Täällä kun on asiantuntijoita, niin kaipailisin kipeästi vastauksia muutamiin kysymyksiin. Anteeksi jo etukäteen tietämättömyyteni (hävettää) olen yrittänyt googlata ja ottaa selvää, mutten oikein osaa koota palasia yhteen.
Tässä Wikipediasta suoraan otettu lause:
"1944 kesällä Neuvostoliitto aloittaa suurhyökkäyksensä Karjalankannaksella joka pysäytetään lopulta Tali-Ihantalan taistelussa. "
Kysymys kuuluu, että lähtikö tuolloin jatkosodassa väkeä evakkoon? Ja jos niin tapahtuiko se tämän jatkosodan alkuaikana vai loppuaikana?
Saattoiko olla mahdollista, että joku perhe ei lähtenyt evakkoon vaikka olisi pitänyt ja neuvostoliittolaiset tappoivat ne?
Mietin lähinnä talvisodan ja tämän jatkosodan suhdetta siinä mielessä, että talvisota alkoi -39 ja käytännössä tämä jatkosota tuli heti siihen perään, niin millainen tilanne on ollut kylissä.
Onko kenelläkään jotakin hyvää linkkiä/kirjaa mistä voisin opiskella tarkemmin näitä että milloin on lähdetty evakkoon ja mistäpäin.
Evakkoon jatkosodan aikana?
3
338
Vastaukset
- Timo Anjanpelto
Jatkosodan lopulla, jolloin Suomi menetti alueita väkeä lähti evakkoon. Rauhanteossa luovutetuilta alueilta lähti väki myös evakkoon- Jatkosodan alussa ei lähdetty evakkoon, vaan osittain palattiin niille alueille, joilta talvisodan päättyessäoli jouduttu lähtemään evakkoon.
Saattoi olla mahdolllista, että joku ei lähtenyt evakkoon ja joutui neuvostoliittolaisten tappamiksi. Nämä henkilöt, jotka jäivät Neuvostoliiton valtaamille alueille, joutuivat kait pääasiassa vankileireille.
Ei se jatkosota aivan talvisodan perään tullut, oli siinä enemmän kuin vuosi väliä. pääsääntöisesti ei Neuvostoliitto kuitenkaan tuon vuoden aikana ollut oikeastaan ehtinyt mitään olennaista tekemään valloittamilleen kylille. Rajan läheisyydessä oli tietenkin vaikutus suurempi uuden rajan vartioinnista johtuen.
Etköhän löydä netistä ja kirjastosta vaikka miten paljon tietoa, jos vaan viitstit hakea. - Rateki
Talvisodan jaloista ja suurin osa palasi kotiseuduilleen jatkosodan hyökkäysvaiheen jälkeen, isona poikkeuksena Viipuri joka oli pahoin raunioitunut Talvisodassa ja sinne palasi vain noin puolet sotaa edeltäneestä väestöstä. Toinen poikkeus on Suomenlahden isot saaret Suursaari, Lavansaari, Seiskari ja Tytärsaari jonne siviiväestö ei palannut lainkaan. Alkukesällä 44 väestö sitten evakuoitiin uudelleen. Luonteeltaan se oli pakkolähtö, mutta ei sieltä ilmeisesti raudoissa viety, isovanhemmat olivat Karjalan evakkoja ja kertoivat tunteneensa samalta kylältä jonkun periaatteen miehen joka ilmoitti ettei kotoaan lähde. Sinne jäi eikä sen jälkeen koskaan mitään kuultu, luultavasti ammuttiin heti rintaman taakse jätettynä partisaanina tai vietiin leirille jonne menehtyi.
- läkfaöolakpoajåopäkj
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t887141- 353791
- 453360
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402532- 412262
- 2062259
- 1222192
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292119Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241868- 401749