Ensi kertaa Puolaan...

gdanskgdansk

Täältä ketjusta löytyy paljon hyviä neuvoja Puolaan matkaavalle ja netistäkin olen jo löytänyt esim.shopandsee-sivuston Puolasta ym.matkailusivuja, mutta...

Kesällä 5 yötä varattuna Gdanskiin, lennot Wizzairilta. Olisi tosi ihana saada hyviä vinkkejä ja ohjeita vielä seuraaviin asioihin:
1. Mitkä nähtävyydet kannattaa ehdottomasti käydä Gdansk, Gdynia, Sopot-alueella?Ja onko Malborokin linna visiitin arvoinen...vaikuttaa kuvissa hienolta!TOP 5 ois kiva saada.
2.Onko Sopotissa "helppo"käydä rannalta uimassa, esim.onko jotain suihkuja, onko ilmaista, turvallista..? Onnistuuko uiminen/rantaelämä Gdanskissa, jos vaikka hellettä sattuisi jo olemaan? Onko rannat aidattuja, pääsymaksullisia tms.?
3. Mukavia hyviä tasokkaita ruokaravintoloita? Pitääkö varata etukäteen? Mikä takuuvarma hyvä ruoka-annos? Onko listat vain puolaksi? Vinkkejä tähän puoleen KIITOS!!!( Onko hygieniataso ok esim.jos napaostelee jotain ns.katukahviloissa tms., irtojätskiä,,, Saako helposti ruokamyrkytyksen...?( Jälleen hassu kymysys, älkää hermostuko...:))
4. Mitä kannattaa ehdottomasti välttää???
5. Wizzairilla lentäminen...: voiko lennon aikataulu/matkustuspäivät muuttua paljonkin täsä seuraavien 3 kk:n aikana tai peräti ihan siinä kun pitäisi lähteä:voiko kone olla esi.lähtemättä jos se ei ole tarpeeksi täynnä? Kuinka paljon porukkaa tuohon Turun koneeseen menee?
6. Juhannus Puolassa: Onko kaikki kaupat ja näht.kiinni???Onko iso juhlapäivä puolalaisille?
7. Löytyykö yhtään matkaopasta Gdanskista? Yhden kirjan löysin bookplusalta netistä, en tiedä onko matkaopas...
8. Turvallisuus: Olemme varanneet huoneiston ihan vanhan kaup.vierestä bookinc comin kautta.Aamiaisesta veloitetaan n.9 euroa/hlö, jos sen ottaa.
Miksi monella hotellilla tuo aamiainen erikseen on NOIN hintava?

Paljon paljon lisää hauaisi jo tietää...iski suorastaan matkakuume. Mutta jos näillä lähtis liikkeelle. Kaikki info otetaan kiitollisena vastaan eli te jotka olette kaupunkiin menossa tänä keväänä tai siellä juuri olleet, kiitos jos jaksatte jakaa kokemuksianne täällä.Niitä luulisi monenkin kaipailevan.

12

3402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oma Aloitteinen

      Tuota tuota

      Mitäpä jos jäisit vielä kotiin aikuistumaan.

      • Avulias Antti

        Ehkäpä Oma Aloitteinen kasvaisi itse muutaman vuoden jos sen jälkeen pystyisi asialliseen keskusteluun.
        Varsinaista suomenkielistä matkaopasta ei ole mutta jos englanti ei kauhean hyvin taivu niin käytä google kääntäjää ja tulosta tärkeimmät tiedot. Voit tilata myös ruotsista olikohan poland travelin kautta esitteitä missä on myös karttoja joko ruotsiksi tai englanniksi. Gdansk on täynnä hienoja ruokapaikkoja ja terasseja joten kannattaa vain kierrellä ja mennä sinne mikä tuntuu hyvältä. Gdanskin keskustassa kannattaa käydä vaikka turisti infossa ja he voivat antaa hyviäkin vinkkejä missä käydä. En usko että lentoa peruutettaisiin kovin helposti eli syy täytyisi olla tekninen vika tai sääolot ja niitä nyt on turha etukääteen miettiä. Seuraamalla wizz airin sivuja ennen lähtöä niin huomaa kyllä muutokset.


    • turistina paikanpääl

      muutama vuosi sitten kiertelin Gdansk-Gdynia-Sopot seutuja viikonloppumatkallani, tuolloin tein matkan juuri tällä WizzAirilla.

      Sehän menee niin että Wizzair on puolalainen halpalentoyhtiö kuten RyanAir on Irlantilainen.

      WizzAirin kone laskeutuu Gdanskin Lech Walesa -lentokentälle. Kenttä on pienehkö, noin Tampereen kentän kokoluokkaa. Kentältä - muistaakseni - kulkee ainakin tunnin-puolentoista välein busseja Gdanskin keskustaan.

      Gdansk on kolmio-kaupungin kaupungeista suurin, siellä lienee asukkaita noin vähän alle puoli miljoonaa. Mieleeni on jäänyt Gdanskista voimakas rakentamisbuumi, joka tuolloin 2007 siellä oli; taksilla kun viiletti valtatietä Gdanskiin, korkeita rakennuksia nostokurkineen näkyi paljonkin. Gdanskista jäi mieleeni myös suuret, näyttävät kirkko-katedraali rakennukset, eräskin - liekö euroopan suurimpiin katedraaleihin lukeutuva - taisi olla yli 100 metriä korkea katedraali Gdanskin keskustassa.

      Edullisen majoituksen perässä matkustin - muistaakseni paikallisjunassa - Sopottiin. Sopot on aika pieni, 40.000 asukkaan kaupunki siinä Gdanskin ja Gdynian välissä - aivan rannan tuntumassa. Tämä hotelli johon majottauduin ja jonka nimeä en muista, oli edullinen, siisti mutta tavanomainen ja vasta rakennettu. Sen vieressä oli (ja kaiketi yhä on) upouusi vesipuisto, jossa saunat ja uima-altaat ym. virkistäytymismahdollisuudet. Siellä kävin myös rentoutumassa, jonka jälkeen lähdin kävelylle Sopottiin.

      Joku taisi minulle mainitakin, että taitaa olla pohjois-euroopan pisin uimaranta se Sopotin piiitkä hietikko. Pituutta en muista, joka tapauksessa satoja metrejä. Vierailu ajankohtani oli varhainen kevät, joten rannalla ei ollut paljon turisteja eikä vesi lämpötilansa puolesta uimakelpoista. Yhtä kaikki, tuumin tuolloin että kesällä tämä voisi olla viihtyisä paikka vaikka käydä uimassa. Jossain kohdin hiekkarantaa oli todella pitkä laituri merelle ja siitä vähän matkaa pieni bulevardi jossa edullisia ja viihtyisiä ruokaravintoloita ja pikkubutiikkeja.

      Sopot on myös tunnettu vuosittain järjestetyistä Sopot-musiikkifestivaaleista. 70-80 -lukujen taitteessa kilpailua järjestettiin nimellä Intervision laulukilpailu.

      • GDN

        @wizz. WizzAir on itse asiassa unkarilainen, toki suuri osa sen lentokoneista "majoittuu" Puolaan, myös Gdanskissa on sen tukikohta, base. Hyvä lentoyhtiö, joskus vähän myöhästelee.

        @Sopotin hiekkaranta. On se pitkä, ei kuitenkaan Puolan pisin eikä levein.

        @Malbork. Ainutlaatuinen, näkemisen arvoinen paikka.

        @juhannus. On se jonkinlainen juhlapäivä, ei kuitenkaan mitenkään suuri. Kaupat auki perjantaina normaalisti (työpäivä), la-su samalla tavalla kuin aina viikonloppuisin.
        Juhannuksesta englanniksi: Midsummer is celebrated on June 23 around Poland. People dress up, and girls throw wreaths made of flowers into rivers, lakes and the Baltic Sea. The midsummer day celebration starts at about 8:00 p.m. and lasts all night until sunrise. Many Poles celebrate this special day every year and call it Noc Świętojańska which means St. John's Night.


      • puolaaaan ensi kerta
        GDN kirjoitti:

        @wizz. WizzAir on itse asiassa unkarilainen, toki suuri osa sen lentokoneista "majoittuu" Puolaan, myös Gdanskissa on sen tukikohta, base. Hyvä lentoyhtiö, joskus vähän myöhästelee.

        @Sopotin hiekkaranta. On se pitkä, ei kuitenkaan Puolan pisin eikä levein.

        @Malbork. Ainutlaatuinen, näkemisen arvoinen paikka.

        @juhannus. On se jonkinlainen juhlapäivä, ei kuitenkaan mitenkään suuri. Kaupat auki perjantaina normaalisti (työpäivä), la-su samalla tavalla kuin aina viikonloppuisin.
        Juhannuksesta englanniksi: Midsummer is celebrated on June 23 around Poland. People dress up, and girls throw wreaths made of flowers into rivers, lakes and the Baltic Sea. The midsummer day celebration starts at about 8:00 p.m. and lasts all night until sunrise. Many Poles celebrate this special day every year and call it Noc Świętojańska which means St. John's Night.

        Kiitos!
        Kolmessa päivässä olette vastailleet näin kivasti. Tuntuu, ettei travitse katua. Tuosta juhannuksen vietosta erityisesti kiitoksia!Ja yritänpä etsiä tuota ruotsalaista kirjaa..
        Edelleen, kirjoitelkaa uunituoreita kokemuksia ja vinkkejä kaikesta Gdanskiin liityvästä joko tähän ketjuun tai tänne muualle.
        Ja nimimerkille Oma Aloitteinen: Viestini oli varmaan liian innokas=lapsellinen ja sen myönnän:) Mutta tiedoksi että tällä matkailijalla on ikää jo päälle 40 eli jos kauaksi aikaa jäisi kasvamaan niin kasvaisi todennäköisesti vain leveyssuunnassa ennen eläkeikää:)))


    • Muutamaan kysymykseen vastaus:

      Uiminen Gdanskissa onnistuu, rannat on julkisia ja taisi jotain pukukoppejakin olla, ranta on matala ainakin siinä missä itse kävin loppusyksystä pulahtamassa.

      Gdanskin ja Sopotin keskustan ravintoloissa näytti pääosin olevan englanninkieliset ruokalistat. Hotelliaamiaisesta 9€ on normaalihinta, oon nähnyt paljon kalliimpiakin aamiaisia. Ravintolassa pöytään tarjoiltu aamiainen maksaa suunnilleen saman, mutta ei voita hotelliaamiaista valikoimaltaan. Kahvilassa voi saada edullisemman "aamiaisen".

      Marlborkin linna oli ihan kohtuullinen nähtävyys. Joskin oon kierrellyt Eurooppaa hyvin paljon ja nähnyt toinen toistaan upeampia linnoja. Kokemattomammalle matkaajalle suosittelen. Juna kaupunkiin on hidas, mutta halpa ja poisjääminen on helppoa, samoin kuin linnan löytäminen.

      Merenkulku museo Gdanskissa on laajahko, joten jos merenkulku yhtään kiinnostaa niin suosittelen. Meripihkamuseo / kidutusmuseo (molemmat samalla lipulla, samassa rakennuksessa) on visiitin arvoinen.

    • menossa jo

      Vastailen vähän vanhoilla tiedoilla. Olen siellä asunut, mutta viime matkasta on vähän aikaa. Ja itse lähden pääsiäisen jälkeen muutamaksi päiväksi.
      1. Nähtävyydet: Ehdottomasti Malbork. Gdanskin vanhakaupunki, Sopot, muutakin kuin rannat. Sopotissa on mm hienoja jugend-huviloita vaikka kuinka, se on 1900-luvun alun saksalaisten lomakaupunki. Gdynia ehkä shoppailuun.
      2.Sopotin rantaelämä: ennen maksoi roposia rannallemeno. En tiedä, onko suihkuja nykyään.
      3. Ruokailu: Ihania ravintoloita. Antiikilla kalustettuja loistoravintoloita, ja muunkinlaisia on joka lähtöön. Puolalaisille ruoka on sydämen asia, joten tarjontaa riittää. Voit huoletta syödä ravintoloissa ja kahviloissa. Itse en missään syö jätskiä katumyyjiltä, ihan vaan varmuuden vuoksi.Kysy hotlasi respalta siitä varaamisesta. He hoitavat sen, jos tarvis. Takuuvarmoja annoksia en suosittele, vaan sitä, että kokeilet kaikkia puolalaisia ruokia, ja siinä taas auttaa joko menu tai tarjoilija. Niin ja listat on varmaan myös englanniksi.
      4. Mitä vältää. Samaa kuin Suomessakin. Älä keiku kännissä yömyöhällä paanalla. Äläkä ryypi ventovieraitten kanssa. Passi ja rahat talteen vaikka olkalaukkuun ja laukku pään yli ja rinna puolelle. Kuten aina ulkomailla. Pidä vähän rahaa helposti saatavilla jos ostelet sitä jätskiä tai muuta kadulla, ettei tarvitse ottaa koko lompsaa esille. Eli normaalia varovaisuutta.
      5. Wizzairilla lentäminen. Kerron kun palaan parin viikon päästä. En ole ennen Wizzillä lentänyt.
      6. Juhannus Puolassa. Muistaaksen kaikki paikat auki. Tuttavat juhlivat yleensä Jussin nimipäiviä silloin. Eli kaikki kyläreissuilla.
      7. Matkaoppaita löytyy, tsekkaa kirjastosta.
      8. Turvallisuus: katso aiemmat kommenttini.Minullakin on varaus vanhan kaupungin reunaan. Motlavan saarelle en mielelläni mene hotelliin.
      Aamiaista voit syödä muuallakin. Kokeile vaikka kahviloita.Hotelliaamiainen maksaa Suomessakin.
      Hyvää matkaa! Nautiskele huoletta jo edeltäkäsin.

    • 1.-4.4.

      3) Ainakin Gdansikissa huhtikuussa on tilaa riittävästi joka ravintolassa lauantai-iltaisinkin. Listat ovat ainakin saksaksi ja englanniksi. Hintaso on edullinen. Erittäion siistiä on joka paikassa.

      4) Ei mitään

      7) Thomas Cookin opas Gdanskista ympäristöineen löytyy ainakin Turun Akateemisesta.

    • Es

      Matkailijan uteliaisuus on paras matkakumppani se on hyvä lähtökohta jos alkuun tietoa haluat lue (ikävä kyllä koko Puola mutta hyvä sisällysluettelo) kirja: PUOLA Itämeren rannoilta Tatran vuorille julkaisija Tammi 2007. Siinä on vastaukset melkein kaikkiin kysymyksiisi. MALBORK on muuten maailman suurin tiililinna. Neljässä päivässä et sen ja GDANSKIN lisäksi ehdi muuta nähdä kuin SOPITIN MOLOn joka on pisin laituri itämerellä.

    • mika1959

      Lähdössä eka kertaa Gdanskiin.Tuli maksettua ennakkoon linja-autoliput Gdanskin kentältä keskustaan.Miten mahtaa paluubussi toimia,kun paluulento on lauantaiaamuna klo 06.15?Turvatarkastukset,Check-init yms varmasti varattava pari tuntia,eli bussin tulisi näinollen lähteä Gdanskin keskustasta kohti lentokenttää jo neljän paikkeilla lauantaiaamuna?!Tietääkö kukaan mistä asian/bussiaikataulun voisi tarkistaa?Lähtee Gdanskin keskustasta (normiaikoina?) Cityterminalin/ Heweliusza kadulta,vastapäätä Hotellia Mercury Hevelius?!Taksikyyti *15€?(Taksiyritys Gdansk Travel on kuljettanut paljon skandinaaveja!)->Luin jostain *,joten 50€ kuulostaa hurjalta taksalta 15km:n matkalta?!Kiitos neuvoista!

      • Noita111

        Julkinen liikenne on helppo käyttää. Ja sopiva hinta taksille keskustaan on noi, 70-80zlotya. eli parisen kymppiä euroina.


    • GDN

      Gdanskissa on tehokas joukkoliikenne ja lentokentältäkin kulkee 2-3 kertaa tunnissa busseja Gdanskin keskustaan (mm. linjat 110, 210) sekä Sopotiin ja Gdyniaan. Lippu maksaa 0,75 euroa (yölippu on kalliimpi, maksaa kokonaisen euron).

      Kun maksoit jotakin ennakkoon, niin tilasit jonkun yksityisfirman kuljetuksen, mielestäni turhan takia. Mikäli et ostanut mitään paluumatkalle, voit lähteä julkiliikenteen yöbussilla rautatieaseman pysäkiltä lentoasemalle kello 4:00 (tasan), matka kestää 35 min., saavut juuri sopivasti. Yöbussin numero on N3, sen reitti: http://www.ztm.gda.pl/rozklady/kurs-0N3_20140104-1-1-6.html . Huom! Lentoaseman jälkeen bussi jatkaa eteenpäin ja yöllä se pysähtyy kaikkialla vain tarvittaessa (n/z merkki), joten kuskille kannattaa mainita: airport tai puolaksi Port Lotniczy.

      Päiväbussien aikataulut: 210 vanhaan kaupunkiin: http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-210.html , vaihtoehtoisesti 110 Galeria Baltyckaan: http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-110.html . Galeria Baltyckaan ja Sopotiin 122, http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-122.html ja Gdyniaan 510: http://www.zkmgdynia.pl/rozklady/0510/w.htm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      299
      3418
    2. 202
      2941
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2524
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      233
      1992
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1415
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      167
      1289
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    Aihe