Adoptiovanhempi ottaa lapsen, josta biologiset vanhemmat eivät pysty huolehtimaan tai halua huolehtia. pysyvästi omaksi lapsekseen.
        Toisaalta lapsen biologiset vanhemmat joutuvat luopumaan lapsestaan ja lapsi itse siirtyy uuteen perheeseen menettäen entisen perheen, tai yhteisön. Adoptiolla on elämänmittaiset vaikutukset kaikkien näiden kolmen osapuolen elämään".

        Wikipediassa aiheina:
        Adoptio käytännössä.
        Adoptiovanhempien arviointiperusteet.

        Katso myös.
        Samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeus.

        Aiheesta muualla:
        Viranomaisia ja adoptiojärjestöjä.

        Yleistä tietoutta adoptiosta.
        Adoptioperheet ry.
        Adoptioon liittyviä oikeudellisia artikkeleita LAKI24
        Adoptiokeskusteluita.
        Adoptiolapsille:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Adoptio
        ---------


      • Kerro tarina.
        Missä raja? kirjoitti:

        Adoptio eli lapseksiottaminen on oikeudellinen toimenpide, jolla adoptiovanhemmat, tai adoptiovanhempien ja adoptoitavan välille muodostuu uusi perhesuhde.

        Selasin Wikipedian sivústoa, jossa oli aheena adoptio.
        Millonka on kysymyksessä huostaanotto, tai adoptio?
        .
        Eräs tunnusmerkki oli sama, kuin huostaanotoissa.
        "Adoptiovanhempi ottaa lapsen, josta biologiset vanhemmat eivät pysty huolehtimaan tai halua huolehtia. pysyvästi omaksi lapsekseen.
        Toisaalta lapsen biologiset vanhemmat joutuvat luopumaan lapsestaan ja lapsi itse siirtyy uuteen perheeseen menettäen entisen perheen, tai yhteisön. Adoptiolla on elämänmittaiset vaikutukset kaikkien näiden kolmen osapuolen elämään".

        Wikipediassa aiheina:
        Adoptio käytännössä.
        Adoptiovanhempien arviointiperusteet.

        Katso myös.
        Samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeus.

        Aiheesta muualla:
        Viranomaisia ja adoptiojärjestöjä.

        Yleistä tietoutta adoptiosta.
        Adoptioperheet ry.
        Adoptioon liittyviä oikeudellisia artikkeleita LAKI24
        Adoptiokeskusteluita.
        Adoptiolapsille:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Adoptio
        ---------

        Hesarissa Mielipidepalstalla oli tänään tostaina 23.9.2010 kirjoitus.
        Lapsemme otettiin huostaan, sillä välitämme.
        Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimettömänä.

        Yritin löytää kirjoitusta, mutta en löytänyt. Laitn ketjuun myöhemmin jos löydän.

        Studio 55. Uupunut äiti haki apua. Lapsi otettiin huostaan.

        Onko sinulla tarina kerrottavana. Studio 55 etsii tarinoita.


        http://www.studio55.fi/tositarina/artikkeli.shtml/1180294

        ---


      • Tarinoita kehiin.
        Kerro tarina. kirjoitti:

        Hesarissa Mielipidepalstalla oli tänään tostaina 23.9.2010 kirjoitus.
        Lapsemme otettiin huostaan, sillä välitämme.
        Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimettömänä.

        Yritin löytää kirjoitusta, mutta en löytänyt. Laitn ketjuun myöhemmin jos löydän.

        Studio 55. Uupunut äiti haki apua. Lapsi otettiin huostaan.

        Onko sinulla tarina kerrottavana. Studio 55 etsii tarinoita.


        http://www.studio55.fi/tositarina/artikkeli.shtml/1180294

        ---

        Studio 55 etsii jatkuvasti tarinoita netissä. Onko sinulla tarina kerrottavana?

        Linkissä useita tarinoita.

        Tässä yksi niistä.

        Onko mahdollista, että vankilassa ensimmäiset vuotensa viettäneestä, sieltä kolkkoon lastenkotiin siirryttyä ja lopulta väkivaltaisessa perheessä asuneesta lapsesta voi koskaan kasvaa onnellista ja taspainoista lasta?

        http://www.studio55.fi/tositarina/artikkeli.shtml/1160738

        ---


      • Tiedoksi.
        Tarinoita kehiin. kirjoitti:

        Studio 55 etsii jatkuvasti tarinoita netissä. Onko sinulla tarina kerrottavana?

        Linkissä useita tarinoita.

        Tässä yksi niistä.

        Onko mahdollista, että vankilassa ensimmäiset vuotensa viettäneestä, sieltä kolkkoon lastenkotiin siirryttyä ja lopulta väkivaltaisessa perheessä asuneesta lapsesta voi koskaan kasvaa onnellista ja taspainoista lasta?

        http://www.studio55.fi/tositarina/artikkeli.shtml/1160738

        ---

        VEP- työryhmä. Keskustelu.
        Tule keskustelemaan sinua mietityttävistä, ammatillisista ja/tai ajankohtaisista asoista.
        Tänne voi avata keskusteluja eri ammattiryhmien ja/tai vanhempien välillä.
        Epäasialliset keskustelut poistetaan ylläpidon toimesta.

        Osa keskusteluista on käyty ja ovat päättyneet vuonna 2007. Alussa on tuoreempi keskusteluaiheita.

        Valitse uusi eskusteluaihe tai osallistu aloitettuun aiheeseen. Selaa asiantuntijapalvelun kysymyksiä ja vastauksia. Niistä voi löytää arvokkaita näkökulmia.

        Aiheina mm:
        Aistiyliherkkyydet oppilailla.
        ADHD lasten ärtyissyys.
        Kotiintuloaika.
        Koulukiusaamisen salatut muodot.
        Asperger diagnoosin vaikeuksista.
        Yksikin väärin diagnosoitu perhe on liikaa
        Erityisen tuen puute.
        Missä on yhteisö.
        Liian sairas kouluun?
        Lapsen sairaus ei ole lastensuojelu peruste.
        Kykeneekö lastensuojelu auttamaan erityislapsia?
        Mistä perhekeskeistä hoitoa?
        Fas lapsille ja vanhemmille vertaistukea?!
        Erityistä tukea tarvitsevien kanssa opiskeleva nuori.

        http://www.peda.net/veraja/vep/keskustelu

        ----


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe