Uskallanko ottaa lyhyen työn vastaan mieheltäni?

Oy

Olen saanut ansiopäivärahaa nyt noin kahdelta sadalta päivältä. Oman ammattikuntani työnäkymät ovat tälläkin hetkellä surkeat ja näin toive työsuhteen solmimisesta vähäinen. Mieheni firma (joka pääsääntöisesti ei toimi alallani ja jolle en ole koskaan tehnyt töitä) saa mahdollisesti tarjouksen, jonka myötä minulle mahdollistuisi oman alani työ, jonka tekeminen kestäisi noin 160 tuntia. Voisin itse jaksottaa työn tekemisen niin kuin parhaaksi näen. Jos otan työn vastaan, katsotaanko minut yrittäjäksi ja kuinka se vaikuttaa ansiopäivärahaani? Entä jos minua EI katsota yrittäjäksi, kuinka työn tekeminen kannattaa jaksottaa mahdollisimman hyvän työttömyssturvan säilyttämiseksi?

7

316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ähbähb

      Jos teet hetkenkään työtä miehesi firmassa, katsotaan sinut senmyötä yrtittäjäksi. Eli älä edes koske firmaan jos mielit pitää päivärahasi.

    • popkj

      Samaa mieltä kuin toinen vastaaja. PYSY KAUKANA MIEHESI FIRMASTA. Älä edes pölyjä pyyhi toimitiloista. Joku kun ilmiantaa, että työskentelet yrityksessä,vaikkei se totta olisikaan, niin se on siinä. Ihan elävästä elämästä:

      A oli avoliitossa kuppilan omistajan kanssa. A vietti aikaansa kuppilassa paremman puutteessa ja saattoi joskus aikansa kuluksi viedä astioita tiskattavaksi kuppilan pöydiltä ilman, että sitä hänelle mitenkään korvattiin. Joku ilmoitti työkkäriin, että A tekee työtä pson yrityksessä. A:sta tuli yrittäjä myös, ei tuossa mitkään selitykset auttaneet.

      Ja jos sinusta yrittäjä leivotaan, niin ainut keino päästä yrittäjästatuksesta eroon, on avioero tai yrityksen lopettaminen.

    • tyottomyyskassat

      Hei

      Kiitos viestistäsi.

      Työttömyysturvassa myös perheenjäsenet luetaan yrittäjiksi, mikäli he työllistyvät toisen perheenjäsenen omistamassa yrityksessä. Perheenjäseneksi luetaan
      suoraan alenevassa ja ylenevässä polvessa olevat perheenjäsenet, jotka asuvat samassa taloudessa.

      Jos työllistyt perheenjäsenen omistamassa yrityksessä enintään kuudeksi kuukaudeksi niin työn loputtua voit palata palkansaajakassaan päivärahan saajaksi. Yli kuuden kuukauden työskentely puolison yrityksessä katsotaan päätoimiseksi yritystoiminnaksi.

      Jos työvoimaviranomaiset katsovat sinut päätoimiseksi yrittäjäksi, ei sinulla ole oikeutta työttömyysturvaan ennen kuin yritys on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut keskeytyneenä yhdenjaksoisesti vähintään neljä kuukautta.

      Lisätietoja sinun kannattaa kysyä TE-toimistosta ja omasta työttömyyskassastasi.

      Eri työttömyyskassojen yhteystiedot löydät täältä:

      http://www.tyj.fi/default.asp?id=0&docid=1836

      ystävällisin terveisin

      Tiina Työttömyyskassasta

    • mietteit ä

      Monimutkaista ja epäselvää kuten yleensäkin, Eikä mitään tarkkaa ja varmaa ohjeita etukäteen saa koska niitä ei ole. On vain laki ja tulkinta joka voi olla mitä vaan.

      Miten tässä tapauksessa kannattaa toimia, selviää valitettavasti vasta kun tilanne on ohi. Päätöksiin voi hakea muutoksia valittamlla. Jokainen näyttö kasvattaa asiantuntijuutta ja samalla ammattitaito työttömän ammattitukinnossa.

      Sen perusteella kannattaa pysyä vain kotona, kasvattaako työttömän ammattitukintoa vai ryhtyykö yrittäjäksi.

    • tyokkari

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi.

      Sinun kannattaa tutustua oheisesta viestiketjusta kohtiin ”Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” ja ”Olenko sivutoiminen yrittäjä?”
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Työttömyysetuutta ei makseta henkilölle, joka työllistyy päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) arvioi, pidetäänkö henkilöä yrittäjänä työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla.

      Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistyneen henkilön katsotaan työllistyvän siinä edelleen siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.

      Eräissä tilanteissa koko yritystoiminnan lopettamista tai neljän kuukauden keskeyttämistä ei kuitenkaan edellytetä. Tällainen tilanne voi olla kyseessä muun muassa silloin, jos henkilön päätoiminen työllistyminen yritystoiminnassa on ollut satunnaista. Satunnaisesta päätoimisesta työllistymisestä on kyse silloin, kun henkilö on työllistynyt yrityksessä yhteensä enintään kuuden kuukauden ajan.

      Jotta päätoimista työllistymistä yritystoiminnassa voitaisiin pitää satunnaisena, edellytetään, että kyse on yrittäjän perheenjäsenestä, jolla itsellään ei ole eikä kahden edellisen vuoden aikana ole ollut vähintään 15 prosenttia yrityksen osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänivallasta eikä muutoinkaan määräysvaltaa yrityksessä.

      Työttömänä työnhakijana ollessasi sinun tulee ilmoittaa työllistymisessä tapahtuvista muutoksista TE-toimistoon. Jos työskentelet puolisosi yrityksessä TE-toimisto pyytää sinulta asiasta kirjallista selvitystä ja tutkii oikeutesi työttömyysetuuteen.

      Siitä, onko kyse satunnaisesta päätoimisesta työllistymisestä yritystoiminnassa, tekee TE-toimisto arvion aina jälkikäteen.

      terveisin Teppo työkkäristä

    • selviytymistoimisto

      Ei kannata.

      Teet nyt niin, että ehdotat miehellesi toisenlaista järjestelyä. Hän sopii jonkun yrittäjäkollegansa kanssa ostavansa ko. projektin tältä kollegalta. Miehesi kollega palkkaa sinut tekemään työn. Palkkioksi kollegalle luvataan 5-10%, tuttu voi tehdä pelkästäään kulujen korvauksella.

      Kollega maksaa samat työnantajamaksut kuin miehesikin olisi joutunut maksamaan. Myydessään työn miehesi firmalle, päällä on arvonlisävero, mutta tämän ostoalv:n miehesi saa täysimääräisenä vähentää sitten omista myyntialveistaan. => Ei tappiota.

      Tällää tavalla saat yrittäjä/ei-yrittäjätermin työkkärin yhtälöstä tykkänään pois.

      - Tosielämän selviytymistoimisto

      • selviytymistoimisto

        Mikäli vastaavaa yrittäjätuttua ei ole, tai järjestely ei muuten käy, voit hoitaa smana jonkun osuuskunnan kautta. Mikäli tälläistäkään ei ole, esim. Eezyn kautta voit myös hoitaa laskutuksen, Eezy on virallisesti työnantajasi työsuhteen ajan. Haittapuolena on hinta, Eazy laskuttaa 9% alvittomasta hinnasta, mutta joitaa toki kaiken paperityön.

        Voit ajatella kulun vaikka vakuutusmaksuna "työkkäristä-ei-pamahda-yrittäjästatusta" -vakuutukseen.

        - Tosielämän selviytymistoimisto


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      89
      7229
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3831
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3420
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2562
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      2376
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2352
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      123
      2246
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2149
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1878
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      40
      1809
    Aihe