Italiaan vaeltamaan, kansallispuistot, näköalat yms

SiipiVeikko's Cat

Olen ensi heinäkuussa interrail one country passilla menossa Italiaan noin 20 päiväksi. Kelpaisi esimerkiksi yksi vaellus pohjoisessa, yksi keski-italiassa ja yksi etelässä. Matkaa vaellusreitille voisi tulla mielellään noin 10-50km ja mahdollinen teltta yöpyminen olisi mukava.

Minkälaisia vaellusreittejä suosittelisitte? Omia kokemuksia?
Onko Italiassa maksullista kulkea vaellusreittejä? Entä telttailu?

Haluaisin nähdä kaikkea Suomen maisemasta poikkeavaa. Suomessa olen kansallispuistoja kierrellyt vaikka kuinka ja haluaisin hieman erilaisuutta. Halpa majataloyöpyminenkin käy, mutta mielummin nukkuisin teltassa.
Vuoristot ja metsät kiinnostavat eniten.

3

1273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei lintukoto

      Yöpyminen maksaa leirintäalueella kuten joka puolella maailmaa. En suosittele telttailua muualla kuin vartioidulla leirintäalueella. Luen päivittäin italialaisia sanomalehtia, ja valitettavasti usein on uutisia siitä kuinka turistit ovat pystyttäneet telttojaan rauhalliseksi katsomalleen alueelle, ja milloin turisteja on sitten raiskattu, pahoinpidelty sairaalaan tai tapettu.

    • Hannes III

      Allekirjoittaneen mielestä suositeltavimmat vaellusmestat maisemiltaan ja fasiliteeteiltään on heittämällä pohjoisessa. Erityisesti Alto-Adigen, eli Etelä-Tirolin aluetta suosittelen. Asiat ja palvelut toimivat saksaa puhuvan kulttuurin jämäkkyydellä, mutta kelit ja safkat tulevat alppien aurinkoisemmalta puolelta... Turvallisuuden puolesta ei ole minkäänlaista ongelmaa missään, kyseessä on varmasti Euroopan turvallisimpia ja puhtaimpia alueita. Majoittumiseen suosittelen ehdottomasti yöpymisiä alppimajoissa - halpaa ja tunnelmallista. Myös safkat on monesti erinomaisia.

      Koko maakunta on erittäin suosittu ja yleinen vaelluslomakohde erityisesti Italialaisten mutta myös saksalaisten keskuudessa. Hotelleja löytyy alueelta tuhansia, osa hyvinkin edullisia, vaikkakin heinäkuuta ajatellen tekisin kyllä varauksen hyvissä ajoin etukäteen. Myös englannilla pärjää yllättävän hyvin, mutta saksa ja italia (etenkin ensin mainittu) ovat ne puhutuimmat kielet (maakunta on kaksikielinen). Samoin kulttuuri on erikoinen sekoitus Tiroliaa ja Italiaa. Ihmiset kauttaaltaan ystävällisiä (kunhan ei erehdy kutsumaan paikallisia Bolzanon pohjoispuolelta sen enempää Italialaisiksi kuin Itävaltalaisiksikaan.. Ei etenkään ensin mainituiksi!)

      Vaellusreittejä on käytännöstä joka puolella. Riippumatta missä kylässä majoitut, löydät sieltä johonkin suuntaan lähteviä reittejä, jotka ovat kaikki erinomaisen selkeästi merkitty. Eksymään et pääse, kunhan vain varmistat (kysymällä tai kartoista) että kyseiset reitit ovat kävely-, eikä kiipeilyreittejä. Heinäkuussa vaeltajia on sen verran että yksin et pääse/joudu poluille. Aina löytyy väkeä jos tulee kysyttävää tai kerrottavaa.

      Jos vaeltaminen rupeaa tylsistyttämään tai kelit äityvät huonoksi, on alueella lukuisia museoita ja historiallisia nähtävyyksiä. Vanhat kaupungit ja kylät ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Samoin jo kylpylät ja saunat kiinnostavat löytyy alueelta enemmän kuin useampi vaihtoehto.

      Eli lyhykäisyydessään, jos luonto ja vaellus kiinnostaa niin nokka kohti Etelä-tirolia ja kohteeksi esim. Bressanone/Brixen, Brunico/Bruneck tai vaikkapa Val Gardena/Grödenin sola. Alueella pääsee helpoiten junalla (Bolzano, Bressanone tai Fortezza ovat asemia joilla myös pitkän matkan junat pysähtyvät).

      Vaeltamaan toki pääset missä päin Italiaa tahansa, mutta jätän niistä kertomisen asioista paremmin tietäville.

      • Hannes III

        Niin se piti vielä mainita että tuolla mainostamassani Etelä-Tirolissa kuten ymmärtääkseni muuallakin Italiassa (ainakin pohjoisessa) vaeltaminen on toki täysin ilmaista eikä reiteistä tarvitse maksaa mitään. Ainoan poikkeuksen voi tehdä joku yksittäinen kuuluisa maamerkki (mieleeni tulee lähinnä yksi vesiputous joka maksoi muistaakseni 4€).

        Samoin jos liikkeellä on autolla maksavat parkkipaikat usein muutaman euron päivältä, mutta monesti auton voi jättää hieman kauemmas parkkipaikoilta jos siinä haluaa säästää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      413
      1706
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1348
    3. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      171
      1317
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1275
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1017
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      936
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      880
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      871
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      856
    10. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      108
      821
    Aihe