laserleikkaus -> kuivat silmät

inkkukinkku10

Kävin vuosi sitten silmien laserleikkauksessa ja nyt on ISO ongelma kuivat silmät :(. Olen kokeillut viscotearsia, oculacia, artelacia yms yms. mutta tuntuu että mikään ei auta :(.
Ajattelin, että oireet lähtisivät pois puolen vuoden päästä leikkauksesta niin kuin lääkäri sanoi, mutta ei. Silmät kokoajan punaiset, roskan tunne silmässä, kirvely, kutina, kuivuudentunne, näön tarkkuus vaihtelee ja silmät ovat väsyneet.

Mikä avuksi??

69

13333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyaluro-naatti

      Missä kävit leikkauksessa, ja tehtiinkö sinulle Femto-lasik vai tavallinen lasik leikkaus?
      Ootko kokeillu Bepanthen eyes, tai vizcure tippoja. Niissä hyaluronihappoa jota on myös ihmisen kyynelnesteessä..

    • yksi vaihtoehto

      Kokeile uutta TearsAgain -silmäsuihketta, joka tuli markkinoille viime vuonna. Se on tuntunut jopa paremmalta ja pidempi kestoiselta kuin perinteiset silmätipat. www.tearsagain.fi

    • Antilasik

      Ei lähde ikinä, kuten ei myöskään jatkuva silmien kirvely.

      • Vika kerta

        Mulla sama juttu. Silmät aina kuivat ja pahan oloiset. Kaikkea kokeiltu mutta mikään ei tunnu auttavan. Todella kiusallista ja jatkunut useita vuosia sen jälkeen. Mennessäni sanoivat että kyllä se siitä paranee mutta ei.


    • inkkukinkku10

      Terveystalolla kävin ja intralasik plus oli muistaakseni toimenpide nimeltään. Pitää testata noikin tuotteet..mutta kohta on mennyt omaisuus silmätippoihin :/

    • KokemusHyvä

      Leikkauksesta 9kk, aluksi tosi kuivat silmät ja runsasti, useesti silmätippoja (Bepanthen eyes ja Oxyal, tosi tehokkaita).
      Nyt heitin viimeisen pullon roskiin, kun ei enää kuivaa ja joutu muistuttaan itseään niiden laittamista, meni monta päivää ilman ja pullon säilyvyysaika umpeen.
      Ehkä sit talvella pakkasilla voi olla joku kostutus seuraavaksi.
      Tää on niin yksilöllistä, et kuin kauan kuivuus kestää tai jääkö pysyväksi. Mulla oli TOSI kuivat silmät jo ennen leikkausta, runsaasta ja pitkästä piilareiden käytöstä johtuen.

    • re3tweyrdhtfgh

      hei,

      haluaisin tietää, että onko jollakin ollut vuosia leikkauksesta eikä silmien kuivuminen helpota yhtään?

      Kerrotko mikä toimenpide sinulle tehtiin? minkä ikäinen olit? kärsitkö kuivista silmistä aiemmin? käytätkö e.pillereitä?

      mulla e-pillerit kuivattivat silmiä kun käytin piilareita

    • inkkukinkku10

      Mä kävin Terveystalolla ja intralasik plus oli toimenpide. Nyt leikkauksesta n. 1vuosi 2kk. Olen tällä hetkellä 26v, täytän 27 tänä vuonna.
      En muista, että olisi aiemmin ollut mitenkään erityisen kuivat silmät, ei ainakaan tippoja tarvinnut tässä määrässä käyttää mitä nyt menee.
      Käytin viime syksyyn saakka Nuvaringiä, mutta nyt en käytä hormonaalista ehkäisyä.

    • M 28

      Mulla ei ollut ainakaan kuivia silmiä tai onhelmia ennen. Nyt tippojen kaa pelataan päivittäin. Ehkä vähän helpotti alusta, mut varsinkin tietokoneella töissä pahat. Leikkauksesta 2v, mies 28.

    • e5t3w4r

      mikä on ollut silmien arvot ennne leikkausta? ei kuinka paljon miinusta?

    • KokemusHyvä

      -5.25 ja -5.75.

    • Äiti vm. 75

      Minulla sama juttu kuivien silmien suhteen. Kävin joulukuussa 2008 femtolasikissa Eiran sairaalassa. Lähtöarvot olivat n. -2,5 ja -3,5. Tässä sen jälkeen olen kylläkin raskautunu, saanut lapsen ja imettänyt, hormonaaliset vaihtelutkin voinevat vaikuttaa silmien kuivumiseen. Nyt se ainakin on pahempaa kuin ennen raskautta.

    • Sinulla voi olla kui

      Mitä kuivasilmä-klubille kuuluu? ;-) Onko joku päässyt vaivastaan jo eroon tai uusia kärsijöitä?

      Mulla reilu vuosi leikkauksesta (pulssin lasik) ja tippojen kanssa saa häärätä jatkuvasti. Kiusallisin on öinen herääminen siihen kun silmissä tuntuu iso rikka ja kirvelee. Artelakkia vaan silmät suut täyteen ja vartin päästää unet jatkuu..

    • OPSERVERI

      NEUVO--HANKKIKAA KOTIIN ILMANKOSTUTTAJA

      ASUNNOT USEIN LIIAN KUIVIA

    • calath

      Hei,

      minulla on myös silmien kanssa ongelmia reilu 2 vuotta femtolasikin jälkeen. Silmät tuntuvat kuivilta ja niissä näkyy punoittavia verisuonia, jotka ovat ilmaantuneet femton jälkeen. Leikkaus itsessään meni hyvin ja näen erinomaisesti. Pari vuotta jaksoin laittaa silmätippoja mutta nyt alkaa epätoivo iskeä - pilasinko silmäni lopullisesti tuolla leikkauksella! Kaduttaa, ja jos tämän olisin tiennyt, en operaatioon olisi mennyt! En vaan voinut mistään tietää etukäteen, että näin voi käydä, koska kuivumisen sanottiin paranevan puolessa vuodessa. Lisäksi netti on täynnä hyviä kokemuksia enkä juurikaan törmännyt huonoihin kokemuksiin tai ongelmiin nettikirjoituksissa - paitsi nyt, kun on jo myöhäistä :(

      Ei paljon lohduta hyvä näkö ja säästäminen siinä, ettei tarvitse enää ostaa silmälaseja, kun silmät vaivaavat joka päivä ja nyt rahaa menee silmäaineisiin ja kaikenlaisiin lisäravinteisiin (mm. A- ja D-vitamiinit, omega 7, kalaöljyt), joilla yritän kuivasilmäisyyttä hoitaa.

      Kyseessä voi olla myös haamukipu ja sarveiskalvon hermojen huono/vääränlainen parantuminen. Haamukivusta enemmän http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/8b7685320de4293ec22573f50021ccdf?OpenDocument

      http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/kotilaakari/hyva-terveys/taittovirheleikkaus-eroon-silmalaseista

      Joten, näönkorjausleikkausta harkitsevat, harkitaa tarkasti.

      • Calath

        Yksi linkki jäi matkasta:

        http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2008/02/614583/silmakin-voi-tuntea-haamukipua


    • ggkwesg
      • Calath

        No, valitettavasti tuosta tiedosta ei ole mitään hyötyä enää tässä ketjussa kirjoittaville. Viisastelu ei auta ketään ja tuntuu vain ilkeältä. Ihmiset tekevät virheitä ja oma virheeni oli laserleikkaus, mutta toivon ja rukoilen, että en joutuisi kärsimään virheestäni loppuelämääni. Ja muita haluan varoittaa, itse en menisi edes tuohon C-teniin, vaikka kuinka kehuttaisiin :/
        Olen niiden kanssa nykyisin täsmälleen samaa mieltä, ketkä sanovat, että terveisiin silmiin ei kannata koskea! Ei, ei kannata.


      • Antilasik
        Calath kirjoitti:

        No, valitettavasti tuosta tiedosta ei ole mitään hyötyä enää tässä ketjussa kirjoittaville. Viisastelu ei auta ketään ja tuntuu vain ilkeältä. Ihmiset tekevät virheitä ja oma virheeni oli laserleikkaus, mutta toivon ja rukoilen, että en joutuisi kärsimään virheestäni loppuelämääni. Ja muita haluan varoittaa, itse en menisi edes tuohon C-teniin, vaikka kuinka kehuttaisiin :/
        Olen niiden kanssa nykyisin täsmälleen samaa mieltä, ketkä sanovat, että terveisiin silmiin ei kannata koskea! Ei, ei kannata.

        Juuri näin. Aikuisiän huonoin päätös. Silmä kuivat kohta 3 vuotta, eikä ennen leikkausta mitään hätää.
        PRP hoito voi ehkä auttaa kuivasilmäisyyteen.


    • Calath

      Antilasik, oltko hakenut apua kuivasilmäongelmiisi nyt kolmen vuoden aikana, siis esim. kokeillut tuota PRP-hoitoa? Ovatko silmälääkärit sanoneet mitään?

    • Calath

      Jännää, että silmien kuivuminen helpotti ja jopa loppui kokonaan joulukuun loppupuolella ja silmät olivat monta viikkoa todella hyvät, kunnes kuivuminen taas nyt tammikuun loppupuolella alkoi vähitellen hiipien. Nyt olen taas epätoivoinen ja masennuksen partaalla silmieni takia. Ehdin jo olla niin iloinen, että ongelmat lopulta loppuivat! Mutta, ei.

      En keksi mitään syytä, miksi silmät olivat jo monta viikkoa hyvät. En ole tehnyt mitään erityistä, olen käynyt töissä normaalisti ja syönyt ihan kuten syyspuolellakin. En tiedä, onko tässä syynä enää laserleikkaus vai olenko tietämättäni allerginen jollekin vai kärsinkö esim. homealtistuksesta töissä tai muualla. Ikävä tunne silmissä on sitä luokkaa, että mikään kostutuskaan ei auta ja silmät tuntuvat joka räpäytyksellä. Asia ahdistaa minua niin paljon, että alan taas pelätä yöunieni ja mielenterveyteni takia. En uskalla edes olla toiveikas, että tämä huono tilanne olisi väliaikainen, etten pettyisi liikaa. Elämä on taas silmien takia ihan hirveää enkä tiedä, lähtisinkö tutkituttamaan asiaa taas lisää vai katsoisinko vielä, josko tilanne paranee itsekseen. Töiden takia on vaikea hypätä lääkärissä tai optikolla kovin usein.

      • PL

        Oletko kokeillut Klarin Perfekt. Tämä on luontaistuote joka ainakin auttoi ystäväni jolla oli samat ongelmat, kuivat silmät. Hänellä ongelmat loppui kokonaan Klarin Perfektillä.

        Tuote saa ostaa ainakin täällä:
        www.clarinella.com


    • PL

      Oletko kokeillut Klarin Perfekt. Tämä on luontaistuote joka ainakin auttoi ystäväni jolla oli samat ongelmat, kuivat silmät. Hänellä ongelmat loppui kokonaan Klarin Perfektillä.

      Tuote saa ostaa ainakin täällä:
      www.clarinella.com

    • calath

      No aika kallista on eikä toimivuudesta liene takuita. Syön jo nyt monipuolisesti mm. mustikkaa, tyrniöljyä, omegoja, A-vitamiinia, muita terveellisiä öljyjä jne. joten vähän epäilen, että jokin uusi aine minua auttaisi.

      Olen taas tänään masentanut itseäni lukemalla lasikista lähinnä usa:laisilta sivuilta ja ilmeisesti silmissäni on myös lievää haloa ja sirontaa pimeällä kirkkaissa valoissa. Ei onneksi paljoa, mutta pelottaa, voiko se lisääntyä. Voi elämä, kun pääsisikin takaisin siihen 2,5 vuoden takaiseen tilanteeseen ennen tätä ja lukisi ENNEN näönkorjausta nämä jutut! Ei paljon lasit haittaisi vaan menisin ilolla ostamaan uudet!

      Tällä hetkellä tuntuu, että vain rukous voi minua auttaa!

      • PL

        Klarin Perfekt sisältää luteiinia, zeaksantiinia ja pyknogenoolia jotka kaikki kolme ovat hyväksi silmille. Kannattaa kokeilla. Ystäväni oli todella tyytyväinen ja tuote auttoi häntä. Onko todella 1 euro päivässä paljon, jos ongelmat loppuivat???? Sillä hinnalla ei saa nykyään edes kupin kahvia.....


    • calath

      Hei PL, tiedätkö, mistä ystäväsi silmien kuivuusongelmat johtuivat? Siis oliko hän ollut näönkorjauksessa vai oliko kyseessä jokin "ei-itseaiheutettu" ongelma tai sairaus?

      • Stelle74

        Ikävä kuulla kuivuusongelmastanne. Itse olisin halunnut laserleikkaukseen, mutta silmät ovat alkaneet kolmekymppisenä pahasti kuivua autoimmuunisairauden puhkeamisen vuoksi (usein liittyy). Tosin piilareita olen käyttänyt koko ikäni, ehkä sekin on vaikuttanut kuivumiseen.

        Joka tapauksessa olen nyt luopunut leikkausajatuksesta, kun silmäni ovat jo nyt siinä kunnossa, että monta kertaa päivässä tiputtelen silmätippoja. Kertomuksenne vahvistavat tätä päätöstä. Kiitos että jaatte kokemuksianne täällä. Tuo silmien kuivuus mainitaan yhtenä mahdollisena seurauksena noissa leikkausmainoksissa, mutta niissä todetaan tosiaan, että kuivuus kestää yleensä noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen.


      • anzku
        Stelle74 kirjoitti:

        Ikävä kuulla kuivuusongelmastanne. Itse olisin halunnut laserleikkaukseen, mutta silmät ovat alkaneet kolmekymppisenä pahasti kuivua autoimmuunisairauden puhkeamisen vuoksi (usein liittyy). Tosin piilareita olen käyttänyt koko ikäni, ehkä sekin on vaikuttanut kuivumiseen.

        Joka tapauksessa olen nyt luopunut leikkausajatuksesta, kun silmäni ovat jo nyt siinä kunnossa, että monta kertaa päivässä tiputtelen silmätippoja. Kertomuksenne vahvistavat tätä päätöstä. Kiitos että jaatte kokemuksianne täällä. Tuo silmien kuivuus mainitaan yhtenä mahdollisena seurauksena noissa leikkausmainoksissa, mutta niissä todetaan tosiaan, että kuivuus kestää yleensä noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen.

        Hei Stelle74, mikä autoimmuunisairaus sinulle puhkesi?
        Mietin vaan kun leikkaukseen menossa ja itselläni keliakia ja alopecia...


    • gsgdsdgsds

      odottakaa relex smile uutta laserleikkaustekniikka niin ei silmät kuivu

    • Antilasik

      Olen saanut PRP hoitoa silmiini ja se on vähän auttanut. Muuten olen ihan samaa mieltä Calathin kanssa, kanntta harkita ennen kuin menee pilaamaan silmiään.

      • dry-eyes

        Onko prp -hoito kallista, ja tehdäänkö se suoraan silmiin, vain silmien ympärystöön.??


      • Antilasik
        dry-eyes kirjoitti:

        Onko prp -hoito kallista, ja tehdäänkö se suoraan silmiin, vain silmien ympärystöön.??

        PRP hoitoa voi kysellä Eiran sairaalasta.


    • KokemusHyvä

      Ei se silmien pilaaminen kaikille onnistu.
      Toiset on elämänsä taivassa, kun näkee hyvin ilman rasittavia ja rumentavia rillejä, toiset taas saa elämänsä kärsimyksen, johtuen omista geeneistä.
      Ei me olla toistensa klooneja, joille kaikille käy samalla tavalla leikkauksen jälkeen.
      Eihän kaikkien muutkaan leikkaukset mee samalla tavalla, jos ihmisillä on eri lähtökohta.
      Jokainen voi itse päättää omista tekemisistään.

    • zvxzscvs

      kaikki valittajat ovat optikko yrittäjiä älkää uskoko valituksiin

    • bdvbd

      inkkukinkku sun täytyy kouluttautua uudelleen toiseen ammattiin niin ei enää harmita kun laserleikkaukset syövät leipääsi.

    • Nelisilmä

      yli puoli vuotta Flow-menetelmällä tehdystä likinäkökorjauksesta (n -4), ja silmien kuivuutta, ärsyyntymistä, kirvelyä ja melko ikävänä lisänä yöllinen kuivuus. Välillä jos erehdyt aamulla avaamaan luomet liian nopeasti, tuntuu kuin joku repisi silmää. Luomi kuivuu kiinni koko pinnaltaan silmämunaan, silmiä joutuu välillä avaamaan sormilla.
      Tipat on lähinnä vitsi, eihän mikään tippa pysy silmässä kovin kauaa, joten jos kirvelyä haluaa estää niin tippoja pitäisi olla laittamassa silmään koko ajan.

      En olisi uskonut sanovani tätä, mutta kehoitan miettimään kaksi kertaa silmäleikkausta. En silti kadu, edut ovat ilmeiset. Pelottaa vain kuivuuden aiheuttamat krooniset vaivat, arpeutuminen jne. Ilmeisesti operointi tuhoaa hermoja silmän pinnalta eikä viesti kuivuudesta mene enää perille, eli ongelma on pysyvä.

    • nelisilmä
      • Katumusta

        Voi kunpa olisin lukenut tämän ketjun ENNEN femtolasik-leikkaustani enkä sen jälkeen. Olisin miettinyt leikkaukseen menoa tarkemmin.

        Jos mietit silmäleikkaukseen menoa, harkitse riskejä tarkasti. Kuivasilmäisyys ei ole suinkaan ainoa vakava riski. Maksaisin nyt paljon jos saisin peruttua leikkauksen.


      • mannstreet
        Katumusta kirjoitti:

        Voi kunpa olisin lukenut tämän ketjun ENNEN femtolasik-leikkaustani enkä sen jälkeen. Olisin miettinyt leikkaukseen menoa tarkemmin.

        Jos mietit silmäleikkaukseen menoa, harkitse riskejä tarkasti. Kuivasilmäisyys ei ole suinkaan ainoa vakava riski. Maksaisin nyt paljon jos saisin peruttua leikkauksen.

        ONNEKSI en lukenut tätä ketjua ENNEN Femtolasik-leikkaustani. Olisin vaikka voinut jättää menemättä ja elämä ilman silmälaseja olisi ollut vain haaveena. Minulla ei leikkauksesta aiheutunut kuivasilmäisyyttä lainkaan ja näkö on täydellinen :)

        Toki riskit tulee tiedostaa, mutta ei niitä kannata liioitella. Netissäkin kirjoittavat vain lähinnä ne kenellä on tullut jotain ongelmia, ne kellä leikkaus osoittautui loistavaksi ratkaisuksi (lähes kaikki) ovat yleensä hiljaa (poislukien itseni).

        Ja vaikka jolisin joutunut leikkauksen jälkeen laittamaan silmätippoja pari kertaa päivässä koko loppuikäni, olisin silti mennyt leikkaukseen. Olisi se niin pieni vaiva kuitenkin verrattuna silmälasien käyttöön. Onneksi ei kuitenkaan tartte sitäkään.


      • Katumusta
        mannstreet kirjoitti:

        ONNEKSI en lukenut tätä ketjua ENNEN Femtolasik-leikkaustani. Olisin vaikka voinut jättää menemättä ja elämä ilman silmälaseja olisi ollut vain haaveena. Minulla ei leikkauksesta aiheutunut kuivasilmäisyyttä lainkaan ja näkö on täydellinen :)

        Toki riskit tulee tiedostaa, mutta ei niitä kannata liioitella. Netissäkin kirjoittavat vain lähinnä ne kenellä on tullut jotain ongelmia, ne kellä leikkaus osoittautui loistavaksi ratkaisuksi (lähes kaikki) ovat yleensä hiljaa (poislukien itseni).

        Ja vaikka jolisin joutunut leikkauksen jälkeen laittamaan silmätippoja pari kertaa päivässä koko loppuikäni, olisin silti mennyt leikkaukseen. Olisi se niin pieni vaiva kuitenkin verrattuna silmälasien käyttöön. Onneksi ei kuitenkaan tartte sitäkään.

        Vakavaan kuivasilmäisyyteen ei auta, että laittaa tippoja pari kertaa päivässä. Se tuskin olisi ongelma kenellekkään. Tippoja joutuu laittamaan koko ajan eikä se edes auta. Silmät tuntuvat epämiellyttäviltä koko ajan. Jos ei ole kokenut pahaa kuivasilmäisyyttä, ei voi ymmärtää miten vakavaa se on. Se on ongelma, joka vaivaa koko ajan ja johon ei ole parannusta.

        Minä taas olen sitä mieltä, että varoittavat esimerkit jäävät liian vähälle huomiolle. Kun minä harkitsin silmäleikkausta, luin lähinnä vain onnistuneista leikkauksista enkä ymmärtänyt, miten paljon ongelmia leikkaus voi joillekin ihmisille aiheuttaa. Toki leikkaus onnistuu suurimmalla osalla ihmisistä hyvin, mutta silloin kun se epäonnistuu, siitä saattaa joskus tulla todella pahoja ongelmia.

        On riskejä, joista ei juuri varoiteta. Näitä ovat esimerkiksi lasiaissamentumat, karsastuksen paheneminen, kaksois- ja haamukuvat ja päänsärky. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niistä pitäisi kuitenkin kertoa, jotta silmäleikkausta harkitseva voi tehdä järkevän päätöksen omalla kohdallaan.

        On hienoa, että ehdottomasti suurin osa leikatuista on tyytyväisiä päätökseensä mennä leikkaukseen. Olen ilonen heidän puolestaan. Omalta kohdaltani voin sanoa, että leikkaus oli elämäni huonoin päätös.


      • tears in heaven
        Katumusta kirjoitti:

        Vakavaan kuivasilmäisyyteen ei auta, että laittaa tippoja pari kertaa päivässä. Se tuskin olisi ongelma kenellekkään. Tippoja joutuu laittamaan koko ajan eikä se edes auta. Silmät tuntuvat epämiellyttäviltä koko ajan. Jos ei ole kokenut pahaa kuivasilmäisyyttä, ei voi ymmärtää miten vakavaa se on. Se on ongelma, joka vaivaa koko ajan ja johon ei ole parannusta.

        Minä taas olen sitä mieltä, että varoittavat esimerkit jäävät liian vähälle huomiolle. Kun minä harkitsin silmäleikkausta, luin lähinnä vain onnistuneista leikkauksista enkä ymmärtänyt, miten paljon ongelmia leikkaus voi joillekin ihmisille aiheuttaa. Toki leikkaus onnistuu suurimmalla osalla ihmisistä hyvin, mutta silloin kun se epäonnistuu, siitä saattaa joskus tulla todella pahoja ongelmia.

        On riskejä, joista ei juuri varoiteta. Näitä ovat esimerkiksi lasiaissamentumat, karsastuksen paheneminen, kaksois- ja haamukuvat ja päänsärky. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niistä pitäisi kuitenkin kertoa, jotta silmäleikkausta harkitseva voi tehdä järkevän päätöksen omalla kohdallaan.

        On hienoa, että ehdottomasti suurin osa leikatuista on tyytyväisiä päätökseensä mennä leikkaukseen. Olen ilonen heidän puolestaan. Omalta kohdaltani voin sanoa, että leikkaus oli elämäni huonoin päätös.

        Silmälasit olivat minulle vain kosmeettinen haitta. Kuivasilmäisyydestä sen sijaan on tullut vakava normaalia elämää haittaava sairaus. Tippoja on laitettava vähintään pari kertaa tunnissa, ne sumentavat näön viideksi minuutiksi kerrallaan. Ja kirvely jatkuu silti koko ajan. Silmätipat maksavat 8-18 euroa pullo, näitä menee useampi viikossa, merkkiä on lisäksi vaihdeltava, joten halvinta ei voi käyttää aina. Ja tätä loppuikä. Kukaan ei korvaa.


      • mannstreet
        Katumusta kirjoitti:

        Vakavaan kuivasilmäisyyteen ei auta, että laittaa tippoja pari kertaa päivässä. Se tuskin olisi ongelma kenellekkään. Tippoja joutuu laittamaan koko ajan eikä se edes auta. Silmät tuntuvat epämiellyttäviltä koko ajan. Jos ei ole kokenut pahaa kuivasilmäisyyttä, ei voi ymmärtää miten vakavaa se on. Se on ongelma, joka vaivaa koko ajan ja johon ei ole parannusta.

        Minä taas olen sitä mieltä, että varoittavat esimerkit jäävät liian vähälle huomiolle. Kun minä harkitsin silmäleikkausta, luin lähinnä vain onnistuneista leikkauksista enkä ymmärtänyt, miten paljon ongelmia leikkaus voi joillekin ihmisille aiheuttaa. Toki leikkaus onnistuu suurimmalla osalla ihmisistä hyvin, mutta silloin kun se epäonnistuu, siitä saattaa joskus tulla todella pahoja ongelmia.

        On riskejä, joista ei juuri varoiteta. Näitä ovat esimerkiksi lasiaissamentumat, karsastuksen paheneminen, kaksois- ja haamukuvat ja päänsärky. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niistä pitäisi kuitenkin kertoa, jotta silmäleikkausta harkitseva voi tehdä järkevän päätöksen omalla kohdallaan.

        On hienoa, että ehdottomasti suurin osa leikatuista on tyytyväisiä päätökseensä mennä leikkaukseen. Olen ilonen heidän puolestaan. Omalta kohdaltani voin sanoa, että leikkaus oli elämäni huonoin päätös.

        Järkevää tekstiä kyllä siinä edellä, ei sitä tietenkään kukaan muu voi kuvitella millaista paha kuivasilmäisyys on jos ei sitä ole kokenut. Tässäkin olisi kyllä lisätutkimuksen paikka alalla, että miksi jollekin tulee kuivasilmäisyydestä ongelma ja toisille ei, kun leikkaus on kuitenkin samanlainen. Riippuuko se sitten silmän hermotuksen paranemisesta vai mistä en tiedä.

        Älkää nyt kuitenkaan menettäkö toivoa, kyllä se kuivasilmäisyyskin voi ajanmyötä helpottaa kun leikkauksesta kuluu tarpeeksi aikaa. Onhan niitä sellaisiakin ihmisiä tietysti, joilla on kuivat silmät jo ilman mitään leikkaustakin ja käyttävät kostutustippoja. Tällaisten henkilöiden ei luultavasti ainakaan kannata mennä leikkaukseen, koska tuskin se ainakaan parantaa tilannetta.


      • tears in heaven
        mannstreet kirjoitti:

        Järkevää tekstiä kyllä siinä edellä, ei sitä tietenkään kukaan muu voi kuvitella millaista paha kuivasilmäisyys on jos ei sitä ole kokenut. Tässäkin olisi kyllä lisätutkimuksen paikka alalla, että miksi jollekin tulee kuivasilmäisyydestä ongelma ja toisille ei, kun leikkaus on kuitenkin samanlainen. Riippuuko se sitten silmän hermotuksen paranemisesta vai mistä en tiedä.

        Älkää nyt kuitenkaan menettäkö toivoa, kyllä se kuivasilmäisyyskin voi ajanmyötä helpottaa kun leikkauksesta kuluu tarpeeksi aikaa. Onhan niitä sellaisiakin ihmisiä tietysti, joilla on kuivat silmät jo ilman mitään leikkaustakin ja käyttävät kostutustippoja. Tällaisten henkilöiden ei luultavasti ainakaan kannata mennä leikkaukseen, koska tuskin se ainakaan parantaa tilannetta.

        Minulla leikkauksesta on kulunut kohta viisi vuotta. Kuivasilmäisyys vaihtelee hieman vuodenaikojen ja paikkojen mukaan, mutta kokonaisuudessaan ei ole parantunut.. Mutaman päivän leikkauksen jälkeen silmät olivat selvästi kuumat ja kostutustippa suorastaan kihahti silmän pinnalle. Tämä alkuvaihe meni ohi, mutta sitten tilanne jämähti tähän nykyiseen. Aiemmin en ollut koskaan kostutustippoja tarvinnut. Lisäksi saan nykyään silmätulehduksen tosi helposti, niitä on yleensä 2-3 peräkkäin muutaman kuukauden välein. Kyllä huolestuttaa, onko minulla silmiä ollenkaan kun olen vanha.


      • gjdgjd
        tears in heaven kirjoitti:

        Silmälasit olivat minulle vain kosmeettinen haitta. Kuivasilmäisyydestä sen sijaan on tullut vakava normaalia elämää haittaava sairaus. Tippoja on laitettava vähintään pari kertaa tunnissa, ne sumentavat näön viideksi minuutiksi kerrallaan. Ja kirvely jatkuu silti koko ajan. Silmätipat maksavat 8-18 euroa pullo, näitä menee useampi viikossa, merkkiä on lisäksi vaihdeltava, joten halvinta ei voi käyttää aina. Ja tätä loppuikä. Kukaan ei korvaa.

        Mietin, että voisiko silmälasit jollainen lailla estää kuivumista, ainakin tuulen ja kenties pölyn pääsyä silmiin ne varmaan estävät. Voisihan leikkauksen jälkeiseen kuivuuteen testata vaikka pleksilaseja käyttämällä, jos olisi vaikutusta.


    • Vaarallinen nainen

      Minulla on ollut vaikeaa kuivasilmäisyyttä ainakin viimiset kaksi vuotta. Lasit sain jo ala-asteella, nuorempana käytin piilareita, ja viimeisinä vuosina piilarien käyttö on jäänyt urheiluun ja juhliin.

      Minulla on myös perussairauteen lääkitys, joka pysäyttää oman estrogeenituotannon ja tulee vaihdevuosia muistuttava tila. Käytän hormonikorvaushoitoa, mutta se ei riitä, limakalvot ja silmät kuivuu voimakkaasti. Ilmastointi työpaikalla ja näyttöpäätetyö ei paranna asiaa.... silmäoireet aiheuttavat myös päänsärkyä.

      Juttu on siinä, että haluaisin silmälaseista ja piilareista eroon. Kuinkakohan paljon silmien kuivuus voi pahentua laseroinnin jälkeen, jos tilanne on jo nyt hyvin hankala?

      Silmätipat ei auta pahimpaan kuivuuteen, vaan olen jo vuoden käyttänyt päivittäin silmägeeliä. Laitan geelin yöksi, joka auttaa siihen, että aamulla on hyvä herätä. Minulla on myös joskus käynyt niin, että tuntuu kuin luomi olisi liimautunut kiinni silmään. Sattuu pirusti avata silmiä. Geelissä on se ongelma, että sitä tulee annosteltua reilusti ja se tursuaa pois silmistä. Eli saa siistiä silmänympäryksiä ja olla varovainen meikin kanssa, etenkin jos tuntuu, että pitää aamulla lisätä. Pyrin laittamaan geelin myös jonkin verran ennen piilarien asettamista.

      Jossain vaiheessa pelotti ajatuskin leikkauksesta, mutta nyt jotenkin voisin olla siihen valmis. Ja vaikka joutuukin taistelemaan kuivuuden kanssa joka tapauksessa, niin ainakin leikkauksen jälkeen siitä rumbasta jäisi silmälasi- ja piilarirumba pois. Jos jo nyt joudun tätä touhua kestämään, niin uskon että kestäisin sen myös laserin jälkeen. Onko muilla kokemuksia siitä, että on ollut paha silmien kuivuus ja silti menyt leikkaukseen?

      Ja onko kokemuksia siitä, että kyynelkanaviin asetetaan jonkinlaiset tulpat kuivuuden hoitamiseksi? Olen googlannut joskus aiemmin aihetta, ja vissiin aika 50/50 tuon toimivuus. On ilmeisesti olemassa "kokeilutulpat" jotka itsestään sulavat pois jonkin ajan jälkeen ja sitten on pysyviä ilm. silikonitulppia. Nekin voi kai liikkua. Eikä tämäkään kaikille sovi, mutta aih, miten hienoa olisi, jos silmäongelmat ei pyörisi ajatuksissa 24/7.

      Ja nyt käyn vetämässä kerroksen geeliä silmiin ja päälle buranaa, kun silmiä ja päätä särkee. Kiva tietää, ettei ole ongelman kanssa yksin. Mutta se on surku, että tämän ongelman kanssa painii niin moni.

      Meillä parannettaan tappavia syöpäsairauksia ja onpa joku AIDS-potilaskin saatu parannettua, Saksassako se oli. Miten niin "vähäpätöistä" asiaa kuin kuivia silmiä ei voida hoitaa. Höh.

      • Lasikleikattu

        Jos sinulla on jo ennestään erittäin kuivat silmät, älä missään nimessä mene silmäleikkaukseen. Älä edes harkitse asiaa. Leikkaus voi pahentaa jo ennestään huonon tilanteen täysin kestämättömäksi. Silmäleikkaus kuivattaa aina silmiä eikä ole lainkaan varmaa, että silmien kosteus paranee ajan kanssa.

        Jos silmät ovat ennen leikkausta erittäin kuivat, silmälääkärit eivät edes saa leikata silmiä. Kuivasilmäisyys on vakava este leikkaukselle. Valitettavasti silmien kuivuutta ei yleensä testata esitutkimuksessa ja lääkärit leikkaavat myös liian kuivia silmiä. Siinä tapauksessa pitäisi leikattavaa ainakin varoittaa siitä, että kuivista silmistä saattaa jäädä ongelma tai että tippoja joutuu käyttämään pitkään. Ei siis ole lainkaan varmaa, että kuivat silmät paranevat edes vuoden kuluttua leikkauksesta. Joillekin ihmisille jää laserleikkauksen seurauksena pysyväksi ongelmaksi kuivat silmät.

        Minun lasik-leikkauksestani on nyt lähes vuosi ja silmäni ovat vielä erittäin kuivat. Käytän silmätippoja koko ajan. Ennen leikkausta käytin satunnaisesti tippoja, koska optikko kehoitti niin tekemään. Silmäni eivät koskaan tuntuneet kuivilta. Nyt silmät ovat kuivan ja epämiellyttävän tuntuiset. Jos minulle olisi kerrottu esitutkimuksessa, että olen riskiryhmässä kuivien silmien takia, ei olisi mennyt leikkaukseen.


      • Vaarallinen nainen
        Lasikleikattu kirjoitti:

        Jos sinulla on jo ennestään erittäin kuivat silmät, älä missään nimessä mene silmäleikkaukseen. Älä edes harkitse asiaa. Leikkaus voi pahentaa jo ennestään huonon tilanteen täysin kestämättömäksi. Silmäleikkaus kuivattaa aina silmiä eikä ole lainkaan varmaa, että silmien kosteus paranee ajan kanssa.

        Jos silmät ovat ennen leikkausta erittäin kuivat, silmälääkärit eivät edes saa leikata silmiä. Kuivasilmäisyys on vakava este leikkaukselle. Valitettavasti silmien kuivuutta ei yleensä testata esitutkimuksessa ja lääkärit leikkaavat myös liian kuivia silmiä. Siinä tapauksessa pitäisi leikattavaa ainakin varoittaa siitä, että kuivista silmistä saattaa jäädä ongelma tai että tippoja joutuu käyttämään pitkään. Ei siis ole lainkaan varmaa, että kuivat silmät paranevat edes vuoden kuluttua leikkauksesta. Joillekin ihmisille jää laserleikkauksen seurauksena pysyväksi ongelmaksi kuivat silmät.

        Minun lasik-leikkauksestani on nyt lähes vuosi ja silmäni ovat vielä erittäin kuivat. Käytän silmätippoja koko ajan. Ennen leikkausta käytin satunnaisesti tippoja, koska optikko kehoitti niin tekemään. Silmäni eivät koskaan tuntuneet kuivilta. Nyt silmät ovat kuivan ja epämiellyttävän tuntuiset. Jos minulle olisi kerrottu esitutkimuksessa, että olen riskiryhmässä kuivien silmien takia, ei olisi mennyt leikkaukseen.

        Hei, ja kiitos omakohtaisen kokemuksen jakamisesta. Minulla on ollut silmien kuivuusongelma siis vuosia, todella pitkään. Näin pahana tilanne on jatkunut kuitenkin vasta tuon pari vuotta. Eikä minulla ole kauheasti toiveita siitäkään, että tämä silmien kuivuus helpottaisi niin kauan, kuin olen lääkityksessä (tod. näk. vuosikymmeniä).

        Tässä oikeasti kiinnostaa, että kuinka paljon silmät voivat todella kuivua? Netin (myös lääkäri-) sivustoilla kerrotaan lähes poikkeuksetta, että kuivat silmät ovat ikävä ongelma, mutta ei haitallinen silmille. Silmät ei voi kuihtua kuten rusina, silmäthän ovat nestettä tai jonkin sortin hyytelöä sisältä, eli kuivuus on pintailmiö.
        Kai se maksimikuivuus saavutetaan jossain vaiheessa? Ja onhan ihokudoksen leikkauksessakin se ongelma, että hermot katkeavat ja leikkauksen jälkeen voi olla tunnottomuutta. Hermoradoilla on kuitenkin kyky hermottua uudelleen, voisiko se kuitenkin toimia myös silmässä? Ilmeisesti teoriassa ainakin, jos silmälääkärit sanovat, että leikkauksen jälkeisen kuivuuden pitäisi olla ohimenevää.

        Kyllähän tuo silmien laserointi tässä kunnossa tuntuu hölmöltä ajatukselta, mutta oli kiva hetken aikaa leikkiä ajatuksella. Tunnen itseasiassa muutamia ihmisiä, jotka ovat leikkauksessa käyneet. Eräs jo yli 40v nainen, kysyin häneltä kokemuksia ja hän kertoi juurikin silmien kuivuudesta. Siitä huolimatta hän sanoi, että katuu sitä, ettei ole mennyt leikkaukseen jo aiemmin.

        Itse erikoislääkärin vakkariasiakkaana ja voimakkaita hormoonilääkityksiä käyttävänä voin vahvistaa sen, että kussakin hoidossa pitää punnita haitat ja hyödyt. Sivuvaikutuksilta voi harvoin välttyä. Monelle silmälaseista eroon pääseminen on hyötynä suurempi, kuin kuivuuden aiheuttama haitta. Hampaiden valkaisu aiheuttaa vihlontaa jne. On ihan selvää, että lääkärin pitäisi kertoa ainakin yleisimmistä sivuvaikutuksista, kuten tässä tapauksessa silmien kuivuudesta.

        Kaiken kaikkiaan monipuolinen ketju, kiva että moni on jakanut kokemuksiaan vuosien saatossa vieläpä asiallisesti.


      • Lasikleikattu
        Vaarallinen nainen kirjoitti:

        Hei, ja kiitos omakohtaisen kokemuksen jakamisesta. Minulla on ollut silmien kuivuusongelma siis vuosia, todella pitkään. Näin pahana tilanne on jatkunut kuitenkin vasta tuon pari vuotta. Eikä minulla ole kauheasti toiveita siitäkään, että tämä silmien kuivuus helpottaisi niin kauan, kuin olen lääkityksessä (tod. näk. vuosikymmeniä).

        Tässä oikeasti kiinnostaa, että kuinka paljon silmät voivat todella kuivua? Netin (myös lääkäri-) sivustoilla kerrotaan lähes poikkeuksetta, että kuivat silmät ovat ikävä ongelma, mutta ei haitallinen silmille. Silmät ei voi kuihtua kuten rusina, silmäthän ovat nestettä tai jonkin sortin hyytelöä sisältä, eli kuivuus on pintailmiö.
        Kai se maksimikuivuus saavutetaan jossain vaiheessa? Ja onhan ihokudoksen leikkauksessakin se ongelma, että hermot katkeavat ja leikkauksen jälkeen voi olla tunnottomuutta. Hermoradoilla on kuitenkin kyky hermottua uudelleen, voisiko se kuitenkin toimia myös silmässä? Ilmeisesti teoriassa ainakin, jos silmälääkärit sanovat, että leikkauksen jälkeisen kuivuuden pitäisi olla ohimenevää.

        Kyllähän tuo silmien laserointi tässä kunnossa tuntuu hölmöltä ajatukselta, mutta oli kiva hetken aikaa leikkiä ajatuksella. Tunnen itseasiassa muutamia ihmisiä, jotka ovat leikkauksessa käyneet. Eräs jo yli 40v nainen, kysyin häneltä kokemuksia ja hän kertoi juurikin silmien kuivuudesta. Siitä huolimatta hän sanoi, että katuu sitä, ettei ole mennyt leikkaukseen jo aiemmin.

        Itse erikoislääkärin vakkariasiakkaana ja voimakkaita hormoonilääkityksiä käyttävänä voin vahvistaa sen, että kussakin hoidossa pitää punnita haitat ja hyödyt. Sivuvaikutuksilta voi harvoin välttyä. Monelle silmälaseista eroon pääseminen on hyötynä suurempi, kuin kuivuuden aiheuttama haitta. Hampaiden valkaisu aiheuttaa vihlontaa jne. On ihan selvää, että lääkärin pitäisi kertoa ainakin yleisimmistä sivuvaikutuksista, kuten tässä tapauksessa silmien kuivuudesta.

        Kaiken kaikkiaan monipuolinen ketju, kiva että moni on jakanut kokemuksiaan vuosien saatossa vieläpä asiallisesti.

        Silmäleikkauksen jälkeen silmien kuivuuden PITÄISI helpottua viimeistään vuoden sisällä. Ongelma on vain se, että näin ei aina käy enkä usko leikkaavien lääkärien paljon mainostavan sitä, että kuivasilmäisyys voi olla pysyvää. Luin tutkimuksen, jonka mukaan noin 5 % (1/20) leikatuista tulee pysyvä ongelma kuivien silmien kanssa. Jos silmät ovat kuivat jo ennen leikkausta, on tietenkin suurempi riski siihen, että siitä tulee ongelma. Lääkärin pitäisi silloin kertoa asiasta etukäteen.

        Olen samaa mieltä siitä, että leikkauksen hyödyt ja haitat pitää miettiä tarkkaan. Olen kyllä aivan varma siitä, että vakavasta silmien kuivuudesta kärsivät vaihtaisivat kuivuuden milloin tahansa laseihin. En ymmärtänyt ennen leikkausta miten vakavasta vaivasta on kyse. Silmälääkäritkin vähättelevät usein kuivasilmäisyyttä.

        Esitutkimuksessa muuten pitäisi kysyä lääkityksestä, mutta minulta ei ainakaan kysytty mitään käyttämistäni lääkkeistä. Tietty lääkitys voi olla esteenä leikkaukselle. Monet lääkkeet esimerkiksi kuivattavat silmiä.


      • Vaarallinen nainen
        Lasikleikattu kirjoitti:

        Silmäleikkauksen jälkeen silmien kuivuuden PITÄISI helpottua viimeistään vuoden sisällä. Ongelma on vain se, että näin ei aina käy enkä usko leikkaavien lääkärien paljon mainostavan sitä, että kuivasilmäisyys voi olla pysyvää. Luin tutkimuksen, jonka mukaan noin 5 % (1/20) leikatuista tulee pysyvä ongelma kuivien silmien kanssa. Jos silmät ovat kuivat jo ennen leikkausta, on tietenkin suurempi riski siihen, että siitä tulee ongelma. Lääkärin pitäisi silloin kertoa asiasta etukäteen.

        Olen samaa mieltä siitä, että leikkauksen hyödyt ja haitat pitää miettiä tarkkaan. Olen kyllä aivan varma siitä, että vakavasta silmien kuivuudesta kärsivät vaihtaisivat kuivuuden milloin tahansa laseihin. En ymmärtänyt ennen leikkausta miten vakavasta vaivasta on kyse. Silmälääkäritkin vähättelevät usein kuivasilmäisyyttä.

        Esitutkimuksessa muuten pitäisi kysyä lääkityksestä, mutta minulta ei ainakaan kysytty mitään käyttämistäni lääkkeistä. Tietty lääkitys voi olla esteenä leikkaukselle. Monet lääkkeet esimerkiksi kuivattavat silmiä.

        Totta tuo, mitä sanoit lääkkeistä. Itse yleensä pyrin kysymään, että onko käyttämilläni lääkkeillä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ym. Helposti käy kuitenkin niin, että kun lääkkeden ottamista tulee vuosien aikana rutiinia, asiaa ei aina huomaa itsekään nostaa esille. Lääkäreillä kyllä ammattilaisina on oma vastuunsa asiassa, vaikka niin on lääkkeiden käyttäjälläkin.

        Minä selvittelin sitä kyyneltietulppien asettamista. Se sopii lähes poikkeuksetta kaikille ja on pieni toimenpide. Luettavissa mm. http://www.silmalaakariyhdistys.fi/fin/silmataudit_ja_nakeminen/kuivat_silmat/

        Erityisen vaikeissa kuivuustapauksissa toimenpide tulisi kysymykseen. Sivulla on muutenkin mielenkiintoista tietoa kuivuuden toteamisesta ja haamukivusta.


    • Johlin

      Mitä teille aiemmin kommentoineille kuuluu?
      Kärsin itse kuivasilmäisyydestä. Viime vuoden tammikuussa tehtiin lasik leikkaus, joka meni muuten tosi hyvin, mutta silmät kuivuvat hurjasti. Ennen leikkausta varmistelin asiaa, sillä
      jo piilolinssejä käyttäessä kärsin kuivasilmäisyydestä, vaikka minulla on runsaasti silmänestettä se on liian ohutta suojelemaan silmää kunnolla. Minulle vakuutettiin, että leikkaus sopii ja kuivasilmäisyys menee ohi.
      Nyt edelleen kärsin silmien huimasta kuivumisesta, joka on kiusallista ja toisinaan kivuliasta. Esim seinäkiipeily (siellä käytettävä magnesium ärsyttää silmiä) ja sauna ovat ihan kamalia! Silmät tyyliin kirvelevät kuivuudesta. Vaikka laittaa kosteustippoja ennen ja jälkeen ei auta. Kuivuminen on jotenkin syvää. Onko kellään samaa oiretta? Konstia mikä helpottaisi?
      Minulle todettiin leikkauksen jälkeen blepharitis eli luomentyvien tulehdus, jonka kautta silmistä ikään kuin höyryävästä kattilasta haihtuu silmänestettä (ja en tiedä aiheuttiko leikkaus tämän) hoidoksi sain noin vuodeksi systane balance sekä kirkkaita tippoja ja topspuikolla tehtävän hieronnan silmän ulkosyrjästä sisäsyrjää kohden iltaisin loppu elämän ajan, jotta silmäluomien verkko venyisi vähän takaisin suojaamaan silmää.
      Nyt 2kk ajan olen käyttänyt verinäytteestä teetettyjä tippoja, josta eriteltiin plasma ja sekoitettiin niin sanotut henkilökohtaiset tipat. Näitä käytän 4kk, jollei auta niin sitten kokeilen noita paloja kyynelkanaviin, jotka tosiaan uusitaan noin puolen vuoden välein. Onko kokemuksia kellään ja onko joku saanut apua näistä?
      Minulle kuivasilmäisyys aiheuttaa myös väsymystä, kun aukipitäminen just sattuu esim saunan jälkeen. Geeliä en ole kokeillut vielä! Ehkä se voisi olla yöksi hyvä!

      • Mistä_sait

        "...Nyt 2kk ajan olen käyttänyt verinäytteestä teetettyjä tippoja, josta eriteltiin plasma ja sekoitettiin niin sanotut henkilökohtaiset tipat..."

        Mistä tuollaisia tippoja saa ? Apteekistako, vai silmälääkäreiltä ????


    • Vierailija1

      Jos aiot mennä leikkaukseen, tuolta löytyy pohdittavaa www.katseenvanki.net

    • gdfgdg

      Hei! Ajattelin lisätä tähän ketjuun oman ksymykseni. Onko kellään parantuneet silmät eri tahtiin? Minä kävin eilen laserleikkauksessa ja molemmat silmät on vielä hieman sumeat, mutta oikea on paljon enemmän. Tarviiko vielä huolestua?

    • jgjfjfdkjkfkffdkj

      Kiitos kaikille hyvästä ketjusta. Olen miettinyt leikkausta silloin tällöin, mutta näitä kokemuksia lukeneena, ja jo lapsesta jatkuneen kuivasilmäisyyden vuoksi, enpäs nyt sitten menekään. Kuivuus on jo omasta takaa sitä luokkaa, että piilaritkaan ei enää sovi. Optikkoni sanoi, että meikäläisellä kuulemma kyynelneste haihtuu silmän pinnalta välittömästi räpäyttämisen jälkeen, vaikka niin ei kuuluisi olla. Joten en uskalla leikkauttaa...
      Tästä todellakin jollekulle hyvä tutkimusaihe, epäilenpä, että leikkaavia tahoja ei voisi vähempää kiinnostaa, kuinka moni kärsii myöhemmin. Vakuutellaan vaan mitä sattuu eikä kerrota miten isosta asiasta voi olla kyse myöhemmin, rahastetaan vaan.
      Tsemppiä kaikille!

    • BevitaEsko

      Itsellä leikkauksesta nyt jo n 7-8 vuotta. Kostuttaa saa jatkuvaan tahtiin. Toivona enää Luoja. Voimia kaikille, ei menetetä toivoa!

    • Femtolasikkki

      Femtolasik leikkaus tehty ja seurauksena helvetin kuivat silmät. Tällä hetkellä kaduttaa koko operaatio, toivottavasti asia korjaantuu. Näitä haittavaikutuksia vähätellään leikkausta tekevien toimesta.

    • Femtolasikkki

      Älkää todellakaan käykö leikkauttamassa, jos valmiiksi kuivat silmät!

    • kuivasilmä

      Hermot ei välttämättä ikinä palaudu ennalleen ja silmät voivat jäädä pysyvästi kuivaksi. Tästäkään ei kerrota tai haluta puhua. Kaikki on yksilökohtaista. Terveitä silmiä ei kannata leikkauttaa.

    • Laserkatse

      Jos olisin tiennyt miten invalidisoiva asia kuivasilmäisyys on femtolasikin jälkeen, en olisi ikinä mennyt laserin alle. Älkää leikelkö terveitä silmiänne pilalle. Kuivasilmäisyyttä ei voi parantaa millään. Moni varmasti vaihtaisi ikävän kuivasilmäisyyden laseihin, kuten myös itse. Ihan hullun hommaa mennä pilaamaan terveet silmät laserilla.

      • feawgl

        Minkä ikäinen olet? Kiinnostaisi kuulla ihan yleisiä ajatuksia siitä, millaista kuivasilmäisyyden kanssa on elää.


      • Laserkatse

        Silmälaser kuivattaa aina silmiä, eikä ole mitään varmuutta että asia korjaantuu ajan kanssa. Ongelma saattaa jäädä pysyväksi. Vakava kuivasilmäisyys heikentää merkittävästi elämänlaatua. Sitä ei kukaan pysty etukäteen sanomaan, minkälaiseksi vaiva jää. Lievänä on varmaan siedettävä. Tippoja saa laittaa jatkuvasti, vähitellen ne jopa ärsyttävät silmää.
        Ennen leikkausta oleva kuivasilmäisyys on vakava este leikkaukselle. Itse kadun suunnattomasti femtolasikkia. Annan yhden neuvon kaikille, älä pilaa terveitä silmiä.


    • Riskit1

      Jos suunnittelee laserleikkaukseen menoa, kannattaa kysyä itseltä, hyväksytkö omalle kohdallesi, että leikkauksen jälkeen silmiin jää pysyvä haitta. Yleisimmät riskit ovat pysyvästi kuivat silmät ja halo- glare ja starburst-ilmiöt.
      Alla on silmäleikkauksen riskejä (lista ei ole täydellinen). Suurimmalla osalla silmäleikkaus onnistuu hyvin, mutta joillakin se epäonnistuu täysin. Pahimmillaan leikatulle voi tulla useita näistä ongelmista.

      -sokeutumisenkin vaara on, mutta tosin epätodennäköinen (johtuu silmän paineistuksesta, jossa silmän verenkierto lakkaa, silmä voi mennä kuolioon)
      -onnistumista mitataan vain näkökyvyllä taululle (Visus)
      -läppä 9mm (hermot kasvavat n.1mm/kk, jos ikinä palautuvat normaaliksi enään)
      -”muutaman” päivän sairausloman tarpeesta saattavat osoittautua täydeksi pupuksi -> pitkä toipuminen
      -mitä suurempi lähtötaittovirhe, uusinan tarve lisääntyy, esim yli -4D
      -näkö heittelee useita kuukausia -> laseja ei voida määrittää
      -simän tarkennus ongelmat (joutuu räpäyttelemään tarkentuakseen)
      -lopputulosta ei kukaan voi ennustaa täysin
      -kun ongelmia toipumisessa ilmenee, ihminen jää huolineen yksin
      -optikko ei saa määrätä leikatuille silmille laseja
      - pysyvästi kuivat ja epämiellyttävän tuntuiset silmät, roskantunne
      - pysyvät valonvääristymät (halo, starburst, glare, näitä ei voi laseilla korjata) Kukaan ei tiedä kenelle näitä tulee tai jääkö pysyväksi
      - näköä ei saa hyväksi edes laseilla (korkeamman asteen taittovirheet)
      - epäsäännöllinen hajataitto tai hajataiton lisääntyminen (ei ole edes harvinaista )
      - kaksois, haamu, varjokuvat (mustaa tekstiä valkoisella taustalla, television teksitys)
      - huono kontrastinäkö / huono näkö hämärässä tai valoa vasten
      - yli- tai alikorjaus, Esimerkiksi on täysin eri jääkö jäännöstaittovirheeksi -0,50D vai 0,50D
      - leikkaus väärillä vahvuuksilla (jätetään käyttämättä akkomodaatio lamauttavat tipat ”sykloplegia” )
      - uusintaleikkaus (smile leikkausta ei voida enään korjata smilellä, vaan pitää tehdä läppä -> LASIK, silmän rakenne heikkenee uusintaleikkausen seurauksena
      - taittoisuuden regressio
      - entistä pahempi riippuvaisuus laseista / ei voi käyttää piilolinssejä
      - lähinäön huononeminen / hankaluudet lähinäössä ( miinuslaseja käyttäneillä )
      - päänsärky (migreenin paheneminen, pahimmassa tapauksessa laukaiseen kroonisen päänsäryn
      - silmäkipu, pahoinvointi, huimaus, punaiset silmät, turvonnut silmä, kolmoishermokipu
      - karsastuksen paheneminen (tiesitkö, että piilokarsastus voi pahentua ilmikarastukseksi)
      - lasiaisen samentumat
      - lasiaisen irtauma (verkkokalvon repeytyminen)
      - pysyvä valonarkuus (Saat alennusta aurinkolaseista, kuuluu osana bisnekseen)
      - huono tottuminen monovisioniin
      - jälkikaihi
      - yliherkkyys silmätipoille (loppuelämän riesana silmätipat ja nekin muuten maksavat n. 7-15e pullo)
      - sarveiskalvon oheneminen ( tervettä sarveiskalvoa hiotaan pois, hermot katkeaa -> silmän kostutus ei toimi)
      - sarveiskalvon pullistuma ”ektasia” (keratoconus, vaatii erikoispiilolinssit) -> sarveiskalvosiirto
      - verkkokalvon vaurioituminen
      - läppäongelmat
      - epiteelin kasvu

    • Kaisu1

      Rehottavaa ja yhä lisääntyvää, terveitä silmiä pilkkovaa refraktiokirurgiaa, en, moraalittomana, alennu edes käsittelemään. Monenlaiset leikkauskomplikaatiot ovat aina mahdollisia ja yksikin menetetty silmä on katastrofi.

    • Anonyymi

      Ei mikään... Itsellä vaiva on ollut leikkauksen jälkeen jo 7 vuotta eikä lähdössä ole.

    • Anonyymi

      Jos ei puolessa vuodessa ole parantunut, niin ei se parane jatkossakaan. Lähes viisi vuotta tuli painittua haamukuvien ja jatkuvasti pahenevan hajataiton kanssa, ennen kuin tajusin pyytää perusteelista näöntutkimusta toiselta silmälääkäriltä eri firmasta kui se joka leikkasi silmäni.
      Silmälasit takaisin ja kas kummaa, oireet helpottivat. Haamukuvat johtuivat hajataitosta ja lievästä likinäöstä. Enne leikkausta ei hajataittoa ollut. Silmän rasittuminen sai kuivuuden oireet pahenemaan koska silmä joutui jatkuvasti jännittämään ja tarkenramaan.
      En voi suositella leikkausta kenellekkään ja ennen leikkausta jouduin uusimaan silmälasini noin 5 vuoden välein ja sama on jatkunut leikkauksen jälkeen. Eli täysin turha toimenpide oli. Silmät ovat edelleen kuivat, mutta näköhäiriöt jäivät lasien avulla pois.

    • Anonyymi
      UUSI

      Femtolasikista nyt 7kk aikaa ja silmät kuivat ja tulehtuvat helposti. Takana elämäni kamalin puoli vuotinen! Älkää missään nimessä menkö leikkaamaan silmiänne. Minulla silmät eivät koskaan olleet kuivat ennen leikkausta, vain piilareita käyttäessä käytin tippoja. Nyt töissä käyminen on tuskaa ja itken päivittäin kurjaa kohtaloani. Ainostaan mies ja lapset pitävät minut elossa, muuten en varmaan tässä enää edes olisi. Kuivat silmät ovat kamalin asia maan päällä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe